Αυτό το όργιο «βλαχοπολιτικής», που αναμένεται να λάβει ακόμα πιο κωμικές διαστάσεις με τις ομιλίες των Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή από το «μπαλκόνι» της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, υποτιμά τη νοημοσύνη των εργαζομένων, οι οποίοι δεν μπορούν ν' ανέχονται την προκλητική κοροϊδία τους.
Και η απάντησή τους στην επιχείρηση εξευτελισμού τους, δεν μπορεί να είναι άλλη από το να γυρίσουν επιδεικτικά την πλάτη στον δικομματισμό και να ρίξουν το βάρος τους στον αγώνα για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, υπέρ των ριζοσπαστικών δυνάμεων, βοηθώντας στην ενίσχυση του ΚΚΕ στη Βουλή και στο λαό.
Στα χάλια της βρίσκεται η ολλανδική οικονομία. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,9%, ενώ και η κατανάλωση σημείωσε πτώση για πρώτη φορά από το 1993. Σε άνοδο βρίσκεται και η ανεργία που έφτασε στο 5,5%. Μόλις χτες ωστόσο, η κυβέρνηση ενέκρινε καινούριες περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι περικοπές θα επιτευχθούν κυρίως από το πάγωμα των κοινωνικών επιδομάτων. Το τελευταίο πακέτο περικοπών ήρθε να προστεθεί σε αυτές που ανακοινώθηκαν νωρίτερα φέτος ύψους 48 δισ. ευρώ, που περιλάμβαναν τη μείωση των κρατικών εξόδων για το σύστημα Υγείας. Οι περικοπές γίνονται για να μείνει το κρατικό έλλειμμα εντός του ορίου του 3% που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΟΝΕ. Τα αντιλαϊκά μέτρα της ολλανδικής κυβέρνησης όχι μόνο δεν αποτελούν την απάντηση που περιμένουν οι εργάτες της Ολλανδίας, αλλά θα κάνουν την κρίση και τη θέση τους χειρότερη. Αυτά συμβαίνουν στον καπιταλισμό, αυτά έχουν οι αυταπάτες...
Οι Θεσσαλοί είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους για την εκτροπή του Αχελώου - ενός έργου πνοής και ζωής για την υπό τον κίνδυνο ερημοποίησης θεσσαλική πεδιάδα - καθώς γνωρίζουν ότι μόνο πιέζοντας μπορούν να πετύχουν το στόχο τους, γνωστού όντος ότι η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση δε θέλουν το έργο, γιατί δε θέλουν την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας.
Αυτή η αγωνιστική πίεση ήταν που ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει το έργο του φράγματος Σμοκόβου στην Καρδίτσα, εντάσσοντας και τα έργα μεταφοράς και διανομής νερού στο σχετικό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ και αποφασίζοντας να διατεθούν γι' αυτό τα κονδύλια που απαιτούνται. Για να γίνει, όμως, αυτό χρειάστηκε πολύχρονος και σκληρός αγώνας των Θεσσαλών αγροτών. Να σημειώσουμε ότι το έργο άρχισε πριν 20 χρόνια κι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ πριν λίγο καιρό οι εργασίες είχαν σταματήσει, λόγω μη πληρωμής των εργολάβων - το αποκάλυψε μετά από επίσκεψή του επιτόπου ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής - και χρειάστηκαν νέες δυναμικές παρεμβάσεις των φορέων της περιοχής, για να ξαναρχίσουν...
Την ανησυχία τους για την πορεία των έργων εκτροπής του Αχελώου εξέφρασαν, για μια ακόμα φορά, τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής για την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου (ΠΑΣΕ) - συμμετέχουν νομάρχες, δήμαρχοι κι άλλοι εκπρόσωποι φορέων της περιοχής - κατά τη συνεδρίασή τους στη Λάρισα. Η διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι, οσονούπω, επαναδημοπρατείται το έργο του φράγματος στη Συκιά, δε φαίνεται να πείθει τους Θεσσαλούς, γνωστής ούσης της ανυποληψίας των κυβερνώντων, που έχουν μετατρέψει τον Αχελώο σε «σήμα κατατεθέν» της ΠΑΣΟΚικής ψευτιάς.
Προς τούτο οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕ επιδιώκουν άμεσα συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να λάβουν συγκεκριμένες και χειροπιαστές δεσμεύσεις. Επιπλέον, θα επισκεφτούν την Αιτωλοακαρνανία, με στόχο να άρουν τις ανησυχίες και το κλίμα αντιπαλότητας που κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν ανάμεσα στους φορείς των δυο νομών, μ' αφορμή τον Αχελώο.
Γιατί βέβαια, όταν ο Κόφι Αναν εγκαλεί του Αμερικανούς για ελλιπή μέτρα ασφάλειας στη Βαγδάτη, μάλλον δε δείχνει να αμφισβητεί την κατοχή, ενώ οι αναφορές σε ενισχυμένο ρόλο του ΟΗΕ από τους υπόλοιπους του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι φανερό πως στη διαχείριση του πετρελαίου αναφέρονται.
ΣΒΑΡΝΑ ΤΟΥΣ... δρόμους μάς ανακοίνωσε ότι παίρνει από Δευτέρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και θα συναντηθεί εκ νέου με τους παράγοντες στο χώρο των τροφίμων φοβούμενη - λέει - τις ανατιμήσεις του Σεπτέμβρη.
Τώρα το για ποιο λόγο θα «πειστούν» οι βιομήχανοι τροφίμων να μην κερδίσουν κάτι τις περισσότερο εφόσον μπορούν και η «ελεύθερη αγορά» τους διασφαλίζει κάθε σχετικό δικαίωμα, μόνον ο Ακης Τσοχατζόπουλος μπορεί να μας το εξηγήσει.
ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ το πρόσφατο (και λίαν αμαρτωλό) παρελθόν διαφαίνονται στην... «οικονομία» και σίγουρα δε δημιουργούνται από μόνες τους. Για τα περί της Σοφοκλέους μιλάμε. Ολο και πιο πολλά δημοσιεύματα δίνουν τόνους αισιοδοξίας και ολοένα και διάφοροι «παράγοντες» ενθαρρύνουν τις... επενδύσεις.
Για την ώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποφύγει τις δηλώσεις, όμως αυτό μάλλον οφείλεται στις τελευταίες εσωκομματικές φασαρίες στο ΠΑΣΟΚ με τα «πόθεν έσχες» παρά στο ότι άλλαξαν μυαλά.
Πάντως ευελπιστούμε ότι οι «παθόντες» του 2000 έχουν φρονιμέψει και δε θα μπλέξουν πάλι στον εν λόγω μηχανισμό που επιβεβαιώνει ακόμη περισσότερο σήμερα ότι ουδεμία σχέση έχει με την έννοια της ανάπτυξης.
Ηδη από χτες στο Γκουανγκντόνγκ της Κίνας ιολόγοι της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και Κινέζοι επιστήμονες συνεδριάζουν, επιχειρώντας να συνθέσουν τα κομμάτια του παζλ με τα έως τώρα λιγοστά δεδομένα για την ταυτότητα των ταχύτατα μεταλλασσόμενων κορονο-ιών που εμφανίστηκαν ως οι πρωταίτιοι του συνδρόμου. Στο Βανκούβερ του Καναδά, πάλι, ειδικοί επιστήμονες της ΠΟΥ εξετάζουν ένα νέο κρούσμα ηπιότερης μορφής άτυπης πνευμονίας που εκδηλώθηκε σε οίκο ευγηρίας...
Η απειλή, λοιπόν, παραμονεύει... Τι γίνεται, όμως, με τα βιοτεχνολογικά εργαστήρια φαρμακευτικών εταιριών, που είχαν κρούσει την πόρτα αρμόδιων οργανισμών για την κατοχύρωση πατέντας γύρω απ' την αναγνώριση γενετικών χαρακτηριστικών των ιών που προκαλούν το SARS; Η σιγή ιχθύος που τηρούν σήμερα μοιάζει «εκκωφαντική». Οχι απαραίτητα γιατί οι έρευνες τούς σταμάτησαν. Αλλά ενδεχομένως επειδή, παρά τις προσδοκίες και τις φιλοδοξίες ορισμένων, η κούρσα αναμέτρησης επιστημόνων και πολυεθνικών φαρμακευτικών κολοσσών ακόμη και με τους κορονοϊούς... παίρνει χρόνο. Ισως, πολύ περισσότερο, απ' όσον θέλουν οι μεγαλοεπενδυτές ή επιθυμούν - προκειμένου να «θυμούνται» εγκαίρως - τα διαπλεκόμενα δίκτυα μαζικής ποδηγέτησης, ήτοι ΜΜΕ...
«Οι ΗΠΑ δεν κέρδισαν τον πόλεμο. Ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν πράκτορας της CIA και διαθέτει μυστικά όπλα εξωγήινων πολιτισμών. Οσο για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν; Αυτός μόλις αγόρασε σπίτι στις όχθες του Τίγρη». Αυτά, σύμφωνα με τηλεγράφημα του «Ρόιτερς», είναι θέματα που γεμίζουν τις σελίδες των εφημερίδων της Βαγδάτης. Το χάος μιας καθημερινότητας χρωματισμένης με τα μελανά χρώματα της αμερικανο-βρετανικής κατοχής αντανακλάται σε ένα «ρεπορταζιακό» μείγμα θεωριών συνωμοσίας, υποψιών, φημών και φαντασίας. Η κουβέντα του καφενείου γίνεται «αίφνης» κεντρικό θέμα στις εφημερίδες ή «τροφή» νεοφώτιστων σχολιαστών μεταξύ σοβαρού και αστείου. Οπως για παράδειγμα, λίγο μετά την προ δύο βδομάδων έκρηξη στην ιορδανική πρεσβεία... Οι εφημερίδες της Βαγδάτης ήταν γεμάτες από δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων που ορκίζονταν πως τα αμερικανικά ελικόπτερα υπερίπταντο ύποπτα πάνω απ' την πρεσβεία. Παρόμοιες φήμες κυκλοφορούν αυτές τις μέρες με αφορμή τη βομβιστική επίθεση και στα γραφεία του ΟΗΕ... Η ορθολογική ανάλυση σπανίζει στις σελίδες των εφημερίδων της Βαγδάτης αποφαίνονται, λοιπόν, οι Δυτικοί αναλυτές. Οχι άδικα, αλλά ούτε και ανεξήγητα. Ομως, ο ορθολογισμός και η διαλεκτική των πραγμάτων δεν είναι, εν πολλοίς, «απολεσθέντα» μόνον για τους κατοίκους της «μεταπολεμικής»(;) Βαγδάτης. Δεκάδες παρόμοια «ρεπορτάζ» κραυγαλέα ή δυσδιάκριτα κίτρινων εφημερίδων κυκλοφορούν και καταναλώνονται απ' τους «πολιτισμένους» κατοίκους του Λονδίνου, του Σίδνεϊ, της Μαδρίτης, της Αθήνας... Ομως, ακόμη και μέσα απ' τις φήμες, τις επιδερμικές προσεγγίσεις ή τις συνομωσιολογίες ενός λαού μπορεί κάποιος να διακρίνει καθαρότερα ορισμένα πράγματα... Οπως τους ευσεβείς πόθους, τις μύχιες υποψίες και ιδιαίτερα: Την ενδόμυχη αλλά ευρέως διογκούμενη «ανάγκη» προσέγγισης μιας σουρεαλιστικής πραγματικότητας, όπως η σημερινή, με επίσης σουρεαλιστικούς τρόπους...
Δεύτερες σκέψεις βασανίζουν αυτές τις δύσκολες μέρες ορισμένους απ' τους ηγέτες που έσπευσαν να συνδράμουν την κυβέρνηση του Τζ. Ου. Μπους στα μετά του «τέλους» της αμερικανο-βρετανικής εισβολής στο Ιράκ... Παράδειγμα η περίπτωση του Τόκιο, όπου η κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνισίρο Κοϊζούμι ήθελε εντός βδομάδων να είχε αποστείλει στη Βαγδάτη τους πρώτους απ' τους εκατοντάδες στρατιωτικούς αξιωματούχους και μηχανικούς για να βοηθήσουν -με το αζημίωτο...- στην «ανοικοδόμηση» του Ιράκ.
Ομως, με την επικείμενη - και δύσκολη όπως προβλέπεται - αναμέτρηση στους κόλπους των κυβερνώντων «Φιλελεύθερων Δημοκρατών» για τη νέα ηγεσία της παράταξης, ο Κοϊζούμι φαίνεται να ταλανίζεται από «εφιάλτες». Και γιατί δεν του βγαίνουν εύκολα τα χαρτιά για μια ακόμη ανάδειξή του στην κορυφή των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Και επειδή διαισθάνεται το πολιτικό (μεταξύ άλλων) υψηλό ρίσκο που ενδεχομένως να συμπαρασύρει και αυτόν και την κυβέρνησή του στο κενό. Και διότι τώρα μοιάζει να αναγνωρίζει πως άλλο τα επί χάρτου σχέδια και άλλο οι επί του εδάφους ασκήσεις στις ιμπεριαλιστικές περιπέτειες της Ουάσιγκτον... Γι' αυτό και πλέον, ο ιαπωνικός Τύπος αντανακλά τις δεύτερες σκέψεις των κυβερνητικών αξιωματούχων για μια ενδεχόμενη αναβολή - για του χρόνου...- της ιαπωνικής αποστολής στο Ιράκ. Ανάγκη γαρ και οι ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες του Τόκιο «προσαρμόζονται» στη ρευστή και συγκεχυμένη πραγματικότητα της διεθνούς σκηνής...