Πέμπτη 17 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι ερμηνείες...

Γρηγοριάδης Κώστας

Μερικοί ισχυρίζονται ότι είναι θέμα ερμηνείας των εκάστοτε αποφάσεων. Κι έτσι να είναι, όμως, προϋποθέτει την ανάλογη διατύπωση των αποφάσεων, ώστε να επιδέχονται κατόπιν διάφορες έως και αντίθετες ερμηνείες. Και, βέβαια, τίποτε δε γίνεται τυχαία. Πόσο μάλλον, όταν μιλάμε για αποφάσεις, οι οποίες έχουν γίνει αντικείμενο έντονων συζητήσεων και διαπάλης. Για την ευρωενωσιακή απόφαση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ μιλάμε και την άμεσα σχετιζόμενη με αυτή αναγνώριση της Κύπρου από την Αγκυρα.

Θα θυμάστε τι έλεγαν όλοι, όταν η τότε Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ πήρε την προαναφερόμενη απόφαση. Η αναγνώριση της Κύπρου -ισχυρίζονταν - είναι εξασφαλισμένη και θα πραγματοποιηθεί με την υπογραφή της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ. Προφανώς, όμως, αλλιώς λογαριάζουν τα πράγματα ορισμένες «μεγάλες» ευρωενωσιακές δυνάμεις, όπως η Μ. Βρετανία. Η προχτεσινή δήλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος για πρώτη φορά υποστήριξε δημόσια ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα μπορεί να γίνει μετά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ (δηλαδή, μετά από 10 ή 15 χρόνια), είναι αρκούντως αποκαλυπτική και έρχεται να υπογραμμίσει - και πάλι - τις αυταπάτες όσων περιμένουν από την ιμπεριαλιστική ευρωένωση δίκαιη λύση.

«Μακρύ χέρι» της ΕΛΑΣ...

Σε «μακρύ χέρι» της Ελληνικής Αστυνομίας μετατρέπεται κάθε μέρα και περισσότερο η Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας! Μόλις χτες, η διοίκηση του δήμου ανακοίνωσε μια ακόμη «εκστρατεία» της οποίας θα ηγηθεί η Δημοτική Αστυνομία. Πρόκειται για την «εκστρατεία εναντίον της αντικανονικής στάθμευσης από το Δήμο Αθηναίων», με στόχο τον περιορισμό στάθμευσης σε σημεία όπου εμποδίζεται π.χ. η διέλευση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας η Δημοτική Αστυνομία θα ασκήσει για πρώτη φορά το δικαίωμα της αφαίρεσης πινακίδων των παράνομα σταθμευμένων αυτοκινήτων για 10 έως 20 ημέρες, με παράλληλη επιβολή των προστίμων που προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, τα οποία ξεκινούν από 34,5 ευρώ και φτάνουν μέχρι 65,5 ευρώ! Στην ουσία, η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, αδιαφορώντας για το γεγονός, ότι δεν υπάρχουν θέσεις στάθμευσης στο δήμο, όχι μόνο επιβάλλει και άλλα πρόστιμα στους δημότες, αλλά βρίσκει αφορμές για να «αστυνομικοποιήσει» ακόμη παραπέρα τη Δημοτική Αστυνομία...

Η Συρία...

Από το Μάη του 1976 χρονολογείται η παρουσία συριακών στρατευμάτων στο Λίβανο και η περίοδος αυτή, των τριάντα περίπου χρόνων, είναι, μάλλον, η πλέον μακρόχρονη στη νεότερη ιστορία της Χώρας των Κέδρων, που δε σημαδεύτηκε από αιματηρές εμφύλιες συγκρούσεις, μεταξύ χριστιανών (κύρια μαρωνιτών) και μουσουλμάνων (κύρια, σιιτών και δρούζων). Η τότε επέμβαση της Συρίας έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του Αραβικού Συνδέσμου και είχε στόχο την επιβολή της συμφωνίας, που είχε επιτευχθεί το Φλεβάρη 1976 μεταξύ των αντιμαχομένων λιβανικών πλευρών. Η συμφωνία απειλούνταν από σκληροπυρηνικά στοιχεία της μουσουλμανικής συμμαχίας, που επιδίωκαν μια ολοκληρωτική νίκη, βλέποντας την απελπιστική τότε στρατιωτικά κατάσταση των χριστιανικών δυνάμεων. Τελικά, η συμφωνία έγινε σεβαστή, αλλά, προηγούμενα τα συριακά στρατεύματα έδωσαν αιματηρές μάχες με δυνάμεις παλαιστινιακών και μουσουλμανικών οργανώσεων.

Τριάντα περίπου χρόνια μετά και με αφορμή την ολοφάνερα προβοκατόρικη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ρ. Χαρίρι, οι χριστιανοί μαρωνίτες και τα εύπορα κοινωνικά στρώματα της χώρας (με την ολόπλευρη βοήθεια των ΗΠΑ και της ΕΕ), ηγούνται των διαδηλώσεων για την άμεση και ολοκληρωτική απόσυρση των συριακών στρατευμάτων. Στην αντίθετη πλευρά βρίσκονται οι μουσουλμάνοι (κύρια σιίτες) και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας, οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες κλπ.

... και ο Λίβανος

Κι ενώ, τα συριακά στρατεύματα έχουν ξεκινήσει ήδη τη σταδιακή αποχώρησή τους από το Λίβανο, στη βάση της κοινής απόφασης των δύο χωρών, οι ΗΠΑ -κι από κοντά η Γαλλία- συνεχίζουν τις έντονες πιέσεις και παρεμβάσεις, θέτοντας την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις του Λιβάνου, όλο και πιο καθαρά, μπροστά στο ωμό δίλημμα: 'Η γίνονται αποδεκτοί οι όροι της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης, ή θα ξαναζωντανέψουν οι μαύρες αναμνήσεις των εμφυλίων πολέμων.

Ενα δίλημμα, το οποίο καταλήγει στο ίδιο αποτέλεσμα, αφού, στο ενδεχόμενο ενός νέου εμφυλίου πολέμου, οι Αμερικανοί θα επιβάλουν την «ειρηνευτική» επέμβαση της «διεθνούς κοινότητας», μετατρέποντας και πάλι το Λίβανο σε κράτος προτεκτοράτο. Οπως έκαναν και τον Ιούλη του 1958, όταν Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάστηκαν στις παραλίες της Βηρυτού. Βέβαια, στη βάση του τότε διεθνούς και περιφερειακού συσχετισμού δυνάμεων, υποχρεώθηκαν γρήγορα να αποχωρήσουν. Σήμερα, όμως, οι συσχετισμοί είναι διαφορετικοί.

Ετσι ή αλλιώς, πάντως, ο Λίβανος βαδίζει ήδη σ' ένα τεντωμένο σχοινί και ο κίνδυνος της ακόμη μεγαλύτερης αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής είναι ολοφάνερος.

Ληστρικές συμβάσεις

Απαιτείται «μείωση της ασύστολης ιστορίας των έργων με αυτοχρηματοδότηση, των οποίων οι συμβάσεις ξεκίνησαν από εσάς και δεν είναι ό,τι καλύτερο για το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου. 10% και 11% συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων σε ένα έργο αυτοχρηματοδότησης - έχει δίκιο το ΚΚΕ - αποτελεί σοβαρή σύμβαση;»... Δεν έχει περάσει πολύς καιρός (Αύγουστος 2004) που ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Θ. Ξανθόπουλος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο τρόπο ανάθεσης των δημοσίων έργων στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής έλεγε αυτές τις φράσεις απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, δυστυχώς, η κυβέρνηση με τέτοιες «συμβάσεις παραχώρησης» προανήγγειλε έξι οδικά έργα, με παρόμοιους - αν όχι και χειρότερους - όρους...

Οι κυβερνήσεις, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, προκειμένου να δικαιολογήσουν τις αποικιοκρατικού τύπου αυτές συμβάσεις, επιχειρούν να κάνουν το μαύρο - άσπρο. Επικαλούνται ότι δήθεν το Δημόσιο δεν καταβάλει «ζεστό» χρήμα, ότι επενδύονται ιδιωτικά κεφάλαια, ότι οι ιδιώτες μοιράζονται τους επιχειρηματικούς κινδύνους, ότι τα έργα είναι πιο ποιοτικά, χωρίς κακοτεχνίες. Είναι σοβαρά τα επιχειρήματα αυτά, όταν στις υπάρχουσες συμβάσεις για το Αεροδρόμιο Σπάτων, τη γέφυρα Ρίου - Αντίρριου και την Αττική Οδό οι ιδιώτες δεν έχουν καταβάλει ούτε το 10% του κόστους των έργων - ποσά που μάλιστα υπερκαλύφθηκαν από τις προκαταβολές του Δημοσίου και από τα έσοδα από τα διάφορα παράλληλα έργα - ενώ τα δάνεια συνάφθηκαν με την εγγύηση του Δημοσίου και παράλληλα το Δημόσιο κατέβαλε τουλάχιστον το 30% σε «ζεστό» χρήμα;

Ακόμη και για τα έξι οδικά έργα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση και που υποτίθεται δε θα υπάρξει εγγύηση του Δημοσίου για τα δάνεια, παραχωρούνται στους ιδιώτες - και μάλιστα προκαταβολικά, από την υπογραφή των συμβάσεων - εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τους υπάρχοντες σταθμούς διοδίων κατασκευασμένων αυτοκινητοδρόμων με λεφτά του ελληνικού λαού.

Μήπως, όμως, ισχύουν και τα «επιχειρήματα» περί δήθεν ανάληψης επιχειρηματικού κινδύνου από το ιδιωτικό κεφάλαιο, όταν θεσπίζονται μια σειρά από φοροαπαλλαγές και προνόμια, όταν διασφαλίζονται τα κέρδη με επιδοτήσεις που παρέχει το Δημόσιο αν τα έσοδα είναι μικρότερα από όσα έχουν εκτιμηθεί; Αλλά μήπως ισχύει το «επιχείρημα» περί ποιότητας των έργων αυτών, όταν το Αεροδρόμιο Σπάτων και η Αττική Οδός είναι αιτίες πλημμυρών στο Λεκανοπέδιο και κλείνουν με το πρώτο χιόνι ή όταν το Ρίο - Αντίρριο κλείνει με τον πρώτο κεραυνό;

Ολα, λοιπόν, είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις». Ολες αυτές οι «συμβάσεις παραχώρησης» επιλέγονται με στόχο την ικανοποίηση της καπιταλιστικής συσσώρευσης, ενώ παράλληλα οδηγούν σε ολοένα και μεγαλύτερη αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων για τη χρήση τους. Ισως σε λίγο κανένα αναγκαίο έργο υποδομής δε θα εκτελείται αν δεν είναι αυστηρά ανταποδοτικό και δεν εγγυάται την κερδοφορία των ιδιωτών. Ηδη ένας εργαζόμενος που χρησιμοποιεί για τη δουλιά του την Αττική Οδό πληρώνει 125 ευρώ το μήνα σε διόδια, ενώ ένας που χρησιμοποιεί καθημερινά τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου χρειάζεται, ούτε λίγο ούτε 485 ευρώ το μήνα!

Γι' αυτό αν δεν αντεπιτεθεί σ' αυτήν τη ληστρική πολιτική, δεν αποκλείεται να μπουν διόδια ακόμη και στον αέρα που αναπνέει...


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Οι ... κρίκοι

Γρηγοριάδης Κώστας

ΩΣΤΕ «κρίκος επικοινωνίας ανάμεσα στο κόμμα και την ΕΕ» η νέα γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ! Σωστά, τον «κρίκο επικοινωνίας» ανάμεσα στο κόμμα και τις ...ΗΠΑ τον κρατά ο πρόεδρος για τον εαυτό του. Αλλωστε, μόλις γύρισε από τη Συρία, έσπευσε να ενημερώσει τηλεφωνικά την Κοντολίζα Ράις..

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι προφανές ότι ...καίγεται να συμβολίσει τις πολιτικές επιλογές της, που δεν είναι άλλες από τη βαθύτερη ενσωμάτωσή της στους «ευρωπαϊκούς μονόδρομους».

Βέβαια, να μας επιτρέψουν να έχουμε και τις αμφιβολίες μας, κατά πόσον η σχετική επιχειρηματολογία του Γιώργου Παπανδρέου άγγιξε το σκεπτικό του ...μέσου στελέχους του ΠΑΣΟΚ. Εκτός πια κι αν άλλο κόμμα κυβερνούσε μέχρι πρότινος.

Πιστεύετε ότι το μεγάλο άγχος του μέσου «πράσινου» κομματάρχη (που ακόμη δεν έχει χωνέψει ότι απώλεσε την «κουτάλα» και την πήραν άλλοι) είναι το πού πηγαίνει η ...«ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία» και το αν θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ το γαλλικό ή το σουηδικό μοντέλο;

Οπως και να 'χει, πάντως, το «πού το πάει» το εξευρωπαϊσμένο ΠΑΣΟΚ, είναι κάτι παραπάνω από σαφές, μια και η «συναίνεση» είναι η λέξη που κυριαρχεί. Το μόνο που μένει να δούμε είναι το «πώς» θα το πάει.

ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ στο χειρότερο πάνε τα πράγματα με τους δανειολήπτες και τα πανωτόκια κι ας επιχαίρουν οι κυβερνώντες ότι ...έλυσαν το πρόβλημα. Ο δυστυχής δανειολήπτης βρίσκεται συνεχώς προ δυσάρεστων εκπλήξεων και δεν ξέρει τι να κάνει. Εκτός και αν νομίζει κανείς ότι μπορεί να ...ανταγωνιστεί τα τραπεζικά ιδρύματα.

Δεν είναι τυχαίο, βλέπετε, που τα κέρδη των τραπεζών φθάνουν κάθε χρόνο σε δυσθεώρητα ύψη. Στην «ελεύθερη» αγορά είναι κανείς ...ελεύθερος να πληρώσει όσα οι τράπεζες σκαρφιστούν.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Οσο για τους «πελάτες», κάθε άλλο παρά μειώνονται και ο τραπεζικός δανεισμός σημειώνει κάθε χρόνο και νέο ρεκόρ. Βλέπετε, φροντίζει γι' αυτό η ...γενναιόδωρη εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και η -μη υπάρχουσα, κατά τον κ. Παπαθανασίου- ακρίβεια στην αγορά.

Δικαιώνονται

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τελικά, όπως όλα δείχνουν, ο τόσο πολυδιαφημισμένος από τους κυβερνώντες νόμος περί «βασικού μετόχου» απορρίπτεται από τις Βρυξέλλες και η κυβέρνηση θα ανακρούσει πρύμναν και θα «επανορθώσει», έστω και σε εύλογο χρονικό διάστημα. Και δεν ανταποκρίνονταν, βέβαια, στην αλήθεια, όλα όσα ισχυρίζονταν, περί του νόμου, οι κυβερνώντες (χτύπημα «διαπλοκής», διαφάνεια, ενημέρωση, κλπ.). Είναι αλήθεια, όμως, ότι σε ορισμένα ζητήματα θεσμοθετούσε αυστηρότερες διατάξεις από τον αντίστοιχο του ΠΑΣΟΚ. Και είναι αυτές οι διατάξεις, ακριβώς, οι οποίες απορρίπτονται από τις Βρυξέλλες, αφού βάζουν σε μια κάποια αμφισβήτηση την πλήρη ελευθερία (διάβαζε: ασυδοσία) στην κίνηση και δράση του κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Κι όπως καταλαβαίνετε, μαζί με το νόμο περί «βασικού μετόχου», οι Βρυξέλλες - και όχι μόνον αυτές... - εμμέσως πλην σαφώς, παίρνουν θέση και σε δυο ακόμη ζητήματα, που άμεσα συνδέθηκαν με τον προαναφερόμενο νόμο: Πρώτον, σχετικά με το άρθρο 14 του ελληνικού Συντάγματος και, δεύτερον, στο ερώτημα, εάν η ευρωενωσιακή νομοθεσία υπερισχύει των συνταγματικών διατάξεων.

Χρειάζεται, άραγε, να σημειώσουμε ότι οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν -για πολλοστή φορά- τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ, για το χαρακτήρα της ΕΕ; `Η, ότι δικαιώνουν τα συνθήματα της ανυπακοής και της απειθαρχίας;

Η εμμονή

«Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αναλάβει το πιθανό πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, προκειμένου να προχωρήσει μπροστά», υπογράμμισε με έμφαση, προχτές, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Παπαθανασίου, σχετικά με την επιχειρούμενη διεύρυνση - «απελευθέρωση» του ωραρίου των καταστημάτων και την αρνητική στάση του συνόλου των φορέων των εργαζομένων, αλλά και αυτών του εμπορίου και των αυτοαπασχολουμένων.

Κι αν αναρωτιέστε, πού οφείλεται η τόσο μεγάλη εμμονή της κυβέρνησης, η απάντηση δε βρίσκεται στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών, όπως συχνά πυκνά επαναλαμβάνει ο κ. Παπαθανασίου. Τα προβλήματα των τελευταίων βρίσκονται στα χαμηλά εισοδήματά τους και την ακρίβεια και όχι στο ωράριο των καταστημάτων. Η εμμονή της κυβέρνησης οφείλεται στην πρεμούρα της να ανταποκριθεί στις επιτακτικές ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Και αυτές, πρώτα και κύρια, συμπεριλαμβάνουν τη διαμόρφωση ακόμη προσφορότερου περιβάλλοντος για την παραπέρα ενίσχυση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου και του ακόμη μεγαλύτερου ξεζουμίσματος των εργαζομένων, με τις κάθε λογής «διευθετήσεις» του ημερήσιου και συνολικού χρόνου εργασίας. Αλλωστε, οι κατευθύνσεις αυτές «σφραγίζουν» συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης, ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη έκφρασή τους σε κάθε τομέα και χώρο.

Μονά κερδίζω ζυγά χάνεις..!

«Οι δύο στους 3 καταναλωτές θέλουν απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων». Αυτόν τον ισχυρισμό προβάλλει τώρα η κυβέρνηση, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την εμμονή της στην προώθηση των σχετικών μέτρων, για την αύξηση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων. Υπεραμυνόμενος των συγκεκριμένων μέτρων -που θα αποτελέσουν το θεμέλιο λίθο για νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και την επιτάχυνση των διαδικασιών αφανισμού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων- ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης επικαλέστηκε τα ευρήματα σχετικής δημοσκόπησης της ICAP.

Τα ευρήματα της εν λόγω δημοσκόπησης, που φέρουν την πλειοψηφία των καταναλωτών να προτιμούν την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ήταν αναμενόμενα. Καθώς τα ερωτήματα διατυπώθηκαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου -που παρήγγειλε και πλήρωσε τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση της ICAP- τα ευρήματα δεν μπορούσαν να είναι διαφορετικά από αυτά που επιθυμούσε η κυβέρνηση.

Αν, όμως, είχε τεθεί στους μετέχοντες στην έρευνα το ερώτημα «προτιμούν αύξηση των ωρών λειτουργίας των καταστημάτων ή αύξηση της αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων τους;», ποιο θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα; Για όσους απορούν πώς και δεν τέθηκε αυτό το κρίσιμο ερώτημα, η απάντηση είναι απλή: Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προτίμησε να αποφύγει τις «κακοτοπιές», κινούμενη στον αστερισμό της λογικής «μονά κερδίζω ζυγά χάνεις»...

Στα «ψιλά»...

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα απεργούν σήμερα σε όλη τη χώρα και δεκάδες οι προγραμματισμένες εργατικές συγκεντρώσεις, αλλά, χτες το βράδυ, στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων η απεργία πέρασε στα «ψιλά» και, ουσιαστικά, ως ενημέρωση των τηλεθεατών για τις ώρες λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς, των τραπεζών, των νοσοκομείων, κλπ.

Τα σχόλια περιττεύουν...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολοι αύριο στα Προπύλαια

Τα 6 χρόνια που συμπληρώθηκαν από την αιματηρή επίθεση εναντίον του λαού της Γιουγκοσλαβίας και τα 2 από την εισβολή και κατοχή στο Ιράκ, όχι μόνο δε στάθηκαν ικανά να ξεθωριάσουν τη μνήμη και την οργή, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν ηχηρή υπόμνηση του απαράγραπτου χρέους της αντίστασης στην επέλαση της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Οι αντιπολεμικές αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις που διοργανώνονται αύριο Παρασκευή στην Αθήνα, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια, αλλά και στη Θεσσαλονίκη και σε δεκάδες ακόμα πόλεις της χώρας, σ' αυτό το χρέος αναφέρονται και η συμμετοχή όλων είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη.

Αύριο διαδηλώνουμε για τα εγκλήματα που έγιναν, για το αίμα που χύθηκε, για τον πόνο που προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί στο διάβα της η ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων. Αλλά κυρίως διαδηλώνουμε για όσα προτίθεται και σχεδιάζει ακόμα να προκαλέσει. Το μέλλον σκιαγραφείται καθαρά μέσα από το παρελθόν της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν. Σκιαγραφείται μέσα από ένα εξαιρετικά ανησυχητικό για τους λαούς του κόσμου παρόν. Στη «γειτονιά» μας και μόνον άρχισε να μυρίζει ήδη μπαρούτι. Στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια, στον Καύκασο... Ολα δείχνουν πως νέα πολεμοκάπηλα σχέδια εξυφαίνονται, άλλα έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Λίβανος, Παλαιστίνη, Ιράν, Συρία, Κόσσοβο... Κι ας μην ξεχνάμε την Κούβα, τη ΛΔ της Κορέας, όλες εκείνες τις χώρες που ξεδιάντροπα ο ιμπεριαλισμός εντάσσει στον «άξονα του κακού», προαναγγέλλοντας νέες αιματοχυσίες.

Αυτό το μέλλον, το ζωγραφισμένο με τα χρώματα του πολέμου και της φρίκης, το ποδηγετημένο από τη σιδερένια ιμπεριαλιστική φτέρνα, μπορεί και πρέπει να αποτραπεί. Και η μόνη δύναμη που μπορεί να το πολεμήσει, να το ανατρέψει είναι αυτή της λαϊκής πάλης με αντιιμπεριαλιστικούς στόχους και αιτήματα. Κάθε αγωνιστής, κάθε άνθρωπος που θέλει την ειρήνη, που αγανακτεί, ας πάρει αύριο τη θέση του στα συλλαλητήρια, ενώνοντας τη φωνή του με αυτή χιλιάδων άλλων αγωνιστών. Ας στρατευτεί ενεργά στις γραμμές του αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, γιγαντώνοντάς το. Ολοι μαζί να εκφράσουμε αποφασιστικά την αλληλεγγύη μας στους λαούς που υποφέρουν. Να δυναμώσουμε τον αγώνα για την αποτροπή της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και την ανατροπή της νέας τάξης. Να απαιτήσουμε τον τερματισμό της κατοχής και την αποχώρηση των στρατευμάτων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, να απαιτήσουμε τη μη συμμετοχή της χώρας μας στους τυχοδιωκτικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Αύριο, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια της Αθήνας, με τη συμμετοχή μας στη συγκέντρωση και την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία ξοφλάμε ένα γραμμάτιο από το χρέος που βαραίνει τις πλάτες μας. Το χρέος να οικοδομήσουμε μια κοινωνία, ένα μέλλον που δε θα σκιάζεται από το φόβο του πολέμου, γιατί θα έχει τσακίσει τη μήτρα που τον γεννά, τον ιμπεριαλισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ