Τρίτη 18 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μπόλικη φανφάρα και γερή πλάτη σε αριστερή διαχείριση

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε ανακοίνωσή της για την ΕΡΤ η ΑΝΤΑΣΡΥΑ ξεκαθαρίζει:

«Ούτε η αποφασιστική επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ούτε η αναμονή της μακρινής "λαϊκής εξουσίας", αποτελούν λύση. Η λύση βρίσκεταιστην πάλη για να έρθουν τώρα οι εργαζόμενοι και ο λαός στο τιμόνι,να γίνει πράξη ένας άλλος δρόμος έξω από το ευρώ και την ΕΕ, με διαγραφή του χρέους, εθνικοποιήσεις τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων, εργατικό - λαϊκό έλεγχο παντού, σε ρήξη με την καπιταλιστική βαρβαρότητα σε μια σύγχρονη σοσιαλιστική προοπτική».

Δηλαδή;

Τι σημαίνει, «Να έρθουν τώρα οι εργαζόμενοι και ο λαός στο τιμόνι», όταν ταυτόχρονα η «λαϊκή εξουσία» είναι «μακρινή» και δε συνιστά λύση...

Σημαίνει να έρθει ο λαός σε κάποιο τιμόνι, δίχως να αλλάξει η τάξη που βρίσκεται στην εξουσία. Δηλαδή δίχως η εργατική τάξη να πάρει την εξουσία. Δίχως να γίνει εργατική λαϊκή περιουσία το σύνολο του συσσωρευμένου πλούτου - των μέσων παραγωγής.

Αρα, ποιο είναι αυτό το τιμόνι;

Μια κυβέρνηση: Ομως δεν τη γράφουν με το όνομά της, αφού στην πρόσφατη συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν μπόρεσαν να καταλήξουν ποιος θα υλοποιήσει το λεγόμενο μεταβατικό πρόγραμμα, αν θα το υλοποιήσει κάποια κυβέρνηση ή γενικώς ο «συσχετισμός δύναμης».

Τι κυβέρνηση είναι αυτή, αν δεν αλλάξει η τάξη που βρίσκεται στην εξουσία αφού η αλλαγή αυτή θεωρείται μακρινή;

Κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού - οφείλουμε να συμπληρώσουμε.

Αν, όπως λένε, είναι ο συσχετισμός δύναμης καταλυτικά υπέρ της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, όπως σε επαναστατική κατάσταση, και η εργατική τάξη ήδη συγκροτεί θεσμούς - φύτρα άλλης εξουσίας, γιατί να επιβάλει ένα μεταβατικό πρόγραμμα ελέγχου του καπιταλισμού και να μην κατακτήσει την επαναστατική εργατική εξουσία; Δηλαδή τη «μακρινή λαϊκή εξουσία» όπως γράφουν...

Γι' αυτό και έχουν την άνεση να λένε «Εξω και πέρα από κάθε λογική αναμονής» για να «ωριμάσουν οι συνθήκες» και να πέσει «εδώ και τώρα η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ». Αλλωστε, οι συνθήκες υλοποίησης του λεγόμενου μεταβατικού προγράμματος δεν απαιτούν τον κλονισμό και την ανατροπή της αστικής εξουσίας, αλλά την επικράτηση ενός άλλου μείγματος διαχείρισης του καπιταλισμού.

Πιστά τσιράκια των εφοπλιστών

Σαν άλλοι εκπρόσωποι των εφοπλιστών και των μεγαλοξενοδόχων γράφουν οι ναζί της Χρυσής Αυγής στην ιστοσελίδα της περιφερειακής οργάνωσης Πελοποννήσου:

«Ζημιά στον τουρισμό δεν κάνει η Χρυσή Αυγή, αλλά εκείνοι που κατ' επανάληψη έχουν εμποδίσει κρουαζιερόπλοια να προσεγγίσουν ελληνικά λιμάνια και πλοία της γραμμής να αποπλεύσουν, δηλαδή το ΚΚΕ».

Θυμίζουμε ποιοι άλλοι επιφανείς «αντισυστημικοί» έχουν κάνει παρόμοιες ή τις ίδιες δηλώσεις:

Αντώνης Σαμαράς: «Το ΚΚΕ (...) παρέλυε τη χώρα, παρέλυε τα λιμάνια, παρέλυε τον τουρισμό, παρέλυε την οικονομική ζωή. Εδιωχνε επιχειρήσεις. Εδιωχνε επενδύσεις»...

Γιώργος Παπανδρέου:«Ποιος υποθάλπει το κλείσιμο των λιμανιών, εν μέσω τουριστικής περιόδου; (...) Ποιος δεν θέλει να αναπτυχθεί ένας ολόκληρος κλάδος της οικονομίας μας, αυτός της κρουαζιέρας (...) Εσείς, κυρία Παπαρήγα»...

Απόσπασμα παλιότερου άρθρου από την εφημερίδα του εφοπλιστικού κεφαλαίου «Καθημερινή»:«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η απαξίωση του ελληνικού τουρισμού ως βιομηχανία αποτελεί βασικό στόχο του ΚΚΕ (...) Με ταμπέλα του ΠΑΜΕ, αποκλείει τουρίστες, εμποδίζει κρουαζιερόπλοια, κλείνει λιμάνια, κηρύσσει απεργίες στα πλοία»...

Πολλές φορές έχουμε γράψει για τη σχέση Χρυσής Αυγής - εφοπλιστών. Η ταύτισή τους με τους υπόλοιπους εκπροσώπους του εφοπλιστικού (και όχι μόνο) κεφαλαίου στον τρόπο με τον οποίο επιτίθενται στο ΚΚΕ και στο ΠΑΜΕ, επειδή δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για την οργάνωση του αγώνα των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων, πρέπει να οδηγήσει σε συμπεράσματα για το χαρακτήρα αυτού του αποκρουστικού μορφώματος.

Είναι τα μαντρόσκυλα των εκμεταλλευτών, το μακρύ χέρι του κεφαλαίου που σήμερα πέφτει κυρίως πάνω στους μετανάστες, αύριο θα πέσει πάνω σε όλους τους εργαζόμενους αν δεν το κόψουν έγκαιρα.

Αβάντες σε κυβέρνηση - καναλάρχες

Επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό κάνει η Χρυσή Αυγή, για ποιον αλήθεια λόγο; Οτι παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, η ΕΡΤ συνεχίζει να εκπέμπει (με τον αγώνα των εργαζομένων της, την έμπρακτη στήριξη του «902», άλλων), όπως και για το γεγονός ότι λόγω της απεργίας δημοσιογράφων και τεχνικών είναι κλειστοί οι άλλοι, οι ιδιωτικοί σταθμοί!

Συγκεκριμένα, οι νεοναζί στην ιστοσελίδα τους στάζουν πάλι χολή ενάντια «(...) στην ΕΡΤ την οποία ο Σαμαράς υποτίθεται ότι την έχει κλείσει. Βέβαια από την μέρα της ανακοίνωσης του "λουκέτου" έχουν κλείσει με απεργίες διαρκείας όλοι οι υπόλοιποι σταθμοί και η τηλεοπτική (παρα)πληροφόρηση γίνεται μόνο από την ΕΡΤ η οποία, όπως είναι γνωστό στο πανελλήνιο, αριστεροκρατείται».

Την ώρα που μεγαλοεκδότες, μεγαλοκαναλάρχες και μεγαλοδημοσιογράφοι πάσχιζαν ακριβώς για αυτό, να σπάσει η απεργία, πετάχτηκαν και οι ναζί να εκφράσουν το μέγα πόνο τους αβαντάροντας τα αφεντικά τους: γιατί δεν εκπέμπουν ειδήσεις τα κανάλια μεγαλοεπιχειρηματιών και μεγαλοεργολάβων; Πώς αυτά θα συνεχίσουν να ρίχνουν τη δική τους «ενημέρωση» στο λαό; Πώς θα συνεχίζουν να προπαγανδίζουν τα δικά τους, μεγάλα συμφέροντα; Αυτά που υπηρετεί με κάθε τρόπο η Χρυσή Αυγή.

Μεγάλη και η θλίψη τους που οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ με συμπαράσταση άλλων εργαζομένων και ανέργων, επιμένουν στον αγώνα τους. Εργατικοί αγώνες για τους οποίους όχι μόνο έχει αλλεργία η νεοναζιστική οργάνωση, αλλά όντας μακρύ χέρι του συστήματος ψάχνει πώς και πού να τους χτυπήσει.

Για ποιο δημόσιο τομέα;

Το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ, από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να την κλείσει και να πετάξει στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους. Στήριξε, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων. Και δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της ΕΡΤ αλλά το σύνολο των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Αλλωστε, η ίδια η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης ανοίγει το δρόμο για κλείσιμο δεκάδων άλλων φορέων και οργανισμών του Δημοσίου. Είναι γεγονός ότι το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ να μη χάσουν τη δουλειά τους. Γι' αυτό έχει στη διάθεσή τους τον «902» και τον «904» στη Θεσσαλονίκη για να προβάλλουν τον αγώνα τους.

Η ΕΡΤ, λένε διάφορες δυνάμεις, ανήκει στο λαό, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετη. Η ΕΡΤ ανήκει στο αστικό κράτος. Η ΕΡΤ, ως κρατικό κανάλι, αντικειμενικά παίζει το ρόλο της ως μηχανισμού χειραγώγησης του λαού από το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις. Την ΕΡΤ την χρησιμοποίησαν τα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους σκοπούς. Το ΚΚΕ και το εργατικό κίνημα έχουν υποστεί τις συνέπειες της κρατικής πολιτικής στην ενημέρωση, με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων. Η ΕΡΤ ακόμη και αντικομμουνιστικά ντοκιμαντέρ έχει προβάλει, έκανε διαστρέβλωση της Ιστορίας με ταύτιση κομμουνισμού - φασισμού, κ.λπ. Η ΕΡΤ, επομένως, δεν έκανε ενημέρωση υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές προθέσεις εργαζομένων της. Οι προσπάθειες δημοσιογράφων που δεν υποτάσσονταν στην κυρίαρχη πολιτική και ιδεολογία δεν ήταν δυνατό να άλλαζαν το χαρακτήρα και το ρόλο της ΕΡΤ. Επομένως, δεν μπορούμε να στηρίζουμε γενικά και άκριτα αυτή τη δημόσια τηλεόραση, μια δημόσια ραδιοτηλεόραση με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, που θα εξυπηρετεί πότε τη μία και πότε την άλλη αστική κυβέρνηση κόντρα στο λαό.

Το ΚΚΕ θα παλεύει υπέρ των εργαζομένων στην ΕΡΤ, και γι' αυτό επιμένει να μην κλείσει η ΕΡΤ, να μη χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του. Επίσης, το ΚΚΕ έχει πρόταση η ΕΡΤ να είναι στα χέρια του λαού, να συμβάλει στην ενημέρωση, στην ψυχαγωγία, στον πολιτισμό σε όφελός του, αλλά αυτό στις σημερινές συνθήκες, με τους μεγαλοεπιχειρηματίες να έχουν την οικονομία και την εξουσία, δεν μπορεί να γίνει. Δεν μπορεί να γίνει με το σημερινό δημόσιο τομέα που υπηρετεί τα μονοπώλια. Είναι υπόθεση πάλης της εργατικής τάξης, των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων να υπάρχει ενημέρωση σε όφελός τους.

Το ΚΚΕ παλεύει ώστε στον αγώνα των εργαζομένων στην ΕΡΤ, στη βιομηχανία, στις υπηρεσίες, στους ναυτεργάτες, στους αυτοαπασχολούμενους, στους φτωχούς αγρότες, το ενοποιητικό στοιχείο να είναι η απαίτηση οι μεγάλες επιχειρήσεις, δημόσιες ή ιδιωτικές, να γίνουν λαϊκή ιδιοκτησία, ώστε ο πλούτος που παράγεται να ανήκει στο λαό αλλά και ταυτόχρονα οι κοινωνικοποιημένες επιχειρήσεις να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την κάλυψη των αναγκών και τη βελτίωση της ζωής του εργαζόμενου λαού. Τότε και η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα λειτουργεί υπέρ του λαού. Επομένως, δεν παλεύουμε για ένα δημόσιο τομέα σαν το σημερινό που υπηρετεί το κεφάλαιο, αλλά για έναν άλλο δημόσιο τομέα, της λαϊκής εξουσίας. Γιατί αυτός θα υπηρετεί το λαό.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Τα σιαμαία

Γρηγοριάδης Κώστας

Εφημερίδα «ΑΥΓΗ» 17/6: «Αδεια κυκλοφορίας που εξυπηρετεί σκοπιμότητες δόθηκε και στον "Ριζοσπάστη", παρότι κυκλοφόρησε την Κυριακή, αυτοχαρακτηριζόμενος ως "απεργιακό φύλλο"».

Και το alter ego της, η «Εφημερίδα των Συντακτών», 17/6: «Μια από τις εφημερίδες που εξέδωσαν απεργοσπαστικό κυριακάτικο φύλλο ήταν και ο "Ριζοσπάστης" (...) Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες - που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση - η έκδοση (...) μεθοδεύτηκε (...) κλήθηκαν επιλεκτικά συντάκτες της εφημερίδας που είναι "πιστά" κομματικά μέλη, συντάκτες μη κομματικά μέλη που είναι εμπιστοσύνης (...) αρκετοί εξαπατήθηκαν και εργάστηκαν έχοντας την εντύπωση πως όντως υπήρχε εξαίρεση (...) Υπενθυμίζεται πάντως ότι η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου δεν κήρυξε απεργία συμπαράστασης στους εργαζομένους της ΕΡΤ, που θα μπορούσε να "αχρηστεύσει" πλήρως την απεργοσπασία στον Τύπο».

Σχόλιο πρώτο: Οι συντάκτες της «ΕτΣ» διαπρέπουν στα σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Ισως θα πρέπει να αναθεωρήσουν τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Ως σεναριογράφοι θα προσφέρουν κάτι περισσότερο απ' το τίποτα που προσφέρουν παριστάνοντας τους δημοσιογράφους. Και βέβαια για να συκοφαντήσεις πρέπει να έχεις φαντασία...

Σχόλιο δεύτερο: Για το ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού έχουμε γράψει πολλά, γράφουμε και σήμερα στη σελίδα 32. Επειδή όμως η υποκρισία ξεχειλίζει απ' τα μπατζάκια των σιαμαίων του Τύπου -που έχουν το θράσος να εγκαλούν ταξικά συνδικάτα ότι δε φρόντισαν για την επιτυχία της απεργίας που υπονόμευσαν οι ομοϊδεάτες τους στην ηγεσία της ΕΣΗΕΑ, αυτοί που απ' το βράδυ της Παρασκευής διέρρεαν ότι η απεργία τελειώνει- ας μας απαντήσουν: Πότε ετοίμασαν τις εκδόσεις της Δευτέρας;

Πότε πρόλαβε η «Αυγή», στις λίγες διαθέσιμες ώρες για την ετοιμασία μιας έκδοσης απ' τις 6 το απόγευμα της Κυριακής οπότε και πήραν την άδεια να κυκλοφορήσουν, να ετοιμάσει 48 σελίδες και ειδικό διαφημιστικό σποτάκι για το διαδίκτυο; Βιονικοί είναι οι δημοσιογράφοι της; Μάλλον φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης... Ματαίως βέβαια.

Ωμός αντικομμουνισμός...

Μπόλικες «δόσεις» προκλητικού και χυδαίου αντικομμουνισμού μεταδίδονται από το ραδιόφωνο που έστησαν η ΟΝΝΕΔ και η Νέα Δημοκρατία για να συκοφαντήσουν τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, στο ραδιόφωνο της ΟΝΝΕΔ -το οποίο κάνει εκπομπές υποτίθεται για να αντιμετωπίσει τη «λογοκρισία» που επιβάλλεται στη ΝΔ!- φιλοξενήθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Αδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης που συναγωνίστηκαν ο ένας τον άλλο στον αντικομμουνισμό, αποδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι ο κύριος αντίπαλος της ΝΔ, των αστικών κομμάτων και του συστήματος που υπηρετούν είναι το ΚΚΕ.

Ο ένας έκοβε και ο άλλος έραβε, με τη βοήθεια των ΟΝΝΕΔιτών, για να ξεδιπλώσουν μια εφ' όλης της ύλης επίθεση στο ΚΚΕ, στις ταξικές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα, στην ίδια την πάλη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων για την αποτίναξη της καπιταλιστικής σκλαβιάς.

Ο Αδ. Γεωργιάδης ξεκίνησε μιλώντας για «σταλινισμό» και ότι ακόμα και στην «Πράβδα» υπήρχε «μεγαλύτερη ελευθερία», για να φτάσει να λέει χυδαία ψέματα για τη μείωση του προσωπικού στον «902».

Ακόμα πιο προκλητικός, ο Μάκης Βορίδης ισχυρίστηκε ότι η ΕΡΤ παρουσιάζει τα γεγονότα της περιόδου 1945-1949 με «τρομακτική μονομέρεια», σημειώνοντας ότι «είναι σαν ακούς να μιλάνε τα Αρχεία του ΚΚΕ»(!!) και μάλιστα είπε ότι γι' αυτό έχει πάρει «5 φορές τηλέφωνο τον Σίμο Κεδίκογλου»! Αναρωτιόμαστε μήπως ο κ. Βορίδης δεν έχει παρακολουθήσει ποτέ του κάποιο από τα δεκάδες αντικομμουνιστικά ντοκιμαντέρ που παραποιούν την Ιστορία, συκοφαντούν τους κομμουνιστές και φτάνουν μέχρι το σημείο της αναπαραγωγής της επίσημης ιδεολογίας της ΕΕ που ταυτίζει τον κομμουνισμό με το φασισμό - ναζισμό και τα οποία έχουν προβληθεί πολλάκις μέσα από τα κανάλια της κρατικής τηλεόρασης. Επειδή όμως δεν υπάρχει περίπτωση ο κ. Βορίδης να είναι τόσο άσχετος ώστε να μην έχει πάρει χαμπάρι τον ωμό αντικομμουνισμό που προωθείται και μέσα από τα κρατικά κανάλια - μηχανισμούς του αστικού κράτους, αυτά που λέει δεν είναι τίποτα άλλο παρά φτηνή προπαγάνδα του τύπου «πες πες ψέματα κάτι θα μείνει».

... βγαλμένος από ... κονσερβοκούτια

Ξεπερνώντας κάθε όριο στη συνέχεια και με αφορμή σύνθημα που ακούστηκε από κάποιους σε μια από τις συναυλίες στο προαύλιο της ΕΡΤ, είπε: «Πολύ ωραία τους είπε και ο Φαήλος (σ.σ. Κρανιδιώτης): Να τους θυμίσουμε ότι μετά το Μελιγαλά ήταν ο Γράμμος και το Βίτσι». Η ΝΔ για να χτυπήσει το ΚΚΕ και την ταξική πάλη, δε διστάζει -και δεν είναι η πρώτη φορά- να επιστρατεύσει επιχειρηματολογία βγαλμένη από την εποχή εκείνη που οι κομμουνιστές εκτελούνταν, διώκονταν, φυλακίζονταν, εξορίζονταν. Οι βουλευτές της ΝΔ δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να εκφράζουν με ωμότητα τη μόνιμη απαίτηση της πλουτοκρατίας που θα ήθελε να ξεμπερδέψει με τους κομμουνιστές, με το ΚΚΕ, με την ταξική πάλη, με τον κίνδυνο που διατρέχει η εξουσία των μονοπωλίων από την ανάπτυξη μιας λαϊκής συμμαχίας με προσανατολισμό ρήξης και ανατροπής του σημερινού σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Μπορούν να ονειρεύονται καρβέλια όσο θέλουν. Το ΚΚΕ δε λύγισε και δε θα λυγίσει από όποιας μορφής πόλεμο και αν του εξαπολύσει η εξουσία της πλουτοκρατίας, τα αστικά κόμματα και οι μηχανισμοί της.

Παλιά τους τέχνη κόσκινο των βουλευτών της ΝΔ και των ΟΝΝΕΔιτών η συκοφαντία και το ψέμα ενάντια στο εργατικό κίνημα και ιδιαίτερα την οργανωμένη πρωτοπορία του, το ΚΚΕ. Ο λαός και η νεολαία να καταδικάσει την ψευτιά και τον αντικομμουνισμό της ΝΔ και της νεολαίας της, να μη δεχθεί τη βρώμικη προπαγάνδα τους, είτε αυτή επιχειρείται μέσα από τις εκπομπές της ΟΝΝΕΔ είτε μέσα από τα ΜΜΕ που ανήκουν στους μεγαλοεπιχειρηματίες ή το κράτος τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Είναι πολιτική του κεφαλαίου

Το κλείσιμο της ΕΡΤ, με την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και τη διακοπή του σήματος μέσα σε λίγες ώρες, συνιστά κλιμάκωση του κυβερνητικού αυταρχισμού, κρίκος στην αλυσίδα που «χαλκεύει» το αστικό κράτος σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Οσο πιο σκληρά είναι τα μέτρα που πάνε να πάρουν για λογαριασμό του κεφαλαίου, τόσο μεγαλώνει ο αυταρχισμός από την πλευρά του κράτους, για να τρομοκρατήσει το λαό, να τον χειραγωγήσει, να καταστείλει τις αντιδράσεις του. Η βαρβαρότητα του καπιταλισμού, που παροξύνεται όσο σαπίζει και παραδέρνει στις κρίσεις του, αντανακλάται στην εφαρμοζόμενη πολιτική, που δεν μπορεί να υλοποιείται παρά καταφεύγοντας στην καταστολή. Στην περίπτωση της ΕΡΤ δε συγκρούεται το «φως» με το «σκοτάδι», όπως τεχνηέντως προπαγανδίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι. Ταξική είναι η σύγκρουση.

Αυτό που η κυβέρνηση επιδιώκει είναι, για λογαριασμό των καπιταλιστών, να προσαρμόσει το αστικό κράτος στις σύγχρονες ανάγκες τους και μαζί με ένα σωρό άλλα μέτρα, που τους εξασφαλίζουν φθηνότερη εργατική δύναμη, ώστε να διαμορφώσει προϋποθέσεις ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας. Γι' αυτό η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν αφορά μόνο στην ΕΡΤ, αλλά και σε στρατηγικής σημασίας παραγωγικές επιχειρήσεις, όπως τα ΕΑΣ, η ΕΛΒΟ και άλλες, που αντιμετωπίζονται σαν φιλέτα από ντόπιους και ξένους επιχειρηματικούς όμιλους. Το ίδιο νομοθέτημα αφορά και σε Οργανισμούς του Δημοσίου που δραστηριοποιούνται σε τομείς της έρευνας, της Πρόνοιας, άλλων κοινωνικών υπηρεσιών. Το κλείσιμο, η συγχώνευση και η υπολειτουργία τους, ανοίγει το χώρο στο κεφάλαιο να κυριαρχήσει και να κερδοσκοπήσει πάνω στις λαϊκές ανάγκες.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση επιχειρεί να «αναδιαρθρώσει» και την ΕΡΤ, προκειμένου να ελέγξει αποτελεσματικότερα την ενημέρωση, να παραδώσει στους ιδιώτες την περιουσία και μέρος από τις υποδομές της, να ανακατέψει με μεγαλύτερη ευκολία την τράπουλα των συχνοτήτων, προς όφελος των επιχειρηματιών. Αυτό είναι το πραγματικό ταξικό περιεχόμενο της σύγκρουσης που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη και όχι η «κατάλυση της δημοκρατίας», που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι, κάνοντας μάλιστα και συγκέντρωση στο Σύνταγμα, με πρόταγμα την «αποκατάσταση της δημοκρατίας». Οταν μιλάει για δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβει από το λαό ότι αυτή είναι αστική, ότι ταυτίζεται με τη δικτατορία των μονοπωλίων, που κάνουν κουμάντο στην οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτής της «δημοκρατίας», το πολιτικό προσωπικό των αστών διεκπεραιώνει τα συμφέροντά τους, άλλοτε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου -δεκάδες την τελευταία μόνο τετραετία- άλλοτε με το μανδύα των κοινοβουλευτικών συσχετισμών, άλλοτε με την τρομοκρατία και την καταστολή. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι η «δημοκρατία» γενικά, αλλά το ποιας τάξης τα συμφέροντα υπηρετεί και τελικά ποια τάξη έχει την εξουσία. Η συζήτηση που σήμερα είναι αναγκαίο να ανοίξει πλατιά μέσα στο λαό, είναι για το ποια πάλη απαντάει στα συμφέροντά του, εναντίον ποιου και με ποια προοπτική. Σε ό,τι αφορά στο ΚΚΕ, η απάντηση είναι κρυστάλλινη και την καταθέτει στο λαό καθημερινά με τη δράση του: Χρειάζεται συμμαχία λαϊκή, πάλη ταξική, με προσανατολισμό σύγκρουσης με την αστική εξουσία και το κράτος της, για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή διαχείριση και να ανοίξει ο δρόμος για φιλολαϊκές αλλαγές στην εξουσία και την οικονομία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ