Τετάρτη 31 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Σε τάξη»

Δεν υπάρχει προεκλογική παρέμβαση του Κυρ. Μητσοτάκη όπου να μην αναφέρεται στο Πέραμα και στα ναυπηγεία. Δεν υπάρχει ομιλία όπου να μη διαφημίζει τις «ιστορικές παρεμβάσεις» της κυβέρνησης για τη «σωτηρία των ναυπηγείων», για «να έρθουν δουλειές». «Βάλαμε σε τάξη τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, δώσαμε δουλειές», έλεγε τις προάλλες ο πρώην πρωθυπουργός, σε συνέχεια δηλώσεων άλλων στελεχών της ΝΔ, όπως του Γεωργιάδη για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου, για την πώληση των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανοίξει τον δρόμο. Από προχθές, λοιπόν, στα ναυπηγεία, που είναι «σε τάξη», οι εργάτες θρηνούν άλλον έναν συνάδελφό τους που σκοτώθηκε σε εργατικό δυστύχημα. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο είχαμε άλλον έναν νεκρό και δύο τραυματίες στο Ναυπηγείο Σύρου, την περασμένη Παρασκευή έναν ακόμα τραυματία σε μεγάλο ναυπηγείο στη Σαλαμίνα. Στα «σε τάξη» ναυπηγεία, όπως της Ελευσίνας, δεκάδες εργάτες δούλευαν ανασφάλιστοι, αδήλωτοι, με όρους που παραβιάζουν ακόμα και στοιχειώδη δικαιώματα, πόσο μάλλον τη ΣΣΕ, κάτι που αναδείχθηκε με την πρόσφατη απεργία, η οποία επιχειρήθηκε να συκοφαντηθεί από την κυβέρνηση και τους ανθρώπους της στο εργοστάσιο. Ούτε συμπτώσεις είναι τα παραπάνω, ούτε βέβαια «η κακιά η ώρα» σε πολλά αντίτυπα. Είναι ακριβώς η «τάξη» που επικαλείται η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως την παρέλαβε και την ενίσχυσε από τους προκατόχους της. Γιατί αυτή η «τάξη» φέρνει τα «κέρδη βουτηγμένα στων εργατών το αίμα», όπως φωνάζουν οι εργαζόμενοι σε χώρους όπως οι παραπάνω.

Πάτος

Η φαιδρότητα με την οποία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να υπερασπιστούν την επιστράτευση του γνωστού αντικομμουνιστή Μαραντζίδη ως «ιθύνοντα νου» της προεκλογικής τους καμπάνιας έχει ενδιαφέρον. «Ζητήσαμε τη συνεργασία ενός κορυφαίου πολιτικού επιστήμονα, ο οποίος θα βοηθήσει με την αναλυτική του ικανότητα», έλεγε μέσα στην αμηχανία του ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεοπτικό σταθμό. Η αλήθεια είναι ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά το τελευταίο διάστημα, δείχνει ιδιαίτερη «αναλυτική ικανότητα» στο ξέπλυμα κάτι τέτοιων τύπων. Ειδικά ο συγκεκριμένος, που έχει πάρει «εργολαβία» στην Ελλάδα τη θεωρία των «δύο άκρων», που δικαιολογεί τη δράση των ταγματασφαλιτών και λοιδορεί το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, εμφανίζεται στην προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες μετά τα χαριεντίσματα του αρχηγού του ακόμα και με ορφανά του Κασιδιάρη προς άγρα ψήφων. Τώρα, για να υπερασπιστούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τον Μαραντζίδη, λένε για παράδειγμα ότι πρόκειται για «μία φωνή που, αν την είχαμε ακούσει νωρίτερα, ενδεχομένως να μας είχε βοηθήσει». Επειδή όμως όσοι αισθάνονται πραγματικά αριστεροί και προοδευτικοί, τον έχουν ακούσει τον Μαραντζίδη «απ' την καλή και την ανάποδη» όλα αυτά τα χρόνια, ήρθε η ώρα να γυρίσουν οριστικά την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ που τον ξεπλένει ξεδιάντροπα, επιβεβαιώνοντας ότι στην περίπτωσή του μετά τον πάτο υπάρχει κι άλλος ...πάτος.

Σαρδάμ

Εκανε ή δεν έκανε σαρδάμ η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ, όταν έλεγε για νέους φόρους στους επαγγελματίες; Μ' αυτό ασχολούνταν χτες τα προπαγανδιστικά επιτελεία της ΝΔ (που παρουσιάζεται περίπου ως ο «προστάτης» των επαγγελματιών), του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει να «αποκηρύσσει» τις δηλώσεις Κατρούγκαλου για το ίδιο περίπου θέμα. Τι κρύβουν όλοι τους; Τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στην ΕΕ και στο μεγάλο κεφάλαιο και οι οποίες αποτυπώνονται στην πρόσφατη Εκθεση της Κομισιόν. Αυτές δηλαδή για «εισαγωγή προκαταβολής φόρου, διεύρυνση της φορολογικής βάσης (...) αναθεώρηση της τρέχουσας φορολογικής δομής για τους αυτοαπασχολούμενους και ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης με την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών». Ολα αυτά περιγράφουν ένα νέο φορολογικό πογκρόμ για τους ήδη χρεωμένους μέχρι τον λαιμό επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με έναν στους δύο να έχει τουλάχιστον μία ληξιπρόθεσμη οφειλή. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μάλιστα, τα παραπάνω αποτελούν και αντικείμενο σχετικής «μελέτης» του ΙΟΒΕ για το πώς θα εφαρμοστούν. Αλλωστε, παρά τα προπαγανδιστικά παραμύθια, οι αυτοαπασχολούμενοι θυμούνται καλά πως όλα τα προηγούμενα χρόνια, με νόμους όλων των κυβερνήσεων, καταργήθηκε το αφορολόγητο, διευρύνθηκαν και μονιμοποιήθηκαν τα «αντικειμενικά κριτήρια», ψηφίστηκε το χαράτσι του «τέλους επιτηδεύματος» κ.ο.κ. Και επειδή καμία έκπληξη δεν περιμένει τους βιοπαλαιστές ΕΒΕ την επόμενη μέρα, μπορούν οι ίδιοι να κάνουν την έκπληξη, με ένα ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ στο πλευρό τους.

Φύκια

Κάτι ...ταμπούρλα κυβερνητικής προπαγάνδας ακούγονται από χτες, με αφορμή την έναρξη του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού 2023 - 2024, που φέτος κατά «προεκλογική» τύχη αναμένεται να λειτουργήσει έναν μήνα νωρίτερα (1η Ιουλίου, αντί για 1η Αυγούστου). Παρά τους διθυραμβικούς τόνους, όμως, και το πρόγραμμα αυτό, όπως και τα προηγούμενα, συνεχίζει να κινείται στην πεπατημένη των περικοπών και της υπονόμευσης του δικαιώματος των εργατικών - λαϊκών οικογενειών στις διακοπές και στην αναψυχή. Ετσι, οι 300.000 επιταγές που θα δοθούν δεν αντιστοιχούν ούτε στο 10% των μισθωτών και των ανέργων, χωρίς να υπολογίσουμε ότι στους δικαιούχους συμπεριλαμβάνονται και άλλα μέλη της οικογένειας (παιδιά). Αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία μισθωτών και ανέργων θα «πεταχτεί» έξω από το πρόγραμμα, με κάθε λογής εισοδηματικούς «κόφτες», που βάζουν τον πήχη στα όρια της στατιστικής φτώχειας, ενώ εξαιρούνται και τα 2,5 εκατομμύρια των συνταξιούχων. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2011 το κονδύλι για τον κοινωνικό τουρισμό ήταν στα 62,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι 35 εκατ. Οι δικαιούχοι ήταν 570.000 και οι μέρες διανυκτέρευσης 7, αντί για 6 που είναι τώρα. Κυρίως όμως πρόκειται για πρόγραμμα που χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από τις εισφορές των μισθωτών, χωρίς ο κρατικός προϋπολογισμός να βάζει ούτε ένα ευρώ! Χώρια που το χρηματικό ποσό των επιταγών είναι σταγόνα στον ωκεανό του πραγματικού κόστους μιας βδομάδας διακοπών για μια λαϊκή οικογένεια, ακόμα κι αν συμπεριληφθεί στους ...τυχερούς, που ούτως ή άλλως θα αναγκαστούν στη συνέχεια να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1809 Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης της κλασικής μουσικής Γιόζεφ Χάιντν.

1819 Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής Γουόλτ Γουίτμαν.

1902 Τελειώνει ο δεύτερος πόλεμος των Μπόερς. Πρόκειται για πόλεμο μεταξύ της Βρετανίας και των Ολλανδών αποίκων της Νότιας Αφρικής, στην οποία είχαν ιδρύσει δύο ανεξάρτητα κράτη (το Ελεύθερο Κράτος της Οράγγης και του Τρανσβάαλ). Ο βρετανικός ιμπεριαλισμός ήθελε να βάλει χέρι σε αυτές τις περιοχές λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων χρυσού και διαμαντιών. Προς επίτευξη αυτού του στόχου διέπραξε σειρά από ωμότητες, προξενώντας τη διεθνή κατακραυγή. Ο πόλεμος έληξε με νίκη των Βρετανών και ενσωμάτωση των δύο κρατών των Μπόερς στις υπάρχουσες βρετανικές κτήσεις της Νότιας Αφρικής.

1905 Ο πρωθυπουργός, Θεόδωρος Δηλιγιάννης, δολοφονείται κατά την προσέλευσή του στη Βουλή, από τον χαρτοπαίκτη και μόνιμο θαμώνα χαρτοπαικτικών λεσχών Αντώνιο Γερακάρη, επειδή είχε απαγορεύσει τη λειτουργία τους.

1919 Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο του ΣΕΚΕ (31/5 - 5/6), το οποίο αποφασίζει την αποχώρηση του Κόμματος από τη 2η Διεθνή και την προετοιμασία προσχώρησής του στην 3η Διεθνή.

1949 Γαλλική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον κορυφαίο κομμουνιστή ποιητή Πωλ Ελυάρ, καταφθάνει στην Ελεύθερη Ελλάδα.

1956 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της φοιτητικής εφημερίδας «Πανσπουδαστική», που εκδόθηκε από την παράνομη ΕΠΟΝ.

1957 Ο στρατηγός του ΕΛΑΣ, στέλεχος του ΚΚΕ και βουλευτής της ΕΔΑ Στέφανος Σαράφης σκοτώνεται στη λεωφόρο Αλίμου από αυτοκίνητο της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής, που οδηγούσε ο Αμερικανός σμηνίας Μάριο Μουζάλι.

1962 Εκτελείται δι' απαγχονισμού στο Ισραήλ ο Αντολφ Αϊχμαν, αντισυνταγματάρχης των SS και ένας από τους βασικούς παράγοντες του ολοκαυτώματος των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

1974 Επειτα από μήνες συγκρούσεων, το Ισραήλ και η Συρία υπογράφουν συμφωνία για την απομάκρυνση των δυνάμεών τους από τα Υψώματα του Γκολάν στα σύνορα των δύο χωρών.

1975 Συνάντηση Καραμανλή - Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Συμφωνούν για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

1977 Πεθαίνει ο κομμουνιστής λογοτέχνης, θεατρικός συγγραφέας και μεταφραστής, εμπνευστής και ψυχή του «Θεάτρου του Βουνού» Βασίλης Ρώτας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ