Τρίτη 30 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυνική...

Για την κυβέρνηση δεν είναι δα και τόσο σπουδαίο ένα 20% των ασθενών εκτός ΜΕΘ να πεθαίνουν από κορονοϊό. Ούτε είναι κάτι τρομερό περισσότεροι από 100 διασωληνωμένοι σε κοινές κλίνες να περιμένουν για ένα κρεβάτι ΜΕΘ, το οποίο μπορεί να μην έρθει ποτέ κι αυτό να αποδειχθεί μοιραίο. Προφανώς δεν είναι άξιο λόγου ούτε το γεγονός ότι τον περασμένο χρόνο χάθηκαν πάνω από 3,5 εκατ. επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία και 90.000 χειρουργεία, επειδή το σύστημα Υγείας μετατράπηκε σε μίας νόσου. Ολα αυτά δεν είναι ούτε «κυνισμός», ούτε «ανικανότητα», ούτε «αυτόματος πιλότος» στη διαχείριση της πανδημίας, όπως κατηγορούν την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα. Είναι απλά μαθηματικά, στην εξίσωση «κόστος - όφελος» για το κεφάλαιο, που καθορίζει την κρατική πολιτική από την πρώτη μέρα της πανδημίας.

... και εγκληματική

Με αυτό το κριτήριο η κυβέρνηση δεν ακουμπάει «ούτε τρίχα» του ιδιωτικού τομέα Υγείας, ενώ χάνονται ζωές από την έλλειψη υγειονομικών και ΜΕΘ. Με το ίδιο κριτήριο φορτώνει στο λαό την ευθύνη ακόμα και για τη διάγνωση της νόσου, με τα «self tests», αντί για εξαντλητική ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους, με συχνά και δωρεάν τεστ, ειδικά εκεί που αποδεδειγμένα κυκλοφορεί ο ιός, δηλαδή στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και αλλού. Εγκληματική και κυνική είναι η πολιτική θωράκισης των κερδών, που αντιμετωπίζει την πανδημία ως ευκαιρία για νέες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και μέτρα στήριξης του κεφαλαίου για να ανακάμψει από την κρίση, φορτώνοντας τα βάρη στο λαό.

Σενάρια

Τρία σενάρια για την εξέλιξη της ανεργίας μέχρι το τέλος του χρόνου καταγράφει μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, υπολογίζοντας ότι τα μέτρα συγκράτησης της εγγεγραμμένης ανεργίας που πάρθηκαν μέσα στην πανδημία (αναστολές συμβάσεων και άλλα) θα αρχίσουν σταδιακά να αποσύρονται ή να εφαρμόζονται πιο στοχευμένα σε «δυναμικούς» κλάδους και «βιώσιμες» επιχειρήσεις. Το πρώτο σενάριο προβλέπει εκτίναξη της ανεργίας στο 29,3%, με 1.350.000 ανέργους στο τέλος του 2021, ποσοστό μεγαλύτερο και από το 27,5%, ιστορικό υψηλό της προηγούμενης καπιταλιστικής κρίσης. Θυμίζουμε ότι τον Δεκέμβρη του 2019 η στατιστική ανεργία ήταν στο 16,5% (770.000 άτομα) και παρέμεινε περίπου σ' αυτά τα επίπεδα το 2020. Δύο ακόμα σενάρια της ίδιας μελέτης προβλέπουν ποσοστό ανεργίας 18,9% (870.000 άτομα) και 22,6% (1.040.000) στο τέλος του χρόνου, ανάλογα με τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα βάλουν λουκέτο μόλις αποσυρθεί το πλέγμα των μέτρων «στήριξης», που για χιλιάδες μικροεπαγγελματίες δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να κλωτσάει λίγο πιο μπροστά το τενεκεδάκι των συσσωρευμένων υποχρεώσεων, φορτώνοντάς τους και νέα βάρη, που τους οδηγούν τελικά στο λουκέτο. Οι προβλέψεις αυτές, που ακούγονται πλέον με κυνισμό και από κυβερνητικά χείλη, δείχνουν πως οι συνέπειες της βαθιάς οικονομικής κρίσης, στην οποία η πανδημία επέδρασε καταλυτικά, δεν έχουν ακόμα εκδηλωθεί σε όλη τους την έκταση για τους εργαζόμενους και το λαό, που συνεχίζει να πληρώνει με διάφορους τρόπους την ανάκαμψη του κεφαλαίου. Και επειδή ο λογαριασμός που γράφεται είναι βαρύς, χρειάζεται οργάνωση, ετοιμότητα και κλιμάκωση της πάλης για να επιστραφεί στον αποστολέα του.

Παράδειγμα

Ενα ολόκληρο «πανηγύρι» έχει στηθεί τις τελευταίες μέρες από την κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία, με αφορμή το «Ταμείο Ανάκαμψης». Και τι δεν γράφουν! Για «νέους ενάρετους κύκλους», για την «ευκαιρία μιας γενιάς», για πάνω από 150 «εμβληματικά έργα» και «επενδύσεις» που «θα μεταμορφώσουν την Ελλάδα» και πάει λέγοντας. Δεν χρειάζεται βέβαια να είναι κανείς «οραματιστής» για να δει τι σημαίνουν όλα αυτά για το λαό. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα της «εμβληματικής» συμφωνίας για τα ορυχεία χρυσού στη Χαλκιδική, που ψηφίστηκε στη Βουλή, δίνει μια ιδέα. Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της ανανέωσης και το πρώτο που έσπευσαν να κάνουν οι εργολάβοι της «Ελληνικός Χρυσός» ήταν οι απολύσεις συνδικαλιστών και η προσπάθεια να χτυπήσουν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας. Δίπλα λοιπόν στο ζεστό χρήμα από τα κρατικά και ευρωπαϊκά ταμεία, δίπλα στις προκλητικές διευκολύνσεις και τα προνόμια, δίπλα στην ασυλία που προσφέρει το Σύνταγμα στους «επενδυτές» και που όλοι μαζί (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) φυλάνε ως κόρη οφθαλμού, έρχεται να προστεθεί το σάρωμα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, προκειμένου να μην ακούγεται τσιμουδιά στους χώρους δουλειάς. Ειδικά μπροστά στις «ανατροπές του αιώνα» που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με αιχμή τη 10ωρη δουλειά. Οι εργαζόμενοι έχουν πείρα και πρέπει να την αξιοποιήσουν στην οργάνωση του αγώνα. Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, με μέτρα στήριξης του κεφαλαίου και νέες αντεργατικές ανατροπές, πάει χέρι - χέρι με την καταστολή και την παρεμπόδιση της συλλογικής οργάνωσης και δράσης, πρώτα απ' όλα στους χώρους δουλειάς, εκεί που παράγονται τα κέρδη μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1896 Πεθαίνει ο Χαρίλαος Τρικούπης.

1944 Συγκροτείται στον ελληνικό στρατό της Μέσης Ανατολής η Επιτροπή Εθνικής Ενότητας, που τάσσεται υπέρ της ΠΕΕΑ.

1945 Συγκροτείται από τις δυνάμεις του ΕΑΜ στο συνδικαλιστικό κίνημα ο Εργατικός Αντιφασιστικός Συνασπισμός (ΕΡΓΑΣ).

1947 Επίθεση μοναρχικών στα τυπογραφεία του «Αγωνιστή», εφημερίδας του Γραφείου Περιοχής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Εκτελούν τρεις από τους τυπογράφους και τραυματίζουν επτά. Οι δολοφονημένοι τυπογράφοι είναι οι: Γ. Βουτσάς, Μ. Διακάκης, Μ. Μαγούλας.

1952 Στις 4.12 το ξημέρωμα, εκτελούνται στου Γουδή ο Νίκος Μπελογιάννης και οι Ν. Καλούμενος, Η. Αργυριάδης και Δ. Μπάτσης.

1970 Στην επέτειο της εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του, οι πολιτικοί κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού κηρύσσουν 24ωρη αποχή από το συσσίτιο και διήμερο πένθος για τα θύματα της χούντας.

1992 Πεθαίνει ο Ελληνας αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος, που έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν ανακάλυψε τον τάφο του βασιλιά των Μακεδόνων Φίλιππου Β' στη Βεργίνα.

...και σαν χτες

1553 Γεννιέται ο Κρητικός ποιητής Βιτσέντζος Κορνάρος.

1823 Συνέρχεται στο Αστρος Κυνουρίας η Β' Εθνική Συνέλευση, η οποία εκλέγει ως πρόεδρο του Εκτελεστικού τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, ορίζει ως έδρα διοικήσεως την Τρίπολη και κλείνει τις εργασίες της στις 18 Απρίλη με τη «Διακήρυξη για την πολιτική των Ελλήνων ύπαρξιν και ανεξαρτησία».

1864 Υπογράφεται μεταξύ Ελλάδας, Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας η Συνθήκη με την οποία τα Επτάνησα περιήλθαν από τη Βρετανική Αυτοκρατορία στην Ελλάδα.

1870 Γεννιέται ο Παύλος Μελάς, στρατιωτικός, από τους οργανωτές του Μακεδονικού Αγώνα.

1920 Συνέρχεται το 9ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας (μπολσεβίκων), το οποίο καθόρισε τα άμεσα οικονομικά καθήκοντα της Σοβιετικής χώρας και τόνισε την ανάγκη της συμμετοχής των συνδικαλιστικών οργανώσεων στην οικονομική ανοικοδόμηση. Το Συνέδριο τόνισε ακόμη πως η αποκατάσταση και η ανάπτυξη της οικονομίας της Σοβιετικής χώρας πρέπει να βασίζεται στον εξηλεκτρισμό της εθνικής οικονομίας.

1929 Η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου υποβάλλει για συζήτηση στη Βουλή το σχέδιο του νόμου «για την υπεράσπιση του κοινωνικού καθεστώτος», το περιβόητο «Ιδιώνυμο».

1950 Αρχίζει στο Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η δίκη των υπευθύνων της εφημερίδας «Μάχη». Αιτία υπήρξε η αρθρογραφία της εφημερίδας γύρω από τα βασανιστήρια και τις φρικτές συνθήκες κράτησης στη Μακρόνησο. Η δίκη αναβλήθηκε.

1966 Αρχίζει τις εργασίες του το 23ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ενωσης (29/3 - 8/4/1966). Το Συνέδριο αυτό δρομολόγησε μια σειρά μεταρρυθμίσεις στο επίπεδο της οικονομίας. Η θεωρητική διολίσθηση και η αντίστοιχη πολιτική οπισθοχώρησης στην EΣΣΔ ήρθαν σε μια νέα φάση ανώτερης ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, που απαιτούσε αντίστοιχη ανάπτυξη του κεντρικού σχεδιασμού στην κατεύθυνση ισχυροποίησης του κομμουνιστικού τρόπου παραγωγής. Με τις αγοραίες μεταρρυθμίσεις και την απόσπαση της σοσιαλιστικής παραγωγικής μονάδας από τον κεντρικό σχεδιασμό, αποδυναμώθηκε ο σοσιαλιστικός χαρακτήρας της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής. Δημιουργήθηκε η δυνατότητα παραβίασης της κατανομής «ανάλογα με την εργασία».

1982 Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης Καρλ Ορφ.

2005 Πεθαίνει ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης.

2011 Πεθαίνει ο θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ