Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δύο στους τρεις ανασφάλιστοι στον τουρισμό

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε τρομακτικά μεγέθη φτάνει η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και στον τομέα του τουρισμού. Η ασυδοσία των μεγαλοξενοδόχων δεν περιορίζεται μόνο στα χαμηλά μεροκάματα, στην «ευέλικτη» απασχόληση ακόμα και μιας ώρας, στην εντατικοποίηση της εργασίας. Σχεδόν δύο εργαζόμενοι στον κλάδο στους τρεις δεν έχουν ασφάλιση, με συνέπεια, εκτός των άλλων, και τεράστιες απώλειες για το ΙΚΑ.

Ετσι το 2005, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου - που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού - στη χώρα μας το 2005 λειτουργούσαν 9.036 ξενοδοχεία που διέθεταν 358.721 δωμάτια με 682.050 κλίνες. Αυτήν την τεράστια υποδομή σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, εξυπηρέτησαν μόλις 80.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι! Αφού μόνο αυτοί ασφαλίζονται από τους εργοδότες τους στο ΙΚΑ. Προκύπτει δηλαδή ότι σε κάθε ξενοδοχείο αντιστοιχούν μόλις 9 εργαζόμενοι, που με δεδομένο την ολοήμερη λειτουργία του (τρεις βάρδιες), σημαίνει ότι για κάθε ξενοδοχείο αντιστοιχούν τρεις εργαζόμενοι.

Τα παραπάνω, και επειδή γίνεται φανερό ότι τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και μεσαίες, δεν μπορούν να λειτουργούν χωρίς υπαλλήλους, οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δεν ασφαλίζεται.

Και αυτά ένα χρόνο μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, για την προετοιμασία των οποίων οι μεγαλοξενοδόχοι είχαν επιδοτηθεί αδρά. Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση λέει ότι διώκει την εισφοροδιαφυγή.

«Ξέρουμε ποιο είναι το συμφέρον μας... »

«Ξέρουμε ποιο είναι το συμφέρον μας». Ηταν η φράση με την οποία οι εργαζόμενοι από τη φαρμακαποθήκη «ΜΕΝΤΙΣΙΛ» έφυγαν χτες το πρωί απ' τα πόστα τους και κατέβηκαν στην απεργιακή προσυγκέντρωση, έξω απ' τα γραφεία της ομοσπονδίας τους, της ΟΕΦΣΕΕ. Και λίγο μετά, κρατώντας σημαίες του ΠΑΜΕ, μπήκαν μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους στο φαρμακείο του Μαρινόπουλου, καλώντας σε περιφρούρηση της απεργίας, απαντώντας δυναμικά στον εργοδότη που έτρεξε να ...«σπρώξει» τους υπαλλήλους στο υπόγειο.

Οσο κι αν η εργοδοσία προσπαθεί να αποτρέψει την αντίσταση ή να προλάβει την αγανάκτηση, «με το καλό» ή ...απ' την ανάποδη, καλλιεργώντας αντιλήψεις του τύπου «είμαστε όλοι μια οικογένεια», αλλά και με ωμή τρομοκρατία, οι εργάτες μπορούν να καταλάβουν πως το δικό τους συμφέρον δεν έχει σχέση μ' αυτό του κεφαλαίου. Μένει ν' ανακαλύψουν πως η δύναμή τους δεν έχει όρια, μπορεί να αλλάξει τα πάντα προς όφελός τους. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα απ' τον ενωμένο ταξικό αγώνα τους.

Το σημείο ταύτισής τους

Πριν λίγο καιρό ήταν ο Ανδριανόπουλος, μετά ο Πρετεντέρης, τη σκυτάλη παρέλαβε ο Κωνσταντόπουλος και πέρασε προχτές στα χέρια του Αλ. Αλαβάνου... Και οι τέσσερις, αφού παραποίησαν τη θέση του ΚΚΕ στο ζήτημα «διαφθορά», ισχυριζόμενοι περίπου ότι το ΚΚΕ σταυρώνει τα χέρια μπροστά στο φαινόμενο και αναμένει την οικοδόμηση του σοσιαλισμού για την πάταξή του, λοιδόρησαν και το ΚΚΕ και το σοσιαλισμό. Μάλιστα, ο Αλ. Αλαβάνος έφτασε στο σημείο να χρεώσει στο σοσιαλισμό τα «φιντάνια» που άνθισαν μετά την ανατροπή του, όταν αυτοί που απεμπόλησαν τις αρχές και τις αξίες του επιδόθηκαν στη λεηλασία όσων μέχρι τότε ανήκαν στο λαό.

Παρά τις διαφορές τους, φαίνεται πως όλοι ενώνονται στο σημείο της υπεράσπισης του καπιταλισμού και της κατασυκοφάντησης του σοσιαλισμού, και του Κόμματος που τον θέτει ως στρατηγικό του στόχο, του ΚΚΕ. Διόλου δε μας ενοχλούν τα αποκαλυπτήρια του σημείου ταύτισής τους. Κρίνουμε όμως σκόπιμο να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Οταν όλοι οι άλλοι συγκεντρώνουν την προσοχή τους στα πρόσωπα και στις διασυνδέσεις τους, ζήτημα υπαρκτό όχι όμως κύριο, το ΚΚΕ επιμένει να δείχνει την αιτία του προβλήματος, το σάπιο μέχρι μυελού των οστών εκμεταλλευτικό σύστημα, το οποίο παράγει και αναπαράγει και την ατομική διαφθορά, αφού θεό του έχει τον ατομικό πλουτισμό, την ατομική ιδιοκτησία. Οταν οι άλλοι μιλάνε για διαφάνεια και θεσμικά πλαίσια, το ΚΚΕ επιμένει πως ο λόγος του νομοθέτη ήταν και θα είναι ανίσχυρος μπροστά στους σιδερένιους νόμους που διέπουν τη λειτουργία και δράση του καπιταλισμού.

Κατηγορούν το ΚΚΕ ότι παραιτείται από την προσπάθεια για κάποια μέτρα και τα παραπέμπει όλα στο σοσιαλισμό. Λένε συνειδητά ψέματα. Το ΚΚΕ δε συμφιλιώνεται με κανένα σκάνδαλο, πολύ περισσότερο που από τη «μόλυνση» κινδυνεύει και η λαϊκή συνείδηση. Την πάλη κατά της διαφθοράς όμως την εντάσσει στην πάλη κατά των πολιτικών επιλογών που τρέφουν τα κεφάλαια και τα κέρδη, κατά της ταξικής εκμετάλλευσης. Κατά των κομμάτων του μονόδρομου, πριν απ' όλα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Την εντάσσει στην πάλη για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού και των συνθηκών δουλιάς του. Στην πάλη για το δικαίωμα στην απεργία, για τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Την εντάσσει στην πάλη κατά της λογικής του μονόδρομου και των δήθεν ρεαλιστικών διεκδικήσεων. Την εντάσσει στην πάλη κατά της συνδικαλιστικής αριστοκρατίας, των «αμορτισέρ» του συστήματος. Την εντάσσει στην πάλη εναντίον του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της ιμπεριαλιστικής ειρήνης, εναντίον της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Την εντάσσει, με λίγα λόγια, στην πάλη για τη διαμόρφωση κλίματος αγωνιστικής ανάτασης, ελπίδας και αισιοδοξίας για το αύριο. Kλίματος που θα επικρατήσει αυτού της σαπίλας, της καθήλωσης, του τέλματος. Και τέτοιο κλίμα θα διαμορφώνεται στο βαθμό που το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το λαϊκό κίνημα, οργανώνεται, δυναμώνει, αποκτά ταξικό περιεχόμενο και προσανατολισμό. Στο βαθμό που η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, τουλάχιστον των πολιτικοποιημένων και αυτών που θέλουν ριζική αλλαγή, υιοθετεί την προοπτική της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, αποδυναμώνοντας τους στυλοβάτες του συστήματος, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Οι κάθε είδους Ανδριανόπουλοι, Πρετεντέρηδες κ.ά. αυτή την προοπτική θέλουν να χτυπήσουν, χτυπώντας το Κόμμα που την υπηρετεί και την προωθεί.

Χρήμα υπάρχει...

Αποτελεί πρόκληση και συνάμα κραυγαλέα διάσταση μεταξύ λόγων και έργων της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή που έκλεινε κατάμουτρα την «πόρτα» στους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς για τις αυξήσεις στους μισθούς και την Παιδεία, την ίδια ώρα στην Κυβερνητική Επιτροπή στο Μέγαρο Μαξίμου εγκρινόταν ο νέος επενδυτικός νόμος που προβλέπει τζάμπα ζεστό χρήμα (μέχρι 60% σε κάθε «επένδυση») στις επιχειρήσεις... Υποτίθεται ότι με αυτόν τον τρόπο «θα γίνουν επενδύσεις» και «θα ανοίξουν οι δουλιές», αλλά μόνον αυτό δεν αποδείχτηκε από την εφαρμογή του ισχύοντος «αναπτυξιακού νόμου», μέσω του οποίου μεταφέρθηκαν αρκετά δισ. ευρώ στα «επενδυτικά σχέδια». Στην πραγματικότητα, όμως, οι επιχειρηματίες έβαλαν τα λεφτά στην τσέπη και η κυβέρνηση πληρώνει τις «θέσεις εργασίας»...

Ψηφοθηρία...

Με αφορμή πρόσκληση που έστειλαν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά και Γ. Μίχας σε αντιστασιακούς, για να προσέλθουν σε εκδηλώσεις, που οργάνωσαν οι ίδιοι ενόψει εκλογών, προκειμένου να τους δώσουν αντιστασιακά μετάλλια, η ΠΕΑΕΑ σχολιάζει:

«... Φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ γύρισε το ημερολόγιο στο 1981 και πιο πριν, ενθυμούμενο παλιές δόξες. Κάνει πως αγνοεί τις ενέργειες σε βάρος των αντιστασιακών και της Εθνικής Αντίστασης και τους θυμήθηκε κατά σύμπτωση(;) τις παραμονές των Δημοτικών - Νομαρχιακών εκλογών.

Χρειάστηκαν είκοσι ολόκληρα χρόνια για να ξαναφρεσκάρετε τη μνήμη σας; Εμείς οι αντιστασιακοί της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης δεν ξεχνάμε τη διάσπαση της Ενιαίας ΕΑ από το μεγάλο αρχηγό σας Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν ξεχνάμε τα κριτήρια αναγνώρισης των αντιστασιακών και απονομής σ' αυτούς πενιχρών συντάξεων οι οποίες, στην πορεία, κόπηκαν χωρίς αιτία και αφορμή π.χ. από αγρότες, όπως και το 15%, για δήθεν λόγους αντοχής της οικονομίας και άλλα φαιδρά... Κι αυτό ενώ συνεχίζουν να απολαμβάνουν τις παχυλές συντάξεις τους οι δήθεν "αντιστασιακοί" - για να μην πούμε συνεργάτες των κατακτητών και μάλιστα με νόμους και διατάγματα της Χούντας. Και ποια η στάση του ΠΑΣΟΚ γι' αυτές τις περιπτώσεις; Σιωπηρή ανοχή και συμφωνία... Δικαιολογημένα, λοιπόν, η ΠΕΑΕΑ καλεί τα μέλη της να μην προσέρχονται οι ίδιοι ή οι συγγενείς τους, σε τέτοιες εκδηλώσεις που γίνονται για ψηφοθηρία και είναι κοροϊδία και τίποτε περισσότερο.

Δεν έχουν τσίπα πάνω τους...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σαν άξιο δεκανίκι της κυβέρνησης εμφανίστηκε στη χτεσινή συγκέντρωση των απεργών απ' τον κλάδο του Φαρμάκου κι άλλους συναφείς, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών (ΠΟΙΕ) και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ Γερ. Κονιδάρης, προβάλλοντας σε όλο της το «μεγαλείο» τη σήψη του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Υιοθετώντας πλήρως τις προτάσεις των «κοινωνικών εταίρων» (περί «εξορθολογισμού των δαπανών», «αναλογιστικών μελετών» κτλ.), την επιχειρηματολογία, δηλαδή, με την οποία κυβέρνηση, ΣΕΒ και ΓΣΕΕ μεθοδεύουν την πλήρη «ανατίναξη» της Κοινωνικής Ασφάλισης και προσπερνώντας ως κάτι ...φυσιολογικό την καταλήστευση των Ταμείων (δε φτάνει - λέει - να μιλάμε με το γενικό σύνθημα «δώστε πίσω τα κλεμμένα»), έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει πως, από το να μένουν τα χρήματα ...«έτσι», είναι προτιμότερο να τζογάρονται στο Χρηματιστήριο!

Δε δίστασε μάλιστα - έχοντας προκαλέσει, ήδη, την οργή των εργαζομένων - ακόμα και να ...περηφανευτεί (!) για το ότι η πλειοψηφία της ΠΟΙΕ πρωτοστατεί στην ίδρυση επαγγελματικού ταμείου (φροντίζουμε, λέει, για ...τις επόμενες γενιές). Καταντάει, δηλαδή, μακρύ χέρι του κεφαλαίου, δυναμιτίζοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, επιταχύνοντας την πλήρη ιδιωτικοποίησή της, επεκτείνοντας την αρχή της «ανταποδοτικότητας».

Πώς να μην αναρωτιούνται μετά οι εργαζόμενοι, αν τέτοιοι εκπρόσωποι είναι όντως συνδικαλιστές;.. Αφού κάθε τους φράση είναι ύμνος στο συμφέροντα των εργοδοτών...


Γρηγοριάδης Κώστας

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να στείλουμε το μήνυμα

Ακόμα και οι φράσεις τους δεν έχουν αλλάξει καθόλου. Για «όμορφες πόλεις» μιλούσαν το 1998 και το 2002, «όμορφες γειτονιές» τάζουν το 2006. Σχέδια για πόλεις με «ανθρώπινο πρόσωπο» παρουσίαζαν τότε, «πόλη της ζωής μας» λένε τώρα. Τα «χαμόγελα» στις πλατείες και στους δρόμους και τα «οράματα» που υπόσχονται οι υποψήφιοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι κάθε φορά το ίδιο ψεύτικα. Ολα αυτά τα χρόνια πλειοψηφούν στους δήμους και στις νομαρχίες, ενώ εναλλάσσονται στις κυβερνήσεις. Γιατί δεν έκαναν όμορφες πόλεις και χαρούμενους τους εργαζόμενους και πώς και γιατί θα το κάνουν τώρα;

Προκαλούν λοιπόν. Πώς αλήθεια μπορούν να υπάρξουν «όμορφες πόλεις» όταν κυριαρχεί η φτώχεια, η ανεργία, οι εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, η εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, η πολιτιστική παρακμή; Δεν μπορεί να καλλωπιστεί η ασχήμια της εκμετάλλευσης με σιντριβάνια και πλατείες. Οσο και αν βάλουν περιτύλιγμα στο κέρδος του κεφαλαίου, η εικόνα του δεν αλλάζει. Δεν μπορεί να κρύψει τις δολοφονίες των «εργατικών ατυχημάτων» από τις εγκληματικές συνθήκες δουλιάς για τις οποίες ούτε φραστική καταγγελία δεν κάνουν στους χώρους δουλιάς που είναι στους δήμους που διοικούν. Δεν μπορεί να κρύψει όσους θαλασσοπνίγηκαν για να πολλαπλασιάσουν το στόλο τους οι «εκλεκτοί» της «δημοκρατίας» τους. Δεν καλύπτονται με φιέστες και ανιαρά χαμόγελα οι ταξικές πολιτικές με τα χαράτσια που επιβάλλουν για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους βαριά φορολογούμενους εργαζόμενους. Είναι ώρα να «ανταμειφθούν» όπως τους αξίζει. Να στείλει ο λαός ένα δυνατό μήνυμα αντίστασης που θα ακουστεί απ' άκρη σ' άκρη της χώρας. Να βγάλει η κάλπη μια λαϊκή απάντηση και να τρίβουν τα μάτια τους όλοι οι θιασώτες του «ανταγωνισμού» και της «επιχειρηματικότητας», με λίγα λόγια οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου.

Τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση και η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών είναι το «όπλο» που 'χουν τα λαϊκά στρώματα για να δείξουν ότι δεν ανέχονται άλλο την πολιτική των κομμάτων της πλουτοκρατίας και στην Αυτοδιοίκηση. Αλλά και αυτών που ΣΥΝπορεύονται μαζί τους στο θεσμό. Είναι ώρα να διεκδικήσουμε τις δικές μας όμορφες πόλεις και να μην πέσουμε στην παγίδα του αποπροσανατολισμού τους.

Με πολλές αγωνιστικές ψήφους στην κάλπη θα κάνουμε ένα πρώτο βήμα για να σταματήσουμε την επίθεση. Θα στήσουμε εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική τους για να παλέψουμε από καλύτερες θέσεις για διεκδικήσεις που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας. Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε συμφέρον να τους καταψηφίσουν και να δώσουν δύναμη στα δικά τους συμφέροντα, ψηφίζοντας τους δικούς τους συνδυασμούς. Αυτούς που θα οργανώσουν την αντίσταση στην αντιλαϊκή δράση της Αυτοδιοίκησης. Που θα δρουν υπέρ του λαϊκού κινήματος για όλες τις πτυχές της ζωής των ανθρώπων της δουλιάς και των οικογενειών τους και στους χώρους δουλιάς και στη γειτονιά. Που θα βάζουν φρένο μαζί με τους εργαζόμενους σε κάθε εργοδοτική ασυδοσία. Ομορφες πόλεις μετά τις εκλογές θα είναι αυτές που θα 'χουν στείλει μήνυμα αντίστασης διεκδικώντας τα αυτονόητα που τους αφαιρούν, μέρα με τη μέρα, η άρχουσα τάξη και οι εκπρόσωποί της. Ας στείλουμε το μήνυμα τώρα.

Ευρωενωσιακή «πλύση εγκεφάλου»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Συνεχίζεται η επιχείρηση της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τις νεανικές συνειδήσεις, χρησιμοποιώντας το εκπαιδευτικό σύστημα. Σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός που διοργανώνεται στα Λύκεια όλης τη χώρας και απευθύνεται στους μαθητές της Β΄ Λυκείου με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να εκφράσουν την άποψή τους για το μέλλον της Ελλάδας στην ΕΕ και για την εξέλιξη της ΕΕ στο παγκόσμιο στερέωμα. Κι αν περίμενε κανείς ότι θα την εκφράσουν ελεύθερα τη γνώμη τους, γελιέται αφού οι διοργανωτές, υπό το φόβο του «παραστρατήματος» των μαθητών από τον ευρωενωσιακό δρόμο, τους υποχρεώνουν στην τοποθέτησή τους να πάρουν υπόψη τα στοιχεία μιας έρευνας που οι ίδιοι έκαναν - και η οποία έρχεται σε αντίθεση με άλλες μετρήσεις στα πλαίσια του ευρωβαρόμετρου - τα οποία παρουσιάζονται στο «θέμα» του διαγωνισμού, σαν δεδομένα και, εν πολλοίς, αναντίρρητα και αδιαπραγμάτευτα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτής της έρευνας, με βάση τα οποία καλούνται να γράψουν οι μαθητές, η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι, όχι μόνο ευχαριστημένη, αλλά κατενθουσιασμένη από την ΕΕ!

Είναι ξεκάθαρος, λοιπόν, ο στόχος, η «εμφύτευση» στο μυαλό των νέων της «τυφλής πίστης» στα «ευρωενωσιακά ιδεολογήματα». Κι όσο υπάρχουν νέοι που δεν «τσιμπάνε» στην «ευρωενωσιακή προπαγάνδα» κι αντιστέκονται στην επιχείρηση υποταγής τους στους κανόνες του καπιταλιστικού συστήματος, τόσο εντείνονται οι προσπάθειες για «πλύση εγκεφάλου».

Η «πάσα αλήθεια» ενοχλεί...

Μ' αφορμή άρθρο του Ελισαίου Βαγενά, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, σε τοπική εφημερίδα, ο Απ. Καλογιάννης, υποψήφιος του ΣΥΝ για το Δήμο Λάρισας, μιλώντας στα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου, κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι του «ρίχνει λάσπη». Αλλά, να τι έγραψε στο άρθρο του ο Ελ. Βαγενάς: «Αυτοί που δηλώνουν "υπερκομματικοί", στέκονται δίπλα στους "χρισμένους" υποψήφιους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ως "αναχώματα". Είτε το συνειδητοποιούν, είτε όχι! Χαρακτηριστική περίπτωση τέτοιου "αναχώματος", δήθεν "αυτοδιοικητικού", είναι ο συνδυασμός του Απ. Καλογιάννη, που στηρίζεται από τον ΣΥΝ στο Δήμο Λάρισας. Ο συγκεκριμένος υποψήφιος, αφού αρχικά κατέθεσε την υποψηφιότητά του για να πάρει το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ(!), όταν δεν το πήρε, δήλωσε "ανένταχτος" κι... "ευρύτερος". Τόσο "ευρύτερος" που στηρίζεται από συγκεκριμένο κόμμα, τον ΣΥΝ, που έχει συμφωνήσει με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στο σημερινό αντιλαϊκό πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη μετατροπή των δήμων σε επιχειρήσεις, στη σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Αλλά, ακόμα και τώρα, που φαινομενικά χάλασε ο "αρραβώνας" ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα, σε αντίθεση με τον "πετυχημένο" στα Τρίκαλα για τη νομαρχία και το δήμο, ο κ. Απ. Καλογιάννης δεν κλείνει το ζήτημα της στήριξης του εκλεκτού του ΠΑΣΟΚ, αν αυτός είναι στον 2ο γύρο!».

Ποιο από τα παραπάνω γεγονότα δεν ισχύει και πού είναι η «λάσπη»; Απλώς είναι η «πάσα αλήθεια», που ενοχλεί...

Κι άλλο «χαράτσι»!

«Ταρίφα» 60 ευρώ «έκοψε» το υπουργείο Παιδείας για τους γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία, προσθέτοντας ένα ακόμα «χαράτσι» σε βάρος τους, για να τροφοδοτήσει ακόμη περισσότερο την ιδιωτική εκπαίδευση. Το ποσό των 60 ευρώ, που ανεβαίνει ανάλογα με το ύψος των ετήσιων διδάκτρων, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου που στάλθηκε στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία μόλις την περασμένη Δευτέρα, καλούνται να το πληρώσουν ως «παράβολο φοίτησης» των παιδιών τους. Υποχρεούνται, δε, να το καταβάλουν μέχρι τέλους του μήνα, δηλαδή, μέχρι αύριο, Παρασκευή.

Αυτό θα καταβληθεί «λόγω του μακροχρόνια, υφιστάμενου, διαχειριστικού προβλήματος του Ειδικού Λογαριασμού Ιδιωτικής Γενικής Εκπαίδευσης», για το οποίο οι γονείς δεν ευθύνονται και όταν, μάλιστα, για την εγγραφή των παιδιών τους πληρώνουν το 1% επί των δηλωθέντων μηνιαίων διδάκτρων. Βεβαίως, η απόφαση του υπουργείου Παιδείας δεν ξαφνιάζει, καθώς η κυβέρνηση το 'χει στο «αίμα» της πολιτικής της «φλέβας» να πριμοδοτεί και να προωθεί την ιδιωτική εκπαίδευση για ν' αυξήσουν τα υπερκέρδη τους οι επιχειρηματίες σχολάρχες, υποβαθμίζοντας, ταυτόχρονα, τη δημόσια δωρεάν Παιδεία σε βάρος των παιδιών του λαού. Γιατί τα νηπιαγωγεία πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, όπως όλη η εκπαίδευση, με απαγορευμένη κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο συγκεκριμένο τομέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ