Τετάρτη 26 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ... κριτική της ΝΔ και...

Γρηγοριάδης Κώστας

«Εκεί οδηγεί ο εμπαιγμός του Ασφαλιστικού από τη μια και βέβαια η πλήρης έλλειψη συντονισμού και συνεννόησης στο εσωτερικό της κυβέρνησης». Η δήλωση ανήκει στον Κ. Καραμανλή και αποτελεί την απάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σχετικά με το αυταρχικό και αντιδημοκρατικό κυβερνητικό μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης των ναυτεργατών. Και τη σημειώνουμε, γιατί - όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας - ο Κ. Καραμανλής κάνει κριτική στην κυβέρνηση, χωρίς, όμως, να πάρει το μέρος των ναυτεργατών και πολύ περισσότερο των αιτημάτων τους. Αλλωστε, διαβάζοντας κανείς προσεκτικά, τα όσα λέει για την κυβέρνηση, μπορεί να καταλάβει, ότι δεν κάνει κριτική στην ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά μόνο στους χειρισμούς των διαφόρων υπουργών. Ούτε καν το βαθιά αντιδημοκρατικό και δικτατορικό μέτρο της επιστράτευσης δε θεώρησε σκόπιμο να καταδικάσει ο αρχηγός της ΝΔ. Εστω και μόνο για λόγους αντιπολιτευτικής εντυπωσιοθηρίας...

... το νόημα του «εμπαιγμού»

Τι εννοεί, όμως, ο Κ. Καραμανλής, όταν χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές θέσεις για το Ασφαλιστικό, ως «εμπαιγμό»; Πέρα από τα όσα είπαν, τόσο ο ίδιος όσο και άλλα στελέχη της ΝΔ στη Βουλή, στα χθεσινά «Νέα» δημοσιεύεται μια συνέντευξη του Δ. Σιούφα, ενός εκ των πλέον αρμοδίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναφέρει σχετικά ο κ. Σιούφας, ανάμεσα σε άλλα:

«Ερώτηση: Τελικά, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι: κοινωνικά ανάλγητο ή μόνο ημίμετρα;

Απάντηση: Είναι στον αέρα. Λύσεις χωρίς λεφτά δεν υπάρχουν.

- Μήπως "πατάτε σε δύο... βάρκες";

- Πατάμε στέρεα στη γη.

- Αν γίνετε κυβέρνηση, θα καταργήσετε το νόμο;

- Θα τον συμπληρώσουμε όπως προκύπτει από τις προτάσεις που αναπτύξαμε, ώστε να γίνει βιώσιμο το Σύστημα».

Πώς ένας μεγιστάνας...

Ενα παράδοξο --με μια πρώτη ματιά-- συμβαίνει τις μέρες αυτές στο χώρο της ενεργειακών επιχειρήσεων. Τα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), δημόσια επιχείρηση η οποία βρίσκεται στη διαδικασία ξεπουλήματος, προχωρά σε εξαγορές άλλων ενεργειακών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια. Εχει, για παράδειγμα, εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση της κροατικής πετρελαϊκής εταιρίας INA, όπως και για την εξαγορά της Σερβικής Beopetrol. Για τις ίδιες, όμως, επιχειρήσεις έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και ο Ομιλος Λάτση, ο οποίος, ταυτόχρονα, έχει ανακηρυχτεί από την κυβέρνηση και ως «στρατηγικός εταίρος» των ΕΛ ΠΕ και απομένει η τυπική υπογραφή της σχετικης συμφωνίας ξεπουλήματος. Με άλλα λόγια, ο όμιλος Λάτση διεκδικεί τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις από δυο δρόμους. Και αυτοτελώς, ανταγωνιζόμενος οποιονδήποτε άλλον επίδοξο αγοραστή και ως «στρατηγικός εταίρος» των ΕΛΠΕ, ...ανταγωνιζόμενος τον εαυτό του. Προφανώς, όμως, το «αυτοτελές» ενδιαφέρον είναι για τα μάτια μόνο και στο διά ταύτα, θα αφήσουν τα ΕΛΠΕ να προχωρήσουν στις εν λόγω εξαγορές από μόνα τους. Αλλωστε, μόλις μπουν και οι τυπικές υπογραφές στη συμφωνία ξεπουλήματος, θα του ανήκουν (στην περίπτωση που εξαγοραστούν, βέβαια) και οι νεοαποκτηθείσες επιχειρήσεις.

... γίνεται ακόμη μεγαλύτερος

Ολ' αυτά, δεν τα λέμε, απλώς και μόνον, επειδή φαντάζουν λογικά, στα πλαίσια της αγοράς και των νόμων της. Στην ίδια κατεύθυνση οδηγούν και μια σειρά πληροφορίες. Ετσι, σύμφωνα με ορισμένες απ' αυτές, στη διάρκεια των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για το ξεπούλημα των ΕΛ.ΠΕ, επήλθε και η εξής συμφωνία: Τα περιουσιακά στοιχεία των ΕΛ.ΠΕ και της ρωσικής «Lukoil» στα Βαλκάνια, θα μεταβιβαστούν σε μια κοινή νέα εταιρία, στην οποία θα συμμετάσχουν κατά 50% τα ΕΛ.ΠΕ και κατά 50% η κοινοπραξία «Lukoil» - ομίλου Λάτση!

Ετσι, ο όμιλος Λάτση, ο οποίος δεν έχει έως σήμερα περιουσιακά στοιχεία στα Βαλκάνια, αποκτώντας το 23% των ΕΛ.ΠΕ - από κοινού με τη «Lukoil», ως «στρατηγικός εταίρος» - θα έχει λόγο για το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων, τόσο των ΕΛ.ΠΕ όσο και της «Lukoil» στα Βαλκάνια. Τυπικά, θα κατέχει το 50% των δραστηριοτήτων των ΕΛ.ΠΕ στη Βαλκάνια. Με άλλα λόγια, θα αναπτυχθεί μια γιγαντιαία βαλκανική πετρελαϊκή επιχείρηση, η οποία θα ελέγχεται από τον όμιλο Λάτση! Κι αν αναρωτιέστε, πόσο θα στοιχίσουν στον τελευταίο όλα αυτά, σας απαντάμε: Περίπου 50 δισεκατομμύρια δραχμές! Ψιλοπράγματα, δηλαδή, μπροστά στο μέγεθος των ωφελειών.

Ετσι είναι, όμως. Αμα σε «αγαπάει» η κυβέρνηση, δουλεύει και πληρώνει ο λαός για να σε κάνει ακομη μεγαλύτερο μεγιστάνα...

Τα ... επείγοντα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ Αμεσης Κοινωνικής Βοήθειας επισκέφτηκε χτες ο πρωθυπουργός. Ισως, για να προβάλλει λίγο και τον νέο υπουργό Υγείας, που τον συνόδευε επί της ευκαιρίας. Αυτό, λέει, είναι ένα κέντρο άμεσης παρέμβασης σε επείγοντα κοινωνικά προβλήματα.

Οχι πως δεν υπάρχουν στην Ελλάδα επείγοντα κοινωνικά προβλήματα, υπάρχουν και με το παραπάνω. Λίγο παράδοξο, όμως, δεν είναι, να παρουσιάζεται, ως φορέας λύσης των προβλημάτων αυτός που τα δημιουργεί;

Είναι προφανές ότι το δούλεμα πέφτει σύννεφο από τους κυβερνώντες (αυτούς που πριν λίγες μέρες ψήφισαν το ασφαλιστικό έκτρωμα). Κι αν νομίζουν ότι με κάτι τέτοια θα πάρουν τα πάνω τους στην κοινή γνώμη, είναι προφανές ότι λαθεύουν.

ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρόκειται να ακολουθήσει η Ελλάδα στο θέμα του ευρωστρατού. Η δήλωση είναι του Γιωργάκη Παπανδρέου και έγινε μετά τις τελευταίες εξελίξεις για το θέμα. Η ΕΕ ποιανού τις θέσεις θα ακολουθήσει όμως;

Γιατί, αν δε μας απατά η μνήμη μας και η Βρετανία μέλος της ΕΕ είναι και ως γνωστόν είναι σαφέστατη η θέση για το ρόλο της Τουρκίας, καθώς και για πολλά άλλα. Ασε τη Γερμανία ή τη Γαλλία... Εκτός πια αν είναι άλλο πράγμα η ΕΕ και άλλο τα μέλη της.

Τέλος πάντων, μάλλον ο υπουργός Εξωτερικών ήθελε να αποφύγει τέτοιες... κακές συζητήσεις. Βλέπετε, συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ και δεν υπάρχει λόγος να χαλάσει το «καλό κλίμα» από κάτι τέτοιες... μικρολεπτομέρειες.


Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΝΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ δραχμές έχει διαθέσιμα στο ταμείο της η Εκκλησία και είναι πολύ προβληματισμένη η Ιερά Σύνοδος για το τι θα τα κάνει, προκειμένου να αξιοποιηθούν κατάλληλα. Προβλήματα που έχει ο κόσμος ε;

Δυστυχώς, δε βοηθούν εδώ και οι γραφές και γενικώς τα ιερά κείμενα με τη χριστιανική διδασκαλία. Είναι δυνατό, στην εποχή των αμοιβαίων κεφαλαίων και των ρέπος, να ασχολούμαστε με «χιτώνες» και «αργύρια»..;

Ιμπεριαλιστικά φερσίματα...

Για τον εντελώς απονήρευτο θα έπρεπε τουλάχιστον να προκύψει αμέσως το λογικό ερώτημα: Και ποιοι είναι αυτοί; Από πού έως πού «προτείνουν»-υπαγορεύουν αλλαγή ηγεσίας για έναν λαό, που έχει εκλέξει ο ίδιος από ποιον θα αντιπροσωπεύεται; Από πού έως πού του «προτείνουν» Συντάγματα, θεσμούς, τρόπους διοικητικής οργάνωσης κ.ά.; Το λογικό δεν είναι το κουμάντο να το κάνουν μόνο στο σπίτι τους; Αλλωστε, κατά τα φαινόμενα και σύμφωνα με τις πρόσφατες αποκαλύψεις του διεθνούς Τύπου, σχετικά μόνο με το πώς αξιοποίησαν τις «πληροφορίες» για την 11η του Σεπτέμβρη, αν μη τι άλλο, δεν αποδείχτηκαν και «νοικοκυραίοι» της προκοπής...

Αυτά, για τον εντελώς απονήρευτο... Γιατί οι υπόλοιποι ξέρουν, πως από την πρώτη στιγμή που βγήκαν εκπρόσωποι του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και έκαναν λόγο για «ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος», εννοούσαν κράτος υποταγμένο στις ορέξεις των ΗΠΑ, οι οποίες δεν πρόκειται να «χορτάσουν», αν δεν τα πάρουν όλα στην περιοχή. Αυτή η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα είναι πίσω απ' ό,τι προτείνουν ή κάνουν όλον αυτόν τον καιρό.

Το σχέδιο ήταν από την αρχή ευκολονόητο. Με σύμμαχο και συνένοχο την ισραηλινή κυβέρνηση επιτίθενται κατά του λαού της Παλαιστίνης και, ταυτόχρονα, φθείρουν όχι μόνον τον Γ. Αραφάτ ως πρόσωπο αλλά το σύνολο της Παλαιστινιακής Αρχής ως διοικητικής οντότητας. Την ίδια ώρα, φυσικά, «βάφουν» το άσπρο μαύρο και την άρνηση του παλαιστινιακού λαού να πέσει στα γόνατα και να τους προσκυνήσει την ονομάζουν «τρομοκρατία».

Αυτή η τρομοκρατική επιχείρηση με όργανο τον ισραηλινό στρατό έχει στοιχίσει εκατοντάδες νεκρούς Παλαιστινίους, μεταξύ τους αμέτρητα ανήλικα παιδιά και αθώους, ξεσπιτωμένες οικογένειες, χιλιάδες φυλακισμένους, περιοχές ολόκληρες που μετέτρεψαν τα τανκς σε μπάζα μαζί με τους κατοίκους τους. Οσο αυτή η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη οι συνένοχοι των ΗΠΑ ιμπεριαλιστές, σαν να μη βλέπουν τους αληθινούς ενόχους, «φυσούν» τη φλόγα του πολέμου, πότε τάχα καταγγέλλοντας την «τρομοκρατία» και πότε ενθαρρύνοντας την κυβέρνηση Μπους να «δώσει λύση...». Σ' αυτό το «οργωμένο χωράφι» έρχονται τώρα οι προτάσεις Μπους να σπείρουν, για άλλη μια φορά, «το δικαίωμά τους», να ζητήσουν από τον παλαιστινιακό λαό να υποταχτεί σε όλα τους τα κέφια.

Δεν ανήκουμε σε αυτούς που εξεπλάγησαν. Από ιμπεριαλιστές ιμπεριαλιστικά φερσίματα περιμένεις, αν δεν έχεις αυταπάτες. Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι να αναζητάς απ' αυτούς το δίκιο σου. Το ζήτημα είναι, να θεωρείς δεδομένη τη φύση του εκμεταλλευτικού συστήματος και άρα «από χέρι» και την πρακτική του. Τότε αντί να χάνεις πολύτιμο χρόνο στις αυταπάτες, οργανώνεις την αντίσταση, όχι για να χωρέσεις στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, αλλά για να τα χαλάσεις και, ταυτόχρονα, να διαμορφώνεις συσχετισμούς, που θα ξεφορτωθούν οριστικά το ξεπερασμένο άρρωστο σύστημα.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Η «Αυγή» και...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με μια ολόκληρη σελίδα η «Αυγή της Κυριακής» συνεχίζει την αντιΚΚΕ επίθεση του προέδρου του ΣΥΝ, με πρόσχημα την πρόσφατη αποχώρηση των κομμουνιστών βουλευτών από τη Βουλή. Επιστρατεύει, μάλιστα, δυο στελέχη του ΣΥΝ, τους Δ. Στρατούλη και Αλ. Καλύβη, για να ...πιστοποιήσουν, ότι το ΚΚΕ «διευκόλυνε την κυβέρνηση», «σύρθηκε πίσω από τη ΝΔ» και, ακόμη, ότι «υποχωρεί από τα μέτωπα πάλης»..!

Πιστεύει η «Αυγή», άραγε, ότι η παντελώς αβάσιμη και συκοφαντική αυτή επίθεση διαρκείας μπορεί να σβήσει από το μυαλό των εργαζομένων την πολιτική και τακτική του ΣΥΝ σχετικά με το Ασφαλιστικό, έναν και πλέον χρόνο τώρα; Οπως, τη συμμετοχή του στο διάλογο της απάτης, στο πλάι της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, τη συμβολή του στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και στην καλλιέργεια αυταπατών, τη βοήθεια, που προσέφερε στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης των αγώνων `Η να θεωρήσουμε τη συνεχιζόμενη επίθεση ως μια ακόμη συμβολή του ΣΥΝ στα γνωστά «επιχειρήματα» της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, περί «ανίερων συμμαχιών, σύμπτωσης των δύο άκρων», κλπ.;

Ετσι ή αλλιώς, πάντως, μόνο την αντιΚΚΕ κατηφόρα τους αποκαλύπτουν.

... ο συνεχιζόμενος κατήφορος

Τούτη τη φορά, πάντως, η επίθεση της «Αυγής» είχε κι ένα δεύτερο στόχο: Την Ομοσπονδία Οικοδόμων. Ο Δ. Στρατούλης, μάλιστα, κάνει λόγο για «απρόκλητη επίθεση της ελεγχόμενης από το ΚΚΕ Ομοσπονδίας Οικοδόμων εναντίον του ΣΥΝ...». Να πούμε ότι τέτοια επιχειρήματα, περί «ελεγχόμενης απο το ΚΚΕ...», θυμίζουν ασφαλίτικη φρασεολογία απο την περίοδο του '60 και πιο πίσω ακόμη; Προτιμάμε να ξανασημειώσουμε μόνο δυο πράγματα: Πρώτον, αδιαμφισβήτητο είναι το δικαίωμα των συνδικάτων να κρίνουν, είτε τη στάση της κυβέρνησης, είτε των άλλων κομμάτων. Μήπως, οι «επικεφαλής της εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ» θέλουν να φορέσουν φίμωτρα στα συνδικάτα; ΄Η, τους αναγνωρίζουν το σχετικό δικαίωμα, αρκεί να μη θίγουν την πολιτική του ΣΥΝ; Και εκείνη η «αυτονομία» των συνδικάτων, βρε παιδιά, πού πήγε; Προφανώς, την έφαγε και αυτήν το αντικουκουέδικο μένος σας! Και δεύτερον, βεβαίως και κρίνονται με τη σειρά τους και οι σχετικές τοποθετήσεις των συνδικάτων. Δεν είδαμε πουθενά, όμως, να υπάρχει και η παραμικρή, έστω, ουσιαστική απάντηση στην στοιχειοθετημένη και επιχειρηματολογημένη τοποθέτηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Αυτή είναι η αλήθεια.

Οι «επιτυχίες» της ΟΤΟΕ

Οι συνδικαλιστές που αποτελούν τη φιλοκυβερνητική και, ταυτοχρονα, φιλοεργοδοτική πλειοψηφία στην ΟΤΟΕ αξίζει να μνημονευτούν, για τη ...δεξιοτεχνία τους στο χειρισμό του Ασφαλιστικού. Τα τελευταία δύο τουλάχιστον χρόνια, η ΟΤΟΕ έβγαινε από υπουργικά γραφεία έχοντας αποσπάσει την κατηγορηματική δέσμευση ότι το Ενιαίο Ταμείο θα γίνει πραγματικότητα με την αμέσως επόμενη νομοθετική ρύθμιση. Η αθέτηση, όμως, αυτών των δεσμεύσεων δεν πτόησε την πλειοψηφία. Την περίοδο που αποσπούσε υποσχέσεις, τις χρησιμοποιούσε για να αυξήσει το κύρος της μέσα στους εργαζόμενους. Και όταν οι υποσχέσεις αποκαλύπτονταν ...αέρας φρέσκος, χρησιμοποιούσε το γεγονός, για να αρχίσει ένα νέο γύρο διαλόγου που οδηγούσε σε μια ακόμη ανέξοδη δέσμευση.

Κι έτσι περνούσε ο καιρός, με τους τραπεζοϋπάλληλους σε αγωνιστική αδράνεια, να περιμένουν το Ταμείο τους και να συμμετέχουν σε αποσπασματικές και από την αρχή υπονομευμένες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Τώρα, στο νέο αντιασφαλιστικό νόμο προβλέπεται η ...«δυνατότητα» δημιουργίας ενός ή και... περισσότερων «ενιαίων ταμείων». Οσο για το εφάπαξ... το ύψος του επαφίεται στον πατριωτισμό του εκάστοτε υπουργού Οικονομίας, ενώ οι γενικότερες αντιασφαλιστικές διατάξεις για τα όρια ηλικίας και το ύψος των συντάξεων ισχύουν --φυσικά-- και για τους τραπεζοϋπάλληλους. Αυτές είναι οι «επιτυχίες».

Χωρίς σχόλια...

Το Σεπτέμβρη είναι οι εκλογές στη Γερμανία και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Γερμανού καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ, (SPD), φαίνεται πως ρίχνει στη μάχη το ...βαρύ πυροβολικό των «επιχειρημάτων» του, καθώς οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να το φέρνουν δεύτερο και καταϊδρωμένο. Ποια είναι αυτά; Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Μπιλντ», το οποίο επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, το SPD θα διαθέσει ένα μεγάλο αριθμό κουτιών με προφυλακτικά, ως μέσο προσέγγισης των ψηφοφόρων. Τα κουτιά θα έχουν το κόκκινο χρώμα του κόμματος, θα γράφουν πάνω τους το σύνθημα «Αισθανθείτε καλά, SPD», θα περιέχουν 100 προφυλακτικά και θα πωλούνται από τα περίπτερα αναμνηστικών του κόμματος, έναντι 44 ευρώ.

Τα σχόλια δικά σας...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο στρατός του ευρω-ιμπεριαλισμού

H Σύνοδος Κορυφής της Σεβίλλης αποτέλεσε ένα καθοριστικό βήμα για την ευρω-ιμπεριαλιστική ολοκλήρωση. Με βάση την απόφαση των «15» ο λεγόμενος ευρωστρατός αποκτά πλέον σάρκα και οστά και η πρώτη του «ανθρωπιστική» δράση τοποθετείται χρονικά για τον Οκτώβρη, οπότε και αναμένεται να υπάρξει «αλλαγή φρουράς» με την αντικατάσταση των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων που εδρεύουν στα Σκόπια από τις στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ. Παράλληλα, όπως καταγράφεται στα Συμπεράσματα της Συνόδου, οι Ευρωπαίοι φιλοδοξούν να αναλάβουν και «αστυνομική δράση», αυτή τη φορά στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη...

***

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που έλαβαν χώρα στην ισπανική πόλη, η ΕΕ θα μπορεί να αποφασίζει στρατιωτική δράση εκτός των συνόρων της, λαμβάνοντας αποφάσεις «κατά περίπτωση». Τι σημαίνει αυτό; Οτι ο ιμπεριαλιστικός κατασταλτικός μηχανισμός, που θα αποτελεί το στρατιωτικό βραχίονα της ΕΕ και φυσικά το δεξί χέρι του ΝΑΤΟ, θα τίθεται κάθε φορά σε λειτουργία κατά το δοκούν των ευρω-ΝΑΤΟικών συμφερόντων και σύμφωνα πάντα με τις επιταγές του ευρω-ατλαντισμού.

Η σημασία αυτού του οργάνου του θανάτου και των επεμβάσεων κατά τρίτων χωρών, που βρίσκεται στα χέρια των ιμπεριαλιστών των Βρυξελλών, επιχειρήθηκε στο εσωτερικό της χώρας να υποβαθμιστεί σαν μια υπόθεση που αφορά απλά και μόνο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η αλήθεια είναι ότι αφορά όλους τους λαούς. Η αλήθεια είναι ότι ο ελληνικός λαός έχει σοβαρούς λόγους να είναι αντίθετος με τον «ευρωστρατό» όχι μόνο διότι εισάγει και εντός της ΕΕ το ΝΑΤΟικό καθεστώς της αδιαφορίας (τουλάχιστον) σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις της Αγκυρας κατά της Ελλάδας, αλλά και διότι ο ίδιος ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του ευρωστρατού αποτελεί απειλή για τα συμφέροντα του λαού μας.

***

Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος, τη μετατροπή δηλαδή του ευρωστρατού σε παράγοντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, παρά την προσπάθεια του κ. Σημίτη και της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσουν το μαύρο - άσπρο, η πραγματικότητα βοά: Το κείμενο της Κωνσταντινούπολης κάθε άλλο παρά αποσύρθηκε. Η Τουρκία μπορεί να παρεμβαίνει στις αποφάσεις της Ευρω-στρατιωτικοποιημένης Ενωσης και να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο νησιωτικό της χώρο, καθώς και να συνεχίζει - με τη βούλα της ΕΕ πλέον - τις προκλήσεις της στην Κύπρο. Η παραπάνω κατάσταση κάθε άλλο παρά ανατράπηκε στη Σεβίλλη. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται το αντίθετο δεν αποτελεί παρά ένα αποπροσανατολιστικό παραμύθι, διανθισμένο με χοντροκομμένα ψεύδη, για εσωτερική κατανάλωση.

Ατιμα μέσα

Αλλους

τους βρίζουνε αισχρά,

άλλους

τους ρίχνουν στα πλευρά,

άλλους

τους βάζουνφυλακή,

άλλους

τους ντύνουν στο «χακί»,

τις απεργίες έτσι σπάνε

οι Βεληγκέκες

που κυβερνάνε.

* * *

Εχθρός τους

όποιος απεργεί

και δε δηλώνει

υποταγή,

εχθρός τους

όλη η εργατιά

σαν ξεσηκώνεται

πλατιά,

μα ό,τι άτιμο

κι αν πράξουν

την εργατιά

δε θα πατάξουν!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ