Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανθεκτικότητα

Ανάμεσα στα πολλά παραμύθια που διακίνησε η κυβέρνηση για την εγκατάσταση του data center της «Microsoft» στην Αθήνα ήταν και ότι έτσι «αυξάνεται ο βαθμός ασφάλειας καθώς και η ανθεκτικότητα (resiliance) (...) και φυσικά καταλαβαίνουμε τι σημαίνει για την εθνική μας ασφάλεια και τις γεωπολιτικές προεκτάσεις που έχει». Οποιος δεν κατάλαβε μπορεί να ανατρέξει στις αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ τον περασμένο Δεκέμβρη (και τις μετέπειτα), με αναφορές - «γρυλίσματα» προς την Κίνα, όπως ότι «το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι (...) δεσμεύονται να κατοχυρώσουν την ασφάλεια των επικοινωνιών μας, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων 5G, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να βασίζονται σε ασφαλή και ανθεκτικά συστήματα». 'Η σε αποστροφές του γγ του ΝΑΤΟ, ότι οι κρίσιμες υποδομές «πρέπει» να παραμείνουν σε «εθνικά χέρια» και να μην πωληθούν σε κινεζικά κεφάλαια, αφού «αποτελούν κομμάτι της ανθεκτικότητας του ΝΑΤΟ ("resilience"), σημαντικές για τη στρατιωτική ετοιμότητα και τη δομή, που δεν πρέπει να υπονομευτεί». Αν σε αυτά προστεθούν και τα όσα έλεγε τις προάλλες ο Πομπέο, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ότι η Κίνα «χρησιμοποιεί οικονομική ισχύ εδώ και στην ευρύτερη περιφέρεια, προκειμένου να αποκτήσει στρατηγική επιρροή στις Δημοκρατίες της Ευρώπης. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και η ομάδα του αναπτύσσουν και προωθούν το ψηφιακό μέτωπο της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών για το 5G», εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι αυτή η «ανθεκτικότητα» αφορά το πώς η χώρα θα γίνει η αιχμή του δόρατος για τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό απέναντι στους ανταγωνιστές τους. Η εμπλοκή σε αυτά τα επικίνδυνα για το λαό σχέδια έχει πολλά κεφάλια και μόνο η λαϊκή δράση μπορεί να κόψει μια και καλή τα κεφάλια της «Λερναίας Υδρας».

Πίσω...

Ως «παράδειγμα επιτυχίας» παρουσιάστηκε η πορεία της ΔΕΗ τον τελευταίο χρόνο, με τον υπουργό Ενέργειας να περηφανεύεται ότι η επιχείρηση «είναι πλέον συνολικά πιο ανταγωνιστική, διότι έχει ως εφόδιο το νόμο 4643/2019 που ψηφίσαμε, ο οποίος καταργεί τη μονιμότητα στους νεοεισερχόμενους, εισάγει ευελιξία στις προμήθειες», ενώ «εισέρχεται σε μια νέα εποχή πράσινης Ενέργειας» με βάση τα σχέδια «απολιγνιτοποίησης», «αφήνοντας πίσω την εποχή» της «περιβαλλοντικής και οικονομικής επιβάρυνσης». Δεν είναι όμως αυτό που «αφήνει πίσω» η κυβερνητική πολιτική. Για να ανοίξει νέα πεδία πράσινης κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους, «αφήνει πίσω» τα δικαιώματα και τις δουλειές χιλιάδων εργαζομένων στην επιχείρηση και ξεκρέμαστους εκατοντάδες επαγγελματίες που κινητοποιούνται αυτές τις μέρες στη Δυτική Μακεδονία. «Αφήνει πίσω» τις ανάγκες του λαού, που βυθίζεται στην ενεργειακή φτώχεια και πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα για να χρηματοδοτούνται τα «πράσινα» αρπακτικά, ενώ μπαίνει ταυτόχρονα στο επίκεντρο των μεταξύ τους ανταγωνισμών. «Αφήνει πίσω» ακόμη και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας και της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, με τα σχέδια και για νέες μονάδες καύσης σκουπιδιών, αλλά και για την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ με γνώμονα το «πού φυσάνε» τα κέρδη των ομίλων. Ε, αυτή την πολιτική που στήριξαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι που πρέπει να «αφήσει πίσω» του οριστικά ο λαός, κοιτώντας μπροστά, στον ενιαίο κρατικό φορέα Ενέργειας, που στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας, με κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, θα αξιοποιεί όλες τις πηγές για να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του λαού και της παραγωγής σε φτηνή, απρόσκοπτη και ασφαλή Ενέργεια.

Κοροϊδία

Μπροστά στον νέο γύρο κινητοποιήσεων των συνταξιουχικών οργανώσεων, αλλά και στο κύμα αγανάκτησης που έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει ακόμα και τα κουτσουρεμένα αναδρομικά που επιδίκασε το ΣτΕ, με τελευταία την τροπολογία για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, η κυβέρνηση καταφεύγει ξανά σε ελιγμούς, διαρρέοντας σε ΜΜΕ ότι σχεδιάζει να αποδώσει κάποιο επίδομα στο τέλος του χρόνου σε όσους συνταξιούχους δεν θα λάβουν κανένα ποσό από τα αναδρομικά. Πρόκειται για τη γνωστή τακτική του Χότζα! Αφού η κυβέρνηση φρόντισε να περιορίσει την επιστροφή αναδρομικών μόνο σε ορισμένους συνταξιούχους και μόνο για τις περικοπές σε κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, αφού αρνήθηκε να καταβάλει τα αναδρομικά για τα Δώρα, όπως και τις περικοπές στις επικουρικές, τώρα επιχειρεί να «κλείσει τα στόματα» των συνταξιούχων, πετώντας τους λίγα ψίχουλα υπό τη μορφή επιδόματος. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο οι περικοπές στα Δώρα και μόνο για το διάστημα του 11μηνου που τελικά αποφάσισε το ΣτΕ, αντιστοιχούν σε σχεδόν δύο ολόκληρες συντάξεις. Μάλιστα, αυτή η περικοπή αφορά όλους τους συνταξιούχους (2,5 εκατ. δικαιούχους) ανεξάρτητα από το ύψος της σύνταξης που λαμβάνουν. Το ύψος του ποσού που υπεξαιρεί η κυβέρνηση φτάνει τα 4,4 δισ. ευρώ και μόνο για το 11μηνο που επιδίκασε το ΣτΕ. Απ' αυτό και μόνο καταλαβαίνει κανείς την αξία και την πραγματική σκοπιμότητα του «φιλοδωρήματος» που υπόσχεται στους συνταξιούχους.

Σάπια

«Τα παιδιά των ιδιωτικών σχολείων θα σας περάσουν πολύ... δείτε το αυτό, γιατί τώρα με τις καταλήψεις αυτά τα παιδιά σάς αφήνουν παρασάγγας πίσω». «Τώρα έχει γίνει πιο ταξική η Παιδεία, βάλτε νερό στο κρασί σας, ο ανταγωνισμός είναι σκληρός...». Κάτι τέτοιες «συμβουλές» έδινε μεγαλοδημοσιογράφος στους μαθητές που αγωνίζονται για την υγεία και τα μορφωτικά τους δικαιώματα, παροτρύνοντάς τους να τερματίσουν τις κινητοποιήσεις. Θυμήθηκαν λοιπόν τις «ταξικές ανισότητες» τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης, αναπαράγοντας όσα λένε προκλητικά οι υπουργοί της. Αφού ξόφλησαν οι συκοφαντίες περί «αρνητών της μάσκας», περί «μειοψηφιών» και άλλα παρόμοια, σειρά έχουν τώρα τα κροκοδείλια δάκρυα για ένα πρόβλημα που έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων. Η «ταξική Παιδεία» είναι αυτή που «ξεσκαρτάρει» τους μαθητές εδώ και χρόνια, από όλο και μικρότερες ηλικίες, καθιερώνοντας το Λύκειο - εξεταστικό κέντρο και την τσέπη της λαϊκής οικογένειας «κριτή» της προόδου κάθε μαθητή. Η «ταξική Παιδεία» είναι αυτή που αφήνει κάθε χρόνο τα δημόσια σχολεία χωρίς καθηγητές, ακόμα και μέχρι τον Μάρτη, γεγονός που δεν ανησυχεί κανέναν από όσους σήμερα κλαίγονται για το «προβάδισμα των ιδιωτικών». Οσο κι αν προσπαθούν λοιπόν να φορτώσουν και την «ταξική Παιδεία» στους μαθητικούς αγώνες, έχει κι αυτή φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της τάξης και των συμφερόντων που εκπροσωπούν. Οπότε, στα σκουπίδια κι αυτό το σάπιο επιχείρημά τους...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1820 Ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, Αλέξανδρος Υψηλάντης, εγκρίνει το «Σχέδιον Γενικόν» για την Ελληνική Επανάσταση.

1849 Πεθαίνει ο Αμερικανός ποιητής και πεζογράφος Εντγκαρ Αλαν Πόε.

1885 Γεννιέται ο Δανός φυσικός Νιλς Μπορ (βραβείο Νόμπελ, 1922).

1940 Οι Γερμανοί εισβάλλουν στη Ρουμανία «για να τη σώσουν από τους Αγγλους ιμπεριαλιστές», όπως αναφέρει το επίσημο ανακοινωθέν.

1944 Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Κόρινθο.

1949 Μετά τη δημιουργία, το Σεπτέμβρη του ίδιου έτους, χωριστού δυτικογερμανικού κράτους υπό την εποπτεία του ιμπεριαλισμού, οι εργαζόμενοι του ανατολικού τμήματος της Γερμανίας ανακήρυξαν το σχηματισμό της Λαοκρατικής Δημοκρατίας Γερμανίας (ΛΔΓ). Το Γερμανικό Συμβούλιο του Λαού, που είχε ιδρυθεί το Μάρτη του 1948, μετασχηματίστηκε σε προσωρινή Βουλή του Λαού και έθεσε σε εφαρμογή το Σύνταγμα της ΛΔΓ. Στις 11 Οκτώβρη του 1949, το προσωρινό Κοινοβούλιο εξέλεξε τον παλαίμαχο κομμουνιστή ηγέτη Β. Πικ πρώτο Πρόεδρο της ΛΔΓ, ενώ στις 12 Οκτώβρη σχηματίστηκε η προσωρινή κυβέρνηση της ΛΔΓ, με επικεφαλής τον Ο. Γκρότεβολχ.

1973 Αποτυγχάνει και νέα απόπειρα δολοφονίας (η δεύτερη μέσα στην ίδια χρονιά) κατά του Προέδρου της Κύπρου, Μακαρίου, οργανωμένη και αυτή από τη χούντα της Ελλάδας.

1981 Μετά τη δολοφονία του Ανουάρ Σαντάτ την προηγούμενη μέρα, ο Χόσνι Μουμπάρακ γίνεται Πρόεδρος της Αιγύπτου.

1999 Πεθαίνει ο Δημήτρης Τσαφέντας, ο οποίος στις 6/9/1966 είχε δολοφονήσει τον αρχιτέκτονα του απαρτχάιντ, ρατσιστή πρωθυπουργό της Νότιας Αφρικής, Χέντρικ Φέρβουρντ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ