Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Χρέος όλων η αντίδραση

Πολύπλευρη είναι η ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση που γίνεται καθημερινά στα σχολεία τόσο μέσα από το επίσημο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (σχολικά βιβλία και περιεχόμενο μαθημάτων) όσο και από εξωθεσμικούς παράγοντες, που αλωνίζουν κυριολεκτικά με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης. Ο «Ρ» αποκάλυψε χτες ότι σε σχολείο της Αθήνας μέσα από πρόγραμμα που δήθεν καλλιεργεί την κριτική ικανότητα των μαθητών, αυτοί καλούνται να παίξουν το ρόλο των υπερασπιστών - διπλωματών της πολιτικής των ΗΠΑ. Επίσης, άλλο ρεπορτάζ κατέγραψε ότι στα πλαίσια του μαθήματος της Εκθεσης καθηγητής έδωσε σε μαθητές βοήθημα, το οποίο διαπερνιέται από τη λογική ότι σοσιαλισμός και φασισμός ταυτίζονται. Πριν λίγο μόνο καιρό (20 Νοέμβρη), η εφημερίδα μας είχε επίσης αποκαλύψει ότι ένα προκλητικό εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς της συζύγου του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα μας, με χορηγό πολυεθνική και εκδότη τον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοθηκών των δημοτικών σχολείων, με την έγκριση και την επιβράβευση του υπουργείου Παιδείας.

Ολα αυτά τα φαινόμενα, που είναι μόνο ενδεικτικά, συνθέτουν ένα ευρύτερο παζλ που δείχνει την προσπάθεια να δηλητηριαστούν οι νεανικές συνειδήσεις με την υποταγή στη σύγχρονη ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Ταυτόχρονα, δείχνουν ότι ο ...εκσυγχρονισμένος σοσιαλισμός του ΠΑΣΟΚ δίνει βήμα μέσα στα σχολεία σε ό,τι πιο αντιδραστικό αναπαράγει την αστική ιδεολογία, δημιουργεί συμβιβασμό και ηττοπάθεια στους νέους και τους κάνει αυριανούς προσαρμόσιμους, απασχολήσιμους και ό,τι άλλο έχει ανάγκη το καπιταλιστικό σύστημα, για να μην αμφισβητείται η κυριαρχία του.

Γιατί σαφώς και δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση δίνουν αμέσως την έγκρισή τους, για να περάσουν το κατώφλι του σχολείου δραστηριότητες που συνάδουν με την υποταγή στη σημερινή «νέα τάξη πραγμάτων». Αντίθετα, στέλνει στο «πυρ το εξώτερον» πολλές πρωτοβουλίες που προβάλλουν τις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας. Είναι τυχαίο, άραγε, ότι ακόμα περιμένει απάντηση από το υπουργείο το Περιοδικό «Θέματα Παιδείας», το οποίο κατέθεσε πρόταση για Μαθητικό Διαγωνισμό, σχετικό με τα φετινά 60χρονα της θρυλικής ΕΠΟΝ, μέσα από τις μαρτυρίες της γενιάς της Αντίστασης; Είναι τυχαίο ότι πολεμιέται η όποια αντίθετη φωνή, οι μαθητές που αγωνίζονται σέρνονται στα δικαστήρια με το ιδιώνυμο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, διώκονται οι φωνές που αντιστέκονται στην υποταγή και το συμβιβασμό;

Αυτή η κατάσταση στα σχολεία σχετίζεται - και δε θα μπορούσε να ήταν αλλιώς - με τη γενικευμένη επίθεση, που ξεδιπλώνει το κεφάλαιο με τους πολιτικούς του εκπροσώπους, ενάντια στα λαϊκά στρώματα. Στην πραγματικότητα είναι ένα συστατικό της στοιχείο και αφορά όλους: Τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς, τους υπόλοιπους εργαζόμενους και όλο το λαό. Αφορά, ιδιαίτερα, όλους όσοι είναι ή θέλουν να λέγονται προοδευτικοί. Ολους όσοι θέλουν να ζήσουν αύριο τα παιδιά μας σ' έναν καλύτερο κόσμο. Η αποφασιστική απόκρουση των προαναφερόμενων φαινομένων σκοταδισμού και η διαμόρφωση αγωνιστικών προσωπικοτήτων είναι χρέος όλων και μια αναντικατάστατη γι' αυτό προϋπόθεση.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ