Παρασκευή 29 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η GUE...

Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου χτες, η επικεφαλής της ομάδας της «αριστεράς» GUE - NGL, Γκάμπι Τσίμερ, ευρωβουλευτής της γερμανικής «Ντι Λίνκε» («Die Linke»), δεν έκρυβε τη βιασύνη της να κλείσει η «αξιολόγηση» του 3ου μνημονίου, δηλώνοντας προκλητικά: «Είναι σημαντικό η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος να ολοκληρωθεί γρήγορα και με επιτυχία, με βάση την συμφωνία του Ιουλίου, δεδομένου ότι όλες οι υποχρεώσεις έχουν εκπληρωθεί από την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν ζητάει τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο». Η ίδια μιλά, επίσης, για «αδικαιολόγητες απαιτήσεις και για επιπλέον μέτρα που υπερβαίνουν τη συμφωνία του Ιουλίου 2015».

Σε τι, όμως, καλεί η GUE μέσω της επικεφαλής της; Να ολοκληρωθεί η «αξιολόγηση» που συνοδεύεται από τα βάρβαρα μέτρα σε βάρος του λαού, που διαλύουν ασφαλιστικά δικαιώματα και επιβάλλουν αβάσταχτη φορολεηλασία.

Η δε «συμφωνία του Ιουλίου», που αναφέρει η επικεφαλής της GUE, είναι το 3ο βάρβαρο μνημόνιο, που, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, έτσι και η GUE στήριξαν και ζητούν να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα συνθλίβοντας το λαό.

... «αντιστέκεται» στα μέτρα!

Η Τσίμερ, ως επικεφαλής της GUE, συνειδητά υπερασπίζεται την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που προωθεί τη στρατηγική του κεφαλαίου με αιχμή το 3ο μνημόνιο, το οποίο προβλέπει τη λήψη πρόσθετων μέτρων όταν δεν πιάνονται οι αντιλαϊκοί στόχοι!

Η Τσίμερ, δηλαδή, επιχειρεί να αποκρύψει πως στο πλαίσιο των μνημονίων, όπως και του Σύμφωνου Σταθερότητας και της διαδικασίας των «ευρωπαϊκών εξαμήνων» της ΕΕ, έχουν ενεργοποιηθεί αυτόματοι κόφτες, διαρκής επιτήρηση και πρόσθετα μέτρα κατά του λαού, στο όνομα της επίτευξης των ματωμένων στόχων του κεφαλαίου.

Γι' αυτό, είναι φανερό πως τόσο η κυβέρνηση όσο και η επικεφαλής της GUE συμμετέχουν στην επιχείρηση εξαπάτησης του λαού, αφού ζητάνε να εφαρμοστεί κατά γράμμα το μνημόνιο και υποδύονται ότι απορρίπτουν τα πρόσθετα μέτρα - «κάβα» που προβλέπουν οι ίδιες οι διατάξεις του...

Ο λαός μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για το ρόλο τους.

Φαγοπότι

Η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων του ευρωατλαντικού άξονα και της Μόσχας στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική συνδέεται άμεσα με τους κλιμακούμενους ανταγωνισμούς τους για το μοίρασμα πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Σχέδια όπου χώνεται και η ελληνική κυβέρνηση προς γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, παρακολουθώντας στενά τις τέτοιες εξελίξεις. Ενδεικτικά, η ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο ενημέρωσε τα κεντρικά σχετικά με την «Επίσκεψη πολυπληθούς γερμανικής αποστολής στο Κάιρο»: «Γερμανική επιχειρηματική αποστολή, με επικεφαλής τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας, κ. Sigmar Gabriel, πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στο Κάιρο, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε επαφές με Αιγύπτιους αξιωματούχους και επιχειρηματίες, με στόχο την ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων. Στην ανωτέρω αποστολή συμμετείχαν εκπρόσωποι άνω των 100 γερμανικών επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων». Η πρεσβεία ενημέρωσε, επίσης, την Αθήνα ότι «η γαλλική Engie ανακοίνωσε ότι κατά την τριήμερη επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας στην Αίγυπτο, υπεγράφησαν δύο συμφωνίες προμήθειας LNG και ανάπτυξης του τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με τις Egyptian Natural Gas Holding Company, National Renewable Energy Association και την Egyptian Electricity Transport Company». Το κεφάλαιο ετοιμάζει άλλο ένα φαγοπότι στην Ανατολική Μεσόγειο. Να κουμπωνόμαστε.

«Καμικάζι»

Πεδία κερδοφορίας έως και στην Απω Ανατολή αναζητά η κυβέρνηση για λιμνάζοντα ντόπια κεφάλαια. Αναφορά της ελληνικής πρεσβείας στο Τόκιο ενημερώνει και κατευθύνει για διαγωνισμούς στην Ιαπωνία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020: «Σας ενημερώνουμε ότι έχουμε αναρτήσει στον online επιχειρηματικό μας οδηγό πληροφοριακό υλικό που αφορά την συμμετοχή στα ολυμπιακά έργα καθώς και σε διαγωνισμούς υπηρεσιών και αγαθών ενόψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων 2020 στο Τόκιο». Διευκρινίζει ότι οι διαγωνισμοί αφορούν «ιδίως την δημιουργία μόνιμων έργων υποδομών ή αθλητικών εγκαταστάσεων», «εγκαταστάσεις προσωρινού χαρακτήρα για την εξυπηρέτηση των αναγκών κατά την διάρκεια των αγώνων, καθώς και υπηρεσίες και προϊόντα απαραίτητα για τους αγώνες», αλλά και «διαγωνισμούς μικρότερου αντικειμένου που μπορεί να μη σχετίζονται άμεσα με τους αγώνες». Προειδοποιεί ότι «η κατασκευή των έργων έως στιγμής έχει ανατεθεί μόνον σε ιαπωνικές εταιρείες και αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει και για τα εναπομείναντα έργα, συνεπώς, για την συμμετοχή ξένων εταιρειών σε αυτά, ενδείκνυται η συνεργασία με μία από τις εταιρείες που έχουν αναλάβει ή θα αναλάβουν έργο», παραπέμποντας ουσιαστικά σε κομπρεμί με γιαπωνέζικα κεφάλαια. «Καμικάζι» ο ΣΥΡΙΖΑ για χάρη του κεφαλαίου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1863 Γεννιέται ο μεγάλος Ελληνας ποιητής Κ. Π. Καβάφης.

1899 Γεννιέται ο Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας της τζαζ Ντιουκ Ελινγκτον.

1918 Πέφτει το Βίμποργκ, ο τελευταίος προμαχώνας της προλεταριακής επανάστασης στη Φινλανδία. Χιλιάδες επαναστατημένοι εργάτες, κομμουνιστές κλείστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, χιλιάδες ακόμη εκτελέστηκαν.

1930 Πεθαίνει (αυτοκτόνησε) η ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη.

1943 Οι ιταλικές δυνάμεις κατοχής καίνε τα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας Νεστόριο, Πεντάβρυσο, Βοτάνι, Μηλίτσα, Δισπηλιό, Βογατσικό, Γέρμα, Φωτεινή και Κορησσό.

1944 Αρχίζει τις εργασίες της η 5η Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ. Στην Απόφαση που εξέδωσε, η Συνδιάσκεψη κάλεσε «τα μέλη και τα στελέχη της ΚΟΑ να δουλέψουν με δεκαπλασιασμένες τις προσπάθειες, με πίστη και ενθουσιασμό, με επαναστατικό πάθος για την πραγματοποίηση των ιστορικών αποφάσεων της 10ης Ολομέλειας (σ.σ. του Γενάρη του 1944) που ανοίγει το δρόμο του λαού μας προς τη Νίκη, την εθνική λευτεριά και τη Λαϊκή Δημοκρατία».

1945 Τα γερμανικά στρατεύματα στην Ιταλία υπογράφουν τους όρους της παράδοσής τους. Οι συμμαχικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τη Βενετία. Στη Γερμανία, την ίδια μέρα, ο Χίτλερ παντρεύεται την Εύα Μπράουν και χρίζει διάδοχό του τον ναύαρχο Ντένιτς.

1949 Υπό την πίεση της διεθνούς κοινής γνώμης και της ΕΣΣΔ οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας προτείνουν στον Σοβιετικό υπουργό Εξωτερικών, Α. Γκρομίκο, να συζητηθεί το ζήτημα για τα μέτρα διακανονισμού της κατάστασης στην Ελλάδα και τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου. Ο Γκρομίκο δήλωσε πως βάση για τη ρύθμιση του ζητήματος έπρεπε να είναι η τελευταία ειρηνευτική δήλωση της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης της Ελεύθερης Ελλάδας, που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, το σταμάτημα των πολεμικών επιχειρήσεων, τη χορήγηση γενικής αμνηστίας και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. Η κυβέρνηση της Αθήνας αρνήθηκε τις προτάσεις.

1954 Επιτυγχάνεται συμφωνία για τη ρύθμιση των συνοριακών διαφορών μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της ΕΣΣΔ.

1957 Ξεκινά η δίκη των στελεχών του ΚΚΕ Γιώργη Μωραΐτη, Σπύρου Κωτσάκη, Γιώργη Σπανού, Αλέκου Παπαδάτου και Θέτιδας Κωτσάκη, με την κατηγορία της κατασκοπείας. Η δίκη ολοκληρώθηκε στις 7 Μάη. Καταδικάστηκαν δύο φορές σε θάνατο ο Γιώργης Μωραΐτης, ο Σπύρος Κωτσάκης και ο Γιώργης Σπανός. Οι άλλοι δύο σε ισόβια δεσμά και σε φυλάκιση 10 χρόνων αντίστοιχα.

1961 Συνέρχεται στην Τσεχοσλοβακία η 15η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Ολομέλεια καθαίρεσε τον Μάρκο Βαφειάδη από μέλος της ΚΕ, ενώ τον διέγραψε και από μέλος του Κόμματος.

1975 Αποχωρούν και οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες από το Βιετνάμ.

1980 Πεθαίνει ο «πατέρας» των κινηματογραφικών ταινιών θρίλερ, σερ Αλφρεντ Χίτσκοκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ