Πέμπτη 27 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ιμπεριαλιστική εκεχειρία

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Οι μετέχοντες στη διάσκεψη της Ρώμης εκφράζουν την απόφασή τους να εργαστούν άμεσα, προκειμένου να επιτύχουν με τον πιο επείγοντα τρόπο μια εκεχειρία που θα θέσει τέρμα στη σημερινή βία και τις εχθροπραξίες», τονίζει το κοινό ανακοινωθέν της έκτακτης διάσκεψης της Ρώμης, όπως μετέδωσαν χτες τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Κι αν αναρωτιέστε πώς θα το πετύχουν αυτό, να 'στε σίγουροι, πως δε θα καταδικάσουν - ούτε καν στα λόγια - τη βάρβαρη και εγκληματική πολιτική του Ισραήλ, ούτε θα σταματήσουν να το εξοπλίζουν και να το εφοδιάζουν με τα πλέον σύγχρονα σύνεργα του θανάτου. Οταν λένε ότι θα «εργαστούν άμεσα, προκειμένου να επιτύχουν με τον πιο επείγοντα τρόπο μια εκεχειρία», εννοούν την επιβολή των όρων και των προϋποθέσεων, για την προώθηση της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης στο Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή. Ισως, όχι ακριβώς, όπως οραματίζεται τη «νέα Μέση Ανατολή» η Κοντολίζα Ράις, αφού, πρέπει να παρθούν υπόψη και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και συμφέροντα, αλλά αυτό έχει μικρή ή καθόλου σημασία για τους λαούς του Λιβάνου, της Παλαιστίνης και των υπολοίπων χωρών.

Αλλωστε, στο ίδιο κοινό ανακοινωθέν σημειώνεται, ότι «η εκεχειρία πρέπει να είναι διαρκής, μόνιμη και βιώσιμη». Και δεν εννοούν, βέβαια, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του παλαιστινιακού προβλήματος, ούτε την αποχώρηση του Ισραήλ απ' όσα ξένα εδάφη έχει καταλάβει απ' τον πόλεμο του 1968 και εντεύθεν, αλλά την εξάλειψη κάθε αντίστασης και την υποταγή των λαών.

Οι ... υπερκομματικοί του μεγάλου κεφαλαίου

«Πληρωμένη» και αποστομωτική ήταν η απάντηση του Σπύρου Χαλβατζή, υποψήφιου δημάρχου με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», στα όσα είπε προχτές ο Νικ. Κακλαμάνης, σχετικά με τον ...υπερκομματικό χαρακτήρα του συνδυασμού του και ότι «ο δήμος πρέπει να είναι πέρα και πάνω από την οποιαδήποτε κομματική ή ιδεολογική αντιπαράθεση(!)».

«Ας πάψει πια τόση υποκρισία. Στο ψηφοδέλτιο φιγουράρουν πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ. Ντρέπονται για την κομματική τους ένταξη, γιατί την κρύβουν;» υπογράμμισε ο Σπ. Χαλβατζής και επισήμανε ότι «μόλις προχτές το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας παραχώρησε 220 στρέμματα δημόσιου χώρου στο μεγάλο κεφάλαιο. Είναι μια απόφαση με ιδεολογική ταυτότητα. Η παράταξη του κ. Κακλαμάνη κάνει, για μια ακόμα φορά, καθαρό πως υπάρχει για να υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο. Ούτε αυτό, λοιπόν, μπορούν να το κρύψουν».

SOS για αίμα

Το «κατάφεραν» και τούτο το καλοκαίρι οι αρμόδιοι να μην έχουν εξασφαλίσει επάρκεια αίματος, με αποτέλεσμα ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, όπως τα πολυμεταγγιζόμενα άτομα, να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

Προ ημερών, η στήλη είχε ασχοληθεί με την καταγγελία του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία (ΠΑΣΠΑΜΑ) ότι στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία» υπάρχει έντονο πρόβλημα έλλειψης αίματος, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται οι μεταγγίσεις ή να πραγματοποιούνται με μειωμένες ποσότητες αίματος. Τώρα οι πληροφορίες λένε ότι πρόβλημα με έλλειψη αίματος υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία και οι ανάγκες καλύπτονται απ' τα αποθέματα. Το θέμα όμως είναι, όπως έλεγαν οι ίδιες πληροφορίες, ότι και γι' αυτά τα αποθέματα δεν υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός, ώστε να μη χάνονται πολύτιμες μονάδες αίματος λόγω ημερομηνίας λήξης. Γεγονός, το οποίο βάζει επιτακτικά την ανάγκη της σωστής οργάνωσης και διάθεσης των αποθεμάτων, πέρα από την προσφορά των αιμοδοτών.

Αναρωτιόμαστε, πάντως, εάν οι παρουσιαζόμενες και φέτος σοβαρές αρρυθμίες, προβλήματα, κλπ., στον τομέα της αιμοδοσίας, οφείλονται στις συνήθεις αιτίες ή κάποιοι επιχειρούν την παραπέρα απαξίωση ενός από τους ελάχιστους πλέον αποκλειστικά δημόσιους τομείς.

Δε συμπεριλαμβάνονται...

Ολα πάνε πρίμα στο χώρο της αγροτικής οικονομίας και των τροφίμων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευ. Μπασιάκος, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον Κ. Καραμανλή.

Προφανώς, δε συμπεριλαμβάνει στο «όλα» τους φτωχούς και μικρομεσαίους αγρότες, που συνεχίζουν να πορεύονται στον αστερισμό τού κάθε φέτος και χειρότερα και τους εργαζόμενους - καταναλωτές, που αναρωτιούνται ως πού θα φτάσουν οι τιμές των προϊόντων και σφίγγουν συνεχώς και περισσότερο τις ζώνες τους.

Οσο, για το ποιους συμπεριλαμβάνει, το αφήνουμε στη δική σας κρίση...

Τρελά κέρδη

Καλύτερα απ' ό,τι ανέμεναν οι ενδιαφερόμενοι ήταν τα κέρδη της «BP Plc», της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής πετρελαϊκής εταιρείας, στο δεύτερο τρίμηνο του 2006, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005, καθώς οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να βρίσκονται στο «κόκκινο». Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, τα κέρδη της διαμορφώθηκαν σε επίπεδο ρεκόρ, αφού σημείωσαν αύξηση κατά 23% και έφτασαν τα 6,1 δισ. δολάρια.

Μια χαρά πάει η παγκόσμια οικονομία, όπως θα 'λεγε και ο Γ. Αλογοσκούφης...

Να κρατήσουμε τις παραλίες ανοιχτές!

Κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου αποδείχνεται το σχέδιο νόμου για τον «αιγιαλό και την παραλία» που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της ΝΔ. Με κριτήρια άκρως ελαστικά, άρα και ευκολότατα προσαρμόσιμα στις εκάστοτε - και κατά περιοχές - ανάγκες και επιχειρηματικές επιλογές, σχεδιάζουν την «επαναχάραξη», έτσι ώστε να ενισχύσουν την ασυλία των μεγαλοκαταπατητών. Να κατοχυρώσουν ακόμη περισσότερο το «δικαίωμα» των μελλοντικών «επενδυτών», που θα έχουν το «ελεύθερο» να χτίζουν κυριολεκτικά πάνω στο κύμα ή ακόμη και βαθιά μέσα στη θάλασσα! Σε περιοχές φιλέτα όπως στο νησί της Ρόδου που έχουν βάλλει στο μάτι μεγαλοξενοδόχοι και άλλοι δε διστάζουν να καρατομήσουν και περιορίσουν την παραλιακή ζώνη σε πλάτος μόλις 12, όλα κι όλα, μέτρα.

Ντάλα καλοκαίρι, με το λαό να πληρώνει τσουχτερά χαράτσια για μια βουτιά σε κάποια από τις πλαζ της χώρας - οι περισσότερες έχουν παραδοθεί στη ληστρική εκμετάλλευση των ιδιωτών - η κυβέρνηση της ΝΔ «παράγει έργο» προσαρμοσμένο στο πλαίσιο των αντιλαϊκών πολιτικών της επιλογών. Ετσι με το χτεσινό νομοσχέδιο έρχεται να συμπληρώσει άλλο πρόσφατο νομοσχέδιο με το οποίο επιβραβεύονται οι κάθε είδους μεγαλοκαταπατητές της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις έρχονται να περιορίσουν ακόμη περισσότερο το δικαίωμα του λαού στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Και βέβαια, η πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αντίθετα, είναι το «φυσικό» επακόλουθο της πολύπλευρης στήριξης των προτεραιοτήτων και αναγκών της πλουτοκρατίας. Είναι η συνέχεια των λεγόμενων αναπτυξιακών νόμων, των διαβόητων Συμπράξεων ανάμεσα σε Δημόσιο και Ιδιώτες (ΣΔΙΤ), της φοροασυλίας των ισχυρών, της «ανταγωνιστικότητας» και των κερδών τους: Σε τελευταία ανάλυση των αντιλαϊκών προγραμμάτων «σταθερότητας» της ΕΕ. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει και κλιμακώνει την πολιτική των προκατόχων της του ΠΑΣΟΚ. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η - κατά τα λοιπά λαλίστατη - αξιωματική αντιπολίτευση, για την ώρα τουλάχιστον, δε βρήκε ούτε λόγο κατηγόριας, έστω και προσχηματικής, για τα παραπάνω νομοσχέδια. Αλλωστε και η ηγεσία ΠΑΣΟΚ έχει το ίδιο «λερωμένη τη φωλιά της» αφού με ανάλογο νόμο που πέρασε το 2002 άνοιξε το δρόμο για την τωρινή νέα εκχώρηση ζωτικού χώρου στο μεγάλο κεφάλαιο.

Μπροστά μας είναι οι τοπικές εκλογές του Οκτώβρη. Τα λαϊκά στρώματα και μπορούν και πρέπει να βγάλουν τα δικά τους πολύτιμα συμπεράσματα. Να τα μετατρέψουν σε κίνηση και πολιτική δράση. Τις προάλλες η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», αγωνιστικοί δημοτικοί συνδυασμοί έδειξαν το δικό μας, λαϊκό μονόδρομο: «Να κρατήσουμε τις παραλίες ανοιχτές», να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δικαίωμα του λαού στη δωρεάν πρόσβαση στις παραλίες. Να γκρεμίσουμε τις κατασκευές, τα συρματοπλέγματα του αποκλεισμού που έστησαν και στήνουν και οι διάφοροι «τοπικοί άρχοντες»: Οπως τόνιζε και στην πρόσφατη κινητοποίηση ο υποψήφιος με τη ΝΑΣ υπερνομάρχης Γ. Μαυρίκος: «Στο βαθμό που θα μας ενισχύσει και θα μας στηρίξει στις εκλογές ο κόσμος, δεσμευόμαστε ότι κάθε καλοκαίρι θα γκρεμίζουμε τα σύρματα και θα κρατάμε, με νύχια και με δόντια τις πλαζ ανοιχτές».


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

Τα επιλεγμένα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ έχουμε την Ντόρα Μπακογιάννη να λέει πως «θα εξαρτηθεί» η συμμετοχή της Ελλάδας σε πολυεθνική δύναμη στο Λίβανο από το ρόλο που θα παίξει η δύναμη αυτή.

Από την άλλη την Κοντολίζα Ράις να δηλώνει (χωρίς πολλά -πολλά) ότι «ήρθε πια ο καιρός να κάνει ο καθένας μία επιλογή του ρόλου του στη Μέση Ανατολή».

Εάν συνδυάσουμε αυτές τις δύο δηλώσεις, κάθε άλλο παρά «εξαρτάται» η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Το μόνο που πράγματι «εξαρτάται» είναι η εξωτερική της πολιτική από τους ιμπεριαλιστικούς στόχους ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Γιατί μπορεί οι Ευρωπαίοι να μιλούν λιγότερο, ίσως και πιο προσεκτικά, από την Κοντολίζα Ράις όμως έχουν καταστήσει κάτι παραπάνω από σαφές το ...πού το πάνε και το τι θέλουν να κάνουν.

Είναι «μέσα» σε ένα ακόμη εγκληματικό «παιγνίδι», που θα έχει θύματα λαούς και μάλιστα καλούν τους πάντες να γίνουν «πρωταγωνιστές» αυτής της ιστορίας, συνδράμοντας σε στρατιωτικές επεμβάσεις υπέρ του Ισραήλ.

Κάτι σαν κι αυτό που λέει ο Γιώργος Παπανδρέου, καλώντας την κυβέρνηση να είναι «παρούσα» σε όλες τις εξελίξεις, προσφερόμενος μάλιστα να παίξει κι αυτός τον ...διεθνή του ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση.

ΒΡΕ ΒΡΕ, ΠΟΥ το σκέφθηκε τέτοιο πράγμα ο υπουργός Ανάπτυξης! Ζήτησε από τους νομάρχες να του στέλνουν αναλυτικά τις τιμές των καυσίμων στα πρατήρια των περιοχών τους, ώστε να μπορεί να ενημερώνεται το κοινό για το πού θα βρει την πιο φθηνή βενζίνη.

Εν ολίγοις, για να γεμίσει κάποιος το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου του, πρέπει να κάνει μια μικρή χαρτογράφηση της ευρύτερης περιοχής που βρίσκεται και να εντοπίσει το ...φθηνό πρατήριο, αν φυσικά κάτι τέτοιο υπάρχει.

Αν είναι τυχερός θα το πετύχει στο νομό που ήδη βρίσκεται. Αλλιώς μπορεί να ψάξει στην ευρύτερη περιφέρεια. Τι είναι δα να πας από τη Σπάρτη στην Πάτρα για να βάλεις βενζίνη;..


«Παράγοντας ειρήνης»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κοντά στους 1.500 ανέρχονται οι Ελληνες στρατιώτες και αξιωματικοί που μετέχουν ήδη σε διάφορες «ειρηνευτικές» αποστολές. Η μεγαλύτερη ομάδα (περίπου 700) είναι ενταγμένη στην πολυεθνική δύναμη κατοχής του Κοσσόβου. Οι υπόλοιποι βρίσκονται στο Αφγανιστάν, στη Βοσνία, στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ, ενώ μια ναυτική δύναμη κάνει περιπολίες στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής «αντιτρομοκρατικής» αρμάδας. Επίσης, έχουμε τέσσερις αξιωματικούς που υπηρετούν στην Τάμπα της Φλώριδας, όπου εδρεύει το επιτελείο για τις «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα είναι χωμένη για τα καλά, και στη διά των όπλων προώθηση και υλοποίηση της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων ανά τον κόσμο. Το γεγονός το χρωστάμε στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη συνέχιση της ίδιας ακριβώς πολιτικής από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Κατά τ' αλλά, η χώρα μας είναι παράγοντας ειρήνης και ασφάλειας, φιλίας και συνεργασίας, όπως λέγανε και λένε συνήθως, τόσο οι προηγούμενοι όσο και οι νυν κυβερνώντες. Προφανώς, εννοούν την κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των πολυεθνικών ειρήνη και ασφάλεια.

Τέλος, αν αναρωτιέστε πόσο κοστίζουν τα παραπάνω και ποιοι πληρώνουν το μάρμαρο, σας πληροφορούμε ότι το κόστος ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ το χρόνο και, βέβαια, πληρώνουν τα γνωστά σε όλους «υποζύγια», οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα...

Δεν... ξέρει για το Παλαιστινιακό

«Εάν υπάρξει μια απόφαση το ΟΗΕ για την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στο Λίβανο, πρέπει να βασιστεί σε ένα πολιτικό πλαίσιο που θα βρει την ευρύτερη συναίνεση του λαού του Λιβάνου και βεβαίως, ευρύτερα, της περιοχής». Αυτό δήλωσε προχτές ο Γ. Παπανδρέου από τη Ρώμη, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Κι αν αναρωτιέστε για το περιεχόμενο του πολιτικού πλαισίου, ο ίδιος διευκρίνισε ότι η «ειρηνευτική διαδικασία» θα πρέπει να έχει διπλό στόχο, αφενός, να αποκατασταθεί ο Λίβανος ως ανεξάρτητη χώρα και η κυβέρνησή του να ελέγξει όλη την επικράτεια και, αφετέρου, να αρχίσει «μια ειρηνευτική διαδικασία για τον αφοπλισμό της «Χεζμπολάχ» ταυτόχρονα με το σεβασμό από μέρους του Ισραήλ της κυριαρχίας του Λιβάνου».

Προφανώς, ο Γ. Παπανδρέου έχει την ίδια οπτική με αυτή του Τζ. Μπους για το πρόβλημα και θεωρεί ως αιτία και ρίζα του την ύπαρξη και δράση της «Χεζμπολάχ» και όχι τον πόλεμο του 1968 και την πολύχρονη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ. Προφανώς, τόσα χρόνια τώρα δεν έχει ακούσει τίποτε για το Παλαιστινιακό...

Διαφήμιση με νόημα...

Με διαφημιστικές καταχωρήσεις στον Τύπο η κυβέρνηση, διά του υπουργείου Απασχόλησης, αναζητεί πελατεία ανάμεσα στους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους, κυρίως νέους, για τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας που λανσάρει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, με κονδύλια του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Πρόκειται για προγράμματα κατάρτισης, επιδότησης των εργοδοτών, επιδότησης σε νέους επαγγελματίες και ό,τι άλλο προβλέπουν οι λεγόμενες «ενεργητικές πολιτικές για την απασχόληση», οι οποίες, ούτε στο ελάχιστο δεν κατάφεραν να μειώσουν την ανεργία. Αντίθετα, μπούκωσαν με ζεστό χρήμα τους εργοδότες, αλλά και διάφορους «φορείς» και παρατρεχάμενους που έστησαν φαγοπότι κονδυλίων στις πλάτες των ανέργων. Η διαφημιστική καμπάνια έχει κεντρικό σύνθημα «Είμαστε μαζί σας». Αν αναλογιστεί κανείς πού καταλήγουν τα λεφτά των προγραμμάτων και συνυπολογίσει ότι οι προθεσμίες για την απορρόφηση κονδυλίων από το Γ' ΚΠΣ εκπνέουν, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί σε ποιους πραγματικά απευθύνεται το σύνθημα της καμπάνιας του υπουργείου Απασχόλησης...

Μπαίνει τάξη...

«Δύο νομοσχέδια βάζουν τέλος στις αυθαιρεσίες και τα προβλήματα - ΜΠΑΙΝΕΙ ΤΑΞΗ σε αιγιαλό - τουρισμό». Ετσι κομπορρημονούσε ο πρωτοσέλιδος τίτλος του χτεσινού «Ελεύθερου Τύπου», σχετικά με το νομοσχέδιο που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας. Οσο για το ποια τάξη μπαίνει στον αιγιαλό, οι διευκρινίσεις δίνονται από την, επίσης, φιλοκυβερνητική «Καθημερινή», η οποία σημείωνε στον πρωτοσέλιδο κι αυτή τίτλο της: «Ρυθμίσεις αιγιαλού υπέρ τουριστικών εγκαταστάσεων».

Τα δικά μας σχόλια περιττεύουν.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα δεσμά των εξοπλισμών

Οι αποφάσεις για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα, που έλαβε την Τρίτη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας, αποτελούν έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των εξοπλισμών με την οποία δένεται η Ελλάδα και το μέλλον του ελληνικού λαού, που υποθηκεύεται στις πολυεθνικές εταιρείες του πολέμου για λογαριασμό του ΝΑΤΟικού - νεοταξικού προσανατολισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, μακριά από τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας.

Δεν είναι μόνο «θηλιά στο λαιμό», αλλά και εργαλείο ακόμα πιο σφικτής πρόσδεσης της χώρας στο ιμπεριαλιστικό άρμα. Το πόσο πολλά είναι τα 27 δισ. ευρώ (πλέον των 9 τρισ. δραχμών) που θα διατεθούν τη δεκαετία 2006-2015 για τις πληρωμές εξοπλισμών, φαίνεται από το γεγονός ότι την προηγούμενη δεκαετία 1996-2005 διατέθηκαν για τον ίδιο σκοπό 25 δισ. ευρώ και με τις δαπάνες αυτές η χώρα μας «κατάφερε» να έρθει πρώτη, για την πενταετία 2001-2005, στις εισαγωγές όπλων από τις ΗΠΑ μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου και σταθερά στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως στις εισαγωγές όπλων από όλες τις άλλες χώρες. Δηλαδή, μπροστά από την Ινδία, την Κίνα, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και όλες τις άλλες χώρες στις εισαγωγές αμερικανικών όπλων. Τα εντυπωσιακά αυτά στοιχεία, που προέρχονται από την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στοκχόλμης για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό (SIPRI), αφορούν απόλυτους αριθμούς δαπανών, δηλαδή συνολικά ποσά που διαθέτει η κάθε χώρα.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει στήσει ένα λογιστικό «γαϊτανάκι» για να συγκαλύψει το πραγματικό κόστος των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ το ΠΑΣΟΚ «αντιπολιτεύεται» την κυβέρνηση, επικεντρώνοντας στα διαδικαστικά ζητήματα, για να κρύψει ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πάνε μαζί, εκτελώντας πότε ο ένας και πότε ο άλλος τα ιμπεριαλιστικά παραγγέλματα. Μιλάει λοιπόν η κυβέρνηση για 11,390 δισ. ευρώ (περίπου 4 τρισ. δραχμές) που θα διατεθούν την πενταετία 2006-2010 και επισημαίνει ότι από αυτά τα 8,400 δισ. ευρώ θα δοθούν για χρέη προηγούμενων εξοπλιστικών προγραμμάτων και κατά συνέπεια «μόνο» 3 δισ. ευρώ θα πάνε για νέες αγορές. Εδώ ακριβώς είναι η απάτη. Αυτά τα 3 δισ. ευρώ θα διατεθούν μόνο για τις προκαταβολές! Δηλαδή, το «πακέτο» έχει μεγάλη ουρά που απλώνεται και στις επόμενες πενταετίες.

Ομως αυτό το οποίο δεν ομολογούν καθόλου είναι ο χαρακτήρας των εξοπλισμών, οι οποίοι είναι μακριά από τις πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας και υπαγορεύονται από τις ΝΑΤΟικές προτεραιότητες για ευέλικτες και ταχυκίνητες δυνάμεις επιβολής της νέας τάξης, που θα αναλαμβάνουν αποστολές επιβολής και εδραίωσης της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Οι συγκεκριμένοι εξοπλισμοί, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, όπως άλλωστε και των προηγούμενων πενταετιών που αποφάσισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, εντάσσονται στον καταμερισμό που γίνεται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Τέτοια όπλα είναι τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, ο εξοπλισμός για αντιμετώπιση πυρηνικού - βιολογικού - χημικού πολέμου, μεταφορικά ελικόπτερα κλπ. τα οποία και προκρίθηκαν.

Η καταγγελία των εξοπλισμών αυτών και η ένταση της λαϊκής πάλης ενάντιά τους είναι αναπόσπαστο μέρος του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, της αλληλεγγύης του ελληνικού λαού απέναντι στους λαούς που υφίστανται την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ