Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κοροϊδεύουν...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ολη τη μέρα, την περασμένη Τετάρτη ο τηλεοπτικός «ΣΚΑΪ» διαφήμιζε μια συζήτηση για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και την παρουσίαση ενός γκάλοπ που θα γινόταν στο βραδινό του δελτίο ειδήσεων. Στη συζήτηση θα συμμετείχε ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης με τη ΝΑΣ, ο Γ. Σγουρός, νομάρχης Αθήνας του ΠΑΣΟΚ και η Φ. Πιπιλή, υποψήφια νομάρχης Αθήνας της ΝΔ. Η συζήτηση ξεκίνησε και τα πράγματα δεν ήταν... ακριβώς έτσι αφού πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μόνο των δύο τελευταίων. Εκτός αν εννοούν στο «ΣΚΑΪ» συμμετοχή του τρίλεπτο βίντεο που μιλούσε ο Γ. Μαυρίκος. Λίγος σεβασμός στους τηλεθεατές και τη νοημοσύνη τους δε βλάπτει!

«Κεντροαριστερά» και στο Δήμο Πύργου

Ενας ακόμη «γάμος», έγινε μεταξύ ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά στην Ηλεία και συγκεκριμένα στο Δήμο Πύργου, όπου ο ΣΥΝ δημοσιοποίησε και επίσημα πλέον τη συμπόρευσή του με το ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας τον υποψήφιό του Μ. Παρασκευόπουλο και συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο - ως προίκα μετά την ευόδωση του «συνοικεσίου» - με τον γραμματέα της ΝΕ Ηλείας του ΣΥΝ, Β. Μανδαράκη.

Μάλιστα, μια βδομάδα πριν την επίσημη ανακοίνωση του κεντροαριστερού - διαχειριστικού εγχειρήματος στον Πύργο, κατά τα πρότυπα της Νομαρχίας Τρικάλων, όπου στην ομώνυμη περιοχή ο Ε. Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης πραγματοποίησαν κοινή περιοδεία, ο Β. Μανδράκης και ο Μ. Παρασκευόπουλος πραγματοποίησαν κοινή περιοδεία στην κεντρική πλατεία του Πύργου.

Ετσι ο ΣΥΝ εμπλούτισε τον κατάλογο της συμμαχίας του με το ΠΑΣΟΚ (υπάρχει άλλος κατάλογος συμμαχίας με τη ΝΔ καθώς και άλλος κατάλογος συμμαχιών και με ΠΑΣΟΚ και με ΝΔ), καθώς η συνεργασία τους σε δήμους - πρωτεύουσες νομών ανέρχεται πλέον στους 11, πέρα από τη δηλωμένη συνεργασία που υπάρχει σε 4 Νομαρχίες και σε 10 δήμους της Β΄ Αθήνας, σε ό,τι αφορά το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Βαρβαρότητα...

Η άθλια κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στη χώρα μας, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ήρθε με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κοινά σχολεία, σαν αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων και των προσαρμογών στους νόμους της αγοράς, εμφανίστηκαν πολλαπλάσια στον ήδη περιορισμένο τομέα της Ειδικής Αγωγής. Οι αριθμοί από μόνοι τους είναι δραματικοί: Τουλάχιστον 185.000 παιδιά με αναπηρίες ή δεν πηγαίνουν καθόλου σχολείο ή δε δέχονται την κατάλληλη εκπαίδευση. Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα και για τα παιδιά που είναι ενταγμένα σε κάποια μονάδα Ειδικής Αγωγής, αφού τα ελάχιστα Ειδικά Σχολεία της χώρας φυτοζωούν, υποβαθμίζονται και οδηγούνται συστηματικά στο κλείσιμο, ενώ σε πολλά από αυτά οι γονείς καλούνται να πληρώσουν δίδακτρα.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση αποτελεί μια πτυχή της βάρβαρης πραγματικότητας της φτώχειας, της ανεργίας, του περιθωρίου, που βιώνουν οι ανάπηροι κυρίως από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που αποτελούν και τα πιο δραματικά θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Στη χώρα μας, τα επιδόματα, που βρίσκονται σε εξευτελιστικά επίπεδα, παίρνουν μόλις 130.000 ΑμΕΑ απ' τους συνολικά 500.000 βαριά ανάπηρους. Η ανεργία στους ικανούς προς εργασία ανάπηρους φτάνει το 76%. Οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας - Αποκατάστασης, που είναι υποχρεωμένο να τους παρέχει το κράτος. Στερούνται τη χαρά της άθλησης, του πολιτισμού, των διακοπών, ακόμα και τη δυνατότητα να κινηθούν στη γειτονιά τους.

Οσο κλιμακώνεται η επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των αναπήρων, τόσο πληθαίνουν οι προσπάθειες χειραγώγησής τους από τους εκπροσώπους των κομμάτων, που προωθούν ή συναινούν με την απάνθρωπη πολιτική. «Επιχείρηση», που κλιμακώνεται και ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Για τους ανάπηρους πρέπει να είναι ξεκάθαρη η στάση των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αρνήθηκαν να προβάλουν τα πραγματικά προβλήματα των αναπήρων και να στηρίξουν τους αγώνες για την επίλυσή τους. Στήριξαν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία και του χτυπήματος των εργασιακών σχέσεων, που χτυπάει πολλαπλάσια την οικογένεια των αναπήρων. Διευκόλυναν αυτήν την πολιτική, δημιουργώντας υποκατάστατα υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας μέσα από τις δημοτικές επιχειρήσεις φορτώνοντας το κόστος στους εργαζόμενους. Αναπαρήγαγαν τη λογική ότι ευθύνεται η κοινωνία για τη φροντίδα των ΑμΕΑ, προβάλλοντας τις «αξίες» της «φιλανθρωπίας» και «του εθελοντισμού».

Οι ανάπηροι από τα λαϊκά στρώματα και οι οικογένειές τους μπροστά στις δημοτικές εκλογές να προβληματιστούν. Να μην αφήσουν να χρησιμοποιηθούν ως εκλογική πελατεία ή για να καλλιεργήσουν το κοινωνικό προφίλ τους αυτοί που ευθύνονται για την εξαθλίωσή τους. Να καταδικάσουν με την ψήφο τους αυτούς που προώθησαν αυτήν την πολιτική. Να υπερψηφίσουν τους αγωνιστικούς συνδυασμούς, που εγγυώνται την πάλη για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας - Παιδείας, για μια πολιτική που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.


Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Οι καταστροφείς του περιβάλλοντος...

Αφού μετέτρεψαν το λεκανοπέδιο της Αττικής σε μιαν απέραντη τσιμεντούπολη, αφού έκαψαν (και καίνε...) όλα τα περιαστικά δάση για να τα κάνουν οικόπεδα και βίλες, τώρα σκέφτονται με ποιο τρόπο θα μετριάσουν τον καύσωνα τους καλοκαιρινούς μήνες και θα εμποδίσουν τις πλημμύρες. Γιατί με την πρώτη βροχή μετατρέπεται η Αττική σε χειμαρρώδη ...λιμνοθάλασσα, που καταστρέφει ό,τι βρει στο πέρασμά της. Και για να το πετύχουν αυτό, μετακαλούν ξένους εμπειρογνώμονες περιβαλλοντολόγους, όπως έκανε το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών, προσκαλώντας τον καθηγητή του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, Χασέμ Ακμπάρι, να ...σώσει την κατάσταση (σύμφωνα με προχτεσινό ρεπορτάζ εφημερίδων). Και τι είπε ο εν λόγω καθηγητής; Τα αυτονόητα: Να γίνει πάρκο το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, να αρχίσει άμεσα η δεντροφύτευση των καμένων δασών και - αν είναι δυνατόν - να μετατραπούν όλες οι ταράτσες των πολυκατοικιών σε χώρους πράσινου! Για να γίνει η Αθήνα δροσερή το ...2030!

... και η λύση

Μα ποιος θα τα κάνει όλα αυτά; Εκείνοι που το αεροδρόμιο του Ελληνικού το παραχωρούν στους ιδιώτες; Που καίνε τα δάση και «φυτεύουν» βίλες; Που έχουν οικοπεδοποιήσει και έχουν μετατρέψει σε τσιμέντο και το τελευταίο τετραγωνικό μέτρο; Οχι, βέβαια! Για να γίνει αυτό, πρέπει να σταματήσει η γη να είναι εμπόρευμα, για να σταματήσει και η αγοραπωλησία της. Πράγμα που απαιτεί ν' ανατραπεί στο σύνολό της η κυρίαρχη πολιτική και η εξουσία που την ασκεί. Φρένο, βεβαίως, μπορεί να μπει με τη λαϊκή πάλη, αλλά και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αν στη διοίκηση δήμων και νομαρχιών αναδειχτούν δυνάμεις που αντιπαλεύουν τους επιχειρηματίες και τη δράση τους. Οι ερχόμενες τοπικές εκλογές είναι μια πρώτη ευκαιρία, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και όσοι αγαπούν τον τόπο που ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους, να καταψηφίσουν τους συνδυασμούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που για δεκαετίες ολόκληρες ευθύνονται για το κατάντημα του Λεκανοπεδίου και όχι μόνο. Και να υπερψηφίσουν τους αγωνιστικούς συνδυασμούς που υποστηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και η Κομμουνιστική Ανανέωση. Είναι ένα βήμα για να αρχίσει να αλλάζει ο συσχετισμός δύναμης σε βάρος του δικομματισμού και της αντιλαϊκής πολιτικής που εκφράζεται τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ και υπηρετεί αποκλειστικά το κεφάλαιο και τα μεγάλα συμφέροντα.

Οδική αν-Ασφάλεια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με ακόμη μεγαλύτερη αστυνόμευση στις λεωφορειολωρίδες και με ...σεμινάρια εκπαίδευσης των τροχονόμων, σκοπεύει να λύσει η κυβέρνηση το σοβαρό πρόβλημα της οδικής ασφάλειας. Αυτά αποφασίστηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Μεταφορών και παραγόντων, κυρίως από την τροχαία, «για θέματα εφαρμογής της νομοθεσίας περί οδικών μεταφορών».

Βέβαια, από τη σύσκεψη αυτή «έλαμψε» διά της απουσίας του το ΥΠΕΧΩΔΕ. Προφανώς, σε μια τέτοια σύσκεψη, σκέφτηκαν οι αρμόδιοι, δε μας ενδιαφέρει το οδικό δίκτυο και οι παριστάμενοι δεν το έλαβαν καθόλου υπόψη τους ως παράγοντα που σχετίζεται με την ασφάλεια των οδικών μεταφορών. Παρά το γεγονός ότι στα χάλια του απαρχαιωμένου εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου οφείλονται οι σχεδόν πέντε θάνατοι συνανθρώπων μας, που θρηνούμε κάθε μέρα από τα τροχαία.

Η σύσκεψη, λοιπόν, περιορίστηκε στους ελέγχους της τροχαίας σε αυτοκίνητα και φορτηγά και στην άμεση διασύνδεση της βάσης δεδομένων των δύο υπουργείων, αναδεικνύοντάς τα περίπου ως ...«πανάκεια»!

Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και στον τομέα αυτόν ίδια ρότα: Υπεύθυνοι της Οδικής Αν-ασφάλειας...


Γρηγοριάδης Κώστας

Αυτό και αν είναι είδηση!

Μετά το Δελτίο Τύπου με τις... αγελάδες με τα τακούνια της υποψήφιας για τη νομαρχία Αθήνας Φωτεινής Πιπιλή, η παράταξη της ΝΔ για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά συνεχίζει να παίζει με τους καημούς των ανθρώπων του μόχθου, αφού το σχετικό Δελτίο Τύπου ενημερώνει πως «με τον ηλεκτρικό μετακινήθηκε σήμερα ο υποψήφιος νομάρχης Πειραιώς Σπύρος Σπυρίδων, με αφορμή την έναρξη των εκδηλώσεων εν όψει του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο»! Αυτή κι αν είναι είδηση! Γιατί φαίνεται πως δε χρησιμοποιούν καθημερινά τις συγκοινωνίες όπως η εργατιά και η φτωχολογιά, οπότε είναι είδηση ότι το 'καναν μια έστω φορά. Αλλά η είδηση δεν είναι μόνο αυτή, αφού το Δελτίο Τύπου συνεχίζει. Ο υποψήφιος νομάρχης Πειραιά της ΝΔ «μετέβη στις αποβάθρες του σταθμού του ΗΣΑΠ στον Πειραιά, επιβιβάστηκε στο συρμό και ακολούθως, αποβιβάστηκε στον σταθμό Μοναστηρακίου» και από εκεί «κατευθύνθηκε πεζός προς την Αρχιεπισκοπή, όπου μαζί με τους συνυποψήφιους του συνδυασμού» είχαν συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο. Να λοιπόν που η συνταγή της αντιμετώπισης των προβλημάτων γεμίζει με τη φώτιση που πήραν από τον αρχιεπίσκοπο. Και βεβαίως φώτιση για ψήφους μπορεί να πήραν αφού γι' αυτό πήγαν. Την επιρροή της Εκκλησίας αγαπούν. Αλλά ας μη μας κοροϊδεύουν με τους συμβολισμούς, όπως η μετακίνηση με το τρένο που είχε τάχα «ως στόχο, να μεταφέρει στους πολίτες το μήνυμα ότι η μετακίνηση στις πόλεις είναι εφικτή και χωρίς Ι.Χ. αυτοκίνητο»! Τόσο κοντά στους ανθρώπους του μόχθου είναι που δε γνωρίζουν ότι όχι μόνο ΙΧ δε διαθέτουν αλλά και το εισιτήριο της αστικής συγκοινωνίας τους είναι ακριβό. Ας αφήσουν λοιπόν το δούλεμα. Αλλά ας τους γυρίσουν την πλάτη και οι εργαζόμενοι.

Εμπρηστική πολιτική

Θα θυμάστε, ασφαλώς, το κλάμα που έριχναν διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες πριν έναν περίπου μήνα, κατά τη διάρκεια των καταστρεπτικών πυρκαγιών στη Χαλκιδική και τις εκ των υστέρων διαβεβαιώσεις τους περί προστασίας των δασών. Ε, λοιπόν, όλα αυτά τα δάκρυα ήταν κροκοδείλια. Οχι μόνο ό,τι δάσος απέμεινε δεν πρόκειται να προστατευτεί, αλλά και στα καμένα προγραμματίζεται να... «φυτρώσουν», αντί για δέντρα, νέες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και βίλες!

Τους «καρφώνει» μάλιστα με δημοσίευμά της η Κυριακάτικη «Χώρα», η οποία επικαλούμενη το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο που πρόκειται σύντομα να κατατεθεί και με τίτλο «Τα ξενοδοχεία ανοίγουν τα σχέδια πόλης σε χιλιάδες αυθαίρετα», αναφέρει: «Στη χωροθέτηση ξενοδοχειακών μονάδων, π.χ. στη Χαλκιδική, με την οποία θα μεγαλώσει ο χώρος υποδοχής τέτοιων συγκροτημάτων, θα περιλαμβάνονται και οι παραθεριστικές κατοικίες, οι οποίες επίσης, εμμέσως πλην σαφώς, νομιμοποιούνται!».

Αμφιβάλλει, άραγε, ακόμη κανείς ποιος -και ποιες πολιτικές- οπλίζει τα χέρια των εμπρηστών;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να φτάσουμε παντού!

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες, οπαδοί και φίλοι του ΚΚΕ, αύριο, με τον «Ριζοσπάστη» στο χέρι στέλνουμε το δικό μας δυναμικό μήνυμα. Οτι είμαστε αποφασισμένοι να φτάσει παντού, σε όλες τις περιοχές της χώρας, η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ ενόψει των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η πρόταση για πλατιά στήριξη και μαζική υπερψήφιση των αγωνιστικών συνδυασμών συνεργασίας που στηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, η Κομμουνιστική Ανανέωση και άλλοι αγωνιστές. Η αγωνιστική συσπείρωση ευρύτερων ριζοσπαστικών δυνάμεων στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων αντεπίθεσης είναι δύναμη στήριξης του αγώνα των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων γενικότερα. Η ανάδειξή τους σε δήμους και νομαρχίες θα πολλαπλασιάσει τη δύναμη του εργατικού, του λαϊκού κινήματος για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των ανθρώπων του μόχθου για δουλιά, μισθούς και συντάξεις, εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι μια γενικευμένη πολιτική μάχη στο πεδίο αναμέτρησης της οποίας βρίσκονται όλα τα λαϊκά προβλήματα. Και αυτά, ή, πιο σωστά, η λύση τους, αυτή που προτείνει κάθε συνδυασμός, που υποστηρίζεται από συγκεκριμένο κόμμα ή κόμματα σε συνεργασία, αποτελεί το βασικό κριτήριο ψήφου. Τα κόμματα της πλουτοκρατίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θέλουν ενίσχυση των συνδυασμών που στηρίζουν για να στηριχτούν πιο αποφασιστικά τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και από την Αυτοδιοίκηση. Από κοντά και ο ΣΥΝ, που συναποφασίζει αντιλαϊκά μαζί τους σε ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ και σε τοπικές ενώσεις, ή όπου συνδιαχειρίζεται με το ΠΑΣΟΚ την αντιλαϊκή πραγματικότητα στις διοικήσεις δήμων και νομαρχιών.

Οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οπαδοί μας, οι συνεργαζόμενες δυνάμεις, στις μέρες που απομένουν μπαίνουμε ακόμη πιο μαχητικά, πιο αποφασιστικά στη δράση, αποκαλύπτοντας τις άλλες δυνάμεις και τους συνδυασμούς τους που προσπαθούν να αποσιωπήσουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των θέσεών τους. Δίνουμε τη μάχη παντού, στους τόπους δουλιάς και κατοικίας, στους χώρους που σπουδάζει και ζει η νεολαία, με τις θέσεις των αγωνιστικών συνδυασμών, με την αναγκαιότητα να υπερψηφιστούν, γιατί έτσι συμβάλλουν στο να ανοίξει ο δρόμος αλλαγής συσχετισμού των δυνάμεων σε βάρος της πλουτοκρατίας, να ενισχυθούν οι αντιστάσεις στο θεσμό απέναντι στην επίθεση των επιχειρηματιών, αλλά και να πολλαπλασιαστεί η δύναμη του κινήματος με τη δράση των αγωνιστών εκλεγμένων.

Ετσι, αύριο, Κυριακή, μέρα πανελλαδικής εξόρμησης με τον «Ρ» στο χέρι, βάζουμε μαχητικά τη σφραγίδα για ένα άνοιγμα μέσα στο λαό και τη νεολαία που αντιστέκονται στην αντιλαϊκή λαίλαπα. Ως παρακαταθήκη για τη συνέχεια αμέσως, την επόμενη μέρα, μέχρι το βράδυ που θα κλείσουν οι κάλπες. Για να φτάνει και αύριο και καθημερινά η εφημερίδα μας, μαζί και η φωνή μας σε κάθε λαϊκό σπίτι, σε κάθε χώρο δουλιάς, εργοστάσιο και υπηρεσίες, στα μικρομάγαζα, στις σχολές, παντού. Να συζητήσουμε με τους λαϊκούς ανθρώπους για τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ και οι άλλες συνεργαζόμενες δυνάμεις και την αναγκαιότητα ενίσχυσής τους, ως πρωταρχικής υπόθεσης των ανθρώπων του μόχθου, ένα δυναμικό δηλαδή ξεκίνημα στην τελική ευθεία των εκλογών.

Αυταπάτες ή...

Γρηγοριάδης Κώστας

Το είπε πρόσφατα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αλφα 9.89» ο Ν. Κωνσταντόπουλος για τη διαπλοκή και τη διαφθορά: «Θέλω να είμαι συγκεκριμένος. Δεν ισχύει ο αφορισμός ότι για όλα φταίει ο καπιταλισμός, η αγορά και το κέρδος που λένε ορισμένοι...». Καταλάβαμε, λοιπόν, ποιος ΔΕ φταίει κατά τον Ν. Κωνσταντόπουλο. Το μπέρδεμα αρχίζει γύρω από το ερώτημα ποιος φταίει. Εκεί απαντά ο ίδιος: «Για τέτοια φαινόμενα η ευθύνη είναι πολιτική», αλλά «είναι αποπροσανατολιστική όλη αυτή η αντιδικία για το παρελθόν και το παρόν, για τη μια και την άλλη κυβέρνηση, για το ένα και το άλλο κόμμα». Δηλαδή, τι να υποθέσουμε ότι δεν έχουν ευθύνη τα κόμματα που κυβερνούν και οι κυβερνήσεις τους; Γιατί αυτό εννοείται. Αλλά συνεχίζει ακόμη λέγοντας ότι «οι αιτίες που παράγουν το φαινόμενο είναι μέσα στο πολιτικό σύστημα, όπου κυριαρχούν οι διαπλεκόμενες συναλλαγές οικονομικών συγκροτημάτων και πολιτικών κέντρων (...)». Εδώ φωτίζεται κάπως το πρόβλημα. Είναι κάποια πολιτικά κέντρα και κάποια οικονομικά συγκροτήματα που διαπλέκονται. Οχι το πολιτικο-οικονομικό σύστημα, όπου κράτος και κυβέρνηση ενισχύουν τους επιχειρηματίες και τα κέρδη τους, θερμοκήπιο το οποίο βγάζει και φαινόμενα διαφοράς. Μήπως το πολιτικό σύστημα της χώρας και η εφαρμοζόμενη απ' αυτό πολιτική έχουν αυτονομηθεί από την αγορά και έχουν αποκηρύξει τις αξίες τους με μέγιστη αυτή του κέρδους και δεν το πήραμε χαμπάρι; ΄Η, μήπως, ο Ν. Κωνσταντόπουλος πιστεύει πως υπάρχει πολιτική αντιμετώπισης των διαπλεκομένων σε ένα σύστημα που θεμέλιό του είναι η διαπλοκή κράτους - κεφαλαίου; Αλλά αυτό εννοεί ο άνθρωπος, όταν λέει ότι δε φταίει ο καπιταλισμός. Οτι μπορεί να υπάρξει και καπιταλισμός χωρίς διαφθορά. Αυταπάτες ή μεγάλη αγάπη για το σύστημα;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ