Τρίτη 20 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με ταξικά κριτήρια χαράζουν εξωτερική και εσωτερική πολιτική

Τα Ελληνοτουρκικά απασχολούν την επικαιρότητα και ως εκ τούτου δε θα μπορούσαν να λείψουν από τη συνέντευξη της Αλ. Παπαρήγα στο κυριακάτικο «Εθνος». Κληθείσα λοιπόν να απαντήσει στην «κατηγορία» ότι το ΚΚΕ «"μοιράζει" πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης στα άλλα κόμματα και ότι μόνο αυτό κρατά εθνική στάση», τόνισε: «Πιστοποιητικά "εθνικής στάσης" εμείς δεν εκδίδουμε, άλλοι εκδίδουν τέτοια κατά καιρούς σε βάρος του ΚΚΕ.

Εμείς δεν καταγγέλλουμε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι απεμπολούν κυριαρχικά δικαιώματα. Εμείς υποστηρίζουμε ότι για τη χάραξη της στρατηγικής τους και για την εξωτερική πολιτική, όπως και για την εσωτερική, το κριτήριό τους είναι ταξικό. Είναι η προώθηση των γενικών και μακροπρόθεσμων συμφερόντων της ελληνικής πλουτοκρατίας. Γι' αυτό το λόγο έχουν εντάξει τη χώρα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, υποστηρίζουν την ενεργητική συμμετοχή στους επιθετικούς σχεδιασμούς και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ.

Οι λεγόμενες "συμβατικές υποχρεώσεις", που προκαταβολικά δηλώνουν ότι θα τηρήσουν σε τυχόν πολεμικές επιχειρήσεις σε βάρος του Ιράν, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα αντίτιμο για τη συμμετοχή του ελληνικού κεφαλαίου στα "οφέλη" που θα προκύψουν από ένα νέο πόλεμο.

Ομως, μέσα στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, των ανταγωνισμών, η ελληνική πλουτοκρατία συναγωνίζεται με την τουρκική για το ποια θα έχει μεγαλύτερο μερίδιο και τον κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή, πράγμα που αξιοποιούν οι ΗΠΑ και οι ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ. Αυτή η στρατηγική είναι αδιέξοδη και επικίνδυνη για τους λαούς».

Καταπληκτική ομοιότης

Γρηγοριάδης Κώστας

Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Βερέμη, οι φοιτητές και οι σπουδαστές που κινητοποιούνται, διεκδικώντας Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους κι ένα άλλο πανεπιστήμιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σπουδάζουσας νεολαίας, του λαού και της κοινωνίας και δέχονται τις βάρβαρες επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής, είναι «χασομέρηδες» και «νταήδες». Βεβαίως, τα λεγόμενα του κ. Βερέμη δε θα είχαν ιδιαίτερη σημασία - δεν είναι, άλλωστε, ο μοναδικός καθηγητής με αντιδραστικές απόψεις - αν δε λειτουργούσε σαν «φερέφωνο» της κυβέρνησης, καθότι τυγχάνει και πρόεδρος του διαβόητου Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε το δρόμο της συκοφάντησης του σπουδαστικού κινήματος, ευελπιστώντας ότι μ' αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να κινήσει τη διαδικασία του περιβόητου «κοινωνικού αυτοματισμού», στρέφοντας διάφορες αντιδραστικές ομάδες εναντίον των αγωνιζόμενων φοιτητών και σπουδαστών. Το «μήνυμά» της το πήραν, όπως αναμενόταν, τα «τσιράκια» της, που ενεργοποιούνται στα ΜΜΕ κι άρχισαν τις επιθέσεις κατά αγωνιστών του σπουδαστικού κινήματος.

Είναι, πάντως, καταπληκτικό το πόσο μοιάζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνον ως προς την πολιτική που εφαρμόζουν, αλλά και στις μεθόδους που χρησιμοποιούν κατά του λαϊκού κινήματος. Ποιος δε θυμάται τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ να χαρακτηρίζουν τους αγωνιζόμενους αγρότες «αχαΐρευτους» και «τρομοκράτες», να στέλνουν εναντίον τους τα «ηρωικά ΜΑΤ» και να τους σέρνουν στα δικαστήρια;

Οταν ο ΣΥΝ «ακομμάτιστα» πάει με τη ΝΔ

Το ΚΚΕ, διαδίδουν - καιρό τώρα - οι πένες του ΣΥΝ, ετοιμάζεται να συνεργαστεί... μυστικά με τη ΝΔ. Και δώσ' του αναλύσεις επί αναλύσεων με βάση την «πληροφορία» για τη μυστική συνεργασία. Ελα, όμως, που στη ρημάδα την πραγματικότητα τα γεγονότα καταγράφονται στο φως της μέρας. Ετσι, στο Ηράκλειο της Κρήτης, μέρα μεσημέρι, χωρίς καν να κρατηθούν προσχήματα, εκλέχθηκε πρόεδρος του Επιμελητηρίου ο Νικήτας Δολαψάκης, στέλεχος του ΣΥΝ. Πού είναι το μεμπτό; Πρώτον: Εκλέχθηκε με την ανοιχτή υποστήριξη της ΝΔ. Δεύτερο και καλύτερο: Ο ΣΥΝ δεν κατέβασε καν ψηφοδέλτιο. Ο Δολαψάκης, απλά, σα να είναι κάτι τέτοιο αυτονόητο, μπήκε στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ! Και όλοι μαζί μετά πανηγύριζαν για τη νίκη της δημοκρατίας! Με κάτι απίθανα επιχειρήματα περί... ακομμάτιστου επιμελητηρίου! Τσίπα; Ποιος την έχασε για να τη βρουν;

Καταγγελίες για λάθος στις εξετάσεις

Λάθος, το οποίο διαπιστώνεται από εκπαιδευτικούς και τη Μαθηματική Εταιρεία σε ένα από τα θέματα των Μαθηματικών στα οποία διαγωνίστηκαν στις 14 Ιούνη στις πανελλαδικές εξετάσεις οι υποψήφιοι των ΤΕΕ, έχει δημιουργήσει αναστάτωση, αλλά και ερωτηματικά για τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι συγκεκριμένες εξετάσεις. Ειδικά, μάλιστα, όταν ο λόγος γίνεται για τα υπό κατάργηση από την επόμενη σχολική χρονιά ΤΕΕ, στα οποία φοιτούν τα παιδιά της εργατικής τάξης. Και για να μην «την πληρώσουν» αυτά τα παιδιά, τα οποία έχουν ήδη να υποστούν την ψυχοφθόρα διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές αναμένουν από το υπουργείο να πάρει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην υπάρξει καμία αδικία.

Οταν οι στρατονόμοι γίνονται αστυνόμοι...

Η ανάθεση ρόλων κατασταλτικής δύναμης στις Ενοπλες Δυνάμεις, όσο κι αν ξαφνιάζει, είναι κάτι που συνδέεται με την ίδια τη φύση και την αποστολή τους, όπως τη θέλουν και την έχουν ορίσει τα κέντρα εξουσίας της άρχουσας τάξης και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ενωση). Η πραγματοποίηση ασκήσεων αντιμετώπισης διαδηλωτών, όπως έγινε στις 13-15 του Ιούνη στο 951 Τάγμα Στρατονομίας στου Παπάγου, αποτελεί πρόκληση για τον ελληνικό λαό, λόγω και του βεβαρημένου ιστορικού των Ενόπλων Δυνάμεων στη χώρα. Είναι και μια αποκάλυψη, καθώς ξεσκεπάζει την υποκρισία σε σχέση με όλα όσα λέγονται για το ρόλο, τα νέα δόγματα και την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Η άσκηση αυτή είναι μια επιβεβαίωση ότι πραγματοποιείται απροσχημάτιστα εκπαίδευση, σε ρόλους κατασταλτικής δύναμης, ώστε ν' ανταποκρίνονται στο δόγμα περί αντιμετώπισης των λεγόμενων ασύμμετρων απειλών, στις οποίες συγκαταλέγεται και το λαϊκό κίνημα και οι αντιιμπεριαλιστικές του κινητοποιήσεις.

Το σενάριο της άσκησης είναι αποκαλυπτικό: «Αντιμετώπιση διαδηλωτών που διαδήλωναν κατά του ΝΑΤΟ και ένας αριθμός τους επιχείρησε να περάσει την πύλη του στρατοπέδου». Στα πλαίσια της άσκησης το ρόλο της Στρατονομίας έπαιζαν τα ίδια τα στελέχη της, ενώ το ρόλο των διαδηλωτών ανέθεσαν σε στρατιώτες. Μάλιστα, οι στρατιώτες - «διαδηλωτές» κρατούσαν και πλακάτ που σε πρώτη φάση έγραφαν «ΝΑΤΟ GO HOME», που στη συνέχεια «διορθώθηκε» με την αφαίρεση της λέξης «ΝΑΤΟ», ώστε «να μην είναι προκλητικό», όπως είπαν. Δύο από τους διαδηλωτές, σύμφωνα με το σενάριο, περνάνε πάνω από την πύλη, για να συλληφθούν στη συνέχεια από τους στρατονόμους. Ακολούθως η Αστυνομία, κάνοντας χρήση δακρυγόνων, διαλύει το πλήθος.

Πέραν όλων των άλλων, αυτού του είδους η εκπαίδευση, το συγκεκριμένο σενάριο, περιγράφει και το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο σχεδιάζονται οι αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων. Το πλαίσιο αυτό προβλέπει άνοδο των αντιΝΑΤΟικών- αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων, προφανώς ως αντίδραση απέναντι στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που ετοιμάζονται, με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να εμπλέκονται όλο και πιο ενεργά. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, και ειδικότερα ο Στρατός Ξηράς, εδώ και καιρό, κυρίως μετά το Σεπτέμβρη του 2001 και την ενεργοποίηση του «αντιτρομοκρατικού» δόγματος εκ μέρους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, εκπαιδεύονται καθαρά σε ρόλους κατασταλτικής δύναμης, προετοιμάζονται για αποστολές «εσωτερικής ασφάλειας».

Οι διάφοροι αντιτρομοκρατικοί νόμοι που θεσμοθετήθηκαν στην πορεία, σε συνδυασμό και με το νέο αμυντικό δόγμα, δείχνουν τον προσανατολισμό απέναντι στον «εχθρό λαό». Δεν είναι τυχαίο ότι στις απειλές που συνιστούν την «τρομοκρατία» συγκαταλέγονται ενέργειες και δραστηριότητες του μαζικού λαϊκού κινήματος (αντιμετώπιση «απειλών» κατά της οικονομικής δραστηριότητας, όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια απεργία ή μια κατάληψη, κλπ.). Δεν πρέπει, επίσης, να διαφεύγει ότι στο νέο δόγμα του Στρατού Ξηράς περιλαμβάνεται και η αντιμετώπιση απειλών εντός των αστικών περιοχών και η σχετική προπαρασκευή. Αμεση σύνδεση με αυτά έχει και η μετατροπή του Στρατού σε επαγγελματικό-μισθοφορικό, με την πρόσληψη δεκάδων χιλιάδων επαγγελματιών οπλιτών.

Οταν, λοιπόν, οι στρατονόμοι εκπαιδεύονται να γίνουν αστυνόμοι, η απειλή στρέφεται ευρέως κατά λαϊκών ελευθεριών και κατακτήσεων. Η απάντηση είναι υπόθεση του μαζικού λαϊκού κινήματος.

Τα ... κονδύλια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η ...ΓΝΩΣΤΗ ιστορία επανήλθε χτες στην αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Ποιος έχασε και ποιος κέρδισε τα περισσότερα κοινοτικά κονδύλια. Ο περίφημος ανταγωνισμός (τους) της απορρόφησης!

Δισεκατομμύρια τα ευρώ που παρέλασαν στην κόντρα ανακοινώσεων μεταξύ του υφυπουργού Χρ. Φώλια και της αρμόδιας για την οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, Βάσως Παπανδρέου. Κι άκρη για το ποια είναι τα πραγματικά ποσά ...δε βγαίνει.

Αυτό που δε μας λέει, όμως, κανείς από τους δύο είναι το ...τι γίνεται με τα χρήματα που «απορροφούνται», όσα κι αν είναι αυτά. Ας μας μιλήσουν, π.χ., για την ενίσχυση της μερικής απασχόλησης, για τους αεριτζήδες που επιδοτούνται είτε για επιχειρήσεις που δεν ανοίγουν ή ακόμη και για επιχειρήσεις που κλείνουν.

Δυστυχώς, όμως, αυτά «δε χωράνε» στη δικομματική τους κόντρα. Αυτά είναι, βλέπετε, αλήθειες, που είναι καλό και για τη ΝΔ και για το ΠΑΣΟΚ να μην αναφέρονται.

Αλλωστε, μέχρι στιγμής, καμία από τις κυβερνήσεις των τελευταίων 20 χρόνων δεν έχει μπει στον κόπο να κάνει μια αποτίμηση για το πώς και πόσο «ανέπτυξαν» την Ελλάδα τα περίφημα κονδύλια της ΕΕ.

ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ στην παγκόσμια χρηματαγορά από τη συγχώνευση SIEMENS και ΝΟΚΙΑ, που, όπως λέγεται, δημιουργεί έναν ακόμη κολοσσό στη διεθνή αγορά των τηλεπικοινωνιών. Μόνο που τα φαινόμενα μπορεί να τα εξετάσει κανείς από πολλές πλευρές.

Η διεθνής εμπειρία λέει, δυστυχώς, ότι τέτοιου είδους συγχωνεύσεις έχουν «απόνερα» και επιπτώσεις. Μια, δε, από τις βασικές είναι η απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας από το προσωπικό που «περισσεύει».

Βλέπετε, κάποιοι πρέπει να πληρώσουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά που δημιουργείται. Τα κέρδη δε μεγαλώνουν μόνο από την αύξηση των πωλήσεων - ως γνωστόν - αλλά και από τις περικοπές.


Γρηγοριάδης Κώστας

Το «κουράγιο» είναι το θέμα;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Να βραβεύσει μαθητές και μαθήτριες που διακρίθηκαν σε διαγωνισμό με θέμα «Το κουράγιο των προσφύγων», ετοιμάζεται σήμερα Τρίτη 20 Ιούνη, ανήμερα δηλαδή της Παγκόσμιας Μέρας Προσφύγων, η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.

Την ώρα δηλαδή που, σύμφωνα με την ετήσια καταμέτρηση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ο αριθμός των ξεριζωμένων σ' ολόκληρο τον κόσμο έφτασε το 2005 τα 21 εκατομμύρια (!), θέλουν τις νέες γενιές να προβληματίζονται για το πόσο σημαντικό είναι πώς, όσοι υπόκεινται σε άγριους διωγμούς από τους ιμπεριαλιστές, θα κάνουν «κουράγιο». Δηλαδή, θα αντέχουν, θα υπομένουν, κατ' επέκταση θα συναινούν. Κουβέντα για τις αιτίες της προσφυγιάς, τους ενόχους, μην τυχόν κι ο γόνιμος προβληματισμός ξεσηκώσει την αντίσταση ή πυροδοτήσει ουσιαστικά πολιτικά συμπεράσματα...

Μέχρι τελικής πτώσεως

Ο διάλογος είναι αυθεντικός, ανάμεσα σε δύο αεροσυνοδούς στη διάρκεια μιας από τις πτήσεις του Σαββατοκύριακου:

«- Πόσες πτήσεις "σερί" έχεις;

- Τέσσερις και μου ζητάνε να κάνω κι άλλη. Και είμαι και με άδεια γιατρού εκτός.

- Πάλι καλά. Εγώ έχω εφτά πτήσεις, τη μία πίσω από την άλλη και μου ζητάνε να κάνω και όγδοη, δεν αντέχω ούτε να κατέβω και να αλλάξω αεροπλάνο...».

Γίναμε τυχαία ωτακουστές του διαλόγου και τον καταγράψαμε γιατί λίγη ώρα πριν είχαμε ακούσει από τις ειδήσεις ότι οι αεροσυνοδοί και οι φροντιστές, λέει, αρνούνται να πετάξουν και γι' αυτό ακυρώνονταν οι πτήσεις της «Ολυμπιακής Αεροπορίας». Σημειώνουμε και την εξήγηση που μας έδωσαν όταν τις ρωτήσαμε: «Κοίτα, ο κόσμος προτιμάει την "Ολυμπιακή", όλες οι πτήσεις έχουν φουλ πληρότητα. Ομως, θέλουν να τη διαλύσουν. Και ο καλύτερος τρόπος είναι να τη συκοφαντήσουν στα μάτια του κόσμου. Γι' αυτό σας λένε ότι δεν πετάμε. Θέλουν να πέσουμε όλοι μαζί. Και οι εργαζόμενοι και η δημόσια "Ολυμπιακή". Για να πείτε μια ώρα αρχύτερα "να πουληθεί" για να στρώσουν».

Ετσι απλά είναι τα πράγματα κι όλα τ' άλλα περί διαγωνισμού για τις προσλήψεις που δεν έγινε στην ώρα του, μια μεθόδευση είναι...

«Τηλεοπτικές» κόντρες

Σε «τηλεοπτικές» κόντρες αναλώνονται οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αθήνας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, Νικ. Κακλαμάνης και Κ. Σκανδαλίδης, ανεβάζοντας τους τόνους σε δευτερεύοντα ζητήματα, μιας και δεν έχουν ουσιαστικές πολιτικές διαφορές - παρά μόνο διαχειριστικές.

Μετά την «κόντρα», λοιπόν, για το αν θα πρέπει να... παραιτηθούν ή όχι από βουλευτές (!), τώρα ξεκίνησε δεύτερος γύρος, μετά από διαδοχικές συναντήσεις με προηγούμενους δημάρχους της Αθήνας - συναντήσεις, που ούτως ή άλλως προσφέρονται μόνο για τηλεοπτικά... πλάνα. Ετσι ο Κ. Σκανδαλίδης απάντησε σε προχτεσινές δηλώσεις του Νικ. Κακλαμάνη, λέγοντας ότι όταν ο ίδιος πρότεινε τις «μεγάλες μεταρρυθμίσεις» για την Αυτοδιοίκηση, ο Νικ. Κακλαμάνης αποχωρούσε από τη Βουλή.

Την προηγούμενη μέρα ο Νικ. Κακλαμάνης είχε μιλήσει για πολιτικούς και πολιτικές δυνάμεις - «φωτογραφίζοντας» τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ - που ποτέ δεν τόλμησαν να ενδυναμώσουν το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, αν και ήταν σε κρίσιμα για την Αυτοδιοίκηση υπουργεία.

Η ανυπαρξία διαφορετικών πολιτικών, ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «καλύπτεται» μέσα από αυτές τις... τηλεοπτικού τύπου «κόντρες».

Ψαρεύει σε θολά νερά...

«Πιστεύετε ότι ο κ. Καρατζαφέρης ψαρεύει σε θολά νερά;» ρωτήθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από τον δημοσιογράφο του «Εθνους της Κυριακής», και η απάντησή της: «Ναι. Αυτό προσπαθεί να κάνει σε όλα τα ζητήματα. Κρύβει την πραγματική πολιτική του. Ενώ, για παράδειγμα, παρουσιάζεται ως αδιάλλακτος στις τουρκικές αξιώσεις, η πρότασή του είναι να ζητήσει η κυβέρνηση από την ΕΕ να ορίσει αυτή τα σύνορα της Ελλάδας ως ευρωενωσιακά! Τέτοια πρόταση δεν έχουν διανοηθεί να διαμορφώσουν ούτε και οι πιο φανατικοί φιλοευρωπαίοι. Ενώ παρουσιάζεται ως αντίπαλος της πλουτοκρατίας, δηλώνει ότι θα στηρίξει κυβέρνηση της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ αν χρειαστεί...».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολοι την Πέμπτη για την Παιδεία

Την Πέμπτη, φοιτητές, σπουδαστές κι εργάτες, θα συναντηθούν ξανά στους δρόμους ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης και στο νόμο - πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η συμμετοχή κάθε εργάτη και υπάλληλου στις συγκεντρώσεις που διοργανώνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, δεν περιορίζεται μόνο στο ζήτημα της έκφρασης της αλληλεγγύης προς τους φοιτητές και τους σπουδαστές. Αναδεικνύει το κύριο: την αναγκαιότητα να συμβάλλουν οι εργαζόμενοι με όλες τους τις δυνάμεις στην αποτελεσματικότητα, στη διάρκεια και στο βάθεμα του περιεχομένου των κινητοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, οι ταξικές δυνάμεις κατέθεσαν πρόταση στη ΓΣΕΕ για την κήρυξη 24ωρης απεργίας την Πέμπτη και νέας 48ωρης στις 27 και 28 Ιούνη κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Παιδείας του ΟΟΣΑ στην Αθήνα. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ απέρριψε το αίτημα, αποφασίζοντας μια τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη και αυτή μόνο για την Αττική! Η ταχτική της πλειοψηφίας της Διοίκησης της ΓΣΕΕ εξυπηρετεί αντικειμενικά τους στόχους της κυβέρνησης, που δε θέλει τη μαζικοποίηση των κινητοποιήσεων και φοβάται τη συμπόρευση των εργαζομένων με τους φοιτητές και τους σπουδαστές.

Σε μια κρίσιμη καμπή, η συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία με βάση αυτή την τακτική, στην πραγματικότητα, βάζει πλάτη στην υπονόμευση του αγώνα. Και δε θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά, αφού και στο ζήτημα της Παιδείας συμφωνεί με τον πυρήνα της πολιτικής που εφαρμόζει σήμερα η ΝΔ, συνεχίζοντας εκείνη του ΠΑΣΟΚ. Η απόφασή της «να ρίξει μια τουφεκιά για την τιμή των όπλων» συνοδεύεται από την έκκληση προς την κυβέρνηση «να ξεκινήσει ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο για το σύνολο των προβλημάτων της Παιδείας», ρίχνοντας νερό στο μύλο εκείνων που θέλουν να εγκλωβίσουν το κίνημα στο συμβιβασμό μέσα από τους μηχανισμούς του διαλόγου.

Οι προτάσεις της ΓΣΕΕ για την Παιδεία κινούνται στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας. Προπαγανδίζει απροκάλυπτα την ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση των πανεπιστημίων και του περιεχομένου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τις ανάγκες του κεφαλαίου προτείνοντας - στο πρόσφατο Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας - τον «προσανατολισμό του εκπαιδευτικού συστήματος στην κάλυψη των αναγκών (υφιστάμενων και μελλοντικών) σε ανθρώπινο δυναμικό της στρατηγικής για την ανταγωνιστικότητα». Προτείνει ακόμα τη «διεύρυνση της υποστήριξης των επενδυτικών δραστηριοτήτων στο σύνολο των άυλων επενδύσεων και των επενδύσεων σε ανθρώπινο δυναμικό». Τη διά βίου δηλαδή κατάρτιση και επανακατάρτιση σύμφωνα με τις κερδοσκοπικές ανάγκες των επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα που δημαγωγικά δίνει όρκους πίστης στο δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, πρωτοστατεί στην ίδρυση μη κρατικών δομών εκπαίδευσης, φιλοδοξώντας να μετεξελίξει την αποκαλούμενη «Ακαδημία της Εργασίας» σε πανεπιστήμιο. Είναι υπόλογη απέναντι στους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που όλες αυτές τις μέρες βρίσκονται στους δρόμους. Αλλά και απέναντι στους εργαζόμενους, οι οποίοι, παλεύοντας με τα ταξικά συνδικάτα, με το ΠΑΜΕ, μπορούν και πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στον αγώνα για μια Παιδεία που θα εξυπηρετεί τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ