Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τον «ακύρωσε» η Κομισιόν

«Η νέα συμφωνία δεν εξαντλείται στη λογική "μέτρα έναντι ρευστού", αλλά περιλαμβάνει χρηματοδότηση της ανάπτυξης με συγκεκριμένους πόρους». Αυτά έλεγε ο Αλ. Τσίπρας, για να επιχειρηματολογήσει υπέρ του τρίτου μνημονίου, τη νύχτα που αυτό ψηφιζόταν στη Βουλή. Το επιχείρημα αυτό, βέβαια, αναιρείται από το ίδιο το περιεχόμενο της συμφωνίας, τα χρονοδιαγράμματα των εξελίξεων, το καταστατικό του ESM και άλλα. Προσθετικά σ' αυτά, ήρθε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Αμβούργου «Die Zeit», να πει ότι «τα αναγκαία και φιλόδοξα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, προβλέπονται από το μνημόνιο, ενώ κάθε βήμα θα παρακολουθείται από τους θεσμούς και οι καταβολές των χρημάτων θα εξαρτώνται από το αν πράγματι θα υπάρχει πρόοδος». Δηλαδή, «δίνεις μέτρα, παίρνεις ρευστό». Ο,τι γινόταν και με τα προηγούμενα μνημόνια, για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ σκίζεται να αποδείξει ότι ήταν χειρότερα από αυτό που υπέγραψε και ψήφισε ο ίδιος...

Αποσιωπούν τη δράση του ΚΚΕ

Καθημερινά, το ΚΚΕ κάνει κεντρικές παρεμβάσεις για τις εκλογές, ενώ ήδη οι Κομματικές Οργανώσεις αναπτύσσουν πολύμορφη δράση στη μάχη της ψήφου. Μάλιστα, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ είχε ανακοινώσει εδώ και μέρες τη χτεσινή μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για την προετοιμασία της οποίας έγιναν αυτή τη βδομάδα δεκάδες παρεμβάσεις στελεχών του Κόμματος σε χώρους δουλειάς και γειτονιές. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η προφεστιβαλική δραστηριότητα της ΚΝΕ, που εκ των πραγμάτων παίρνει χαρακτήρα μαχητικής ένταξης της νεολαίας στη μάχη για την εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ. Τι απ' όλα αυτά προβάλλεται από τα αστικά Μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά; Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τίποτα απολύτως. Κι εκεί που «περνάει» μια είδηση, γράφονται ή μεταδίδονται όλες κι όλες τρεις γραμμές, ίσα «για να βγάλουν την υποχρέωση». Βέβαια, η δικαιολογία τους είναι ότι δεν άρχισε ακόμα η προεκλογική περίοδος και δεν δεσμεύονται από τις προβλέψεις για την υποχρεωτική προβολή των κομμάτων. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για όλα τα άλλα κόμματα, ακόμα και για εκείνα που είτε σχηματίστηκαν τώρα, είτε είχαν μικρότερη κοινοβουλευτική δύναμη από το ΚΚΕ, φιγουράρουν όμως στα δελτία των ειδήσεων και στις ιστοσελίδες. Ο λαός πρέπει να προβληματιστεί από αυτή την αποσιώπηση της δράσης του ΚΚΕ, του μόνου κόμματος που επαληθεύτηκε από τις εξελίξεις και διαθέτει εναλλακτική πρόταση διεξόδου υπέρ του λαού. Είναι κριτήριο η στάση των αστικών ΜΜΕ απέναντι στο Κόμμα και, πέρα από την απαίτηση για αναλογική προβολή, πρέπει να απαντηθεί και στην κάλπη, με ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Αστοχη προσπάθεια

Περίσσεψαν χτες οι φιλοφρονήσεις ανάμεσα στον Π. Λαφαζάνη και τον Γ. Ρωμανιά, που μετοικίζει από τους ΑΝΕΛ στη «Λαϊκή Ενότητα». Σε δηλώσεις του, ο Γ. Ρωμανιάς αναφέρθηκε στη θητεία του ως γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου «έχουμε να επιδείξουμε και συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες (...) τις οποίες δεν προχώρησε (η κυβέρνηση) και αυτό το έργο θέλουμε να συνεχίσουμε. Να ανατρέψουμε το έργο της βαρβαρότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση». Τα ίδια πάνω - κάτω είπε και ο Π. Λαφαζάνης, υποδεχόμενος τον Γ. Ρωμανιά στο κόμμα του. Αφήνουμε κατά μέρος το γεγονός ότι ο Γ. Ρωμανιάς, καθώς και όλοι οι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης που αποχώρησαν μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, υπερασπίζονταν και εξωράιζαν μέχρι την τελευταία ώρα την πολιτική της. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Κοινωνική Ασφάλιση, τα ψέματα και οι κάλπικες διαβεβαιώσεις για ανάσχεση και αποκατάσταση των ανατροπών ήταν στην ημερήσια διάταξη των στελεχών του αρμόδιου υπουργείου, τα οποία τώρα διαμαρτύρονται ότι η κυβέρνηση τούς γύριζε πίσω τα νομοσχέδια. Αλλά ακόμα κι έτσι να είναι, οι αντιασφαλιστικές ανατροπές δεν άρχισαν τώρα, αλλά κλιμακώθηκαν από τη δεκαετία του 1990. Πού ήταν όλα αυτά τα χρόνια ο Γ. Ρωμανιάς; Στη ΓΣΕΕ των εργατοπατέρων, ως επιστημονικός σύμβουλος ΙΝΕ (1990 - 2011), στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, ως εμπειρογνώμονας, σε ομάδες εργασίας συνεδρίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ και άλλων και βέβαια κομμάτι του κρατικού μηχανισμού, ως μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την Απασχόληση και της Εθνικής Επιτροπής για την Κοινωνική Προστασία. Επομένως, άστοχη η προσπάθεια να βγάλει τον εαυτό του έξω από το κάδρο των αντιασφαλιστικών ανατροπών, τώρα που αλλάζει (πάλι) κομματική στέγη.

Το «καλύτερο μνημόνιο»...

Στην προχτεσινή του συνέντευξη, ο Αλέξης Τσίπρας, σε ένα ρεσιτάλ εμπαιγμού σε βάρος του λαού, προσπάθησε να εξηγήσει γιατί το τρίτο, δικό του μνημόνιο, δεν είναι χειρότερο από τα δύο προηγούμενα. Και παρέθεσε ορισμένα στοιχεία. Είπε: «Το 1ο μνημόνιο περιλάμβανε 40 δισ. μέτρα. Το δεύτερο μνημόνιο περιλάμβανε 25 δισ. μέτρα. Το 3ο μνημόνιο περιλαμβάνει 10 δισ. μέτρα. Η πρόταση Γιούνκερ προέβλεπε 8 δισ. μέτρα».

Ποια είναι η λογική του; Οτι εμείς είμαστε καλύτεροι γιατί φέραμε μέτρα που σε μια τριετία θα βαρύνουν το λαό λιγότερο απ' ό,τι τα προηγούμενα μνημόνια. Η λογική αυτή είναι κυριολεκτικά αισχρή κοροϊδία. Τα μνημόνια 1, 2 και 3, που έχουν επιβληθεί στο λαό τα πέντε τελευταία χρόνια από διάφορες κυβερνήσεις, είναι ένα ενιαίο σύνολο. Το ένα είναι η συνέχεια του άλλου.

... και η ανωτάτη μπακαλική

Στα συσσωρευμένα βάσανα του λαού από τα προηγούμενα προστέθηκαν και όσα προβλέπει το τρίτο μνημόνιο. Τα μέτρα που πληρώνουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, τα εργατικά νοικοκυριά, δεν υπολογίζονται με την ανωτάτη μπακαλική του κ. Τσίπρα. Αλλά με το πόσο ακριβά έχει πληρώσει και θα συνεχίσει να πληρώνει η οικογένεια και τα επόμενα χρόνια. Υπολογίζονται σαν τη χαριστική βολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, αφού αρέσουν τα μαθηματικά, η σωστή πράξη είναι: Τα τελευταία πέντε χρόνια, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ., ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ έχουν φορτώσει στο λαό ένα λογαριασμό ύψους 75 δισ. Και την ίδια στιγμή, με αυτό το λογαριασμό ξεπληρώνουν γραμμάτια στο μεγάλο κεφάλαιο, για να βγει όσο το δυνατόν αλώβητο από την κρίση. Αυτή είναι η πραγματικότητα και ο κ. Τσίπρας, όσο κι αν επιχειρεί με «σχήματα» και άλλα δημαγωγικά τερτίπια να ξεγελάσει το λαό, δεν μπορεί να το καταφέρει.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1749 Γεννιέται ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκέτε, ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος και συγγραφέας. Μεταξύ άλλων έργων του ο «Φάουστ».

1826 Στην τριήμερη Μάχη του Πολυαράβου οι Μανιάτες νικούν τις δυνάμεις του Ιμπραήμ.

1904 Ο Παύλος Μελάς ξεκινά την ένοπλη δράση του στη Δυτική Μακεδονία.

1910 Ξεκινά τις εργασίες του το Συνέδριο της Β' Διεθνούς στην Κοπεγχάγη (28/8 - 3/9/1910). Στο Συνέδριο αυτό διαφάνηκαν και πάλι οι οπορτουνιστικές πιέσεις και ταλαντεύσεις, όσον αφορά το θέμα του πολέμου. Η τροπολογία που πρότειναν οι Χάρντι (Βρετανία) και Βαγιάν (Γαλλία) σχετικά με την κήρυξη γενικής απεργίας - και ιδιαίτερα στους κλάδους της πολεμικής βιομηχανίας - ως του αποτελεσματικότερου μέσου για την αποτροπή πολεμικών συγκρούσεων απορρίφθηκε με 119 ψήφους έναντι 58. Το βασικό επιχείρημα που πρόβαλλε η γερμανική σοσιαλδημοκρατία εναντίον της εν λόγω τροπολογίας ήταν πως κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν διώξεις εναντίον των σοσιαλδημοκρατών. Ετσι, η απόφαση του Συνεδρίου της Κοπεγχάγης περιελάμβανε: Την κοινοβουλευτική «πάλη» κατά των εξοπλισμών και την καταψήφιση των σχετικών πιστώσεων, την επιμονή στη συγκρότηση υποχρεωτικών διαιτητικών δικαστηρίων για τη διευθέτηση των διαφορών που προέκυπταν μεταξύ κρατών, το γενικό αφοπλισμό, την κατάργηση της μυστικής διπλωματίας και το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών.

1944 Σε μπλόκο των Γερμανών και ταγματασφαλιτών στην Καλλιθέα εκτελούνται 40 πολίτες.

1944 Ο ΕΛΑΣ πραγματοποιεί επιθέσεις σε ολόκληρο τον Εβρο κατά των γερμανικών φρουρών. Συνολικά στις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση του Εβρου οι Γερμανοί είχαν 400 νεκρούς και πολλούς ακόμα τραυματίες.

1951 Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Δημοκρατική».

1968 Πεθαίνει ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης. Μεταξύ των έργων του, η μελέτη της διαμόρφωσης του χώρου στην Ακρόπολη και στου Φιλοπάππου.

1987 Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αίρεται η εμπόλεμη κατάσταση της Ελλάδας με την Αλβανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ