Πέμπτη 17 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εύλογα και κρίσιμα ερωτήματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπορεί, άραγε, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ή κάποιος από την κυβέρνηση, τέλος πάντων, να μας απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:

Στη βάση ποιων κοινών αντιλήψεων «θα ανταλλάσσουμε πληροφορίες για πρόληψη όλων των πράξεων τρομοκρατίας» με την Τουρκία; Το ίδιο πράγμα εννοούν με τον όρο «τρομοκρατία» η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση; Και αν όχι, ποιος θα ισχύει;

Ποια θα είναι και τι είδους η «αμοιβαία συνδρομή», σχετικά με τα «αναγνωρισμένα δικαιώματα»; Και για ποια «αναγνωρισμένα» μιλάμε, τα όσα ισχύουν στην Ελλάδα ή στην Τουρκία;

Τι είδους εμπειρίες - ακόμη και για τις μεθόδους ανακρίσεως - θα ανταλλάσσουμε με το καθεστώς της γειτονικής χώρας; Υπάρχουν σκέψεις, μήπως, για τη μεταφορά κι εδώ των «λευκών κελιών» ή, μήπως, διαπιστώνεται ανεπάρκεια στις μεθόδους αντιμετώπισης του «κομμουνιστικού κινδύνου»;

Τα ρωτάμε όλ' αυτά, γιατί, προχτές, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η κυβέρνηση έφερε για κύρωση τη σύμβαση αστυνομικής συνεργασίας των χωρών - μελών της Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου - ανάμεσά τους και η Τουρκία - και όσα έχουμε σε εισαγωγικά περιλαμβάνονται σ' αυτή. `Η, μήπως, όλες οι απαντήσεις συμπεριλαμβάνονται στα σχετικά αμερικανικά... λεξικά;

Κρίμα...

Ο «Ριζοσπάστης» δεν έχει διστάσει ποτέ να αναγνωρίσει τη μεγάλη προσφορά του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και να διαφωνήσει μαζί του, όταν το έκρινε σκόπιμο. Δυστυχώς, αρκετά απ' όσα είπε προχτές, στη διάρκεια της παρουσίας του βιβλίου «Μίκης Θεοδωράκης: Το χρονικό μιας Επανάστασης 1960 - '67», του Φώντα Λάδη, δε μας βρίσκουν σύμφωνους και αδικούν κατάφωρα την πραγματικότητα, που γνωρίζουν οι πάντες.

Δε νομίζουμε πως χρειάζεται τίποτε περισσότερο από εμάς. Αρκεί και μόνο η παράθεση ορισμένων χαρακτηριστικών αποσπασμάτων, απ' όσα δήλωσε ο Μ. Θεοδωράκης: «Η πεμπτουσία της (σ.σ. της Εθνικής Αντίστασης) το ξαναλέω, δεν πέρασε στη νεότερη γενιά. Χάρη στον Ευάγγελο Γιαννόπουλο, για παράδειγμα, που συνέδεσε το όνομά του με το Γοργοπόταμο, έμαθε ο ελληνικός λαός για τον Γοργοπόταμο. Αν ήταν μόνο οι κουκουέδες δε θα μάθαιναν απολύτως τίποτε γι' αυτό... Δεν καταλαβαίνω γιατί οσάκις μιλάνε σήμερα για νεολαίους "πηδάνε" τους Λαμπράκηδες! Πάνε από την ΟΚΝΕ, στην ΕΠΟΝ, στην ΚΝΕ και... πουθενά η περίοδος εκείνη. Το πολύ "πήδημα", όμως, κάποτε πληρώνεται! Η νεολαία της Αριστεράς είναι θύμα μιας πολιτικής γενιτσαρισμού. Τους σκοτώνουν τις "μάνες", τον Ρίτσο, τον Αναγνωστάκη, τον Θεοδωράκη, τον Γλέζο... Αν τους χτυπάς τις μάνες που τους έχουν γαλουχήσει, αυτό κάποτε πληρώνεται...».

Η πορεία του Μπερλουσκόνι

Πολλά γράφονται και λέγονται, τις μέρες αυτές, για τις πρόσφατες ιταλικές εκλογές και, ιδιαίτερα, την ανάδειξη του Σ. Μπερλουσκόνι σε πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, σκόπιμο είναι να θυμίσουμε τα παρακάτω:

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έβαλε τα θεμέλια της οικονομικής αυτοκρατορίας του στη δεκαετία του 1980, όταν πρωθυπουργός της Ιταλίας ήταν ο αρχηγός του σοσιαλιστικού κόμματος, Μπετίνο Κράξι, με τη στήριξη των χριστιανοδημοκρατών. Την ίδια περίπου περίοδο οι εγχώριοι ομοϊδεάτες του Κράξι μιλούσαν για «νέα τζάκια». Τότε, ο Σ. Μπερλουσκόνι ήταν υποστηριχτής του Κράξι και ο τελευταίος τον «αντάμειψε», με την παραχώρηση μιας σειράς αδειών τηλεοπτικών καναλιών και ραδιοφωνικών σταθμών. Λίγα χρόνια αργότερα, η επιχείρηση «καθαρά χέρια» αποκάλυπτε σωρεία «διαπλοκών», περίεργων διαδρομών, φακελάκια και χαριστικές πράξεις, αλλά η μόνη ουσιαστική συνέπειά της ήταν το «καθάρισμα» του δρόμου, για την πολιτική ανάδειξη του Μπερλουσκόνι. Ο τελευταίος, παρ' ότι κατηγορούμενος, μεγάλωνε συνεχώς την αυτοκρατορία του, τόσο γενικά όσο και ειδικά στο χώρο των ΜΜΕ και το 1996 αναδείχνεται πρωθυπουργός. Η τότε πρωθυπουργία του κράτησε μόνο εφτά μήνες, αλλά επανήλθε δριμύτερος, αφού προηγήθηκε η «κεντροαριστερά», για να αφοπλίσει ακόμη περισσότερο το λαϊκό κίνημα και να του ανοίξει διάπλατα την πόρτα της κυβερνητικής εξουσίας.

Ορισμένα διδάγματα

«... Χρόνια τώρα η κεντροαριστερά ήθελε απεγνωσμένα να μοιάσει με το αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα. Προέκυψε νίκη των Ρεπουμπλικανών. Η κεντροαριστερά διεκδίκησε με πάθος τον φιλελεύθερο μοντερνισμό, τη νέα οικονομία και τον ενταφιασμό της "παρωχημένης" εργατικής και αριστερής Ιταλίας; Το αποτέλεσμα ήταν ο κόσμος να προτιμήσει αυτόν που ενσαρκώνει αυτό το αμερικανο-ιταλικό όραμα στην πιο μεγαλομανή και χυδαία εκδοχή του».

Αυτά γράφει ο Ν. Σεβαστάκης, στη χτεσινή «Αυγή». Και τα σημειώνουμε, κυρίως, για δυο λόγους: Πρώτον, γιατί οι πάντες γνωρίζουν ποιοι πανηγύριζαν με το «πείραμα» της ιταλικής «κεντροαριστεράς», πριν λίγα μόλις χρόνια και συνεχίζουν να επιδοκιμάζουν το αντίστοιχο στη Γαλλία. Και δεύτερο, γιατί οι εξελίξεις στη γειτονική μας χώρα προσφέρουν μια ακόμη απόδειξη πως η σύγχρονη Αριστερά δεν μπορεί να είναι δύναμη ταξικής συνεργασίας και «κοινωνικού εταιρισμού», διαχείρισης και «νοικοκυρέματος» των «νόμων της αγοράς» και της «παγκοσμιοποίησης» ή «εξανθρωπισμού» του ιμπεριαλισμού.

Τι λένε, άραγε, για τα παραπάνω, όσοι τον τελευταίο καιρό ασχολούνται ιδιαίτερα με την Αριστερά και την ενότητα δράσης της;

Τα απεργιακά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΣΧΕΔΟΝ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ απεργούν σήμερα. Εργάτες, υπάλληλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, τα πανεπιστήμια είναι κλειστά κλπ., κλπ. Μόνον οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι μεγαλέμποροι... δουλεύουν σήμερα. Τρόπος του λέγειν, δηλαδή. Πού ξέρουν αυτοί τι θα πει δουλιά.

Α, μην αδικήσουμε και τους υπουργούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Θα... δουλεύουν κι αυτοί... Θα σπάνε το κεφάλι τους, για να βρουν καινούριους τρόπους και μεθόδους, για να συνεχίσουν το «δούλεμα», που μας κάνουν χρόνια τώρα...

Βλέπετε, τον τελευταίο καιρό δεν τους «βγαίνουν» τα κόλπα που έχουν σκαρφιστεί μέχρι σήμερα. Ο «κοινωνικός διάλογος» έχει χάσει τη λάμψη του. Ακόμη και ο Πολυζωγόπουλος δεν τολμά, για την ώρα, να καθίσει στο τραπέζι.

Οι... ιστορικές αναδρομές στο παρελθόν της Δεξιάς και ακόμη παλιότερα, στον Χαρίλαο Τρικούπη, τον... Οθωνα και τον... Ιμπραήμ έδωσαν μια ανάσα, αλλά όλα δείχνουν πως είναι πολύ προσωρινή και ανασφαλής.

Ασε, που... δυσανασχέτησε η τουρκική κυβέρνηση και διαμήνυσε πως δε θα ανεχθεί άλλες τέτοιες ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας, ούτε, βέβαια, διγλωσσίες και υποκρισίες.

Δεν μπορείτε - παρατηρούσαν κύκλοι της Αγκυρας προς τους εγχώριους κυβερνώντες - από τη μια να αναγνωρίζετε τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας και από την άλλη να εξορκίζετε τον Ιμπραήμ, ως επάρατη Δεξιά... Στο κάτω κάτω της γραφής, τα όσα έκανε ο Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο, δεν είναι τίποτε μπροστά στα «λευκά κελιά» και στα όσα τραβούν σήμερα στην Τουρκία οι πολιτικοί κρατούμενοι, οι Κούρδοι και όσοι δεν εννοούν να «εκσυγχρονιστούν»...

Κι εδώ, που τα λέμε, δίκιο έχουν... Πρέπει να είμαστε ακριβείς. Δεν μπορούμε να τα παίρνουμε όλα... αμπάριζα κι όποιον πάρει ο χάρος... Ετσι ή αλλιώς, οι... ιστορικές αναδρομές και τα ζιβάγκο δε φαίνεται να έχουν και πολλή πέραση.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Γι' αυτό, σας λέμε, πως αυτό κάνουν σήμερα. Ψάχνουν τρόπους για να παγιδέψουν και πάλι τους εργαζόμενους. Θα τους «περάσει»;

Λαϊκό Μέτωπο Πάλης

Προβλήματα, προβλήματα, προβλήματα. Ολο και περισσότερα. Ολο και μεγαλύτερα. Και όλα φορτωμένα στις πλάτες του ελληνικού λαού. Τελευταία, οι επιχειρούμενες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων, αναπτύχθηκαν και αναπτύσσονται μαχητικοί αγώνες, αφού οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί συνιστούν ένα ολοκληρωτικό ξεθεμελίωμα κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων. Τα συνεχώς διογκούμενα λαϊκά προβλήματα, η δυσαρέσκεια που αυτά προκαλούν, όσο και οι σαφώς εκφρασμένες λαϊκές διαθέσεις για αντίσταση, αποτέλεσαν το γόνιμο έδαφος, τις ιδανικές συνθήκες, για να ευδοκιμήσουν κάθε είδους «λύσεις». Κατά περίπτωση ο καθένας προβάλλει ως πανάκεια άλλοτε λύσεις «κεντροαριστερές», άλλοτε «κεντροδεξιές», άλλοτε πάλι ένα θολό και ασαφή «αριστερό πόλο». Ολοι μαζί προσπαθούν, και ως ένα ορισμένο σημείο επιτυγχάνουν, τον λαϊκό αποπροσανατολισμό.

Για τους κομμουνιστές, για τον κάθε προοδευτικό άνθρωπο, για τον κάθε καλοπροαίρετο που έχει διάθεση να σκύψει πάνω από την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, η πραγματική λύση βρίσκεται πολύ μακριά από όλες τις προηγούμενες, που, αν μη τι άλλο, δοκιμάστηκαν και απέτυχαν παταγωδώς να ικανοποιήσουν έστω μικρό μέρος από τα όσα επαγγέλλονταν, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη. Στη σημερινή διαμορφωθείσα πραγματικότητα προβάλλει επιτακτικά αναγκαία, ως λύση προοπτικής και όχι συγκυριακής απορρόφησης της λαϊκής αγανάκτησης, η πολιτική πρόταση που επεξεργάστηκε το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου Πάλης.

Λύση ελπίδας για τους εργαζόμενους, για τα λαϊκά στρώματα της χώρας, πρόταση που μπορεί να εκτρέψει τη σημερινή πορεία σε πορεία ριζικής αλλαγής των πολιτικών που γνωρίσαμε ως σήμερα, σε πορεία ανάδειξης του ίδιου του λαού στην εξουσία. Οσοι έστω καλοπροαίρετα στέκονται επιφυλακτικά απέναντι σ' αυτή την πρόταση, δεν έχουν παρά να εξαγάγουν συμπεράσματα από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα το προηγούμενο διάστημα. Και το συμπέρασμα αυτών είναι πως πέρα από στημένους διαλόγους, από επιτροπές και επιτροπάτα «τεχνοκρατικά», «επιστημονικά» ή «διακομματικά», πέρα από «χώρους» ξεκομμένους από την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, ο ταξικός ανυποχώρητος ανειρήνευτος, ενωτικός και πολύμορφος αγώνας είναι ο μόνος που μπορεί να ανοίξει δρόμους για το λαό.

Η κοινή δράση εργατών, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών και νεολαίας,- έστω με βάση τις σημερινές συνθήκες, σε επιμέρους μέτωπα πάλης, η συσπείρωσή τους, μπορεί να νικήσει. Κι αυτά τα μέτωπα πάλης σαν «ρυάκια» μπορούν να συγκλίνουν, να θεριέψουν, να εδραιώσουν την κοινωνικοπολιτική συμμαχία, το λαϊκό μέτωπο. Ενα μέτωπο, με σαφή κατεύθυνση ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Γιατί, αν μη τι άλλο, όλοι κατανοούμε ότι δεν αρκεί να καταπολεμάς τα συμπτώματα της αρρώστιας. Αν δε χτυπήσεις την αιτία της, θα επανέλθει, αργά ή γρήγορα.

Από την άποψη αυτή, ακόμα και όσοι δε συμφωνούν με τις προτάσεις του ΚΚΕ στο σύνολό τους, καλούνται τουλάχιστον να αναζητήσουν, να σκεφτούν, να προβληματιστούν, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Μια τέτοια στάση αποτελεί προσωπική ευθύνη όλων, του καθενός ξεχωριστά, όλων όσοι βρέθηκαν, βρίσκονται και θα βρίσκονται μέσα στους αγώνες, στη σημερινή απεργία, αύριο στην κλιμάκωσή της πάλης, καθημερινά στους χώρους δουλιάς. Μια τέτοια στάση είναι βασική προϋπόθεση, για τη χειραφέτηση και τον απεγκλωβισμό ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων από τη μέγκενη του δικομματισμού και όσων δυνάμεων παίζουν αντικειμενικά στο ίδιο πολιτικό «γήπεδο».

Μια τέτοια στάση οφείλει να τηρήσει κάθε εργάτης, κάθε αγρότης, μικρομεσαίος, καθένας που στενάζει καθημερινά από τα συσσωρευμένα προβλήματα και μοχθεί, παράγοντας τεράστιο πλούτο που τον καρπώνονται λίγοι. Ακολουθώντας μια τέτοια διαδικασία, βγάζοντας συμπεράσματα καθημερινά, αποβάλλοντας τη μοιρολατρία και κατανοώντας πως αυτή είναι όπλο των δυνάμεων του μεγάλου κεφαλαίου για να κρατήσουν σε καταστολή τη δύναμη της λαϊκής πάλης, συνεχίζοντας τον ενιαίο αγώνα τους, θα δουν πού βρίσκεται η πραγματική διέξοδος για τη λύση των προβλημάτων, διέξοδος που δεν είναι σήμερα άλλη από τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου Πάλης.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Η μελέτη...

Γρηγοριάδης Κώστας

«Οι αναλύσεις και λοιπές αναφορές στο θέμα της ανάγκης μεταρρύθμισης του ΣΚΑ (Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης) της χώρας μας που κατακλύζουν, τελευταία, τον ελληνικό Τύπο, έχουν ένα κύριο χαρακτηριστικό: ασχολούνται, κατ' επιλογήν, με το θέμα του οικονομικού ελλείμματος που παρουσιάζει το ΣΚΑ και αγνοούν την κύρια έλλειψή του, δηλαδή την υστέρηση και ανεπάρκεια των κοινωνικών του καλύψεων.

Φαινόμενα, όπως:

  • Ο συνωστισμός του 70% των συντάξεων του ΙΚΑ στα κατώτατα όρια.
  • Η διαπίστωση ότι ο μέσος πραγματικός δείκτης αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού, από τη σύνταξη, βρίσκεται, σήμερα στην Ελλάδα, στο 44% (ενώ ο αντίστοιχος δείκτης βρίσκεται, κατά το χρόνο συνταξιοδότησης, στο 80%) και ότι η απομείωση της πραγματικής αξίας των συντάξεων οφείλεται στην ανεπαρκή ετήσια στήριξη της αγοραστικής τους δύναμης από την εισοδηματική πολιτική.
  • Η διαπίστωση ότι το μέσο, προ φόρων, ύψος των κύριων και επικουρικών συντάξεων του ιδιωτικού τομέα (1.191.000 άτομα) με συμψηφισμό και των συντάξεων των Τραπεζών και των ΔΕΚΟ, φθάνει στις 180.000 δραχμές περίπου, δηλαδή πολύ κοντά σαν όρια φτώχειας στην Ελλάδα (170.000 δραχμές περίπου)
  • Αλλά και πληθώρα άλλων ανάλογων διαπιστώσεων,

οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ΣΚΑ παρουσιάζει εμφανέστατες κοινωνικο-ασφαλιστικές ανεπάρκειες, ώστε να επιβάλλεται η αντιμετώπιση και εξάλειψη των ανεπαρκειών αυτών, πριν από οποιαδήποτε συζήτηση των οικονομικών παραμέτρων του θέματος».

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από τη μελέτη, που έδωσαν προχτές στη δημοσιότητα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Και, μάλιστα, με αυτό ξεκινά το κεφάλαιο που έχει τίτλο «Δέσμη προτάσεων». Ακούσατε εσείς, μήπως, τις ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, να διεκδικούν αύξηση των συντάξεων, ενίσχυση των παροχών, κλπ., και, μάλιστα, ως προϋπόθεση της οποιασδήποτε συζήτησης του ασφαλιστικού;

... και οι ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

Η αναλογιστική μελέτη σημειώνει επίσης το εξής σημαντικό: «Κατά τη δική μας αντίληψη (σ.σ. των καθηγητών που την έφεραν σε πέρας) το κέντρο των συζητήσεων πρέπει να μετακινηθεί από το καθαρά οικονομικό στο κοινωνικο-πολιτικό επίπεδο: η θεσμοθέτηση ενός Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελεί, προεχόντως, ζήτημα πολιτικών επιλογών. Οι ποσοτικές αριθμητικές του προσεγγίσεις έπονται και, πάντως, κινούνται στα μέσα πλαίσια των αντίστοιχων πολιτικών προτεραιοτήτων».

Μια διαπίστωση, η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς, χρόνια τώρα, οι πολιτικές, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και οι «γαλάζιοι» και «πράσινοι» μονόδρομοι, κάνουν τους λίγους πλούσιους πλουσιότερους και τους πολλούς φτωχούς ακόμη περισσότερους και φτωχότερους. Καθώς, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το πλουσιότερο 10% του ελληνικού πληθυσμού (περίπου 1 εκατ. άνθρωποι) απολαμβάνει το 26,3% του διαθέσιμου εθνικού πλούτου. Οσο απολαμβάνουν, δηλαδή, πέντε εκατομμύρια Ελληνες πολίτες, ενώ το φτωχότερο 10% του πληθυσμού απολαμβάνει μόλις το 2,2% του εθνικού εισοδήματος.

Δεν είδαμε, όμως, τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να αξιοποιούν - έστω και στο ελάχιστο - τις διαπιστώσεις αυτές της μελέτης, που οι ίδιες έδωσαν στη δημοσιότητα. Προφανώς, τους «πέφτει» πολύ η αμφισβήτηση των εφαρμοζομένων σήμερα πολιτικών επιλογών κι έτσι αρκούνται στη... διεκδίκηση της διατήρησης της φτώχειας...


ΣΕΛ.  14   -   15
Ξεκίνησε μόνο του...

Associated Press

«Ξύπνησαν τα τρένα και ξεκινούν μόνα τους...» αφού σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία «τρένο ξεκίνησε μόνο του και επί μία ώρα έτρεχε ακυβέρνητο στο Οχάιο... Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση έδειξαν το τρένο να περνά από τις διασταυρώσεις και τους παρευρισκόμενους να το κοιτούν αδυνατώντας να επέμβουν, όταν ένας άνδρας κατάφερε να πηδήξει πάνω στην μπροστινή μηχανή του και να το σταματήσει... Η διαχειρίστρια εταιρία, CSX Corp, ανέφερε πως το τρένο δεν ήταν επανδρωμένο και ότι ξεκίνησε μόνο του, όταν προφανώς ο οδηγός του κατέβηκε για να αλλάξει τη σιδηροτροχιά...».

Φτηνά τη γλίτωσαν απ' ό,τι φαίνεται. Μόνο μη μας πούνε πως πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα της αυτοματοποίησης του καπιταλισμού...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στην κλιμάκωση του αγώνα η προοπτική

Ενα ακόμα βροντερό, όπως φαίνεται, και προς πολλούς αποδέκτες, μήνυμα, στέλνει σήμερα η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι αγρότες στην πορεία κλιμάκωσης των λαϊκών αγώνων ενάντια στη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κομμάτων υπηρετών της αντιλαϊκής πολιτικής, με αιχμή τα μέτρα διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης. Πιο αποφασιστικά, με την εμπειρία των πρόσφατων αλλά και παλιότερων εργατικών κινητοποιήσεων που εξανάγκασαν την κυβέρνηση και τους κολαούζους της σε ελιγμούς υποχώρησης στο ασφαλιστικό, οι εργαζόμενοι όλης της χώρας, ανεβάζοντας την ταξική ενότητά τους, απεργούν και βγαίνουν σήμερα στους δρόμους με τα δικά τους προαπαιτούμενα στα λάβαρά τους: όχι μόνον για τη διατήρηση στοιχειωδών δικαιωμάτων τους που απειλούνται με κατεδάφιση, αλλά και να διεκδικήσουν μέτρα και ρυθμίσεις που θα απαντούν στις αυξημένες σύγχρονες ανάγκες τους.

Κι αν η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της χυδαίας προπαγάνδας της προσπαθούν να ελιχθούν μπροστά στην καθολική λαϊκή αντίδραση σχετικά με τα μέτρα διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης, οι εργαζόμενοι με τη μεγαλύτερη δύναμη του αγώνα τους απορρίπτουν τους ελιγμούς εξαπάτησης. Προειδοποιούν και διεκδικούν: Οχι στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης αλλά αναβάθμισή της με κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, αύξηση των συντάξεων πείνας, αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας, μέτρα υπέρ των ανέργων σε συνδυασμό με την κατάργηση των αντεργατικών ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, για 35ωρο - 7ωρο -πενθήμερο κλπ.

Η σημερινή πανελλαδική - πανεργατική απεργία που έρχεται σαν κλιμάκωση της προηγούμενης της 26ης Απρίλη και της εργατικής Πρωτομαγιάς, είναι ένας ακόμα κρίκος στην πορεία αγωνιστικής κλιμάκωσης που κάτω από τη δράση και την απαίτηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Η επιτυχία των κινητοποιήσεων αυτών δίνει «φτερά» στους ίδιους τους εργαζόμενους να συνεχίσουν ανεβάζοντας τη συμμετοχή και την αγωνιστική ενότητά τους και με τα άλλα στρώματα των εργαζομένων, τους Επαγγελματοβιοτέχνες που κλείνουν σήμερα τα μαγαζιά τους και τους αγρότες που ξεκληρίζει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Η αγωνιστική συμπαράταξη εργαζομένων, ΕΒΕ, αγροτών, είναι η καλύτερη απάντηση στα αντιλαϊκά μέτρα. Για να διεκδικήσουν όλοι μαζί, με τη δύναμη του ενωμένου αγώνα τους όχι μόνον τα ασφαλιστικά δικαιώματά τους αλλά μια άλλη γενικότερη φιλολαϊκή πολιτική ενάντια στην εφαρμοζόμενη χρόνια τώρα αντιλαϊκή πολιτική που τους οδηγεί στην εξαθλίωση και το ξεκλήρισμα. Αλλος δρόμος αποτελεσματικός για τα λαϊκά δικαιώματα δεν υπάρχει. Γι' αυτό όπως δείχνουν και οι κινητοποιήσεις τους, οι εργαζόμενοι απαιτούν, τώρα, συνέχιση με κλιμάκωση των αγώνων, στους τόπους δουλιάς, στις πόλεις και τα χωριά. Η απαίτηση αυτή βάζει μπροστά στις ευθύνες τους τις διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων: Κανένας κοινωνικός διάλογος - απάτη δεν είναι αποδεκτός γιατί, πολύ απλά, βάζει στον προκρούστη των αντιλαϊκών επιλογών τα λαϊκά δικαιώματα, όπως έγινε με τα εργασιακά, τους πρώιμους αντιασφαλιστικούς νόμους κλπ. Ο μόνος διάλογος που καταλαβαίνουν η κυβέρνηση και οι άλλοι υπηρέτες της αντιλαϊκής πολιτικής και το μεγάλο κεφάλαιο που στηρίζουν, είναι ο διάλογος του αγώνα μέχρι τέλους.

Ηταν η ώρα!

Λάβα κι ατσάλι

η εργατιά

και πυρκαγιά

οι στράτες

ξύπνησε ο γίγαντας

λαός

και πολεμάει

τους γδάρτες,

που να του ρίξουν

προσπαθούν

κι άλλα δεινά

στις πλάτες.

* * *

Αστροπελέκι,

κεραυνός

οι «σκλάβοι»

ως τα τώρα,

«όχι» στους νόμους

τους αισχρούς

βροντοφωνάζει

η χώρα

αντάρτης πλέον

ο λαός,

ήταν καιρός

και ώρα!

* * *

Και από δω

τώρα κι εμπρός

ατέλειωτη η πάλη,

δε σβήνει τούτη

η φωτιά, που άναψε,

η μεγάλη!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ