Σάββατο 12 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αποπροσανατολιστικά

Γρηγοριάδης Κώστας

Αυξήθηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, τα παράπονα και οι καταγγελίες των καταναλωτών στην τηλεφωνική γραμμή 1520 της Γραμματείας.

Κι αν κάποιοι - ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δε θίγουμε - θα έσπευδαν να δουν μέσα από αυτή την αύξηση την «ανταπόκριση» που βρίσκει στους καταναλωτές η ιδιαιτέρως - και όχι τυχαία - προβεβλημένη γραμμή, στην πραγματικότητα άλλα μαρτυρά: αφενός τις συνέπειες της πλήρους ασυδοσίας που απολαμβάνουν οι κερδοσκόποι, αφετέρου την απόλυτη έλλειψη και του παραμικρού ίχνους μέτρων και πολιτικών που θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα λαϊκά νοικοκυριά από την ποικιλότροπη καταλήστευση των εισοδημάτων τους.

Και όταν μιλάμε για πολιτικές, ασφαλώς και δεν εννοούμε αποπροσανατολιστικές πρακτικές σαν κι αυτή με το «1520»...

Στους σκοπούς της πλουτοκρατίας...

Ο σημερινός διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας εμφανίστηκε στο δημόσιο βίο της χώρας στα μέσα της δεκαετίας του '80, με την ιδιότητα του συμβούλου του τότε υπουργού Οικονομίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτη. Ηταν γνωστός από την εποχή εκείνη σαν φίλος του μετέπειτα πρωθυπουργού και η ιδιότητα αυτή τον ακολουθούσε στον μετέπειτα βίο του. Ο φίλος, λοιπόν, του κ. Σημίτη, μόλις ο τελευταίος έγινε πρωθυπουργός το Γενάρη του 1996 εμφανίστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας με την ιδιότητα κατ' αρχάς του συμβούλου και μετέπειτα του υποδιοικητή.

Με τη νέα του ιδιότητα πλέον, ήταν ένας από τους τρεις (οι άλλοι δύο ήταν ο τότε διοικητής Λ. Παπαδήμος και ο νυν υποδιοικητής κ. Θωμόπουλος) που υπέγραψε την περιβόητη απόφαση, με την οποία διπλασίαζαν τις αποδοχές τους... Αυτό, βέβαια, δεν εμπόδισε τον κύριο Γκαργκάνα, να εμφανίζεται πάντα - και μάλιστα δημόσια - υπέρμαχος της αντιδραστικής θεωρίας, ότι η ρίζα του κακού για τον πληθωρισμό βρίσκεται στις ...αυξήσεις μισθών!

... δε χωράνε συναισθήματα

Στη συνέχεια, ο φίλος του πρωθυπουργού, όταν ο κ. Παπαδήμος ανέλαβε υποδιοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έγινε Διοικητής. Οταν, όμως, ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ, ο κ. Γκαργκάνας έμεινε σταθερός σ' αυτό που είναι. Καλός υπηρέτης του συστήματος και της πλουτοκρατίας στην οποία ανήκει. Και βεβαίως σ' αυτό δε χωράνε «συναισθήματα». Ετσι δε χρειάζεται βέβαια να πούμε ότι στο σκυλοκαυγά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την πώληση της Εμπορικής, ο κ. Γκαργκάνας πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ της κυβέρνησης. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα δίνει όλα, ώστε να διατηρήσει τη θέση του Διοικητή και με τη νέα κυβέρνηση. Μα φαίνεται πως δε χρειάζεται. Αλλωστε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αυτή της ΝΔ, για το κεφάλαιο δουλεύουν. Και οι άνθρωποι που δείχνουν ζήλο στην εκπλήρωση της αποστολής είναι χρήσιμοι σε κάθε τέτοια κυβέρνηση ανεξαρτήτως χρώματος. Ετσι, λοιπόν, και ο κ. Γκαργκάνας ήταν και παραμένει άνθρωπος του συστήματος, το οποίο υπηρετούσε επί ΠΑΣΟΚ και υπηρετεί και επί ΝΔ.

Παράσταση τρομο-λαγνείας

Το σκηνικό τα είχε όλα. Συλλήψεις υπόπτων, δράση πρακτόρων, τρομοκράτες που ετοιμάζονταν να βάλουν βόμβες σε αεροπλάνα, δηλώσεις αξιωματούχων, κινητοποίηση των μηχανισμών ασφαλείας, μαζικούς και αθρόους ελέγχους ανύποπτων πολιτών, αγωνία για αθώα θύματα, συνωμοσία. Τα πάντα γίνονται γρήγορα και κινηματογραφικά. Οι κρατικοί μηχανισμοί κινητοποιούνται στον αγώνα για τη λεγόμενη πάταξη της τρομοκρατίας. Αλλά ποιος είναι ο εχθρός;

Η παράσταση του τρόμου ξαναστήθηκε στο Λονδίνο. Οι πρωταγωνιστές είναι γνωστοί. Οι κρατικές εξουσίες που ...παλεύουν για να προστατεύσουν αυτούς που κυβερνούν από τους «τρομοκράτες». Οι «τρομοκράτες» που απειλούν κάθε ανύποπτο πολίτη. Οι τρομολαγνικές ειδήσεις, μέσω των χειραγωγούμενων ΜΜΕ, κάνουν το γύρο του κόσμου και χρησιμοποιούνται, για να αποδώσουν σε βάθος χρόνου στο υποσυνείδητο των λαών. Αξιοσημείωτη και η συγκυρία. Πέρσι ήταν η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ στη Σκοτία. Φέτος, η εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο που διεξάγεται με την υποστήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Σε μια χρονική στιγμή που η πολιτική των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας στο Ιράκ και τη Μ. Ανατολή δέχεται επιθέσεις από το εσωτερικό αυτών των χωρών και την αντίσταση των λαών. Χρειαζόταν επειγόντως μια σοβαρή απειλή. Ενας εχθρός προ των πυλών. Και ιδού! Να τον! Σα να ήταν έτοιμος από καιρό ξεπρόβαλε για να κάνει αβάντα στον Τζορτζ Μπους και τους «προθύμους» του.

«

Η χώρα μας είναι σε πόλεμο», κραύγασε ο «πλανητάρχης». Και τότε χτύπησαν τα τύμπανα των μέτρων ασφαλείας και καταστολής. Στα αεροδρόμια οι πολίτες υποχρεώνονται να ...πίνουν φάρμακα και γάλατα, μπροστά στους φρουρούς τους, να ...λούζονται με σαμπουάν γιατί ό,τι είναι υγρό είναι ύποπτο για εκρηκτικό. Χωρίς παπούτσια οδηγούνται στα αεροπλάνα. Μια ώρα πτήση, τρεις ώρες εξευτελιστικοί έλεγχοι. Για πρώτη φορά έχει κατασκευαστεί τόσο περίτεχνα η μαζική λαϊκή συναίνεση σε αστυνομικού χαρακτήρα μέτρα.

Μπορεί τα παραπάνω να είναι λίγο υπερβολικά, αλλά το σκηνικό του τρόμου χρησιμοποιείται ως δύναμη κρούσης ενάντια στα κοινωνικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες, αλλά και για την εξαπόλυση πολέμων. Στις ΗΠΑ, οι λεγόμενοι πατριωτικοί νόμοι επιτρέπουν στις Ενοπλες Δυνάμεις να αναλαμβάνουν έργο δημόσιας τάξης, διεξάγονται παρακολουθήσεις τηλεφώνων και αλληλογραφίας ακόμα και με υποψίες, κρατούνται αυθαίρετα από τις αρχές αλλοδαποί. Στη Μ. Βρετανία, ο αντιτρομοκρατικός νόμος χορηγεί υπερεξουσίες στην εκτελεστική εξουσία, γίνονται απελάσεις σωρηδόν, υπάρχει κατάλογος για «μη αποδεκτές ενέργειες» ακόμα και σε επίπεδο συμπεριφοράς ή συνηθειών ή άσκησης θρησκευτικών καθηκόντων. Και το σπουδαιότερο: Ολα τα κράτη «συντονίζονται» τόσο στο εσωτερικό τους, όσο και μεταξύ τους για τη βελτίωση των υπηρεσιών ασφαλείας που όλο και περισσότερο αρχίζουν να μοιάζουν με εσωτερικούς στρατούς. Παράλληλα, οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει πολλές συμφωνίες δικαστικής και αστυνομικής συνεργασίας με δεκάδες χώρες - ανάμεσά τους και η Ελλάδα - που τους παρέχει τη δυνατότητα επέμβασης στο εσωτερικό τους με πρόσχημα τη στενότερη συνεργασία.

Ισχυρίζονται πως τα κατασταλτικά μέτρα θα προστατεύσουν τους πολίτες. Ομως, στην ουσία, καταστέλουν κάθε φωνή αντίστασης στην αντιδραστική πολιτική. Οι μαζικοί λαϊκοί κοινωνικοπολιτικοί αγώνες ενάντια σ' αυτήν την πολιτική είναι επιβεβλημένοι και είναι ο μοναδικός τρόπος αντίστασης σε αυτήν την κατάσταση, ώσπου να την ανατρέψουμε. Πριν ο βρόχος κλείσει γύρω από το λαιμό...


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

Μήπως... ;

Την πολιτική αυτή με τις τηλεφωνικές γραμμές φαίνεται, πάντως, ότι την ακολουθούν όλο και περισσότεροι αρμόδιοι της κυβέρνησης, που ναι μεν λειτουργούν ως τυφλοί υπηρέτες του μεγάλου κεφαλαίου, θέλουν όμως να παριστάνουν ότι ενδιαφέρονται για το καλό του κοσμάκη. Σ' αυτά τα πλαίσια, τη βδομάδα που μας πέρασε εγκαινιάστηκε και τηλεφωνική γραμμή από όπου οι εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τα πρατήρια που ανά νομό έχουν τη φτηνότερη βενζίνη.

Επειδή, λοιπόν, δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι οι άνθρωποι έχουν χάσει εντελώς τη σοβαρότητά τους να φαντάζονται ότι ο οποιοσδήποτε λογικός θα επιλέξει να ξοδέψει κάποια ευρώ κάνοντας τηλεφωνήματα και οδηγώντας χιλιόμετρα επί χιλιομέτρων προς το φτηνό πρατήριο, αναρωτιόμαστε μήπως - μήπως λέμε - αυτή η φάμπρικα με τους τηλεφωνικούς αριθμούς που «προσφέρουν» διάφορες υπηρεσίες, πέρα από το στοιχείο της κοροϊδίας του κόσμου, είναι ένας ακόμα εύσχημος τρόπος να ενισχυθούν τα έσοδα των εταιρειών του κλάδου της τηλεπικοινωνίας...

Τα τρομοϋστερικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΝΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ, ένας υπάλληλος πιτσαρίας, ένας νυχτοφύλακας, ένας ποιητής! Ιδού μερικά από τα επαγγέλματα των συλληφθέντων για την τρομοκρατική επίθεση που ΘΑ γινόταν στη Βρετανία αν δεν είχε επιληφθεί η Σκότλαντ Γιαρντ. Τα ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ε, βέβαια από κάτι τέτοιους χώρους προέρχονται οι πραγματικοί κίνδυνοι, για τη διεθνή ασφάλεια και την ησυχία των πολιτών... Οχι από ισραηλινά στρατεύματα που βομβαρδίζουν αμάχους ή από τα βομβαρδιστικά του NATO.

Κάτι ξέρει και η δική μας κυβέρνηση (προσηλωμένη ως γνωστόν στο αντιτρομοκρατικό πνεύμα) που όπου δει οικοδόμους ή φοιτητές και διαδηλωτές γενικώς, τους αντιμετωπίζει σαν τρομοκράτες. Προληπτικά μέτρα.

ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ έχουμε παράπονο, από στοιχεία γι' αυτή την ιστορία έχουμε και με το παραπάνω. Αγνωστες πηγές τροφοδοτούν πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα εγκρίτων εφημερίδων στη Βρετανία και τις ΗΠΑ ενώ οι υπηρεσίες κρατικής ασφάλειας και της τράπεζας δίνουν συγκεκριμένα ονόματα.

Τι άλλο να ζητήσει κανείς για να πειστεί ότι αυτά που μας ανακοινώνουν είναι απόλυτα αληθή; Πώς να μην έχει κανείς εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς τους μηχανισμούς αφού τα πάντα επιβεβαιώνονται από «ανεξάρτητα» Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης;

Καλά κάνουν λοιπόν και τα δικά μας «αντικειμενικά» τηλεοπτικά κανάλια που θεωρούν δεδομένα όσα λένε οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, οπότε αντίστοιχα προβάλλουν την όλη ιστορία. Αλλωστε μας έχουν πει ποτέ ψέματα όλοι οι προαναφερθέντες;


Γρηγοριάδης Κώστας

Βεβαίως υπάρχει και η υπόθεση με τα πυρηνικά όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, για τα οποία ο Κόλιν Πάουελ είχε κάνει ολόκληρη επίδειξη με αεροφωτογραφίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον ΟΗΕ. Αυτά που τελικά δε βρέθηκαν πουθενά.

Φαίνεται όμως ότι κάποιοι προτιμούν να ξεχάσουμε αυτές τις μικρές και ατυχείς λεπτομέρειες.

Οταν δε θέλεις να ζυμώσεις...

Το προηγούμενο καλοκαίρι η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε το νόμο 3371 εξειδικεύοντας τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029 του ΠΑΣΟΚ και προχώρησε στο ολοκληρωτικό χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων. Τότε η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ έλεγε δεξιά και αριστερά ότι θα τον καταντήσει «αδειανό πουκάμισο». Η «αγωνιστική» της τακτική εστιάστηκε κυρίως σε προειδοποιήσεις ότι θα πάει στα δικαστήρια. Λίγους μήνες μετά η κυβέρνηση της ΝΔ περνά τροπολογία για να διευκολύνει την εφαρμογή του νόμου και η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ συνεχίζει το ίδιο παραμύθι. Μάλιστα, όταν στα μέσα του φετινού Ιούλη το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριπτε ως αντισυνταγματικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την άρση των όποιων εμποδίων στην προώθηση των αντιασφαλιστικών διατάξεων, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ κόμπαζε ότι «αποτελεί μια σημαντική νομική επιτυχία που δικαιώνει τις θέσεις της». Ομως, την προηγούμενη Δευτέρα το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος - με την προσθήκη μερικών λέξεων που δεν αλλάζουν την ουσία του - εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει όχι μόνο το αδιέξοδο των διεκδικήσεων νομικίστικου χαρακτήρα, στις οποίες αναλώθηκε η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, αλλά και αποκαλύπτει το ρόλο της που είναι ο εγκλωβισμός των εργαζομένων σε τέτοιες αναποτελεσματικές διαδικασίες και η απομάκρυνσή τους από το μονόδρομο της οργάνωσης και κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην αντεργατική πολιτική. Να σημειωθεί ότι από τη μέρα της τελευταίας απόφασης του ΣτΕ η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ έχει λουφάξει. Ενας λόγος, βέβαια, είναι ότι βρίσκεται σε άδεια. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι εργαζόμενοι και να τους στείλουν σε μόνιμη άδεια...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ουαί υμίν φαρισαίοι

Το επίσημο Ισραήλ συνεχίζει την ωμή, ιμπεριαλιστική του επίθεση στο Λίβανο και την Παλαιστίνη. Κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον αμάχων, γυναικών, παιδιών, εναντίον κάθε έννοιας δικαίου. Κι αυτό με την αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ και την ανοχή της ΕΕ, η οποία, κρυμμένη πίσω από την ένοχη σιωπή της, επιβεβαιώνει το χαρακτήρα της ως ιμπεριαλιστικού κέντρου. Το οποίο ψυχρά, υπολογιστικά ενεργεί με γνώμονα αποκλειστικά τα συμφέροντα του μεγάλου ευρωενωσιακού κεφαλαίου.

Στην Ελλάδα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εμμένουν στην απαράδεκτη στάση τους. Να μην παίρνουν καθαρή θέση καταδίκης του Ισραήλ, να μην τολμούν καν να ψελλίσουν μια κουβέντα. Μόνο τηρώντας τη φαρισαϊκή γραμμή των «ίσων αποστάσεων», εξισώνουν θύτη με θύμα, επιρρίπτοντας - έστω έμμεσα - ευθύνες στη λιβανέζικη αντίσταση. Επιπλέον, αντί να απορρίπτουν κατηγορηματικά την οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας μας στην εξελισσόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα κατά των λαών της Μέσης Ανατολής, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και συμμετοχής της σε στρατιωτική δύναμη πολέμου.

Από κοντά κι ο ΣΥΝ που συνεχίζει να αποπροσανατολίζει κόσμο για τη φύση της ΕΕ, μελοδραματικά οδυρόμενος για την «αδυναμία» των Βρυξελλών να κινηθούν κατά των βομβαρδισμών. `Η, π.χ., διά στόματος προέδρου του (τη Δευτέρα και μετά τη συνάντησή του με τον πρέσβη του Ιράν), από τη μία να αρνείται την αποστολή «πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης» στο Λίβανο και τη συμμετοχή σ' αυτήν Ελλήνων στρατιωτών, και αμέσως μετά να τις αποδέχεται - και την αποστολή, και τη συμμετοχή - «υπό προϋποθέσεις». Καμώνονται τάχα στην Κουμουνδούρου ότι δεν καταλαβαίνουν πως μια τέτοια δύναμη μόνο στρατός κατοχής θα είναι - είτε φέρει «καπέλο» ΝΑΤΟ, είτε ΟΗΕ - που θα αναπτυχθεί στην περιοχή και θα εμπλακεί σε επιχειρήσεις ενάντια στις οργανώσεις του λαού του Λιβάνου για να τις αφοπλίσει. Κάνοντας, δηλαδή, τη βρωμοδουλιά για την οποία το επίσημο Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμο.

Πρόθυμοι, λοιπόν, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να εμπλακούν στα εσωτερικά κυρίαρχου - υποτίθεται - κράτους, και μες στην πολλή τη «δημοκρατία» τους να εμποδίσουν το λαό του Λιβάνου στο αναφαίρετο δικαίωμά του μόνος του να αποφασίσει για την ύπαρξη ή διάλυση των οργανώσεών του και τη φύση τους. Και από κοντά ο ΣΥΝ να πιστεύει πως η διεθνής ιμπεριαλιστική στρατιωτική δύναμη είναι καλή για τους λαούς της περιοχής. Απέναντί τους το ΚΚΕ και άλλες δυνάμεις και προσωπικότητες της κοινωνικής ζωής, του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος καλούν τον ελληνικό λαό να δυναμώσει την αγωνιστική του αλληλεγγύη στην ηρωική αντίσταση των λαών του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, στην οποία αυτές οι δυνάμεις πρωτοστατούν για να αναπτυχθεί όσο γίνεται πιο πλατιά. Για να σταματήσουν αμέσως, χωρίς όρους, οι δολοφονικές επιδρομές του Ισραήλ και να αποχωρήσει από όλα τα εδάφη που κατέχει. Οτιδήποτε άλλο ισοδυναμεί με συμμετοχή στο νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα.

Υπουλες «αποκαλύψεις»

Γρηγοριάδης Κώστας

Ενα νέο σκηνικό τρόμου πάει να στηθεί πάνω από τον πλανήτη, με τις «αποκαλύψεις» των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών για νέα, μαζικά τρομοκρατικά χτυπήματα που, όπως ισχυρίζονται, ετοίμαζαν Ασιάτες τρομοκράτες. Είναι σίγουρο, ότι κι αυτή η «αποκάλυψη» δε θα μείνει ανεκμετάλλευτη από τους ιμπεριαλιστές. Θα αξιοποιηθεί, κατ' αρχήν, για τη λήψη νέων μέτρων από τις ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις, που θα στοχεύουν στην παραπέρα συρρίκνωση των ατομικών, συλλογικών, κοινωνικών, πολιτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών και στην εμπέδωση ενός ασφυκτικού τρομοκρατικού κλίματος σε όλο τον κόσμο. Θα αξιοποιηθεί, επίσης, για τη συνέχιση των ιμπεριαλιστικών πολέμων στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη, στο Λίβανο, αλλά και για τις νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που σχεδιάζονται κατά της Κούβας, της Β. Κορέας, της Συρίας, του Ιράν κι άλλων χωρών και λαών, που καταδικάζουν την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και αντιστέκονται στις ιμπεριαλιστικές επιβολές.

Βεβαίως, μετά την «11η Σεπτέμβρη» του 2001 και την αξιοποίησή της από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές για την επέκταση των σχεδίων της «Νέας Τάξης», οι λαοί είναι πιο «πονηρεμένοι» και δεν πιστεύουν εύκολα, ότι οι «αποκαλύψεις» και οι κινδυνολογίες των μυστικών υπηρεσιών είναι «αγνών προθέσεων». Εχουν, πλέον, αντιληφθεί ότι η τρομοκρατία είναι υποκινούμενη από τους ιμπεριαλιστές και η τρομολαγνία σχεδιάζεται από τους ίδιους και επ' ωφελεία τους...

Δίνουν τα... ρέστα

Ενδεικτική του τι άφησε στον τόπο η πολυεθνική εμποροπανήγυρη που καλείται «Ολυμπιακοί Αγώνες», είναι ίσως η τύχη των δυο καρικατούρων με την πλατυποδία, που μας... κατσικώθηκαν ως «μασκότ».

Τα επονομαζόμενα «Φοίβος και Αθηνά» τόσο άγγιξαν το ενδιαφέρον του κόσμου, τόσο ξέμειναν στο ράφι, ώστε μεγάλη αλυσίδα εμπορευόμενη είδη για πιτσιρίκια - απ' αυτές που όλα τα προϊόντα τους κοστίζουν κάτι ευρώ και 99 λεπτά - στην προσπάθειά της να τα ξεφορτωθεί, ξεκίνησε να δίνει τέτοια κουκλάκια ως ρέστα!

Μάλιστα έτσι αναφέρονται και στην απόδειξη αγοράς: «ΡΕΣΤΑ 0,02 ΦΟΙΒΟΣ - ΑΘΗΝΑ». Η αξία τους όλη κι όλη δύο λεπτά, 19% ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου. Ξεφτιλίκια...

Κι ύστερα ξυπνήσαμε...

Σηκώθηκε, που λέτε, η Ντόρα, μέσα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με θάρρος είπε: «Η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου, ζητάει να σταματήσει αμέσως η ιμπεριαλιστική επιδρομή του Ισραήλ στο Λίβανο, που συντελείται με τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και ν' αποχωρήσουν άμεσα τα ισραηλινά στρατεύματα από το Λίβανο και την Παλαιστίνη. Απαιτούμε, επίσης, την απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων, Λιβανέζων και Σύρων κρατουμένων από τις φυλακές του Ισραήλ. Τασσόμαστε υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Και δηλώνουμε απ' αυτό το βήμα ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε όποια στρατιωτική δύναμη σταλεί στην περιοχή, από οποιονδήποτε κι αν αποφασιστεί, γιατί δε θα τη θεωρήσουμε ειρηνευτική, αλλά κατοχική. Αμεσα η κυβέρνησή μου θ' ανακαλέσει όλα τα ελληνικά στρατεύματα από όλες τις στρατιωτικές αποστολές στις οποίες συμμετέχουν».

Η Ντόρα κάθισε στη θέση της και άκουσε το «κινητό» της να χτυπά. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, που τη συνεχάρη για τη στάση της. Τα ίδια άκουσε στη συνέχεια στο τηλέφωνο και από τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέκο Αλαβάνο. Κι ύστερα ξυπνήσαμε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ