Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καταφθάνει και η κερδοφορία

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν αναπτύσσεται ο ιδιωτικός τομέας στον χώρο της Υγείας και δεν έχει την κερδοφορία που είχε, ισχυρίστηκε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, Κ. Στεφανής, μιλώντας στο συνέδριο Φόρουμ για τις πολιτικές υγείας (19.11.2003).

Χτες ο πρόεδρος του Ομίλου Ιντεραμέρικαν Δ. Κοντομηνάς παρουσίασε την ανακαινισμένη «Αθηναϊκή Κλινική», που λειτουργεί εδώ και δέκα μήνες. Η «Αθηναϊκή κλινική» διαθέτει πλέον 90 κλίνες, 15 κλίνες τεχνητού νεφρού, 7 χειρουργικές αίθουσες, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, εξωτερικά ιατρεία, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με χειρουργεία κλπ. Μεταξύ των άλλων ο Δ. Κοντομηνάς ανέφερε ότι επένδυσε 7 εκατ. ευρώ και ότι στην περίοδο της λειτουργίας αύξησε τον τζίρο κατά 17%, είχε βελτίωση αποτελεσμάτων προ φόρων κατά 43% και ότι προσδοκά σε κερδοφορία απ' το 2005.

Δηλαδή καταφθάνει και η καλπάζουσα κερδοφορία. `Η μήπως θα υπάρξει «ανταγωνισμός» - για να χρησιμοποιήσουμε και μεις αυτόν τον όρο - απ' το δημόσιο τομέα; Αλλωστε οι επενδύσεις έγιναν εκεί που χωλαίνει ο δημόσιος τομέας και έχει αποσυρθεί το κράτος.

Τώρα βέβαια πώς τα καταφέρνουν οι επιχειρηματίες και επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους ενώ απαγορεύεται η δημιουργία νέων κλινικών είναι ένα δικομματικό κατόρθωμα. Το επέβαλε η «επάρατη Δεξιά» με μια φωτογραφική διάταξη περί ανακαινίσεως των ιδιωτικών κλινικών, πριν δέκα χρόνια και τη διατηρεί ως κόρη οφθαλμού το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ.

Ανιστόρητοι χαρακτηρισμοί

Ο κ. Χρ. Λάμπρου, εισαγγελέας στη δίκη της «17Ν», ήταν πολύ μικρός (γεννήθηκε το 1939), για να γνωρίσει από πρώτο χέρι τη φασιστική κατοχή της χώρας μας. Γνώρισε, βέβαια, την αμερικανόπνευστη δικτατορία των συνταγματαρχών, μια κι εκείνη την περίοδο (1969) εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα. Και δε γνωρίζουμε, βέβαια, ποια ήταν η στάση του, αλλά μια και ρέπει σε - συνήθως ανιστόρητους - χαρακτηρισμούς και χτες, αναφερόμενος στη «17Ν», μίλησε για φασιστικό μόρφωμα με σταλινική νοοτροπία, τον πληροφορούμε ότι, αν δεν υπήρχε Σοβιετική Ενωση και ο Ιωσήφ Στάλιν, θα ήταν πολύ διαφορετικές οι εξελίξεις στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο την περίοδο του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Ας προσέχει περισσότερο, επομένως, τι λέει και ας μη καταφεύγει από έδρας και με τόση μεγάλη ευκολία σε τεχνητές και γελοίες αντικομμουνιστικές κατασκευές

Το ιατρικό απόρρητο...

Πολύμορφα αρνητική είναι η ακολουθούμενη τακτική εκχώρησης τομέων του ΙΚΑ σε ιδιώτες επιχειρηματίες. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια πολιτική έμμεσης ιδιωτικοποίησης του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας. Και, βέβαια, αυταπατώνται, όσοι τυχόν πιστεύουν, ότι η πολιτική και τακτική αυτή έχει συγκεκριμένα όρια και φραγμούς.

Σε μια από τις πολλές «παρενέργειες» αναφέρονταν πρόσφατα στην «Καθημερινή» (9.11.2003) ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ, Γρ. Σολωμός, σημειώνοντας: «Μόνο το Μητρώο και οι συντάξεις έμειναν στο IKA που ξέραμε. H μεταφορά συνταγών και δειγμάτων αίματος για ορμονικές εξετάσεις, τα ραντεβού των γιατρών, ο έλεγχος των συνταγών, ο φάκελος των ασθενών και οι ΑΠΔ (προσωρινά) πέρασαν σε ιδιωτικές εταιρίες, με τις ευλογίες των συνδικάτων και σε πείσμα των πολυσυζητημένων προσωπικών δεδομένων». Και έθετε το ερώτημα: «Αλήθεια κ. Δαφέρμο, η υγεία του πολίτη και το ιατρικό απόρρητο του αρρώστου δεν περιλαμβάνονται στα προσωπικά δεδομένα;».

... και το προεκλογικό σόου

Το θέμα της παραβίασης του ιατρικού απόρρητου μέσω του «184» έθεσαν χτες και οι ιατρικοί σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά υπογραμμίζοντας ότι τα λεπτομερή στοιχεία των ασθενών συγκεντρώνονται όλα κεντρικά απ' το «184», και ουδείς διασφαλίζει να μην υπάρχει πρόσβαση τρίτων. Ανέφεραν ακόμα ότι προκαλούνται διάφορες παρενέργειες απ' τη γνωστοποίηση της ταυτότητας του ασθενή στις συνοικίες. Ακόμα η Β. Ανεμοδουρά, αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, κατήγγειλε ότι δέχτηκε επίπληξη, επειδή ζήτησε να μην αναρτάται ο κατάλογος με τα ονόματα των ασθενών και το γιατρό που είχαν κλείσει ραντεβού, ώστε να προστατευτεί το απόρρητο.

Αυτά, βέβαια, τα προβλήματα ούτε τα άγγιξε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, με την επίσκεψή του στο «184», καθώς εκείνο που τον ενδιέφερε ήταν το προεκλογικό σόου και μόνο.

Τα δημοσκοπικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΛΟΙ ΚΑΤΑ της χρήσης των γκάλοπ, ως μέσων χειραγώγησης των συνειδήσεων και υπέρ των δημοκρατικών εκλογικών διαδικασιών είναι, αλλά δεν πρόλαβε να δημοσιοποιηθεί αυτό της MRB και τοποθετήθηκαν άπαντες ...το επόμενο δευτερόλεπτο.

Οι «πρωτοκλασάτοι» του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας τίμησαν ...δεόντως τη «θεότητα» της δημοσκόπησης, ανάγοντάς τη, για μια φορά ακόμα, σε «πολιτικό δεδομένο».

Και, φυσικά, δε θα λείψουν οι περαιτέρω αναλύσεις, ιδίως στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όπου οι κυβερνώντες, συμβουλευόμενοι τους δημοσκόπους, θα προσανατολιστούν δεόντως.

Αλλωστε, επί της ουσίας, αυτό θεωρούν σημαντικό εκεί στο ΠΑΣΟΚ. Το πώς θα αξιοποιήσουν καλύτερα το δημόσιο τομέα, επιτυγχάνοντας την καλύτερη δυνατή «στόχευση» με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Οι συνειδήσεις δηλαδή ...σε ρόλο «μπεκάτσας». Τα γκάλοπ κάνουν απλά το θόρυβο, ώστε να πετάξουν τα πτηνά και να βρεθούν το στόχαστρο του κυνηγού.

Οσο για την πραγματική πολιτική συζήτηση και προβληματισμό, καμιά θέση δεν έχει στους σύγχρονους προεκλογικούς αγώνες. Αλλωστε, όπου υπάρχει, αποδεικνύεται επικίνδυνη, για τους εκπροσώπους του δικομματισμού.

ΩΣΤΕ Ο 22χρονος Ηρακλής Μαραγκάκης έφταιγε για το ...θάνατό του, σύμφωνα με τον διοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης του Ηρακλείου. Αιτία του εγκλήματος, η αντικοινωνική συμπεριφορά και η ροπή στα ναρκωτικά, έγραψε στη σχετική έκθεση...

Μάλλον η εν λόγω έκθεση είναι το καλύτερο «αποδεικτικό υλικό», για το ότι αυτά τα φαινόμενα ούτε μεμονωμένα είναι, ούτε έχουν να κάνουν με «στιγμιαίες» καταστάσεις. Μόνο, που κανείς δε θα το εκτιμήσει έτσι από τους αρμόδιους.

Οσο για τα ναρκωτικά, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, μάλλον, πρέπει να αναζητήσει τις ευθύνες σε εκείνους τους κυβερνητικούς συναδέλφους του, που ευνοούν με διάφορους τρόπους τη «ναρκω-κουλτούρα».


Γρηγοριάδης Κώστας

Αν δεν ξέρει πού και ποιους, έχουμε να του δώσουμε ανάλογες δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις, σχετικές πρωτοβουλίες, κλπ., κλπ.

Χρέος όλων η αντίδραση

Πολύπλευρη είναι η ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση που γίνεται καθημερινά στα σχολεία τόσο μέσα από το επίσημο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (σχολικά βιβλία και περιεχόμενο μαθημάτων) όσο και από εξωθεσμικούς παράγοντες, που αλωνίζουν κυριολεκτικά με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης. Ο «Ρ» αποκάλυψε χτες ότι σε σχολείο της Αθήνας μέσα από πρόγραμμα που δήθεν καλλιεργεί την κριτική ικανότητα των μαθητών, αυτοί καλούνται να παίξουν το ρόλο των υπερασπιστών - διπλωματών της πολιτικής των ΗΠΑ. Επίσης, άλλο ρεπορτάζ κατέγραψε ότι στα πλαίσια του μαθήματος της Εκθεσης καθηγητής έδωσε σε μαθητές βοήθημα, το οποίο διαπερνιέται από τη λογική ότι σοσιαλισμός και φασισμός ταυτίζονται. Πριν λίγο μόνο καιρό (20 Νοέμβρη), η εφημερίδα μας είχε επίσης αποκαλύψει ότι ένα προκλητικό εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς της συζύγου του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα μας, με χορηγό πολυεθνική και εκδότη τον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοθηκών των δημοτικών σχολείων, με την έγκριση και την επιβράβευση του υπουργείου Παιδείας.

Ολα αυτά τα φαινόμενα, που είναι μόνο ενδεικτικά, συνθέτουν ένα ευρύτερο παζλ που δείχνει την προσπάθεια να δηλητηριαστούν οι νεανικές συνειδήσεις με την υποταγή στη σύγχρονη ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Ταυτόχρονα, δείχνουν ότι ο ...εκσυγχρονισμένος σοσιαλισμός του ΠΑΣΟΚ δίνει βήμα μέσα στα σχολεία σε ό,τι πιο αντιδραστικό αναπαράγει την αστική ιδεολογία, δημιουργεί συμβιβασμό και ηττοπάθεια στους νέους και τους κάνει αυριανούς προσαρμόσιμους, απασχολήσιμους και ό,τι άλλο έχει ανάγκη το καπιταλιστικό σύστημα, για να μην αμφισβητείται η κυριαρχία του.

Γιατί σαφώς και δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση δίνουν αμέσως την έγκρισή τους, για να περάσουν το κατώφλι του σχολείου δραστηριότητες που συνάδουν με την υποταγή στη σημερινή «νέα τάξη πραγμάτων». Αντίθετα, στέλνει στο «πυρ το εξώτερον» πολλές πρωτοβουλίες που προβάλλουν τις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας. Είναι τυχαίο, άραγε, ότι ακόμα περιμένει απάντηση από το υπουργείο το Περιοδικό «Θέματα Παιδείας», το οποίο κατέθεσε πρόταση για Μαθητικό Διαγωνισμό, σχετικό με τα φετινά 60χρονα της θρυλικής ΕΠΟΝ, μέσα από τις μαρτυρίες της γενιάς της Αντίστασης; Είναι τυχαίο ότι πολεμιέται η όποια αντίθετη φωνή, οι μαθητές που αγωνίζονται σέρνονται στα δικαστήρια με το ιδιώνυμο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, διώκονται οι φωνές που αντιστέκονται στην υποταγή και το συμβιβασμό;

Αυτή η κατάσταση στα σχολεία σχετίζεται - και δε θα μπορούσε να ήταν αλλιώς - με τη γενικευμένη επίθεση, που ξεδιπλώνει το κεφάλαιο με τους πολιτικούς του εκπροσώπους, ενάντια στα λαϊκά στρώματα. Στην πραγματικότητα είναι ένα συστατικό της στοιχείο και αφορά όλους: Τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς, τους υπόλοιπους εργαζόμενους και όλο το λαό. Αφορά, ιδιαίτερα, όλους όσοι είναι ή θέλουν να λέγονται προοδευτικοί. Ολους όσοι θέλουν να ζήσουν αύριο τα παιδιά μας σ' έναν καλύτερο κόσμο. Η αποφασιστική απόκρουση των προαναφερόμενων φαινομένων σκοταδισμού και η διαμόρφωση αγωνιστικών προσωπικοτήτων είναι χρέος όλων και μια αναντικατάστατη γι' αυτό προϋπόθεση.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Τρομολαγνικά κλισέ...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μουσουλμάνος, σκουρόχρωμος, αλλοδαπός. Αυτά είναι συνήθως τα «στοιχεία» κλισέ που χρησιμοποιούν με πρόσχημα τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη οι διωκτικές (και όχι μόνον) αρχές και τα μεγάλα «ειδησεογραφικά δίκτυα» των ΗΠΑ για να στήσουν τα προφίλ «ύποπτων τρομοκρατών». Ομως, η πραγματικότητα διαφέρει από τα κλισέ...

Για παράδειγμα, μόλις χτες ήρθε στην επιφάνεια η σύλληψη (από τον περασμένο Μάη!) πέντε λευκών Τεξανών ακροδεξιών με επικεφαλής τον 56χρονο Εντουαρντ Φέλτους που σχετίζονται με παραστρατιωτικές οργανώσεις. Μολονότι οι «κύριοι» ήταν «καλοί χριστιανοί και λευκοί Αμερικανοί»... οι πράκτορες του FBI εντόπισαν στα σπίτια τους τεράστιες ποσότητες χημικών βομβών, παράνομα αυτόματα όπλα και πυρομαχικά, επιστολές και βιβλία φυλετικού μίσους, πλαστές ταυτότητες (ανάμεσά τους και εκείνες της DIA και κυανόκρανων του ΟΗΕ!).

Το πιο ενδιαφέρον είναι πως η σύλληψη των πέντε αποσιωπήθηκε από όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά τηλεοπτικά και ηλεκτρονικά δίκτυα. Παρότι αυτά είθισται να αναμεταδίδουν πρόθυμα ποικίλες τρομολαγνικές «πληροφορίες» και να αναπαράγουν τα κλισέ - προφίλ των «συνήθων υπόπτων»...

Η υπόθεση δε σταματά εδώ. Σύμφωνα με τεξανές εφημερίδες, οι πράκτορες του FBI έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη δεκάδων άλλων μελών συναφών ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων, που (σύμφωνα με στοιχεία που βρέθηκαν στις γιάφκες) σχεδιάζουν επιθέσεις...

Πολύ καλά καταλαβαίνει...

Θέλω να σας το πω ευθέως. Δεν μπορώ να καταλάβω, πώς γίνεται και τα τελευταία δύο χρόνια οι εξαγωγές σωρευτικά σημειώνουν πτώση κατά 5%, ενώ οι επιστροφές ΦΠΑ σημειώνουν αύξηση κατά 20%. Αυτά έλεγε τις προάλλες ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, μιλώντας προς τους μεγαλοεξαγωγείς. Και μπορεί ο υπουργός να μην καταλαβαίνει - ή να κάνει πως δεν καταλαβαίνει - αλλά οι πάντες γνωρίζουν την εξήγηση του προαναφερόμενου φαινομένου. Απλούστατα, οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια και εισπράττουν τις αντίστοιχες επιστροφές ΦΠΑ.

Και για να μη σας μείνει καμιά αμφιβολία, τόσο για την ουσία του φαινομένου, όσο και για το τι καταλαβαίνει ο υπουργός, σας πληροφορούμε ότι το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει τροπολογία, για να δώσει φορολογική αμνηστία σε όσες επιχειρήσεις συνελήφθησαν να εκδίδουν ή να λαμβάνουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Σύμφωνα με την τροπολογία, οι προαναφερόμενες επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν ένα μικρό μόνο μέρος των σχετικών προστίμων (γύρω στο 10%) και μετά μπορούν να συνεχίσουν απερίσπαστες το ...έργο τους.

Το μέσα και το έξω

Ισως, εντυπωσιαστήκατε από το «Σπίτι της Αρσης Βαρών», όσοι το είδατε στα χτεσινά ή τα προχτεσινά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, με αφορμή τους εκεί διεξαγόμενους διεθνείς αγώνες, στο πλαίσιο γενικής δοκιμής των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Και δε λέμε, η εικόνα από το εσωτερικό του κλειστού σταδίου ήταν εντυπωσιακή. Επόμενο ήταν, άλλωστε, αφού ξοδεύτηκαν πάνω από 17 δισ. δραχμές.

Εξίσου... εντυπωσιακή, όμως, ήταν προχτές η εικόνα και έξω από το «Σπίτι της Αρσης Βαρών», όπως φανερώνει και η διπλανή φωτογραφία. Τα τηλεοπτικά κανάλια, βέβαια, απέφυγαν να δείξουν τους σωρούς των σκουπιδιών. Ούτε αναφέρθηκαν στο γεγονός πως δεν έχει γίνει τίποτε από τις αναγκαίες παρεμβάσεις και έργα, γύρω από το κλειστό στάδιο. Και, βέβαια, δεν αναφέρθηκαν καθόλου στην ταυτόχρονη κινητοποίηση της δημοτικής αρχής και των κατοίκων της Νίκαιας, που διεκδικούν - ανάμεσα στα άλλα - και την εφαρμογή του «Μνημονίου συνεργασίας» και του «Επιχειρησιακού Σχεδίου», που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά, επίσης, δεν έχει γίνει τίποτε.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Υπόθεση όλων η Κούβα

«

Θα ανατρέψουμε το καθεστώς του Κάστρο». Ωμά και προκλητικά, οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές ανακοινώνουν δημόσια τα βρώμικα σχέδιά τους και μάλιστα βάζουν και χρονοδιαγράμματα επίτευξής τους! Στις 10 Οκτώβρη 2003 τα «γεράκια» του Λευκού Οίκου προχώρησαν στη σύσταση αρμόδιας επιτροπής με την επωνυμία «Επιτροπή Βοήθειας για μια Ελεύθερη Κούβα», με «πρωτομάστορα» τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και μέχρι το Νοέμβρη του 2005 «φιλοδοξούν» να έχουν αποτελέσματα. Στόχος τους είναι η μετατροπή της σοσιαλιστικής Κούβας, σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ, με την παλινόρθωση του καπιταλισμού, όπως ακριβώς ήταν το νησί πριν 50 χρόνια. Βασική επιδίωξή τους είναι να μην αποτελεί η Κούβα μια χεροπιαστή ελπίδα κι ένα τρανό παράδειγμα για τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και όλου του κόσμου.

Αφού, όλα αυτά τα χρόνια, εφάρμοσαν και εφαρμόζουν απάνθρωπα εμπάργκο, μετήλθαν κάθε λογής επεμβάσεις και μοίρασαν απλόχερα δολάρια σε κάθε λογής πράκτορες και αντεπαναστάτες. Αφού, οι κάθε λογής παράνομες και εγκληματικές ενέργειές τους αποκρούστηκαν από τον ενωμένο και αποφασισμένο κουβανικό λαό, έχουν τώρα το θράσος να διακηρύσσουν δημόσια την επιχείρηση ανατροπής του λαοστήρικτου σοσιαλιστικού καθεστώτος. Καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, κάθε κανόνα ακόμα και της αστικής δημοκρατίας. Κάνοντας ακόμη πιο φανερό τον βάρβαρο, βαθιά αντιλαϊκό και επικίνδυνο χαρακτήρα της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Η τελευταία, προκλητική και ταυτόχρονα ιταμή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου και όσα αυτή συνεπάγεται δεν αφορούν μόνο στην Κούβα. Δεν αφορούν μόνο την υπεράσπιση του σοσιαλισμού στο Νησί της Επανάστασης. Δε συνιστούν μόνον ένα σοβαρό και καθοριστικό ζήτημα αλληλεγγύης στον ηρωικό κουβανικό λαό, Αφορούν, επίσης, άμεσα όλους τους λαούς και τον καθένα χωριστά. Αφορούν πρωτίστως το απαράγραπτο δικαίωμά τους να καθορίζουν τα της χώρας τους, να εκλέγουν τους ηγέτες και τις κυβερνήσεις τους, να αποφασίζουν για το κοινωνικό σύστημα μέσα στο οποίο θέλουν να ζήσουν αυτοί και τα παιδιά τους.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί απ' τον καθένα, από το κάθε κόμμα και κάθε μαζική οργάνωση και στη χώρα μας. Κι ανάλογα με τη στάση του καθένα, πρέπει όλοι να κριθούν. Η στον έναν ή άλλο βαθμό συμπαράταξη με τον Λευκό Οίκο, η οποιαδήποτε ανοχή απέναντι στα εγκληματικές αμερικανικές επιδιώξεις αποτελούν στην πραγματικότητα απεμπόληση των δικαιωμάτων και του δικού μας λαού. Οι δικολαβίστικες τακτικές τού ναι μεν αλλά και του πατήματος σε δυο βάρκες προσφέρουν μόνον άλλοθι και προσχήματα στους ιμπεριαλιστές, δήθεν σωτήρες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν έχει δικαίωμα να παριστάνει την... ανήξερη. Οχι μόνο γιατί η υπογραφή της βρίσκεται κάτω από απαράδεκτες αντι-κουβανικές αποφάσεις της ΕΕ. Αλλά και γιατί, ακόμη και η σιωπή της από δω και πέρα, μια ερμηνεία μόνο μπορεί να έχει: Τη σιωπηλή συγκατάθεσή της στα επεμβατικά και επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ. Τη σιωπηλή στήριξή της στην επιχείρηση σφαγιασμού του αναφαίρετου δικαιώματος του κουβανικού λαού να επιλέγει ελεύθερα, χωρίς την απειλή της αμερικανικής πολεμικής μηχανής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ