Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο κύριος καθηγητής και η δημοκρατία

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ταυτόχρονα όμως με τη στάση αυτή τέθηκε και το θέμα της γενικότερης αντιμετώπισης εκ μέρους της ηγεσίας του ΚΚΕ του Συντάγματος και των αστικοδημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών... σε μια εποχή νομοτελειακής έντασης του αυταρχισμού και σοβαρών κινδύνων ευρύτερης αντιδημοκρατικής εκτροπής είναι τόσο δύσκολο να κατανοήσει η ηγεσία του ΚΚΕ την αναγκαιότητα υπεράσπισης και του παραμικρού ακόμη αστικοδημοκρατικού κεκτημένου»; Να που ο κύριος καθηγητής ξανακτύπησε από την «Εφημερίδα των συντακτών». Το ΚΚΕ ξανακτύπησε ο συγγραφέας των παραπάνω Γ. Ρούσης, διανθισμένα με τσιτάτα των κλασικών του Μαρξισμού, αποσπασμένα όχι μόνο από την ιστορική εποχή που γράφτηκαν, αλλά και από τις συγκεκριμένες συνθήκες καθώς και ολόκληρα τα έργα των κλασικών που αναφέρονται τα τσιτάτα. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Αλλωστε, ο κύριος καθηγητής είναι αυθεντία. Τόσο αυθεντία, που εγκαλεί το ΚΚΕ ότι δεν υπερασπίζεται το αστικό Σύνταγμα. Αντιπαράθεση από θέσεις αστών στο ΚΚΕ. Και μάλιστα στο συγκεκριμένο άρθρο το συνδυάζει με κριτική του ΚΚΕ στον ΣΥΡΙΖΑ. Και με τον ΣΥΡΙΖΑ ο κύριος καθηγητής; Ανάλογη κριτική έκανε και το «ΠΡΙΝ», εφημερίδα του ΝΑΡ, στο ΚΚΕ, ότι με την κριτική του διαστρεβλώνει τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας πατήματα στους αστούς. Με τον ΣΥΡΙΖΑ, κύριε καθηγητά, ή με την αστική σιγουριά της ακαδημαϊκής ζεστασιάς; Αλλά πάει πολύ να εγκαλεί το ΚΚΕ ότι δεν υπερασπίζεται της λαϊκές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Οχι μόνο των αστικών θεσμών, στους οποίους αναφέρεται ο κύριος καθηγητής, αλλά πρώτ' απ' όλα στους τόπους δουλειάς όπου διαφεντεύει η δικτατορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, για την οποία ο κύριος καθηγητής και το Σύνταγμά του κάνουν «μούγκα». Γιατί το ΚΚΕ δεν είναι απλά στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης και διεύρυνσης των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, αλλά ως μέτωπο πάλης τα συνδέει με την πάλη για την ανατροπή της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής, καλώντας το λαό να παλέψει όχι μόνο ενάντια στην κρατική καταστολή, αλλά για δημοκρατία πρώτ' απ' όλα στους τόπους δουλειάς, καλώντας τους εργαζόμενους να τον επιβάλουν, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα το μέτωπο ενάντια στην κρατική καταστολή. Αλλά και στα λαϊκά δικαιώματα, το ΚΚΕ έχει καταθέσει νομοσχέδια για την κατάργηση των μνημονίων, για την προστασία των ανέργων, κ.λπ. Τα ξέρει ο κύριος καθηγητής, αλλά φαίνεται πως για άλλα νοιάζεται...

Αδεια παραμονής - εμπόρευμα

Καθαρά ταξικό ζήτημα αναδεικνύεται και η απόκτηση του δικαιώματος της ιθαγένειας, η οποία -όπως όλα στον καπιταλισμό- μετατρέπεται σε εμπόρευμα. Την αλήθεια αυτή επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πρόκειται να φέρει ειδική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή με την οποία θα χορηγούνται άδειες παραμονής πολυετούς διάρκειας, τουλάχιστον δέκα χρόνων, στην Ελλάδα σε όσους αλλοδαπούς αγοράσουν ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ! Η ρύθμιση αυτή επιδιώκεται να λειτουργήσει ως κίνητρο για επενδύσεις στην εγχώρια αγορά ακινήτων από ξένους, υπηκόους τρίτων χωρών και γι' αυτό θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για «τη διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις», που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες. Δε φαντάζεται λοιπόν κανείς ότι αυτό θα ωφελήσει μετανάστες και πρόσφυγες που πάμπτωχοι και κυνηγημένοι από τις πατρίδες τους αναζητούν εδώ καλύτερη τύχη, και θα τη βρουν αγοράζοντας ακίνητα 300.000 ευρώ... Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νομοσχέδιο για την τροποποίηση, σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση, του «νόμου Ραγκούση» για τη χορήγηση ιθαγένειας σε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες. Στην κυβέρνηση δεν αρκεί ότι οι άνθρωποι αυτοί ζουν και δουλεύουν για πολλά χρόνια στη χώρα, αλλά θέλει να βάλει πιο αυστηρά κριτήρια σε βαθμό που ελάχιστοι να αποκτούν το δικαίωμα της ιθαγένειας. Αρκεί να σημειωθεί ότι σχεδιάζει να καθιερώσει σύγχρονο... τεστ ιθαγένειας και συγκεκριμένη κατηγορία κριτηρίων, τα οποία θα χρησιμεύουν «στη διαπίστωση της κοινωνικής, πολιτικής και πολιτισμικής ενσωμάτωσης των αλλοδαπών μεταναστών στον κοινωνικό βίο και το αξιακό πλαίσιο της χώρας μας»! Τέτοια τεστ βέβαια είναι αδιανόητα για τους έχοντες και κατέχοντες, οι οποίοι μαζί με τα ακίνητα, αγοράζουν και ιθαγένεια και πλήρη ασυλία. Αντίθετα, στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της φτώχειας δεν αναγνωρίζονται δικαιώματα και βρίσκονται σε διαρκή διωγμό...

Εξαιρούνται οι ... εξαιρέσεις!

Πολλοί και διάφοροι - από την ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ), μέχρι βουλευτές όπως ο Π. Κουρουπλής του ΣΥΡΙΖΑ - κρατούσαν το αναπηρικό κίνημα για μήνες σε αναμονή με την «προσδοκία» ότι οι ανάπηροι κι οι χρόνια πάσχοντες θα εξαιρεθούν από τα αντιλαϊκά μέτρα. Αυτό αντικειμενικά αδυνάτισε και την αγωνιστική παρέμβαση των αναπήρων. Ωστόσο, τα μέτρα ανακοινώθηκαν, μπήκε μπροστά η εφαρμογή τους και το αποτέλεσμα είναι πως οι εξαιρέσεις ...εξαιρέθηκαν. Δηλαδή, οι αναπηρικές συντάξεις χιλιάδων ανθρώπων θα υποστούν τις προβλεπόμενες 5% - 20% μειώσεις, εκτός από αυτές των παραπληγικών - τετραπληγικών.

Φυσικά και τα άτομα με αναπηρία κι οι χρόνια πάσχοντες έχουν αυξημένες ανάγκες -δεδομένου κι ότι αναγκάζονται να πληρώνουν για τα πάντα- και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται. Ωστόσο, πού οδηγεί η λογική να εξαιρεθεί κάθε κατηγορία ξεχωριστά; Μόνο στη διάσπαση και τον κατακερματισμό και εντέλει στην εξαθλίωση. Διότι, και οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι και τα νέα ζευγάρια έχουν ανάγκες που συντρίβονται, ενώ κάθε οικογένεια ανάπηρου είναι αντιμέτωπη με τις συνέπειες των βάρβαρων μέτρων. Και με αυτή την έννοια πρέπει να αγωνίζονται σε συντονισμό με το εργατικό και το λαϊκό κίνημα.

Ομως οι «εξαιρέσεις» και οι συνδιαλλαγές με την πολιτική ηγεσία βόλευαν την ηγεσία της ΕΣΑμεΑ, που έχει χαρακτηρίσει αναγκαία τα επώδυνα μέτρα και έχει ευχηθεί στους τρεις τελευταίους πρωθυπουργούς «καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο τους»!

Σιγοντάρει τη Χρυσή Αυγή η κυβέρνηση

Την προηγούμενη Πέμπτη, τραμπούκοι της Χρυσής Αυγής απείλησαν οικογένεια μεταναστών, που ζουν και εργάζονται πάνω από 10 χρόνια στη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης, ότι αν δεν εγκαταλείψουν το σπίτι τους σε ένα μήνα, θα τους το κάψουν. Επιπλέον, έβρισαν κι απείλησαν και τους γείτονες που βγήκαν από τα σπίτια τους, ζητώντας εξηγήσεις για το περιστατικό. Ανάλογες απειλές εκτόξευσαν όλο το προηγούμενο διάστημα εναντίον και άλλων μεταναστών, χώρια τους βιοπαλαιστές που ξυλοφόρτωσαν. Αποτέλεσμα, σήμερα πολλοί εργοδότες να απειλούν μετανάστες που εργάζονται γι' αυτούς να δέχονται ακόμα λιγότερα μεροκάματα, ακόμα χειρότερες συνθήκες εργασίας, ειδαλλιώς θα φωνάξουν τον «μπαμπούλα» της Χρυσής Αυγής. Κοντά σε αυτά, διανομές τροφίμων και αιμοδοσίες που διοργανώνει «μόνο» για Ελληνες, η προσπάθειά της να διχάσει Ελληνες και μετανάστες γονιούς για ποια παιδιά δέχονται στους παιδικούς σταθμούς, οι επιθέσεις της με απειλές, ρόπαλα, μαχαίρια ενάντια σε μαθητές και εργάτες, που καλούσαν σε εξαγγελθείσες απεργίες. Συν την πιο πρόσφατη εξέλιξη (σ.σ. σχετικό ρεπορτάζ στη σημερινό ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ), την ευθεία στόχευση πλέον και εναντίον μεταναστών που δικαιούνται, βάσει και διεθνών συνθηκών, ανθρωπιστικής προστασίας.

Η οργάνωση δείχνει πλέον ανοιχτά το πραγματικό αποκρουστικό πρόσωπό της, ως ενός ύπουλου τρομοκρατικού και αντικομμουνιστικού μηχανισμού, που χρησιμοποιείται ενάντια στους νέους και τους εργαζόμενους που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Αέρα στα πανιά τής δίνουν μια σειρά παράγοντες του αστικού καθεστώτος, που στο πρόσωπό της βρίσκουν ένα αποτελεσματικό εκτελεστικό όργανο για μια σειρά σκοπούς τους (εύρεση πειθήνιων εργατών δίχως διεκδικήσεις, αγώνες). Τους χρυσαυγίτες σιγοντάρει η κυβέρνηση με μια σειρά συγκεκριμένες ενέργειες: Στοχοποίηση των μεταναστών (και όχι των κυκλωμάτων που λυμαίνονται το κέντρο της πόλης) ως υπαίτιων για την κατάντια του. Δηλώσεις για «ανακατάληψη των πόλεων», επιχειρήσεις - «σκούπα», φυλακίσεις μεταναστών, που σηματοδοτούν το «δίκαιο» του μαύρου μετώπου τους. Ανοχή στις βιαιοπραγίες της οργάνωσης, συλλήψεις μεταναστών που καταγγέλλουν ξυλοδαρμό τους. Χαρακτηρισμό των εργατικών αγώνων ως «ακραίων», αντιμετώπιση απεργών με άγρια καταστολή. Με απαντήσεις που δίνει η κυβέρνηση στη Βουλή σε μια σειρά ζητήματα που θέτει ο ναζιστικός οργανισμός (μέσω ερωτήσεων), μια για τους παιδικούς σταθμούς, μια για τους μετανάστες, που και αυτοί δικαιούνται προστασίας.

Ειδικά η καλλιέργεια της λογικής ότι «η Χρυσή Αυγή είναι ένα κοινοβουλευτικό κόμμα όπως όλα τα άλλα και πρέπει να σεβόμαστε το θεσμικό της ρόλο» είναι επικίνδυνη και εγκληματική. Η «θεσμική» αντιμετώπισή της οδηγεί στη νομιμοποίηση της εγκληματικής της δράσης. Είναι επικίνδυνη, ειδικά για πιο ευάλωτες και αδιαμόρφωτες συνειδήσεις, ιδίως για τους νέους ανθρώπους που τους έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου (φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες, «αριστεροί») με την άθλια εξίσωση φασισμού με κομμουνισμό, την εξίσωση των θυτών με τα θύματα. Λαός και νεολαία μπορούν να τους αποκαλύψουν, να τους απομονώσουν, να τους αντιμετωπίσουν. Πολιτικά, μέσα από το ίδιο το εργατικό, λαϊκό κίνημα και τους φορείς του, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές. Η Χρυσή Αυγή πρέπει να πάρει οργανωμένη μαζική πολιτική απάντηση από το λαϊκό κίνημα. Καμία ενέργειά τους αναπάντητη. Είτε δέρνουν μετανάστες, είτε παρελαύνουν, είτε επιτίθενται σε εργαζόμενους. Είτε ντύνονται φιλάνθρωποι, είτε «ράμπο». Με μαζική καταδίκη από συνελεύσεις εργατών, σωματείων, εργατικών κέντρων, συλλόγων κάθε είδους, προσφυγή και στη Δικαιοσύνη για εγκληματικές πράξεις. Αποκάλυψη στη νεολαία με ιδεολογικά, ιστορικά επιχειρήματα του ρόλου του φασισμού, των ταγμάτων εφόδου. Με βαθιά απομόνωσή τους.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Χρεοκοπούν τους λαούς για τα κέρδη των μονοπωλίων...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΚΑΙ ΤΟ ...ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΗΣ «Ντόιτσε Μπανκ» έβγαλε έναν ακόμα χρησμό - μέσω ενός διευθύνοντος συμβούλου: «Καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν θα χρεοκοπήσει»...

Μόνο που - όπως οι περισσότεροι χρησμοί - μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς τρόπους. Γιατί το... «καμία χώρα» δε σημαίνει απαραίτητα ότι δε θα χρεοκοπήσει και «κανένας λαός».

Αλλωστε, αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος τους. Να υπάρξουν «ισχυρές χώρες» (μετάφραση: Ισχυρό, κερδοφόρο κεφάλαιο) και ανίσχυροι, υποταγμένοι, χωρίς δικαιώματα λαοί.

ΜΠΟΡΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ άλλα (κυρίως όσα αφορούν σε παροχές προς τον κόσμο) η κυβέρνηση να καθυστερεί, να μπουρδουκλώνεται και να μπερδεύεται. Ομως, σε όσα «βολεύουν» τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις είναι ταχύτατη.

Το υπουργείο Εργασίας φρόντισε να βγάλει ήδη όλες τις εγκυκλίους για περικοπές σε μισθούς και αποζημιώσεις και μάλιστα να κάνει τα πράγματα και ...λίγο χειρότερα από όσο προβλεπόταν αρχικά.

Είπαμε, το κράτος που άπαντες λοιδορούν ως... «δυσκίνητο», «γραφειοκρατικό» και «αναχρονιστικό» μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Αρκεί να υπάρχει καλή θέληση.

Κι όταν πρόκειται για την «ανταγωνιστικότητα», δηλαδή την ενίσχυση της εκμετάλλευσης, τότε θέληση υπάρχει και με το παραπάνω.

ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΓΕΙΑΣ της προκοπής ίσως να μην έχει ο περίφημος ΕΟΠΥΥ, «χαρατσώνει» τους ασφαλισμένους, ετοιμάζεται να αυξήσει τις εισφορές, βοηθάει τους κερδοσκόπους της Υγείας. Ομως, πρέπει να παραδεχθούμε ότι ...απλοποιεί τη ζωή μας.

Εφεξής για τα ραντεβού με τους γιατρούς θα πληκτρολογούμε στα τηλέφωνα μόνο τρεις αριθμούς αντί για πέντε!!! Μιλάμε για πραγματική αναβάθμιση της καθημερινότητας.

Ετσι, πολύ πιο εύκολα θα μπορεί ο κόσμος να διαπιστώσει πως δεν υπάρχουν γιατροί, πως πρέπει να περιμένει για μήνες προκειμένου να εξεταστεί και γενικώς το χάλι που υπάρχει.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αντιδραστικά και χρεοκοπημένα ιδεολογήματα

Γρηγοριάδης Κώστας

Αποτελεί βάναυση πρόκληση και ύβρη να ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός ότι «αν δεν υπάρχουν επιχειρήσεις, δε θα υπάρχουν ούτε εργαζόμενοι», την ίδια στιγμή που 1,5 εκατομμύριο άνεργοι έχουν απολυθεί ακριβώς από τις επιχειρήσεις που αποθεώνει. Θέλει επίσης μεγάλα αποθέματα θράσους να διακηρύσσει ότι ο επιχειρηματίας, δηλαδή ο καπιταλιστής, «είναι αυτός που παράγει πλούτο, αυτός που δημιουργεί θέσεις εργασίας, φτιάχνει ευημερία, δημιουργεί πρόοδο για όλον τον κόσμο», την ίδια στιγμή που αυτό που αποδεικνύεται κραυγαλέα από την ίδια τη ζωή πως το μόνο που «παράγουν» οι καπιταλιστές είναι ανεργία, φτώχεια, πείνα, εξαθλίωση για το λαό, ιδιοποιούμενοι ταυτόχρονα τον πλούτο που παράγει η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Είναι αδίστακτη διαστρέβλωση και κακοποίηση της ιστορικής πραγματικότητας να υποστηρίζει ανερυθρίαστα ότι «πουθενά δεν θα βρείτε στην ιστορία ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία χωρίς να ανθίσει το δικαίωμα να επιχειρήσεις, το "επιχειρείν"», όταν έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι ο καπιταλιστής «επιχειρεί», μόνο όταν θέλει να εκμεταλλευτεί την εργατική δύναμη και να αποκομίσει υπερκέρδη από την υπεραξία, δηλαδή από την απλήρωτη εργατική δύναμη. Το κεφάλαιο που έχει στο θησαυροφυλάκιο του δεν «γεννάει» λεφτά αν δεν περάσει υποχρεωτικά από τη φάση της παραγωγής, δηλαδή της (υπερ)εκμετάλλευσης της ζωντανής εργασίας. Εχει όντως δίκιο όταν λέει ότι «ο επιχειρηματίας, αρέσει - δεν αρέσει σε ορισμένους, είναι ο πρωταγωνιστής της ανάπτυξης σε κάθε εποχή», αλλά είναι φανερό ότι εννοεί την καπιταλιστική ανάπτυξη, που έχει αποδειχθεί σε όλες τις φάσεις της σε μια ζωντανή κόλαση για το λαό. Η λύτρωση του λαού από αυτή θα γίνει μόνο αν αποφασίσει να ακολουθήσει το δρόμο της ανάπτυξης που υπηρετεί τα δικά του συμφέροντα και ανάγκες, με κατάργηση των μονοπωλίων και ανατροπή της εξουσίας τους από μια λαϊκή εξουσία.

Πλήρης ξεπεσμός

Προβλέψιμη μεν, εξοργιστική δε η τοποθέτηση της ΔΗΜΑΡ απέναντι στο έγκλημα που διαπράττεται απ' το κράτος του Ισραήλ, με τις πλάτες των ιμπεριαλιστών συμμάχων του, σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Σε ανακοίνωσή της μιλά για «ισραηλοπαλαιστινιακή σύγκρουση» και τσουβαλιάζει θύτες και θύματα, αναφέροντας πως «οι αεροπορικές επιδρομές από το Ισραήλ και οι ρουκέτες από τη Γάζα το μόνο που κάνουν είναι να αυξάνουν τα θύματα στον άμαχο πληθυσμό»!

Ο ξεπεσμός της κυβερνώσας αριστεράς επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά. Είχε προηγηθεί η Λιβύη, όπου αξίωνε απ' την ελληνική κυβέρνηση να πάρει μέρος στην επέμβαση έτσι ώστε να κατοχυρώσει δικαιώματα στο μοίρασμα της λείας για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης. Οσο για την Παλαιστίνη, καλεί το λύκο να φυλάει τα πρόβατα, την ΕΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να παρέμβουν άμεσα και να επιβάλουν την κατάπαυση του πυρός»... Ούτε μια λέξη καταδίκης του κράτους τρομοκράτη που δολοφονεί τον παλαιστινιακό λαό. Ούτε μία λέξη συμπαράστασης στον χειμαζόμενο εδώ και δεκαετίες παλαιστινιακό λαό, ούτε μια νύξη για τους ιμπεριαλιστές και το κράτος του Ισραήλ, που ευθύνονται απόλυτα για το γεγονός ότι παραμένει δίχως πατρίδα, υπό κατοχή, σε αποκλεισμό, στερούμενος βασικά αγαθά. Κατόπιν όσων αναφέρει και όσων δεν αναφέρει η ανακοίνωσή της, είναι δώρο άδωρο η κατάληξή της, όπου η ΔΗΜΑΡ ζητά να στηριχθεί το αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής στη ΓΣ του ΟΗΕ για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, όταν τους εξισώνει με το Ισραήλ.

«Φρέσκια ματιά» η «φάρμα των ζώων»!

Να δουν τη «φάρμα των ζώων» στέλνει η Διεύθυνση Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας εκπαιδευτικούς και μαθητές, θεωρώντας μάλιστα ότι είναι, ούτε λίγο ούτε πολύ, ιδανική επιλογή. «Θεωρώ το έργο "Η φάρμα των ζώων" πολύ επίκαιρο, καθόσον πραγματεύεται σχέσεις ελευθερίας/ανελευθερίας με μία φρέσκια ματιά, αρκετά κοντά στις αντιλήψεις των μαθητών μας», σημειώνει η υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας καλώντας τους εκπαιδευτικούς να πάνε τα παιδιά στην παράσταση.

Το ερώτημα είναι τι ακριβώς ήταν αυτό που ενθουσίασε όσους προτρέπουν τα παιδιά να δουν το συγκεκριμένο έργο και το ξεχωρίζουν σαν επιλογή. Το μήνυμα ότι οι ανατροπές οδηγούν σε συμβιβασμό, το οποίο με αριστοτεχνική πένα (στην υπηρεσία όμως του συστήματος στις πιο σκοτεινές πτυχές του) ο Οργουελ στέλνει; Οτι δεν υπάρχει ελπίδα για το καλύτερο, όπως ξεκάθαρα δηλώνει το έργο;

Οσο για τη φρέσκια ματιά, αυτή είναι βγαλμένη από άλλες σκοτεινές δεκαετίες που κυνηγούσαν τους κομμουνιστές και τους αριστερούς ενώ τύποι σαν τον συγγραφέα του έργου, επιστρατεύονταν όχι μόνο για να προσφέρουν υπηρεσίες με την πένα τους αλλά και δίνοντας λίστες με ονόματα. Υποταγμένους στο σύστημα ανθρώπους θέλουν να φτιάξουν, υποβιβασμό της κοινωνίας στους νόμους της φύσης με το δίκιο του ισχυρού πρεσβεύουν, γι' αυτό ενθουσιάστηκαν με το συγκεκριμένο έργο και το επιβάλλουν ούτε λίγο ούτε πολύ ως επιμορφωτικό σεμινάριο...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με προβιά «χορηγού» οι φονιάδες των λαών

Κολυμπήθρα για τα αιματοβαμμένα χέρια τους θέλουν τα σχολεία οι φονιάδες των λαών που, κοντά σε άλλους χορηγούς, ντύθηκαν κι αυτοί σωτήρες της Παιδείας. Ο λόγος για την τουλάχιστον προκλητική κίνηση να σταλεί στα σχολεία του Νομού Χανίων και στους συλλόγους εκπαιδευτικών έγγραφο με αποστολέα το «Πεδίο Βολής Κρήτης», με το οποίο οι ΝΑΤΟικοί δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε χορηγίες στα σχολεία. Ως «όρος» τίθεται οι «ευεργετημένοι» να στείλουν δημόσια ευχαριστήρια, μέσω των τοπικών ΜΜΕ, προς το ΝΑΤΟ, το Πεδίο Βολής και Γερμανούς στρατιώτες του ΝΑΤΟ που αυτό το διάστημα εκπαιδεύονται στο Πεδίο Βολής.

Η συγκεκριμένη χορηγία δεν έρχεται τυχαία, σε μία εποχή που τα επιτελεία ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ζεσταίνουν τις μηχανές τους για επέμβαση σε βάρος της Συρίας και του Ιράν. Σε μία περιοχή που υπολογίζουν στο παιχνίδι τους, όπου υπάρχουν οι εγκαταστάσεις της Σούδας και οι οποίες χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο των διευκολύνσεων που παρέχουν συστηματικά και διαδοχικά στους ιμπεριαλιστές συμμάχους οι ελληνικές κυβερνήσεις. Σήμερα, με ένα μικρό ψυγείο, δύο εκτυπωτές και χαρτί εκτύπωσης νομίζουν ότι θα εξαγοράσουν το χανιώτικο λαό που χρόνια τώρα δεν έπαψε να δηλώνει «ανεπιθύμητοι» στους φονιάδες των λαών που εγκαταστάθηκαν εκεί.

Σκέφτηκαν οι ΝΑΤΟικοί ότι θα βρουν τα σχολεία «στην ανάγκη» και θα τους δεχτούν πανηγυρικά σε αντάλλαγμα τα αυτονόητα για τη λειτουργία τους. Οτι θα βαδίσουν - όπως και άλλοι πριν από αυτούς - στο έδαφος που έστρωσε η ευρωενωσιακή πολιτική στην Παιδεία, στην πολιτική της υποχρηματοδότησης και αποθέωσης των χορηγών, για να ξεχάσει ο λαός τα εγκλήματα που έκαναν και να προχωρήσουν ατάραχοι στα νέα που ετοιμάζουν. Οτι θα πατήσουν στις πραγματικές ελλείψεις, που οι κυβερνήσεις καταδικάζουν τα σχολεία, για να ποδοπατήσουν συνειδήσεις. Το σχολείο άλλωστε - και το γνωρίζουν καλά όσοι βρίσκονται απέναντι από το λαό, στους διάφορους μηχανισμούς του συστήματος - δεν διαπαιδαγωγεί μόνο τα παιδιά, δηλαδή το αύριο, αλλά και τους γύρω από αυτά. Η προσφορά δεν έγινε δεκτή από μια σειρά σχολεία, που αρνήθηκαν τη συνεργασία με τους φονιάδες των λαών. Υπήρξαν όμως και διοικήσεις σχολείων που, εφαρμόζοντας ουσιαστικά την άμεση ή έμμεση κατά περίπτωση προτροπή των κυβερνώντων να λειτουργούν τα σχολεία με οποιοδήποτε τρόπο, φτάνει να μην υπάρχουν «ενοχλητικές» διεκδικήσεις για πραγματική Παιδεία, δημόσια και δωρεάν.

Η πρόκληση του ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν γελά κανέναν για τον ξεκάθαρο ρόλο της πολεμικής μηχανής που είναι βουτηγμένη στο αίμα των λαών αλλά αντίθετα εξοργίζει ακόμα περισσότερο. Ερχεται να προστεθεί στην ιμπεριαλιστική προπαγάνδα που ξεδιπλώνεται τόσα χρόνια με διάφορες μορφές ως αναπόσπαστο κομμάτι της υπόλοιπης δράσης του. Για όποιον πραγματικά θέλει την ειρήνη, την πραγματική πρόοδο, να επικρατήσει το δίκιο πάνω από τα τεράστια συμφέροντα, ο δρόμος οδηγεί σε ένα ταξικό κίνημα ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που γεννά και τον πόλεμο, ενάντια στην εξουσία που την αναπαράγει.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ