Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αυταπόδεικτος ο εμπαιγμός

Επειδή πολύ μελάνι χύθηκε αυτές τις μέρες για «το πώς και το πότε» της εφαρμογής των δήθεν αντισταθμιστικών μέτρων για την περικοπή του ΕΚΑΣ που ψήφισε η κυβέρνηση, θυμίζουμε τα εξής: Με βάση τον νόμο 4387/2016, το ΕΚΑΣ προβλέπεται μέχρι και το 2019 να κοπεί σταδιακά απ' όλους τους σημερινούς δικαιούχους. Κάτω από τις αντιδράσεις των χαμηλοσυνταξιούχων και συνολικά του λαού, η κυβέρνηση «επινόησε» ορισμένα μέτρα, τα οποία συμπεριέλαβε στο νόμο 4411/2016 για να διασκεδάσει κάπως τις εντυπώσεις. Αυτά τα μέτρα είναι η πλήρης απαλλαγή όσων χάνουν το ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη, η συνέχιση της καταβολής του στο ένα από τα δύο μέλη ενός ζευγαριού που έχασαν και οι δύο το ΕΚΑΣ λόγω αλλαγής των εισοδηματικών κριτηρίων και η «μηνιαία οικονομική ενίσχυση» ισόποση με το ΕΚΑΣ για τους πρώην δικαιούχους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Προβλέπονται, επίσης, η απαλλαγή από την εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης για όλους όσοι έχασαν ΕΚΑΣ άνω των 30 ευρώ μηνιαίως, όπως και η προπληρωμένη κάρτα για όσους έχασαν ΕΚΑΣ από 115 ευρώ μηνιαίως και άνω (το ποσό που θα περιέχει η κάρτα θα είναι ίσο με το 30% της απώλειας). Προσέξτε τώρα: Ολα τα παραπάνω μέτρα έχουν ημερομηνία λήξης (ορισμένα δίνονται μόνο μέχρι το τέλος του χρόνου) και το κόστος τους για φέτος δεν ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ, όταν με το οριστικό κόψιμο του ΕΚΑΣ η κυβέρνηση θα έχει αφαιρέσει από τους χαμηλοσυνταξιούχους συνολικό εισόδημα 2,5 δισ. ευρώ περίπου το χρόνο. Επομένως, το μέγεθος του εμπαιγμού που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι αυταπόδεικτο, ανεξάρτητα από το πότε η κυβέρνηση θα βάλει σε εφαρμογή τα μέτρα που ανακοίνωσε.

Οχυρά...

Το ξαναμοίρασμα της «πίτας» στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που επιχειρεί η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η αντιπαράθεση με επιχειρηματίες που ήδη δραστηριοποιούνται στα ΜΜΕ κλιμακώνεται, επιβεβαιώνοντας και στον πλέον ανύποπτο ότι κάτι περισσότερο κρύβεται πίσω απ' τις πομφόλυγες περί διαφάνειας και πάταξης της διαπλοκής και της διαφθοράς που προτάσσει η μία πλευρά ή τα περί καθεστωτικής αντίληψης που προβάλλει η άλλη.

Κι αν για την πλευρά των επιχειρηματιών που έχουν ή διεκδικούν ΜΜΕ ισχύει το «χωριό που φαίνεται...» ως προς το λόγο που τοποθετούνται έτσι ή αλλιώς, τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης ήρθε να αποκαλύψει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Συρμαλένιος, παραδεχόμενος ότι «αυτή τη στιγμή ο καθένας έχει ένα οχυρό στο οποίο δίνει τη μάχη του, η κυβέρνηση δεν έχει πολλά οχυρά στα ΜΜΕ»!

Δεν χρειάζεται, βεβαίως, πολλή σκέψη για να διαπιστώσει κανείς ότι αφού τα ΜΜΕ αποτελούν οχυρά των κυβερνήσεων και των αστικών κομμάτων, σε καμία περίπτωση οι εμπλεκόμενοι στο ξαναμοίρασμα της «πίτας» διεκδικητές τους δεν σκοπεύουν να τα αξιοποιήσουν για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, άλλωστε πρωτίστως είναι οχυρά των δικών τους συμφερόντων.

«Σκούπα» σε δικαιώματα

«Μία νέα σελίδα ξεκινάει σήμερα για τη Νέα Δημοκρατία, εδώ στα καινούργια μας γραφεία, στην όμορφη γειτονιά του Μοσχάτου. Αλλη μία προεκλογική δέσμευσή μου, για μετακόμιση σε νέα, πιο λιτά γραφεία, γίνεται πράξη. Βάζουμε σε τάξη το σπίτι μας, τη Νέα Δημοκρατία. Και με αυτόν τον τρόπο, στέλνουμε ένα μήνυμα στην ελληνική κοινωνία: Οτι μπορούμε να βάλουμε σε τάξη και τη χώρα. Και να την οδηγήσουμε στην έξοδο από την κρίση. Εύχομαι τα καινούργια μας γραφεία να είναι τυχερά, καλορίζικα και να οδηγήσουν τη Νέα Δημοκρατία σε ένα νέο, μεγάλο κύκλο πολιτικών επιτυχιών», δήλωσε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, με αφορμή τη μετακόμιση στα νέα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς.

Ο λαός να «κουμπώνεται» όταν βλέπει τον Κυρ. Μητσοτάκη να ανασκουμπώνεται για να βάλει «σε τάξη» τη χώρα. Ο ίδιος και το κόμμα του έχουν εμπράκτως δείξει τι εκλαμβάνουν ως «αταξία» και εμπόδιο στην πορεία εξόδου απ' την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου. Μας έχουν πείσει με τα «έργα και τις ημέρες τους» ότι προϋπόθεση για να σπρώξουν το κεφάλαιο έξω απ' την κρίση και την κερδοφορία του σε ανάκαμψη είναι η συντριβή όσων δικαιωμάτων απέμειναν στους εργαζόμενους, είναι η παραπέρα μείωση των όποιων δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα έχουν απομείνει, είναι η συμπίεση και η καθήλωση μισθών και συντάξεων σε εξευτελιστικά επίπεδα. Απ' την άλλη, ο λαός, βιώνοντας την «αταξία» που προκάλεσαν στη ζωή του όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, έχει κάθε λόγο όχι μόνο να μη συνδράμει την ευόδωση των ευχών του Μητσοτάκη, αλλά να χειραφετηθεί από όλα τα αστικά κόμματα και την πολιτική τους.

Ποιο το όφελος για το λαό;

«Αγγλικού τύπου φορολογικοί έλεγχοι», τιτλοφορεί η χτεσινή «Αυγή» το πρωτοσέλιδό της αναφέροντας: «Με νέα "όπλα" βγαίνουν στο εξής οι διωκτικές αρχές στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, αξιοποιώντας και την εμπειρία που απέκτησαν στα ειδικά σεμινάρια που παρακολούθησαν στο Λονδίνο και το Παρίσι. Στο μικροσκόπιο θα μπαίνουν τα δηλωθέντα εισοδήματα των τελευταίων ετών, οι επαγγελματικές δαπάνες, τα δάνεια και τα περιουσιακά στοιχεία των ελεγχομένων, ώστε να εντοπίζονται, χάρη στις νέες δυνατότητες που δίνει η πληροφορική, οι παραβάτες». Πράγματι, η κυβέρνηση, τελευταία, σηκώνει τη σημαία της πάταξης της φοροδιαφυγής ως δείγμα «κοινωνικής δικαιοσύνης». Αλλά ποιο το όφελος για το λαό που φορο-ληστεύεται. Θα ελαφρυνθεί; Θα καλυφθούν κάποιες απώλειές του έστω; Το αντίθετο συμβαίνει. Μετά τη δραστική μείωση του αφορολόγητου, των φοροαπαλλαγών, την τεράστια αύξηση του ΦΠΑ και άλλων έμμεσων φόρων (π.χ. στο πετρέλαιο θέρμανσης) σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, την αύξηση της φορολογίας σε αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους αγρότες, με τη φορολόγησή τους από το πρώτο ευρώ, με τον ΕΝΦΙΑ κ.λπ., έρχονται νέες περικοπές σε όποιες ελάχιστες φοροαπαλλαγές, όπως σε δαπάνες Υγείας, έχουν απομείνει, ενώ ετοιμάζεται επιβολή του φόρου στα καύσιμα. Αυτά όταν το κεφάλαιο φοροαπαλλάσσεται ασύστολα («αναπτυξιακός νόμος»). Τέτοια δικαιοσύνη...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1923 Πεθαίνει ο Ιταλός κοινωνιολόγος και οικονομολόγος Βιλφρέντο Παρέτο.

1928 Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Η βενιζελική αστική παράταξη κατακτά την πλειοψηφία λαμβάνοντας το 46,94% των ψήφων (με το δε πλειοψηφικό σύστημα καταλαμβάνει και το 71,2% των εδρών στη νέα Βουλή). Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 14.325 ψήφους (1,41%), το χαμηλότερο εκλογικό αποτέλεσμα του Κόμματος της περιόδου.

1931 Κλεισμένος μέσα σε μια σφαίρα, ο Αύγουστος Πικάρ υψώνεται με αερόστατο σε ύψος 16.200 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, διαπιστώνοντας ότι η έλλειψη οξυγόνου δεν τον αφήνει να πάει ψηλότερα.

1936 Εκτελείται από τους φασίστες του Φράνκο ο Ισπανός ποιητής Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ο Λόρκα είχε ταχθεί ανοιχτά κατά του φασισμού και των πραξικοπηματικών σχεδίων της Φάλαγγας. Στις 17 Αυγούστου 1936 συνελήφθη από τους φαλαγγίτες στη Γρανάδα και το πρωί της 19ης τουφεκίστηκε στο Βιθνάρ. Ετσι έκλεισε ο σύντομος κύκλος της ζωής ενός εκ των μεγαλύτερων ποιητών του αιώνα μας.

1944 Στο Παρίσι ξεσπά λαϊκή εξέγερση, η οποία καταλήγει νικηφόρα με την παράδοση των γερμανικών αρχών κατοχής στις 25 Αυγούστου.

1945 Παλλαϊκή εξέγερση με επικεφαλής τους Βιέτ Μιν πραγματοποιείται στο Ανόι του Βιετνάμ. Στις 25/8 ο αυτοκράτορας Μπάο Ντάι παραιτείται από το θρόνο και το Βιετνάμ ανακηρύσσεται Δημοκρατία.

1960 Με το σοβιετικό δορυφόρο «Βοστόκ-1Κ νο.2» εκτοξεύονται στο διάστημα και δύο μικρές σκυλίτσες, οι Στρέλκα και η Μπέλκα. Μπήκαν σε τροχιά γύρω από τη Γη και επέστρεψαν σώες και αβλαβείς.

1960 Το σοβιετικό δικαστήριο καταδικάζει σε δέκα χρόνια φυλάκιση τον Αμερικανό πιλότο Γκάρι Πάουερς, ο οποίος με το αεροπλάνο του πραγματοποιούσε κατασκοπευτική πτήση πάνω από τη Σοβιετική Ενωση.

1974 Ενα μήνα μετά την τουρκική εισβολή, δολοφονείται στη Λευκωσία ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Κύπρο Ρότζερ Ντέιβις. Είχε παίξει σημαντικό ρόλο στα γεγονότα, μιας και είχε αναλάβει να παραπλανεί το καθεστώς της χούντας στην Αθήνα για τους πραγματικούς σκοπούς της Τουρκίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ