Τρίτη 9 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η φράση που δεν ειπώθηκε

Γρηγοριάδης Κώστας

«Υπάρχει πρόοδος και συντήρηση. Ομως η πολιτική αντιπαράθεση για το μέλλον δε γίνεται με όρους "Δεξιά -Αριστερά"».

Η παραπάνω φράση του πρωθυπουργού, η οποία περιλαμβανόταν και στα δυο γραπτά κείμενα των ομιλιών του, σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, κατέστη η σημαντικότερη φράση της περιοδείας του, επειδή ...δεν ειπώθηκε ποτέ. Για την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός επέλεξε να παραλείψει την εν λόγω φράση του κατά την εκφώνηση των δύο ομιλιών του και έτσι η συγκεκριμένη αποστροφή παρέμεινε στα χαρτιά. Γίνεται, δε, λόγος για εντονότατο παρασκήνιο που υπήρξε, μόλις διάφοροι στη Χαριλάου Τρικούπη έλαβαν γνώση του τι επρόκειτο να πει ο πρωθυπουργός και έκαναν να αδύνατα δυνατά να μην το πει.

Παραμένει, βέβαια, το ερώτημα ποιος «κέρδισε»: Εκείνοι που λένε ότι μπορεί μεν η φράση να μην εκφωνήθηκε, αλλά -όπως υποστηρίζουν- «τα γραπτά μένουν», που σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός αποδοκιμάζει τη λογική του «σκληρού ροκ» του Κ. Λαλιώτη, ή μήπως κέρδισε ο Λαλιώτης που τελικώς κατόρθωσε να μην ακουστεί η φράση από το στόμα του πρωθυπουργού;... Εκτός βέβαια, αν έχει δίκιο ο Χρ. Πρωτόπαππας που όπως υποστήριξε χτες η συγκεκριμένη φράση ανήκει σε εκείνες που «καμιά φορά ξεφεύγεις από το χειρόγραφο που έχεις ετοιμάσει, προκειμένου με παραδείγματα που θα παρουσιάσεις να γίνεις πιο αντιληπτός», για να συμπληρώσει πάντως πως η «ουσία παραμένει η ίδια»...

Η σύμπτωση...

«Γηράσκω αεί διδασκόμενος», έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, αλλά η κυβέρνηση το 'χει ...καταλάβει διαφορετικά το γνωμικό και χτες ο Δ. Ρέππας εξάγγειλε το «γηράσκω αεί εργαζόμενος». «Ενας νέος παράγοντας έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, σημείωσε ο υπουργός, εξαγγέλλοντας τους άξονες του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση και συνέχισε: Ολοι συμφωνούν ότι για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς, αλλά πρωτίστως ανθρώπινους, η απάντηση στην πρόκληση της δημογραφικής γήρανσης και της επιμήκυνσης της ζωής είναι η ενεργός γήρανση. Να μην αισθάνεται ο πολίτης ότι "ξόφλησε"».

Λίγη ώρα πριν, στην ημερίδα του ιδρύματος Κόκκαλη, ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ, μιλώντας για το Ασφαλιστικό, υπογράμμιζε ότι δεν τελειώνει εδώ η ιστορία. Δεν είναι αυτή η τελική λύση. Πρέπει να ακουμπήσουμε και πιο δύσκολα θέματα. Και προχωρούσε στην ανάλυση του νέου δόγματος της μεγαλοεργοδοσίας, περί «εργασιοθεραπείας» για ν' αντιμετωπίσουν την ανία τους οι συνταξιούχοι, οι οποίοι πλέον ζουν περισσότερα χρόνια.

Κάθε σύμπτωση είναι απολύτως τυχαία...

Τα μεν και τα δε...

Για το σκάνδαλο του Χωριού Τύπου της Ολυμπιάδας στο Μαρούσι, γράφαμε τις προάλλες. Και μπορεί η συγκεκριμένη περίπτωση να αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προκλητικά απλόχερης ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου από την κυβέρνηση, αλλά δεν είναι και η μοναδική. Η κυβέρνηση, με πρόσχημα την προσέλκυση του μεγάλου κεφαλαίου στην ανάληψη έργων ή τομέων, προχωρά σε συνεχώς και μεγαλύτερες παραχωρήσεις, κάθε είδους και μορφής. Μπορεί, για το Ασφαλιστικό, να μη βρίσκει παρά μόνον ψίχουλα στον κρατικό κορβανά ο Ν. Χριστοδουλάκης. Μπορεί ο Δ. Ρέππας να μη βρίσκει ούτε καν ένα μικρό μέρος όσων έχουν καταληστεύσει από τα ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι σήμερα. Μπορεί να κινδυνολογούν ασύστολα οι κυβερνώντες και οι μεγαλοεργοδότες, μόλις ακούσουν για την ανάγκη ικανοποιητικών αυξήσεων σε μεροκάματα, μισθούς και συντάξεις. `Η, να μιλούν για άδεια κρατικά ταμεία, όταν αντιμετωπίζουν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, κλπ., κλπ. Οταν, όμως, πρόκειται για δημόσια έργα και γενικότερα, για δουλιές, που αφορούν στην εισροή χρημάτων στα ταμεία των μεγάλων επιχειρήσεων, τότε τα δισεκατομμύρια και τα τρισεκατομμύρια ρέουν άφθονα. Κι όλ' αυτά γίνονται σε όλο και μεγαλύτερη έκταση και βάθος, ενώ έχουν πάρει, ήδη, ασύλληπτες, προκλητικές διαστάσεις.

Αυτή είναι η αλήθεια.

Διευρύνονται οι ταξικές ανισότητες

Αποκαλυπτικά των αυξανόμενων συνεχώς ταξικών ανισοτήτων είναι τα στοιχεία, για τους βαθμούς των τελειοφοίτων Μέσης Εκπαίδευσης της περσινής χρονιάς, που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Στατιστικής Τεκμηρίωσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 11,56% των μαθητών της περσινής Γ` Λυκείου, που φοιτούσε σε ιδιωτικά σχολεία, αποφοίτησε με βαθμό απολυτηρίου μεγαλύτερο του 19, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των δημοσίων σχολείων βρίσκεται στο 4,74%. Ποσοστό, που συνήθως γίνεται ακόμη μικρότερο στα δημόσια λύκεια της περιφέρειας. Ακόμη, βαθμό απολυτηρίου ανάμεσα στο 15 και το 19 έλαβε το 53,41% των τελειοφοίτων ιδιωτικών λυκείων και μόνον το 35,32% των τελειοφοίτων των δημοσίων λυκείων. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός, επίσης, πως το χάσμα μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων διευρύνεται κάθε χρόνο προς όφελος των τελευταίων.

Οπως καταλαβαίνει ο καθένας, τα αποτελέσματα αυτά δίνουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στους τελειοφοίτους των ιδιωτικών σχολείων, στη διεκδίκηση μιας θέσης στις πανεπιστημιακές σχολές «υψηλής ζήτησης», περιορίζοντας τα παιδιά των δημοσίων λυκείων στις «χαμηλής ζήτησης» πανεπιστημιακές σχολές ή τα ΤΕΙ, τα πτυχία των οποίων έχουν περιορισμένο «αντίκρισμα».

Αραγε, τι λέει ο υπουργός Παιδείας; Πιστεύει ότι τα προαναφερόμενα στοιχεία είναι άσχετα με την πολιτική του υπουργείου του και της κυβέρνησης, γενικότερα;

Περί «βίας γενικώς... »

H πιο παράλογη στάση ζωής, που μπορεί να βρεθεί κανείς, είναι να προσπαθεί «λογικά» να κρυφτεί από τον ίδιο τον εαυτό του. Χωρίς άλλοθι, κανένας δε ζει, αλλά όταν αυτά τα άλλοθι είναι του τύπου «... εσείς γιατί σκοτώνετε τους μαύρους;» και, μάλιστα, προσπαθούν να διαμορφώσουν κοινωνική συνείδηση, την ώρα, που δικαιολογούν μαζικά εγκλήματα, τότε το ζήτημα ξεφεύγει από την απλή γελοιότητα και πάει προς την πολύ επικίνδυνη εξέλιξη.

Ο λόγος γίνεται για όλους αυτούς, που, σε σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, «βρήκαν μάντρα να κρυφτούν» και πίσω απ' αυτήν να κρύψουν τη δική τους «λογική», αλλά, όπως πιστεύουν, και τις όποιες συνειδήσεις μπορέσουν να πάρουν σβάρνα με την «πειθώ τους». Η ιστορία πρωτολανσαρίστηκε - από πού αλλού; - από τις ΗΠΑ, που από την αρχή παρίσταναν πως δεν καταλαβαίνουν και, τάχα, δήλωναν «ενάντια στη βία και από τις δύο πλευρές...». Εκεί ήταν, που βρήκαν και γαντζώθηκαν όλοι οι ένοχοι συνοδοιπόροι μαζί και οι Εκκλησίες στα ποικίλα τους δόγματα και αιρέσεις και βάλθηκαν, ενώ οι ίδιοι κρύβονταν από τον εαυτό τους, να αποτρελάνουν, ταυτόχρονα, και την κοινωνία ολόκληρη.

Πιο λογικό είναι να αναζητάς τη σελήνη, ενώ ο ήλιος σου καίει τα μάτια το καταμεσήμερο, παρά να κάνεις πως δε βλέπεις πως οι ΗΠΑ βουκέντριζαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα την ισραηλινή κυβέρνηση να μην αφήνει τους Παλαιστινίους σε ησυχία. Ποιοι ήταν εκείνοι, που σχεδόν όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα μπαινοβγαίνουν στα παλαιστινιακά εδάφη με τανκς και μπουλντόζες και παίρνουν σβάρνα σπίτια, ξεκληρίζουν οικογένειες; Αυτό δεν είναι τρομοκρατία; Από πού πήραν το δικαίωμα για τέτοιες «διεισδύσεις»; Ποιος τους άναψε «πράσινο φως» για τις λεγόμενες «επιλεκτικές δολοφονίες στελεχών»; Εκτός και είναι της παράλογης λογικής, ότι πρέπει να τιμωρείται, όχι αυτός που τραβάει το μαχαίρι, αλλά αυτός που τολμάει, να υψώσει έστω και μηχανικά τα χέρια για να αμυνθεί.

Τώρα, αν με τη βία εννοούν και την ανυπότακτη δεύτερη Ιντιφάντα, τότε να το πουν ανοιχτά και ξάστερα, για να τους πάρει είδηση και ο κόσμος. Δηλαδή, να παραδεχτούν πως ένας λαός δεν έχει δικαίωμα να αγωνίζεται με ό,τι του έχει απομείνει, με μόνη την καρδιά του και την ανάσα του, σε τελευταία ανάλυση, για την ελευθερία του και την αξιοπρέπειά του. Οτι πρέπει αδιαμαρτύρητα να γονατίζει και να υποτάσσεται, από τη στιγμή που βρέθηκε στο ιμπεριαλιστικό στόχαστρο, με την ελπίδα «να φαγωθεί τελευταίος...».

Αυτός είναι ο καημός τους, έλα, όμως, που είναι τέτοια η παραφροσύνη των απαιτήσεών τους, που καρφώνονται. Ο παλαιστινιακός λαός δε σκύβει να σφαχτεί και περιμένει να «αγιάσει», αγωνιζόμενος ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Κινητή ... ασφαλείας

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ τι στοιχεία έχουν ή δεν έχουν για την «17 Νοέμβρη» και τη δολοφονία Σόντερς οι «αρμόδιες αρχές», από την επεξεργασία των στοιχείων των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, το σημαντικό ερώτημα είναι τι στοιχεία έχουν γενικώς από τα κινητά τηλέφωνα και τη χρήση τους.

Γιατί, βέβαια, τα σχετικά δημοσιεύματα είναι ενδεικτικά του πόσο μπορούν να ελέγχουν οι εν λόγω εταιρίες, τι λέμε, με ποιον το λέμε και γιατί το λέμε. Οσο για την ασφάλεια του προσωπικού μας απορρήτου, προφανώς επαφίεται στην ευαισθησία των ιδιοκτητών τους, που, φυσικά, δεν έχουμε κανένα λόγο να εμπιστευόμαστε.

Βεβαίως, όταν γίνονται τέτοιου είδους κριτικές, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης μιλάει για υπονόμευση της αποτελεσματικότητας των προσπαθειών για «πάταξη της τρομοκρατίας». Πλην, όμως, έχει αποδειχθεί ότι οι κρατικές υπηρεσίες είναι αποτελεσματικές, μόνον εκεί που θέλουν να είναι...

ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ στους πελάτες τους, που έχουν την κακή συνήθεια να επισκέπτονται το γκισέ, σκέφτονται να επιβάλουν τώρα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, γιατί τους είναι οικονομικά ασύμφορο, λένε, και προτιμούν να πηγαίνει ο κόσμος στα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών.

Δεν είναι βέβαια να απορεί κανείς, μια και με την ασυδοσία, που τους διασφαλίζεται από το κράτος, συνήθως κάνουν ό,τι θέλουν. Ομως, μήπως παραπάει αυτό; Αρκετά δεν τους χρωστάμε και αρκετά δεν τους πληρώνουμε μέχρι τώρα;

Οχι τίποτε άλλο, δηλαδή, αλλά το μέτρο είναι «κομμένο και ραμμένο» για τους συνταξιούχους, που έχουν κάποιες δυσκολίες εξοικείωσης με τις νέες τεχνολογίες, χωρίς, βέβαια, να ευθύνονται γι' αυτό.

ΕΝΤΑΞΕΙ, να το δεχτούμε, ότι πρωθυπουργός είναι, σχέσεις με τα «διαπλεκόμενα» έχει, μπορεί να γίνεται και διακαναλικός και οτιδήποτε άλλο θέλει. Ομως, το να αποφασίζει η κυβέρνηση ποιοι εκφράζουν την «κοινή γνώμη», μήπως είναι ελαφρώς «καπέλωμα»;


Γρηγοριάδης Κώστας

Τα λόγια και...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το 'χαμε σημειώσει πριν από αρκετούς μήνες και, τελικά, έστω και με αρκετή καθυστέρηση, ο Κ. Σημίτης έρχεται να μας επιβεβαιώσει. Είχαμε γράψει, λοιπόν, ότι το νέο ...όραμα, που θα αντικαταστήσει την ΟΝΕ και το ευρώ, θα είναι η «σύγκλιση». Και, πράγματι, αυτή τη λέξη έλεγε και ξανάλεγε ο Κ. Σημίτης στην πρόσφατη περιοδεία του στη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά. Τη συνόδευε, μάλιστα και με τα εξής, θέλοντας να δώσει την εντύπωση ότι δεν αποτελεί αποκλειστικά και μόνον ένα γενικόλογο στόχο: Τη διαρκή αναδιανομή του εισοδήματος. Την κατάκτηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού και οικονομικού κεκτημένου. Την κατάκτηση από την εργαζόμενη οικογένεια των ευκαιριών μόρφωσης, της ποιότητας περίθαλψης και του επιπέδου ζωής, που υπάρχει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αν αναρωτιέστε, ποια σχέση έχουν όλα τα παραπάνω, με τα κυβερνητικά μέτρα για το Ασφαλιστικό, τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στους χώρους της Παιδείας και της Υγείας, τις προτάσεις της Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογική μεταρρύθμιση, την προωθούμενη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τις ψευτο-αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις από την εισοδηματική πολιτική, κλπ., κλπ., σας συμβουλεύουμε, να μη χάνετε το χρόνο σας. Καμία σχέση δεν έχουν. Απλά, τα πρώτα αποτελούν συνθήματα προς λαϊκή κατανάλωση, ενώ τα δεύτερα είναι η πολιτική της κυβέρνησης στην πράξη.

... η πράξη

«Κλείστε τα μεγάφωνα κι ανοίξτε τα αυτιά, ν' ακούσετε προβλήματα που έχουμε πολλά». Το σύνθημα αυτό φώναζαν οι σπουδαστές των ΤΕΙ Κεφαλονιάς, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Δημοτικό Θέατρο, όπου μίλησε ο Κ. Σημίτης το Σάββατο. Φαίνεται, όμως, πως η σκληρή πραγματικότητα, που βιώνουν οι σπουδαστές -το ΤΕΙ Κεφαλονιάς δεν έχει καν τη στοιχειώδη υλικοτεχνική υποδομή, ούτε καθηγητές - δεν ταίριαζε στο κλίμα, που ήθελε να δημιουργήσει ο Κ. Σημίτης και το πρωθυπουργικό επιτελείο. Γι' αυτό, όχι μόνο τα μεγάφωνα δεν έκλεισαν, αλλά ούτε και τ' αυτιά δεν άνοιξαν, έστω και μετά τη συγκέντρωση. Ο Κ. Σημίτης δεν... μπόρεσε να βρει έστω και λίγα λεπτά για να έχει μια συνάντηση με τους σπουδαστές και ν' ακούσει τα οξύτατα και σοβαρότατα προβλήματά τους.

Προφανώς, το... όραμα της «πραγματικής σύγκλισης» δε συμπεριλαμβάνει το ΤΕΙ Κεφαλονιάς. Οπως δε συμπεριλαμβάνει και ό,τι άλλο αφορά στην ουσιαστική βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και της νεολαίας...

Περί αναδιανομής

Πάντως, για να μην αδικούμε τον Κ. Σημίτη, την κυβέρνησή του και την πολιτική της, πρέπει να σημειώσουμε ότι η αναδιανομή του εισοδήματος, πράγματι, αποτελεί καθημερινό μέλημά τους. Με χίλιους δυο τρόπους, μορφές και κόλπα, συντηρούν και ενισχύουν τους μηχανισμούς αναδιανομής του παραγόμενου από τους εργαζόμενους κοινωνικού πλούτου, προς όφελος των ολίγων «εχόντων και κατεχόντων». Αυτός είναι και ο βασικός άξονας της καθημερινής τους πολιτικής πρακτικής. Κι όποτε στριμώχνονται, όποτε έχουν την ανάγκη κάποιου «φιλολαϊκού» πυροτεχνήματος, όποτε πλησιάζουν εκλογικές αναμετρήσεις και θέλουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, κλπ., κλπ., τότε πετάνε και κάποια ψίχουλα σε κάποια μερίδα του λαού. Ακόμη και τότε, όμως, μη νομίζετε, ότι τα παίρνουν από την ολιγαρχία. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα. Απλά, σ' αυτές τις περιπτώσεις, θυμούνται τη θεωρία των «ρετιρέ» και των «υπογείων». Τα παίρνουν, δηλαδή, από τις λιγότερο αναξιοπαθούντες κατηγορίες εργαζομένων, για να τα δώσουν στους πλέον καταφρονεμένους.

Αυτή είναι η πολιτική αναδιανομής του εισοδήματος, που εφαρμόζει χρόνια τώρα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Δύο σε ένα...

Δυο βδομάδες έχουν απομείνει από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και λιγότερο από ένας μήνας για τη μονομαχία του δεύτερου γύρου και, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι ανταποκριτές, οι ομοιότητες στα προγράμματα των δυο κυρίων υποψηφίων (Σιράκ και Ζοσπέν) προκαλούν απογοήτευση στο εκλογικό σώμα. «Η δέσμευσή μου για τη Γαλλία», έχει τίτλο το 24σέλιδο φυλλάδιο, που μοίρασε ο Σιράκ, σε 12 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ το 40σέλιδο φυλλάδιο του Ζοσπέν, που μοιράστηκε σε 8 εκατομμύρια, έχει τίτλο «Δεσμεύομαι». Οι ομοιότητες, όμως, δε σταματάνε στους τίτλους. Και στο περιεχόμενο των δυο φυλλαδίων, η σύγκλιση θέσεων και προτάσεων είναι αξιοσημείωτη. Αμφότεροι οι υποψήφιοι υπόσχονται να καταπολεμήσουν την αυξανόμενη εγκληματικότητα, με την ίδρυση ενός νέου υπουργείου, να βελτιώσουν την προστασία του περιβάλλοντος, να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα, να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, να μειώσουν τους φόρους και να περιορίσουν την ανεργία. Ολ' αυτά, βέβαια, γενικά και αόριστα και έχοντας ένα το κρατούμενο, τη συνέχιση των μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενων πολιτικών, με τον έναν στη θέση του Προέδρου της χώρας και τον άλλον στη θέση του πρωθυπουργού.

Αμφιβάλλει κανείς ότι, όποιος εκ των δύο κι αν εκλεγεί, το ίδιο θα είναι για τους Γάλλους εργαζόμενους;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συκοφάντης

«

Ωραίος» πρωθυπουργός είναι ο Κ. Σημίτης! Μιλώντας στην Κεφαλλονιά, υποστήριξε ότι οι αγρότες, που βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα, διεκδικώντας την ικανοποίηση δίκαιων και ζωτικής σημασίας αιτημάτων, είναι παράνομοι! Και γεννάται το ερώτημα: Δικαιούται ένας πρωθυπουργός να χαρακτηρίζει, ευκόλως και συλλήβδην, παράνομους χιλιάδες πολίτες της χώρας του, εναντίον των οποίων δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη ποινική ή άλλου τύπου κατηγορία και, εν πάση περιπτώσει, δεν έχει κινηθεί ουδεμία δικαστική διαδικασία εις βάρος τους; Πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για πολίτες, οι οποίοι εργάζονται σκληρά και τίμια για να εξασφαλίσουν το ψωμί της οικογένειάς τους; Στο ερώτημα αυτό, ας απαντήσουν όσοι εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν τον Κ. Σημίτη «σοβαρό και υπεύθυνο πρωθυπουργό».

Αλλά γιατί ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τους αγωνιζόμενους αγρότες παράνομους, δηλώνοντας, εν συνεχεία - με ύφος Πινοσέτ - πως «η παρανομία δε θα περάσει»; Διότι, σύμφωνα με τον ισχυρισμό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, τον οποίο φαίνεται να υιοθετεί, χωρίς δεύτερη σκέψη, ο Κ. Σημίτης, οι αγρότες που βγαίνουν στους δρόμους του αγώνα εισπράττουν επιδοτήσεις για τα προϊόντα τους, τις οποίες δε δικαιούνται. Ακόμα κι έτσι να ήταν, θα περίμενε κανείς από έναν «σοβαρό και υπεύθυνο πρωθυπουργό» να μην το διαλαλεί, σαν «κουτσομπόλα», σε κομματικές φιέστες, αλλά να έχει πάρει μέτρα για τον ακριβή εντοπισμό και τη σκληρή τιμωρία των παρανομούντων και την πάταξη των «κυκλωμάτων».

Ομως, φαίνεται ότι, εκτός από «κουτσομπόλης», ο πρωθυπουργός κινδυνεύει να χαρακτηριστεί και συκοφάντης. Και τούτο, διότι οι αγρότες αρνούνται τις κατηγορίες περί παρανομιών, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί τη συκοφάντησή τους, με στόχο να υπονομεύσει την αξιοπιστία του αγώνα τους, δικαιολογώντας, έτσι, την αντιαγροτική πολιτική της. Ζητούν, δε, από τους κατηγόρους τους «ονόματα και διευθύνσεις» των παρανομούντων. Οι κυβερνώντες απαντούν «αναμείνατε στο ακουστικό σας» και υπόσχονται ότι, οσονούπω, η «λίστα της παρανομίας» θα δημοσιευτεί στο ...Ιντερνετ, στο οποίο, ως γνωστόν, άπαντες οι χωρικοί... έχουν εύκολη πρόσβαση και, άρα, μπορούν να ενημερωθούν δεόντως.

Είναι «ηλίου φαεινότερον» ότι, με τη συκοφαντική επίθεσή του εις βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον τους, ώστε ευκολότερα να αιτιολογήσει την άρνησή του να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα της αγροτιάς και να δικαιολογήσει, ενδεχομένως, μια νέα επίθεση των ΜΑΤ. Διότι γνωρίζει πολύ καλά ο Κ. Σημίτης πως, για να μη στεφθεί με επιτυχία ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για να μην εκδηλωθούν λαϊκές αντιδράσεις στον κυβερνητικό αυταρχισμό, πρέπει να σμικρυνθεί, όσο το δυνατόν περισσότερο, η αλληλεγγύη και η συμπαράταξη των άλλων λαϊκών στρωμάτων με τη μαχόμενη αγροτιά. Κι αυτό ακριβώς επιχειρεί...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ