Πέμπτη 20 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σιγά που θα παραιτηθεί!..

Τρεις μέρες - λένε - κρατάνε τα θαύματα. Τόσο κράτησε και η πρόθεση ...παραίτησης, που είχε εκφράσει ο Ε. Γιαννόπουλος, με τη γνωστή δήλωσή του, μόλις πριν λίγες μέρες. Οτι, δηλαδή, όταν θα εκδικαστεί η μήνυσή του κατά του «Ριζοσπάστη», αυτός δε θα είναι υπουργός Δικαιοσύνης! Ετσι ακριβώς είχε πει τότε.

Χτες, λοιπόν, όταν, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ρωτήθηκε από τον συντάκτη του «Ρ» αν ισχύει εκείνη η δήλωσή του, η απάντησή του ήταν δεόντως ...Γιαννοπουλική: «Δεν κάνω καμιά συζήτηση μαζί σας» (θα συζητήσετε με το δικηγόρο μου, που λένε...)!

Και ξέρετε γιατί δεν παραιτείται; Γιατί - είπε - «έπιασε ο "Ριζοσπάστης" εκείνη τη δήλωσή μου και είπε: Να, ο Γιαννόπουλος παραδέχεται την παρέμβασή του»..!

Σοβαρά; Και γιατί δε μας έριξε μια μήνυση ακόμα, συνάμα δε και μία αγωγή;

Φαίνεται, όμως, ότι ο Γιαννόπουλος αισθάνθηκε αρκετά ζεστό στην πλάτη του το χέρι του πρωθυπουργού, ώστε να συνεχίσει να προκαλεί τους πάντες και τα πάντα. Και το πρόβλημα με τον Γιαννόπουλο είναι πλέον ακριβώς αυτό. Η κάλυψη, δηλαδή, της πρωτοφανούς θρασύτατης και επικίνδυνης τακτικής του από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό! Βλέπετε, η ευθιξία, η ντροπή και το φιλότιμο είναι στοιχεία που ...περισσεύουν από όλους τους!

Νοιάζεται...

Η λέξη «νοιάζομαι» και, μάλιστα, γραμμένη στα αγγλικά (j care) ήταν το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου του κόμματος του Ιταλού πρωθυπουργού (Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς), που γινόταν αυτές τις μέρες στη Φλωρεντία.

Ισως, για να κάνει πρακτική εφαρμογή του συνθήματος, ο Ντ' Αλέμα άφησε ξαφνικά σύξυλους τους συνέδρους και παίρνοντας το πρώτο αεροπλάνο μετέβη στη Ρώμη. Τι είχε συμβεί; Η αγαπημένη του σκύλα, η Λούλου, είχε χάσει το ένα από τα έξι κουταβάκια της και τα υπόλοιπα ήταν άρρωστα...

Οχι, πληροφορίες, που φέρνουν τον Ντ' Αλέμα να κάνει ακριβώς το ίδιο, για χιλιάδες ανέργους στη Σικελία, άστεγους στη Νάπολι και θεόφτωχους στο Μιλάνο, κρίνονται πέρα για πέρα ανακριβείς...

Σκληρή ... διαπραγμάτευση

Το πόσο ...σκληρή θα είναι φέτος η διαπραγμάτευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας φάνηκε από το πόσο ...δυνατά ακόνιζε το μαχαίρι του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προχτές για να κόψει την πίτα της ΓΣΕΕ, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και του προεδρείου του ΣΕΒ! Φοβήθηκε, δε, τόσο πολύ ο πρόεδρος του ΣΕΒ, που, δήθεν αστειευόμενος, είπε, απευθυνόμενος στην πλευρά των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ: «Οσα λιγότερα παίρνετε, τόσο το καλύτερο για σας, δεν το καταλαβαίνετε;»!

Πώς δεν το καταλαβαίνουν, κύριε Στράτο; Τι άλλο θέλετε να κάνουν για να το αποδείξουν; Μέχρι και πίνακες, στους οποίους απεικονίζεται η τραγική, για τους μισθωτούς, θέση που έχει η χώρα μας στην κατάταξη του «κόστους εργασίας» - όπως λέτε, την τιμή της εργατικής δύναμης - στην ΕΕ, σας έφεραν. Λες και δεν το ξέρατε...

Στο 17% - λέει - το «μισθολογικό κόστος» στην Ελλάδα, στο 35% και πάνω στις ανεπτυγμένες χώρες! Και η ψαλίδα όλο μεγαλώνει, με τις συμβάσεις που υπέγραψαν και που είναι έτοιμοι να υπογράψουν ξανά...

Αντεργατικές συγχωνεύσεις

Και νέα, μεγάλη συγχώνευση πολυεθνικών ανακοινώθηκε προχτές. Τούτη τη φορά αφορά το χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, όπου δυο μεγάλα βρετανικά μονοπώλια, η Glaxo και η Smithkline, αποφάσισαν να συγχωνευτούν και να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στον κόσμο.

Κι όπως συμβαίνει πάντα σ' αυτές τις περιπτώσεις, οι πρώτοι, που θα πληρώσουν τις συνέπειες της δημιουργίας του νέου κολοσσού, θα είναι οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις, από τους 107.000 εργαζόμενους, που απασχολούσαν μέχρι σήμερα ανά τον κόσμο οι δυο εταιρίες, θα απολυθούν τουλάχιστον οι 15.000.

Βλέπετε, οι στόχοι των συγχωνεύσεων στον καπιταλισμό και, πολύ περισσότερο στη σημερινή φάση ανάπτυξής του - παρά τα όσα αντίθετα λέγουν οι διάφοροι απολογητές του - περιλαμβάνουν αποκλειστικά και μόνο τη μεγιστοποίηση των μονοπωλιακών κερδών και της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των λαών, όπως και τη διαμόρφωση πλεονεκτικών όρων και προϋποθέσεων του ενός σε βάρος του άλλου, στο μεταξύ τους ανταγωνισμό. Τίποτε άλλο.

Ολα στην κλίνη του Προκρούστη!

Οσοι θεωρούν υπερβολική, ίσως και κινδυνολογική, την εκτίμηση ότι από την επομένη κιόλας των εκλογών θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πιο σφοδρή επίθεση σε ό,τι απόμεινε από τις κατακτήσεις τους - αν φυσικά δεν πάρουν τα μέτρα τους - δεν έχουν παρά να ρίξουν μια ματιά στη συνέντευξη της Ελληνίδας επιτρόπου Αννας Διαμαντοπούλου στο «Εθνος της Κυριακής». Λέει, ανάμεσα στα άλλα: «Η μορφή της εργασίας, το ωράριο εργασίας, οι συνθήκες, τα τυπικά προσόντα, η μονιμότητα, οι συμβάσεις, όλα αυτά είναι υπό αλλαγή. Η ευελιξία στο χώρο της εργασίας είναι από τα πιο σημαντικά θέματα...». Οσο για το ασφαλιστικό, μιλά για «αναγκαίες βαθιές τομές» και «μεταρρύθμιση του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης»...

Το τι θέλει να πει η κ. Διαμαντοπούλου είναι εντελώς φανερό, εξάλλου αυτή και πριν πάει στις Βρυξέλλες την ίδια γλώσσα χρησιμοποιούσε. Αλλά, επειδή η επίθεση σε όλα τα μέτωπα που αναφέρεται δεν είναι καινούρια και επειδή πολλά από αυτά έχουν ήδη και θεσμοθετηθεί («ευέλικτα» ωράρια και συστήματα απασχόλησης, ευθεία υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας διά των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, κατάργηση της μονιμότητας σε μια σειρά ΝΠΔΔ που ιδιωτικοποιούνται και όχι μόνο, εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και ψήφιση νέου αντιασφαλιστικού νόμου από το ΠΑΣΟΚ κλπ.), είναι ολοφάνερο ότι εκείνο που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι η πλήρης κατεδάφιση, το τελειωτικό χτύπημα όλων και κυρίως του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης!

Στην κατάλληλη θέση...

Και μπορεί, βέβαια, η κυρία αυτή να διαγράφει, με μια λέξη, με τίτλους, δικαιώματα και κατακτήσεις, για τις οποίες χρειάστηκε ένας αιώνας σκληρών ταξικών συγκρούσεων και ποταμοί αίματος. Μπορεί να υπόσχεται νέους φορολογικούς παραδείσους για την οικονομική ολιγαρχία, αλλά να, που το ...φιλοσοφεί κιόλας το θέμα και, μάλιστα, ...σοσιαλιστικά. «Η ανάπτυξη - λέει - δημιουργεί ευημερία, αλλά δεν αναδιανέμει την ευημερία. Η αναδιανομή της ευημερίας απαιτεί αλλαγή της οικονομικής πολιτικής...».

Οσοι σπεύσατε να θυμηθείτε το σλόγκαν της πρώτης ...αλλαγής του ΠΑΣΟΚ για την αναδιανομή των εισοδημάτων και της ευημερίας από τους προνομιούχους στους μη προνομιούχους, γελαστήκατε, όπως, εξάλλου, γελάστηκαν και όσοι την περίμεναν τότε. Αλλο εννοεί η κ. Διαμαντοπούλου, που «εστιάζει» στο θέμα της απασχόλησης. Η νέα - και αυτή τη φορά πραγματική - αλλαγή σημαίνει ότι η «αναδιανομή της ευημερίας» θα γίνει ανάμεσα στους εργαζόμενους και στους άνεργους. Ετσι, διά της «ευελιξίας», μία θέση εργασίας θα αναδιανέμεται σε δύο μισο- εργαζόμενους, ένα μεροκάματο σε δύο ή και περισσότερους, μια σύνταξη, επίσης, στα δύο (η κύρια σύνταξη πρέπει να φτάσει στο μισό αυτής που δίνεται σήμερα, είπε πριν λίγες μέρες ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος) κλπ. κλπ.

Με άλλα λόγια, «κοινωνικό κράτος, αλλά κοινωνικό κράτος ορθολογικά δομημένο και βιώσιμο».., όπως τονίζει η, αρμόδια επί κοινωνικών θεμάτων, κ. Διαμαντοπούλου. Μη μου πείτε ότι δε διάλεξαν τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση...

Τι καταλαβαίνετε, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει «Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είναι ανεξάρτητη αρχή, δεν είναι ανεξάρτητο κράτος, ούτε υπέρτατη αρχή. Η αντιπολίτευση, όμως, το αντιλαμβάνεται ως όργανο για την άσκηση μικροκομματικής πολιτικής»;

Σωστά καταλάβατε, πως η μόνη... ανεξαρτησία, που δέχεται η κυβέρνηση, είναι αυτή η οποία υποτάσσεται στην πολιτική της. Οτιδήποτε άλλο είναι μικροκομματική πολιτική ή κάτι παρόμοιο και, πάντως, καταδικαστέο...

Στην αρχή παρουσιάσθηκαν δυο αλλεπά

Στην αρχή παρουσιάσθηκαν δυο αλλεπάλληλα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα στην εφημερίδα «Το Βήμα». Κι εκεί, που αναρωτιόμασταν, τι τους ήρθε ξαφνικά των επιτελών της εφημερίδας, να κάνουν τόσο ντόρο, για κάποιες, παλιές, ανεπαρκείς και ξεπερασμένες -έτσι κι αλλιώς- μελέτες, σχετικά με τη ρύπανση των υπόγειων υδάτων και ορισμένων τροφών απο την κατάχρηση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, ήρθαν οι προχθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Γεωργίας, για να μας λύσουν τις απορίες.

Με πρόσχημα, λοιπόν, την προστασία του περιβάλλοντος απο τη νιτρορύπανση ο Γ. Ανωμερίτης «αποφάσισε και διέταξε» τη μείωση κατά 700.000 στρέμματα ή κατά 17% περίπου, της βαμβακοκαλλιέργειας και, μάλιστα, απο την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Μέτρο, το οποίο -όπως δείχνουν όλα τα σημερινά δεδομένα- θα εφαρμοσθεί με επιβολή ατομικού στρεμματικού πλαφόν στους βαμβακοπαραγωγούς και θα οδηγήσει σ' έναν δραστικό και βίαιο περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας, με αντίστοιχες αρνητικές επιπτώσεις, στους δοκιμαζόμενους ήδη αγρότες - βαμβακοκαλλιεργητές.

Κι ας είστε σίγουροι, πως η προαναφερόμενη αντιαγροτική «διαταγή» του υπουργείου Γεωργίας, δεν θα είναι η τελευταία... Οι σχετικές κατευθύνσεις των κοινοτικών κανονισμών και των επιταγών της διαβόητης «Ατζέντας 2000» δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία γι' αυτό. Εκτός και το αγροτικό και, γενικότερα, το μαζικό λαϊκό κίνημα υψώσουν το ανάστημά τους και στείλουν τις πολιτικές αυτές στο καλάθι των αχρήστων.

«Ανατίμηση»

«Βάρυναν» πλέον

οι δραχμές

και πιάνουν

έναν τόνο

και μολονότι

οι γδάρτες μου

μια μου αφήσαν

μόνο,

ομολογώ

πως δύσκολα

μπορώ

και τη σηκώνω!

«Βάρυναν» πλέον

οι δραχμές,

γίναν

ένα καντάρι

και ευτυχώς

που μ' έγδυσαν

εγκαίρως

οι κουρσάροι,

γιατί αλλιώς

το βάρος τους

θα μ' είχε πια

τουμπάρει!


Ο οίστρος

Μόλις δύο... .

ΑΝΤΕ, να δούμε τώρα, τι θα λέει ο Γιαννόπουλος, μετά τον κόλαφο, στην επιτροπή δημόσιας διοίκησης, όπου μόλις 2 από τους 24 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν σ' αυτή, ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας του Β. Κεδίκογλου, ύστερα από τις μηνήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης!

Προφανώς κάθε άλλο παρά... δημοφιλής είναι η τακτική του υπουργού ακόμα και στους συναδέλφους του, στο ίδιο το κόμμα του, οι οποίοι, μάλιστα, κλήθηκαν από τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν «κατά συνείδηση».

Να υποθέσουμε, άραγε, ότι οι βουλευτές, αυτοί που καταψήφισαν τη λογική του... διαβάζουν καθημερινά «Ριζοσπάστη» και επηρεάστηκαν από τη «συκοφαντική τακτική» της εφημερίδας, όπως λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης;

Εκτος πια κι αν μηνύσει και τα 45 μέλη της επιτροπής οπότε θα έχουν... πολλή δουλιά οι εισαγγελείς. Τόση, μάλιστα, που συνιστούμε τη δημιουργία... ειδικής θέσης εισαγγελέα για τις μηνύσεις αποκλειστικά του υπουργού Δικαιοσύνης.

ΕΧΕΤΕ παρατηρήσει τι συμβαίνει με αυτές τις τιμές των καυσίμων; Μια πάνω, μια κάτω. Ούτε το... Χρηματιστήριο Αθηνών να ήταν.

Βεβαίως, στον τελικό λογαριασμό ζημιωμένοι βγαίνουν πάντα οι καταναλωτές. Αφού όταν μειώνεται το πετρέλαιο κίνησης ανεβαίνει η βενζίνη και το θέρμανσης αντίστοιχα.

Αφήστε, που είναι άλλο πράγμα ο καθορισμός της τιμής του πετρελαίου κι άλλο πράγμα η τελική τιμή πώλησης. Είναι παρατηρημένο πως οι αυξήσεις «περνάνε» στην αγορά σε μηδενικό χρόνο ενώ οι οποίες μειώσεις «περνάνε» από κόσκινο.

ΤΙ ΩΡΑΙΑ , που μας τα περιέγραψε χθες ο Σημίτης για τη νέα ισοτιμία δραχμής - ΕΥΡΩ. Αυξήθηκε λέει η αγοραστική μας δύναμη κατά 3,5%! Τώρα το πώς γίνεται αυτό και ταυτοχρόνως οι μισθοί δε φτάνουν, ούτε για την πρώτη εβδομάδα το μήνα, αυτό δε μας το εξήγησε...

Πάντως στο μανάβη το πρωί, μη διαμαρτυρηθείτε γιατί δεν πουλάει τα πράγματα κατά 3,5% φθηνότερα. Δε φταίει ο άνθρωπος, για όλα τα... φούμαρα που μας πλασάρουν οι εκσυγχρονιστές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ