Τετάρτη 22 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Κόντρα στην καταστολή

Οσο η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει τόσο πιο επιτακτική είναι η «ανάγκη» του κεφαλαίου για ανάληψη μέτρων που «θωρακίζουν» την κερδοφορία του. Απαραίτητα, μεταξύ άλλων, μέτρα για το τσάκισμα των κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων και μάλιστα χωρίς να «κουνηθεί» φύλλο είναι και η καταστολή των κινητοποιήσεων, η παρεμπόδιση και ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Σε αυτήν την επιχείρηση, η κυβέρνηση διαθέτει στους επιχειρηματίες όλους τους μηχανισμούς της. Ορισμένα πρόσφατα γεγονότα, από το πλήθος παραδειγμάτων ποινικοποίησης και παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης, αρκούν για να επιβεβαιώσουν ότι η Δικαιοσύνη «αξιοποιείται» στο έργο της καταπάτησης δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Πριν από λίγες μέρες, με μια πρωτοφανή απόφαση, το Πρωτοδικείο Αθηνών ενέκρινε προσωρινή διαταγή -στο πλαίσιο κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων μιας εκ των επιχειρήσεων του «Ομίλου Καλ»- που απαγορεύει επί της ουσίας στον πρόεδρο του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και σε όποιον τον εκπροσωπεί (δηλαδή σύσσωμο το ΔΣ του συνδικάτου) τη συνδικαλιστική δράση στο συγκεκριμένο χώρο! Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλει το ΣΕΤΗΠ, ο εργοδότης όχι μόνο δεν πληρώνει τους εργαζόμενους και δεν ασφαλίζει πολλούς από αυτούς, αλλά και όταν κάποιος τολμήσει να ζητήσει δεδουλευμένα, τραμπουκίζεται από διάφορους παρατρεχάμενους.

Σήμερα, Τετάρτη, στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθούν ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Σ. Τσιμπόγλου, και ο πρώην πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Γ. Μανουσογιαννάκης, στελέχη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, οι οποίοι, σε συνέντευξη Τύπου της Κομματικής Οργάνωσης Ναυτεργατών του ΚΚΕ (28/9/2009), δίνοντας στοιχεία για τις τεράστιες οφειλές των εφοπλιστών προς το ΝΑΤ, συμπεριέλαβαν και την εταιρεία του Γ. Σπανού, την «KALLISTI FERRIES». Ο εφοπλιστής αξιώνει αποζημίωση 1.000.000 ευρώ από τον καθένα, γιατί δήθεν η εταιρεία του «υπέστη ηθική βλάβη». Την ίδια στιγμή, το «φέσι» του συγκεκριμένου εφοπλιστή στο ΝΑΤ ανέρχεται στις 179.231,59 ευρώ.

Οι απεργίες των εργαζομένων σε κλάδους, σε επιχειρήσεις κρίνονται η μια μετά την άλλη παράνομες από την «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη, ενώ για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ, που βρίσκονται σε πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, έχουν δεχτεί από το 2009 13 μηνύσεις συνολικά! Επιπλέον, όπως κατήγγειλε προχτές η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ σε συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χρ. Ρουπακιώτη, οι δίκες σε βάρος των εργαζομένων γίνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Ο στόχος της εργοδοσίας είναι καθαρός: Να περάσει ανεμπόδιστα ο οδοστρωτήρας της πάνω από κάθε δικαίωμα και κατάκτηση των εργαζομένων. Για να μη σηκωθεί κεφάλι, να υπάρχει σιγή νεκροταφείου μέσα σε κάθε τόπο δουλειάς, η ποινικοποίηση και παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης είναι απαιτούμενα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, συνδράμει η τρικομματική συγκυβέρνηση με τους μηχανισμούς της (νόμοι, κατασταλτικοί μηχανισμοί, κ.λπ.). Αυτό επιβεβαιώνουν και τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Φλεβάρη για την επιβολή περιορισμών στην άσκηση του απεργιακού δικαιώματος και στην ίδια τη συνδικαλιστική δράση.

Η ποινικοποίηση και παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης δεν πρέπει να περάσει. Γι' αυτό τα ταξικά συνδικάτα σημαίνουν συναγερμό σε κάθε τόπο δουλειάς, δίνουν καθημερινά τη μάχη της συσπείρωση και οργάνωσης των εργαζομένων στα συνδικάτα. Οσο πιο γερά, μαζικά και με σαφή προσανατολισμό σύγκρουσης και ρήξης με τα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους υπερασπιστές, συνδικάτα, τόσο μεγαλύτερα τα εμπόδια που θα ορθώνονται απέναντι στους εχθρούς της εργατικής τάξης.


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ