Παρασκευή 27 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ξεκάθαρη προειδοποίηση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η υποκρισία δε θα γίνει ανεκτή. Για την ξεκάθαρη αυτή θέση του προειδοποιεί από τώρα το ΚΚΕ, αναφορικά με τη «φιλολογία» που έχει ξεκινήσει -με αφορμή την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση - και αφορά στην περίφημη απαγόρευση της «ιδιωτικής χρηματοδότησης» των κομμάτων στο όνομα της διαφάνειας.

Ηδη, χτες στη Βουλή, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης επανέφερε παλιότερη, σχετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ, με την οποία συμφώνησε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης. Ο πρώτος υποστήριξε ότι πρόκειται για μέτρο αντιμετώπισης της «αναξιοπιστίας» των κομμάτων και ο δεύτερος ότι «η εξυγίανση αναφέρεται και στην οικονομική διαφάνεια των κομμάτων».

Πρέπει, βέβαια, να είναι κανείς τουλάχιστον αφελής, για να πιστέψει ότι μια συνταγματική ρύθμιση θα ...«κόψει μαχαίρι» τις οικονομικές (και άλλες) σχέσεις της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ με επιχειρηματίες. Αλλωστε, όπως επισήμανε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, αυτή μπορεί να εκφράζεται και με ανταλλάγματα «τις τηλεοράσεις και τα δελτία ειδήσεων, που βγαίνετε συνέχεια στα παράθυρα και εμάς μας δίνουν 0,5%». Μάλιστα, ο Αντ. Σκυλλάκος δήλωσε με σαφήνεια ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να εφαρμόσει διατάξεις, που εξισώνουν τις εισφορές των λίγων ευρώ, οι οποίες προέρχονται από εργαζόμενους και φίλους του ΚΚΕ, με τις προσφορές των μεγαλοσχημόνων σε κόμματα και βουλευτές του δικομματισμού.

Το... «Ελεύθερο Βήμα»

Ξεσάλωσαν τα «καλόπαιδα» της εφημερίδας «Το Βήμα», τα οποία με αφορμή και το κατάπτυστο αντικομμουνιστικό μνημόνιο απέδειξαν πως ο τίτλος της ναυαρχίδας του εν Ελλάδι αντικομμουνισμού, τους ανήκει δικαιωματικά. Η πρόσφατη αρθρογραφία τους παραπέμπει στις καλύτερες παραδόσεις του «Ελεύθερου Βήματος», της εφημερίδας που υπηρέτησε τους κουίσλιγκ και τη γερμανική κατοχή της χώρας, τότε που οι κομμουνιστές μαζί με τον απλό λαό έδωσαν τα πάντα για τη συντριβή του φασίστα καταχτητή. Μετά την Κατοχή το «Ελεύθερο Βήμα», για απόλυτα προφανείς λόγους, μετονομάστηκε σε «Βήμα». Η ουσία όμως της πολιτικής του, όπως περίτρανα αποδεικνύεται και από την πρόσφατη αρθρογραφία των στελεχών του, παραμένει ίδια και απαράλλαχτη.

Ιδια πολιτική, ίδιες συνέπειες

Ηταν μέρες Γενάρη και Φλεβάρη του 2002, όταν η Εύβοια είχε και πάλι πληγεί από χιονοπτώσεις. Τότε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και νομαρχιακή και δημοτική αρχή (στη Χαλκίδα) της αντιπολιτευόμενης ΝΔ. Τις μέρες αυτές, οι κάτοικοι του νομού ξαναζούν τα ίδια. Τούτη τη φορά, με κυβέρνηση της ΝΔ και νομαρχιακή και δημοτική αρχή του «αντιπολιτευόμενου» ΠΑΣΟΚ.

Τότε, μια φυσιολογική χειμωνιάτικη κακοκαιρία είχε παραλύσει για μια βδομάδα το νομό, ακόμα και μέσα στην πρωτεύουσά του. Τώρα, μ' έναν ανάλογο χιονιά, διανύουμε την πέμπτη μέρα που έχει παραλύσει όλος ο νομός, εκτός Χαλκίδας, καθώς η Εύβοια είναι κομμένη στα δυο, μεγάλο μέρος της δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα και μεγάλο μέρος των χωριών παραμένουν αποκλεισμένα. Κι όλ' αυτά, σε μια περιοχή, που βασανιζόταν και βασανίζεται από μεγάλη ανεργία και εντεινόμενη υποβάθμιση.

Ιδια πολιτική, ίδια φαινόμενα, ίδιες συνέπειες...

Απολύσεις για αύξηση κερδών

Λουκέτο σε 14 εργοστάσιά της στη Βόρεια Αμερική σχεδιάζουν να βάλουν τα μεγάλα «αφεντικά» της γνωστής πολυεθνικής βιομηχανίας «ΦΟΡΝΤ ΜΟΤΟΡ», που ασχολείται και με την παραγωγή αυτοκινήτων. Κι αυτό, παρότι στο 4ο τρίμηνο του 2005 η εταιρία εμφάνισε αύξηση κερδών κατά 19%. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, η αμερικανική πολυεθνική εμφανίζει ζημιές τον περασμένο χρόνο, που αγγίζουν το 1 δισεκ. δολάρια και η επαναφορά της στην κερδοφορία έχει αποκτήσει επείγοντα χαρακτήρα. Ετσι, «ξεχνώντας» ότι μόνο το 2004 είχε επίσημα κέρδη 850 εκατ. δολαρίων και τα προηγούμενα χρόνια πολύ περισσότερα, βρήκαν αμέσως το «κατάλληλο φάρμακο» και πετούν στο δρόμο 25.000 έως 30.000 εργαζόμενους.

Το φαινόμενο, βέβαια, δεν είναι καθόλου περίεργο. Αυτός είναι ο καπιταλισμός. Ο εργάτης είναι απαραίτητος για τον κεφαλαιοκράτη, όσο μπορεί να τον ξεζουμίζει και του φέρνει κέρδη. Οταν δε συμβαίνει το δεύτερο, τότε τον πετάει στο δρόμο, σαν στυμμένη λεμονόκουπα. Κι αυτό θα γίνεται, όσο οι εργάτες δε συνειδητοποιούν ότι αυτοί είναι οι παραγωγοί του όποιου πλούτου υπάρχει στην κοινωνία και δεν έχουν την παραμικρή ανάγκη τους καπιταλιστές. Οσο δε συνειδητοποιούν την ταξική τους θέση, αποστολή και ρόλο.

Οι πολιτικοί καιροσκόποι!

Νέες, μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος ζητάει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, φανερώνοντας τις κυβερνητικές προθέσεις, που κρύβονται προς στιγμήν «για το φόβο των Ιουδαίων», καθώς ο κόσμος δεν αντέχει κι άλλη οικονομική επιβάρυνση και η κυβέρνηση σκέφτεται και φοβάται το πρόσθετο πολιτικό κόστος. Και βγήκαν διάφοροι πολιτικοί καιροσκόποι, να το παίξουν «κοινωνικά ευαίσθητοι», διαμαρτυρόμενοι, εντόνως και κατηγορώντας την επιχείρηση ότι είναι «αχόρταγη» κι «απάνθρωπη», αφού, προκειμένου να έχει κέρδη, δε λογαριάζει τη φτωχολογιά. Επισημαίνουν, δε, ότι, την ίδια ώρα που η ΔΕΗ ζητάει κι άλλα από τους καταναλωτές, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία, αφήνοντας χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές της χώρας.

Αλλά, ποιοι είναι αυτοί που βαρυγκωμούν και διαμαρτύρονται; Σε τι θεό πιστεύουν και ποιους δαίμονες υπηρετούν; Γιατί «τους πήρε ο πόνος» για τη φτωχολογιά και πού αποσκοπούν; Είναι οι ίδιοι που έχουν «θεοποιήσει» την «ελεύθερη» αγορά κι έχουν «δαιμονοποιήσει» όποιον αντιπαλεύει την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση των πάντων. Που φωνάζουν, συνεχώς, ότι ο τομέας της ενέργειας πρέπει να απελευθερωθεί, πλήρως, για να μπουν «με τα μπούνια» οι ιδιώτες και αποφαίνονται πως οι πρώην υπηρεσίες «κοινής ωφέλειας» πρέπει να λειτουργούν ως ιδιωτικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις, για να είναι αποτελεσματικές για το κεφάλαιο. Κι αφού όλα όσα ζητούσαν γίνονται, έρχονται τώρα και κάνουν πως διαμαρτύρονται για τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις των πολιτικών επιλογών που στήριξαν.

Ξέρουν ότι «ελεύθερη» αγορά σημαίνει αγορά του κεφαλαίου. Οι ιδιώτες, για να μπουν στην ενέργεια, ζητούν την προετοιμασία του «περιβάλλοντος» που θα τους εξασφαλίζει μεγαλύτερα κέρδη κι απαιτούν να 'χουν «ελεύθερα τα χέρια» για «μακροβούτια» στην τσέπη του λαού. Κι ενώ ξέρουν, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, προβάλλοντας τάχα φιλολαϊκό προφίλ, βγάζοντας ταυτόχρονα «λάδι» το σύστημα που υπηρετούν. Φορτώνουν την ευθύνη για την «αδηφαγία» της ΔΕΗ σε κάποιον διοικητικό της παράγοντα, λένε και κάτι κατά του αρμόδιου υπουργού, με στόχο ν' απαλλάξουν την πολιτική που υπηρετεί την ιδιωτικοποίηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας για την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της κερδοσκοπικής δράσης του κεφαλαίου. Ετσι επιχειρούν ν' απαλλάξουν από τις ευθύνες και την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που συναινούν στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η φτωχολογιά δεν έχει ανάγκη από τα «λόγια συμπόνιας» των πολιτικών καιροσκόπων. Εχει συμφέρον να συστρατευτεί στον αγώνα κατά της πολιτικής ενίσχυσης του κεφαλαίου που στη συγκεκριμένη περίπτωση σχετίζεται με την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και, γενικότερα, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αποδυναμώνοντας και τα δύο κόμματα όπως την καλεί το ΚΚΕ. Γιατί, αν δε φύγει από τη μέση αυτή η πολιτική και δεν παραμεριστούν οι κάθε λογής διαχειριστές και υποστηρικτές της, αν ο τομέας ενέργειας δε γίνει λαϊκή περιουσία, δεν πρόκειται η φτωχολογιά να βγει από το «σκοτάδι» και να βρει το «φως». Κι όσο οι πολιτικοί καιροσκόποι θα εξακολουθούν να «έχουν ρεύμα», στην κοινωνία δεν πρόκειται ν' αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Τα Κεφαλονίτικα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ καλά από τη χτεσινή τοποθέτηση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, είναι ...απολύτως φυσιολογικό, εν έτει 2006, να μείνουν χωρίς ρεύμα (και, κατ' επέκταση, νερό, φωτισμό κλπ.) η Κεφαλονιά και η Ιθάκη για 10 με 15 μέρες;

Δυστυχώς, κάπως έτσι μας τα είπε, αν συνυπολογίσει κανείς και τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ για το χρόνο αποκατάστασης των ζημιών του δικτύου ηλεκτροδότησης. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως δε βλέπει και λόγο, να τεθούν τα νησιά αυτά σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης».

Μπορεί οι κυβερνώντες να αρέσκονται στην επίδειξη ψυχραιμίας σε τέτοιες περιπτώσεις, θέλοντας μάλλον να μας δείξουν ότι ...«δεν τρέχει και τίποτε», όμως θα τους λυπήσουμε. Τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Και σίγουρα, δε συμμερίζονται την όποια ψυχραιμία τους οι κάτοικοι αυτών των νησιών. Τους διαβεβαιώνουμε ότι είναι έξαλλοι, καθώς συνεχίζεται η καθημερινή και πολύμορφη ταλαιπωρία τους. Γεγονός, βέβαια, που μόνον αφύσικο και αδικαιολόγητο δεν είναι.

Είναι βέβαιο ότι το να ζει κανείς σε σπίτια με θερμοκρασίες υπό το μηδέν, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, δεν τον βοηθάει καθόλου να αποκτήσει την «ψύχραιμη ματιά» του κ. Αντώναρου.

Πόσο μάλλον, όταν τα νοσοκομεία των δυο νησιών είναι γεμάτα από υπερήλικες, θύματα μικροτραυματισμών και ανθρώπων που η υγεία τους επιβαρύνθηκε από τις τριτοκοσμικές συνθήκες, στις οποίες αναγκάστηκαν να ζήσουν.

Αντί, να μας μιλάνε, λοιπόν, για την (αυτονόητη) συνεχή προσπάθεια του κρατικού μηχανισμού, καλά θα κάνουν, τουλάχιστον, να σιωπήσουν. Αλλωστε, οι ίδιοι έχουν τις ευθύνες, για το ποιος κρατικός μηχανισμός υπάρχει και τι μπορεί να κάνει, πόσο συντηρούνται τα δίκτυα της ΔΕΗ, πόσα κονδύλια διατίθενται για τα νησιά και ποιο το αποτέλεσμά τους και πολλά ακόμη ανάλογα.


Και λέμε, να σιωπήσουν, γιατί όσο μιλάνε, τόσο περισσότερο αισθάνονται οι ταλαιπωρημένοι κάτοικοι της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης ότι τους κοροϊδεύουν...

«Κλαίγονται» για τους επιχειρηματίες

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι πάντες γνωρίζουν στη χώρα μας ποιοι είναι οι βαστάζοι των συνεχώς αυξανόμενων φορολογικών εσόδων του κράτους. Τα τελευταία προέρχονται, στο συντριπτικά μεγάλο τους μέρος, από τους μισθωτούς, τους μεροκαματιάρηδες και τους συνταξιούχους, ενώ η πλουτοκρατία πληρώνει λιγοστά και κάθε χρόνο και λιγότερα. Μάλιστα, οι πρώτοι δεν αποτελούν μόνο τα μόνιμα θύματα της αντιλαϊκής φορολογικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, μαζί και της σημερινής, αλλά και προκαταβάλλουν το σύνολο των φόρων τους, αφού οι τελευταίοι παρακρατούνται από τις μηνιάτικες αποδοχές τους.

Και όμως, η πρόσφατη κυβερνητική ανακοίνωση, περί αύξησης της προκαταβολής φόρου επί των επιχειρηματικών κερδών, ξεσήκωσε σάλο διαμαρτυριών από τους επιχειρηματίες. Μόνο και μόνον, επειδή θα προκαταβάλουν ένα μέρος των, έτσι κι αλλιώς, λιγοστών φόρων, που πληρώνουν. Και δεν ξεσηκώθηκαν μόνον οι επιχειρηματίες. Από κοντά, το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να μιλήσει για έμμεση ομολογία αποτυχίας του προϋπολογισμού, ενώ το χτεσινό «Βήμα» έκανε το ζήτημα πρωτοσέλιδο θέμα, με τίτλο «Μέτρο απελπισίας η προείσπραξη για την κυβέρνηση». Τέτοιος καημός για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, με μάσκα τη δήθεν κριτική στην κυβέρνηση και παρότι γνωρίζουν ότι το κυβερνητικό μέτρο δεν επιφέρει την παραμικρή ουσιαστική αλλαγή στο βαριά αντιλαϊκό και άδικο φορολογικό σύστημα...

Η ... λύση

«Οπου υπάρχει έλλειψη, με την προσφορά και τη ζήτηση ανεβαίνει η τιμή». Το παραπάνω ...αποστομωτικό είπε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης δίνοντας την άποψη της κυβέρνησης για τους μεγαλέμπορους και μεγαλομεσάζοντες, κερδοσκόπους της αγοράς οπωροκηπευτικών, που τρίβουν τα χέρια τους αυτές τις μέρες. Στη συνέχεια και αφού παραδέχτηκε ανέξοδα ότι η πολιτική της κυβέρνησης που εφαρμόζεται στο όνομα της ελεύθερης διαμόρφωσης των τιμών βάσει του νόμου «της προσφοράς και της ζήτησης» είναι αυτή που γεννά την κερδοσκοπία, ο Γ. Παπαθανασίου «σέρβιρε» και τη «λύση» στους εργαζόμενους: «Ο καλύτερος τρόπος αυτές τις μέρες είναι να μη φάω μαρούλι», παρότρυνε! Είναι ακριβά τα τρόφιμα; Μη φας! Με αυτόν τον τρόπο προτείνει ο υφυπουργός στους καταναλωτές να «τιμωρήσουν» τους κερδοσκόπους! Αυτό είναι, κατά την κυβέρνηση, το χρέος των καταναλωτών. Δικό της χρέος είναι να υποκλίνεται στο ...νόμο της «προσφοράς και ζήτησης», που γεννά την κερδοσκοπία...

Δεν αμφιβάλλαμε...

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ε. Αντώναρος, επιχείρησε να δώσει συγχωροχάρτι στους κερδοσκόπους παρουσιάζοντας ως απολύτως δικαιολογημένη τη δράση τους σε περιόδους έντονης κακοκαιρίας σαν κι αυτή που διανύουμε. «Οταν υπάρχουν προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με ορισμένα προϊόντα, σε όλο τον κόσμο είναι φυσικό οι τιμές να παρουσιάζουν διακυμάνσεις για μικρά χρονικά διαστήματα. Αυτό δεν μπορεί να το αποφύγει κανείς», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να εμποδίσει τα ποικιλόμορφα παιχνίδια με τις τιμές και τις συνεχείς ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης.

Δεν είχαμε την παραμικρή αμφιβολία γι' αυτό. Πρώτον, γιατί όταν ο κ. Αντώναρος αναφέρεται σε «όλο τον κόσμο» εννοεί τον καπιταλιστικό κόσμο. Και, δεύτερον, γιατί όλες οι κυβερνήσεις αυτού του κόσμου κάνουν ακριβώς τα ίδια...

Η «αποκατάσταση της δημοκρατίας»

Οπως όλοι θυμούνται, η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ υποτίθεται πως έγινε επειδή το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν ήταν κάτοχος όπλων μαζικής καταστροφής. Οταν το επιχείρημα αυτό κατέρρευσε από τα πράγματα και ακόμη και ο Τζ. Μπους παραδέχτηκε ότι είχαν δοθεί στο Λευκό Οίκο «εσφαλμένες πληροφορίες», προβλήθηκε το επιχείρημα της «αποκατάστασης της δημοκρατίας». Τρία περίπου χρόνια μετά, λοιπόν, το Ιράκ βρίσκεται ακόμη σε καθεστώς στρατιωτικής κατοχής από τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και των «πρόθυμων συμμάχων» τους. Οι μάχες και τα σαμποτάζ είναι καθημερινό φαινόμενο. Η ανεργία και η φτώχεια έχουν «χτυπήσει» κόκκινο, ενώ οι πολυεθνικές καταληστεύουν το πετρέλαιο και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας.

Κι όποιος δεν πιστεύει εμάς, ας ρίξει μια ματιά σε ορισμένες εκθέσεις, που είδαν τις μέρες αυτές τη δημοσιότητα. Η πρώτη είναι έκθεση του ΟΗΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και σημειώνει ότι ο αριθμός των φτωχών αυξήθηκε σημαντικά μετά την αμερικανική εισβολή. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, τουλάχιστον 2 εκατομμύρια Ιρακινών ζουν με λιγότερα από ένα δολάριο τη μέρα σήμερα. Ταυτόχρονα, σε έκθεση οικονομικών ελεγκτών διορισμένων από την αμερικανική κυβέρνηση αποκαλύπτεται ότι ένα μεγάλο μέρος των δισ. δολαρίων, που προορίζονταν για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, διατέθηκε χωρίς έλεγχο, χωρίς αποδείξεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις Αμερικανοί υπάλληλοι ξόδεψαν σε τυχερά παιχνίδια ποσά της τάξης των 60 χιλιάδων δολαρίων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Υπό διωγμό η... ζάχαρη

Τιμές εξαφάνισης της τευτλοκαλλιέργειας, αποφάσισε να δώσει η διοίκηση της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης» (ΕΒΖ), εφαρμόζοντας κατά γράμμα τον ολέθριο κανονισμό της ΕΕ στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει και εξαφάνιση των εργοστασίων της ΕΒΖ. Οι τελευταίες αποφάσεις της διοίκησης της ΕΒΖ, να μειωθεί η τιμή στα τεύτλα κατά 36,5% φέτος και να επιβληθεί εκ των προτέρων μείωση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων κατά 12,2% σε σύγκριση με τα καλλιεργηθέντα στρέμματα πέρυσι και μείωση κατά 38,5% με βάση τις αιτήσεις καλλιέργειας που έγιναν μέχρι 15/1/06, είναι οι πλέον οδυνηρές που μπορούσαν να ληφθούν. Πρόκειται για ένα γεγονός ακόμα χειρότερο κι από την αρχική ανακοίνωση της διοίκησης της ΕΒΖ στις 12/1/06 για κλείσιμο του ζαχαρουργείου της Ξάνθης, την οποία υποτίθεται ότι η κυβέρνηση την ίδια μέρα ανακάλεσε...

Με την εξευτελιστική ελάχιστη τιμή που επιβάλει η ΕΕ και εφαρμόζει η διοίκηση της ΕΒΖ στα τεύτλα, συν τη σχετική ψευτο-αντιστάθμιση (που μπορεί να αναφέρεται ότι είναι 40,4 ευρώ το στρέμμα, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει οριστεί ακόμα επακριβώς το ύψος και θα προκύψει προφανώς ακόμα μικρότερη) δε βγαίνει κανείς τευτλοπαραγωγός να καλλιεργήσει. Στην πράξη οι αποφάσεις της ΕΒΖ και της ΕΕ επιφέρουν μια μείωση του τζίρου ανά στρέμμα τεύτλων 70 με 80 ευρώ περίπου. Και κατά συνέπεια οδηγούνται σε κλείσιμο και τα εργοστάσια ζάχαρης.

Ολα δείχνουν πως και από τούτη την κυβέρνηση εφαρμόζονται κατά γράμμα οι ολέθριες αποφάσεις της ΕΕ, όπως και με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είτε πρόκειται για τη ζάχαρη, είτε για τ' άλλα αγροτικά προϊόντα. Κι αυτό που γίνεται, είναι να δημιουργείται κλίμα αποπροσανατολισμού και εμπαιγμού. Γιατί η συγκεκριμένη απόφαση της διοίκησης της ΕΒΖ σημαίνει ότι 20.000 τευτλοπαραγωγοί διώκονται από αυτή την καλλιέργεια και 1.500 μόνιμοι εργαζόμενοι και μερικές χιλιάδες εποχικοί χάνουν τη δουλιά τους. Το ίδιο ισχύει και για τους επαγγελματίες που εξαρτούσαν την επιβίωσή τους από τον τομέα αυτό. Βέβαια, η ΕΒΖ ως εταιρία της ΑΤΕ και του Χρηματιστηρίου μπορεί να μην πάει χαμένη, γιατί ήδη έχει αγοράσει δύο ζαχαρουργεία στη Σερβία, ενώ οι όποιες ελλείψεις σε ζάχαρη θα καλύπτονται με εισαγωγές. Οσα επίσης λέγονται περί βιοκαυσίμων και δραστηριοποίηση των εργοστασίων της ΕΒΖ σ' αυτόν τον τομέα αποτελούν πάλι μέγιστη κοροϊδία. Αυτό που απαιτείται είναι η άμεση αγωνιστική αντίδραση και ο αγωνιστικός συντονισμός των αγροτών, των εργατών και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ζάχαρης, αλλά και γενικότερα στον αγροτικό τομέα, που δέχεται και θα συνεχίσει να δέχεται καίρια χτυπήματα από τις αποφάσεις της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Αγωνιστικός συντονισμός που θα κατευθύνεται ενάντια σ΄αυτή την πολιτική. Αλλά ταυτόχρονα απαιτεί να αποδυναμώσουν πολιτικά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, δημιουργώντας της προϋποθέσεις οικοδόμησης του μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία προκειμένου να απαλλαγούν οριστικά απο τα προβληματα που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ