Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι συγκερασμοί

Γρηγοριάδης Κώστας

Ομολογούμε ότι βιαστήκαμε χτες, γράφοντας, ότι δεν έπεισαν κανέναν οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί και επιχειρήματα, για τη διαμόρφωση κοινής και δήθεν αντιπολεμικής θέσης στην πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. Διορθώνουμε, λοιπόν, την εκτίμησή μας και εξηγούμε γιατί: Διαβάζοντας το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ καταλαβαίνουμε, ότι έχουν ...μισο-πειστεί. Σύμφωνα με τον ΣΥΝ, η απόφαση της Συνόδου δε βρίσκεται σε αντίθεση με τη θέληση των λαών, αφού -απλά και μόνο- «βρίσκεται πίσω από τις διαθέσεις των εκατομμυρίων Ευρωπαίων» και «δεν κλείνει οριστικά το δρόμο στις δυνάμεις του πολέμου, τις οποίες ναι μεν δεν ενθαρρύνει, αλλά ταυτόχρονα όμως δεν τις αποτρέπει». Είναι φανερό, ότι δίπλα στον «πολεμικό συγκερασμό» που έγινε στις Βρυξέλλες, η ηγεσία του ΣΥΝ επιχειρεί το δικό της συγκερασμό, ανάμεσα στην πραγματικότητα και τις ευρω-αυταπάτες της.

Δεύτερον, άργησαν λίγο, αλλά, τελικά, πήραν το «μήνυμα» και οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της «Ελευθεροτυπίας», που σημείωνε: «Γαλλία - Γερμανία με τους χειρισμούς Σημίτη ΦΡΕΝΑΡΑΝ γεράκια και "προδότες"».

ΥΓ: Οσο για τη ΝΔ και τα σχετικά, θετικά σχόλιά της, για τη Σύνοδο Κορυφής, δεν τα λογαριάζουμε, μια και η ηγεσία της δε χρειαζόταν να πειστεί από την κυβέρνηση. Την ίδια πολιτική έχουν ουσιαστικά...

Τραγικές συνέπειες

Θερίζει καθημερινά ο θάνατος στο Ιράκ, ως συνέπεια του 12χρονου απάνθρωπου εμπάργκο τροφίμων και φαρμάκων, που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, με τη συνενοχή της λεγόμενης διεθνούς κοινότητας, μαζί και της δικής μας κυβέρνησης. Στη δεύτερη πλουσιότερη σε κοιτάσματα πετρελαίου χώρα του κόσμου, το ένα στα οκτώ παιδιά πεθαίνει πριν τα πέντε του χρόνια. Το ένα στα τρία παιδιά υποσιτίζεται. Το ένα στα τέσσερα γεννιέται ελλιποβαρές. Το ένα στα τέσσερα, επίσης, δεν πηγαίνει σχολείο, ενώ ένα ίσο ποσοστό δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Τα τραγικά αυτά στοιχεία δημοσιοποίησε προχτές η «Γιούνισεφ» και ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι ένας πόλεμος - με ό,τι αυτός συνεπάγεται στην κατεύθυνση της δραστικότατης χειροτέρευσης των ήδη άθλιων συνθηκών ζωής - θα σημάνει πραγματική γενοκτονία, πρώτα και κύρια για τις ευάλωτες πληθυσμιακές κατηγορίες, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Κατά τ' άλλα, όλα όσα γίνονται στοχεύουν στο καλό του ιρακινού λαού, όπως είπε προχτές ο Κ. Σημίτης...

Oh! What a beautiful city!

«... θα μας βλέπουν 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι από την τηλεόραση. Θα πουν όλοι: Oh! What a beautiful city! Ω, τι ωραία πόλη είναι αυτή!». Τάδε έφη η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου κατά τη διάρκεια ημερίδας για τις Ολυμπιακές αναπλάσεις στο Λεκανοπέδιο. Κι όπως καταλαβαίνει ο καθένας, αυτό «μετράει» για τους διοργανωτές της Ολυμπιάδας. Η εικονική πραγματικότητα της τηλεοπτικής οθόνης. Ο,τι θα βλέπουν 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι από τους δέκτες τους.

Διότι οι τηλεοράσεις θα δείχνουν μόνον ό,τι πρέπει να δείχνουν. Δε θα δείχνουν τους άνεργους, που ψάχνουν για δουλιά και τις αυξανόμενες συνεχώς στρατιές των φτωχών. Ούτε τον καθημερινό Γολγοθά των εργαζομένων, που σημαδεύεται από την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και τις ασφυκτικές συνθήκες ζωής της πρωτεύουσας. Ούτε την περιβαλλοντική καταστροφή, που θα έχει συντελεστεί, για να χτιστούν κάποια ιδιωτικά γήπεδα, συνεδριακά κέντρα και ξενοδοχεία για τις ανάγκες των αγώνων. Και πολλά ακόμη παρόμοια.

Το ακριβοπληρωμένο επιτελείο του Ρομέρο θα δείχνει αποκλειστικά και μόνο τη φανταχτερή βιτρίνα. Οι χιλιάδες επισκέπτες του 2004 θα περνούν μόνο από τους δρόμους που έχουν φτιασιδωθεί με το λεγόμενο... Ολυμπιακό Λίφτινγκ. Κι όλα θα είναι όμορφα κι ωραία. Αλλά ψεύτικα...

Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά...

Στις εφημερίδες του περασμένου Σαββατοκύριακου - ακόμη και σε φιλοκυβερνητικές - είχε φουντώσει η φιλολογία, σχετικά με παραίτηση του Κ. Σημίτη, «πέρασμά» του στην ΕΕ και αναδιατάξεις στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η ένταση του γεγονότος υποχρέωσε τον Κ. Σημίτη, να προβεί σε μια κατηγορηματική δημόσια διάψευση από τις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν για τις ανάγκες της έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Δύο εικοσιτετράωρα μετά την πρωθυπουργική διάψευση, όμως, ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, δηλώνει από τις Ινδίες, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη: «Αρα ήταν επιτυχία του Σημίτη (σ.σ. η Σύνοδος Κορυφής). Μπορεί, λοιπόν, να πάει τώρα στην Ευρώπη». Σε ερώτηση δημοσιογράφου, μάλιστα, αν το σχόλιο αυτό έχει κάποιο υπονοούμενο, απάντησε ότι ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του ερμηνεία και συμπλήρωσε: «Αλλωστε, εσείς προτιμάτε καλύτερα τον Αθνάρ ή τον Μπλερ για καπέλο;».

Και μπορεί, βέβαια, η προαναφερόμενη συνομιλία του κ. Κακλαμάνη με τους δημοσιογράφους, να ήταν μεταξύ τυρού και αχλαδιού, όπως λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που επέμενε και χτες με ιδιαίτερα έντονο ύφος στην πρωθυπουργική διάψευση, αλλά ...κάτι μας λέει, ότι ισχύει η λαϊκή παροιμία «δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά»...

Περί κράτους...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΥΝΗΘΩΣ είναι προσεκτικός στις εκτιμήσεις του, αλλά τούτη τη φορά δεν απέφυγε την υπερβολή. Αναφερόμαστε στον Κ. Μητσοτάκη και τα όσα είπε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στη διάρκεια συζήτησης για την κατάρρευση του οδοστρώματος στην Εθνική Οδό Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας.

«Δεν μπορούν οι εργολάβοι να διευθύνουν το κράτος. Το κράτος διευθύνει. Πρέπει να προσαρμοστούν οι εργολάβοι», είπε ο κ. Μητσοτάκης και «καθάρισε».

Προφανώς, το πρόβλημα για τον κ. Μητσοτάκη δε βρίσκεται στο ποιοι παίρνουν τη μερίδα του λέοντος (μεγαλοεργολάβοι, τραπεζίτες, βιομήχανοι, εφοπλιστές, κλπ.) από τον παραγόμενο κοινωνικό πλούτο, αλλά πώς την παίρνουν και, βέβαια, ποιος κάνει τη μοιρασιά ή, αλλιώς, ποιος είναι στην κυβέρνηση.

Τούτο, όμως, ελάχιστα - αν όχι καθόλου - ενδιαφέρει τους εργαζόμενους και το λαό. Ακόμη και στο ενδεχόμενο των όποιων άλλων συνθηκών μοιρασιάς και πάλι στους αδικημένους θα είναι.

Και πέρα απ' αυτό, ας αφήσει ο κ. Μητσοτάκης τα περί κράτους, που θα βάλει σε τάξη τους εργολάβους και τους κάθε λογής εκπροσώπους της ολιγαρχίας.

Το κράτος είναι μαθημένο να υπηρετεί πιστά τα συμφέροντα της ολιγαρχίας. Εχουν φροντίσει γι' αυτό, όλες οι κυβερνήσεις, από τον προπερασμένο αιώνα ακόμη, μέχρι και σήμερα.

Και για να μην πάμε σε παλιότερες εποχές, ας μείνουμε μόνο στη σημερινή. Την «ελεύθερη αγορά» και τους νόμους της δεν προσκυνά τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ; Δεν ορκίζονται πίστη στον ανταγωνισμό και τα κέρδη και αναγορεύουν την ολιγαρχία σε αποκλειστικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας; Δεν πασχίζουν καθημερινά, το ένα από τη θέση της κυβέρνησης και η άλλη από τη θέση της αντιπολίτευσης, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων «εχόντων και κατεχόντων», σε βάρος των πολλών, των εργαζομένων και του λαού; Στη λεωφόρων των «ευρω-μονόδρομων», του ΝΑΤΟ και της νέας τάξης δεν πορεύονται και οι δυο;


Γρηγοριάδης Κώστας

Οσο θα κυριαρχούν τα παραπάνω, η ολιγαρχία θα κάνει πραγματικά κουμάντο, είτε κυβερνά ο ένας ή ο άλλος πολιτικός εκπρόσωπός της.

Η «νομιμότητα» του Συμβουλίου Ασφαλείας

Τι είναι σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ; Μπορεί μια οποιαδήποτε απόφασή του, να χρησιμέψει σαν άλλοθι - ασπίδα για άλλο ένα ιμπεριαλιστικό έγκλημα; Μπορεί πλέον, με άλλα λόγια, να μοιράζει το δίκιο και το άδικο, με βάση τα συμφέροντα και τις επιθυμίες των λαών;

Ολοι ξέρουν πως τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει πια. Ομως, οι εκπρόσωποι των διαφορετικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όχι μόνον παριστάνουν ότι υπάρχει, αλλά, κατά περίπτωση, επιχειρούν να μετατρέψουν αυτό το όργανο σε εργαλείο προώθησης των πιο άνομων διεκδικήσεών τους. Για παράδειγμα, όλοι ξέρουν πως οι ΗΠΑ έχουν στην κατοχή τους τα περισσότερα και πιο επικίνδυνα όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά όλοι παριστάνουν πως τους μάραναν τα υποτιθέμενα όπλα του Ιράκ, που, αν υπάρχουν, θα είναι απ' αυτά που οι ΗΠΑ τούς είχαν διαθέσει παλιότερα... Ολοι ξέρουν πως η λειτουργία ενός τέτοιου οργάνου, όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας, εξαρτάται πάντα από το συσχετισμό δύναμης εκείνων που το συνθέτουν.

Αυτός ο συσχετισμός έχει να κάνει, τόσο με τα διαφορετικά συμφέροντα κάθε μιας δύναμης ξεχωριστά, όσο και με τις εσωτερικές αντιθέσεις, αλλά και εξαρτήσεις, που διαμορφώνονται ανάμεσα σ' αυτές τις δυνάμεις.

Και επειδή η πλειοψηφία ανήκει από χέρι στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, ενώνονται όσον αφορά στους ιμπεριαλιστικούς σκοπούς και χωρίζονται όσον αφορά στα ξεχωριστά μερίδια. Ενα τέτοιο διαρκές «ντάρε - άβερε» διαμορφώνει, ή χαλάει συμμαχίες, αναδεικνύει ισχυρούς και αδύναμους, προσωρινούς ηγέτες και εξαρτημένους... Ομως, το κεντρικό χαρακτηριστικό, δηλαδή ο ιμπεριαλιστικός σκοπός, παραμένει, ανεξάρτητα κατά πού πηγαίνουν κάθε φορά τα κέρδη και οι ζημίες.

Ισχύει, με άλλα λόγια, το «μεταξύ κατεργαραίων...», ανεξάρτητα ποιος βγαίνει με το μεγαλύτερο μερίδιο, αλλά και τι φράσεις - κλειδιά χρησιμοποιεί σαν άλλοθι, για να μην ομολογήσει ανοιχτά πως πάνω απ' όλα ενεργεί δεμένος από τα συμφέροντα του εκμεταλλευτικού συστήματος και τους νόμους, που το διέπουν. Αν, για παράδειγμα, ο Γάλλος εκπρόσωπος χρησιμοποιεί πιο πολύ τη λέξη «ειρήνη» και ο Αμερικάνος πιο πολύ τη λέξη «αφοπλισμός», για να μασκαρέψουν τον ιμπεριαλισμό τους, δε σημαίνει πως δεν είναι αυτός, που καθορίζει όλες τους τις ενέργειες και τελικές επιλογές.

Ομως, αυτό το διαρκές «πάρε - δώσε» σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι η νομιμότητα που ελπίζουν οι λαοί και, ακόμα περισσότερο, σε καμιά περίπτωση οι λαοί δεν μπορεί να πέφτουν στα δίχτυα της μιας, ή της άλλης ιμπεριαλιστικής σκοπιμότητας. Είναι άλλο πράγμα η βαθιά γνώση, τόσο του κεντρικού σκοπού, όσο και των ξεχωριστών συμμαχιών και αντιθέσεων και η χρησιμοποίησή τους και άλλο πράγμα η επιλογή στρατοπέδου μέσα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Αν αυτούς τους ενώνει η εκμετάλλευση των λαών, οι λαοί οφείλουν να ενώνονται ενάντια σε όλους αυτούς και το σύστημά τους, που, αν δεν ανατραπεί, θα γεννάει μόνιμα πολέμους και μεγαλύτερη εκμετάλλευση. Μιλάμε, λοιπόν, για μια άλλη νομιμότητα, ακριβώς αντίθετη από αυτήν που προωθούν οι ιμπεριαλιστές στα μέτρα τους. Μια νομιμότητα, που δεν έρχεται έτοιμη, αλλά διεκδικείται σύμφωνα με τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα...


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κάποτε, όχι ιδιαίτερα παλιά - μόλις πριν από δεκαπέντε χρόνια - ο Λευκός Οίκος και το αμερικανικό Πεντάγωνο είχαν ένα μεγάλο πονοκέφαλο. Στην ευρύτερη περιοχή της Αραβικής Χερσονήσου και του Κόλπου, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του κόσμου (Σαουδική Αραβία, Ιράκ, Ιράν, κλπ.), δεν υπήρχε καμία χερσαία αμερικανική στρατιωτική βάση. Διάφορες σχετικές κρούσεις και προσπάθειες, που είχαν γίνει κατά καιρούς στη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και σε άλλες ηγεσίες γειτονικών και φιλικών προς τις ΗΠΑ χωρών, είχαν συναντήσει άρνηση, μια και τα αντιαμερικανικά αισθήματα των αραβικών λαών ήταν αρκετά έντονα - λόγω και του Παλαιστινιακού - και τα διάφορα ισλαμικά ιερατεία δεν ήθελαν ούτε ν' ακούσουν το ενδεχόμενο να πατήσει πόδι Δυτικών στρατιωτών στην ιερή γη του Μωάμεθ.

Ολ' αυτά, όμως, άλλαξαν ριζικά με την εισβολή του Σ. Χουσεΐν στο Κουβέιτ και τον τότε πόλεμο του Κόλπου. Η επιχείρηση «αποκατάστασης» της διεθνούς τάξης έδωσε τη δυνατότητα στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, να αποκτήσουν τεράστιες στρατιωτικές βάσεις στη Σαουδική Αραβία, στο Κουβέιτ και άλλες χώρες της περιοχής. Βάσεις, οι οποίες επεκτείνονταν συνεχώς, καθώς διατηρούνταν και ενισχυόταν το φόβητρο, που λέγεται Σ. Χουσεΐν. Σήμερα, στις χώρες αυτές, υπάρχουν περίπου 150.000 Αμερικανοί στρατιώτες, 40.000 Βρετανοί, ανεξακρίβωτος αριθμός στρατιωτικών δυνάμεων άλλων εθνικοτήτων και, βέβαια, υπερσύγχρονο χερσαίο στρατηγείο, στρατιωτικά αεροδρόμια, λιμενικές διευκολύνσεις, κλπ., κλπ.

Ενα ιστορικό γεγονός

Τούτες τις μέρες και καθώς - όπως όλα δείχνουν - οι πολεμικές προετοιμασίες έχουν μπει στην τελική ευθεία, αξίζει να θυμίσουμε ένα ακόμη ιστορικό στοιχείο, σχετικό με τον πόλεμο του Κόλπου, το 1991.

Μια βδομάδα, πριν την εισβολή του Σ. Χουσεΐν στο Κουβέιτ κι ενώ η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες είχε ανέβει στο κατακόρυφο, ο τότε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έκανε μια δημόσια δήλωση, η οποία είχε αφήσει άναυδο όλο τον κόσμο. Η δήλωση έλεγε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αμυντικές ή άλλου είδους σχετικές συμφωνίες με το Κουβέιτ. Οι διπλωματικοί παρατηρητές ερμήνευσαν τότε τη δήλωση αυτή ως «πράσινο» φως στον πολύμορφα ενισχυόμενο από την Ουάσιγκτον Σ. Χουσεΐν και αναρωτιούνταν ποιος θα είναι ο ρόλος των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, που βρίσκονταν εκείνη την περίοδο - όλως συμπτωματικά... - στην ευρύτερη περιοχή, κάνοντας ασκήσεις. Πέντε μέρες μετά, ο δικτάτορας του Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ. Και αμέσως, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ανέλαβαν δράση, πριν ακόμη το Συμβούλιο Ασφαλείας πάρει τις σχετικές αποφάσεις. Λίγο μετά, ξεκίνησε ο πόλεμος του Κόλπου και η στρατιωτική μηχανή των ΗΠΑ εγκαταστάθηκε για τα καλά στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες της περιοχής.

Το πετρέλαιο

Στα 112 δισεκατομμύρια βαρέλια ανέρχονται τα αποδεδειγμένα κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράκ, της δεύτερης στον πλανήτη - μετά τη Σαουδική Αραβία - πλουσιότερης σε πετρέλαια χώρας. Σ' αυτά πρέπει να προστεθούν άλλα 60 έως 200 δισεκατομμύρια πιθανά αποθέματα. Κι αν, σε όλα αυτά, προστεθούν η ιδιαίτερα καλή ποιότητα του ιρακινού πετρελαίου (πλούσιο σε οκτάνια) και το χαμηλό κόστος εξόρυξης (δύο μόλις δολάρια το βαρέλι, έναντι 8 -10 στις ΗΠΑ και 15 στην Κασπία), τότε ο καθένας καταλαβαίνει ακόμη περισσότερο τη γεωστρατηγική σημασία της αραβικής αυτής χώρας.

Κι όταν, μάλιστα - σύμφωνα με όσα έγραψε πρόσφατα η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» - ανάμεσα στις 40 περίπου μεγάλες εταιρίες, που έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα συμβόλαια για την εκμετάλλευση του ιρακινού πετρελαίου, κατέχουν ηγετική και προνομιακή θέση η γαλλική «Τοτάλ - Φίνα Ελφ» και η ρωσική «Λουκόιλ», τότε μπορεί ο καθένας να καταλάβει την αντίστοιχη στάση των Σιράκ και Πούτιν, όπως και τα σκληρά παζάρια τους, για τον τρόπο επέμβασης στο Ιράκ και τη διαμόρφωση του κατοπινού σκηνικού στην πολύπαθη αυτή χώρα.

Ρεκόρ απώλειας

Ισως αποτελεί το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτερης απώλειας της δημοτικότητας. Ετσι κι αλλιώς, πάντως, είναι περισσότερο κι από αξιοσημείωτο. Για τον Βρετανό πρωθυπουργό μιλάμε. Μέσα στους τελευταίους 15 μόλις μήνες η δημοτικότητα του Τόνι Μπλερ έχει κατακρημνιστεί, σημειώνουν οι βρετανικές εφημερίδες, αναφερόμενες στις τελευταίες έρευνες της βρετανικής κοινής γνώμης. Μόλις πριν από ένα μήνα, το 49% των Βρετανών δήλωνε «ικανοποιημένο από τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του», ενώ, σήμερα, το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 35%. Σύμφωνα, με την ίδια πολιτική έρευνα, το 52% των Βρετανών διαφωνεί μ' έναν πόλεμο ενάντια στο Ιράκ -με ή χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ- ενώ συμφωνεί μόνο το 29%.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιπολεμική απεργία

Τώρα είναι η ώρα να γίνουνε τα λόγια πράξεις. Τώρα είναι η ώρα να πάρει καθένας τη θέση του, στο μετερίζι που είναι χρεωμένος. Τώρα δεν είναι ώρα για επικοινωνιακά τεχνάσματα. Οποιος πράγματι έχει όρεξη να παλέψει, ιδού πεδίο δόξης λαμπρό. Τα μεσοβέζικα, η προσπάθεια να «μη σπάσει κανένα αβγό», οι θολές καταστάσεις, βοηθάνε μόνο όσους κατευθύνουν την πολεμική μηχανή ενάντια στο λαό του Ιράκ. Η μακάβρια πρόβλεψη που περιέχεται στη φράση «χιλιάδες ζωές θα θυσιαστούν», είναι ικανή από μόνη της να συγκλονίσει. Κανείς δε δικαιούται να δει καμένα από τις βόμβες κορμιά για να δηλώσει μετά «συγκλονισμένος». Τώρα δεν είναι ώρα για «ενότητα» με τους «καλούς» του ιμπεριαλισμού. Τώρα είναι ώρα για δράση.

Κι όμως. Αυτήν ακριβώς την ώρα επιλέγουν αυτοί που κάθονται στις καρέκλες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να «σφυρίξουν κλέφτικα» αντί να απαντήσουν θετικά στο αίτημα χιλιάδων και χιλιάδων εργατών που αξιώνουν άμεση αγωνιστική παρέμβαση για την αποτροπή του πολέμου. Δεν είναι χτεσινοί. Δεν είναι άγνωστοι. Χρόνια τώρα η μία μετά την άλλη οι επιλογές τους προσθέτουν νέα βάρη στα εκατομμύρια των εργατών, τους οποίους υποτίθεται πως εκπροσωπούν. Παρ' όλα αυτά, περιμένει κάποιος πως τούτες τις ώρες, που η ανθρωπότητα είναι στο πόδι για να αποτρέψει τον πόλεμο, θα συναισθάνονταν κι αυτοί, έστω για λίγο, τις ευθύνες που έχουν και θα έκαναν το ελάχιστο: Θα στέκονταν αποφασιστικά και θα αξίωναν: άμεση απεμπλοκή της χώρας, κλείσιμο της Σούδας, καμία διευκόλυνση στους φονιάδες. Τίποτα! Δεν κάνουν τίποτα! Ακόμα χειρότερα: κωφεύουν στο αίτημα χιλιάδων εργατών για κήρυξη πανεργατικής απεργίας. Παραπέμπουν στις ελληνικές καλένδες το αίτημα 22 δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων για την προκήρυξη άμεσα απεργίας ενάντια στον πόλεμο. Λες και πρόκειται για κάτι που έχει την πολυτέλεια να συμβεί κάποτε.

Ενα είναι σίγουρο. Τα συνδικάτα που πήραν την πρωτοβουλία για την κήρυξη της απεργίας θα προχωρήσουν μπροστά. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που από χτες το πρωί δίνουν τη μάχη και στο λιμάνι του Πειραιά, έχουν κάνει καθαρό πως η μόνη δύναμη που μπορεί να αντιταχθεί αποφασιστικά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και να υψώσει πραγματικά εμπόδια στον πόλεμο, είναι η πάλη των λαών, η πάλη της εργατικής τάξης. Σ' αυτές τις συνθήκες, τονίζουν, το συνδικαλιστικό κίνημα έχει αυξημένες ευθύνες για την οργάνωση και την ανάπτυξη του αντιπολεμικού αγώνα.

Και με βάση αυτήν ακριβώς την εκτίμηση πορεύονται. Με την ίδια αποφασιστικότητα που χτες «μπλόκαραν» με τα αντιπολεμικά μηνύματα την μπούκα του λιμανιού, έτσι ακριβώς προετοιμάζουν και την απεργία. Θέλει δε θέλει η ΓΣΕΕ, οι εργάτες θα βγούνε ξανά στο δρόμο. Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει καμιά επανάπαυση. Ο καθένας έχει αναλάβει τις ευθύνες του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ