Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ανυπεράσπιστο» ΕΘΙΑΓΕ!

Γρηγοριάδης Κώστας

Χωρίς να υπάρχει πολιτική αγωγή, εκδικάστηκε προχτές στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, η υπόθεση των μελών του ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ), που το 1999 αύξησαν με το έτσι θέλω τις αποδοχές τους!

Να θυμίσουμε ότι στις 12/9/1999 με απόφαση του ΔΣ του ΕΘΙΑΓΕ η αμοιβή του - καθηγητή - προέδρου για παράδειγμα, (που είναι ο ίδιος ακόμα) πήγε από 250.000 δρχ. το μήνα στις 909.000 δρχ. το μήνα. Τις αυξήσεις αυτές, καθώς και άλλες που έγιναν προ του 1999 τις έκρινε παράνομες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και του θέματος επιλήφθηκε εισαγγελέας. Τελικώς ασκήθηκε εισαγγελική δίωξη με την κατηγορία της απιστίας παρά την υπηρεσία, στο ΔΣ του ΕΘΙΑΓΕ, ενώ θα μπορούσε, όπως λέγεται, να στοιχειοθετηθεί κάλλιστα και κατηγορία για παράβαση καθήκοντος... Οσο για τη δικαστική απόφαση, αυτή ήταν αθωωτική. Ομως δημιουργείται θέμα για το ποιος υπερασπίστηκε το συμφέρον του Δημοσίου. Και το μείζον ερώτημα είναι: Γιατί δεν παρέστη κανείς στη δίκη από τις νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με συνέπεια να μην υπάρχει πολιτική αγωγή;.. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Τσιτουρίδης και ο γενικός γραμματέα Θ. Αληφακιώτης τι έχουν να πούνε επ' αυτού; Δεν ήξεραν τίποτα για αυτήν την υπόθεση;...

«Φύγε από δω "μωρή"!»

Αντιγράφουμε από τη χτεσινή «Ελευθεροτυπία» με την υπογραφή Θ. Τσ.: «Ενα επεισόδιο μεταξύ ιεραρχών με αυτήκοο μάρτυρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο έγινε μετά την κηδεία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου Ζ΄.

Πρωταγωνιστές, οι μητροπολίτες Ζακύνθου Χρυσόστομος και Ιωαννουπόλεως (Γιοχάνεσμπουργκ) Σεραφείμ. Η κόντρα έγινε στη διάρκεια του καφέ που προσφέρεται ως είθισται μετά τις κηδείες. Ο Ζακύνθου πήγαινε να πάρει δύο καρέκλες για τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τον μητροπολίτη Κιτίου. Ο μητροπολίτης Γιοχάνεσμπουργκ αντέδρασε λέγοντας ότι "δεν είναι Ζάκυνθος εδώ". Οσα ακολούθησαν τα άκουσαν λίγοι, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: "Φύγε από εδώ "μωρή"..."! Οι φράσεις ακούστηκαν στη διπλανή αίθουσα, στην οποία βρίσκονταν πατριάρχες, υπουργοί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το επεισόδιο συνεχίστηκε και λίγο αργότερα όταν οι δύο ιεράρχες συναντήθηκαν και πάλι. Εκεί ακολούθησε ο δεύτερος γύρος...».

Τα σχόλια περιττεύουν...

Οι πολιτικές ευθύνες

Θυμάστε τι έλεγε η ηγεσία της ΝΔ, όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση και συνέβαιναν δραματικά γεγονότα, όπως το ναυάγιο του «ΣΑΜΙΝΑ», ο σεισμός της Πάρνηθας, οι απανωτές πλημμύρες στον Κηφισό, το αυτοκινητικό δυστύχημα στα Τέμπη, κλπ.; Ανέδειχνε και τόνιζε τις ευθύνες των κυβερνώντων, ζητούσε παραιτήσεις υπουργών, κλπ. Από την πλευρά τους, οι τότε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι θα γίνουν έρευνες, θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο και έριχναν τις ευθύνες, είτε σε αντικειμενικούς παράγοντες, είτε σε παρακάτω κρίκους του κρατικού μηχανισμού. Με άλλα λόγια, τόσα χρόνια τώρα, γίνονταν ό,τι ακριβώς γίνεται και σήμερα. Μόνον, που τώρα φωνάζει το ΠΑΣΟΚ για πολιτικές ευθύνες και η ΝΔ μιλά για έρευνες, για μαχαίρι που θα φτάσει στο κόκαλο και ρίχνει τις ευθύνες παρακάτω.

Οσο για το τι εννοούν, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, ως πολιτικές ευθύνες, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως κανένας τους δεν το διευκρινίζει. Κι όταν, σπανίως, το επιχειρούν, γίνεται φανερό ότι εννοούν πολλά και διάφορα επουσιώδη και ποτέ το περιεχόμενο της πολιτικής που εφαρμόζεται. Μιας πολιτικής, που έχει ως πρώτιστο στόχο την εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων και τη μεγιστοποίηση των κερδών τους, ενώ οι ανάγκες του λαού - ακόμη και η ανθρώπινη ζωή - βρίσκονται στο περιθώριο. Και, όμως, στο κρίσιμο αυτό σημείο εστιάζονται, πρώτα και κύρια, οι πολιτικές ευθύνες.

Τον λογόκριναν...

Πολλά και διάφορα είπε σε βάρος του ΚΚΕ ο Ν. Κωνσταντόπουλος, προχτές, στη Θεσσαλονίκη και, μάλιστα, με αφορμή τις θέσεις του Κόμματος, σχετικά με την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, την ερχόμενη άνοιξη και την αντίστοιχη προεδρολογία (σχετικό ρεπορτάζ υπήρχε στο χτεσινό «Ριζοσπάστη»). Στη χτεσινή «Αυγή», όμως, δεν υπήρχε τίποτε απ' όλ' αυτά, παρότι αφιέρωσε μια ολόκληρη σελίδα στη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΝ. Κρίθηκαν, άραγε, τόσο «χοντρά» και, επομένως... ακατάλληλα για τους αναγνώστες της εφημερίδας..;

Δεν ξεγελάνε κανέναν!

Τα λαμπερά φώτα και τα πυροτεχνήματα που θα ανάψουν στα στάδια για την Παραολυμπιάδα της Αθήνας, που αρχίζει σήμερα, οι εικόνες των «κοινωνικά ευαίσθητων» κυβερνώντων και εκπροσώπων του κεφαλαίου που θα κατακλύσουν τις οθόνες μας, δε φτάνουν για να καλύψουν τη βάρβαρη πραγματικότητα που βιώνουν στο πετσί τους καθημερινά οι ανάπηροι της χώρας και οι οικογένειές τους, το «μαύρο» της πολιτικής αυτών που προσπαθούν να ξεγελάσουν με φιέστες και επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Ελάχιστα μέτρα από τα «προσβάσιμα» στάδια της Παραολυμπιάδας, σε κάθε γειτονιά, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, με τύφλωση, με νοητική υστέρηση, εγκαταλειμμένοι από την κρατική μέριμνα, δίνουν καθημερινούς αγώνες ζωής για να βγουν από το σπίτι τους στο πεζοδρόμιο, για να περπατήσουν στο δρόμο. Περισσότεροι από 186.000 παιδιά και νέοι βρίσκονται κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους των σπιτιών τους, εκτός εκπαίδευσης, γιατί τα ελάχιστα ειδικά σχολεία της χώρας φυτοζωούν, υποβαθμίζονται και οδηγούνται συστηματικά στο κλείσιμο. Χιλιάδες ανάπηροι, που μπορούν και θέλουν να δουλέψουν, ψάχνουν αγωνιωδώς και δε βρίσκουν δουλιά, γιατί δεν είναι όσο «ευέλικτοι» τους θέλει η αγορά εργασίας.

Ακόμα και η άθληση, που είναι ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους με αναπηρίες (ΑμεΑ), σ' αυτές τις συνθήκες, γίνεται Γολγοθάς. Οι περισσότεροι Ελληνες αθλητές που παίρνουν μέρος στην Παραολυμπιάδα προπονήθηκαν με δικά τους μέσα ξεπερνώντας με προσπάθεια που συγκινεί τεράστια εμπόδια. Από τον πακτωλό των χρημάτων που διακινήθηκαν για την Ολυμπιάδα και την Παραολυμπιάδα δεν «περίσσεψαν» για τους αθλητικούς συλλόγους των αναπήρων που για πάνω από τέσσερα χρόνια δεν έχουν πάρει τις τακτικές επιχορηγήσεις, με αποτέλεσμα προπονητές, γυμναστές, συνοδοί, για χρόνια να μένουν απλήρωτοι.

Οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους, ξέρουν πολύ καλά ότι η βάρβαρη πραγματικότητα που ζουν, θα εξακολουθήσει και μετά το... «ευχάριστο διάλειμμα» των 12 ημερών της Παραολυμπιάδας. Αφού τίποτα ουσιαστικό δεν έγινε για την Παραολυμπιάδα, που θα μείνει για την ικανοποίηση των αναγκών τους. Το ξέρουν πολύ καλά και εκείνοι που εμφανίζονται ευαίσθητοι και αρωγοί του αγώνα των αναπήρων μπροστά στα φώτα, αλλά σταθεροί στην πορεία τους ελαστικοποιούν τις εργασιακές σχέσεις, ιδιωτικοποιούν την Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία και την Ειδική Αγωγή, παραδίδουν τους αθλητικούς χώρους για εκμετάλλευση στους ιδιώτες.

Οι ανάπηροι και οικογένειές τους δεν ξεγελιούνται. Ούτε απ' τα ιδεολογήματα ότι η Παραολυμπιάδα θα σπάσει τα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας και τα ρατσιστικά φαινόμενα. Γνωρίζουν ότι οι όποιες ρατσιστικές αντιλήψεις οικοδομούνται στην πολιτική που καρατομεί τα δικαιώματα των ΑμεΑ, που βάζει τους ανάπηρους στο περιθώριο, που αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως εμπορεύσιμο προϊόν και εξάρτημα της μηχανής που δουλεύει για τη μεγαλύτερη κερδοφορία της πλουτοκρατίας. Γι' αυτό και επιβάλλεται να συνταχθούν με το λαϊκό κίνημα στον αγώνα για ζωή ανθρώπινη και με δικαιώματα, για πολιτική που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, για το σοσιαλισμό και τη λαϊκή εξουσία.


Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Τα ... ασφαλισμένα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΑΙ ΤΟ «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ» του Σημίτη και του Γιαννίτση με «διαλόγους» σαν κι αυτούς που ανακοίνωσε ο Γιώργος Αλογοσκούφης ξεκίνησε ή κάνουμε λάθος;

Οσο για τη δήλωση του Θοδωρή Ρουσόπουλου, περί του ότι η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει διάλογο ...γενικώς και αορίστως για την Κοινωνική Ασφάλιση, μάλλον σε ανόητους απευθύνεται.

Κατ' αρχήν, δε θυμάται κανείς, κυβέρνηση σ' αυτήν τη χώρα να «διαλέγεται» και να ανοίγει συζητήσεις χωρίς νόημα, σκοπό και, βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο, στόχο.

Επίσης, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι ...ανυποψίαστη για το θέμα του Ασφαλιστικού, ούτε περιμένει τώρα να ακούσει απόψεις για να διαμορφώσει τη θέση της. «Αύξηση της ανταγωνιστικότητας», δηλώνει ότι θέλει, οπότε και μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους».

Αλλωστε, όποιος προσέξει την αρθρογραφία των «κυβερνητικών» εφημερίδων, ακριβώς αυτήν την «κριτική» ασκούν και ζητούν - υποτίθεται - από τη ΝΔ να αλλάξει την άποψή της και να συζητήσει το θέμα.

Οσο για το ΣΕΒ, είναι ξεκάθαρος ότι η υπόθεση του νέου Ασφαλιστικού θα προχωρήσει, είτε το θέλουν οι κυβερνώντες, είτε όχι. Κι όπως όλοι γνωρίζουμε, «περνάει» ο λόγος του, όπως και αυτός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το μόνο πραγματικά αστείο πράγμα στην όλη ιστορία είναι η στάση που τηρεί το ΠΑΣΟΚ. Προσπαθεί να μας πείσει ότι η ...στήριξη των δικών του αντι-ασφαλιστικών νόμων αποτελεί ...προάσπιση των κεκτημένων για τους εργαζόμενους.

ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΟΥΣ μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης και θριαμβολογεί για την ανάπτυξή τους! Το γιατί αυτές οι επιχειρήσεις θα πάνε καλά σε ένα καθεστώς όπου «το μεγάλο ψάρι» ευνοείται για να «τρώει το μικρό» δεν έχει μπει βεβαίως στον κόπο να μας το εξηγήσει.


Γρηγοριάδης Κώστας

Την ίδια ώρα, πάντως, οι εκβιαστικές εισπράξεις του υπουργείου Οικονομίας, με τις περίφημες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη έως το 2002, συνεχίζονται κανονικότατα και με μεγάλη (για το υπουργείο) αποδοτικότητα.

Ο κατήφορος...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τις προάλλες, απ' αυτήν εδώ τη στήλη, σχολιάζαμε τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που ζητάει από την κυβέρνηση να γίνει θεματοφύλακας της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης του ΠΑΣΟΚ και να την εφαρμόσει στο ακέραιο. Δεν πέρασε μια μέρα και το ίδιο αίτημα εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κατά τη συνάντηση που είχε, προχτές, με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου της πόλης. Στην τοποθέτησή του ο Ν. Κωνσταντόπουλος, αφού κατάγγειλε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για επανεξέταση του Ασφαλιστικού επιφυλάσσει για τους εργαζόμενους μόνον περικοπές συντάξεων, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και αύξηση στα όρια της ηλικίας συνταξιοδότησης, κατέληξε λέγοντας ότι εκείνο που θα μπορούσε να αξιώσει κανείς σήμερα είναι να εφαρμοστούν αυτά που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού υπόσχονταν ότι καλύπτουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, για τις επόμενες δεκαετίες.

Δηλαδή, αν η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τις όποιες αντιδράσεις των εργαζομένων, προχωρήσει στην παραπέρα χειροτέρευση του ασφαλιστικού συστήματος και την επομένη τετραετία ξαναγίνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του ΣΥΝ θα υποστηρίζει τα μέτρα της ΝΔ, για να μη γίνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα..;

... της λογικής των υποχωρήσεων

Και το λέμε αυτό όχι μόνο γιατί στο ερώτημα αυτό οδηγεί η λογική του Ν. Κωνσταντόπουλου. Το λέμε, επίσης, γιατί είναι διαρκής και εντεινόμενη η επίθεση της πλουτοκρατίας και των όποιων κυβερνήσεων στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, εδώ και 15 χρόνια τουλάχιστον. Και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες καπιταλιστικές χώρες, κύρια της ΕΕ. Τούτο, όμως, δε σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι πρέπει να υποβαθμίζουν κάθε φορά τα αιτήματα και τους στόχους τους, να παραγνωρίζουν τις ανάγκες τους, αλλά και τις δυνατότητες, που προσφέρει ο παραγόμενος συνολικά πλούτος. Πολύ περισσότερο, δε σημαίνει τη μετατροπή του εργατικού κινήματος σε «ουρά» των όποιων αντεργατικών πολιτικών και ρυθμίσεων, όπως η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ.

Αλλωστε, είναι πάμπολλα τα δεινά, που έχουν σωρεύσει στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, τα τελευταία χρόνια, αυτές οι λογικές της συνεχούς υποβάθμισης των αιτημάτων και των στόχων. Το Ασφαλιστικό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση Σιούφα της κυβέρνησης Μητσοτάκη (1993) ακολούθησε αυτή του ΠΑΣΟΚ (Ν. 3029/2002), που έγινε δυνατή γιατί στηρίχτηκε στη συναίνεση της ΝΔ, του ΣΥΝ, της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ. Με άλλα λόγια, στην υποβάθμιση των αιτημάτων και στη λογική της υποχώρησης. Και δύο μόλις χρόνια μετά την ψήφιση του αντεργατικού νόμου του ΠΑΣΟΚ προετοιμάζεται και πάλι το κλίμα για ακόμη χειρότερα μέτρα...

Η CIA και...

Δεν εκπλήσσει, τουλάχιστον τους αναγνώστες του «Ρ», αλλά έχει τη βαρύνουσα σημασία της η αποκάλυψη που έρχεται από τη γειτονική Τουρκία: Η CIA γνώριζε -αλλά δεν απέτρεψε...- τις δολοφονικές επιθέσεις που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη στις 15 και 20 του περασμένου Νοέμβρη! Οι δολοφονικές επιθέσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς (24 αθώοι χάθηκαν στην πρώτη, που έγινε εναντίον εβραϊκών συναγωγών και 27 άμαχοι στη δεύτερη, σε βρετανικούς «στόχους», προξενείο και τράπεζα) αποδόθηκαν στην «Αλ Κάιντα». Ομως ιδού τι αποκαλύπτεται στη δίκη των κατηγορουμένων για τις βομβιστικές ενέργειες που διεξάγεται αυτόν τον καιρό στην Κωνσταντινούπολη. Ο κατηγορούμενος Αντνάν Ερσόζ, ο οποίος συντόνιζε τις διασυνδέσεις της ομάδας της «Αλ Κάιντα» που δρούσε στην Τουρκία, με το εξωτερικό, στην απολογία του ενέμπλεξε άμεσα τη CIA.

... η τρομοκρατία

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», ο Ερσόζ κατέθεσε ότι είχε επαφή με το στέλεχος της Αλ Κάιντα, Αμπού Χαφς, ο οποίος απέστειλε 150.000 δολάρια στον Χαμπίμπ Ακτάς που σχεδίασε τις επιθέσεις. Πρόσθεσε δε ότι στο μεταξύ η CIA συνέλαβε το στέλεχος της Αλ Κάιντα Σεΐχη Χαλίντ, ο οποίος ήταν γνώστης της αποστολής χρημάτων στον Ακτάς. Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι μετά από την κατάθεση του Ερσόζ ενισχύεται η άποψη ότι ο Σεΐχης Χαλίντ αναγκάστηκε να «ομολογήσει» λεπτομέρειες σχετικά με τη δράση της Αλ Κάιντα και ότι η CIA στηριζόμενη στα «ομολογηθέντα» από τον Χαλίντ, προειδοποίησε την τουρκική Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας μερικές μέρες πριν από τις βομβιστικές επιθέσεις. Ωστόσο, οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν αποφεύχθηκαν...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κάλεσμα στην αγροτιά

Φέτος, μετά από αρκετά χρόνια, οι αγρότες αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων τους. Κοντά στο 1.000.000 τόνοι σιτηρών μένουν απούλητα στις αποθήκες, χιλιάδες τόνοι βιομηχανικής ντομάτας, πατάτας, κρεμμυδιών σαπίζουν στα χωράφια κι ανάλογες δυσκολίες είχαν οι παραγωγοί φρούτων, (κεράσια, ροδάκινα, αχλάδια, μήλα, καρπούζια, πεπόνια, σταφύλια) κι άλλων αγροτικών προϊόντων. Το πρόβλημα φαίνεται να οφείλεται σε δυο, κυρίως, λόγους: Στις αθρόες εισαγωγές ομοειδών αγροτικών προϊόντων και στην κερδοσκοπική βουλιμία των εμποροβιομηχάνων, οι οποίοι καθυστερούν, επίτηδες, να «βγουν» στην αγορά, με στόχο να εκβιάσουν τους παραγωγούς για ν' αρπάξουν στη σοδειά τους σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή.

Αλλά κι όταν ο παραγωγός καταφέρει να βρει αγοραστή, πάλι δε λύνει το πρόβλημά του, καθώς αναγκάζεται να πουλήσει το προϊόν του σε τόσο χαμηλή τιμή, που, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν καλύπτει καν το κόστος παραγωγής. Π.χ. πουλάει την πατάτα 8 - 10 λεπτά το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής της φτάνει στα 15 λεπτά, το ροδάκινο 22 λεπτά το κιλό, όταν τα έξοδά του ξεπερνούν τα 25 λεπτά. Χασούρα θα έχουν και οι παραγωγοί βαμβακιού, καθώς, φέτος, η τιμή του προβλέπεται να είναι χαμηλότερη από πέρσι, ενώ πολλοί φοβούνται ότι θα υπάρξουν και ποσότητες που θα μείνουν εκτός επιδότησης. Με λιγότερα λεφτά στις τσέπες θα βρεθούν οι καπνοπαραγωγοί, που ζουν υπό την απειλή αφανισμού της καλλιέργειας, όπως όλοι, σχεδόν, οι μικροκαλλιεργητές.

Ποιος φταίει για όλα αυτά; Ο αγροτικός κόσμος χρειάζεται ν' αντιληφθεί ότι τα προβλήματα δεν είναι τυχαία, ούτε παροδικά. Πηγή τους είναι η «ελεύθερη» αγορά που λειτουργεί σε βάρος των παραγωγών - και των καταναλωτών, που αγοράζουν πανάκριβα τα αγροτικά προϊόντα και τα παράγωγά τους - και υπέρ των «μεσαζόντων» και του κεφαλαίου. Αυτή τροφοδοτεί την κερδοσκοπική βουλιμία των εμποροβιομηχάνων και επιβάλλει την ελευθερία των εισαγωγών. Θα πρέπει, επίσης, να συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις αποσκοπεί στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Εκεί στοχεύουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί στον αγροτικό τομέα η Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω της ΚΑΠ κι άλλων αντιαγροτικών αποφάσεων.

Αν οι αγρότες εξετάσουν το βάθος των αιτιών, δε θα παρασυρθούν στην αδιέξοδη τακτική των συγκυριακών διεκδικήσεων για λίγα λεπτά παραπάνω και θα οργανώσουν τον αγώνα με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής, που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα προβλήματα. Κι αν καταφέρουν να απεγκλωβιστούν από την πολιτική επιρροή των κομμάτων εξουσίας, μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερο μέλλον. Αυτό, πάντως, που επείγει τώρα είναι η αγροτιά να συμπαραταχτεί με την εργατιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα στη μάχη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Ευκαιρία για να ξεκινήσει η λαϊκή αντεπίθεση δίνει το κάλεσμα του ΚΚΕ για παλλαϊκή συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, που διοργανώνει, στις 9 Οκτώβρη, στην Αθήνα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ