Πέμπτη 8 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η επόμενη μέρα;

Οι «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις», οι οποίες υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι ξεκίνησαν την επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα από το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος», ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται για μήνες η αντίστοιχη επιχείρηση στη Μοσούλη. Μόλις προχτές, δυνάμεις του συριακού στρατού βομβαρδίστηκαν από τον «συνασπισμό των δυτικών κρατών», ενώ προχωράει και ο εξοπλισμός των κουρδικών δυνάμεων της Συρίας από τις ΗΠΑ, στο όνομα της μάχιμης συμμετοχής τους στην ανακατάληψη της Ράκα. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, κι ενώ ξεκινάει «η μάχη των μαχών», όπως την αποκαλούν, για τη στρατιωτική ήττα του «Ισλαμικού Κράτους» στο έδαφος της Συρίας, το Κατάρ μπαίνει στην απομόνωση από τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή και εκδηλώνεται ένοπλη επίθεση με νεκρούς στο Ιράν. Θυμίζουμε ότι δεν πέρασαν παρά μερικές μόνο βδομάδες απ' όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ολοκλήρωσε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην περιοχή. Είναι πραγματικά δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι όλα αυτά τα γεγονότα είναι ασύνδετα μεταξύ τους, μιλώντας για την πιο «θερμή» περιοχή του πλανήτη, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον, άρα και τους ανταγωνισμούς, των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων λόγω της σημασίας της για τις πηγές και τους δρόμους Ενέργειας. Απ' ό,τι φαίνεται, πριν κλείσει το κεφάλαιο «Ισλαμικό Κράτος», έχοντας προφανώς εξαντλήσει το ρόλο του, οξύνονται άλλα μέτωπα, που θα αποτελέσουν το επίκεντρο στο ξεκαθάρισμα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων την επόμενη μέρα...

«Μια χαρά»

«Δεν κάνετε κάνα μπλόκο για τα διόδια λέω εγώ (...) Κι αφήστε τώρα τα ΝΑΤΟικά. Μια χαρά είναι τα ΝΑΤΟικά...». Αυτό ήταν το σχόλιο του δημοσιογράφου Δ. Οικονόμου στη χτεσινή πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, διαβάζοντας το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη». Η «παρότρυνση» για μπλόκα στα διόδια έγινε με αφορμή την προβολή από την εφημερίδα μας της κινητοποίησης του ΚΚΕ, που απέτρεψε τη διέλευση της ΝΑΤΟικής φάλαγγας του αλβανικού στρατού, με προορισμό τη Ρουμανία μέσω Ελλάδας. Σημειώνουμε ότι ο «Ριζοσπάστης» είναι η μόνη εφημερίδα που σταθερά προβάλλει την εμπλοκή της χώρας, με ευθύνη της κυβέρνησης, στη ΝΑΤΟική δραστηριότητα που κλιμακώνεται, με σοβαρούς κινδύνους για το λαό, όπως και για όλους τους λαούς της περιοχής. Προφανώς, αυτό ενοχλεί πολλούς και κυρίως εκείνους που βλέπουν το ΚΚΕ να τους χαλάει τη σούπα της «σύμπνοιας» πάνω στους στρατηγικούς στόχους και τις επιλογές της αστικής τάξης, όπως αυτή της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της Ελλάδας, με εντατικοποίηση του ρόλου της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στους ανταγωνισμούς. Γι' αυτό εκεί στον ΣΚΑΪ θεωρούν «μια χαρά» την εμπλοκή σε επεμβάσεις και σε πολεμικές προετοιμασίες, απαιτώντας κανείς να μη διαταράσσει την ...ηρεμία των ΝΑΤΟικών.

Τα σωστά ερωτήματα

Θα «πάρει» η κυβέρνηση ένα συμβιβασμό στο επερχόμενο Γιούρογκρουπ, όπως όλα δείχνουν, ή θα επιμείνει σε μια «καθαρή λύση» για το χρέος; Θα «υποχωρήσει άτακτα» το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τις γερμανικές θέσεις για το ελληνικό κρατικό χρέος, θα επιμείνει ή τα έχουν έτσι κι αλλιώς όλα συμφωνημένα από καιρό; Τελικά, τι είναι πιο σημαντικό; Να μπει η χώρα στο «μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης», να βγει στις αγορές για να δανειστεί ή να ανοίξει «καθαρό διάδρομο χρέους» για τους επενδυτές; Κάπως έτσι, με υπαρκτά ή όχι ερωτήματα, τα αστικά κόμματα και τα επιτελεία τους παρουσιάζουν τις ευρύτερες κόντρες γύρω από το «επίδικο» των ελαφρύνσεων για το χρέος. Με «κοντινές πάσες» και αντιπαραθέσεις τέτοιου είδους, διαμορφώνουν ταυτόχρονα κλίμα «συναίνεσης» γύρω από τους «εθνικούς» στόχους του κεφαλαίου και εκεί επιχειρούν να στρατεύσουν το λαό. Πρόκειται, βέβαια, για ερωτήματα που αφορούν αποκλειστικά το κεφάλαιο και καθόλου το λαό, αφού όποιες τελικά λύσεις κι αν επιλεγούν για την ανάκαμψη της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, έχουν ως δεδομένο το χτύπημα των λαϊκών δικαιωμάτων. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να βάλουν τα δικά τους «ερωτήματα», ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, οικοδόμησης της συμμαχίας με τα άλλα λαϊκά στρώματα και σύγκρουσης με το κεφάλαιο και τους στόχους του, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Σε πολλά επίπεδα

Ενταγμένη στην ευρύτερη «αναμπουμπούλα», διπλωματική, επιχειρηματική και στρατιωτική, που χαρακτηρίζει τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, είναι η ανακοίνωση για την προετοιμασία της νέας συνάντησης για το Κυπριακό στη Γενεύη. Η σχετική ανακοίνωση έγινε μετά από τη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί στη Νέα Υόρκη με τον γγ του ΟΗΕ. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι εκτός από τη συνάντηση με τον Γκουτέρες, τις μέρες αυτές στις ΗΠΑ γίνονται ένα σωρό συζητήσεις που αφορούν τα ανοιχτά ζητήματα στην ευρύτερη γειτονιά μας. Για παράδειγμα, «Η δύναμη της δράσης» τιτλοφορείται το φετινό Παγκόσμιο Φόρουμ της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC - η ισχυρότερη οργάνωση του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ), ενώ το «German Marshall Fund» (αμερικανική «δεξαμενή σκέψης») οργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Ανατολική Μεσόγειος: Προκλήσεις, ευκαιρίες και ο δρόμος μπροστά». Αμα προσθέσει κανείς και συναντήσεις όπως αυτές ανάμεσα στον Κύπριο Πρόεδρο με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και με στελέχη του κολοσσού της «Exxon Mobil» (που «στρογγυλοκάθισε» σε κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ), γίνεται αντιληπτό ότι η διευθέτηση του Κυπριακού είναι μια υπόθεση που αγγίζει πολλά και μεγάλα συμφέροντα. Γι' αυτό οι όποιες εξελίξεις κρίνονται σε πολλά επίπεδα και σε διαφορετικά «τραπέζια»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1916 Γεννιέται ο Βρετανός βιολόγος Φράνσις Κρικ, που μαζί με τον Αμερικανό Τζέιμς Γουότσον ανακάλυψαν το DNA (1953). Βραβεύτηκε με Νόμπελ το 1962.

1929 Στο Στρατοδικείο των Ιωαννίνων ολοκληρώνεται η δίκη 12 φαντάρων που κρατούνταν στον Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου για πάνω από ένα χρόνο. Οι φαντάροι κατηγορούνταν πως προέβησαν σε «ανατρεπτικές ενέργειες» στο στρατό, επειδή κατά τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων διένειμαν προκηρύξεις με περιεχόμενο κατά του πολέμου και της στρατοκρατίας. Στη διάρκεια της δίκης καταγγέλθηκαν για μια ακόμη φορά οι απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν στο Καλπάκι, εκεί όπου στέλνονταν οι κομμουνιστές φαντάροι προκειμένου να εξοντωθούν ψυχικά και σωματικά. Από τους κατηγορούμενους, οι 8 καταδικάστηκαν συνολικά σε 8,5 χρόνια φυλακή.

1930 Στην Πράγα, παρά την αρνητική στάση των ρεφορμιστικών ηγεσιών των συνδικάτων, κατεβαίνουν σε διαδήλωση ενάντια στην πείνα 120.000 εργάτες.

1933 Οι επαγγελματίες της Καβάλας κηρύσσουν απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τη βαριά φορολογία. Στο πλευρό τους τάσσεται και η εργατιά της πόλης. Το Ενωτικό (ταξικό) Εργατικό Κέντρο της πόλης κηρύσσει δίωρη στάση εργασίας σε ένδειξη αλληλεγγύης. Παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

1944 Στην κατεχόμενη ακόμα Αθήνα πραγματοποιούνται πολυάριθμες εκδηλώσεις (διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, κ.λπ.) υπέρ της ΠΕΕΑ και του ΕΑΜ, στις οποίες παίρνουν μέρος συνολικά 50.000 Αθηναίοι.

1947 Δημοσιεύεται απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την επέμβαση των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Στην απόφαση τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως η λεγόμενη «αμερικανική "βοήθεια" δεν αποτελεί καμιά συμβολή στην οικονομική ανασυγκρότηση του τόπου, αλλά σημαίνει τροφοδότηση του εμφυλίου πολέμου, που μόνο ερείπια στοιβάζει πάνω στα παλιά ερείπια».

1963 Συγκροτείται από νέους καλλιτέχνες η Δημοκρατική Κίνηση Νέων - Γρηγόρης Λαμπράκης. Ανάμεσά τους, οι Μίκης Θεοδωράκης, Αργύρης Κουνάδης, Μίνως Αργυράκης, Βάσω Κατράκη, Μέντης Μποσταντζόγλου (Μποστ), Ασπασία Παπαθανασίου, Δάφνη Σκούρα, Αλέκος Αλεξανδράκης, Γεωργία Χαραλαμπίδου κ.ά. Λίγο αργότερα, στις 8/9/1964, η Κίνηση θα συγχωνευτεί με τη Νεολαία της ΕΔΑ, συγκροτώντας τη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη (ΔΝΛ).

1973 Πεθαίνει ο κομμουνιστής συγγραφέας, ποιητής και κριτικός Μάρκος Αυγέρης. Ο Μάρκος Αυγέρης, «ζυμωμένος» θεωρητικά με τις μαρξιστικές ιδέες, εντάχθηκε - από τον Κώστα Καραγιώργη - πρώτα στο ΕΑΜ, του οποίου διετέλεσε Γενικός Γραμματέας μετά την «έξοδο» του Νίκου Καρβούνη στο Βουνό, και κατόπιν στο ΚΚΕ (το 1944, σύμφωνα με μαρτυρία της Ελλης Αλεξίου), στο οποίο παρέμεινε πιστός μέχρι το θάνατό του.

1974 Με πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, πραγματοποιείται στη Φρανκφούρτη, στις 8 και 9 Ιούνη, Ευρωπαϊκή Συνάντηση Αλληλεγγύης προς τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό, στην οποία πήραν μέρος 17 αντιπροσωπείες εθνικών επιτροπών αλληλεγγύης.

1986 Ο υποψήφιος των Συντηρητικών, πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κουρτ Βαλντχάιμ, συγκεντρώνει το 53,98% των ψήφων και εκλέγεται Πρόεδρος της Αυστρίας. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αποκαλύφθηκε ότι ο Βαλντχάιμ ήταν αξιωματικός των ναζί και μάλιστα πήρε μέρος στο πογκρόμ κατά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

1999 Το «G8» (οι χώρες που θεωρούνται πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένες στον κόσμο: ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδάς, Ρωσία) καταλήγει σε σχέδιο ψηφίσματος, που έχει την υπογραφή και της Ρωσίας, και στο οποίο γίνεται λόγος για «διεθνή παρουσία» στο Κοσσυφοπέδιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ