Τρίτη 29 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η... μείωση των ανισοτήτων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ευημερούν οι αριθμοί και ιδιαίτερα οι αριθμοί που αφορούν το βιοτικό επίπεδο του λαού, όταν κουβεντιάζει κανένας με κάποιον υπουργό και πολύ περισσότερο με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου. Χαρακτηριστική απόδειξη της διαπίστωσης αυτής και η συνέντευξή του στο χτεσινό «Εθνος».

«Το να γίνονται οι φτωχοί φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι είναι... σοσιαλισμός; Γιατί δε γεύονται όλοι δίκαια τα κέρδη της ανάπτυξης;», ρωτάει ο δημοσιογράφος. Και ο Γ. Παπαντωνίου απαντά: «Μα, μέσα από την κοινωνική πολιτική που θα ασκήσουμε, ακριβώς σ' αυτό στοχεύουμε. Στο να μειώσουμε τις ανισότητες».

Λίγο πριν, βέβαια, στην ίδια συνέντευξη ο δημοσιογράφος κάνει μια διαπίστωση, την οποία, όμως, προσπερνά... αδιάφορα ο υπουργός: «Επειδή έχω απέναντί μου υπουργό σοσιαλιστικής κυβέρνησης, θα ήθελα να αναφέρω ότι το 1991 τα κέρδη των μεγαλοβιομηχάνων ήταν 15,7 δισ., το 1994 ανέβηκαν στα 247 δισ., το 1997 ξεπέρασαν τα 400 δισ., το 1998 πετάχτηκαν στα 528 δισ., σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP». Με άλλα λόγια, δηλαδή, μέσα σε μια επταετία τα επίσημα και καθαρά κέρδη των μεγαλοβιομηχάνων, ούτε λίγο ούτε πολύ, έγιναν 33 φορές και κάτι μεγαλύτερα. Για μετρήστε τι αυξήσεις πήραν οι μισθοί και οι συντάξεις στην ίδια περίοδο και μπορείτε να καταλάβετε πλήρως την απάντηση του υπουργού.

Ολοι εκεί...

«Καλύτερα απ' ό,τι περίμεναν οι διοργανωτές της -αλλά πρωτίστως απ' ό,τι περίμενε ο... Περισσός- πήγε η πρώτη δημόσια εκδήλωση της Κίνησης για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς» υπογραμμίζει η «Αυγή», όπως και η «Εποχή», αλλά και η «Εκτροπή»...

Δεν έχουμε καμία ένσταση για τα γραφόμενά τους. Αλλωστε, αξίζει να θυμίσουμε ότι, πράγματι παραβρίσκονταν ως ακροατές των Θεωνά - Κωστόπουλου, σύσσωμη η ηγεσία του ΣΥΝ -δεκάδες μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της ΚΠΕ τους - ενώ αθρόα ήταν η αυθόρμητη προσέλευση των μελών του ΣΥΝ, ώστε να γεμίσει η αίθουσα. Οσο για τους «γαλονάδες» -κατά Κωστόπουλο - ή αλλιώς «προσωπικότητες» - κατά Θεωνά - ανήκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία στο ΣΥΝ και ακολουθούσαν με διαφορά στήθους οι του ΠΑΣΟΚ. Πράγματι ήταν όλοι εκεί!

Η διαπίστωση του προβλήματος...

Στην Ελλάδα υπάρχει ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς τομείς Υγείας, ο οποίος παρέχει, κατά κανόνα, χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες, ενώ η χρηματοδότησή του γίνεται κυρίως από δημόσιους πόρους. Ποιος τα είπε αυτά; Ο υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος, εγκαινιάζοντας τις προάλλες το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο σχετικά με τη δημόσια και ιδιωτική Υγεία.

Εστω και αργά, πάλι καλά που το κατάλαβε, ίσως πείτε. Δεν έχουμε αντίρρηση, αλλά δεν αρκεί η συνειδητοποίηση και μόνο της - γνωστής σε όλο τον κόσμο - προαναφερόμενης διαπίστωσης, για να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα και να αντιμετωπιστεί η απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Και το λέμε αυτό για τους εξής λόγους: Ο κ. υπουργός ούτε διανοείται καν, ότι βασική και κύρια αιτία του φαινομένου είναι η πολιτική που εφαρμόζει ο ίδιος και η κυβέρνηση στην οποία μετέχει. Οταν υποβαθμίζεται συνεχώς ο δημόσιος τομέας Υγείας είναι αναπόφευκτη - τουλάχιστον - η πολύμορφη ενίσχυση του ιδιωτικού, ό,τι κι αν είναι αυτός. Οταν, για παράδειγμα, η μία στις τρεις οργανικές θέσεις των νοσοκομείων είναι κενή, χρόνια τώρα, είναι επόμενο να θησαυρίζουν οι κάθε λογής ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας. Οταν η πολιτική της κυβέρνησης ενισχύει πολύμορφα και συνεχώς την εμπορευματοποίηση της Υγείας, ας μην παραξενεύεται ο κ. Παπαδόπουλος για τις «συνθήκες προκλητής ζήτησης και υπόγειων διασυνδέσεων», με τις οποίες χρηματοδοτείται ο ιδιωτικός τομέας.

... δε σημαίνει και γιατρειά

Για όλα τα προηγούμενα, ο κ. υπουργός δεν είπε τίποτε απολύτως. Κι όπως όλοι γνωρίζουμε, η πολιτική παραπέρα υποβάθμισης του δημόσιου τομέα υγείας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Αρα, θα συνεχιστεί και θα ενταθεί η ενίσχυση του ιδιωτικού. Τι είπε ο κ. υπουργός; «Αυτό που μένει να δούμε είναι η σωστή αναλογία μεταξύ των δύο και να καθορίσουμε το πλαίσιο συνεργασίας, ώστε να διασφαλίζεται ισότητα και καθολικότητα στην πρόσβαση, υψηλή ποιότητα και αποτελεσματικότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες».

Τι καταλαβαίνουμε εμείς απ' όλ' αυτά; Πρώτον, θα ενταθεί η πολιτική οικονομικού στραγγαλισμού του δημόσιου τομέα υγείας, με πρόσχημα την «προκλητική ζήτηση και τις υπόγειες διασυνδέσεις». Δεύτερον, θα ενταθεί η εμπορευματοποίηση της υγείας, με πρόσχημα τον «καθορισμό του πλαισίου συνεργασίας». Τρίτον, θα ενισχυθεί η παραπέρα μονοπώληση στο χώρο του ιδιωτικού τομέα υγείας, με πρόσχημα την επιβολή κανόνων και τη «διασφάλιση ποιότητας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών». Τέταρτο, θα γίνουν πολύ περισσότερο ακριβές οι υπηρεσίες υγείας (είτε του δημόσιου τομέα, είτε και περισσότερο του ιδιωτικού) με συνέπεια να ενταθούν οι κοινωνικές ανισότητες.

Ο... φύλακας

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΧΕΤΕ αναθέσει στον Γ. Παπαντωνίου, να φυλάει τα χρήματά σας; Αν το έχετε κάνει, καλά να πάθετε. Και μην παραπονιέστε τώρα. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας είναι θερμός θιασώτης του ρητού «ουδέν λάθος αναγνωρίζεται, μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου». Κι εδώ που τα λέμε, από την πλευρά του, δεν έχει κι άδικο...

Αν δεν το έχετε κάνει, όμως, πάρτε τα μέτρα σας. Και μην περιμένετε γι' αυτό, τις επόμενες εκλογές. Ποιος ξέρει τι μπορεί να έχει γίνει μέχρι τότε.

Γιατί τα λέμε όλ' αυτά; Διαβάστε, τι δηλώνει ο Γ. Παπαντωνίου σε συνέντευξή του στο χτεσινό «Εθνος» και θα καταλάβετε: «Εδώ είμαι ταγμένος από τον ελληνικό λαό και τον πρωθυπουργό, για να φυλάω τα χρήματα του ελληνικού λαού». Ναι, έτσι ακριβώς το λέει...

Βέβαια, μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί: Ακόμη κι έτσι, να κατάλαβε ο «υπουργός με το χαμόγελο», τι είδους φύλαγμα είναι το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων, η συρρίκνωση και υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, οι γνωστές προτάσεις για το Ασφαλιστικό, οι αιώνιες πολιτικές σκληρής μονόπλευρης λιτότητας και τόσα άλλα αντιλαϊκά μέτρα..;

Εμείς, πάντως, απ' όσα γνωρίζουμε και για όσα χρόνια είναι υπουργός ο κ. Παπαντωνίου -κι όπως δηλώνει, φυλάει τα χρήματα του ελληνικού λαού - γίνεται το εξής: Ολο και μεγαλύτερη γίνεται η μερίδα της «πίτας» του κοινωνικού πλούτου, που απολαμβάνουν οι ελάχιστοι έχοντες και κατέχοντες, ενώ γίνεται όλο και μικρότερη η μερίδα που νέμονται οι πολλοί, οι εργαζόμενοι και γενικότερα ο λαός.

ΦΤΑΝΕΙ ρε παιδιά. Τέταρτη ή πέμπτη μέρα χτες και παρουσιάσατε πάλι, ως... είδηση, τη μήνυση κάποιας επιχείρησης, για μια αγορά υποδημάτων από την Αλίκη Βουγιουκλάκη, πριν μερικά χρόνια.

Δηλαδή, αν κάποιος έκανε μήνυση στους απογόνους του Κολοκοτρώνη, σχετικά μ' ένα ζευγάρι τσαρούχια, που είχε αγοράσει και δεν πλήρωσε, πόσες φορές θα το «παίζατε»...;


Παπαγεωργίου Βασίλης

Η Αριστερά που φέρνει τη Δεξιά...

Η αποτίμηση του μεγιστάνα Ανιέλι για τα πεπραγμένα της κεντροαριστεράς της χώρας του είναι πασίγνωστη: «Για δες που η Αριστερά κάνει μερικές φορές τη δουλιά καλύτερα και από τη Δεξιά», έλεγε το '97! Αλήθεια, όταν ο Ανιέλι τη βαθμολογεί με «10», τι άλλη απόδειξη χρειάζεται ότι η ιταλική κεντροαριστερά την έκανε μια χαρά τη «δουλιά» για λογαριασμό των διαφόρων Ανιέλι; Τόσο καλά, μάλιστα, που τελικά άνοιξε και την πόρτα της κυβερνητικής εξουσίας στον Μπερλουσκόνι...

Φυσικά ο χαρακτήρας της κεντροαριστεράς δεν είναι ιταλικό «φρούτο», αλλά πανευρωπαϊκό. Αυτό το πολιτικό μόρφωμα, το συνονθύλευμα της παντελώς πλέον εξωνημένης σοσιαλδημοκρατίας με ό,τι απέμεινε ως «αριστερό κερασάκι» από τον «ευρωκομμουνισμό», αποτελεί βασικό διαχειριστή των πολιτικών υποθέσεων της ολιγαρχίας. Μάλιστα, είναι τέτοια η λειτουργία της κεντροαριστεράς, που όλη η ευρωπαϊκή Δεξιά «παραπονιέται» ότι της κλέβει την πολιτική...

***

Ενώ, λοιπόν, αυτά συμβαίνουν στον αστερισμό του δίπολου, που απαρτίζεται από τους «κεντρο-αριστερο-δέξιους» του νεοφιλελευθερισμού, ενώ η Θάτσερ αναγνωρίζει στον Μπλερ τον άξιο συνεχιστή της, ενώ ο Κολ θαυμάζει τον Σρέντερ που εκείνος και όχι οι χριστιανοδημοκράτες «πέρασε» στη Γερμανία τα μέτρα μείωσης των συντάξεων και αύξησης των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, ενώ ο Σιράκ ψάχνει να «καταμαρτυρήσει» κάτι αριστερό στον Ζοσπέν και δε βρίσκει, εδώ στην Ελλάδα μερικοί ωρύονται ότι η Αριστερά δεν πρέπει να ξαναπέσει στο «λάθος» τού «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος»...

Δεν είναι της ώρας να θυμίσουμε ότι επί Πλαστήρα ο Πιουριφόι κυβερνούσε ή ότι ο Πλαστήρας εκτέλεσε τον Μπελογιάννη. Είναι, όμως, η κατάλληλη ώρα να δούμε τι κρύβεται πίσω από τις «κλάψες» όσων λένε: Οπως ο Μπερτινότι και η Κομμουνιστική Επανίδρυση «έφεραν» στην Ιταλία τον Μπερλουσκόνι, επειδή δε συνεργάστηκαν με την εκεί κεντροαριστερά, έτσι και στην Ελλάδα, η Αριστερά, εφόσον δε συνεργαστεί με το Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ, θα φέρει τη Δεξιά!

«

Η Αριστερά φέρνει τη Δεξιά στην εξουσία», λοιπόν! Ιδού η περισπούδαστη θεωρία που διακονείται από γνωστούς... αριστερούς, όπως ο κ. Πρετεντέρης! Συνεπώς - λένε απευθυνόμενοι κυρίως στο ΚΚΕ - το κρίμα στο λαιμό της... Αριστεράς!

Η πρότασή τους με δυο λόγια έχει ως εξής: Το νόμισμα έχει δυο όψεις. Στη μία όψη γράφει: «Τρομονόμος», «Ασφαλιστικό», «ΝΑΤΟ», «ευρω-λιτότητα», «δίκες στους αγρότες και στους μαθητές», «υπεράσπιση των λευκών κελιών της Τουρκίας» κλπ., κλπ. Ε, όποιος είναι αριστερός, πρέπει να διαλέξει αυτή την όψη, για να μην έρθει η... Δεξιά! Ετσι κάνουν οι «αριστεροί», λέει ο Πρετεντέρης...

***

Αυτή την καραμέλα, που θυμίζει έντονα... Λαλιωτισμό, την πιπιλάνε ακατάπαυστα τελευταία οι «μπιστικοί» του Μαξίμου. Το ΠΑΣΟΚ «τους» και ο Σημίτης «τους» κινδυνεύουν να χάσουν την κουτάλα και θέλουν να μας βάλουν το δίλημμα «αντιλαϊκές πολιτικές με Σημίτη ή με Καραμανλή»!

Πέραν των «αριστερών»... πρετεντερικού τύπου, την ίδια θεωρία διακονούν και οι κύριοι του «καλού ΠΑΣΟΚ» (τόσο «καλό» που πριν από τους μαθητές έδερνε τους συνταξιούχους και που πριν τα «κότερα» κούρνιαζε στα «νέα τζάκια»...).

Στο ίδιο «δίλημμα», με παραλλαγές βέβαια, επενδύουν και διάφοροι άλλοι «αριστεροί». Για τους τελευταίους, η καλύτερη απόδειξη ότι αποτελούν το δεκανίκι του «μονόδρομου» είναι ότι γεννούν και συντηρούν αυταπάτες περί της «στροφής»(!) της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Μιλούν για «αλλαγή» πολιτικής που θα είναι τόσο «προοδευτική», όσο η πρόταση του ΣΥΝ για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών ή η πρόταση Κωνσταντόπουλου για αποστολή Ελλήνων στρατιωτών και στα Σκόπια...

***

Ολοι αυτοί θέλουν «ενότητα» στο όνομα μιας «αριστερής» πολιτικής που «γουστάρει» το νεοφιλελευθερισμό με... αναδιανομή, την εξάρτηση αλλά και τον «μικροϊμπεριαλισμό», την ευρω-σύνθλιψη του Ασφαλιστικού, αλλά χωρίς Καραμανλή... Τους αρέσει, περισσότερο με ΠΑΣΟΚ, βλέπετε. Γούστα είναι αυτά, θα πείτε. Σωστά. Μόνο που σε ό,τι αφορά τους κομμουνιστές και τους πραγματικούς αριστερούς, δεν είναι του δικού μας γούστου.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ανανεωτικά... «ανίερα»

Γρηγοριάδης Κώστας

«Οι νεοδημοκράτες αισιοδοξούν (για τις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές) διότι -όπως υποστηρίζουν- έχουν προχωρήσει πολύ οι συνεννοήσεις με το ΚΚΕ για συνεργασία σε αρκετούς "μικρομεσαίους" δήμους. Συνεργασία που αφορά κατά κύριο λόγο το 2ο γύρο...».

Αυτά γράφονται στην «Κυριακάτικη Αυγή», υπό μορφή παραπολιτικού κουτσομπολιού, υποτίθεται. Ασφαλώς, δεν τα λένε οι ίδιοι θα μας πουν, αλλά... τους τα είπαν οι Νεοδημοκράτες ή «πηγές εκ του Μαξίμου», που είναι καλά πληροφορημένοι!

Οταν η πολιτική αγυρτεία περισσεύει τότε οι ΣΥΝαυτοίς δεν έχουν πρόβλημα να αναπαράγουν -εκ του μη όντος- τα γνωστά περί «ανίερων συμμαχιών» ΚΚΕ - ΝΔ. Μήπως πρώτη φορά είναι; Αφού γι' αυτό υπάρχουν οι άνθρωποι. Χωρίς αντι-ΚΚΕ ρόλο οι «αριστεροί» του ΣΥΝ δε θα υπήρχαν -έστω κι έτσι όπως υπάρχουν- στην ελληνική πολιτική σκηνή. Αλλωστε, γι' αυτό και τους συντηρούν προς το παρόν. Εστω και με ενέσεις. Μόνο που αρκετοί από τους προστάτες τους αρχίζουν να σκέφτονται μήπως δεν είναι πλέον καν «άξιος ο μισθός τους»...

Τι κυριαρχεί

Ας μας συγχωρούν «Τα Νέα», αλλά δεν «κυριαρχούν στο ισχύον ασφαλιστικό σύστημα ανισότητες σοκ, στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και στα όρια ηλικίας», όπως γράφει στο χτεσινό του θέμα, το οποίο, μάλιστα, είχε και πρωτοσέλιδο. Αυτό που κυριαρχεί και το γνωρίζει όλος ο κόσμος και, ιδιαίτερα, οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, είναι οι απαράδεκτα χαμηλές παροχές, οικονομικές και άλλες, που απολαμβάνει η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των ασφαλισμένων.

Καταλαβαίνουμε, βέβαια, τους λόγους, που οδήγησαν την εφημερίδα και το συγκεκριμένο συντάκτη στην επιλεκτική και τόσο μεγάλη προβολή κάποιων περιθωριακών και ακραίων φαινομένων, που κάθε άλλο παρά χαρακτηρίζουν το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα. Μέσα στις επόμενες μέρες, θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις του υπουργού Εργασίας με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, θα συνέλθει η ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος, όπως και η ολομέλεια της Συνομοσπονδίας. Η διαμόρφωση, επομένως, του ...αναλόγου κλίματος παίζει αρκετά μεγάλο ρόλο...


ΣΕΛ.  3
Ελπιδοφόρα αντιδικομματικά στοιχεία

Πρώτο θέμα έγινε στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων της Κυριακής και η νέα δημοσκόπηση, που είδε το φως της δημοσιότητας στο «Βήμα». Κι όπως έγινε και με τις προηγούμενες, το ενδιαφέρον των τηλεπαρουσιαστών και σχολιαστών επικεντρώθηκε στο ποιος έρχεται πρώτος, ποιος δεύτερος, κλπ. Η αλήθεια είναι, όμως, πως άλλα ήταν τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία. Πολύ περισσότερο, γιατί φαίνεται να αποκτούν μια μονιμότητα και μια δυναμική, καθώς παρουσιάζονται με υψηλά ποσοστά σε όλες τις τελευταίες έρευνες της κοινής γνώμης. Για παράδειγμα, και σύμφωνα με τα στοιχεία της προχτεσινής δημοσκόπησης (ερώτημα πρόθεσης ψήφου) οι δυο βασικοί εκπρόσωποι του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) συγκεντρώνουν και οι δύο μαζί την προτίμηση μόλις του 52,6% των ερωτηθέντων. Ουσιαστικά, δηλαδή, μόλις τον ένα στους δύο ερωτώμενους. Η ίδια ακριβώς τάση γίνεται φανερή και στην ερώτηση: «Ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό;». Ο Κ. Σημίτης προτιμάται από το 31,7%, ο Κ. Καραμανλής από το 30,8%, αλλά ένα μεγαλύτερο ακόμη ποσοστό και, συγκεκριμένα, το 32,7% απαντά «κανέναν από τους δύο».

Πασαρέλα υποψηφίων

Πασαρέλα υποψηφίων γίνεται τον τελευταίο καιρό για τους δήμους της Αθήνας κλπ. Αλλοι ετοιμάζουν το γνωστό τηλεπαρουσιαστή Ν. Χατζηνικολάου σαν δικομματικό υποψήφιο. Από τη ΝΔ προσφέρεται η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ κάνει ρελάνς ο Β. Πολύδωρας. Από το ΠΑΣΟΚ, είναι αλήθεια δεν αυτοπροτείνονται, γιατί δεν τα βλέπουν καλά τα πράγματα... Γι' αυτό ακολουθούν την τακτική της... αλληλοπρότασης, σε συνδυασμό με την εσωκομματική διαπάλη. Οποιος θέλει να «κάψει» κάποιον τον προτείνει για υποψήφιο δήμαρχο! Ετσι, ο Θ. Πάγκαλος προτείνει τους άσπονδους κομματικούς του φίλους: Γιωργάκη Παπανδρέου για την Αθήνα, Κ. Λαλιώτη για τον Πειραιά και Ε. Βενιζέλο για τη Θεσσαλονίκη. Από κοντά, ο Κ. Σκανδαλίδης, διαπιστώνοντας ότι ο Δήμος Μενιδίου έχει προβλήματα πολλά, αντιπροτείνει τον Θ. Πάγκαλο ως υποψήφιο στο δήμο αυτό..!

Και μπορεί, βέβαια, όλ' αυτά να έχουν την κωμική τους διάσταση. Φανερώνουν, όμως και την αντίληψη των δύο αυτών κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γι' αυτούς δεν είναι παρά πεδίο προώθησης κομματικών και προσωπικών σκοπιμοτήτων. Για τα τεράστια προβλήματα που έχει σωρεύσει η αντιλαϊκή πολιτική τους κουβέντα δε γίνεται. Η μόνη έγνοια τους είναι ποιος νεοδημοκράτης θα βάλει στο χέρι τους δήμους ή ποιος εσωκομματικός αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ θα σηκώσει τις αμαρτίες της κυβέρνησης.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ιμπεριαλιστική τρομοκρατία

Δε θέλουν παράδοση του Σλ. Μιλόσεβιτς. Θέλουν παράδοση του σερβικού λαού. Θέλουν παράδοση της αντίστασής του. Θέλουν παράδοση της ανεξαρτησίας του. Θέλουν παράδοση της αντίστασης των λαών των Βαλκανίων, των λαών όλου του κόσμου, που συνεχίζει να τους δακτυλοδείχνει για τα εγκλήματά τους.

Γι' αυτό έχουν «φαγωθεί» να δουν τον Σλ. Μιλόσεβιτς και ανθρώπους της διοίκησής του, παραδομένους στο ΝΑΤΟικό δικαστήριο, που κατ' ευφημισμόν το λένε «Διεθνές Δικαστήριο» της Χάγης. Αν στοιχειωδώς ανταποκρινόταν στους ρόλους που διακηρύσσει, για να κρύβει τα αληθινά του αφεντικά, δεν μπορεί, όλο και κάτι θα είχε ακούσει για τα τόσα εγκλήματα αυτών των αφεντικών.

Εκείνων, που, για να δρομολογήσουν τη λεγόμενη «Νέα Τάξη» στα Βαλκάνια, δε δίστασαν να προκαλέσουν τον αιματηρό πόλεμο. Να σφαγιάσουν αμάχους και αθώα παιδιά. Να καταστρέψουν τον πλουτοπαραγωγικό πλούτο της χώρας και το περιβάλλον. Να εγκατασταθούν με το «έτσι θέλω» στο έδαφος μιας ανεξάρτητης χώρας, για να επιβάλουν καινούριες μορφές έντασης για ολόκληρη την περιοχή.

Οταν αυτά τούς καταγγέλθηκαν με αποδείξεις από την τότε γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, εκείνοι οι υποτιθέμενοι «ανεξάρτητοι δικαστές» δεν έβλεπαν αυτά που έβλεπε τρομοκρατημένη ολόκληρη η ανθρωπότητα, αλλά με «κολλημένη τη βελόνα» εκεί που της την είχαν κολλήσει τα αφεντικά της «Νέας Τάξης», επιδίωκαν με νύχια και με δόντια την παράδοση των ανθρώπων της διοίκησης Μιλόσεβιτς.

Ποιος ξεχνάει την επιμονή της μαντάμ Κάρλα ντελ Πόντε και των παρατρεχάμενών της, που μέσα στην κίνηση της ανατροπής Μιλόσεβιτς διεκδικούσαν την παράδοσή του, μη υπολογίζοντας ίσως και εσωτερικές ισορροπίες, που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές ήθελαν να επιβάλουν; `Η, μήπως, επειδή ακριβώς είχαν από την αρχή κατά νου αυτές τις ισορροπίες, ήθελαν να δείξουν ποιος έχει πραγματικά την εξουσία και ποιος είναι το αληθινό αφεντικό; Οπως και να έχει η υπόθεση, είναι ποτέ δυνατό να ανατεθεί διαδικασία δικαστηρίου σε ανθρώπους, που φανερά επιτελούν τέτοιες ιμπεριαλιστικές αποστολές;

Με τον πιο κυνικό τρόπο, πρόσφατα, έναντι των «τριάκοντα αργυρίων» της αμερικάνικης οικονομικής βοήθειας, επιβάλλουν με το ζόρι αλλαγή του νομικού πλαισίου της Σερβίας, έτσι ώστε να αρθεί το τυπικό νομικό εμπόδιο, που δεν επιτρέπει την παράδοση Σέρβου πολίτη σε δικαστήριο του εξωτερικού. Στο «πόδι» ετοιμάστηκε το νομοσχέδιο και προωθείται...

Ολα, λοιπόν, συνηγορούν πως δεν τους φτάνει η ανατροπή που σχεδίασαν και επέβαλαν, πατώντας στα πτώματα που οι ίδιοι δημιούργησαν. Δεν τους φτάνουν «τα κάρβουνα» που κρατούν αναμμένα σε ολόκληρη την περιοχή. Θέλουν να σβήσει ακόμα και στη σκέψη κάθε αντίσταση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Θέλουν να ταπεινώσουν ακόμα και την ιδέα της εθνικής κυριαρχίας. Κάνουν ό,τι κάνουν «φανερά», όχι γιατί δεν μπορούν να κρύψουν τις αληθινές τους προθέσεις ή γιατί δεν έχουν τα μέσα, αλλά ακριβώς γιατί θέλουν να τρομοκρατήσουν και με αυτόν τον τρόπο τους λαούς.

Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος, που δεν επιτρέπει, να τους γίνει τελικά το χατίρι. Πρέπει να διασωθεί η περηφάνια των λαών της περιοχής, που τροφοδοτεί την αντίσταση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Με συντονισμένη αγωνιστική δράση να δείξουν πως η ιμπεριαλιστική τρομοκρατία δεν μπορεί να έχει μέλλον στα Βαλκάνια.

Τρομονόμος

- Ποιος ασκεί

την εξουσία

ποιος τη χώρα

διοικεί,

οι «ταγοί» μας

για η ΣΙΑ

και εν γένει

η Αμερική;

* * *

Εντολές

οι Αμερικάνοι

για το κάθε

στέλνουν δω

κι οι ημέτεροι

οι νάνοι

εκτελούν

χωρίς αιδώ!

* * *

Και ο νόμος

τρομοκράτης

έτσι ήρθε,

από κει,

τον εσύνταξε

ο «προστάτης»

κι είπαν «γιες»

οι μπιστικοί!

* * *

Μα ο λαός μας

θα φωνάξει,

στ' αναχώματα

εμπρός,

κάτω η μαύρη

«νέα τάξη»

και ο νόμος

ο αισχρός!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ