Παρασκευή 26 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οταν η πραγματικότητα είναι σκληρή και...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ομόφωνο "όχι" της ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό»! Αυτός ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της χτεσινής «Αυγής». Ψάξαμε, ξαναψάξαμε να βρούμε πού, πότε, ποιοι και σε τι είπαν ομόφωνα «όχι». Βρήκαμε μόνο την επίσημη ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, όπου αναφέρει επί λέξει ότι «με μεγάλη πλειοψηφία ενέκρινε την πρόταση του προέδρου της ΓΣΕΕ για συνέχιση του διαλόγου για το ασφαλιστικό (...) για τη βελτίωση των παραμετρικών αλλαγών (σ.σ. έτσι ονομάζει ο Πολυζωγόπουλος τις ανατροπές)». Το ίδιο δελτίο αναφέρει ότι «με τη θετική ολοκλήρωση του διαλόγου θα επιδιωχτεί η σύναψη Εθνικής Κοινωνικής Συμφωνίας». Αναφέρει επίσης ότι το Γενικό Συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, δηλαδή για τις αυξήσεις -κοροϊδία 3,4% στους μισθούς.

Πού το βρήκε το ομόφωνο «όχι» η «Αυγή»; Δεν το βρήκε πουθενά. Απλά το κατασκεύασε! Γιατί; Γιατί, όπως έγινε καθαρό και στο Γενικό Συμβούλιο, αυτό που φαίνεται ότι πονάει διάφορους είναι η πάση θυσία σωτηρία της σημερινής ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Μια ηγεσία που κατ' επανάληψη το τελευταίο διάστημα πούλησε και ξαναπούλησε τα εργατικά συμφέροντα. Και στο εργασιακό, και στο ασφαλιστικό, και στο φορολογικό, και στο μισθοδοτικό. Μια ηγεσία που δε δίστασε να παίξει ανοιχτά και ρόλο απεργοσπάστη. Αυτή την ηγεσία θέλει να σώσει η «Αυγή» και ο πολιτικός φορέας που εκφράζει.

... οι εφιάλτες τους γίνονται πράξη

Και για να πούμε τα πράγματα με τ' όνομά τους, αυτό που τους καίει ακόμη περισσότερο δεν είναι η σωτηρία του Πολυζωγόπουλου. Αυτό που τους καίει είναι το γεγονός πως κόντρα σ' αυτό το ξεπούλημα συγκροτείται στην πράξη μια πλατιά ταξική συσπείρωση γύρω από τις θέσεις του ΠΑΜΕ. Μια συσπείρωση που δεν αρκείται σε κούφιες διακηρύξεις και λόγια του αέρα, αλλά έχει αποδείξει ήδη με την απεργία της 3ης Απρίλη ότι είναι αποφασισμένη να τραβήξει μπροστά. Ο,τι σηματοδοτεί αυτή η συσπείρωση είναι που τρομάζει πολλούς. Χρόνια και χρόνια επενδύουν ιδεολογικά και σε χρήμα για να έχουν στη διάθεσή τους μια ΓΣΕΕ που να την έχουν του χεριού τους και να τους εξυπηρετεί. Και κατανοούν ότι κινδυνεύουν να χάσουν τ' αυγά και τα πασχάλια. Με τις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς, ας προσθέσουμε στους εφιάλτες τους έναν ακόμα...

Φαρισαίοι και υποκριτές

«Δεν μπορεί η κεντροαριστερά, η σύγχρονη δημοκρατική ευρωπαϊκή Αριστερά - και όπως αυτή αναφέρεται σε κάθε χώρα - να κυβερνά ως συνώνυμη ή ως ψευδώνυμη της συντήρησης και της Δεξιάς»...

Με δεδομένο, ότι η παραπάνω δήλωση, η οποία έγινε με αφορμή τις γαλλικές εκλογές, ανήκει στον Κ. Λαλιώτη, να είστε σίγουροι, πως όταν το κόμμα του κ. Λαλιώτη γίνει... κυβέρνηση (!), δε θα εφαρμόσει πολιτική συνώνυμη της Δεξιάς... Αν παραξενεύεσθε, σας πληροφορούμε, οτι τώρα δεν κυβερνά το κόμμα του κ. Λαλιώτη, αλλά ένα ψευδώνυμο της συντήρησης, που έχει το θράσος να αυτοονομάζεται αριστερό και σοσιαλιστικό...

«Ουαί υμίν φαρισαίοι υποκριτές».

Ριζικά αντίθετη

Κατά εφτά (7) ποσοστιαίες μονάδες - και, μάλιστα, μέσα σ' ένα εξάμηνο - μειώθηκε το ποσοστό των Ελλήνων, που διαπιστώνει «καλυτέρευση» της οικονομικής ζωής της χώρας, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα κοινής γνώμης της Κομισιόν (Ευρωβαρόμετρο). Το 45% των Ελλήνων διαπιστώνει «χειροτέρευση», το 26% «στασιμότητα» και μόνον ένα 22% βλέπει «καλυτέρευση», σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ενώ τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν η ανεργία και αμέσως μετά έπεται η φτώχεια.

Προφανώς, η γνώμη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού είναι αντίθετη απ' αυτήν του Κ. Σημίτη και της κυβέρνησής του....

Πολυπράγμων... ο πρωθυπουργός

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο πρωθυπουργός είχε την ιδιότητα του «θεράποντος ιατρού». Ξέραμε, ακόμη, ότι είχε και την ιδιότητα του «διευθυντή ορχήστρας». Είχαμε επίσης ακούσει ότι ήταν και... «καπετάνιος». Αλλά ότι ήταν και... «υδραυλικός» (!) δεν το γνωρίζαμε! Για να μην έχετε αμφιβολία πάντως, σας λέμε ότι τη νέα ιδιότητα του πρωθυπουργού την ανακοίνωσε ο κ. Πρωτόπαππας. Ο τελευταίος, ερωτηθείς για την πρόσφατη συνεδρίαση του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης και σχολιάζοντας ότι από τη σύσκεψη δεν «διέρρευσε» η συζήτηση του πρωθυπουργού με τους συμμετέχοντες, δήλωσε όλο καμάρι ότι «ο υδραυλικός είχε λάβει τα μέτρα του»...

Εμείς, τώρα, τι να πούμε; Με το καλό και... «ηλεκτρολόγος».

Η απασχόληση

Σύμφωνα, με το «Μείζον Ελληνικό λεξικό Τεγόπουλου - Φυτράκη» η λέξη απασχόληση σημαίνει τα εξής: «Η ενέργεια και το αποτέλεσμα του απασχολώ, στροφή της προσοχής μακριά από την ασχολία, η κατάσταση του απασχολούμαι, επίδοση σε ορισμένο έργο, φροντίδα, σκοτούρα».

Σημειώνουμε την ερμηνεία της λέξης, ώστε να γίνει περισσότερο καθαρό, γιατί οι κυβερνώντες χρησιμοποιούν τη λέξη απασχόληση και όχι τη λέξη εργασία, όταν αναφέρονται σε οτιδήποτε σχετικό με την τελευταία. Για παράδειγμα, λένε «εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση» και όχι για την εργασία κλπ., κλπ. Ούτε τους εργαζόμενους, ούτε την εργασία, έχουν στο νου τους οι άνθρωποι. Επιδιώκουν, απλά και μόνο, τη στροφή της προσοχής των ολοένα και περισσότερων ανέργων μακριά από το πρόβλημά τους. Τη μετατροπή τους, δηλαδή, σε «απασχολήσιμους».

Είναι, ίσως, από τις λίγες φορές, που οι κυβερνώντες μιλάνε με ειλικρίνεια. Με τον τρόπο τους, βέβαια...

Τα ανασφαλή...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΣΦΑΛΕΣ Ισραήλ, σημαίνει ασφαλές παλαιστινιακό κράτος. Είναι η εκτίμηση των Παπανδρέου και Τζεμ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπως τουλάχιστον μας τις ανακοίνωσαν χτες. Να υποθέσουμε, δηλαδή, ότι οι Ισραηλινοί κάνουν όσα κάνουν για λόγους ...ανασφάλειας;

Πάντως, αν είναι έτσι, υποθέτουμε ότι πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια προσφέρουν στο Ισραήλ τα δισεκατομμύρια των ΗΠΑ, που έχουν καταστήσει αυτό το κράτος μια από τις πιο ισχυρές στρατιωτικές μηχανές στον κόσμο, παρά οι δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου. Οπότε, ας μην πολυκουράζονται.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ελαφρύνσεις και κίνητρα για επιδοτούμενες προσλήψεις: Το σύνηθες, τα τελευταία χρόνια, «φάρμακο» της κυβέρνησης για τη δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας, που διαρκώς αυξάνει. Ανακοίνωσε και πάλι χτες τα σχετικά μέτρα ο πρωθυπουργός.

Προφανώς, πάλι θα διαπιστώνουμε το φαινόμενο έξαρσης των απολύσεων εργαζομένων, προκειμένου στη συνέχεια να προσληφθούν ως επιδοτούμενοι, που, και «φθηνότεροι» είναι, και «απαλλάσσουν» τους εργοδότες από τις εισφορές.

Αν, τέλος πάντων, θέλουν να χρηματοδοτήσουν με έναν ακόμα τρόπο τις επιχειρήσεις, ας το κάνουν, επιλογή τους είναι. Πλην όμως, να παρουσιάζεται η παροχή του δημοσίου χρήματος, ως πολιτική αντιμετώπιση της ανεργίας είναι προφανώς κοροϊδία, που κανέναν δεν πείθει.

Οσο για τα δημοσιεύσιμα ποσοστά της ανεργίας, ευελπιστούμε να έχουν σοβαρευτεί κάπως στον τρόπο υπολογισμού και να μην προσπαθούν να ωραιοποιήσουν τα πάντα με αριθμούς.

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ έκθεση της Κομισιόν είδε το φως της δημοσιότητας και, ομολογουμένως, δεν εξέπληξε κανέναν. Απαιτεί πιο γρήγορη και πιο αποφασιστική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό και «απελευθέρωση της αγοράς εργασίας», για να προχωρήσει, λέει, η ανάπτυξη με ρυθμό 3,5%!


Γρηγοριάδης Κώστας

Προφανώς, έχει παγιωθεί πλέον στην εκσυγχρονιστική οικονομική σκέψη, ότι τα ποσοστά ανάπτυξης και τα ποσοστά αύξησης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων πρέπει να είναι αντιστρόφως ανάλογα.

Αναγνωρίζει, πάντως, στην κυβέρνηση ότι βαδίζει στη ...σωστή κατεύθυνση. Ξέρετε εσείς τι εννοούν σωστή οι καρεκλοκένταυροι των Βρυξελλών...

Γυρίστε τους την πλάτη

Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το πρόσωπο... Τα δύο χέρια της άρχουσας τάξης ξέρουν καλά να κάνουν αυτή τη δουλιά. Δεν αμφιβάλλουμε ότι η εξουσία είναι πολύ γλυκιά και κατά συνέπεια τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ κόπτονται το μεν να τη διατηρήσει η δε να την αποκτήσει. Βασική προϋπόθεση γι' αυτό είναι να παραμείνουν τα λαϊκά στρώματα εγκλωβισμένα στη μέγκενη του δικομματισμού για να συνεχίσει αυτός το «θεάρεστο» για το μεγάλο κεφάλαιο και οδυνηρό για το λαό έργο του.

Ολα τους τα σφυριά σ' αυτή την κατεύθυνση χτυπάνε ασταμάτητα. Ενόψει μάλιστα εκλογών το σφυροκόπημα θα γίνει ανελέητο. Προσπαθούν και οι δύο να πείσουν το λαό ότι διαφέρουν και επειδή διαφορές επί της ουσίας των στρατηγικών επιλογών τους δεν υπάρχουν καταφεύγουν σε εφευρήματα και ανάγουν τα δευτερεύοντα σε κύρια. «Δεξιά - αντιδεξιά» λέει ο ένας, πιστοποιητικά γνήσιου νεοφιλελευθερισμού επικαλείται πως διαθέτει ο δεύτερος, και οι δυο μαζί θυμούνται και προστρέχουν στον κόσμο της Αριστεράς, ευελπιστώντας να τον εξαπατήσουν και να υφαρπάσουν ψήφους.

Καλλιεργούν ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές και αναπαράγουν τεχνητά διλήμματα στην προσπάθειά τους να εκφύγει της προσοχής του λαού πως και οι δύο, ανεξάρτητα αν πορεύονται σε διαφορετικές λωρίδες κυκλοφορίας, έχουν την ίδια ακριβώς κατεύθυνση, τον ίδιο προσανατολισμό. Είναι συνυπεύθυνοι για τη διόγκωση των μεγάλων λαϊκών προβλημάτων, αν και με διαφορετικό μερίδιο ευθύνης. Πλήρης η ταύτισή τους για την ανατροπή του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος, για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, για το ξεθεμελίωμα κάθε κεκτημένου στο όνομα της ελευθερίας της αγοράς και του ανταγωνισμού. Ο ένας νομοθετεί «τρομονόμους», ο άλλος συμφωνεί και επαυξάνει, καγχάζοντας πως αυτός πρώτος είχε την ιδέα, πως τη δική του πολιτική «κλέβει» το ΠΑΣΟΚ. Και οι δυο υπεραμύνονται αποφάσεων αντιδραστικών και επικίνδυνων για τα λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες, για τα λαϊκά κινήματα, βλέπε Σένγκεν, ευρωστρατό, πολέμους που τους προπαγανδίζουν ως «αντιτρομοκρατικές εκστρατείες». Και δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, εκπρόσωποι της τάξης τους είναι, για τα δικά της συμφέροντα φροντίζουν και καλά κάνουν. Πάει πολύ όμως η αθλιότητά τους να ισχυρίζονται τα αντίθετα!

Και για το ΠΑΣΟΚ και για τη ΝΔ οι εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός δεν είναι τίποτα άλλο παρά το υποζύγιο που στις πλάτες του θα φορτώνουν συνεχώς νέα βάρη. Και για να το κάνουν οφείλουν πρώτα να τον αποκοιμίσουν, να τον αποπροσανατολίσουν για να μη βρει ποτέ το δρόμο για την εκπλήρωση των προσδοκιών, των αναγκών του, όσων δικαιούται και αξίζει. Το δρόμο της πλατιάς κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας, το δρόμο της συγκρότησης του λαϊκού μετώπου πάλης. Ο ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον απρόβλεπτο παράγοντα και να τους χαλάσει τα σχέδια. Ας κάνει την αρχή την Κυριακή των δημοτικών εκλογών, εγκαταλείποντας μαζικά και τους δύο, ενισχύοντας τα ψηφοδέλτια μάχης και αγώνα, ενισχύοντας τελικά το ΚΚΕ και την πρότασή του.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Τι λέει η ΕΣΗΕΑ για την Πρωτομαγιά;

Γρηγοριάδης Κώστας

Με απεργία την παραμονή της 1ης Μάη - ώστε να μην κυκλοφορούν εφημερίδες ανήμερα - γιορτάζουν παραδοσιακά οι δημοσιογράφοι την εργατική Πρωτομαγιά. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, όμως, δεν έχει προκηρύξει ακόμη απεργία για τις 30 του Απρίλη. Μάλιστα, η ανάλογη πρόταση του εκπροσώπου της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» για απεργία και στις εφημερίδες και στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, στην προχτεσινή συνεδρίαση.

Μπορεί, βέβαια, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, να σκέφτεται και να λέει διάφορα, υπολογίζοντας ότι και απεργία θα γίνει στις 30 του Απρίλη (για λόγους παράδοσης) και τα ημερομίσθια εκείνης της μέρας θα πληρωθούν και η Τρίτη, μετά το Πάσχα, θα λογαριαστεί, ως αργία, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση. Κάνουν και οι εργοδότες, όμως, τους δικούς τους λογαριασμούς. Κι απ' ό,τι μαθαίνουμε, έχουν βάλει τις δικές τους απαιτήσεις στην ΕΣΗΕΑ.

Γιατί, λοιπόν, η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ δεν ξεκαθαρίζει τα πράγματα; Γιατί δεν προκηρύσσει απεργία για την Τρίτη, 30 Απρίλη, κάνοντας, ταυτόχρονα, καθαρό προς κάθε κατεύθυνση, ότι δε δουλεύει κανένας την άλλη Τρίτη, μετά το Πάσχα, αφού είναι αργία; Δεν καταλαβαίνει ότι μόνο τη σύγχυση καλλιεργεί με τη στάση της και αφήνει τους δημοσιογράφους έκθετους στις όποιες ντρίμπλες των εκδοτών;

Χωρίς σχόλια

«Δεν μπορώ να παίρνω μηνύματα μέσω παραπολιτικών σε εφημερίδες, είτε από τον κ. Κοσμίδη, είτε από τον αρμόδιο υπουργό, τον κ. Μανίκα, είτε από τον κ. Σφυρίου, ότι έχουμε ράμματα για τις γούνες. Γράφω στα παλαιότερα των υποδημάτων μου αυτές τις μεθοδεύσεις» (Χρήστος Μαγκούφης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ).

«Κύριοι υπουργοί, αν συνεχίσετε έτσι, είναι σίγουρο ότι η ΝΔ θα γίνει κυβέρνηση» (Κυριάκος Σπυριούνης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ).

«Χάσατε κύριοι της κυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις πολιτικές εντυπώσεις. Φροντίστε να φέρνετε πιο καλά προετοιμασμένα νομοσχέδια» (Φλώρος Κωνσταντινίδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ).

Τα παραπάνω αποσπάσματα ομιλιών είναι από την προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση της Βουλής, όπου συζητήθηκε το σκανδαλώδες κυβερνητικό νομοσχέδιο για την ίδρυση εταιρίας «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ». Την ίδια ώρα, συνεδρίαζε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο προτίμησε να ασχοληθεί με το λογοπαίγνιο του Χαρίλαου Φλωράκη και, μάλιστα, αποφάσισε να προβεί σε σχετικές δηλώσεις ο Κ. Λαλιώτης. Στις 12 τα μεσάνυχτα...

Τα σχόλια δικά σας.

Εύλογα ερωτήματα

Ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο μερίδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ - στην οποία δε μετέχουν τα υψηλόβαθμα στελέχη - αμφισβητεί ευθέως τον Κ. Σημίτη, δημοσιεύει η χτεσινή «Καθημερινή». Σημειώνει, μάλιστα, ότι η ομάδα αυτή θα εκφραστεί στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και, στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ εκλέξει λιγότερους από 15 νομάρχες, θα προχωρήσει, τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, σε δημόσια αποκήρυξη του Κ. Σημίτη, ζητώντας την αντικατάστασή του από την αρχηγία του κυβερνώντος κόμματος και την πρωθυπουργία, πριν από το τέλος του έτους.

Δεν μπορούμε, να βεβαιώσουμε την ακρίβεια του ρεπορτάζ και, πολύ περισσότερο, τις λεπτομέρειες των όποιων σχεδιασμών, αλλά αναρωτιόμαστε για τις βαθύτερες σκοπιμότητές του. Θέλει να προειδοποιήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για τις όποιες κινήσεις αμφισβήτησής της; Μήπως, το αντίθετο, να καλλιεργήσει παραπέρα το όποιο, υπαρκτό τέτοιο κλίμα; Εντάσσεται σε κάποιο γενικότερο σχέδιο αναμόρφωσης και εξωραϊσμού του δικομματικού πολιτικού σκηνικού; Κάτι άλλο; Θα δούμε. Τίποτε δε μένει κρυφό στο τέλος.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι εντολές τους

Το φιρμάνι βγήκε. Η Κομισιόν δεν κρύβει λόγια. Οι εντολές που έφυγαν προχτές από τις Βρυξέλλες -- και έχουν την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης -- δε χωράνε καμιά παρερμηνεία. Το Διευθυντήριο των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου, το επιτελείο της αντεργατικής και αντιδραστικής καπιταλιστικής ολοκλήρωσης, διατάσσει.

ΕΝΤΟΛΗ ΠΡΩΤΗ: Να επιταχυνθεί η αντιασφαλιστική ανατροπή και να κλείσει μέσα στο 2002. Πρόσχημα η «γήρανση» του πληθυσμού και στόχος να αποφευχτούν οι δημοσιονομικές ανισορροπίες. Το συμπέρασμα είναι καθαρό: Για την Κομισιόν και την κυβέρνηση, το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης θεωρείται κόστος, που πρέπει να υποταχτεί στη δημοσιονομική μέγκενη και στην ΟΝΕ. Αρα περικοπές στις συντάξεις, στις παροχές, στις επιχορηγήσεις, νέα ληστεία στα αποθεματικά των Ταμείων.

ΕΝΤΟΛΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: Να ενθαρρυνθούν οι πιο ηλικιωμένοι εργαζόμενοι να παραμείνουν στην εργασία. Αρα, αύξηση των ορίων ηλικίας, μέχρι και τα 67 χρόνια. Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και της δυνατότητας για πλήρη σύνταξη πριν τα 65 χρόνια.

ΕΝΤΟΛΗ ΤΡΙΤΗ: Να προωθηθεί η προσαρμογή των μισθολογικών συστημάτων ώστε οι μισθοί να ανταποκρίνονται καλύτερα στις διαφορές της παραγωγικότητας και στις τοπικές ανάγκες της αγοράς. Δηλαδή, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ατομικές συμβάσεις και αμοιβές, χτύπημα των συνδικάτων και κάθε μορφής συλλογικής δράσης και εκπροσώπησης.

ΕΝΤΟΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ: Να συνεχιστεί η ελάφρυνση των εργοδοτών από τις λεγόμενες εισφορές τους στην εργασία. Που σημαίνει επιπλέον ενίσχυση της κερδοφορίας, αφαίρεση πόρων από τα ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς.

ΕΝΤΟΛΗ ΠΕΜΠΤΗ: Παραπέρα «άνοιγμα» της οικονομίας στους νόμους της αγοράς και νέες φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις. Νέες ιδιωτικοποιήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και επιπλέον απελευθέρωση των θαλάσσιων μεταφορών.

Η έκθεση της Κομισιόν δίνει το σινιάλο για μια καινούρια ληστρική έφοδο του κεφαλαίου κατά των εργαζομένων, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των εισοδημάτων τους. Με αυτές τις εντολές στη φαρέτρα της η κυβέρνηση προχωρά. Τα προπαγανδιστικά φληναφήματα για ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που δε θίγει αλλά δήθεν ωφελεί τους εργαζόμενους, για δήθεν γενναία οικονομική ενίσχυση του συστήματος, είναι το προπέτασμα καπνού για να περάσει ο αντιασφαλιστικός οδοστρωτήρας. Είναι η «επικοινωνιακή» απόχη που επιχειρεί να παγιδεύσει τους εργαζόμενους.

Και εδώ, βέβαια, δεν ισχύει ο ισχυρισμός η «κακή Κομισιόν» και η «καλή κυβέρνηση». Και οι δύο για τους ίδιους στόχους πασχίζουν. Στην ίδια πλευρά του χαρακώματος -- του εργοδοτικού -- έχουν ταχθεί. Στην ίδια πλευρά έχουν ταχθεί και όσοι από την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος τούς σιγοντάρουν, τους στηρίζουν, είναι τα «μισθωμένα παπαγαλάκια» τους μέσα στην εργατική τάξη.

Να γιατί οι εργαζόμενοι δε χρειάζονται και άλλες αποδείξεις. Δεν έχουν άλλες επιλογές. Ο μόνος δρόμος που τους απομένει είναι να ενισχύσουν το δικό τους χαράκωμα. Να ενισχύσουν τον ταξικό πόλο μέσα στο εργατικό κίνημα. Να στηριχτούν πάνω του και να τον στηρίξουν με νέες δυνάμεις. Μια πρώτη μάχη, την Πρωτομαγιά, στην απεργία και στις συγκεντρώσεις. Να πυκνώσουν τις γραμμές της ταξικής πάλης, της αντίστασης και της αντεπίθεσης.

Η γιατρειά

-- Γιατρέ μου

έχω πυρετό,

και πόνο

στο κεφάλι

μήπως ο άτιμος

ιός μ' έχει τυχόν

προσβάλει;

* * *

-- Α, μπα, δεν έχεις

ίωση κι αυτά

που νιώθεις όλα

είν' απ' τις τράκες,

την ΟΝΕ κι από

τα «μέτρα» - φόλα!

* * *

-- Και πώς γιατρέ

θα γιατρευτώ,

τι συνιστάς

να κάνω;

* * *

-- Να μην ψηφίζεις

στο εξής

γδάρτη αρχηγό

και πλάνο

και να παλεύεις

συνεχώς

με τη γροθιά

επάνω

τους κυβερνήτες

τους ληστές

και το αισχρό

«ευρω-πλάνο»!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ