Τρίτη 29 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαφωνεί...

«Η εγχώρια ιδιωτική ασφαλιστική αγορά έχει υποστεί πλήρη αφελληνισμό. Πώς λοιπόν θα βοηθήσουν την εγχώρια οικονομία κεφάλαια που δεν επενδύονται στη χώρα, αλλά θα τζογάρονται σε ξένα χρηματιστήρια;». Αυτή είναι μία από τις «ενστάσεις» (;) που διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο της ΝΔ για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων. Ενώ, μια άλλη «κριτική» του εστιάζει στο γεγονός ότι το τζογάρισμα καθίσταται υποχρεωτικό με το νομοσχέδιο, θυμίζοντας ότι υπάρχει ήδη «δυνατότητα επενδύσεων των διαθεσίμων των ταμείων» και μάλιστα με «πλούσιο παρελθόν». Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφωνεί με το τζογάρισμα, αλλά στο αν αυτό θα γίνεται από ελληνικά ή ξένα κοράκια - funds και στο αν θα είναι «υποχρεωτικό» ή «προαιρετικό» για τους ασφαλισμένους.

... μόνο στο «πώς»

Είναι κι αυτές πλευρές της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνουν εκ των προτέρων το πόσο «τζούφια» είναι και η «μητέρα των μαχών Νο 2», μετά από εκείνη που τάχα ετοιμαζόταν να δώσει για το αντεργατικό έκτρωμα της 10ωρης δουλειάς. Αλλωστε και σε εκείνο το νομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ εξαντλούσε την κριτική του στον τρόπο που θα ξεχειλώνει ο εργάσιμος χρόνος και όχι στην ίδια τη διευθέτηση που η κυβέρνησή του εφάρμοσε δίχως δεύτερες σκέψεις. Η συνέχεια είναι γνωστή: Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε σχεδόν τα μισά άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ τα συνδικαλιστικά του στελέχη έτρεχαν να εφαρμόσουν σε σωματεία τις διατάξεις του (π.χ. ηλεκτρονικές αρχαιρεσίες) πριν ακόμα αυτές ψηφιστούν στη Βουλή. Κανένας λόγος ανησυχίας λοιπόν για το πώς θα εξελιχθεί και αυτή η «μάχη» του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, ο νόμος του «ψαλιδοχέρη» Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό ήταν αυτός που «έδωσε κλότσο να γυρίσει» η νέα αντιλαϊκή μεταρρύθμιση που επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Σε όλο της το μεγαλείο

Τη χρηματοδότηση της Τουρκίας με επιπλέον 3 δισ. ευρώ για τη «στήριξη των προσφύγων» αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, σε συνέχεια της μεταξύ τους συμφωνίας, που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες κατά χιλιάδες στα νησιά του Αιγαίου, μέσα σε άθλιες συνθήκες, μετατρέποντάς τους σε πιόνια στη σκακιέρα των γεωπολιτικών ανταγωνισμών. Είναι μάλιστα τέτοιο το «ενδιαφέρον» της ΕΕ για τους πρόσφυγες, που με αφορμή τη σχετική Παγκόσμια Μέρα, ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία, με σκοπό «να αντιμετωπιστούν οι πιο δύσκολες καταστάσεις αναγκαστικού εκτοπισμού στον κόσμο», χρηματοδοτώντας με ...24 εκατ. ευρώ διάφορες δράσεις σε Ασία, Λατινική Αμερική και υποσαχάρια Αφρική. Μια ακόμα πρωτοβουλία για το Προσφυγικό ονομάζεται «συνεργασίες ταλέντων» και στόχο έχει να συμβάλει στην «αντιμετώπιση της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού», αντιστοιχίζοντας τις δεξιότητες των εργαζομένων εκτός ΕΕ με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας εντός ΕΕ. Θα αποτελέσει μάλιστα «βασικό μέρος των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες εταίρους όσον αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης από κοινού (...) ιδιαίτερα στο πλαίσιο συρρίκνωσης του πληθυσμού που βρίσκεται σε ηλικία εργασίας». Ολα τα παραπάνω αποτελούν κομμάτια του παζλ της ευρωπαϊκής πολιτικής για το Προσφυγικό: Χρηματοδότηση φυλακών ψυχών, «ξεσκαρτάρισμα» για να διευκολύνεται η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού που έχει ανάγκη η καπιταλιστική οικονομία της ΕΕ και ψίχουλα για το θεαθήναι, για να συντηρούνται Μόριες, ακόμα και πλωτά στρατόπεδα συγκέντρωσης ή κάτεργα μεταναστών σε τρίτες χώρες, μη μέλη της ΕΕ. Η ...ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες σε όλο της το μεγαλείο.

Μυρίζει 1927...

Το 1927, όπως μας θυμίζει το «Σαν σήμερα» στη διπλανή στήλη, επιβλήθηκε στη Βρετανία ένας σκληρός αντιαπεργιακός νόμος, ύστερα από τη μεγάλη απεργία του 1926. Ο νόμος αυτός ανάμεσα σε άλλα απαγόρευε κάθε απεργία συμπαράστασης σε άλλο απεργιακό αγώνα που κρινόταν «παράνομος» από τα δικαστήρια. Καθιέρωνε επίσης ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη για «υποκίνηση» εργαζομένων να συμμετάσχουν σε απεργία που είχε κριθεί «παράνομη», ενώ οι εισαγγελικές αρχές εξουσιοδοτήθηκαν να δεσμεύουν τα περιουσιακά στοιχεία των συνδικάτων που συμμετείχαν σε τέτοιες απεργίες. Αλλη διάταξη του νόμου κήρυττε παράνομες τις μαζικές πικετοφορίες που «ασκούσαν εκφοβισμό» σε μη απεργούς εργαζόμενους. Με άλλα λόγια, ο αγγλικός νόμος στοχοποιούσε το απεργιακό δικαίωμα, την απεργιακή αλληλεγγύη και την περιφρούρηση της απεργίας, με εξοντωτικές ποινές και προληπτική τρομοκρατία σε βάρος των συνδικαλιστών. Ο,τι ακριβώς κάνει σήμερα ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση, επεκτείνοντας τις απεργοκτόνες διατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των προηγούμενων. Ο «εκσυγχρονισμός» της εργατικής νομοθεσίας, που διαφημίζει η κυβέρνηση, «μυρίζει» 1927 (!), δείχνοντας και μ' αυτόν τον τρόπο πόσο αντιδραστικό και επικίνδυνο για τους εργαζόμενους και τον λαό έχει γίνει το σάπιο σύστημά τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1895 Πεθαίνει ο Βρετανός βιολόγος Τόμας Χάξλεϊ, από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της δαρβινικής Θεωρίας της Εξέλιξης.

1931 Φασίστες των οργανώσεων «Παύλος Μελάς» και «Εθνική Ενωσις Ελλάς» εξαπολύουν πογκρόμ κατά των Εβραίων σε συνοικισμούς της Θεσσαλονίκης.

1951 Πεθαίνει ο ηθοποιός Αιμίλιος Βεάκης. Στη διάρκεια της Κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ και για τη δράση του υπέστη διώξεις από το αστικό καθεστώς.

1957 Οι Λαζάρ Καγκάνοβιτς, Γκεόργκι Μάλενκοφ, Ντμίτρι Σεπίλοφ και Βιατσεσλάβ Μόλοτοφ καθαιρούνται από το Προεδρείο της ΚΕ και από την ΚΕ του ΚΚΣΕ. Η καθαίρεσή τους υπήρξε απόρροια της εσωκομματικής διαπάλης που οξύνθηκε μετά το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ (1956). Οι προαναφερθέντες είχαν ταχθεί ενάντια στη γραμμή που είχε χαράξει το Συνέδριο σε μια σειρά ζητημάτων εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

1966 Στον πόλεμο του Βιετνάμ, αμερικανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν για πρώτη φορά τις πόλεις Ανόι και Χαϊφόγκ.

1973 Πραγματοποιείται στη Χιλή αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Προέδρου Αλιέντε, πίσω από το οποίο βρίσκονταν η ντόπια ολιγαρχία και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

1995 Καταρρέει κτιριακό συγκρότημα στη Σεούλ, σκοτώνοντας 502 άτομα. Ηταν η χειρότερη καταστροφή στη Νότια Κορέα σε περίοδο ειρήνης.

2002 Στο λιμάνι του Πειραιά σημειώνεται έκρηξη ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού στα χέρια του μεταφορέα της, Σ. Ξηρού. Η υπόθεση που ονομάστηκε «εξάρθρωση της 17Ν» μόλις άρχιζε...

...και σαν χτες

1912 Γεννιέται η Αμαλία Φλέμινγκ, σύζυγος και συνεργάτιδα του Βρετανού επιστήμονα Αλέξανδρου Φλέμινγκ, ο οποίος ανακάλυψε την πενικιλίνη.

1914 Δολοφονείται στο Σαράγεβο ο Αυστριακός δούκας Φραγκίσκος - Φερδινάνδος, γεγονός που στάθηκε αφορμή για την έκρηξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

1917 Η Ελλάδα μπαίνει και επίσημα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, τασσόμενη με τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό της Αντάντ.

1918 Δημοσιεύεται το Διάταγμα του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Λαού στη Σοβιετική Ρωσία για την εθνικοποίηση των επιχειρήσεων των βασικών κλάδων της βιομηχανίας και των σιδηροδρομικών μεταφορών.

1919 Υπογράφεται η Συνθήκη των Βερσαλλιών, με την οποία οι νικήτριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Αντάντ επιβάλλουν τους όρους τους επί των ηττημένων Κεντρικών Δυνάμεων.

1927 Στον απόηχο της μεγάλης απεργίας του 1926, ψηφίζεται στη Βρετανία ο αντεργατικός νόμος «για τις συγκρούσεις στη βιομηχανία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις», ο οποίος περιόριζε σημαντικά τη δυνατότητα των συνδικάτων να κηρύξουν μια απεργία και προέβλεπε σοβαρές κυρώσεις για όσες απεργίες κρίνονταν «παράνομες».

1948 Το Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας αποβάλλεται από το Γραφείο Πληροφοριών των Κομμουνιστικών Κομμάτων (Κομινφόρμ), το οποίο κατήγγειλε τον Τίτο για πέρασμα στον αστικό εθνικισμό. Η ρήξη του ΚΚ Γιουγκοσλαβίας με την Κομινφόρμ είχε ξεκινήσει από την ηγεμονική θέση (και τις εδαφικές βλέψεις) που επεδίωκε η Γιουγκοσλαβία σε σχέση με τα άλλα βαλκανικά κράτη στο πλαίσιο μιας μελλοντικής Βαλκανικής Ομοσπονδίας. Στη ρίζα του προβλήματος ωστόσο βρισκόταν η διαπάλη στο ίδιο το ΚΚ Γιουγκοσλαβίας γύρω από θέματα συνεργασίας με τμήματα της αστικής τάξης, τον χαρακτήρα του ΚΚ, τις νομοτέλειες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης κ.λπ.

1979 Με 193 ψήφους υπέρ (Νέα Δημοκρατία, ΚΟΔΗΣΟ, ΕΔΗΚ, ΕΔΑ, «ΚΚΕ εσωτερικού», ανεξάρτητοι), 3 βουλευτές να δηλώνουν «παρών» και 93 αποχές (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ), η Βουλή επικυρώνει τη Συνθήκη ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ.

1979 Η Σύνοδος του ΟΠΕΚ στη Γενεύη αποφασίζει την αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου κατά 10%. Ηδη η συνολική αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά τη διάρκεια του 1979 ανέρχεται σε 50%. Τα μονοπώλια του πετρελαίου αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τη διεθνή πετρελαϊκή κρίση του 1979.

1985 Πεθαίνει ο ηθοποιός Λάμπρος Κωνσταντάρας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ