Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στηρίζει τις διαθεσιμότητες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την εφαρμογή της πιο σκληρής αντεργατικής πολιτικής που επιτάσσουν κυβέρνηση/ΕΕ ζητά ο εκλεγμένος με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγων/ΔΡΑΣΗΣ δήμαρχος Αθήνας Γ. Καμίνης. Μιλώντας στο «MEGA», τάχθηκε ενάντια στις κινητοποιήσεις εργαζομένων στους δήμους που αντιδρούν στη διαθεσιμότητα και τις επερχόμενες απολύσεις, υποστηρίζοντας ότι «το ζήτημα αυτό, ούτε με καταλήψεις μπορούσε να λυθεί, ούτε με κλεισίματα των δήμων από τους δημάρχους, ούτε με απεργίες», παραπέμποντάς τους να ψάξουν το δίκιο τους στα ...δικαστήρια.

Παράλληλα, ζήτησε πάλι «αξιολόγηση» προσωπικού που επίσης οδηγεί σε απολύσεις: «Πρότεινα, στο δήμο Αθηναίων να κάνουμε μία αξιολόγηση εμείς πρώτοι, πιλοτικά για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει προσωπικό που περισσεύει, αν υπάρχουν κενά και ελλείψεις στις υπηρεσίες, και σε ποιους άλλους δήμους θα μπορούσαν να πάνε ή ενδεχομένως από ποιους να έρθουν. Αξιολόγηση, αξιολόγηση, αξιολόγηση».

Τα λέει αυτά καμωνόμενος ότι δε γνωρίζει αν υπάρχουν κενά, όταν είναι γνωστό ότι υπηρεσίες όπως οι παιδικοί σταθμοί, τα δημοτικά ιατρεία, χρειάζονται άμεσα προσωπικό και λόγω έλλειψης προσωπικού υπολειτουργούν. Εκατοντάδες συμβασιούχοι έχουν ήδη απολυθεί, εκατοντάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης κατατίθενται κάθε χρόνο συρρικνώνοντας δραματικά το εναπομείναν προσωπικό, ανοίγοντας δρόμο για ιδιωτικοποιήσεις χρυσοφόρων για το μεγάλο κεφάλαιο υπηρεσιών, όπως έχουν επανειλημμένα καταγγείλει οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στην Αθήνα.

Τα αγωνιστικά κάλαντα των Χριστουγέννων

Ομάδες νεολαίων, εξόρμησαν στις γειτονιές και τραγούδησαν τα αγωνιστικά κάλαντα!

Με άκρως πολιτικό και επίκαιρο περιεχόμενο, τα αγωνιστικά κάλαντα των Χριστουγέννων του 2012, φέρνουν και το μήνυμα της αντίστασης, με τους ταξικούς αγώνες που πρέπει να φουντώσουν:

Καλήν ημέρα εργατιά

Κι αν είναι ο ορισμός σας

Χρόνια πολλά αγωνιστικά

Να πω στο σπιτικό σας.

Κάνανε συγκυβέρνηση

Και πάνε χέρι - χέρι

Τα αστικά τα κόμματα

Με σύμμαχο Κουβέλη

Χρυσή Αυγή είναι Ναζί

Το σύστημα στηρίζουν

Μαζί με το κεφάλαιο

Θέλουν να σε τσακίζουν

Χαράτσια στέλνουν στους φτωχούς

Και τέλη η Εφορία

Μειώνουν κι άλλο τους μισθούς

Για την πλουτοκρατία

Αυτή 'ναι η εκμετάλλευση

Που ζούμε κάθε μέρα

Γι' αυτό τον καπιταλισμό

Πρέπει να κάνεις πέρα

Μ' Αριστερή κυβέρνηση

Του ΣΥΡΙΖΑ απάτη

Θέλουνε να στηρίξουνε

Τον κεφαλαιοκράτη

Γι' αυτό φοβούνται το λαό

Μη γράψει Ιστορία

Με αγώνες ταξικούς

Σαν τη Χαλυβουργία

Με εξουσία λαϊκή

Διέξοδο να δώσεις

Να φύγουμε απ' την Ενωση

Το χρέος μην πληρώσεις

Στο ΚΚΕ να στηριχτείς

Το Κόμμα σου εργάτη

Αλλο μην τους ανέχεσαι

Και γύρνα τους την πλάτη.

Χορηγίες και σώμα φύλαξης στα πανεπιστήμια

«...συζητήσαμε και την περίπτωση εξωτερικών χορηγιών, αλλιώς δεν μπορεί να επιζήσει σήμερα το πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, όπως και δεν μπορεί να επιζήσει σε κανένα μέρος του κόσμου άλλωστε χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση. Σκεφτείτε ότι ακόμη και το Κέιμπριτζ και η Οξφόρδη εδώ και χρόνια έχουν αρχίσει να ζητούν χρήματα από τους αποφοίτους τους»...

Οι παραπάνω απόψεις ανήκουν στον Αλέξανδρο Νεχαμά, καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πρίνστον και, πλέον, «εξωτερικό μέλος» του Συμβουλίου Διοίκησης του πανεπιστημίου Αθήνας. Τα παραπάνω, όπως αναφέρει συζητήθηκαν στη συνάντηση ...γνωριμίας του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθήνας.

Στο «όραμά» του, όπως το περιέγραψε στο κυριακάτικο «Βήμα», υπάρχει και σώμα φύλαξης σε κάθε πανεπιστήμιο. «Στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπάρχει πανεπιστήμιο που να μην έχει δικό του σώμα φύλαξης των εγκαταστάσεών του», δήλωσε. Δεν αμφιβάλλαμε ότι τα εξωτερικά και εσωτερικά μέλη των συμβουλίων θ' ανταποκρινόταν πλήρως στις προδιαγραφές του Πανεπιστημίου ΑΕ...

Περί βίας στα ΑΕΙ

Τις προηγούμενες μέρες, ο αστικός Τύπος και τα δελτία ειδήσεων κατακλύστηκαν από παχυλούς τίτλους για τη «βία στα πανεπιστήμια». Δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθούν να εμφανίσουν τα ΑΕΙ ως έρμαια εγκληματικών συμμοριών. Κι αυτή η προσπάθεια, που απομονώνει και στη συνέχεια τσουβαλιάζει συγκεκριμένα περιστατικά, για να καταλήξει εμφανίζει τα ιδρύματα ως χώρους όπου λίγο - πολύ κινδυνεύει η ζωή καθηγητών και φοιτητών, δεν είναι τυχαία. Είναι ενορχηστρωμένη, συνειδητή και συμβαδίζει με την προσπάθεια επιβολής, στην πράξη και στη ζωή των ιδρυμάτων, όλων των αντιδραστικών αλλαγών που έχουν νομοθετηθεί τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μια προπαγάνδα που αναπτύχθηκε με κυβερνητική κατεύθυνση, με τις γνωστές δηλώσεις προηγούμενων υπουργών περί «μειοψηφιών» που λυμαίνονται τα ΑΕΙ και την αμέριστη στήριξη της συνδικαλιστικής ηγεσίας των πανεπιστημιακών σ' αυτή την κατεύθυνση.

Αν και η εικόνα που παρουσίαζαν και παρουσιάζουν για τα ιδρύματα απέχει πολύ από την πραγματικότητα και την καθημερινότητα καθηγητών και φοιτητών, η προπαγάνδα τους αξιοποίησε και αξιοποιεί πραγματικά περιστατικά, είτε προβοκατόρικες ενέργειες συγκεκριμένων ομάδων μέσα στα ιδρύματα είτε τη δράση συγκεκριμένων παρατάξεων που δίνουν πάτημα στην προπαγάνδα περί «βίας». Για να στηθεί, δηλαδή, αυτή η βρώμικη προπαγάνδα έχει παίχτες κι από τις δυο πλευρές: Και από αυτούς που επενδύουν στη βία για να προωθήσουν ένα πανεπιστήμιο όπου θα κυριαρχούν η καταστολή και ο νόμος των πολυεθνικών και των μάνατζερ... αλλά και από αυτούς που δήθεν αντιμάχονται τις αντιδραστικές αλλαγές με ενέργειες, όμως, εκφυλιστικές, μακριά από κάθε συλλογική διαδικασία και από τις διαθέσεις της μάζας των φοιτητών.

Εχουν τεράστιες ευθύνες, λοιπόν, όλες οι συνδικαλιστικές δυνάμεις στους φοιτητές που για χρόνια εξέθρεψαν τον εκφυλισμό και οδήγησαν σε διάλυση το φοιτητικό κίνημα, με συλλόγους που δε λειτουργούν, με εκλογές όπου κυριαρχούν τα ρουσφέτια και οι εκβιασμοί, με συλλογικές διαδικασίες όπου η μάζα των φοιτητών που δεν είναι μέλη παρατάξεων ουσιαστικά δεν έχει λόγο κ.τ.λ. ΔΑΠ και ΠΑΣΠ έπαιξαν κυρίαρχο ρόλο σ' αυτό τον εκφυλισμό και τη διάλυση του φοιτητικού κινήματος, ενώ οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ και ΣΥΡΙΖΑ ανέχτηκαν και σιγόνταραν πλευρές αυτής της νοσηρής κατάστασης. Αν το φοιτητικό κίνημα δεν είχε αυτή την εικόνα διάλυσης θα μπορούσε να μπει μπροστά και να απομονώσει τις ομάδες εκείνες που δρουν προβοκατόρικα μέσα στα ιδρύματα δίνοντας τροφή στην προπαγάνδα περί βίας. Ταυτόχρονα έχουν τις ευθύνες τους και μια σειρά διοικήσεις ιδρυμάτων που όχι απλά «έκλεισαν τα μάτια», αλλά έδωσαν και χώρο μέσα στα ιδρύματα σε εξωπανεπιστημιακές προβοκατόρικες ομάδες.

Σήμερα, λοιπόν, όσοι σαν χορωδία ζητούν να παρθούν μέτρα κατά της βίας στα ΑΕΙ και όσοι προσπαθούν να διαχωριστούν έχοντας συμβάλει και συνεχίζοντας να συμβάλλουν στον εκφυλισμό, παίζουν από διαφορετικές πλευρές, με μοιρασμένους ρόλους στο ίδιο έργο: Στην ταχύτατη εφαρμογή των αντιδραστικών αλλαγών στα ΑΕΙ και τη νομιμοποίησή τους στις λαϊκές συνειδήσεις. Οδεύουμε προς ένα πανεπιστήμιο όπου με αφορμή την παραμικρή κινητοποίηση θα ενεργοποιείται ο εισαγγελέας. Η αρχή έχει γίνει ήδη. Γι' αυτό χρειάζεται ο αγώνας για πανεπιστήμιο σε όφελος του λαού να ορθώνει αντιστάσεις σ' αυτή την πορεία που παίρνουν τα ΑΕΙ, που απαιτεί σε όλους τους χώρους την οργάνωση, ανάπτυξη πραγματικού κινήματος και στους φοιτητές και στους εργαζόμενους και στους πανεπιστημιακούς.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Κίνδυνοι από την υποχρηματοδότηση στην Υγεία...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ανακοινώθηκε για την έλλειψη φαρμάκων στην αγορά. Θα εξεταστεί - δηλώνει ο εισαγγελέας του Α. Πάγου - αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της έκθεσης ασθενών σε κίνδυνο.

Το πρόβλημα όμως ότι ακόμη και η καλύτερη δυνατή εισαγγελική έρευνα το πολύ πολύ να οδηγήσει στη σύλληψη φυσικών προσώπων.

Με την πολιτική άραγε που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας και του Φαρμάκου... τι θα γίνει;

Γιατί εδώ στα σίγουρα έχει διαπραχθεί το αδίκημα της «έκθεσης ασθενών σε κίνδυνο» όταν υποχρηματοδοτείται η υγεία, καταστρέφονται τα δημόσια νοσοκομεία και κάθε δομή παροχών προς το λαό.

Για την ακρίβεια κάθε εργαζόμενος, μισθωτός, αγρότης, αυτοαπασχολούμενος είναι σε κίνδυνο, αφού αν αρρωστήσεις γλυτώνεις μόνον αν έχεις λεφτά... Βεβαίως αυτό δεν είναι και δεν μπορεί να είναι υπόθεση εισαγγελέα, αλλά του λαού.

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟΣ ΑΥΤΟΣ ο Μόντι στην Ιταλία! Δε θα είναι, λέει, υποψήφιος για τις εκλογές, μπορεί όμως ωραιότατα να είναι ο αυριανός πρωθυπουργός. Είναι... ανοιχτός και διαθέσιμος σε μετεκλογικές συνεργασίες.

Ιδέα δεν έχουμε πια κυβέρνηση φυσικά θα προκύψει στη γειτονική χώρα. Ξέρουμε όμως ποια θα είναι η πολιτική της. Αυτή της ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της συρρίκνωσης των λαϊκών δικαιωμάτων.

Αυτή, δηλαδή, που εφαρμόζεται σε όλη την ΕΕ ανεξαρτήτως μνημονίων, χρεών και δεικτών ανάπτυξης. Τώρα το αν θα την ασκούν εκλεγμένοι πρωθυπουργοί ή διορισμένοι, προφανώς λίγο τους νοιάζει. Η... δουλειά να γίνεται.

ΜΑΛΙΣΤΑ κ.κ. Στουρνάρα και Μαυραγάνη, το καταλάβαμε. Θα συλλέγουμε αποδείξεις και το 2013. Χαρτάκια παντού για να έχουμε όταν θα έρθει η ώρα της Εφορίας.

Μόνο που ίσως θα έπρεπε να ρίξουν και μια ματιά σε αυτό που λέγεται χριστουγεννιάτικη αγορά. Δηλαδή το... φαινόμενο όπου ο κόσμος περπατάει, κοιτάζει βιτρίνες και μετά... γυρίζει σπίτι του.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Γραμμή ήττας για το εργατικό κίνημα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε συνθήκες έντασης της επίθεσης - που στόχος της είναι το ολοκληρωτικό χτύπημα των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων - η συνδικαλιστική πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - προσπαθεί να διαπραγματευτεί πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι.

Σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Μεταφορών πρότεινε αντί να ιδιωτικοποιηθεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να κάνει στρατηγικές συμμαχίες. Ομως και στις δύο περιπτώσεις (ιδιωτικοποίηση ή στρατηγική συμμαχία) ο σιδηρόδρομος θα λειτουργεί -ήδη συμβαίνει- με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δηλαδή με κριτήριο το κέρδος και όχι την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Η πλειοψηφία της ΠΟΣ, αποδεχόμενη πλήρως το πλαίσιο που ορίζει ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, το μόνο που κάνει είναι να καλλιεργεί την αυταπάτη ότι είναι δυνατόν μέσω της στρατηγικής συμμαχίας να διασωθούν οι θέσεις εργασίας. Την αυταπάτη αυτή διαλύουν οι ίδιες οι εξελίξεις στο Δημόσιο, το μέτρο των διαθεσιμοτήτων και άλλοι μηχανισμοί που υπηρετούν το στόχο για χιλιάδες απολύσεις.

Η γραμμή της ταξικής συνεργασίας που τελικά σημαίνει υποταγή των εργαζομένων δεν μπορεί στο ελάχιστο να εμποδίσει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, η εφαρμογή της οποίας θα συνεχιστεί απαρέγκλιτα όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός. Είναι γραμμή ήττας για το εργατικό κίνημα.

Οι αυταπάτες, η αλήθεια ...

«Ανάπτυξη και δημοκρατία ο δρόμος για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών σε ολόκληρο τον πλανήτη, ήταν το κοινό συμπέρασμα των συναντήσεων της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της μεγάλης χώρας της Λ. Αμερικής

Η Ελλάδα και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα του Νότου, πρέπει να αποτινάξουν τη λιτότητα και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές αν θέλουν να δουν άσπρη μέρα οι λαοί τους. Ο δρόμος της ανόρθωσης περνάει μέσα από τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και την ισότιμη διεθνή συνεργασία».

Με αυτά τα λόγια στο πρώτο θέμα της η «Αυγή» δίνει το στίγμα της επίσκεψης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα, στη Βραζιλία και τις συναντήσεις με την πρόεδρο της χώρας Ντ. Ρουσέφ και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Μέσα σε λίγες λέξεις περικλείεται όλο το πλέγμα των ψευδαισθήσεων και των αυταπατών, που θέλει να δημιουργήσει η προς διαμόρφωση νέα σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ, στους εργαζόμενους της χώρας. Η λύση, λένε οι νέοι φωστήρες, είναι: ανάπτυξη, δημοκρατία, οι χώρες να αποτινάξουν τη λιτότητα και το νεοφιλελευθερισμό, να υπάρξει ισότιμη διεθνή συνεργασία. Δηλαδή, τι λένε στα λαϊκά στρώματα; ότι για τα βάσανά τους δε φταίει ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, αλλά το νεοφιλελεύθερο μείγμα διαχείρισής του. Αρα, με άλλο μείγμα, όπως στη Βραζιλία, μπορεί δήθεν τα πράγματα να γίνουν καλύτερα. Επίσης, δε φταίει ότι μια δράκα καπιταλιστών καρπώνεται όλο τον πλούτο που παράγουν τα λαϊκά στρώματα, αλλά ότι δεν υπάρχει καπιταλιστική ανάπτυξη (λες και όταν υπήρχαν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης κέρδιζαν οι εργαζόμενοι;). Λένε ακόμα ότι στο σημερινό κόσμο που σπαράσσεται από ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, που οι υπάρχουσες λυκοσυμμαχίες και οι υπό διαμόρφωση, τσακίζουν λαούς και δικαιώματα, μπορεί να υπάρξει «ισότιμη συνεργασία» χωρίς να θιγεί η ρίζα των προβλημάτων, η ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, ο καπιταλισμός όπου το κεφάλαιο ελέγχει την οικονομία.

... και ο μονόδρομος της ρήξης

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που αποδεικνύει και με την επιλογή των συνομιλητών του, σοσιαλδημοκρατών διαχειριστών του συστήματος, είναι ότι ψάχνει ιμπεριαλιστικούς συμμάχους για να εμφανιστεί ως αξιόπιστη για το κεφάλαιο διαχειριστική λύση. Οσο για τα «πρότυπά» του, τη Βραζιλία και την Αργεντινή, η «ανάπτυξη» που πρόσφεραν είναι ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία σε μονοπωλιακούς ομίλους, κάποια ψίχουλα και πολιτικές διαχείρισης της φτώχειας για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια του λαού. Η εκμετάλλευση του λαού από τους καπιταλιστές στη Βραζιλία καλά κρατεί σε μια χώρα πάμπλουτη όπου ο λαός υποφέρει. Τα εκατομμύρια των εργαζομένων, ανέργων, αποκλεισμένων που επιβιώνουν στις παραγκουπόλεις, τα εκατομμύρια ανθρώπων στα όρια της απόλυτης εξαθλίωσης αποδεικνύουν ότι η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το «θερμοκήπιο» της καπιταλιστικής ανάπτυξης που φέρνει νέες κρίσεις και νέα δεινά και στη Βραζιλία και στη Ελλάδα και σε κάθε ανεξαιρέτως καπιταλιστική χώρα. Οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα και από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, και να μην «πατήσουν» την «μπανανόφλουδα» του δήθεν «ανθρώπινου καπιταλισμού». Δεν πρέπει να δώσουν «ανάσες» στο σύστημα που παρασάπισε -και μέσω νέων φρούδων ελπίδων που σπέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ- και να οργανώσουν τον αγώνα τους μέσα από ταξικό αγωνιστικό κίνημα, σε συμμαχία με τα άλλα εκμεταλλευόμενα στρώματα ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων, για αποδέσμευση από κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, για τη δική τους λαϊκή εργατική εξουσία, που θα θέσει την οικονομία στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σταθερά στον αγώνα για την ανατροπή

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, από τη στιγμή ξεσπάσματος της καπιταλιστικής κρίσης, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου αντεργατική επίθεση. Κυβέρνηση και τρόικα, για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, ξεζουμίζουν τα λαϊκά στρώματα, φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στο λαό, υπερασπίζονται με κάθε μέσο τα συμφέροντα των μονοπωλίων, βαθαίνουν τις αντεργατικές - αντιλαϊκές ανατροπές. Ετσι, μετά την ψήφιση του τελευταίου νόμου (3ο μνημόνιο), από την 1/1/2013 περικόπτονται εκ νέου οι συντάξεις από 5% έως 20%, καταργείται το υπόλοιπο της 13ης και 14ης σύνταξης, μειώνονται τα εφάπαξ, σε ομάδες ασφαλισμένων αυξάνονται οι εισφορές. Η σύνταξη, μετά από μια ολόκληρη πενταετία (2009 - 2013) επώδυνων παρεμβάσεων, μετατρέπεται σε προνοιακό βοήθημα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, η μέση σύνταξη που αποδίδεται - σε δωδεκάμηνη βάση - δεν ξεπερνά τα 542 ευρώ! Πάνω σε αυτό το ποσό, θα επιβληθούν οι νέες μειώσεις από την αρχή του έτους, που σε συνδυασμό με νέες παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί, όπως η ενοποίηση και ο νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, ο στραγγαλισμός του ΕΟΠΥΥ και η παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, δίνουν τη χαριστική βολή στη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.

Την επίθεση στο συνταξιοδοτικό συμπληρώνουν οι παραπέρα ανατροπές που επιβλήθηκαν στις εργασιακές σχέσεις, με την εκ νέου υπονόμευση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, την κατάργηση του 5ήμερου, 8ωρου, 40ωρου, την επιχείρηση κατάργησης και της κυριακάτικης αργίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, το διακεκομμένο ωράριο και στα μεγάλα καταστήματα συνεχούς λειτουργίας. Ταυτόχρονα, λύνονται τα χέρια των επιχειρηματιών για ελεύθερες και φθηνές απολύσεις με τη νέα, μέσα σε τρία χρόνια, μείωση των αποζημιώσεων, αλλά και τη νομοθέτηση εκ μέρους του αστικού κράτους των κατώτερων μισθών και ημερομισθίων που βάζει ταφόπλακα στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και συνολικά στις Συλλογικές Συμβάσεις με τους εργοδότες.

Η πεντάχρονη αυτή επίθεση και το περιεχόμενο των ανατροπών επιβεβαιώνει περίτρανα ότι δεν πρόκειται για αποσπασματικά μέτρα, αλλά για μελετημένες και στοχευμένες παρεμβάσεις, που συνιστούν μια συνολική στρατηγική εξόδου από την κρίση για λογαριασμό μιας χούφτας καπιταλιστών που ιδιοποιούνται όλο τον πλούτο και το μόχθο των λαϊκών στρωμάτων. Αυτή είναι η απάντηση του κεφαλαίου στην κρίση που δημιούργησε το ίδιο σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Γι' αυτό, η εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να περιοριστούν σε μεμονωμένους και αποσπασματικούς αγώνες ενάντια στο ένα ή άλλο μέτρο, να μη συρρικνώσουν την πάλη τους, σε αποσπασματικές «λύσεις» - που έτσι και αλλιώς είναι δύσκολο και να επιτευχθούν σε συνθήκες κρίσης - αλλά να αντιπαραβάλλουν τη δική τους ολοκληρωμένη στρατηγική υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων τους. Τώρα, είναι η ώρα για να τεθεί το ζήτημα της πάλης όχι μόνο ενάντια στις συνέπειες του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος, αλλά των ίδιων των βαθύτερων αιτιών που τις γεννούν. Της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και ιδιοποίησης στα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Σε έναν τέτοιο αγώνα, στο έδαφος της υπεράσπισης των άμεσων και ζωτικών συμφερόντων και επιβίωσης του λαού, καλεί σήμερα την εργατική τάξη, τ' άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα το ΚΚΕ, αυτό το δρόμο φωτίζουν οι Θέσεις του για το 19ο Συνέδριο του Κόμματος. Σε αυτό το δρόμο, οι κομμουνιστές θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα και το νέο χρόνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ