Τετάρτη 31 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οταν κατακάθεται η «αντιτρομοκρατική» σκόνη...

Γρηγοριάδης Κώστας

Η δολοφονική επίθεση κατά του Β. Μιχαλολιάκου αποτέλεσε, όπως είναι γνωστό, το πρόσχημα, για να ξεσηκωθεί ένας τρομακτικός κουρνιαχτός, στη σκιά του οποίου επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες για την ψήφιση του νέου τρομονόμου. Τα στοιχεία της έρευνας, όμως, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας δεν επιβεβαιώνουν ότι πίσω από τη δολοφονική απόπειρα κατά του βουλευτή κρύβεται η «17 Ν». Σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ των «Νέων», το γκαζάκι που βρέθηκε, σε συνδυασμό με άλλα ευρήματα, προβληματίζει για την ταυτότητα των δραστών, «αφού ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατική επίθεση». Επίσης, οι εργαστηριακές αναλύσεις δείχνουν ότι η εκρηκτική ύλη είναι δυναμίτιδα του εμπορίου και όχι σαν αυτή που χρησιμοποιεί ο Στρατός. Φυσικά, κανείς δεν αμφισβητεί ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι επίδοξοι δολοφόνοι. Ομως, αυτό ποια σχέση έχει με τον τρομονόμο, που θέλουν οι ΗΠΑ; Και, από την άλλη, το «υφιστάμενο» νομικό πλαίσιο πού εμποδίζει να συλλάβουν τους δολοφόνους;

Τρομοκράτες οι ... οικολόγοι!

«Πολύ θόρυβο δημιουργούν ορισμένοι άνθρωποι που ανήκουν στις λεγόμενες (!) οικολογικές οργανώσεις και δημιουργούν και μια - ας πούμε - ατμόσφαιρα τρομοκρατίας(!), ότι, δηλαδή, οποιοσδήποτε δε συμφωνεί μαζί τους, είναι εχθρός των δασών»(!). Τάδε έφη χτες (στο «Μέγκα») ο Κ. Μητσοτάκης. Μπορεί να έχει τις δασοκτόνες απόψεις του ο επίτιμος και κανείς δεν περίμενε να έχει διαφορετικές, αλλά όχι και «εν δυνάμει» τρομοκράτες, όσοι αντιστέκονται στο δασοκτόνο άρθρο 24. Σε λίγο θα ζητήσει τη σύλληψη των υπόπτων, με βάση το νέο (ή, μήπως, το δικό του..;) τρομονόμο.

Θατσερικά μοντέλα

Πριν ακόμη τελειώσει ο πρώτος μήνας του 2001, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αναζητά σε διαδοχικές συσκέψεις, τρόπους για την παραπέρα περικοπή των - ήδη σφαγιασμένων - δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, καθώς τώρα οι κυβερνώντες, εκτιμούν ή κάνουν πως εκτιμούν ότι ο φετινός προϋπολογισμός «δεν μπορεί να υλοποιηθεί» όπως τον είχαν σχεδιάσει. Ετσι, ενάμιση μήνα, μετά την υπερψήφισή του στη Βουλή (ψηφίστηκε στις 20 Δεκέμβρη 2000 από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος), η κυβέρνηση Σημίτη μάς λέει πως «έπεσε έξω» στις προβλέψεις της και πως για να εκτελεστεί ο προϋπολογισμός όπως σχεδιάστηκε - και όπως τον θέλει το διευθυντήριο των Βρυξελλών - πρέπει να σφαγιαστούν κι άλλο οι δαπάνες του κράτους.

Η περικοπή των δαπανών του προϋπολογισμού, σε συνδυασμό με άλλα οικονομικά μέτρα, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που έγινε χτες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Σαν καλοί μαθητές της Θάτσερ, οι μετέχοντες στη σύσκεψη, εξέτασαν διάφορα μοντέλα της θατσερικής πολιτικής, για τα οποία δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι «εκσυγχρονιστές» υπουργοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (Γ. Παπαντωνίου, η κ. Β. Παπανδρέου, ο Αλ. Παπαδόπουλος) κλπ. Και όπως πληροφορηθήκαμε, στη σύσκεψη αποφασίστηκε - μετά από τις υποδείξεις ή τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπουργών - να γίνουν νέες περικοπές στις δαπάνες του κράτους για τη δημόσια υγεία και τους ΟΤΑ. Περικοπές, βέβαια, που βαφτίστηκαν «περιστολή της σπατάλης», όπως κάποτε οι καλόγεροι βάφτιζαν το κρέας ψάρι...

«Παραμύθια» για πανεπιστημιακούς

Επανειλημμένα ο υπουργός Παιδείας κι οι διάφοροι παρατρεχάμενοί του προσπαθούν να πείσουν κατ' αρχήν τους πανεπιστημιακούς, ότι δήθεν η Διακήρυξη της Μπολώνια, που θεσμοθετεί την υποβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών και την απαξίωση των πτυχίων, δεν είναι δεσμευτική για τη χώρα μας. Ομως, «ξεχνάνε» να προσθέσουν ότι οι διατάξεις της διακήρυξης θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί μέχρι το 2010.

Το ίδιο προσπαθούσαν να πουν και για την ευρωπαϊκή Οδηγία 89/48, ότι δήθεν στην Ελλάδα δε θα αναγνωρίζονται τα πτυχία των διαφόρων ΙΕΚ που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια και βεβαίωναν ότι δε θα αναγνωριστεί από την πίσω πόρτα η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. «Ξέχασαν» όμως και πάλι να διευκρινίσουν ότι με την αναθεώρηση του άρθρου 28 του Συντάγματος, το ευρωπαϊκό δίκαιο θα είναι πάνω κι απ' το ελληνικό Σύνταγμα. Αρα, αφού αναγνωρίζονται στην Ευρώπη τέτοια πτυχία, αναγκαστικά πρέπει να αναγνωρίζονται και εδώ.

Και, βέβαια, δεν «ξεχνούν» για λόγους γεροντικής ανίας, αλλά «πουλάνε παραμύθι». Δε νομίζουν, όμως, ότι το έχουν παρακάνει...

Τα χρηματιστηριακά...

ΔΗΛΑΔΗ, τώρα αν καταλάβαμε καλά, με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιάννο Παπαντωνίου, είναι δύσπιστη απέναντι στον υπουργό για τους χειρισμούς του στο θέμα του Χρηματιστηρίου και εύπιστη στη Σοφοκλέους!

Αν ήταν δηλαδή κάποιος άλλος υπουργός Εθνικής Οικονομίας, τότε οι «μεγαλοκαρχαρίες» του χρηματιστηρίου δε θα έκαναν τα παιγνίδια τους; Δε θα γίνονταν κινήσεις για την προσέλκυση των μικροεπενδυτών οι οποίοι κατέληξαν εγκλωβισμένοι;

Οχι πως δεν το έπαιξε το παιγνιδάκι του ο Γιάννος και η κυβέρνηση συνολικά με την πολιτική της. Το έπαιξαν αναμφισβήτητα. Ο Γ. Παπαντωνίου τα προηγούμενα δυο χρόνια ήταν ο καλύτερος «κομφερανσιέ» για τους αετονύχηδες της Σοφοκλέους, εγγυώμενος ο ίδιος προσωπικά τα κέρδη υποτίθεται όσων έμπαιναν στο παιγνίδι αυτό του τζόγου.

Φυσικά έβγαλε και η κυβέρνηση το «κάτι τι» της με τη φορολογία που επέβαλε στις συναλλαγές, αν και περίμενε περισσότερο. Ομως αυτό δε σημαίνει πως η Νέα Δημοκρατία τα έβαλε με αυτόν το μηχανισμό κάνοντας μια πρόταση μομφής. Αφήστε που ο Παπαντωνίου ακούγεται ότι «ψάχνεται» να απαλλαγεί από το ρόλο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας.

ΠΑΝΤΩΣ ο Μητσοτάκης απείχε από τη διαδικασία της πρότασης μομφής, αν παρατηρήσατε, λέγοντας ότι ο Σημίτης φταίει πρωτίστως για την κατάσταση που υπήρξε. Δε θα λέγαμε ότι έχει και άδικο φυσικά, οι υπουργοί δε λειτουργούν από μόνοι τους.

Βέβαια, η δική του πρόταση κινείται στο να ιδιωτικοποιήσουμε το σύμπαν προκειμένου να βγάλει κέρδη η Σοφοκλέους. Πρόταση που δεν έχει, εδώ που τα λέμε, και μεγάλο έδαφος ανάπτυξης μιας και η κυβέρνηση την έχει σχεδόν υλοποιήσει. Δεν έχουν μείνει και πολλά πράγματα ακόμη για ξεπούλημα...


Ομως, όπως έχουμε ξαναπεί, ποτέ τα πράγματα με αυτούς που έχουμε μπλέξει δεν είναι τόσο άσχημα ώστε να μην μπορούν να γίνουν χειρότερα...

Διπλή μομφή

Οποιος πιστεύει ότι η ΝΔ θα αξιοποιήσει την πρόταση μομφής που κατέθεσε στη Βουλή, για να αποκαλύψει στους Ελληνες πολίτες το μέγεθος της απάτης που συντελείται στις χρηματαγορές και άρα και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, πλανάται πλάνη οικτρά. Το ίδιο απογοητευτικό θα είναι το αποτέλεσμα από τις απαντήσεις που θα δώσουν οι κυβερνώντες για ό,τι συμβαίνει στο «ναό του τζόγου». Το πιο πιθανό είναι ότι ενώ και οι δύο θα καταπιούν τη γλώσσα τους για τα πραγματικά και συνεχώς οξυνόμενα προβλήματα του ελληνικού λαού και της οικονομίας της χώρας, θα επιδοθούν στη γνωστή πλειοδοσία για το ποια πλευρά «αγαπά» και «ωφελεί» περισσότερο τη Σοφοκλέους.

Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι παραπάνω από δεδομένη. Λειτουργώντας ως υπαλληλίσκος της οικονομικής ολιγαρχίας, δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα. Εγινε ξεδιάντροπος κράχτης του χρηματιστηριακού τζόγου και του δήθεν εύκολου πλουτισμού, που αυτός προσφέρει. Ανέδειξε, μάλιστα, την πορεία των τιμών της οδού Σοφοκλέους σε κύριο προπαγανδιστικό της ατού, στις ευρωεκλογές, αλλά και αργότερα. Σε στιγμές που οι πτωτικές τάσεις ήταν έκδηλες και οι κερδοσκόποι είχαν κάνει ήδη τη δουλιά τους.

Η στάση της ΝΔ είναι το ίδιο ύποπτη. Εκείνο που υποτίθεται πως την ενδιαφέρει είναι η πορεία των τιμών του Χρηματιστηρίου και η οικονομική καταστροφή, που υπέστησαν οι «μικροεπενδυτές». Μόνο που, πέρα από την απομάκρυνση του Παπαντωνίου, τα στελέχη της ακροβατούν με αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις και προτάσεις. Και σε κάθε περίπτωση ενισχύουν την -έτσι κι αλλιώς - θολή εικόνα που έχει ο απλός κόσμος για το Χρηματιστήριο. Λες κι αν ήταν αυτοί στο κυβερνητικό πηδάλιο, ο Δείκτης θα ακολουθούσε ανοδική πορεία και πέραν των 6.000 μονάδων...

Βέβαια, κυβέρνηση και ΝΔ συμφωνούν σε δύο τουλάχιστον ζητήματα. Πρώτον, ότι ο θεσμός - όπως τον ονομάζουν - είναι αναγκαίος για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης. Δεύτερον, ότι για την αναστροφή της αρνητικής κατάστασης απαιτείται επιτάχυνση των... διαρθρωτικών αλλαγών. Με δυο λόγια, δηλαδή, συμφωνούν στην ένταση των πλέον αντιλαϊκών πλευρών της οικονομικής πολιτικής, και συγκεκριμένα: Στη διασφάλιση της δυνατότητας των μεγαλοεπιχειρηματιών να αντλούν και στο μέλλον τζάμπα κεφάλαια από το ΧΑΑ, λεηλατώντας τις λαϊκές αποταμιεύσεις. Στο άμεσο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την παραχώρησή της στα κοράκια της Σοφοκλέους. Στην επίσπευση των αναδιαρθρώσεων στις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική ασφάλιση και την παραπέρα μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Στην παραχώρηση ακόμα περισσότερων δημόσιων πόρων για την ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών. Με δυο λόγια, η μομφή πρέπει να είναι λαϊκή και να απευθύνεται και προς τα δύο κόμματα.

Σημασία, ενδεχόμενα, για τους εργαζόμενους, και ειδικά για εκείνους που έχασαν τις αποταμιεύσεις τους στο ΧΑΑ, δεν έχει τι λένε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Σημασία έχει να μη διαφεύγει της προσοχής ότι το Χρηματιστήριο υπάρχει για να υπηρετεί τους κεφαλαιοκράτες, και ως χώρος ανακατανομής κεφαλαίων και εισοδημάτων λειτουργεί, σε τελευταία ανάλυση, αποκλειστικά υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Αλλωστε, ακόμα και η ιστορία του ΧΑΑ δεν είναι καινούρια. «Εκατοντάδες και χιλιάδες απλοί άνθρωποι - έγραφε ο "Ριζοσπάστης" στις 12 του Νοέμβρη του 1996, όταν διαφαινόταν πως οι κερδοσκόποι των αγορών κάτι είχαν στα σκαριά - έχουν καταθέσει κατά καιρούς εκεί τις όποιες οικονομίες τους και στο τέλος έμειναν να κοιτούν τα χαρτιά των μετοχών και να μην πιστεύουν στα ματιά τους. Να μην πιστεύουν πώς είναι δυνατόν οι μετοχές, εκεί που τους έλεγαν πως αξίζουν ολόκληρη περιουσία, να αποτιμώνται τελικά για μερικά ψωροχιλιάρικα». Ακόμα σημαντικότερο είναι να έχουμε ως πυξίδα αυτό που πριν λίγες μέρες τόνιζε το ΚΚΕ. Οτι, δηλαδή, «οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες. Το μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους δε βρίσκεται στο Χρηματιστήριο. Βρίσκεται στην πάλη για μια καλύτερη ζωή».


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Φιέστα παραπληροφόρησης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ψωμοτύρι έχουν καταντήσει τα εγκαίνια στο «Ασκληπιείο» της Βούλας τη τελευταία δεκαετία. Οι σχετικές φωτογραφίες στο χτεσινό «Ριζοσπάστη» δεν αφήνουν την παραμικρή αμφισβήτηση. Τα πρώτα εγκαίνια έγιναν το 1989, τα δεύτερα το 1998 και τα τρίτα, προχτές. Οι περισσότεροι υπουργοί Υγείας της τελευταίας δωδεκαετίας όλο και κάτι εγκαινίασαν.

Βέβαια, ο Αλ. Παπαδόπουλος δεν αρκέστηκε στα εγκαίνια προχτές. Βρήκε την ευκαιρία, να απευθύνει και απειλές, λέγοντας ότι «το επόμενο διάστημα θα έχουμε συγκρούσεις αλλά με πολύ λίγους», ενώ αντιπροχτές στο «Βήμα» της Κυριακής μιλούσε για τερμίτες που θα εξοντώσει στη ρίζα τους. Κι όλες αυτές οι απειλές στο όνομα της απαίτησης της κοινωνίας για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ. Αλίμονο στην κοινωνία στην οποία οι λειτουργοί της υγείας αντιμετωπίζονται ως τερμίτες.

Το καλοκαίρι που στο «Ασκληπιείο» έπεσε ένα ταβάνι στο κεφάλι ενός ασθενή και τον τραυμάτισε, ο Αλ. Παπαδόπουλος εμφανιζόταν να πνέει μένεα κατά της διοίκησης του «Ασκληπιείου». Χτες όμως, ο υπουργός πήγε στη Βούλα και μαζί με την πρόεδρο του Νοσοκομείου έκοψαν ξανά κορδέλα.

Πέραν των άλλων δηλαδή, έχουμε και εκσυγχρονισμό της παραπληροφόρησης.

Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις...

«Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις», ο υπουργός Παιδείας απαρνήθηκε τον υφυπουργό του. Ενώ την περασμένη Δευτέρα ο Φ. Πετσάλνικος δήλωνε από τη Θεσσαλονίκη πως οι 2.000 συνολικά καθηγητές Φυσικής Αγωγής, που θα προσληφθούν για το πρόγραμμα Ολυμπιακής Παιδείας - θα εφαρμοστεί καθ' οδόν προς το 2004 - θα παραμείνουν και μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Π. Ευθυμίου, από το ίδιο βήμα, ανακοίνωνε πως μετά το 2004... θα εξεταστεί το ενδεχόμενο παραμονής τους ή όχι στα σχολεία.

Ετσι, βαδίζοντας σε γνώριμα γι' αυτήν βήματα, η κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό χιλιάδων νέων που αγωνιούν για μια θέση εργασίας. Εξασφαλίζει μια εκλογική πελατεία 2.000 ανθρώπων, που κάθε τρεις και λίγο θα πρέπει να δίνουν «εξετάσεις» για την παραμονή τους στο πρόγραμμα. Αφού ναι μεν προβλέπεται να εργαστούν έως το 2004, όμως οι συμβάσεις τους είναι συγκεκριμένης διάρκειας και θα ανανεώνονται κάθε χρόνο, όπως οι ίδιοι δηλώνουν. Ετσι, π.χ., για όσους προσλήφθηκαν το Δεκέμβρη του 2000, η σύμβαση εργασίας τους θα λήξει τον Ιούνη του 2001.

Αντε και καλά Ολυμπιακά Ιδεώδη...

Το θανάσιμο «γαϊτανάκι» των επεμβάσεων

Χρόνια τώρα, τα Βαλκάνια και, ιδιαίτερα, η περιοχή της πρώην Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας αποτελούν το πεδίο των έντονων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μεταξύ των ΗΠΑ και των μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών χωρών, όπως και των κάθε λογής παρεμβατικών και διαιρετικών πολιτικών τους. Χρόνια τώρα, οι λαοί των Βαλκανίων και, ιδιαίτερα, οι λαοί της πρώην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας πληρώνουν πολύ ακριβά το τίμημα των επεμβάσεων αυτών. Η διάσπαση της ΟΔΓ, οι πολύνεκροι εμφύλιοι στην Κροατία και τη Βοσνία, η προπερσινή εγκληματική επιδρομή του ΝΑΤΟ έχουν γεμίσει με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς τα νεκροταφεία της περιοχής κι έχουν επιφέρει τεράστιες καταστροφές στο περιβάλλον και τις υποδομές.

Και το θανάσιμο γαϊτανάκι συνεχίζεται. Στη διπλανή φωτογραφία βλέπετε παρέλαση ένοπλου τμήματος του «Απελευθερωτικού Στρατού του Πρέσεβο» (ΑΣΠ), που έγινε πρόσφατα και με αφορμή τον ένα χρόνο από τη συγκρότησή του. Το περασμένο Σαββατοκύριακο έγιναν βίαια επεισόδια μεταξύ Αλβανών ανταρτών και του γιουγκοσλαβικού στρατού στη νότια Σερβία (περιοχή Πρέσεβο). Τις ίδιες περίπου μέρες έκανε την «επίσημη» εμφάνισή του και το τρίτο «αδερφάκι» του «UCK», ο «Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός» των Αλβανόφωνων περιοχών της ΠΓΔΜ, ενώ, μόλις προχτές, ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ρ. Μεϊντάνι, μιλώντας στο Νταβός, επανέφερε το πάγιο αίτημα της αλβανικής ηγεσίας για ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

Χρειάζονται, άραγε, περισσότερα, για να αναδειχτεί η επιτακτική ανάγκη της ενίσχυσης και διεύρυνσης ενός βαλκανικού λαϊκού μετώπου ενάντια στην ιμπεριαλιστική πολιτική των επεμβάσεων και την απομάκρυνση του ΝΑΤΟ;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δωρεάν και ίσες παροχές υγείας

Η χτεσινή πανυγειονομική κινητοποίηση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα για το αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι μόνο η αρχή. Αρχή για μαχητικές κινητοποιήσεις που θα στοχεύουν στη διεκδίκηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της υγείας. Τα σχέδια της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο που συζητείται ήδη στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά και σε αυτά που θα ακολουθήσουν, «βγάζουν στο σφυρί» και αυτό ακόμα το εναπομείναν δημόσιο σύστημα υγείας. Ταυτόχρονα πριμοδοτούν το επιχειρηματικό κεφάλαιο σ' αυτόν τον ευαίσθητο χώρο.

Οι επιλογές αυτές έχουν επιπτώσεις και στους λειτουργούς της υγείας αλλά -κυρίως- στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας, δηλαδή στον ελληνικό λαό. Η πρώτη πλευρά άρχισε να διαφαίνεται με το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Ηδη οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν τώρα πως τα νοσοκομεία τους θα πάψουν να υφίστανται ως υγειονομικές μονάδες, όπως ήταν μέχρι τώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η δεύτερη πλευρά -αν και περιγράφεται καθαρά στο σχέδιο που δόθηκε στο καλοκαίρι- θα γίνει κατανοητή όταν θα προωθηθεί το νομοσχέδιο για τον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας.

Τότε ο άρρωστος θα καταλάβει πως θα προηγείται το οικονομικό τσεκ-απ πριν από κάθε βήμα, στην ώρα της ανάγκης, που αναζητά τη γιατρειά. Οσες προπαγανδιστικές φανφάρες κι αν ακούει για την κάλυψη των δαπανών από τα ασφαλιστικά ταμεία, τελικά τα έξοδα θα βγουν από την τσέπη του αρρώστου.

Το ίδιο έωλο είναι και το δέλεαρ προς τους γιατρούς, ότι με αυτόν τον τρόπο θα συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση θέλει να νομιμοποιήσει το «φακελάκι». Είναι δηλαδή σαν να προκρίνεται ως λύση στο γενικότερο φαινόμενο της παραοικονομίας, η νομιμοποίηση της... παραοικονομίας!

Οι ρυθμίσεις στην υγεία δεν είναι άσχετες από τα υπόλοιπα σχέδια της κυβέρνησης σε βασικούς τομείς, όπως το εργασιακό και το ασφαλιστικό. Πρόκειται για συμπληρωματικές επιλογές που γίνονται στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχουν βασικό στόχο τη μείωση των κοινωνικών δαπανών.

Τα άλλα που ακούγονται περί βιωσιμότητας των ταμείων και τα συναφή είναι προσχήματα για την κατεδάφιση της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης. Μάλιστα η κυβέρνηση με την προσήλωσή της στις εντολές των Βρυξελλών θυμίζει εκείνους τους νταουλιέρηδες που πήγαιναν μπροστά από τους αρκουδιάρηδες και διαλαλούσαν ότι η αρκούδα που έσερναν από το χαλκά θα γιάτρευε τους ανθρώπους από όλα τα χτικιά.

Ετσι και η κυβέρνηση Σημίτη, με «λάφυρο» την ΟΝΕ περιφέρει το ευρώ και βάζει στο κρεβάτι του Προκρούστη βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Ο αγώνας αυτός δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία που θίγονται πρώτοι. Είναι υπόθεση όλων των κατοίκων αυτής της χώρας, που δικαιούνται υπηρεσίες υγείας χωρίς περιορισμούς και εμπόδια στην πρόσβαση. Ολοι πρέπει να μετατρέψουν κάθε συλλογικό φορέα σε πεδίο αντίστασης στα ανθυγιεινά σχέδια της κυβέρνησης. Ομως ούτε αυτό φτάνει: Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευρύ μέτωπο, που -εκτός από την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας και της ασφάλισης- θα διεκδικεί από το κράτος ίσες, δωρεάν και υψηλού επιπέδου παροχές υγείας για όλους τους πολίτες.

Αρθρο 24

Τι να τα κάνεις

λαέ, τα δάση;

Ασε η μπουλντόζα,

να μπει, να «δράσει»,

άσε οικόπεδα φίνα

να κάνω,

να τα πουλάω

και να τα «πιάνω».

*

Τι οξυγόνο, λες

και ανάσα,

εδώ προέχει, φίλε,

η μάσα,

είμαι ιδιώτης

και υποθέτω,

ξέρεις, δε χάνω

τέτοιο φιλέτο.

*

«Μπροστάντζα» έδωσα,

ήδη, «καπάρο»

κι ό,τι κι αν κάνεις

θα σου τα πάρω,

ευθύς θα κάνω

αυτό που θέλω,

«φέρ' το πριόνι,

ρε Βενιζέλο»!


Ο ΟΙΣΤΡΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ