Τετάρτη 22 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι νεοναζί ζητούν από τις ΗΠΑ «δράση» κατά του ΚΚΕ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τον βαθιά συστημικό τους ρόλο ως μακρύ χέρι των μονοπωλίων στην προσπάθειά τους να αφοπλίσουν το λαό, επιβεβαιώνουν, σε κάθε ευκαιρία, οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Γράφουν σε σειρά αναρτήσεων στην ιστοσελίδα τους: «Γιατί άραγε ο Τζον Κέρι (σ.σ: ο Αμερικανός ΥΠΕΞ), ο Αμερικανός πρεσβευτής (...) δεν ζητούν να "αναληφθεί δράση" και κατά του (θεωρητικώς...) σφόδρα "αντιαμερικανικού", "αντιιμπεριαλιστικού", "αντισυστημικού" κ.τ.λ., κ.τ.λ. ΚΚΕ, που... σκίζει (αμερικανικές) γάτες;». Αλλού αναμασούν όλη την αντικομμουνιστική υστερία τη σμιλεμένη στα χαλκεία μυστικών υπηρεσιών τύπου CIA: «Ο Λαός μας γνωρίζει καλά, πως η Αριστερά δεν έχει Ιστορία, αλλά ποινικό μητρώο και μάλιστα εξόχως βεβαρυμένο!». Ενώ, πρόσφατα, οι φασίστες αναθυμούνταν με νοσταλγία ως και τον ...Παπανδρέου: «Σαν σήμερα πριν από σαράντα εννέα χρόνια (14 Μαΐου 1964) ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ομιλώντας στη Βουλή προέβη στις εξής δηλώσεις: "Η πολιτική της κυβερνήσεως παραμένει σταθερά και αμετάβλητος επί των εξής σημείων: Ουδεμία γίνεται συζήτησις περί νομιμοποιήσεως του ΚΚΕ ούτε περί ομαδικού επαναπατρισμού. Είναι δυνατόν μόνον να εξετασθούν μεμονωμέναι περιπτώσεις. Ουδεμία σκέψις είναι δυνατόν να γίνει περί καταργήσεως του αδικήματος της κατασκοπείας. Η εκδίκασις τούτων μόνον θα γίνεται από τα πενταμελή εφετεία και όχι από τα στρατοδικεία. Εκ της γραμμής την οποίαν έχει χαράξει η Κυβέρνησις δεν πρόκειται να αποστή ούτε κατά κεραίαν". Σήμερα, εννοείται, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. "Το κόμμα του εγκλήματος και της προδοσίας" όπως το χαρακτήρισε ο Γεώργιος Παπανδρέου βρωμίζει με την παρουσία του την Ελλάδα της μεταπολίτευσης, έστω και ως ένα άταφο πολιτικό πτώμα». Σάρκα από τη σάρκα του εκμεταλλευτικού συστήματος ο φασισμός, δεν μπορεί να κρύψει πού στοχεύει, τι τον φοβίζει, ποιους χτυπά (τους εργάτες, την οργανωμένη πρωτοπορία του λαού), προκειμένου να στηρίξει τους κεφαλαιοκράτες και την εξουσία τους.

Κυνικές ομολογίες...

Για όσους διατηρούν και την ελάχιστη αμφιβολία πού αποσκοπεί το νομοσχέδιο για το ρατσισμό και την ξενοφοβία καλό θα ήταν να διαβάσουν τη δήλωση του Θ. Πάγκαλου στο ρ/σ «Βήμα»: «Είμαι υπέρ της ύπαρξης ενός νομοσχεδίου που θα εμποδίζει την αποθέωση φασιστικών και αυταρχικών μεθόδων του παρελθόντος, εγκλημάτων, γενοκτονιών (...) Δεν θεωρώ όμως ότι πρέπει να διώκομαι επειδή μίλησα υπέρ του Χίτλερ. Πρέπει να διώκομαι όταν βγω και πω ότι το Αουσβιτς και το Νταχάου ήταν εκπαίδευση των Εβραίων για να εργάζονται καλύτερα και πιο τίμια, γιατί είναι κλέφτες και τοκογλύφοι. Τότε, πρέπει να με βάλει κάποιος στη φυλακή για να μάθω. Οπως και όταν έχεις τον Στάλιν δίπλα στο κρεβάτι σου (...) Το Γκούλαγκ είναι τόπος βασανισμού όπου εκτελέστηκαν χιλιάδες από τη σταλινική τρομοκρατία ή πέθαναν από την πείνα και το κρύο. Αυτά δεν λέγονται ούτε γι' αστείο. Και αν το είπε γι' αστείο ακόμα, αυτός που το είπε, πρόκειται περί κτήνους και ηλιθίου (...) Δεν είναι χιούμορ. Ο Μιχαλολιάκος όταν λέει "τι ωραίος που είναι ο Χίτλερ και έκανε σαπούνια τους Εβραίους" ή ο χρυσαυγίτης που λέει "το καλύτερο σαπούνι βγαίνει από το κομμούνι", τι είναι; Πρέπει να του κάνουμε ψυχανάλυση; Πού θα ξέρω εγώ αν το λέει ως αστείο; Οποιος επιβραβεύει και αποθεώνει φασισμούς - είτε είναι κόκκινοι είτε μαύροι - δολοφονίες ή γενοκτονίες, θα πρέπει να τιμωρείται».

Παλιά αλεπού στο κουρμπέτι ο Θ. Πάγκαλος κι αν κάποτε τα λεγόμενά του μπορούσαν να αποδοθούν στη γραφικότητά του και στον ωμό αντικομμουνισμό που τον χαρακτηρίζει, οι εξελίξεις που έχουν μεσολαβήσει δεν επιτρέπουν σήμερα τέτοιες απλοϊκές ερμηνείες.

... αποκαλύπτουν τους πραγματικούς προσανατολισμούς

Για την άρχουσα τάξη, την εξουσία των μονοπωλίων εχθρός κι αντίπαλος δεν είναι τα φασιστικά μορφώματα που άλλωστε η ίδια εκκολάπτει. Είναι το εργατικό λαϊκό κίνημα, με ταξικό προσανατολισμό, είναι η πολιτική του πρωτοπορία, το ΚΚΕ, είναι η ακτινοβολία ως σήμερα αναλλοίωτη του σοσιαλισμού που γνώρισε η ανθρωπότητα, τα διδάγματα του οποίου μπορεί να γίνουν οδηγός δράσης.

Εκεί χτυπάνε νομοθετήματα σαν αυτό της κυβέρνησης, εκεί χτυπάνε τα σφυριά της ΕΕ, κι άλλων πολλών μηχανισμών των μονοπωλίων, με τα αντικομμουνιστικά φιρμάνια, με το να καθιστούν την εξίσωση σοσιαλισμού - φασισμού επίσημη ιδεολογία, με το να επικροτούν το γεγονός ότι -σε χώρες μέλη της ΕΕ- αποδίδονται τιμές στους ναζί και στους συνεργάτες τους, την ίδια ώρα που διώκονται αντιφασίστες αγωνιστές, κομμουνιστές, αγωνιστές του κινήματος.

Κόντρα στην καταστολή

Οσο η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει τόσο πιο επιτακτική είναι η «ανάγκη» του κεφαλαίου για ανάληψη μέτρων που «θωρακίζουν» την κερδοφορία του. Απαραίτητα, μεταξύ άλλων, μέτρα για το τσάκισμα των κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων και μάλιστα χωρίς να «κουνηθεί» φύλλο είναι και η καταστολή των κινητοποιήσεων, η παρεμπόδιση και ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Σε αυτήν την επιχείρηση, η κυβέρνηση διαθέτει στους επιχειρηματίες όλους τους μηχανισμούς της. Ορισμένα πρόσφατα γεγονότα, από το πλήθος παραδειγμάτων ποινικοποίησης και παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης, αρκούν για να επιβεβαιώσουν ότι η Δικαιοσύνη «αξιοποιείται» στο έργο της καταπάτησης δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Πριν από λίγες μέρες, με μια πρωτοφανή απόφαση, το Πρωτοδικείο Αθηνών ενέκρινε προσωρινή διαταγή -στο πλαίσιο κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων μιας εκ των επιχειρήσεων του «Ομίλου Καλ»- που απαγορεύει επί της ουσίας στον πρόεδρο του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και σε όποιον τον εκπροσωπεί (δηλαδή σύσσωμο το ΔΣ του συνδικάτου) τη συνδικαλιστική δράση στο συγκεκριμένο χώρο! Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλει το ΣΕΤΗΠ, ο εργοδότης όχι μόνο δεν πληρώνει τους εργαζόμενους και δεν ασφαλίζει πολλούς από αυτούς, αλλά και όταν κάποιος τολμήσει να ζητήσει δεδουλευμένα, τραμπουκίζεται από διάφορους παρατρεχάμενους.

Σήμερα, Τετάρτη, στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθούν ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Σ. Τσιμπόγλου, και ο πρώην πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Γ. Μανουσογιαννάκης, στελέχη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, οι οποίοι, σε συνέντευξη Τύπου της Κομματικής Οργάνωσης Ναυτεργατών του ΚΚΕ (28/9/2009), δίνοντας στοιχεία για τις τεράστιες οφειλές των εφοπλιστών προς το ΝΑΤ, συμπεριέλαβαν και την εταιρεία του Γ. Σπανού, την «KALLISTI FERRIES». Ο εφοπλιστής αξιώνει αποζημίωση 1.000.000 ευρώ από τον καθένα, γιατί δήθεν η εταιρεία του «υπέστη ηθική βλάβη». Την ίδια στιγμή, το «φέσι» του συγκεκριμένου εφοπλιστή στο ΝΑΤ ανέρχεται στις 179.231,59 ευρώ.

Οι απεργίες των εργαζομένων σε κλάδους, σε επιχειρήσεις κρίνονται η μια μετά την άλλη παράνομες από την «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη, ενώ για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ, που βρίσκονται σε πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, έχουν δεχτεί από το 2009 13 μηνύσεις συνολικά! Επιπλέον, όπως κατήγγειλε προχτές η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ σε συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χρ. Ρουπακιώτη, οι δίκες σε βάρος των εργαζομένων γίνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Ο στόχος της εργοδοσίας είναι καθαρός: Να περάσει ανεμπόδιστα ο οδοστρωτήρας της πάνω από κάθε δικαίωμα και κατάκτηση των εργαζομένων. Για να μη σηκωθεί κεφάλι, να υπάρχει σιγή νεκροταφείου μέσα σε κάθε τόπο δουλειάς, η ποινικοποίηση και παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης είναι απαιτούμενα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, συνδράμει η τρικομματική συγκυβέρνηση με τους μηχανισμούς της (νόμοι, κατασταλτικοί μηχανισμοί, κ.λπ.). Αυτό επιβεβαιώνουν και τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Φλεβάρη για την επιβολή περιορισμών στην άσκηση του απεργιακού δικαιώματος και στην ίδια τη συνδικαλιστική δράση.

Η ποινικοποίηση και παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης δεν πρέπει να περάσει. Γι' αυτό τα ταξικά συνδικάτα σημαίνουν συναγερμό σε κάθε τόπο δουλειάς, δίνουν καθημερινά τη μάχη της συσπείρωση και οργάνωσης των εργαζομένων στα συνδικάτα. Οσο πιο γερά, μαζικά και με σαφή προσανατολισμό σύγκρουσης και ρήξης με τα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους υπερασπιστές, συνδικάτα, τόσο μεγαλύτερα τα εμπόδια που θα ορθώνονται απέναντι στους εχθρούς της εργατικής τάξης.


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ

Στον αέρα οι παιδικοί σταθμοί

Γρηγοριάδης Κώστας

Στον αέρα βρίσκεται η συνέχιση του προγράμματος «Εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» που προβλέπει τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ βρεφονηπιακών - παιδικών σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ ΑμΕΑ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κάλυπτε ένα μέρος από τις αυξημένες ανάγκες σε φιλοξενία και φροντίδα παιδιών και ενδεχόμενη διακοπή του θα φέρει σε τραγικό αδιέξοδο χιλιάδες οικογένειες.

Θυμίζουμε ότι πέρσι οι αιτήσεις για φιλοξενία σε σταθμούς που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα έφτασαν τις 96.000, αριθμός που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες αφού πολλοί δεν πληρούσαν τα κριτήρια και δεν υπέβαλλαν συμμετοχή. Ο συγκεκριμένος αριθμός, με την κατακόρυφη μείωση του λαϊκού εισοδήματος, προφανώς και πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά.

Το πρόβλημα επισημαίνει και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που ζητά επειγόντως συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα. Προτείνει δε να γίνει χρήση της «ρήτρας ευελιξίας» του ΕΣΠΑ για τη μεταφορά του ποσού των 400 εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια που δεν έχουν απορροφηθεί. Θυμίζουμε βέβαια ότι η ΚΕΔΕ, είχε συναινέσει πέρσι στην πρόταση της κυβέρνησης για μείωση του κόστους ανά παιδί, ώστε να φιλοξενηθούν περισσότερα στους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ, αντί να διεκδικήσει τη γενναία χρηματοδότηση των σταθμών και την κάλυψη όλων των αιτήσεων των γονέων.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Μουχλιασμένος αντικομμουνισμός

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν είναι πρώτη φορά που οι συνδικαλιστικές δυνάμεις οι οποίες έχουν πάρει μάστερ στην υπονόμευση των εργατικών συμφερόντων καταφεύγουν στον αντικομμουνισμό για να κρύψουν τις πομπές τους. Την πεπατημένη αυτή επέλεξε να βαδίσει και ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας Θ. Δανούσης, που επιχειρώντας να «απαντήσει» στην τεκμηριωμένη κριτική των δυνάμεων του ΠΑΜΕ χτες στην ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, αναζήτησε καταφύγιο στις μουχλιασμένες αντικομμουνιστικές εμμονές. Ετσι στην κριτική που δέχτηκε για τις απολύσεις που γίνονται στο Ναυπηγείο, τις οποίες ο ίδιος χαρακτήρισε ως «οικειοθελείς αποχωρήσεις», επιτέθηκε στο ΚΚΕ, γιατί - όπως είπε - τήρησε ουδέτερη στάση στο ζήτημα των Ναυπηγείων και εξίσωσε τις απολύσεις στο Ναυπηγείο από τον καπιταλιστή Ταβουλάρη, τις οποίες ο ίδιος αποδέχεται, με την αναγκαστική μείωση του προσωπικού στο «Ρ» και στον «902».

Ο εν λόγω συνδικαλιστής φαίνεται να ξεχνάει ότι ο «Ρ» και ο «902», τα Μέσα του ΚΚΕ, ήταν τα μοναδικά Μέσα ενημέρωσης που στάθηκαν δίπλα στον αγώνα που έδιναν οι εργάτες του Ναυπηγείου, με όσες δυνάμεις διέθεταν. Τον βολεύει όμως να ταυτίζει τα Μέσα Ενημέρωσης του ΚΚΕ με τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις όπως και το γεγονός ότι το «παρών» που τήρησε το ΚΚΕ στη Βουλή, δεν ήταν στάση ουδετερότητας, αλλά στήριξης των εργατικών δικαιωμάτων για αποπληρωμή των δεδουλευμένων. Διαφορετικά και η συγκεκριμένη ρύθμιση θα έπρεπε να καταψηφιστεί, αφού δεν είναι τίποτα άλλο παρά άλλη μία κρατική χρηματοδότηση από τις τόσες που παρέχονται στους καπιταλιστές και που στην περίπτωση των Ναυπηγείων, παρά αυτόν τον πακτωλό χρηματοδότησης, οδήγησαν τη χώρα να μη διαθέτει σήμερα ναυπηγεία, τους καπιταλιστές να έχουν εξασφαλίσει τα συμφέροντά τους και τους μεταλλεργάτες κατά χιλιάδες στην ανεργία. Μοντέλο το οποίο στήριξε τόσα χρόνια ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, ο οποίος πρακτορεύει τα συμφέροντα των καπιταλιστών μέσα στο κίνημα και του οποίου επιφανής εκπρόσωπος είναι και ο Θ. Δανούσης.

Μεγάλος είναι ο καημός...

Ευκαιρία, να ανακυκλώσει τις γνωστές αυταπάτες πως ένα άλλο μείγμα διαχείρισης είναι δυνατόν να τερματίσει την καπιταλιστική κρίση και μάλιστα προς όφελος του λαού, αλλά και να ανακόψει τον εκτοπισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους, βρήκε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη συνάντησή του χτες με τη ΓΣΕΒΕΕ.

Ισχυρίστηκε πως η αναστήλωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η απαλλαγή των ιδιοκτητών τους και των οικογενειών τους από την ανεργία και τη φτώχεια είναι εφικτές μέσω της τόνωσης της ζήτησης, της κατάργησης των προγραμμάτων εσωτερικής υποτίμησης και της ρευστότητας. Υποστήριξε, δηλαδή, πως είναι δυνατόν τα μονοπώλια να πάψουν να ζητούν φτηνή εργατική δύναμη και να αφήσουν χώρο ζωτικό για τα κέρδη τους ελεύθερο για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Κι όλα αυτά, όταν η κρίση οξύνει την επιθετικότητά τους και η αναιμική ανάπτυξη που θα ακολουθήσει θα την παροξύνει στην προσπάθειά τους να καλύψουν το χαμένο έδαφος.

Συνεχίζοντας να υποστηρίζει τη φενάκη αυτή, πρόσθεσε πως μπορεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να συνοδευτεί με ένα «νέο πρόγραμμα μερικής διαγραφής δανείων και σε νοικοκυριά αλλά και σε επιχειρήσεις», κάτι που χαρακτήρισε απαραίτητο και για «να εξυγιανθεί το τραπεζικό σύστημα, διότι ανακεφαλαιοποίηση με κόκκινα δάνεια δεν μπορεί να είναι ανακεφαλαιοποίηση η οποία θα δώσει προοπτική στο τραπεζικό σύστημα». Φυσικά, ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να πείσει ότι με την ενίσχυση των τραπεζών και της επιχειρηματικότητας θα σώσει τους αυτοαπασχολούμενους που τους ξεκληρίζει ο ανταγωνισμός με τα μονοπώλια. Υποσχόμενος να τους «σβήσει» κάποια δάνεια και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να τους ξαναστείλει στο δανεισμό, δηλαδή στη θηλιά που τους πνίγει. Αυτά τους είπε με απλά λόγια.

... για τη σωτηρία του καπιταλισμού

Γι' αυτό και οι αναφορές στα χρέη των νοικοκυριών γίνονται για ξεκάρφωμα. Η έγνοια τους αφορά και στην απαλλαγή των τραπεζών από επισφαλή δάνεια σε επιχειρήσεις και το ξαλάφρωμα των επιχειρήσεων αυτών από χρέη. Αλλά το δυνάμωμα των τραπεζών και των μεγαλοεπιχειρηματιών θα δημιουργήσει τους ίδιους ασφυκτικούς όρους για τους αυτοαπασχολούμενους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καίγεται ακόμα για το πώς θα καταφέρει η εργατική τάξη και οι αυτοαπασχολούμενοι να βάλουν πλάτη στο ξελάσπωμα της αστικής τάξης απ' την κρίση. Για του λόγου το αληθές, πρόσθεσε στα παραπάνω ο Αλ. Τσίπρας: «Στηρίζουμε και τη συμμαχία της μισθωτής εργασίας με τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, διότι αυτή η συμμαχία είναι που μπορεί να μας βγάλει από την κρίση και να ανοικοδομήσει την ελληνική οικονομία». Μόνο που η ελληνική οικονομία είναι καπιταλιστική με μοχλό ανάπτυξης τα μονοπώλια. Εγνοια που συμμερίζεται και η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ, ο πρόεδρος της οποίας έσπευσε να συμπληρώσει «σε πάρα πολλά σημεία υπάρχει ταύτιση απόψεων, αυτό που προέχει είναι η κοινωνική συνοχή, ο κίνδυνος που υπάρχει σήμερα της διάρρηξής της».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πεδίο ανταγωνισμών

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε μεγάλη κινητικότητα για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, που βεβαίως θα ενισχύσουν και τους μονοπωλιακούς ομίλους στην Ελλάδα. Στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα συμμετείχαν 60 μεγαλοεπιχειρηματίες από διάφορους τομείς της οικονομίας. Η κυβέρνηση προσφέρει ως δέλεαρ τους τσακισμένους μισθούς, τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων οικονομίας κρατικής ιδιοκτησίας και απευθύνεται σε διάφορες ισχυρές καπιταλιστικές χώρες. Την ίδια ώρα γύρω από την υπόθεση των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ γίνεται ολοένα και πιο έντονο το ενδιαφέρον των ρωσικών μονοπωλίων, ιδιαίτερα της «Gazprom» για τη ΔΕΠΑ, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε την πρόσφατη ομιλία του Ρώσου προξένου Α. Ποπόφ στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος συνέδεσε αυτή την υπόθεση και με την είσοδο ρωσικών κεφαλαίων σε άλλους τομείς της οικονομίας, ιδιαίτερα στο εμπόριο και στον τουρισμό, λέγοντας ταυτόχρονα ότι ενδεχόμενος αποκλεισμός των ρωσικών μονοπωλίων από τη διαδικασία των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ θα σημάνει συνολική υποβάθμιση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Είναι επίσης γνωστές από την πρώτη στιγμή οι αντιδράσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ σε τυχόν πώληση της ΔΕΠΑ ή της ΔΕΣΦΑ σε ρωσικά μονοπώλια, γεγονός που συνδέεται με τους μεταξύ τους οξύτατους ανταγωνισμούς τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο για τους υδρογονάνθρακες και τη μεταφορά τους.

Μετά το ταξίδι στην Κίνα ο πρωθυπουργός πήγε στο Αζερμπαϊτζάν για να πείσει για την αναγκαιότητα της στήριξης στον αγωγό TAP στον οποίο συμμετέχει η Ελλάδα και θα μεταφέρει αζέρικο αέριο. Τη μεταφορά αζέρικου αερίου στην Ευρώπη στηρίζουν και οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Δυο μέρες αργότερα εκφράστηκε το ενδιαφέρον της κρατικής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν «Socar» για την εξαγορά της ΔΕΣΦΑ, που θα ανεβάσει μάλιστα το ύψος της προσφοράς της, με κεφάλαια που θα της χορηγήσουν οι εταιρείες που ελέγχουν το κοίτασμα αερίου «Σαχ Ντενίζ 2», ιδιαίτερα η βρετανική BP, το οποίο θα μεταφέρεται στην Ευρώπη. Το Αζερμπαϊτζάν το στηρίζουν οι ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ρωσικά μονοπώλια ενδιαφέρονται για επενδύσεις και στην ηλεκτρική ενέργεια και δεν αποκλείεται, στα πλαίσια αναδιάρθρωσης και «σπασίματος» της ΔΕΗ, να μπουν στη διαδικασία εξαγοράς της. Λέγεται μάλιστα ότι ενδιαφέρονται να την αναπτύξουν και να κάνουν εξαγωγή ρεύματος στη Νότια Ευρώπη. Αλλά για τον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας ενδιαφέρονται και γερμανικά και αμερικανικά μονοπώλια. Χτες είδε το φως της δημοσιότητας επικείμενο ταξίδι του υπουργού Αμυνας στη Ρωσία και γράφτηκε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Για τα οποία ενδιαφέρεται και το Ισραήλ.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι πουλώντας κρατικούς τομείς οικονομίας ακολουθεί το δόγμα «μοιράζω» σε μονοπώλια διαφορετικών ισχυρών καπιταλιστικών κρατών για να υπάρξει πολλαπλό ενδιαφέρον και όφελος για την καπιταλιστική οικονομία της Ελλάδας, αλλά ήδη μόνο από το παράδειγμα των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ η Ελλάδα γίνεται πεδίο όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Τα μονοπώλια κινούνται σύμφωνα και με τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι αυτό που οι αστοί ονομάζουν πολυδιάστατες σχέσεις με διαφορετικές καπιταλιστικές οικονομίες προσκρούει στα ιδιαίτερα μονοπωλιακά συμφέροντα κάθε κράτους με κινδύνους για το λαό. Μόνο μια εργατική - λαϊκή εξουσία έχει τη δυνατότητα να συνάπτει οικονομικές σχέσεις και συνεργασίες με αμοιβαία επωφελείς όρους για τους λαούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ