Σάββατο 1 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σκεπτικισμός...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πολλοί είναι πλέον οι αναλυτές, που υποστηρίζουν - με τον έναν ή άλλο τρόπο - αναφέροντας, ταυτόχρονα, πληθώρα αποδείξεων και στοιχείων, ότι ο επαπειλούμενος πόλεμος στο Ιράκ εξυπηρετεί πρωτίστως τις αμερικανικές ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και συμφέροντα στην περιοχή και γενικότερα. Αλλωστε, αυτός είναι και ο βασικός λόγος των γαλλο-γερμανικών αντιδράσεων και η σαφής προτίμηση των τελευταίων σε μια «ειρηνική διευθέτηση της κρίσης», καθώς ένας πόλεμος ενισχύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο των ΗΠΑ στην «επίλυση του προβλήματος» και δημιουργεί σοβαρό και ανεπιθύμητο, στη φάση αυτή, κόστος για την ΕΕ.

Ο Λευκός Οίκος, όμως, επιμένει και όλα δείχνουν πως θα προχωρήσει, τελικά, στους απάνθρωπους και εγκληματικούς του σχεδιασμούς. Γι' αυτό και οι αντιδρώντες μέχρι σήμερα ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας αρχίζουν να το σκέφτονται περισσότερο, μια και διαβλέπουν τον κίνδυνο, να μείνουν εντελώς εκτός μοιρασιάς. Χαρακτηριστική είναι η προχτεσινή δήλωση του Γερμανού καγκελάριου: «Η διεθνής κατάσταση, ιδιαίτερα η κρίση με το Ιράκ, με ανησυχεί. Ανησυχώ για το εάν θα πετύχουμε να αποτρέψουμε έναν πόλεμο στο Ιράκ».

Φανταζόμαστε ότι ο σκεπτικισμός του Σρέντερ εντείνεται ακόμη περισσότερο, από το γεγονός πως η χώρα του αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας από την 1η Φλεβάρη...

Προετοιμάζουν τους «ανθρώπους τους»

Συνέντευξη του Ούγγρου πρωθυπουργού δημοσιεύει η χτεσινή «Καθημερινή», όπου ο Π. Μέντγκιεσι δεν αποκαλύπτει μόνο ποιος είχε την πρωτοβουλία για την κίνηση των «οκτώ». Ομολογεί, επίσης, και το παρακάτω: Η ουγγρική κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση, έναντι των ΗΠΑ, να φιλοξενήσει σε ουγγαρέζικη στρατιωτική βάση, στο Τάσαρ, την εκπαίδευση 3.000 Ιρακινών. Σύμφωνα με όσα λέει, ο Π. Μέντγκιεσι, οι Ιρακινοί αυτοί βρίσκονται υπό τις διαταγές του αμερικανικού στρατού και θα εκπαιδευτούν από Αμερικανούς εκπαιδευτές. Δεν προορίζονται για να λάβουν μέρος στις μάχες, αλλά για διοικητικά καθήκοντα, μετά τη λήξη του ενδεχομένου πολέμου.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, οι Αμερικανοί προετοιμάζουν ήδη τους «ανθρώπους τους», για την επάνδρωση της εξουσίας στο μεταπολεμικό Ιράκ. Και, σίγουρα, η βάση στο Τάσαρ είναι μία από τις πολλές περιοχές όπου ξεδιπλώνεται η προετοιμασία αυτή...

Μεγαλώνει η ιμπεριαλιστική αρμάδα

Αλλους 15.718 εφέδρους κάλεσαν υπό τα όπλα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με προχθεσινή ανακοίνωση του Πενταγώνου, με αποτέλεσμα ο αριθμός των εφέδρων να φθάσει τους 94.624, ο μεγαλύτερος από τον πόλεμο του Κόλπου το 1991. Τότε είχαν κληθεί υπό τα όπλα 106.000 Αμερικανοί έφεδροι. Κι όπως καταλαβαίνετε, μέχρι τα μέσα Φλεβάρη έως αρχές Μάρτη, που λέγεται ότι θα εξαπολυθεί η πολεμική επιδρομή ενάντια στον ιρακινό λαό, ο αριθμός αυτός θα έχει ξεπεραστεί κατά πολύ. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, δόθηκε εντολή σε δύο ακόμη αεροπλανοφόρα, το «Αβραάμ Λίνκολν» και το «Θίοντορ Ρούσβελτ», να πλεύσουν προς την περιοχή του Κόλπου, από την Αυστραλία και τα ανοιχτά του Πουέρτο Ρίκο αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα παζάρια στον ΟΗΕ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Βλέπετε, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τη Γιουγκοσλαβία, αλλά με τη δεύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου και τη νευραλγικότατη περιοχή της Μέσης Ανατολής γενικότερα.

Αλλο ένα θύμα

Η προσεκτική μελέτη φωτογραφιών αμερικανικών κατασκοπευτικών δορυφόρων, που θεωρούνταν μέχρι πρότινος απόρρητες, επέτρεψε σε αρχαιολόγους να διαπιστώσουν την ύπαρξη σημαντικών αρχαίων οδικών δικτύων σε ολόκληρο το μήκος της Μεσοποταμίας και οδήγησε την αρχαιολογική σκαπάνη στην ανακάλυψη και νέων αρχαίων οικισμών. Η είδηση μεταδόθηκε πρόσφατα από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και φέρνει στο προσκήνιο άλλο ένα υποψήφιο θύμα του επαπειλούμενου πολέμου στο Ιράκ: Τους μεγάλους αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας αυτής.

Το Ιράκ, η κάποτε Μεσοποταμία, η χώρα όπου άνθησε ο πολιτισμός των Σουμερίων πριν από χιλιάδες χρόνια και αργότερα αποτέλεσε το λίκνο της μεγάλης αραβικής αυτοκρατορίας, από το Ιράν μέχρι το Μαρόκο, είναι κυριολεκτικά διάσπαρτο από μνημεία και αρχαιολογικούς θησαυρούς αμέτρητης αξίας. Ανάμεσά τους το παλάτι του Ναβουχοδονόσορα και οι Κρεμαστοί Κήποι, όπως και πάμπολλοι άλλοι. Ολ' αυτά, βέβαια, θα υποστούν τη μανία του πολέμου και των αμείλικτων αεροπορικών βομβαρδισμών.

Σύμφωνα, όμως, με το Διεθνές Δίκαιο, η καταστροφή αρχαιολογικών μνημείων και θησαυρών θεωρείται έγκλημα πολέμου. Κάτι τέτοια, φυσικά, δεν τα λογαριάζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. Εδώ, δεν υπολογίζουν τις ανθρώπινες ζωές...

Τα παζάρια...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΟ ΠΟΣΕΣ ΩΡΕΣ πριν ή μετά τη δημοσίευση της διακήρυξης των «8» ενημερώθηκε ο Σημίτης και η κυβέρνηση για το γεγονός, λίγο μας ενδιαφέρει. Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε, όμως, τι είπε ο Παπανδρέου με τον Μίλερ στη συνάντηση που λένε ότι έγινε στο αεροδρόμιο.

Γιατί, πίσω από τους περίφημους «λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς», που υποτίθεται ότι κάνει η κυβέρνηση για τη διατήρηση μιας ενιαίας θέσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βρίσκεται ένα «χοντρό» παζάρι για το Ιράκ, που μόνο σε καλό δε θα βγει.

Οσο για το περίφημο «ρήγμα» στις σχέσεις των ευρωπαϊκών χωρών, ας μην ανησυχούν τόσο οι διάφοροι αναλυτές και δημοσιολογούντες. Αν είναι να τους ...ενώσει κάτι, θα είναι αυτό που τους ενώνει πάντα: Ο κοινός εχθρός τους, οι λαοί!

ΣΥΜΦΩΝΗ ΜΕ ΤΙΣ «διεθνείς συνθήκες», είναι η παραμονή του γαλλικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου στη βάση της Σούδας, δήλωσε χτες ο υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαππας...

Να είστε βέβαιοι ότι για κάθε τι που κάνουν οι ΝΑΤΟικοί «εταίροι» μας στην Ελλάδα, υπάρχει και μια «διεθνής συνθήκη» και πάντα θα βρίσκεται μια καλή δικαιολογία. Είναι γνωστό πως έχουν καταντήσει τη χώρα ένα από ...τα καλύτερα περάσματα.

Τώρα, το ότι στο παρελθόν - δηλαδή στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας - αυτή η κατάσταση ήταν αντίθετη ακόμα και με το Σύνταγμα, δεν τους απασχόλησε. Είναι γνωστό ότι μόνο ...στο ασυμβίβαστο οι κυβερνώντες εξαντλούν τη «συνταγματικότητά» τους.

ΕΝΑ ΚΙ ΟΓΔΟΝΤΑ, τελικά, τα διόδια στην Αττική Οδό και βλέπουμε. Κι έχει, βέβαια, τη σημασία του το ύψος του αντιτίμου, αλλά ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει πως είναι πέρα για πέρα άδικο και δεν έχει καμιά σχέση με το συμφέρον του Ελληνα πολίτη.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ο πόλεμος δεν είναι «ριάλιτι σόου»

Ο πόλεμος είναι ματωμένες γάζες. Ας μαζέψουμε γάζες, λοιπόν. Είναι και δάκρυα. Ας μαζέψουμε δάκρυα, θα χρειαστούν. Είναι και πείνα, ας μαζέψουμε τρόφιμα για το λαό του Ιράκ. Να το φροντίσουμε από τώρα, γιατί σε λίγο θα είναι απαραίτητα, εάν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια γίνουν πραγματικότητα. Γιατί αυτό ετοιμάζονται να κάνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο Ιράκ. Να σφυροκοπήσουν ένα λαό με θάνατο, δάκρυα και πείνα. Με έπαθλο το πετρέλαιο και το χρήμα και τη δύναμη που αυτό φέρνει στην ολιγαρχία του πλούτου σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό είναι ξεκάθαρο στα επιτελικά γραφεία που χαράζουν τα πολεμικά σχέδια. Ομως, αυτή η «κρυστάλλινη» γνώση παραμορφώνεται στη διαδρομή της από αυτά τα γραφεία μέχρι τον καθημερινό άνθρωπο - δέκτη πληροφοριών και επιχειρημάτων ενός καλοστημένου και ισχυρού μηχανισμού προπαγάνδας.

Ενα παράδειγμα αφορά και την ελληνική κυβέρνηση. Η οποία εμφανίζεται να παρεμβαίνει για την αποτροπή του πολέμου, χωρίς να λέει το λόγο που απεύχεται τον πόλεμο και χωρίς να πείθει, τελικά, ότι αρνείται αυτόν τον πόλεμο. Τελικά, η ελληνική κυβέρνηση είναι εναντίον του πολέμου ή εναντίον ενός οικονομικά βλαπτικού πολέμου; Προσπαθεί να βρει διέξοδο, ή να ισορροπήσει ανάμεσα στις επιταγές των ΗΠΑ και τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, δηλώνει ότι δεν πρέπει να γίνει πόλεμος ...εάν δεν υπάρχει προηγουμένως νέα απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας! Λες και θα έχει σημασία για το νεκρό Ιρακινό, εάν θα σκοτωθεί «νομότυπα» και με όλες τις σφραγίδες στη σωστή θέση. Ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππας, δηλώνει ότι αρκεί το Ιράκ να αποδείξει ότι δεν αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής και τότε δε θα υπάρχει πρόβλημα. Τόσο απλά. Λες και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, με το απίστευτα ισχυρό οπλοστάσιο μαζικής καταστροφής, είναι τα όπλα του Σαντάμ Χουσεΐν. Αφέλεια; Οχι. Απλή σκοπιμότητα και πολιτική κυνικότητα, μια ακόμη συμβολή στο «τείχος του ψεύδους», που υψώνουν οι κεφαλαιοκράτες και οι πολιτικοί υπηρέτες τους για να ξεγελάσουν τον κόσμο.

Υπάρχουν πολλές φράσεις - «κλισέ» για να περιγράψουν οι δημοσιογράφοι έναν επερχόμενο πόλεμο. Για παράδειγμα, «πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου» ή «ηχούν δυνατότερα τα τύμπανα του πολέμου». Αλλά είναι πολύ δύσκολο να περιγράψει η δημοσιογραφική πένα την πραγματικότητα του πολέμου. Δεν μπορεί να προϊδεάσει για την οδύνη και τη φρίκη που συνεπάγεται. Ο πόλεμος είναι κομματιασμένα κορμιά, θάνατος. Ας μαζέψουμε δυνάμεις, λοιπόν, για να φωνάξουμε «όχι»! «Οχι» στο θάνατο, «όχι» στο τέλος, «όχι» στις αιτίες μιας τέτοιας σφαγής, που, όσο μένουν στο απυρόβλητο, θα οδηγούν σε νέες σφαγές. Αλλά, εκτός από αυτό, να κάνουμε και κάτι ακόμη. Να μην επιτρέψουμε να γίνει κι αυτός ο πόλεμος «εύπεπτο» θέαμα, φιλτραρισμένο από τις τηλεοπτικές κάμερες μιας ανύπαρκτης «αντικειμενικής» ενημέρωσης, πληρωμένης από τους εκτελεστές των λαών.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Οι αυταπάτες...

Γρηγοριάδης Κώστας

Τελικά, δεν ήταν ο Χ. Μ. Αθνάρ ο εμπνευστής της κοινής πρωτοβουλίας των «οκτώ», όπως μετέδωσαν αρχικά τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και γράφαμε και μεις χτες. Ο Τόνι Μπλερ είχε την ιδέα και ο Ισπανός πρωθυπουργός ήταν, απ' ό,τι φαίνεται, το δεξί του χέρι. Ετσι, τουλάχιστον, παρουσιάζει τα πράγματα ο Ούγγρος πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στη χτεσινή «Καθημερινή».

Ολ' αυτά, όμως, έχουν μικρή σημασία. Αντίστοιχα, μικρή είναι και η σημασία του φιάσκου της τόσο διαφημιζόμενης από τους εγχώριους κυβερνώντες, Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ. Οσο για τα πανηγυρικά αποκαλυπτήρια της δήθεν Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας και των διαφόρων φληναφημάτων, περί ενιαίας Ευρώπης, κλπ., κλπ., δεν αποτελούν για μας έκπληξη. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους, όσοι αναμασούν ανάλογες αυταπάτες και θέλουν τους εργαζόμενους και τους λαούς της ΕΕ, σε ρόλο βαστάζων των όποιων Ευρωπαίων κεφαλαιοκρατών, στους ανταγωνισμούς των τελευταίων με τους αντίστοιχους Αμερικανούς ή Γιαπωνέζους. Οσοι τις μέρες αυτές έχουν φορέσει μαύρες πλερέζες, καθώς «η Ευρώπη δεν μπόρεσε και πάλι να ορθώσει το ανάστημά της»...

... και η αλήθεια

Η ουσία της υπόθεσης, τη χρονική αυτή περίοδο, βρίσκεται στο μεγάλο και κρίσιμο θέμα του επαπειλούμενου πολέμου και, βέβαια, στην αντίστοιχη στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Και σ' αυτό δε χωρά καμιά αμφισβήτηση. Και οι μεν («οκτώ») και οι δε ακολουθούν και εφαρμόζουν μια πολιτική ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Και οι μεν και οι δε γράφουν στα παλιά τους υποδήματα το θεμελιώδες δικαίωμα του κάθε λαού να κανονίζει τα της χώρας του και να ορίζει το μέλλον του. Και οι μεν και οι δε ξεδιπλώνουν τα παζάρια τους στις πλάτες των λαών, ενώ οι μόνες ουσιαστικές διαφορές τους βρίσκονται αποκλειστικά και μόνο στα αντιτιθέμενα κεφαλαιοκρατικά συμφέροντα, που εκπροσωπεί η καθεμιά απ' αυτές.

Αυτή είναι η αλήθεια. Και είναι πολύ διαφορετικό να παίρνουν υπόψη τους την αλήθεια αυτή τα αντιπολεμικά, φιλειρηνικά και τα όποια μαζικά λαϊκά κινήματα γενικότερα, αξιοποιώντας προς όφελος των αγώνων και των στόχων τους τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, από το να πορεύονται εν μέσω αυταπατών και ψεύτικων ελπίδων και να μετατρέπονται σε «νεροκουβαλητές» πότε του ενός και πότε του άλλου ιμπεριαλιστικού πόλου.

Επιβαλλόμενη... εξαπάτηση

Δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα η έκθεση οικονομικής και κοινωνικής συνοχής για τις 15 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η Ελλάδα, είκοσι τρία χρόνια μετά την ένταξή της στην τότε ΕΟΚ, συνεχίζει να είναι θλιβερός ουραγός, καθώς παραμένει η πιο φτωχή μεταξύ των 15. Αντί για «σύγκλιση» διαπιστώνεται ότι η Ηπειρος, η πιο φτωχή περιφέρεια της ΕΕ, έχει μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ μικρότερο του 50% του μέσου κοινοτικού, ενώ άλλες τέσσερις ελληνικές περιφέρειες (Δυτική και Κεντρική Ελλάδα, Πελοπόννησος και Ιόνια νησιά) παρουσιάζουν κατά κεφαλήν επίδοση μεταξύ του 50 και του 60% του μέσου κοινοτικού όρου.

Προχτές επίσης, το υπουργείο Οικονομίας εξέδωσε Δελτίο Τύπου για το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων του 2003. Διαβάζοντάς το κανείς νομίζει ότι βρίσκεται σε μαγική χώρα, καθώς η «ανάπτυξη» και η «περιφερειακή συνοχή» ξεχειλίζουν σε κάθε σειρά του κειμένου. Θρασύτατοι οι «εκσυγχρονιστές» τη στιγμή που η ύπαιθρος ερημώνει, δε διστάζουν να διακηρύσσουν ότι το 80% του ΚΠΣ θα απορροφηθεί από την περιφέρεια κλπ., κλπ.. Φτηνά προπαγανδιστικά κόλπα για να αποκρύψουν τις αποτρόπαιες και ειδεχθείς πλευρές μιας βαθιάς και ανάλγητης ταξικής πολιτικής. Βρισκόμαστε βλέπετε και σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και η εξαπάτηση της κοινής γνώμης όχι μόνο επιτρέπεται, αλλά και επιβάλλεται...

Ενεργός γήρανση...

Το φαινόμενο δεν είναι τωρινό. Εχει πίσω του πάμπολλα παραδείγματα. Οσοι νόμιζαν, πάντως, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο αποκλειστικός του φορέας, πρέπει να έχουν καταλάβει πλέον, πως υπάρχουν και πολλοί ακόμη, εξίσου δεινοί... γλωσσοπλάστες και άσοι του καμουφλάζ, τόσο εγχώριοι όσο και μη. Η τελευταία σύνοδος των υπουργών Εργασίας της ΕΕ στο Ναύπλιο προσφέρει μπόλικες αποδείξεις. Ισως, όμως, η πλέον χαρακτηριστική είναι οι λέξεις που χρησιμοποίησαν για τη σχεδιαζόμενη ήδη παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Οι... μαγικές λέξεις είναι οι εξής: ενεργός γήρανση. 'Η, με άλλα λόγια, καλός συνταξιούχος είναι όποιος δεν προλαβαίνει να πάρει τη σύνταξή του...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πολεμική εμπλοκή

Αν κάποιος ζούσε σε άλλον πλανήτη και άκουγε την ελληνική κυβέρνηση θα πίστευε πραγματικά πως η Ελλάδα όχι μόνο δε συμμετέχει στην πολεμική προετοιμασία των Αμερικανών για την επικείμενη επίθεση κατά του Ιράκ, αλλά και ότι τάσσεται ενεργά ενάντια στον πόλεμο και τις επιδιώξεις των Αμερικανών και των άλλων ισχυρών ιμπεριαλιστών. Ομως, ζούμε όλοι σε αυτή τη χώρα και η εντύπωση που έχουμε σχηματίσει, δηλαδή αυτό που βιώνουμε καθημερινά, που βλέπουν τα μάτια μας και ακούνε τα αυτιά μας, ανατρέπει την κυβερνητική προπαγάνδα. Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολεμικής προετοιμασίας.

Ολη η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε πολεμικό ορμητήριο. Στη Σούδα, σε λιμάνι και αεροδρόμιο, επικρατεί πολεμικός πυρετός και επειδή πια δε χωράνε εκεί επεκτάθηκαν και στο Ηράκλειο. Στο Ακτιο πηγαινοέρχονται τα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ. Δυο ΝΑΤΟικές αρμάδες μέσα στο Φλεβάρη θα καταπλεύσουν σε ελληνικά λιμάνια. Στον Πειραιά, το διάστημα 19-24 Φλεβάρη θα καταπλεύσει η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου του ΝΑΤΟ, 6 φρεγάτες και άλλα πλοία. Στην Πάτρα, το διάστημα 28 Φλεβάρη - 8 Μάρτη θα καταπλεύσουν 8 πλοία της ΝΑΤΟικής δύναμης ναρκαλιευτικών της Μεσογείου. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Η ελληνική εμπλοκή στην πολεμική προετοιμασία των Αμερικανών κλιμακώνεται και μαζί κλιμακώνεται και η προπαγάνδα της κυβέρνησης, για να θολώσει τα νερά.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι η συμμετοχή σε μια πολεμική προετοιμασία είναι ο προθάλαμος της συμμετοχής στον πόλεμο. Ως εκ τούτου το αποφασιστικό βήμα προς την πολεμική εμπλοκή της χώρας μας έχει ήδη γίνει. Οσο για τον ορισμό της πολεμικής εμπλοκής, εδώ δεν μπορεί να γίνονται παιχνίδια, ορισμένα ζητήματα είναι λυμένα από την ιστορία. Μια χώρα νοείται ότι συμμετέχει σε έναν πόλεμο, όταν προσφέρει το έδαφός της (λιμάνια, αεροδρόμια, στρατιωτικές βάσεις, κλπ.) σε έναν από τους εμπλεκόμενους.

Η Ελλάδα, βέβαια, δε συμμετέχει μόνο με «διευκολύνσεις», αλλά και με πλοία και με επιτελείς στα πολεμικά στρατηγεία που έχουν στήσει οι Αμερικανοί. Και δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης στα διάφορα όργανα του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ έχει στοιχιστεί πίσω από τους Αμερικανούς. Ειδικότερα, πέντε ελληνικά πολεμικά πλοία που έχουν ενταχτεί σε διάφορες αμερικανοΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και της Ανατολικής Μεσογείου έχουν ήδη αναλάβει ρόλους στα πλαίσια της περικύκλωσης του Ιράκ και εν γένει της πολεμικής προετοιμασίας.

Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο καθορίζεται από τη διαπλοκή των συμφερόντων της άρχουσας τάξης μ' αυτά των ιμπεριαλιστών συμμάχων της. Ωστόσο, μπορούν και πρέπει να μπουν φραγμοί και εμπόδια από την αντίσταση του λαϊκού παράγοντα, από το αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, μπορεί και πρέπει να ηττηθεί η ιμπεριαλιστική πολεμοκάπηλη πολιτική και οι δυνάμεις της Ελλάδας που την προωθούν.

Αλληλοφάγωμα

Διασπάστηκε στα δύο

για τον πόλεμο η ΕΟΚ,

το ένα μέρος λέει

«ας γίνει»,

τ' άλλο μέρος λέει «γιοκ»,

διασπάστηκαν οι ηγέτες

σε σφαγείς

κι «ειρηνιστές»,

φαγωμάρα, μ' άλλα λόγια,

έχει πέσει στους ληστές!

* * *

Από δυο χωριά χωριάτες

έχουν γίνει και εχθροί,

οι μεγάλοι,

λέει, της σπείρας

και οι άλλοι οι μικροί,

και μαλώνουν μεταξύ τους

οι αντίπαλες πλευρές,

να ξεσκίζονται οι λύκοι

το 'χω δει

κι άλλες φορές!


Ο οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ