Παρασκευή 24 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο πρώτος λόγος στους εργοδότες και επίσημα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Για την απόλυτη προσαρμογή της λειτουργίας του ΟΑΕΔ στις «ανάγκες» και «ιδιαιτερότητες» της «αγοράς» διαβεβαίωσε χτες ο νέος διοικητής του ΟΑΕΔ, Θ. Αμπατζόγλου, σε ραδιοφωνική εκπομπή του «ΑΛΦΑ». Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ: «τα πάνω - κάτω θα φέρει ο νέος διοικητής του ΟΑΕΔ Θεόδωρος Αμπατζόγλου στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων του Οργανισμού με στόχο την ουσιαστική καταπολέμηση της ανεργίας».

Τί ακριβώς εννοεί ο διοικητής διευκρινίζεται παρακάτω: «... θα αλλάξει το μοντέλο των προγραμμάτων και αυτά θα σχεδιάζονται μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς και εργοδοτικούς φορείς και θα διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της αγοράς. Με τον τρόπο αυτό ο Οργανισμός θα καταρτίζει προγράμματα πιο κοντά στην αγορά, πιο αποτελεσματικά...».

Τι ομολογεί εμμέσως πλην σαφώς ο νέος διοικητής του ΟΑΕΔ: Τα ολοκληρωμένα αλλά και τα ήδη δρομολογημένα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας του ΟΑΕΔ - που αξιοποιούνται παράλληλα ως όπλο για το τσάκισμα των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων - δεν επαρκούν. Η «αγορά», δηλαδή οι επιχειρηματίες, θέλουν να έχουν πιο αποφασιστικό λόγο τόσο για την εκτέλεσή τους όσο και για τους όρους (προφανώς ακόμα χειρότερους) με τους οποίους οι άνεργοι θα συμμετέχουν σε αυτά. Ισως, για παράδειγμα τα 400 και τα 460 ευρώ που θα εισπράξουν οι νέοι μέχρι 29 ετών που υποτίθεται ότι αρχικά θα καταρτιστούν και στη συνέχεια θα κάνουν «πρακτική άσκηση» για πέντε μήνες σε επιχειρήσεις, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα της «Επιταγής Εισόδου στην αγορά εργασίας», είναι πολλά... Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο νέος διοικητής φρόντισε έγκαιρα να ξεκαθαρίσει ότι ο ΟΑΕΔ είναι στην υπηρεσία των εργοδοτών.

«Οδηγίες χρήσης»... για «φιλάνθρωπους»

Οσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση, στέλνοντας καθημερινά μεγάλες λαϊκές μάζες στη φτώχεια και την εξαθλίωση, τόσο οι μηχανισμοί του αστικού εποικοδομήματος παίρνουν «φωτιά», για να χειραγωγήσουν συνειδήσεις, να εξαφανίσουν, από τη γέννησή της ακόμη, έστω και μια ιδέα αντίδρασης ή, πραγματικά χειρότερα για το σύστημα, οργανωμένης αντίστασης. Σε αυτό το πλαίσιο, το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» - αυτό στο οποίο το αστικό κράτος παραχώρησε το Φαληρικό Δέλτα, την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη - ανακοίνωσε ότι με δωρεά του εκδίδεται «μια νέα πανεπιστημιακή έκδοση με θέμα την οργάνωση και αποτελεσματικότητα της θεσμοθετημένης κοινωφελούς δράσης στην Ελλάδα».

«Σκοπός της συγκεκριμένης έκδοσης είναι η ενημέρωση του κοινού και η ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα περίοδο κρίσης, μέσα από την παροχή του τεχνικού υπόβαθρου, αλλά και των πρακτικών γνώσεων που θα βοηθήσουν ουσιαστικά όσους επιθυμούν να αναπτύξουν φιλανθρωπική δράση στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, το βιβλίο θα διατεθεί δωρεάν σε 300 ΜΚΟ, συλλόγους, σωματεία και ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα».

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα είδος «οδηγιών λειτουργίας» της αστικής αντίληψης της «φιλανθρωπίας» που απευθύνεται στους φορείς υλοποίησής της για να τους μάθει πώς θα κάνουν καλύτερα τη «δουλειά» της μετατροπής των θυμάτων της κρίσης σε «πελάτες» των ΜΚΟ. Ισχύει, λοιπόν, απόλυτα και σε αυτήν την περίπτωση η ανακοίνωση της ΚΝΕ τον περασμένο Νοέμβρη, με αφορμή τη συνεργασία ιδρύματος «Νιάρχου», υπουργείου Παιδείας και Αρχιεπισκοπής για τη σίτιση μαθητών, όπου σημείωνε μεταξύ άλλων: «Μοιράζουν λόγια αγάπης και στοργής για να ομορφύνουν τη βαρβαρότητα. Ολοι μαζί θέλουν να πνίξουν την οργή και το ταξικό μίσος που χρειάζεται να θεριέψει και να γίνει συνειδητή οργανωμένη επιλογή για την κατάργηση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Ως εδώ! Ούτε ώρα χαμένη! Ο λαός και η νεολαία να πιστέψουν στη δύναμή τους»...

Αρχαία έθιμα για τα κέρδη τουριστικών επιχειρήσεων

Την ώρα που οι αστικές κυβερνήσεις μαζί με την ΕΕ καταστρέφουν μεθοδικά την ελληνική αγροτική παραγωγή και τους μικρούς και μεσαίους αγρότες προς όφελος των μονοπωλίων του κλάδου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διοργανώνει στο Μουσείο Ακρόπολης τριήμερο εκδηλώσεων για την «αναβίωση» των... «Θεσμοφορίων», «ενός αρχαίου γυναικείου αγροτικού θεσμού»!

Πρόκειται, μάλιστα, για το αποτέλεσμα της «σύμπραξης που επιχειρεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το υπουργείο Τουρισμού, για το πάντρεμα του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης με τον τουρισμό και τον πολιτισμό και την ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων»!

Μπορεί λοιπόν να εισάγουμε αγροτικά προϊόντα αντί δισεκατομμυρίων ευρώ εκεί που η χώρα έχει τη δυνατότητα και να θρέψει τον πληθυσμό της και να κάνει εξαγωγές, αλλά το αστικό κράτος εκλαμβάνει ως «ανάπτυξη» τη «νεκρανάσταση» αρχαίων εθίμων (!) για την εξυπηρέτηση του τουρισμού, έτσι φυσικά όπως τον αντιλαμβάνονται τα μονοπώλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα γίνει και «συνέδριο» με συμμετοχή... «σεφ» και παρουσίασης «ελληνικού πρωινού» από εκπρόσωπο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας...

Η καταστροφή στην Οκλαχόμα

Oι εικόνες απόλυτης καταστροφής που έρχονται από τις ΗΠΑ μετά το πέρασμα του ισχυρού ανεμοστρόβιλου που σάρωσε την Οκλαχόμα, με 24 επιβεβαιωμένους νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και αγνοούμενους που αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των θυμάτων, και ισοπέδωση σπιτιών, δείχνουν την απόγνωση των ανθρώπων που από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν ό,τι υπάρχοντα είχαν. Οι καταστροφές στις υποδομές είναι επίσης τεράστιες όπως και η αγωνία των ανθρώπων για το τι μέλλει γενέσθαι, με δεδομένο ότι υπάρχει η εμπειρία από άλλες λεγόμενες «φυσικές καταστροφές», ανεμοστρόβιλους και κυκλώνες, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του κυκλώνα «Κατρίνα» στα τέλη Αυγούστου του 2005, με επισήμως 1.836 νεκρούς, εκατοντάδες αγνοούμενους και εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που ξεσπιτώθηκαν στη Νέα Ορλεάνη και τη Λουιζιάνα, κυρίως νέγροι και φτωχοί που αντιμετωπίζουν ως σήμερα τεράστια προβλήματα.

Η νέα καταστροφή στην Οκλαχόμα, από ανεμοστρόβιλο που «έτρεχε» με 320 χλμ την ώρα, μπορεί να δείχνει την τεράστια δύναμη της φύσης, ωστόσο αναδεικνύει και ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Αυτό της πρόληψης και της κρατικής μέριμνας ώστε ο πληθυσμός και να είναι προετοιμασμένος και προστατευμένος και να δέχεται έγκαιρα την απαραίτητη βοήθεια. Το γεγονός ότι η πιο αναπτυγμένη καπιταλιστική χώρα του πλανήτη, στην κορυφή της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας, δεν μπορεί να προστατέψει το λαό της από τέτοια φυσικά φαινόμενα και τις συνέπειές τους, δεν έχει να κάνει με ανικανότητα διοίκησης, αλλά είναι ζήτημα συνολικά προσανατολισμού του συστήματος που πάνω απ' όλα μπαίνει το κέρδος.

Στην περίπτωση του κυκλώνα «Κατρίνα», που έσπασαν τα φράγματα και η στεριά μετατράπηκε σε απέραντη λίμνη, έχει αποδειχτεί ότι όχι μόνο δεν υπήρξε πρόληψη, έγκαιρη προειδοποίηση, αλλά και η μετέπειτα πορεία δείχνει ότι η καταστροφή χρησιμοποιήθηκε για την εκκένωση της περιοχής για να μπουν τα μονοπώλια. Στην περίπτωση επίσης της Οκλαχόμα υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι πρόκειται για επανάληψη της ίδιας εγκληματικής πολιτικής. Από τη μια η κατασκευή των σπιτιών, παρότι βρίσκονται σε περιοχή ευάλωτη και εν πολλοίς επικίνδυνη για ανεμοστρόβιλους, γίνεται κατά βάση με ξύλο (το ίδιο συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιοχές των ΗΠΑ) γιατί αυτό στοιχίζει πολύ πιο φθηνά. Αποδεδειγμένα και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι κρατικές δαπάνες για ζητήματα πρόληψης, έγκαιρης εκκένωσης περιοχών, ζητήματα που μόνο οργανωμένα μπορούν να γίνονται, με συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών και τη διάθεση των απαραίτητων πόρων, και όχι με τη λογική που κυριαρχεί στις ΗΠΑ «ο καθένας είναι υπεύθυνος για την προστασία του»...

Στον 21ο αιώνα που ζούμε η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν φτάσει σε απίστευτα επιτεύγματα, που μπορούν να περιορίσουν τις καταστροφές από φυσικά φαινόμενα και να ελαχιστοποιήσουν τις ανθρώπινες απώλειες. Προϋπόθεση όμως για να συμβεί αυτό είναι ένα σύστημα που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, που θα παίρνει υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα για πιθανούς κινδύνους για καταστροφές από σεισμούς, κυκλώνες, πλημμύρες κλπ. και ταυτόχρονα θα προσφέρει ολοκληρωμένη κρατική μέριμνα με κοινωνικές υπηρεσίες προειδοποίησης και αντιμετώπισης των αναγκών. Μα πάνω απ' όλα θα έχει δημιουργήσει όλες τις αναγκαίες κατασκευαστικές υποδομές και κατασκευές λαϊκών κατοικιών, ώστε να υπάρχει η αναγκαία προστασία. Αυτά μόνο η λαϊκή εξουσία, η κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας με εργατικό έλεγχο, δηλαδή ο σοσιαλισμός, μπορεί να τα εξασφαλίσει.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Τα χαράτσια

Γρηγοριάδης Κώστας

Το κόλπο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι πια γνωστό. Διοχετεύει πληροφορίες για τα σενάρια μέτρων που σχεδιάζει να εφαρμόσει, τις εμπλουτίζει στη συνέχεια με επιμέρους καρυκεύματα για τις θετικές υποτίθεται επιπτώσεις που θα έχουν για τα δημοσιονομικά και άλλους αριθμητικούς στόχους της αντιδραστικής της πολιτικής και αφήνει το πράγμα να ζυμώνεται.

Οταν κάποιες εφημερίδες, για λόγους δικών τους σκοπιμοτήτων, παίρνουν τις επιμέρους πλευρές αυτών των σεναρίων και συνθέτουν τη δική τους εκδοχή για τις επικείμενες κυβερνητικές ρυθμίσεις, βγαίνουν τα Γραφεία Τύπου των υπουργείων και ούτε λίγο ούτε πολύ διαψεύδουν μετά βδελυγμίας τα όσα γράφονται στον Τύπο σαν «παντελώς αναληθή».

Η ζωή, βέβαια, δείχνει ότι στο διάστημα που ακολουθεί ανακοινώνονται μέτρα και ρυθμίσεις που στην ουσία αν δεν είναι ακριβώς οι ίδιες, είναι περίπου σαν και εκείνες που λίγο πριν διαψεύδονταν. Αυτό είχε γίνει πέρσι με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, το ίδιο επαναλήφθηκε με το προηγούμενο κύμα μείωσης των συντάξεων, το αυτό επαναλήφθηκε με το βασικό μισθό και πάει λέγοντας...

Αυτή τη φορά το υπουργείο Οικονομίας διαψεύδει ότι πρόκειται να αυξηθούν οι φόροι για τις γονικές παροχές. Οτι, δηλαδή, οι γονείς που θα μεταβιβάζουν στα παιδιά τους κάποιο ακίνητο θα πληρώνουν περισσότερο φόρο από όσο πληρώνουν σήμερα. Πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί ο σχετικός φόρος, θα το μάθουμε όταν δημοσιοποιηθεί ο καινούριος φορολογικός νόμος. Ωστόσο, μπορούμε να πούμε από τώρα ότι οι φόροι για γονικές παροχές θα αυξηθούν.

Οι κυβερνώντες εδώ και χρόνια ορκίζονται ότι δεν πρόκειται να αυξήσουν τη φορολογία, ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια και κάθε χρόνο, επιβάλλουν νέους φόρους και χαράτσια. Σε όσους ρωτήσουν θυμίστε, τους τόσους και τόσους συμπληρωματικούς άμεσους και έμμεσους φόρους, θυμίστε τα εφάπαξ και τα χαράτσια. Και όσους σας πουν ότι αυτά είναι περσινά και προπέρσινα, πέστε τους για το φετινό χαράτσι (τεράστια αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης), στο πετρέλαιο θέρμανσης, που ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες να περάσουν το χειμώνα χωρίς θέρμανση.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ρύθμιση - δόκανο

Γρηγοριάδης Κώστας

Δόκανο για τα οικονομικώς ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά αποτελεί η ρύθμιση «τμηματικής διευκόλυνσης» για τις εμφανιζόμενες ληξιπρόθεσμες «οφειλές» στην Εφορία.

Εξω από τη ρύθμιση «διευκόλυνσης» θα πεταχτούν όσα από αυτά δεν καταφέρουν να πληρώσουν και μάλιστα στην ώρα τους τα χαράτσια για το 2013 όπως, για παράδειγμα, αυτά που η συγκυβέρνηση ελπίζει να μαζέψει μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Σε αυτή την περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει άμεσα απαιτητό το σύνολο του ποσού, ενώ ταυτόχρονα εκτοξεύονται και απειλές για την ενεργοποίηση του μέτρου κατάσχεσης μισθών, συντάξεων, τυχόν μικροεισοδημάτων.

Τα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου και της συγκυβέρνησης προκύπτουν ανάγλυφα και από το γεγονός ότι τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, στο α' τετράμηνο του 2013, απογειώθηκαν πάνω από 3 δισ. ευρώ και από αυτά το 1 δισ. ευρώ καταγράφηκε στο μήνα Απρίλη. Είναι απόλυτα φανερό πως η αντιλαϊκή επίθεση θα συνεχιστεί και κλιμακωθεί με αλλεπάλληλα νέα μέτρα.

Το δικό μας χρέος είναι η αναχαίτιση της αντιλαϊκής λαίλαπας, με δράση του λαϊκού κινήματος για να βάλουμε εμπόδια, να εκφραστεί αλληλεγγύη ενάντια στις κατασχέσεις, με το δυνάμωμα της Λαϊκής Συμμαχίας, που περνά μέσα από την ανάπτυξη της δράσης και των παρεμβάσεων σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, στις συνοικίες, παντού όπου χτυπά η καρδιά των εργατών, των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου.

Κανείς μόνος του στην καπιταλιστική κρίση, μπορούμε να τους αναχαιτίσουμε!

Αλλιώς τα λένε το πρωί...

Τοποθετούμενος στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την έκθεση για την ενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής δήλωσε πως την καταψηφίζει και αιτιολογώντας τη στάση του αυτή αναφέρθηκε στο ζήτημα της ονομασίας, στην άσχημη πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας και ακόμα στην κατάσταση της οικονομίας της. Για το τελευταίο αυτό θέμα αντιγράφουμε απ' το σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ: «Διευκρίνισε (σ.σ. ο Ν. Χουντής) πως στο ψήφισμα δεν αναφέρονται τα αίτια που έχουν επιδεινώσει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας, όπως την αύξηση του δημοσίου χρέους, την τεράστια ανεργία των νέων και τη μεγάλη μετανάστευση στο εξωτερικό. Oπως είπε: "Ολα αυτά προκύπτουν από τις οικονομικές πολιτικές που ακολουθεί η χώρα, υπό τις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο της προ-ενταξιακής διαδικασίας, γεγονός που θα οξύνει περαιτέρω τα κοινωνικά προβλήματα της ΠΓΔΜ"».

Δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε την υποκρισία του Ν. Χουντή και κατ' επέκταση του ΣΥΡΙΖΑ. Απ' τη μια, δηλαδή, παραδέχεται ότι η ζωή του λαού της γειτονικής χώρας επιδεινώνεται λόγω των κατευθύνσεων της ΕΕ, απ' την άλλη όμως είναι υπέρμαχοι της ΕΕ και της ένταξης άλλων κρατών σε αυτήν. Για παράδειγμα, ο Ν. Χουντής ήταν ο εισηγητής του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου για την «πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας», στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, ο οποίος μάλιστα δέχτηκε και τα συγχαρητήρια των αξιωματούχων της ΕΕ και των ομιλητών από άλλες πολιτικές ομάδες.

... κι αλλιώς το μεσημέρι

Η ενταξιακή πορεία της κάθε χώρας κρίνεται με βάση τα κριτήρια των Συνθηκών του Μάαστριχτ, της Κοπεγχάγης, της Λισαβόνας, τις τέσσερις ελευθερίες του κεφαλαίου, τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης «Ευρώπη 2020». Αυτά συμπυκνώνονται στο πόσο γρήγορα προχωρούν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην οικονομία για τη διείσδυση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, για την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, των πλουτοπαραγωγικών πηγών (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ορυκτός πλούτος) και ταυτόχρονα η ενίσχυση του αστικού πολιτικού συστήματος, των κατασταλτικών μηχανισμών για τη χειραγώγηση του εργατικού κινήματος.

Κι αυτά τα κριτήρια είναι ενιαία για όλες τις χώρες, και για την Αλβανία και για την ΠΓΔΜ και όποια άλλη. Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τους λόγους του που καταψήφισε το ψήφισμα για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ. Αλλά αυτοί δεν έχουν να κάνουν με τη στρατηγική της ΕΕ που τσακίζει τους λαούς για χάρη των μονοπωλίων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι ληξιπρόθεσμες «οφειλές»

«

Καρφί στο μάτι» της συγκυβέρνησης είναι οι εμφανιζόμενες ληξιπρόθεσμες «οφειλές», τα ασήκωτα χαράτσια και οι φόροι που έχουν φορτώσει στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και οι οποίοι με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου συνεχίζουν να σωρεύονται στα κιτάπια της Εφορίας. Με δεδομένη την οικονομική αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων, με αδιαπραγμάτευτο και το στόχο τους για το μάζεμα των φορολογικών εσόδων, από τον οποίο δεν κάνουν ρούπι πίσω, μπροστά και στα οξυμένα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου, αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε ρύθμιση πολλαπλών δόσεων, τάχα για τη διευκόλυνση των θυμάτων τους, στην πραγματικότητα προκειμένου να μπορέσουν να βάλουν στο χέρι μέχρι και την τελευταία διαθέσιμη δεκάρα.

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη είναι οι ...«προσφερόμενες» από τη συγκυβέρνηση «εναλλακτικές επιλογές». Οι εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις καθώς και οι διατάξεις του πρόσφατου νόμου προαναγγέλλουν τις κατασχέσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά κατασχέσεις και σε διάφορα μικροεισοδήματα. Το δόκανο έχει στηθεί στην «επόμενη γωνία» είτε η ρύθμιση γίνει σε 10, 50 ή 100 δόσεις. Η μαύρη «προοπτική» των κατασχέσεων έρχεται πιο κοντά για τα λαϊκά νοικοκυριά, είτε αποφασίσουν είτε όχι την υπαγωγή της «οφειλής» στη διαδικασία της κυβερνητικής ρύθμισης. Ξέχωρα από τα ρυθμιζόμενα παλαιότερης κοπής χαράτσια ετοιμάζουν να αποστείλουν και τα νεότερα για τη φετινή χρονιά, όπως αυτά που θα τους προκύψουν με τις φορολογικές δηλώσεις, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ κ.ά. Κι από πάνω απειλούν ότι όποιος δεν καταφέρει να εξοφλήσει έστω και μία δόση από τα ληξιπρόθεσμα, ή δεν αντέξει να πληρώσει παράλληλα με τις δόσεις και τα νέα χαράτσια, θα χάνει τα ...ευεργετήματα της ρύθμισης. Σε διαφορετική περίπτωση, κάτι που επέρχεται με μαθηματική βεβαιότητα για πολλές χιλιάδες νοικοκυριά, διακόπτεται η ρύθμιση των δόσεων, το χρέος θα γίνει απαιτητό στο σύνολό του, ενώ η κυβέρνηση, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός της, θα μπορεί να δίνει «εντολή παρακράτησης μέρους ή του συνόλου της χρηματικής απαίτησης κατά τρίτων προσώπων». Μιλάμε, δηλαδή, για κατασχέσεις μισθών και συντάξεων απευθείας από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία. Την ίδια «προοπτική», τις κατασχέσεις, υπόσχονται και για εμφανιζόμενους μικροοφειλέτες τους, με ληξιπρόθεσμα χαράτσια, που δε θα επιλέξουν την υπαγωγή τους στη ρύθμιση.

Αποδέκτες της βαρβαρότητας του κεφαλαίου είναι 2,5 εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, για «οφειλές» μέχρι 3.000 ευρώ, ακόμη και για ποσά κάτω από τα 1.000 ευρώ! Η συγκεκριμένη στόχευση καταγράφεται και στις εκθέσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Για τους κεφαλαιοκράτες, το κυνήγι της «μαρίδας», η λεηλασία του καθημερινού μόχθου εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών, είναι το μόνο που συμφέρει, το μόνο που τους αποδίδει. Και οι ισχυρισμοί της συγκυβέρνησης, άλλων κολαούζων και διαχειριστών του εκμεταλλευτικού συστήματος, τάχα για τον περιορισμό της μεγάλης επίσημης φοροδιαφυγής, είναι το προπέτασμα του καπνού, αποσκοπούν στη χαύνωση των λαϊκών συνειδήσεων.

Ο λαός, που έχει πληρώσει τα πάντα, είναι ο αποκλειστικός παραγωγός του κοινωνικού πλούτου. Το «κάτω οι φόροι και τα μέτρα» που γονατίζουν το λαό πρέπει να είναι η δική μας αντίστοιχη απάντηση στη βαρβαρότητα του κεφαλαίου, βήμα αναχαίτισης της εγκληματικής πολιτικής, βάθρο της λαϊκής αντεπίθεσης και ανάπτυξης της Λαϊκής Συμμαχίας για την εξασφάλιση συνθηκών ζωής τέτοιων, που ολόπλευρα να καλύπτουν και αναπτύσσουν τις σύγχρονες ανάγκες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ