Παρασκευή 29 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1863 Γεννιέται ο μεγάλος Ελληνας ποιητής Κ. Π. Καβάφης.

1899 Γεννιέται ο Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας της τζαζ Ντιουκ Ελινγκτον.

1918 Πέφτει το Βίμποργκ, ο τελευταίος προμαχώνας της προλεταριακής επανάστασης στη Φινλανδία. Χιλιάδες επαναστατημένοι εργάτες, κομμουνιστές κλείστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, χιλιάδες ακόμη εκτελέστηκαν.

1930 Πεθαίνει (αυτοκτόνησε) η ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη.

1943 Οι ιταλικές δυνάμεις κατοχής καίνε τα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας Νεστόριο, Πεντάβρυσο, Βοτάνι, Μηλίτσα, Δισπηλιό, Βογατσικό, Γέρμα, Φωτεινή και Κορησσό.

1944 Αρχίζει τις εργασίες της η 5η Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ. Στην Απόφαση που εξέδωσε, η Συνδιάσκεψη κάλεσε «τα μέλη και τα στελέχη της ΚΟΑ να δουλέψουν με δεκαπλασιασμένες τις προσπάθειες, με πίστη και ενθουσιασμό, με επαναστατικό πάθος για την πραγματοποίηση των ιστορικών αποφάσεων της 10ης Ολομέλειας (σ.σ. του Γενάρη του 1944) που ανοίγει το δρόμο του λαού μας προς τη Νίκη, την εθνική λευτεριά και τη Λαϊκή Δημοκρατία».

1945 Τα γερμανικά στρατεύματα στην Ιταλία υπογράφουν τους όρους της παράδοσής τους. Οι συμμαχικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τη Βενετία. Στη Γερμανία, την ίδια μέρα, ο Χίτλερ παντρεύεται την Εύα Μπράουν και χρίζει διάδοχό του τον ναύαρχο Ντένιτς.

1949 Υπό την πίεση της διεθνούς κοινής γνώμης και της ΕΣΣΔ οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας προτείνουν στον Σοβιετικό υπουργό Εξωτερικών, Α. Γκρομίκο, να συζητηθεί το ζήτημα για τα μέτρα διακανονισμού της κατάστασης στην Ελλάδα και τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου. Ο Γκρομίκο δήλωσε πως βάση για τη ρύθμιση του ζητήματος έπρεπε να είναι η τελευταία ειρηνευτική δήλωση της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης της Ελεύθερης Ελλάδας, που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, το σταμάτημα των πολεμικών επιχειρήσεων, τη χορήγηση γενικής αμνηστίας και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. Η κυβέρνηση της Αθήνας αρνήθηκε τις προτάσεις.

1954 Επιτυγχάνεται συμφωνία για τη ρύθμιση των συνοριακών διαφορών μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της ΕΣΣΔ.

1957 Ξεκινά η δίκη των στελεχών του ΚΚΕ Γιώργη Μωραΐτη, Σπύρου Κωτσάκη, Γιώργη Σπανού, Αλέκου Παπαδάτου και Θέτιδας Κωτσάκη, με την κατηγορία της κατασκοπείας. Η δίκη ολοκληρώθηκε στις 7 Μάη. Καταδικάστηκαν δύο φορές σε θάνατο ο Γιώργης Μωραΐτης, ο Σπύρος Κωτσάκης και ο Γιώργης Σπανός. Οι άλλοι δύο σε ισόβια δεσμά και σε φυλάκιση 10 χρόνων αντίστοιχα.

1961 Συνέρχεται στην Τσεχοσλοβακία η 15η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Ολομέλεια καθαίρεσε τον Μάρκο Βαφειάδη από μέλος της ΚΕ, ενώ τον διέγραψε και από μέλος του Κόμματος.

1975 Αποχωρούν και οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες από το Βιετνάμ.

1980 Πεθαίνει ο «πατέρας» των κινηματογραφικών ταινιών θρίλερ, σερ Αλφρεντ Χίτσκοκ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2014-04-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ