Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Κόντρες» - στάχτη στα μάτια του λαού

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο Κ. Σημίτης «έβαλε πάγο στη Γιάννα», «η Γιάννα έβγαλε κίτρινη κάρτα στον Σημίτη». «Ξιφασκία Σημίτη - Γιάννας», «ακυβέρνητο καράβι το 2004». Αν κάποιος επιχειρούσε να βγάλει συμπεράσματα από τους χτεσινούς τίτλους των εφημερίδων για το τι συμβαίνει με την πορεία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, το μόνο που θα κατάφερνε θα ήταν «να ξεχάσει και αυτά που ήξερε». Στην πραγματικότητα τόσο ο Κ. Σημίτης όσο και η επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του 2004 κινούνται και εργάζονται για τον ίδιο σκοπό. Να ετοιμάσουν «εντός των χρονοδιαγραμμάτων» τους Ολυμπιακούς Αγώνες του κέρδους και των πολυεθνικών, οι οποίες βέβαια είναι και οι πραγματικοί πρωταγωνιστές των Αγώνων. Κυβέρνηση και ηγεσία του «Αθήνα 2004» καθοδηγούνται από τις επιθυμίες των «Αθανάτων» της ΔΟΕ, που όλοι ξέρουν ποια είναι τα πραγματικά αφεντικά της, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να συμβιβάσουν και τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας. Τυχόν αντιθέσεις σ' αυτό ακριβώς πρέπει να αναζητηθούν και όχι στο ότι τάχα «η Γιάννα βιάζεται» και «ο Σημίτης θέλει να τηρηθεί η νομιμότητα». Αυτά είναι παραμύθια για το «φιλοθεάμον κοινό» και ταυτόχρονα «στάχτη στα μάτια», ώστε να προχωρά η «δουλιά» αθόρυβα και παρασκηνιακά. Το λογαριασμό όμως θα τον πληρώσει ο ελληνικός λαός και δεν πρέπει να τους αφήσει ασύδοτους.

«Φωνή» των επιχειρηματιών

Σαφές δείγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που ασκεί η ΝΔ αποτελεί η χτεσινή συνάντηση ηγετικών στελεχών του κόμματος με τη διοίκηση της ΔΕΗ (Παπούλιας, Νέζης). Τι βρήκε να δηλώσει μετά το τέλος της συνάντησης ο Γ. Βουλγαράκης; Οτι τέσσερις μέρες πριν από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας «δεν υπάρχει ουσιαστική δυνατότητα παροχής αδείας σε ιδιώτη παραγωγό». Ο πόνος, όμως, της ηγεσίας της ΝΔ να εκχωρηθεί στους ιδιώτες και στις πολυεθνικές η παραγωγή και διανομή ενέργειας δε σταματά εδώ: «Με δεδομένο ότι από τη στιγμή της αδειοδότησης απαιτούνται τρία ολόκληρα χρόνια για την κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι σίγουρο ότι η ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς θα καθυστερήσει, τουλάχιστον, για δύο χρόνια». Ούτε μέσα στα επιχειρηματικά πλάνα των εταιριών που «ενδιαφέρονται» για την αγορά ενέργειας να ήταν...

Ούτε αυτά γνωρίζει..;

Μπορεί, να λέει διάφορα ο υπουργός Παιδείας, σχετικά με τα διάφορα κολέγια και κέντρα ελεύθερων σπουδών, που υπόσχονται πανεπιστημιακά πτυχία της αλλοδαπής, αλλά η πραγματικότητα ένα και μόνο πράγμα επιβεβαιώνει: Το πολύμορφο, πολλές φορές ωμό και απροκάλυπτο και πάντα πανάκριβο εμπόριο της γνώσης και των ελπίδων βασιλεύει. Σύμφωνα, με έρευνα του Κέντρου Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου, δίπλα στα 188 επίσημα πανεπιστημιακά προγράμματα των ελληνικών ΑΕΙ, υπάρχουν και λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα, άλλα 1.370 προγράμματα, ανεπίσημα και ουσιαστικά παράνομα, σε διάφορα κολέγια και κέντρα ελεύθερων σπουδών, που οδηγούν σε διάφορους ξένους πανεπιστημιακούς τίτλους. Απ' αυτό τον τεράστιο αριθμό, τα 578 οδηγούν σε τίτλους από 42 βρετανικά πανεπιστήμια, τα 290 σε τίτλους από 16 γαλλικά και τα 153 σε τίτλους από 15 αμερικανικά ΑΕΙ.

`Η, μήπως, δεν τα γνωρίζει τα στοιχεία αυτά ο κ. Ευθυμίου;

Βιάζεται ο δήμαρχος

Δύο νέα δημοτικά αστυνομικά τμήματα θέλει να ιδρύσει ο δήμαρχος Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλος, προφανώς για να «αγκαλιάσει» όλους τους κατοίκους της πόλης με τη «στοργή» των μπρατσαράδων, που χρησιμοποιούνται, για να δέρνουν τυφλούς μικροπωλητές, να απομακρύνουν τους αλλοδαπούς και τους χρήστες από τις πλατείες, να κόβουν κλήσεις σε κατοικήσιμες περιοχές, όπου καμία πρόβλεψη για στάθμευση δεν υπάρχει, να κάνουν τα «στραβά μάτια» στις παράνομες επεκτάσεις των τραπεζοκαθισμάτων στους πεζόδρομους... και άλλα συναφή.

Ας μη βιάζεται τόσο ο Δ. Αβραμόπουλος. Μας έχει πείσει για την αστυνομική «ηθική» του. Αλλωστε, είναι σε όλους γνωστές οι δηλώσεις του για απαγόρευση των διαδηλώσεων. Μόνο που ξεχνά πως η μόνη νόμιμη αρμοδιότητα που έχει η Δημοτική Αστυνομία - τουλάχιστον μέχρι και σήμερα, καθώς το Προεδρικό Διάταγμα που τής μεταφέρει αστυνομικές αρμοδιότητες δεν έχει υπογραφεί - είναι η προστασία του πράσινου και της καθαριότητας από τη ρίψη μπαζών, κλπ. Φαίνεται, επίσης, να ξεχνά πως το «όραμά» του γι' αυτήν την πόλη - όπου δεν έχουν θέση ούτε οι ίδιοι οι κάτοικοί της - το συμμερίζονται μόνον αυτοί, στους οποίους λογοδοτεί...

Μπλόκο στο νέο θεσμικό πλαίσιο

Προκαλεί τρόμο και μόνο η σκέψη ότι όσα είδαν οι νησιώτες και οι ναυτεργάτες να διαδραματίζονται στην ακτοπλοΐα κατά τη διάρκεια του 2000, με αποκορύφωμα την τραγωδία της 26ης Σεπτέμβρη, όταν ναυάγησε το σαπιοκάραβο «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», γεμίζοντας τη θάλασσα της Πάρου πτώματα, αποτελούσαν απλώς και μόνο την αρχή των εκτρωματικών προγραμματισμών των κυβερνητικών και εφοπλιστικών επιτελείων. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής, προχτές την Τετάρτη παρουσίασε ένα κείμενο που επεξεργάστηκαν οι κυβερνητικοί φωστήρες, το οποίο θα κληθεί η Βουλή των Ελλήνων να ψηφίσει. Δηλαδή θα κληθεί να κάνει νόμο του κράτους την ενίσχυση της εγκληματικής και ασύδοτης δράσης των εφοπλιστών, ντόπιων και ξένων τινάζοντας στον αέρα και αυτά τα ελάχιστα ψήγματα της σημερινής νομοθεσίας που αφορούν την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Το κείμενο αυτό αποτελεί τον 8λογο των εκτρωματικών αξιώσεων που έχουν διατυπώσει τα τρία εταιρικά ακτοπλοϊκά μεγαθήρια, όπως η MFD - στην οποία ανήκε και το σαπιοκάραβο «ΣΑΜΙΝΑ», η ΑΝΕΚ και οι Επιχειρήσεις Αττικής. Είναι αντιγραφή του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άρση του καμποτάζ, ο οποίος, όπως αναφέρεται στον πρόλογό του ακόμα, συντάχθηκε για να ωφεληθούν οι εφοπλιστές, να βελτιώσουν την...«ανταγωνιστικότητά» τους. Αν το νομοσχέδιο αυτό «περάσει», στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» οι εφοπλιστές θα εντείνουν το κυνηγητό του υπερκέρδους, ακόμα και αν χρειαστεί να «κατασπαράξουν» και άλλες ανθρώπινες ζωές.

Σοβαρές συνέπειες των όσων προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έχουν η εθνική άμυνα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, καθώς στις ελληνικές θάλασσες θα δραστηριοποιούνται και πλοία πολυεθνικών. Ο νομικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας κ. Λέκκας, συντάσσοντας έκθεση σχετική με τον κανονισμό 3577 αναφέρει ότι: «Δε θα ήταν υπερβολικό να λεχθεί ότι η κατ' αυτόν τον τρόπο δραστηριοποίηση των πλοίων αυτών που αναγνωρίζεται, επιβραβεύεται και προωθείται από τον Κανονισμό 3577/92 μέσα στα εσωτερικά ύδατα της χώρας, με την αδικαιολόγητη μάλιστα και περίεργη ανοχή του κράτους και η από μέρους των πλοίων αυτών επίμονη διεκδίκηση ζωνών δικαιοδοσίας, που δεν τους ανήκουν, συνιστά μια νέα μορφή ενός σύγχρονου, ιδιότυπου και επικίνδυνου θαλάσσιου "Lebensraum" (ζωτικός χώρος...) και οδηγεί σε μια συλλογιστική και τακτική νομιμοποιήσεως σύγχρονων μορφών ιμπεριαλισμού στη θάλασσα. Υπενθυμίζει τις αλήστου μνήμης διεθνείς δουλείες ή συγκυριαρχία ή καθεστώς εντολών και κηδεμονίας, δηλαδή μορφές καταλύσεως και περιορισμού της εδαφικής κυριαρχίας που έχει απορρίψει η συνείδηση των λαών»!

«

Συνακόλουθα - συνεχίζει - ο κανονισμός και οι συζητούμενες τροποποιήσεις του προκαλούν μείζον πρόβλημα, αφού με τις ρυθμίσεις αυτές και μέσα από την ασάφειά τους, ανοίγουν κερκόπορτες για την ασύδοτη και αυθαίρετη δραστηριότητα πλοίων, ανεξέλεγκτων συμφερόντων, με αδικαιολόγητη υπέρβαση των υφιστάμενων και αναγνωρισμένων για τη χώρα μας λόγων εθνικής ασφάλειας που μας επιτρέπουν να κάνουμε επίκληση της διάταξης του άρθρου 48 παρ. 3 της Συνθήκης, με την οποία εισάγεται επιφύλαξη περιορισμών για τέτοιους λόγους της κυκλοφορίας και εργασίας ακόμη και των Κοινοτικών εργαζομένων»!

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση, ταγμένη στην εξυπηρέτηση των εφοπλιστικών συμφερόντων επιφυλάσσει εφιαλτικές μέρες για τους επιβάτες, τους νησιώτες, τους ναυτεργάτες. Αυτοί ακριβώς είναι που ενωμένοι πρέπει αυτή τη στιγμή να «πάρουν το λόγο» και με τον αγώνα τους να ανατρέψουν τα όσα σχεδιάζονται σε βάρος τους, επιβάλλοντας λύσεις υπέρ των συμφερόντων του λαού.


Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

Τα... εκνευριστικά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ εκνευριστική υπόθεση να είσαι υπουργός αυτής της κυβέρνησης. Είναι γεγονός, οφείλουμε και να το ομολογήσουμε και να το παραδεχτούμε! Δε φτάνει που έχουν το Σημίτη να τους καλεί κάθε τόσο και να τους κάνει διαλέξεις σε διυπουργικές επιτροπές, έχουν τώρα και τη Γιάννα.

Χτες, ούτε λίγο ούτε πολύ, τους έκανε δημοσίως παρατήρηση και μάλιστα χωρίς καμιά εξαίρεση, λέγοντας ότι καθυστερούν τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων και τους ζήτησε να αναλάβουν τις ευθύνες τους και άμα χρειαστεί να κάνουν και θεσμικές αλλαγές.

Τώρα, στον Λαλιώτη στόχευε, στον Γιαννίτση και στον Πρωτόπαππα στόχευε, σε άλλον στόχευε; δεν το ξέρουμε αυτό. Είναι πάντως βέβαιο ότι πολλά αφεντικά έχουν προκύψει σε αυτή την κυβέρνηση και είναι ακόμα περισσότερα αυτά, που θα ήθελαν να είναι αφεντικά, άλλα δεν μπορούνε. Ασχημη κατάσταση...

Πάντως για σήμερα υποθέτουμε θα ξεχάσουν για λίγο τα... μίση, μια και έχουν τον Ζ. Ρογκ εδώ. Καλά θα φάει, καλά θα πιει ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ και θα έχει κι ένα ολόκληρο υπουργικό Συμβούλιο να του κάνει επίδειξη του πόσο προηγμένη χώρα είμαστε και πόσο καλά οργανώνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Αυτά βέβαια θα φαίνονται προς τα έξω, γιατί είναι βέβαιο ότι θα συζητηθούν και άλλα πολλά... ΔΟΕ είναι αυτή, με το ολυμπιακό πνεύμα ως γνωστόν ασχολείται στους λόγους της, κάθε τέσσερα χρόνια και συγκεκριμένα στην τελετή έναρξης, όπου πρέπει να ειπωθεί το σχετικό λογύδριο.

ΧΘΕΣ ήταν Τσικνοπέμπτη, επίσης ως γνωστόν, και είμαστε βέβαιοι ότι ακόμα κι ανάμεσα στους φανατικότερους «εκσυγχρονιστές» του ΠΑΣΟΚ θα βρέθηκαν κάποιοι που θα έκαναν «αντιευρωπαϊκές» πράξεις, όπως κατανάλωση κοκορετσιού και άλλων τέτοιων απαγορευμένων εδεσμάτων. Μέχρι και ο Παπαγιαννάκης μπορεί να έφαγε. Τόσο πολύ...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Λυπούμεθα για τις... τύψεις που νιώθουν, άλλα δεν μπορούμε δυστυχώς να τους συμπονέσουμε. Εμείς, απ' όλα φάγαμε και μια χαρά αισθανόμαστε!

Το μέλλον της ... «Ολυμπιακής»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αν κάποιοι αγωνιούν για την τύχη της «Ολυμπιακής» μετά την ιδιωτικοποίησή της, ας διαβάσουν το παρακάτω τηλεγράφημα από τη Σόφια:

«Ο εθνικός αερομεταφορέας της Βουλγαρίας "Μπάλκαν" διέκοψε όλες τις πτήσεις του σήμερα (χτες), κατόπιν σχετικής απόφασης της ιδιοκτήτριας εταιρίας "Zeevi Group". Σε επιστολή προς τους Βούλγαρους υπουργούς Μεταφορών και Οικονομικών, ο ισραηλινός όμιλος, που εξαγόρασε το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της εθνικής αεροπορικής εταιρίας της Βουλγαρίας πριν από δύο χρόνια έναντι 150.000 δολαρίων, κατηγορεί τη βουλγαρική κυβέρνηση ότι αθέτησε τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της στο συμβόλαιο ιδιωτικοποίησης της "Μπάλκαν". Οι Ισραηλινοί ιδιοκτήτες ζητούν από το βουλγαρικό δημόσιο να χρηματοδοτήσει την εταιρία με 230 εκατομμύρια δολάρια, ώστε να μπορεί να λειτουργεί».

Χρειάζονται σχόλια;

Χέρι χέρι...

Το «έθνος» μπορεί να πορεύεται ήσυχο! Οπως εκτιμήθηκε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, οι προσεγγίσεις που θα κάνει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ για την περιοχή μας, προβλέπεται να είναι «πολύ κοντά στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης»!

Οπως καταλάβατε, πάλι από «νίκη σε νίκη» θα πάμε... Καιρός είναι, δε, να επαναληφθεί εκείνο το παλιότερο του Α. Παπανδρέου: «Πάμε χέρι χέρι με τον Κλίντον», είχε πει κάποτε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ. Τα χρόνια πέρασαν, τα πρόσωπα άλλαξαν, αλλά οι «συνήθειες» μένουν αναλλοίωτες και απ' ό,τι φαίνεται τώρα διανύουμε τη φάση που πάνε «χέρι χέρι» ο Μπους με το Σημίτη...

«Στα Βαλκάνια υπάρχει σταθερότητα»! Κι αυτή εκτίμηση της χτεσινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής είναι! Την ανακοίνωσε, μάλιστα, και επισήμως ο Δ. Ρέππας!

Φαίνεται ότι οι άνθρωποι ζουν κάπου αλλού. Στη Χαβάη, ίσως...

Λευκά κελιά

Δύο μέτρα επί τρία. Σύνολο έξι τετραγωνικά. Ο κόσμος όλος τελειώνει σε τρεις δρασκελιές. Κανένας ήχος από πουθενά, καμία εικόνα. Μία αποπνικτική απομόνωση. Μία «καταστροφή» που συντελείται σταδιακά μέσα στο εκκωφαντικό ήχο της απόλυτης σιωπής. Ο χρόνος χάνει τη σημασία του, δεν ξέρεις αν είναι μέρα η νύχτα. Μοναδικός σύντροφος η μνήμη και η ελπίδα, που και αυτές αποκτούν τρομακτικές διαστάσεις και γίνονται όρνια έτοιμα ανά πάσα στιγμή να σε καταπιούν, να σε κατασπαράξουν. Ετσι ζωντανό, γιατί δεν έχουν χρόνο να περιμένουν.

Για να διαβείς το κατώφλι των κελιών πρέπει να σκύψεις καθώς οι είσοδοι των κελιών τύπου F, είναι σχεδιασμένοι κατά τα πρότυπα διαμόρφωσης συνείδησης επί οθωμανικής αυτοκρατορίας. Πρέπει να νιώθεις και να λειτουργείς ως ένας υπόδουλος, οσφυοκάμπτης. Η προσωπικότητά σου πρέπει και αυτή να διαβρωθεί, να αλλοιωθεί να καταστραφεί.

Ο,τι σου έχει απομείνει από τους κατατρεγμούς, τον τρόμο και την ανέχεια, είναι σίγουρο πως θα μπει στη μέγκενη των λευκών κελιών που μοναδική αποστολή τους είναι να συμπληρώσουν με το πιο επονείδιστο τρόπο το έργο των τουρκικών διωκτικών αρχών, που έχουν επιδοθεί σε ένα φρενήρη και μανιασμένο αγώνα κατά των ονείρων για έναν καλύτερο κόσμο, κατά της ελπίδας για μία ελεύθερη και ισότιμη κοινωνία. Οσοι ονειρεύονται και παλεύουν πρέπει να τιμωρηθούν, και όταν η βία, οι δολοφονίες, οι διώξεις, οι φυλακίσεις δε φέρνουν αποτέλεσμα, τότε υπάρχουν και τα λευκά κελιά. Ο αργός και επώδυνος θάνατος, που επιφυλάσσει στους «ονειροπόλους» της η ηγεσία της ευρωπαϊκής Τουρκίας!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ονοματολογία και «νέα τάξη»

Οχι κάποιες αρχές, αλλά φόβος και σκοπιμότητα, είναι οι παράγοντες, που επιβάλλουν στην κυβέρνηση να αναζητήσει κάποιο συμβιβασμό στην περιβόητη υπόθεση της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Φόβος, γιατί το κουτί της Πανδώρας που άνοιξε με την απόφαση της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας - την οποία συνυπέγραψε και η κυβέρνηση Μητσοτάκη - όχι μόνο δεν έχει κλείσει ακόμη, αλλά, αντίθετα, οι διαλυτικές δυνάμεις που απελευθέρωσε πολλαπλασιάζονται και επεκτείνονται. Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σήμερα, φαντάζει το ιδανικό θέατρο για την εξέλιξη ενός νέου δράματος, ενός νέου διαμελισμού, ενός νέου πολέμου. Η υπόθαλψη του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού, που κορυφώθηκε με την de facto απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, μετά τη ΝΑΤΟική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας - την οποία συνυπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - μεταφέρει την εστία της κρίσης ακριβώς στα βόρεια σύνορα της χώρας. Ο φόβος, λοιπόν, είναι δικαιολογημένος, έστω κι αν εμφανίζεται με μεγάλη καθυστέρηση.

Παράλληλα με το φόβο, η σκοπιμότητα είναι το δεύτερο στοιχείο, που υπαγορεύει τη σημερινή «ρεαλιστική» πολιτική της κυβέρνησης προς ένα συμβιβασμό, σχετικά με τη μέχρι σήμερα επίσημη θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής γύρω από το όνομα. Σκοπιμότητα, η οποία έχει να κάνει με την εκτίμηση πως υπάρχει η δυνατότητα να μετατραπεί το νεαρό και αδύναμο κράτος της ΠΓΔΜ σε ελληνικό προτεκτοράτο, όπου θα δραστηριοποιηθεί ασύδοτα το ελληνικό κεφάλαιο. Ακόμη και σήμερα, μετά από την εμπειρία μιας δεκαετίας, αδυνατούν οι κυβερνώντες να αντιληφθούν πως οι έχοντες ανάγκη προστασίας μπορούν να απευθύνονται απ' ευθείας σε αυτόν, που, αν το επιθυμεί, την παρέχει. Αλλωστε, οι Αμερικανοί είναι παρόντες στα Σκόπια και κανονίζουν, όχι μόνο ζητήματα ασφάλειας, αλλά και ποιος θα πάρει τι από τη μικρή οικονομική πίτα που διαθέτει αυτό το κράτος.

Κύλησε μια δεκαετία και, δυστυχώς, τα μηνύματα δεν έφτασαν σε αυτούς που έπρεπε, καθώς συνεχίζουν, ουσιαστικά, στην ίδια ρότα.

Σήμερα, όπως και τότε, επικεντρώνουν την προσοχή τους στο δέντρο, ανίκανοι ακόμη να δουν το φλεγόμενο δάσος. Τότε, το «όνομα της Μακεδονίας» ήταν «η ψυχή τους». Σήμερα, αν και κάποιοι απ' αυτούς έχουν βάλει νερό στο κρασί τους, εξακολουθούν να έχουν αυτό το «πρόβλημα» στο επίκεντρο του προβληματισμού τους. Εξακολουθούν, με άλλα λόγια, με την πολιτική που ακολουθούν, να συμβάλουν στη συντήρηση των συνθηκών, που κυοφορούν νέα αποσταθεροποιητικά σενάρια, επιδιώκοντας ρόλο στην επιβολή της «νέας τάξης» στην περιοχή.

Αν και πέρασαν δέκα χρόνια, η διπλωματία της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται παγιδευμένη στο αδιέξοδο της ονοματολογίας. Τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, που από την αρχή είχε διαχωρίσει τη θέση του προβλέποντας με μαθηματική ακρίβεια πού ακριβώς θα κατέληγε αυτή η υπόθεση, εξακολουθούν να κοιτάζονται μεταξύ τους καχύποπτα, παγιδευμένα και αυτά, στις αποφάσεις που έλαβαν σε συσκέψεις υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει κράτος με το όνομα Μακεδονία, ή παράγωγα του όρου», εξακολουθεί να είναι η θέση που συνυπέγραψαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ. Αυτή είναι η γραμμή που ακολούθησε τόσα χρόνια η διπλωματία της χώρας, συμβάλλοντας στη δημιουργία συνθηκών για την αποσταθεροποίηση της ΠΓΔΜ και την αλλαγή συνόρων στην περιοχή. Η εξέλιξη της υπόθεσης υπαγορεύει στην ελληνική διπλωματία αλλαγή πλεύσης. Υπάρχει, άραγε, χρόνος; `Η θα συνδράμει η ονοματολογία στην εκδήλωση νέων απρόβλεπτων για τους λαούς κινδύνων από την εξελισσόμενη υπό τη «νέα τάξη» πραγματικότητα;

Εξαπατήσεις

Μ' αυτούς επάνω,

ανάθεμά τους,

χάσαν κι οι λέξεις

το νόημά τους

«εκσυγχρονίζω»

λεν, λόγου χάρη,

και εννοούνε

τράκες και βάρη

και το «αλλάζω»

κι «αναμορφώνω»,

σημαίνει όλα

σου τα σουφρώνω!

* * *

Σε κάθε πράξη τους

ψεύτρα ταμπέλα

για να περνάνε

μέτρα - «καπέλα»,

το «δίνω» ας πούμε,

σημαίνει «γδέρνω»

και ο διάλογος

με το γκουβέρνο

σημαίνει έλα

και βάλε πλάτη

σε κάθε κλέψιμο,

σε κάθε απάτη!


Ο οίστρος

Χωρίς προσχήματα

Τη στιγμή που στην ΕΡΤ ξοδεύουν δισεκατομμύρια για χρυσοπληρωμένους παρουσιαστές και πανάκριβες εκπομπές για χάρη συγκεκριμένων ανθρώπων, που έχουν θέση εαυτόν στην υπηρεσία της κυβερνητικής προπαγάνδας, η διοίκηση του «ευαγούς» ιδρύματος χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την ανάγκη οικονομίας και προχωρεί σε περικοπές εκπομπών σε βάρος της ποιότητας του προγράμματος, αλλά και σε βάρος πολλών εργαζομένων. Μετά την αναιτιολόγητη εκπαραθύρωση του Αρη Σκιαδόπουλου που επί χρόνια έκανε μια από τις πλέον επιτυχημένες και ποιοτικές εκπομπές («Νυχτερινός επισκέπτης»), μετά την απόφαση για δραστικές περικοπές του τοπικού προγράμματος 17 περιφερειακών σταθμών της ΕΡΑ, (η οποία προς το παρόν μετά από έντονες αντιδράσεις ανακλήθηκε) ήρθε και η σειρά της «Μηχανής του Χρόνου» με την Σεμίνα Διγενή, της Μάγιας Τσόκλη «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα» και του «Σέικερ», ενώ έπονται κι άλλες.

Περιττό, βέβαια, να σημειωθεί, ότι πρόκειται για ποιοτικές εκπομπές με υψηλή παράλληλα θεαματικότητα -για τα δεδομένα της ΕΡΤ- και με κόστος που δεν τολμά να συγκριθεί με εκπομπές «ημετέρων». Ολως περιέργως, όμως, αυτές θυσιάζονται στο βωμό της οικονομίας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ