Πέμπτη 20 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θα τους ακούσει κανείς;

Γρηγοριάδης Κώστας

Στις 18.1.2001 - τέσσερις μέρες μετά το προηγούμενο δυστύχημα με το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ - η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με ανακοίνωσή της είχε προειδοποιήσει: «Η ιδιωτικοποίηση των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ δημιουργεί τις συνθήκες για να θρηνήσουμε και άλλα θύματα». Μάλιστα η ΕΙΝΑΠ κατήγγειλε τη διαδικασία αγοράς των ελικοπτέρων και την παράδοση της εκμετάλλευσης των ιπταμένων μέσων στην ιδιωτική εταιρία «HELITALIA» και όχι στην «Ολυμπιακή».

Σ' εκείνη την ανακοίνωση, αφού επισήμανε την ανυπαρξία οργανωμένου και υψηλής ποιότητας Δημόσιου Υγειονομικού Συστήματος σε όλο το χώρο του Αιγαίου, που οδηγεί στην απαράδεκτη κατάσταση να γίνονται χιλιάδες αεροδιακομιδές, η ΕΙΝΑΠ απαιτούσε - μεταξύ των άλλων - να δοθεί η πτητική εκμετάλλευση και συντήρηση των ελικοπτέρων στην «Ολυμπιακή» με θέσπιση αυστηρών και απαράβατων κανόνων ασφαλών πτήσεων. Κανείς όμως δεν την άκουσε.

Χτες η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με ανακοίνωσή της επισημαίνει και πάλι το ζήτημα λειτουργίας των υπηρεσιών Υγείας στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και σημειώνει ακόμη: «Ζητάμε επειγόντως την υπαγωγή των αεροδιακομιδών στην ευθύνη της Πολεμικής Αεροπορίας» τονίζει η ΟΕΝΓΕ.

Λύσεις, που διασφαλίζουν το δημόσιο χαρακτήρα της επείγουσας ιατρικής υπάρχουν. Θα τους ακούσει λοιπόν κανείς, πριν είναι πάλι αργά;

Αστεγος τσάρος...

Αστεγος έμεινε προχτές ο αποκαλούμενος και τσάρος της οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, μετά την κατάληψη του υπουργείου Οικονομίας από συνδικάτα, που μετέχουν στο ΠΑΜΕ. Βαρύ το πλήγμα. Τσάρος και άστεγος... Γι' αυτό και εκείνος βρήκε καταφύγιο στους... Γιαπωνέζους. Πήγε στην ημερίδα του Ελληνο-Ιαπωνικού Επιμελητηρίου, όπου προσπάθησε να πείσει τους Γιαπωνέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, αναλύοντάς τους τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Οχι, δεν εννοούσε το καλό κλίμα, τη θάλασσα κλπ. Στις φιλομονοπωλιακές κυβερνητικές πολιτικές αναφερόταν

Δε γνωρίζουμε, βέβαια, αν και πόσο τον πίστεψαν. Εδώ, που τα λέμε, εσείς θα πιστεύατε έναν... άστεγο υπουργό;

Συνεχίζουν τη «δουλιά» τους

Την ώρα που η κυβέρνηση ψηφίζει στη Βουλή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, αναζητώντας τη «βιωσιμότητα» στις μειώσεις των συντάξεων και στην αύξηση των ορίων ηλικίας, οι πρόσφατοι έλεγχοι του Σώματος των Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) επιβεβαιώνουν ότι αυτοί που βουλιάζουν και κλέβουν τα ταμεία συνεχίζουν ανενόχλητοι τη δράση τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΣΕΠΕ, στις 950 επιχειρήσεις που ελέγχθησαν, οι 101 ήταν άγνωστες..! Δεν είχαν δηλαδή ούτε καν καταχωρηθεί στις καταστάσεις του ΙΚΑ και των αρμόδιων οργάνων. Επιπλέον ακόμα και στις «γνωστές» ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων ήταν ανασφάλιστοι και μάλιστα το 80% ήταν Ελληνες. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, το 25% των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι, γεγονός που στοιχίζει στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό απώλειες που ξεπερνούν τα 500 δισεκατομμύρια. Δηλαδή ποσό που ξεπερνάει την ετήσια χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό. Κάθε χρόνο λοιπόν οι επιτήδειοι εργοδότες παρακρατούν πάνω από 1% του ΑΕΠ, το οποίο θα έπρεπε να πηγαίνει στο ΙΚΑ...

Αντί όμως η κυβέρνηση να στριμώξει τους κλέφτες, ψηφίζει νομοσχέδιο που στριμώχνει τους εργάτες και τους συνταξιούχους. Αμφιβάλλει κανένας, ποιους τελικά εξυπηρετεί η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου;

Τα παράλογα της «τρομοφοβίας»

Ο Πορτογάλος Ζοάο Μανουέλ Αλμπουκέρκε συνελήφθη τον περασμένο Ιούλη στη Γερμανία, ως ύποπτος για σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων και, μάλιστα, με όπλα μαζικής καταστροφής, αφού στο σπίτι του έκρυβε ραδιενεργά υλικά. Σύμφωνα, με τις έρευνες της γερμανικής αστυνομίας, ο «τρομοκράτης» έκλεβε ραδιενεργά απόβλητα, από το εργοστάσιο ατομικής ενέργειας, όπου εργαζόταν ως υπάλληλος.

Πρόσφατα, λοιπόν, έγινε στην Καρλσρούη της Γερμανίας η δίκη του Ζοάο Αλμπουκέρκε, όπου η κατηγορία της τρομοκρατίας αποδείχτηκε εντελώς αστήρικτη. Εκτός των άλλων, γιατί -όπως τόνισαν οι ειδικοί- ήταν παντελώς αδύνατο, να κατασκευαστεί πυρηνική βόμβα, με τέτοιου είδους πυρηνικά απόβλητα (ένας σωλήνας και μερικά στουπιά...). Γιατί μάζευε τα ραδιενεργά απόβλητα ο «τρομοκράτης»; Σύμφωνα, με το δικαστήριο, επειδή σχεδίαζε να δολοφονήσει τη γυναίκα του, εκθέτοντάς τη στη ραδιενέργεια των αποβλήτων...

Πάλι καλά, που μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια, οι ΗΠΑ δεν προχώρησαν στο βομβαρδισμό της Γερμανίας, ως «τρομοκρατικής» χώρας...

Τα τηλεοπτικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΕΝ ΤΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕ. Το 99% των ελληνικών νοικοκυριών διαθέτουν μια τουλάχιστον συσκευή τηλεόρασης, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Γιουροστάτ». Αυτό που δε μας λέει όμως είναι το ποσοστό των Ελλήνων, που μετά βίας συγκρατούνται για να μην τη σπάσουν ώρες - ώρες! Φανταζόμαστε, δε θα έχει και μεγάλη διαφορά από το πρώτο...

Βλέπετε, ο Ελληνας πολίτης δικαίως προσπαθεί να ασκήσει το δικαίωμά του (και) για τηλεοπτική πληροφόρηση και ψυχαγωγία. Μόνο που οι κατέχοντες τις τηλεοπτικές συχνότητες τον εμποδίζουν συνεχώς και συστηματικά.

Κι επειδή τα τελευταία χρόνια το έχουν παρακάνει. Επειδή έχουν προκαλέσει εντονότατα τη λογική μας, γι' αυτό και οι τηλεθεάσεις τους περνάνε και θα συνεχίσουν να περνάνε κρίση. Οταν έχεις καταφέρει να συνδέσεις ένα συγκεκριμένο μηχάνημα με την ηλιθιότητα, αυτά παθαίνεις.

ΝΕΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ στην κυβερνητική προπαγάνδα από τον υφυπουργό Τύπου, Τηλέμαχο Χυτήρη. Να στηρίξει λέει ο κόσμος το ΠΑΣΟΚ γιατί μπορεί να διοργανώσει την Ολυμπιάδα καλύτερα από τη Νέα Δημοκρατία! Δε λέμε, άκρως πολιτικό το κριτήριο.

Σε λίγο θα μας ζητήσουν να ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ γιατί τα στελέχη του φοράνε ωραιότερες γραβάτες και άλλα τέτοια τραγελαφικά. Για την πολιτική ουσία ούτε κουβέντα, και λογικό είναι.

Πάντως, η συγκεκριμένη δήλωση φανερώνει και κάτι άλλο. Μόνο τέτοιου χαρακτήρα και περιεχομένου μπορεί να είναι πλέον οι εναπομείνασες διαφορές του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. Αλήθεια, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε τι θα διαφωνούν; Για το ποιος μπορεί να οργανώσει καλύτερα το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου;..

Αν είναι έτσι, να το πουν από τώρα, για να ξέρουν όλοι τι θα κάνουν και να προγραμματίσουν το μέλλον τους. Οσοι, για παράδειγμα, φιλοδοξούν να γίνουν πρωθυπουργοί θα πρέπει να οικοδομήσουν τις ανάλογες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, να σπουδάσουν διαιτητές ή οργανωτές αγώνων ή ακόμη καλύτερα, να γίνουν ποδοσφαιριστές...


Γρηγοριάδης Κώστας

Παράλληλος βηματισμός

Εξόχως αποκαλυπτικός ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, όταν, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή του αντιασφαλιστικού εκτρώματος, δήλωσε χωρίς κανέναν ενδοιασμό πως η ΝΔ αν έρθει στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να καταργήσει το νόμο! Είναι ειλικρινέστατος και σαφής σχετικά με την πολιτική του κόμματός του, για να υποκριθεί έστω και για «αντιπολιτευτικούς λόγους» και να μην προβεί στην εν λόγω δήλωση. Προέχει άλλωστε γι' αυτόν και το κόμμα του να αποσπάσουν την εύνοια του μεγάλου κεφαλαίου, επιταγή του οποίου αποτελεί η κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Για όσους γνωρίζουν τις θέσεις της ΝΔ δε χρειαζόταν αυτή η δήλωση για να πειστούν πως αν έρθει στην εξουσία όχι μόνο δεν πρόκειται να καταργήσει τίποτα, αλλά, αντιθέτως, πάνω σ' αυτόν το νόμο θα οικοδομήσει νέα πιο δυσμενή μέτρα για τους εργαζόμενους και το λαό. Εχει όμως αξία για όσους έτρεφαν ίσως αυταπάτες, παρασυρμένοι από αντιπολιτευτικές κορόνες. Γιατί αποδεικνύει περίτρανα πως η ΝΔ μοναδικό στόχο έχει τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Το ΠΑΣΟΚ έπραττε και πράττει κατά τον ίδιο τρόπο. Είναι νωπές ακόμα στη μνήμη οι γενναιόδωρες υποσχέσεις του στο λαό και στους εργαζόμενους το 1992 πως θα καταργούσε τους αντιασφαλιστικούς νόμους του Σιούφα. Οχι μόνο δεν το έκανε αλλά τους αξιοποίησε δεόντως προετοιμάζοντας σταδιακά το έδαφος ώστε δέκα χρόνια μετά να επιφέρει καίριο πλήγμα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Η ΝΔ σήμερα ξεκάθαρα ομολογεί πως δεν πρόκειται να καταργήσει τους νόμους του ΠΑΣΟΚ.

Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Οι ανατροπές στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα αποτελούν στόχο στρατηγικής σημασίας για το μεγάλο κεφάλαιο, επενδύει σ' αυτές, εδράζει πάνω τους τις προσδοκίες του για αύξηση της κερδοφορίας του, δηλαδή ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ως πολιτικοί εκπρόσωποί του, χαράζουν την πολιτική τους με γνώμονα τα δικά του συμφέροντα, με βηματισμό παράλληλο προς την ίδια κατεύθυνση. Μια κατεύθυνση διαμετρικά αντίθετη με αυτήν που προστάζουν τα λαϊκά συμφέροντα. Αλλωστε, την ίδια στιγμή που ο ένας υπεραμυνόταν του τερατουργήματός του και ο άλλος δήλωνε πως δε θα το καταργήσει, οι εργαζόμενοι απεργούσαν και διαδήλωναν μαζικά σε όλη τη χώρα και έξω από τη Βουλή. Και την εναντίωσή τους στις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, τα σύγχρονα αιτήματά τους, μετέφερε στο Κοινοβούλιο το ΚΚΕ με ξεκάθαρη, στεντόρεια φωνή.

Με την ίδια καθαρή φωνή το ΚΚΕ απευθύνεται στους εργαζόμενους τονίζοντάς τους πως η έκβαση της μάχης θα κριθεί στους δρόμους της ταξικής πάλης, πως μπορούν με τον αγώνα τους να μη νομιμοποιήσουν το αντιασφαλιστικό έκτρωμα. Πως μπορούν και πρέπει τη δυσαρέσκεια και την οργή τους να τις εκφράσουν γυρίζοντας την πλάτη μαζικά και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, καταδικάζοντάς τους αποφασιστικά στις επικείμενες δημοτικές αλλά και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, και ταυτόχρονα να συσπειρωθούν στο δικό τους κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης, να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ. Αυτό απαιτούν τα δικά τους συμφέροντα.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Επικίνδυνες «πρωτιές»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την άσκηση «Σάρισα 2002» πραγματοποίησαν προχτές στη Θεσσαλονίκη οι Ενοπλες Δυνάμεις και σημειώνουμε το γεγονός, για τους εξής λόγους: Ηταν η πρώτη διακλαδική άσκηση, που διεξήχθη σύμφωνα με τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αποφάσισε πρόσφατα το ΚΥΣΕΑ. Ηταν, επίσης, η πρώτη άσκηση ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, η οποία είχε και επίσημα επιθετικό προσανατολισμό και όχι αμυντικό, όπως είχαν όλες οι προηγούμενες. Τρίτον, επειδή την άσκηση παρακολούθησαν τρεις Τούρκοι αξιωματικοί, ως παρατηρητές. Γεγονός το οποίο δε συμβαίνει συχνά και, μάλλον, υποδηλώνει το ενδιαφέρον της Αγκυρας για τον επιθετικό προσανατολισμό της άσκησης.

Τα συμπεράσματα είναι δικά σας. Τόσο για τη σχέση της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων - σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ και των «αντιτρομοκρατικών» σχεδίων - και τον επιθετικό προσανατολισμό των ασκήσεων, όσο και για το ενδιαφέρον της Αγκυρας, καθώς πυκνώνουν οι «πληροφορίες», που μιλάνε για ενδεχόμενο «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο.

Η διαφορά...

Απ' όσα, πολλά και διάφορα, είπε τις προάλλες στη Βουλή ο Κ. Καραμανλής, σχετικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, σ' ένα και μόνο συμφωνούμε μαζί του. Στο εύστοχο παράδειγμα, που έδωσε, για τις διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. «Εμείς δε δεσμευόμαστε, όπως κάνατε εσείς, για πράγματα που δε θα πράξουμε», είπε ο αρχηγός της ΝΔ, κάνοντας καθαρό πως εάν η ΝΔ αναδειχτεί κυβέρνηση δε θα καταργήσει το έκτρωμα που νομοθετεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τα όσα υποσχόταν το τελευταίο, το 1992, όταν η τότε κυβέρνηση της ΝΔ ψήφιζε το λεγόμενο και νόμο Σιούφα.

Πράγματι, αυτή είναι η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ μιλά «αριστερά», όταν είναι αντιπολίτευση - και όχι μόνον - και πράττει δεξιά, όταν γίνεται κυβέρνηση, ενώ η ΝΔ μιλά και πράττει δεξιά, είτε βρίσκεται στην κυβέρνηση, είτε όχι.

ΥΓ: Οσο, για το περιεχόμενο της κριτικής, που έκανε ο Κ. Καραμανλής στο κυβερνητικό νομοσχέδιο, συνοψίστηκε ουσιαστικά στην κατηγορία πως δεν είναι αρκούντως αντεργατικό. Σίγουρα, μόνον αυτό δεν είχαν στο μυαλό τους οι πολλές χιλιάδες των εργατών, που πήραν μέρος προχτές στην πανελλαδική απεργία και τις δεκάδες συγκεντρώσεις, σε όλη τη χώρα.

Ομολογίες

Μπορεί οι λεγόμενες προτάσεις Γιαννίτση για το Ασφαλιστικό, να βρίσκονται στην ίδια αντιασφαλιστική κατεύθυνση, με το σημερινό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αλλά έχουν και κάποιες διαφορές, κυρίως, στην έκταση και το βάθος των προτεινομένων αντεργατικών μέτρων. Αυτό, βέβαια, το γνωρίζετε. Γνωρίζετε, όμως, πώς προκύψανε οι διαφορές αυτές, μέσα στον ένα περίπου χρόνο που μεσολάβησε; Και δεν εννοούμε τι εσείς υποθέτετε, αλλά τι ομολογεί ο ίδιος ο Κ. Σημίτης. Διαβάστε, λοιπόν, τι είπε προχτές στη Βουλή, για το ζήτημα αυτό: «Αλλαξε, πρώτον, ότι στο χρόνο αυτόν υπήρξε διάλογος και, δεύτερον, ο ορίζοντας της λύσης. Αποφασίσαμε ότι είναι ανεδαφικό να νομοθετήσουμε σήμερα για πενήντα χρόνια μετά».

Με άλλα λόγια, δηλαδή, ο στόχος τους παραμένει ο ίδιος. Απλώς, δεν τον νομοθετούν ολόκληρο από τώρα. Αφήνουν και κάτι υπόλοιπα για τις επόμενες κυβερνήσεις...

Το ένστικτο του «Βήματος»

Γενικότερη εντύπωση προκάλεσε το εντυπωσιακό πανό στην πρόσοψη του υπουργείου Οικονομίας, που ανάρτησαν μέλη ταξικών συνδικάτων, προχωρώντας και σε συμβολική κατάληψη του υπουργείου, κατά την προχτεσινή απεργία. Ετσι οι περισσότερες εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια φιλοξένησαν τις εικόνες από το πανό, σημειώνοντας το πρωτότυπο της ενέργειας και την επιτυχία του αιφνιδιασμού της κατάληψης. θλιβερή εξαίρεση αποτέλεσε το χτεσινό «Βήμα», το οποίο παρουσίασε το σχετικό θέμα, συνδυάζοντάς το με την ταλαιπωρία κάποιου απεργοσπάστη υπαλλήλου. Εμείς τι συμπέρασμα να βγάλουμε; Σε κακιούλες, απλά και μόνο, οφείλεται το συγκεκριμένο ρεπορτάζ ή σε συνειδητή προσήλωση στο ταξικό ένστικτο; Προφανώς το δεύτερο.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κοινή δράση...

Μια από τις χειρότερες ιμπεριαλιστικές επιθέσεις βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα μετά την αφορμή της 11ης του Σεπτέμβρη. Επίθεση, που αφορά όλους τους λαούς του κόσμου. Επίθεση, που δεν αφήνει σχεδόν κανέναν τομέα της ανθρώπινης ζωής, που να μην επιχειρεί να τον επηρεάσει, να τον φέρει στα ιμπεριαλιστικά μέτρα και σταθμά.

Το άδικο ονομάζεται με τη βία «δίκιο» και σπέρνεται σχεδόν σε όλες τις γωνιές της Γης με τη μορφή άμεσων επεμβάσεων, πολέμων, πραξικοπημάτων, προβοκατσιών κ.ά. Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, οι εξελίξεις στην Κολομβία, οι επιχειρήσεις πραξικοπημάτων και προβοκατσιών στη Βενεζουέλα, το σκόπιμο θανατηφόρο αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή είναι μόνο λίγα από τα παραδείγματα της ιμπεριαλιστικής επίθεσης. Σχέδια στήνονται για τα Βαλκάνια, το Ιράκ, την περιοχή Ινδίας και Πακιστάν... Χώρες ολόκληρες μπαίνουν στη λίστα του «άξονα του κακού» και εκβιάζονται να σκύψουν το κεφάλι. Σχεδόν δεν υπάρχει γωνιά στον πλανήτη, που να μη δρομολογούνται σχέδια επεμβάσεων άμεσων ή έμμεσων.

Παράλληλα, η επίθεση επεκτείνεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις πιο στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες. Μεθοδικά και ανάλογα με τους συσχετισμούς στις διάφορες χώρες, ο κόσμος αλλάζει διαρκώς προς το χειρότερο. Χάνει τη δημοκρατική «βιτρίνα» του αστικού κόσμου, που του χρησίμεψε όλο το προηγούμενο διάστημα, για να κυριαρχήσει και όλο και πιο πολύ φαίνεται το αληθινό, αποκρουστικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού σε κάθε τομέα. Την ίδια ώρα, όλοι οι εργαζόμενοι στον καπιταλιστικό κόσμο νιώθουν το βιοτικό τους επίπεδο έρμαιο των πιο κυνικών ληστρικών μεθόδων, που «ερμηνεύονται» σαν «αναγκαίο κακό» της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης.

Σ' αυτές τις συνθήκες και για την αντιμετώπιση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας ενάντια στους λαούς του κόσμου, οι κομμουνιστές συζητούν για άλλη μια φορά την κοινή τους δράση. Ετσι, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, συγκεντρώνονται στην Αθήνα με πρωτοβουλία του ΚΚΕ δεκάδες αντιπρόσωποι Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων σχεδόν από κάθε γωνιά της Γης και μεταφέρουν τις αγωνιστικές εμπειρίες από τις χώρες τους, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη γενίκευσή τους. Την ίδια ώρα συζητούν για πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν την επικοινωνία και κατά συνέπεια την αποτελεσματικότητα της κοινής δράσης. Εξήντα έξι Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή και από αύριο, Παρασκευή, αρχίζουν οι εργασίες της Συνάντησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Οι καιροί δεν περιμένουν. Επείγει, να αναδειχτεί και ενισχυθεί ο αντιιμπεριαλιστικός πόλος αντίστασης και πάλης σε διεθνές επίπεδο. Καθήκον, που οι κομμουνιστές για άλλη μια φορά καλούνται, να πρωτοπορήσουν με κάθε τρόπο και μορφή, ώστε να πάρει ο ιμπεριαλισμός τη λαϊκή συντονισμένη απάντηση, που του ταιριάζει... Να ανατραπούν τα σχέδιά του και να αρχίσει η διαδικασία διαμόρφωσης ευνοϊκών συσχετισμών για την οριστική ανατροπή του.

Το ποτάμι

Ξέσπασε

ο μέγας ποταμός,

κοίτα αντάρα

και θυμός,

κοίτα τι δύναμη

μεγάλη

έχει ο λαός,

η βιοπάλη

τώρα που σήκωσε

κεφάλι!

* * *

Ξέσπασε,

ήταν πια καιρός

και προχωράει

μ' ορμή εμπρός,

κοίτα τεχνίτες

κι οικοδόμους,

κοίτα υπάλληλους

στους δρόμους

πώς πολεμούν

τους μαύρους «νόμους»!

* * *

Βγήκε απ' την κοίτη

ο ποταμός,

κυλάει και γίνεται

σεισμός,

γεια σου εργατιά

τρανή μεγάλη,

κράτα του αγώνα

τη σκυτάλη

μέχρι η νίκη

να προβάλει!


Ο οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ