Πέμπτη 8 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ποιος θυμάται τη Χιροσίμα;

Γρηγοριάδης Κώστας

«Για τα θύματα της ατομικής βόμβας... για μια ακόμη φορά, ένα ζεστό και πικρό καλοκαίρι επέστρεψε... Με την επιστροφή της ζέστης, οι αναμνήσεις αυτής της δυστυχίας επιστρέφουν. Αυτό που είναι ακόμη πιο πικρό είναι πως αυτές οι μνήμες τείνουν να ξεθωριάσουν». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον δήμαρχο της Χιροσίμα, Ταντατόσι Ακίμα και τα είπε στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης, για τη μαύρη επέτειο του πυρηνικού ολέθρου. Και είναι λόγια, που αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής. Οχι μόνο, γιατί δεν πρέπει να ξεθωριάσουν οι μνήμες. Αλλά και γιατί τα τύμπανα του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της παγκόσμιας πείνας και φτώχειας, των απροσμέτρητων κοινωνικών ανισοτήτων και των κάθε λογής αντιθέσεων πολιορκούν ασφυκτικά τον πλανήτη, τη ζωή κάθε σύγχρονου ανθρώπου. Και μπορεί, όλ' αυτά να συσκοτίζονται από τις αλλεπάλληλες «καταιγίδες» παραπληροφόρησης γιγαντιαίων συγκροτημάτων «ενημέρωσης». Μπορεί, να καμουφλάρονται απ' τις χρωματιστές χολιγουντιανές ζελατίνες και την ψευδεπίγραφη και πλαστή ευημερία του δυτικού κόσμου ή την καλλιεργούμενη συστηματικά άγνοια και τον εγκλωβισμό σε πρότυπα ματεριαλιστικού καταναλωτισμού, αλλά τα προβλήματα αυτά υπάρχουν και ζητούν καθημερινά και περισσότερο έντονα την αντιμετώπισή τους. Και η ιστορική μνήμη είναι, ίσως, η μόνη αλάνθαστη μέθοδος, που μπορεί να εμπνεύσει και να διδάξει την ωφέλιμη για τους λαούς λύση τους. Για να μην έχουμε ποτέ ξανά Χιροσίμες!

Τηλεοπτική ζούγκλα

Με μεγάλη δυσκολία, μπορείς να το ονομάσεις τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων, αφού - το λιγότερο - οι όποιες ειδήσεις γίνονται ένα αξεδιάλυτο μείγμα με τις κάθε λογής φήμες, τα σενάρια και τις υποθέσεις. Με μεγάλη δυσκολία, επίσης, μπορείς να το ονομάσεις εκπομπή ενημέρωσης και διαλόγου, αφού οι συνθήκες διεξαγωγής του μοιάζουν περισσότερο με ζούγκλα, συνήθως είναι αδύνατο να την παρακολουθήσεις και, βέβαια, δεν υπάρχουν ούτε καν οι στοιχειώδεις κανόνες ενός ουσιαστικού διαλόγου. Οσο για τον προσανατολισμό και το περιεχόμενό του, σφραγίζονται, συνήθως, από το αναμάσημα των κάθε λογής σεναρίων, που έχουν δημοσιευτεί την ίδια μέρα στις εφημερίδες, που επιδίδονται συνήθως στο αντίστοιχο ...άθλημα, με μια ιδιαίτερη προτίμηση σε όσα έχουν αντικομμουνιστική κατεύθυνση. Γεγονός, το οποίο έρχεται γάντι και στους ιδεολογικούς και πολιτικούς προσανατολισμούς ορισμένων μόνιμα προσκεκλημένων του. Αν δεν το καταλάβατε, για το απογευματινό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του «ΣΤΑΡ» μιλάμε...

Μια κατάδοση...

«Οταν έβγαζαν τις μανάδες μας και τις αδερφές μας και τις γυναίκες μας και τις κόρες μας από το σπίτι για να κατακτήσουν την αγορά εργασίας, το είχαμε περάσει για απελευθέρωση της γυναίκας. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως προορίζονταν για την πουτανιά της μισθωτής δουλείας. Οταν έβγαζαν τους γέρους μας και τις γριές μας στη σύνταξη, το είχαμε περάσει για τιμητική διάκριση για όσα προσέφεραν στην κοινωνία. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως κάποτε θα τους ξυλοφόρτωναν στο Σύνταγμα. Οταν έβγαζαν τα παιδιά μας το σχολείο, το είχαμε περάσει για πρόοδο σε ένα καλύτερο αύριο. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως θα τα βρίσκαμε είτε στις ουρές του Ταμείου Ανεργίας είτε με μια βελόνα στη φλέβα στην πλατεία.

Εχων σώας τας φρένας (;) και διατελών εν γνώσει των συνεπειών του νόμου, καταγγέλλω τις ανωτέρω έκνομες και τρομοκρατικές πράξεις και τίθεμαι στη διάθεση των αρμόδιων διωκτικών αρχών, προκειμένου να καταδώσω - γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα - τους υπεύθυνους τρομοκράτες (δωρεάν). Ο καταδότης...».

Του Ρούσσου Βρανά από τη χτεσινή «στήλη άλατος».

Ευρείες αλλαγές στην ΕΥΠ

Κι ενώ λέγονται και γράφονται πολλά για τις σχέσεις Κουφοντίνα και κάποιων «κρίκων» της ΕΥΠ. Ενώ έχει δημοσιευτεί, επανειλημμένα, και δε διαψεύστηκε η πληροφορία ότι η κυβέρνηση την έχει «παραμερίσει», από τις έρευνες και την όλη υπόθεση της «17 Ν». Ενώ αποτελεί κοινό μυστικό ότι η «αμαρτωλή» αυτή Υπηρεσία αποτελούσε πάντα το «δίαυλο» κάθε λογής επεμβάσεων και παρεμβάσεων των αντίστοιχων, ξένων «συναδέλφων» της, όπως και διαφόρων αντιλαϊκών σχεδίων και πρακτικών. Ενώ, και χτεσινά δημοσιεύματα, φέρουν τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να «παραπονείται» στον πρωθυπουργό, σχετικά με τις «τρικλοποδιές», που βάζουν ορισμένα πρόσωπα των μυστικών υπηρεσιών, ανακοινώνεται, ξαφνικά, μια ευρεία αναδιάταξη του προσωπικού της ΕΥΠ. Συγκεκριμένα, διπλασιάζεται ο αριθμός των θέσεων στον κλάδο «επιτελών πληροφοριών» και υποδιπλασιάζεται αυτός του κλάδου των «μεταφραστών - ακροατών - διερμηνέων».

Δε γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνουν οι αλλαγές αυτές και σε τι συγκεκριμένα στοχεύουν. Υποψιαζόμαστε, όμως, ότι δεν είναι ανεξάρτητες απ' όλα τα προηγούμενα, αλλά και τις αντίστοιχες επιδιώξεις και σχέδια των Αμερικανών και Βρετανών «μεγάλων αδελφών», που αλωνίζουν τον καιρό αυτό τη χώρα.

Τα ... αστυνομικά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ, αγαπητοί κύριοι της «αντιτρομοκρατικής» και των λοιπών αστυνομικών υπηρεσιών, αλλά στην περιγραφή που έχετε δώσει για τον Κουφοντίνα ταιριάζει η μισή Ελλάδα.

Οσο για το νέο χαρακτηριστικό, που δόθηκε στη δημοσιότητα - αυτό των γυαλιών ηλίου, που, όπως λένε, συνήθως φοράει - μάλλον δεν αλλάζει και πολύ τα πράγματα. Αν δεν το έχουν παρατηρήσει, γυαλιά ηλίου φοράνε σχεδόν άπαντες τον Αύγουστο.

Αν, μάλιστα, ισχύουν οι περιγραφές των τηλεοπτικών καναλιών περί αστυνομικών που ερευνούν «με το πιστόλι στο χέρι», τότε μάλλον πρέπει να ανησυχούμε για καμιά αδέσποτη.

Αλλωστε, ήδη η Αστυνομία έχει κάνει διάφορες γκάφες με αυτήν την ιστορία και καλό είναι να μην επαναληφθούν, γιατί εκτίθενται ανεπανόρθωτα. Βλέπετε, οι ...αυτόκλητοι ντετέκτιβ δεν είναι και πολύ αποτελεσματικοί.

Πάντως, υπάρχουν και αυτοί, που δε θεωρούν και πολύ άσχημη την ιδέα να «περάσει», όχι η μισή, αλλά ολόκληρη η Ελλάδα από τη συλλογή στοιχείων και τα αρχεία της Αστυνομίας. Να ξέρουν ποιοι και πού είμαστε, βρε παιδί μου...

ΟΡΙΣΤΕ, ακόμα και η επιτροπή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναγκάστηκε να το καταλάβει: Σε έκθεσή της, μιλάει για παραβίαση στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ με πρόσχημα την τρομοκρατία.

Φανταστείτε, δηλαδή, τι πραγματικά γίνεται στη νούμερο ένα αστυνομοκρατούμενη και στρατοκρατούμενη χώρα του πλανήτη αυτή τη στιγμή. Προφανώς, το να είναι 300 εκατομμύρια άνθρωποι όμηροι μιας τέτοιας τεχνητής υστερίας, μάλλον δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, καλοκαίρι είναι και σκέφτηκαν οι κυβερνώντες να μην πάει χαμένο. Οπότε ξεπούλησαν εν τάχει και χωρίς πολλές συζητήσεις το Καζίνο της Πάρνηθας. Βλέπετε, όπως έχουν πει πολλάκις, «το κράτος δεν είναι τζογαδόρος»!


Γρηγοριάδης Κώστας

Τώρα, βέβαια, γιατί «παίζει» τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων στο Χρηματιστήριο και γιατί, όπως και όποτε μπορεί, θεσμοθετεί και νέα τυχερά παιγνίδια, δεν έχουν μπει στον κόπο να μας το εξηγήσουν...

Ο «μυστικός» πολεμιστής

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες του «βιομηχανικά ανεπτυγμένου κόσμου», από την επαύριο της 11ης του Σεπτέμβρη, ουδείς μπορούσε να καταλάβει τι ακριβώς και πραγματικά συνέβη και πολύ περισσότερο τι μέλλει γενέσθαι. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν η αμερικανική κυβέρνηση έκλεισε ερμητικά τη στρόφιγγα της ενημέρωσης, δηλώνοντας ότι «εν καιρώ πολέμου» οι πληροφορίες αποτελούν «στρατηγικά μυστικά υψίστης σημασίας». Ουδείς ποτέ κατάλαβε τις τραγικές και φονικές διαστάσεις της ισοπέδωσης της χώρας της Κεντρικής Ασίας και το πιο πιθανό είναι ότι ουδείς γνωρίζει ότι ο πραγματικός πόλεμος στο Αφγανιστάν μόλις έχει αρχίσει.

Ο ανύποπτος μέσος πολίτης του προηγμένου καταναλωτικά κόσμου, δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, ότι αυτοί οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι περιγράφονται συνήθως ως «αιμοσταγείς και μανιακοί τρομοκράτες» είναι τα πραγματικά θύματα αυτού του πολέμου και της έκνομης στρατιωτικής επιχείρησης εισβολής και κατοχής των εδαφών τους από τα ισραηλινά στρατεύματα.

«

Η σημερινή κυβέρνηση θέλει τους δημοσιογράφους των μεγάλης επιρροής μέσων ενημέρωσης σε ρόλο... δακτυλογράφου και αναπαραγωγού των ανακοινώσεων του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου. Οποιοι δεν προσαρμόζονται σε αυτόν το ρόλο κινδυνεύουν να εξοστρακιστούν στο περιθώριο». Τάδε έφη Βίκτορ Ναβάσκι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολόμπια της Νέας Υόρκης και συνάμα διευθυντής του εβδομαδιαίου περιοδικού «The Nation», που το πρώτο τεύχος του κυκλοφόρησε πριν από 137 χρόνια. Τι σημασία όμως έχουν οι επισημάνσεις του Ναβάσκι, η ελευθερία του λόγου, της πληροφορίας και της γνώσης μπροστά στην «υπέρτατη αλήθεια» της αμερικανικής κυβέρνησης για την κυριαρχία και την επιβολή διά της βίας και του αίματος, της τάξης πραγμάτων που υπηρετεί;

Ουδεμία. Γι' αυτό, στη δεύτερη φάση της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας», που δείχνει να μην εξελίσσεται ακριβώς όπως πρόσμενε, εξαιτίας των αντιδράσεων τόσο των «φίλιων χωρών» όσο και της διεθνούς κοινής γνώμης, επιστρατεύει τις μηχανές παραγωγής ψεύδους.

Το γραφείο προπαγάνδας, που το βάπτισαν... Γραφείο Διεθνούς Επικοινωνίας. Οχι δεν πρόκειται απλώς για ένα «όπλο» που στόχο έχει να προωθεί τα σχέδια του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» ανά την υφήλιο. Ο ρόλος του είναι ευρύς και πολυεπίπεδος. Να μεταλλάσσει διά της διαδικασίας της «σάρωσης» αυτά που αφήνει πίσω του αυτός ο πόλεμος και κυρίως να διαμορφώνει συνειδήσεις, σκέψεις, τα πάντα.

Σχεδόν ένα χρόνο πριν η προαναγγελία της δημιουργίας μιας τέτοιας υπηρεσίας, είχε προκαλέσει σάλο και η κυβέρνηση Μπους εξαναγκάστηκε να διαψεύσει τη σύσταση του γραφείου προπαγάνδας. Τότε, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για ένα καλοστημένο δίκτυο παραπληροφόρησης που θα λειτουργούσε από μέσα προς τα έξω, συμπαρασύροντας αναπόφευκτα έγκριτα δημοσιογραφικά δίκτυα, με τη συνδρομή μάλιστα μεγάλων επιχειρήσεων και διαφημιστικών εταιριών ανά τον κόσμο.

Ομως οι προθέσεις ούτε άλλαξαν ούτε εκάμφθησαν, απλά η επιλογή του χρόνου, το περίφημο «timing» που χρησιμοποιούν οι Αγγλοσάξονες. Μεσούσης της θερινής ραστώνης και λίγο πριν την επίθεση στο Ιράκ, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τη σύστασή και έναρξη της λειτουργίας του, στις αρχές του φθινοπώρου. Ηγγικεν η ώρα λοιπόν, για τον «μυστικό» και αποτελεσματικό πολεμιστή να αναλάβει δράση...


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η ... εφεύρεση της «τρύπας»

Γρηγοριάδης Κώστας

Ενα νέο τεστ προστέθηκε από προχτές στο οπλοστάσιο των ανά τον κόσμο διωκτικών αρχών. Δίπλα στα λιγότερο ή περισσότερο παλιά και γνωστά τεστ των αποτυπωμάτων, του ορού της αλήθειας, του DNA, κλπ., έχουμε τώρα και το τεστ της «τρύπας». «Εφευρέτες» του οι συμπατριώτες μας Σέρλοκ Χολμς και συγκεκριμένα, όσοι έχουν αναλάβει τις έρευνες, για τη διαλεύκανση της κλοπής στρατιωτικού οπλισμού από το στρατόπεδο της Κω. Ισως -δεν παίρνουμε όρκο- μερίδιο της «εφεύρεσης», να ανήκει και στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, που παρακολουθεί από πολύ κοντά την όλη υπόθεση.

Κι αν αναρωτιέστε, τι είναι το τεστ της «τρύπας», σας περιγράφουμε την πρώτη πρακτική εφαρμογή του για να καταλάβετε. Προχτές, και οι 140 άνδρες του στρατοπέδου της Κω, ο ένας μετά τον άλλον, διατάχτηκαν να περάσουν από την τρύπα 34Χ42 εκατοστών που συνδέει την αποθήκη ιματισμού με την αποθήκη οπλισμού. Την όλη διαδικασία παρακολουθούσε, με ιδιαίτερη προσοχή, ο εκπαιδευμένος από το FBI αστυνομικός Β. Λορεντζάτος, προσπαθώντας, βέβαια, να εντοπίσει εάν κάποιος περνούσε την τρύπα με τέτοια άνεση που να υποδήλωνε ότι είχε επαναλάβει την ίδια κίνηση...

Αλίμονο, δηλαδή, σε όποιον από τους 140 στρατιώτες δεν είναι εύσωμος. Κι αν, μάλιστα, είναι και ευλύγιστος, τότε είναι ...καμένος από χέρι...

Η «συνταγή» της ΝΑΤΟποίησης

Μάλιστα το ακούσαμε κι αυτό, με αφορμή την κλοπή των όπλων από στρατόπεδο της Κω. Ορισμένοι βρήκαν την ευκαιρία για να προβάλουν τη «συνταγή» της περισσότερης ΝΑΤΟποίησης του Στρατού, για την καλύτερη φύλαξη των αποθηκών όπλων και πυρομαχικών. Χρειάζεται, λένε, ανασυγκρότηση των στρατοπέδων κατά τα ΝΑΤΟικά πρότυπα, διαφορετικά δεν μπορούν να φυλάσσονται οι αποθήκες αποτελεσματικά... Δηλαδή, να γίνουν ταχυκίνητες δυνάμεις και να συγκεντρωθούν σε λίγα στρατόπεδα, έτσι ώστε να φυλάσσονται εύκολα. Εξάλλου, σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η λεγόμενη Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση και η νέα δομή του Στρατού Ξηράς, που ήδη έχει αρχίσει η εφαρμογή τους. Ωστόσο, λένε, πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί για να ...προλάβουμε. Την ίδια ώρα, βέβαια, διαπιστώνουν, ότι δε φθάνουν οι στρατιώτες για την κάλυψη των αναγκών και ζητούν την πρόσληψη και άλλων επαγγελματιών οπλιτών, συνεισφέροντας στην προώθηση άλλης μιας ΝΑΤΟικής κατεύθυνσης. Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς, ποιο είναι το ζητούμενο. Η απάντηση έρχεται από μόνη της: Θέλουν Ενοπλες Δυνάμεις στην υπηρεσία της «νέας τάξης», που η κύρια αποστολή τους δε θα είναι η προστασία των συνόρων, αλλά η συνεισφορά στον παγκόσμιο «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο των Αμερικανών. Και το περιστατικό της Κω εντάσσεται στην επιχείρηση της δημιουργίας του σχετικού κλίματος τρομο-λαγνείας, εντός και εκτός στρατεύματος.

Σημείωση...

«Η διάλυση της "17 Ν" ήταν μια σημαντική πολιτική νίκη για την κυβέρνηση, που μέχρι τότε ήταν πίσω στις σφυγμομετρήσεις, ενώ ενίσχυσε το προφίλ του 46χρονου υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που προαλείφεται ως ένας ηγέτης στο κόμμα, αν στις προσεχείς εκλογές κερδίσουν ύστερα από μια δεκαετία οι συντηρητικοί».

Αυτά έγραφαν, ανάμεσα σε άλλα, οι προχτεσινοί «Τάιμς», σε πρωτοσέλιδη ανταπόκρισή τους από την Αθήνα.

Το σημειώνουμε, μια και πολλά ακούγονται αυτές τις μέρες...

Θανατηφόρος καπιταλισμός

Η πρόσφατη πολύνεκρη έκρηξη σε ορυχείο του Ντόνετσκ της Ουκρανίας, η οποία κόστισε τη ζωή σε 20 ανθρακωρύχους, ήταν η τρίτη στη σειρά, μέσα στον Ιούλη. Σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία, από την αρχή του χρόνου, έχουν χάσει τη ζωή τους, πάνω από 160 άτομα σε ουκρανικά ορυχεία. Κι όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι συνθήκες δουλιάς στα ορυχεία της χώρας είναι απαράδεκτες, ενώ διαπιστώνονται συχνά παραβιάσεις των κανόνων ασφαλείας. Ο καπιταλισμός, όμως, δεν καταλαβαίνει από τέτοια, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται στην περίοδο της «άνδρωσής» του...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα σύννεφα του πολέμου

Η ιστορία που ξεκίνησε με τον παγκόσμιο αντιτρομοκρατικό - ιμπεριαλιστικό πόλεμο υπό την ηγεσία των Αμερικανών, με αφορμή και με πρόσχημα τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ΗΠΑ στις 11 Σεπτέμβρη 2001, πρώτη φάση του οποίου ήταν οι πολεμικές επιχειρήσεις κατά του Αφγανιστάν, συνεχίζεται.

Τη φορά αυτή, στο στόχαστρο μπαίνει το Ιράκ και, ταυτόχρονα, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις και για εμπλοκή και άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής. Δεν είναι τυχαία η προτροπή του Συμβουλίου Αμυντικής Πολιτικής των ΗΠΑ προς το Πεντάγωνο να χαρακτηριστεί και η Σαουδική Αραβία ως χώρα που υποστηρίζει τους εχθρούς των ΗΠΑ. Τα σύννεφα, λοιπόν, του πολέμου συγκεντρώνονται πάνω από το Ιράκ, έρχονται όλο και πιο κοντά στην περιοχή μας. Οι ενδείξεις ότι οι Αμερικάνοι προετοιμάζονται να επεκτείνουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο πυκνώνουν και μαζί αυξάνει η ανησυχία.

Στην ιμπεριαλιστική αυτή εκστρατεία, η χώρα μας έχει ενταχθεί ενεργά, τόσο σε επίπεδο πολιτικό, όσο και σε επιχειρησιακό. Να υπενθυμίσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσυπέγραψε όλες τις σχετικές αποφάσεις στα πλαίσια των οργάνων του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ αμέσως μετά τις 11 Σεπτέμβρη έσπευσε να δηλώσει συμμετοχή στον πόλεμο που κήρυξαν οι ΗΠΑ. Στα πλαίσια, δε, της ενεργοποίησης του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα τέθηκε σε εμπόλεμη κατάσταση στο πλευρό των ΗΠΑ και διέθεσε εν λευκώ στους Αμερικάνους οποιαδήποτε στρατιωτική εγκατάσταση ή διευκόλυνση τούς ήταν αναγκαία για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ απέστειλε και δύναμη περίπου 200 ανδρών στο Αφγανιστάν.

Δεσπόζουσα θέση στην υπόθεση αυτή της ελληνικής εμπλοκής στον πόλεμο κατέχει η βάση της Σούδας στην Κρήτη και όλο το πλέγμα των εγκαταστάσεων και διευκολύνσεων επιχειρησιακής υποστήριξης των αμερικανικών δυνάμεων, είτε πρόκειται για λιμάνια και αεροδρόμια, είτε για ραντάρ και άλλα συστήματα συλλογής πληροφοριών. Και, βέβαια, η εμπλοκή αυτή δε θα προκύψει όταν θα κηρυχτεί ο πόλεμος, αλλά υπάρχει ήδη. Η Σούδα, και τύποις και στην ουσία, λειτουργεί ως αμερικανικό έδαφος. Εκτός όλων των άλλων, είναι το αβύθιστο αεροπλανοφόρο, όπου εναλλακτικά μπορούν να προσγειώνονται τα βομβαρδιστικά. Είναι ένα προκεχωρημένο ιμπεριαλιστικό ορμητήριο που μαζί με τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα πολεμικής υποστήριξης για όποια πολεμική επιχείρηση θα εξελιχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής μέχρι τον Περσικό Κόλπο.

Η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, της ενεργού συμμετοχής στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, συνεπάγεται για τη χώρα μας και τον ελληνικό λαό όλες τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρουν οι ιμπεριαλιστικοί πολεμικοί τυχοδιωκτισμοί. Η εμπλοκή αυτή είναι μια πραγματικότητα, που δεν μπορεί να την αλλάξουν οι όποιοι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί του αντιθέτου. Ας θυμηθούν όλοι το παιχνίδι της κυβέρνησης κατά την ιμπεριαλιστική επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία. Τότε υποστήριζε ότι η Ελλάδα δε συμμετέχει στον πόλεμο. Τα γεγονότα, όμως, την άφησαν έκθετη. Ωστόσο, ο μόνος παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει αυτήν την πορεία είναι η λαϊκή κοινωνικοπολιτική δράση. Το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Η εμπειρία του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας και του κινήματος που αναπτύχθηκε στη χώρα μας διδάσκει και ανοίγει δρόμους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ