Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αναλύσεις πρώην υπουργών Παιδείας...

Γρηγοριάδης Κώστας

Στο «Βήμα» της Κυριακής αρθρογράφησε ο πρώην υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Παπαδήμου , Γ. Μπαμπινιώτης, και στην «Καθημερινή» της Κυριακής η πρώην υπουργός Παιδείας της ΝΔ , Μ. Γιαννάκου. Είχαν διαφορετικό θέμα στα άρθρα τους. Ο πρώτος εκθείαζε τις «αλλαγές» που έκανε η κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ στο νόμο - πλαίσιο, χωρίς βέβαια ν' αλλάζει τίποτα απ' τους στόχους για το Πανεπιστήμιο ΑΕ. Η δεύτερη έκανε μια ανάλυση για την έννοια της αριστείας στον ακαδημαϊκό χώρο, ενώ και οι δύο είχαν «αναφορά» στις θητείες τους...

Η αριστεία, όπως την εννοούν η κυβέρνηση και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν έχει καμία σχέση με το νόημα της λέξης. Η αριστεία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις επιθυμίες που έχουν κάθε φορά οι επιχειρήσεις, σ' αυτή την κατεύθυνση επιβραβεύεται η αριστεία.

Ο νόμος - πλαίσιο με τις «διορθώσεις» της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ δεν αλλάζει κατεύθυνση, θέλει ακριβώς αυτό: Απόλυτη σύνδεση πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, μια μεγάλη μάζα με πτυχία χωρίς αξία και μια μικρή ελίτ «αρίστων» που βάζουν το μυαλό τους να δουλεύει όχι για την ανάπτυξη της επιστήμης, αλλά για τα κέρδη των επιχειρήσεων που θα επενδύουν στο πανεπιστήμιο και θ' αγοράζουν πατέντες. Οι δύο πρώην υπουργοί Παιδείας δεν έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα μ' αυτή την κατεύθυνση... Αλίμονο...

Συντονίζουν την προπαγάνδα τους ...

Εντείνεται η προπαγάνδα των αστικών μέσων ενημέρωσης που θέλουν να ρίξουν όλο το βάρος για την περιβόητη «κρίση χρέους» (σ.σ.: που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά η καπιταλιστική οικονομική κρίση) στους ίδιους τους εργαζόμενους και μάλιστα σε ορισμένους δημόσιους υπάλληλους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τελευταίο κύριο άρθρο της «Καθημερινής της Κυριακής», όπου αναφέρεται: «Οι Ελληνες φορολογούμενοι έχουν πληρώσει επί δεκαετίες άχρηστους δημόσιους οργανισμούς και φορείς, κατ' εξακολούθησιν "άρρωστους" ή παραβατικούς δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι ουδέποτε απομακρύνονται, και πλαστές ή αδικαιολόγητες συντάξεις και επιδόματα. Προφανώς και φταίνε οι ίδιοι οι πολιτικοί για την απερίγραπτη σπατάλη και διαφθορά που μας έφερε στο σημερινό χάλι. Τώρα όμως αυτοί πρέπει να πάρουν επιτέλους τις αποφάσεις τους χωρίς ταμπού και δισταγμούς».

Μας λένε, δηλαδή, ότι κύριος παράγοντας ευθύνης για τη σημερινή οικονομική κρίση είναι το «κακό» κράτος και οι κακοί δημόσιοι υπάλληλοι. Τι δε λένε, όμως;

... για να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες

Οτι, πρώτον, τα φαινόμενα δεν αφορούν όλους τους δημόσιους υπάλληλους, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι σκληρά εργαζόμενοι. Δεύτερον, ότι αυτή την κατάσταση στο Δημόσιο («σπατάλη και διαφθορά») και με τις «πλαστές ή αδικαιολόγητες συντάξεις», δεν τη διαμόρφωσαν γενικά κάποιοι ...«πολιτικοί» - όπως αναφέρει - αλλά συγκεκριμένες κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αυτοί, δηλαδή, που εξακολουθούν να (συν)κυβερνούν και σήμερα. Είναι γέννημα θρέμμα του δικού τους πολιτικού συστήματος, αυτού του συστήματος που οι ίδιοι στηρίζουν ολόπλευρα. Τρίτον, ότι σπατάλη και διαφθορά και κακοδιαχείριση, στο δημόσιο τομέα, υπάρχει σε όλες τις χώρες του κόσμου. Και στις ΗΠΑ και στη Γερμανία και στη Γαλλία, παντού, έχουν κατά καιρούς αποκαλυφθεί σκάνδαλα, στα οποία συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι.

Το ζήτημα της διαφθοράς και της σπατάλης στο δημόσιο τομέα, είναι σύμφυτο με τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης της οικονομίας. Σε μερικές, μάλιστα, χώρες η «διαπλοκή» είναι επίσημο στοιχείο της πολιτικής πρακτικής (π.χ. στις ΗΠΑ, όπου η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων προέδρων ανοιχτά στηρίζεται και χρηματοδοτείται από πολυεθνικές).

Ας σταματήσει, λοιπόν, η «Καθημερινή» να «παίζει» με τη νοημοσύνη των εργαζομένων. Για την κρίση δε φταίνε κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι, ούτε κάποιες «πλαστές συντάξεις», που το ίδιο πολιτικό σύστημα ανέχτηκε. Ακόμη και στο ίδιο το χρέος που οι ίδιοι οι αστοί οικονομολόγοι θεωρούν ως αιτία της κρίσης, αυτά τα ποσά είναι ...σταγόνα στον ωκεανό.

Ο «πελάτης» ασθενής

Ολοι «πιπιλίζουν» τις φράσεις «το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό», «οι ασθενείς δεν είναι πελάτες» κ.λπ. Ωστόσο μόνο το αίτημα για κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε Υγεία και Φάρμακο, εξασφαλίζει πραγματικά τις παραπάνω - κατά τα άλλα - κοινές διαπιστώσεις και παραδοχές. Για παράδειγμα, η ηγεσία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) επιλέγει να διεκδικήσει τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς, με έναν τρόπο που υπογραμμίζει ακριβώς, ότι ο ασθενής είναι «πελάτης», με έναν τρόπο που δεν αμφισβητεί ούτε στο ελάχιστο την κυριαρχία και τον εκβιαστικό ρόλο των φαρμακοβιομηχανιών: Μεταθέτοντας τη «θηλιά» στους ασφαλισμένους και απαιτώντας να πληρώνονται τοις μετρητοίς. Το ίδιο απειλούν ότι θα κάνουν από τις αρχές του Σεπτέμβρη οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί.

Φυσικά και οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί πρέπει να πληρωθούν και μάλιστα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο ΕΟΠΥΥ επίσης πρέπει να χρηματοδοτηθεί γενναία από το κράτος, αφού η ανεργία, η ανασφάλιστη εργασία, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, οι μειώσεις μισθών και οι οφειλές κράτους - εργοδοτών, έχουν «ξετινάξει» τα Ταμεία. Ομως, όποιος ακολουθεί τέτοιες τακτικές και δε στρέφεται ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει το φάρμακο και γενικά την υγεία σε εμπόρευμα, φτάνει να τιμωρεί τους μόνους που δεν ευθύνονται, τα πιο μεγάλα θύματα της πολιτικής των περικοπών και της εμπορευματοποίησης: Τους ασφαλισμένους. Δε βλέπει τους ασφαλισμένους σα συμμάχους των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών ούτε και ότι αυτοαπασχολούμενοι, Ταμεία και ασφαλισμένοι γίνονται όμηροι από τη μια των φαρμακευτικών επιχειρηματικών ομίλων και από την άλλη του κράτους. Δεν ενδιαφέρεται καν για το ότι πέρα από τους φαρμακοποιούς ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους ασφαλισμένους πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Πώς θα πληρώσουν από την τσέπη τους οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι, οι άνεργοι, οι λαϊκές οικογένειες που με το ζόρι τα βγάζουν πέρα, τα άτομα με αναπηρία και οι χρόνια πάσχοντες; Ιδιαίτερα εκρηκτικό είναι το πρόβλημα για τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, γι' αυτούς που η ίδια τους η ζωή εξαρτάται από τη θεραπεία, για την οποία πληρώνουν έως και χιλιάδες ευρώ το μήνα και δεν παίρνουν τίποτα πίσω, για τους πιο φτωχούς κι εξαθλιωμένους.

Τέτοιας μορφής «κινητοποίηση» αφήνει στο απυρόβλητο τους φαρμακευτικούς ομίλους και το κράτος, που είναι οι μοναδικοί υπαίτιοι. Τους φαρμακοβιομήχανους και το κράτος που τους στηρίζει πρέπει να στοχεύουν οι κινητοποιήσεις, ενάντια σ' αυτούς πρέπει να στραφούν τα συντονισμένα «πυρά» όλων των λαϊκών στρωμάτων. Αυτοί εκβιάζουν ότι θα «στεγνώσει» η αγορά από απαραίτητα φάρμακα, αυτοί εμποδίζουν όλο και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού να έχει πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή. Ούτε μία όμως κινητοποίηση του ΠΦΣ δεν έχει προσανατολιστεί να πιέσει τους «εκβιαστές» των λαϊκών στρωμάτων. Θα μπορούσαν να οργανώσουν τον αγώνα τους από κοινού με τους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους, τα ΑμεΑ, αλλά και τους άνεργους, τους νέους ανασφάλιστους και τους χαμηλόμισθους. Με στόχο να πιεστεί η κυβέρνηση και οι επιχειρηματίες σε Υγεία - Φάρμακο, αλλά και για έναν Ενιαίο Κρατικό Φορέα παραγωγής, διανομής, εισαγωγής και έρευνας φαρμάκου, όπου όλοι θα είχαν δωρεάν φάρμακα και οι φαρμακοποιοί θα εργάζονταν με αξιοπρεπείς μισθούς, όρους εργασίας, με όλα τα δικαιώματά τους εξασφαλισμένα.


Ελένη ΜΑΪΛΗ

Για τη σωτηρία τους συστήματος της εκμετάλλευσης...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ αυτή η Αλφα Μπανκ (με το περίφημο εβδομαδιαίο δελτίο της που αναλύει την οικονομία)! Θα περιοριστεί η ύφεση το τρέχον εξάμηνο, μας δηλώνει περήφανη!

Με μερικές... ασήμαντες προϋποθέσεις όμως: Να ρεύσει χρήμα στις τράπεζες μέσω κοινοτικών κονδυλίων και να γίνουν γρήγορα οι αποκρατικοποιήσεις!

Πώς γίνεται κάθε φορά το συμφέρον της Εθνικής Οικονομίας να είναι ταυτόσημο με το συμφέρον των μετόχων των τραπεζών (και των φίλων τους, εφοπλιστών και βιομηχάνων); Παράξενη σύμπτωση.

Οταν μάλιστα συμβαίνει την ίδια αντίληψη να έχει και η εκάστοτε κυβέρνηση, τότε πραγματικά φαίνεται πως η τύχη παίζει περίεργα παιγνίδια. Συμπτώσεις επί συμπτώσεων...

Για όσους πάντως δεν πιστεύουν ότι η τύχη παίζει κάποιο ρόλο σε αυτά τα πράγματα, είναι προφανές ότι μας δουλεύουν χωρίς τέλος και έλεος.

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΣΙΚΑ είδη διατροφής προβλέπει για το επόμενο διάστημα η ένωση των εμπόρων και προφανώς... κάτι ξέρει επί του θέματος.

Φαίνεται ότι για κάποιο περίεργο λόγο οι απελευθερώσεις των αγορών, τα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, οι καταργήσεις των ωραρίων και ο ελεύθερος ανταγωνισμός... δε λειτουργούν!

Κι όμως όλα τα μέτρα που πάρθηκαν σε αυτήν την κατεύθυνση έγιναν με μοναδικό στόχο την ενίσχυση του καταναλωτή μέσω της μείωσης των τιμών.


Γρηγοριάδης Κώστας

Είναι φανερό ότι η πραγματικότητα ολοένα και θα καταστρέφει τις όποιες αυταπάτες μας σερβίρουν με αξιοζήλευτη συχνότητα, τόσο οι κυβερνώντες όσο και τα δελτία ειδήσεων.

Δηλαδή και μικρότεροι μισθοί θα υπάρχουν και μεγαλύτερη ακρίβεια. Δεν μπορούν να ελέγξουν την κρίση τους σε κανένα επίπεδο. Η αγορά, ακόμη και των βασικών αγαθών, γίνεται να αποτελεί εξαίρεση;

Βρήκαν τον «Πρόεδρο του λαού»..;

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ως γνωστόν, οι συμβολισμοί στην πολιτική έχουν μεγαλύτερη αξία ακόμα κι απ' την ίδια την ουσία... Σ' αντίθεση λοιπόν με το ίματζ του Μιτ Ρόμνεϊ (σ.σ. προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων), του χλιδάτου εκατομμυριούχου που πάει στο γραφείο του με ελικόπτερο και κόβει βόλτες με τη θαλαμηγό του στο Μαϊάμι, ο Ομπάμα περνάει τον προεκλογικό χρόνο του με τους απλούς, καθημερινούς ανθρώπους στα πανηγύρια και τις καντίνες, θέλοντας να τους υπενθυμίσει πως δεν έπαψε ποτέ να είναι ένα "παιδί του λαού"... Χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος πήγε στο καλοκαιρινό πανηγύρι του Ντε Μουάν... ανακατεύτηκε με τον κόσμο, έφαγε παγωτό, ήπιε μπύρες...».

Το να φιλοξενεί ένα τέτοιο σχόλιο μία οποιαδήποτε άλλη εφημερίδα θα μπορούσε, ίσως, να περάσει απαρατήρητο. Είναι συνηθισμένο τα αστικά ΜΜΕ να προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους αναγνώστες ότι πρέπει να αξιολογούν τους πολιτικούς όχι από το ταξικό περιεχόμενο της πολιτικής τους αλλά από το αν... κυκλοφορούν και διασκεδάζουν ανάμεσά τους.

Ομως, το ότι το παραπάνω σχόλιο φιλοξενείται στην «Αυγή», πριν δυο μέρες, με τον τίτλο «Ο Πρόεδρος του λαού...» χρειάζεται να σημειωθεί. Δε θα μιλήσουμε περί... συμπάθειας προς Ομπάμα γιατί αυτή έχει αποδειχτεί με πιο σοβαρές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ (βλ. όταν παίνευε τη στήριξη που πρόσφερε η αμερικανική κυβέρνηση στις τράπεζες των ΗΠΑ). Η αλήθεια είναι, πάντως, πως δεν έχει όρια η αφοσίωση με την οποία «Αυγή» και ΣΥΡΙΖΑ πασχίζουν να εξαφανίσουν κάθε ταξική προσέγγιση της πραγματικότητας, να φιλοτεχνήσουν το... «καθημερινό» και «ανθρώπινο» προφίλ εκμεταλλευτών και ιμπεριαλιστών, να κάνουν τελικά ό,τι περνά από το χέρι τους ώστε να μεγαλώνουν τη σύγχυση των εργαζομένων κρύβοντας τη ρίζα (άρα και τη λύση) των προβλημάτων τους...

Ψάχνουν τη συνταγή της εξαπάτησης...

Πυκνώνουν μέρα με τη μέρα τα σενάρια για το πώς θα διαμορφωθεί τελικά το νέο αντιασφαλιστικό πακέτο που ετοιμάζεται να σερβίρει η συγκυβέρνηση στο λαό. Κοινός παρονομαστής όλων είναι οι εκβιασμοί και τα ψευτοδιλήμματα που επιστρατεύουν για να δεχτεί η εργατική τάξη να υποστεί τη νέα ληστεία. Αστοί πολιτικοί, δημοσιογράφοι, αναλυτές, όλοι τους πλέον γράφουν και μιλούν σα να είναι αυτονόητο και... φυσιολογικό να λεηλατηθεί ξανά η ζωή εκατοντάδων χιλιάδων που για χρόνια δουλεύουν σκληρά με την ελπίδα ότι (τουλάχιστον) θα έχουν αξιοπρεπή γηρατειά. Κι ας είναι οι εργαζόμενοι οι μόνοι που συστηματικά πληρώνουν τις εισφορές τους στα Ταμεία, την ώρα που κράτος και μεγαλοεργοδότες τα έχουν βουλιάξει στα χρέη. Κι ας κινδυνεύουν με τη σχεδιαζόμενη αύξηση ορίων ηλικίας ή / και ενσήμων ακόμα και να χάσουν οριστικά τη δυνατότητα να πάρουν σύνταξη αφού η ανεργία, η υποαπασχόληση και τα «λουκέτα» γεννούν καθημερινά σε χιλιάδες τον εφιάλτη της «αιώνιας απασχόλησης» στα σύγχρονα γκέτο για 3 ή 4 ένσημα το μήνα...

... για να θάψουν την Ασφάλιση

Η επίθεση στις συνειδήσεις των εργαζομένων θα ενταθεί με κάθε αγριότητα αλλά και μαεστρία, έτσι ώστε να πείθεται η εργατική τάξη με κάθε τρόπο ότι είναι μοιραίο και αναπόφευκτο να χειροτερεύει η ζωή της. Να παραπλανάται από διάφορα «εναλλακτικά» σενάρια που της παρουσιάζουν και να μη βλέπει ότι ... «εναλλαγές» υπάρχουν μόνο για το πώς ή το πότε θα υποστεί τα βάσανα και τις στερήσεις που γι' αυτή συνεπάγεται η έξοδος από την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό - για παράδειγμα - πως στα «εναλλακτικά» σενάρια που πλέον προωθούνται είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 ή η κατάργηση κάθε δυνατότητας πρόωρης συνταξιοδότησης. Ομως τέτοιες «επιλογές» αποσκοπούν στο να μαθαίνει η εργατική τάξη να διαλέγει πάντα μεταξύ «λύσεων» εξίσου οδυνηρών για την ίδια. «Λύσεων» που θα της επιβάλλουν περισσότερα χρόνια δουλειάς σε συνθήκες που τη σακατεύουν, που εξοντώνουν τη σωματική και ψυχική της υγεία. Να μην πέσουν οι εργάτες στην παγίδα της εξαπάτησης. Να μη δεχτούν να μπει ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Να οργανωθούν και να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο τις κατακτήσεις και το δίκιο τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η διάλυση της Αγροτικής Τράπεζας

Η παραχώρηση της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) στο ιδιωτικό τραπεζικό κεφάλαιο και το ξεπούλημα των κρατικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων που έλεγχε η συγκεκριμένη τράπεζα, μόνο αρνητικές επιπτώσεις θα έχουν για τους εργαζομένους τους, τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και το λαό συνολικότερα. Η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ προχωρά με ταχύτατες διαδικασίες την αποκρατικοποίηση διαλύοντας στην ουσία την Αγροτική Τράπεζα. Οπως ανακοινώθηκε, τα υγιή στοιχεία της παραδίδονται στην Τράπεζα Πειραιώς και τα μη υγιή μένουν στο Δημόσιο. Υγιή στοιχεία αποτελούν τα δάνεια που εξυπηρετούνται, όλα τα περιουσιακά στοιχεία, το ενεργητικό της Αγροτικής Τράπεζας, τα καταστήματα, οι υποδομές της, η γη που είναι υποθηκευμένη, τμήματα εργασιών που είναι κερδοφόρα (Ασφαλιστική, Leasing και άλλα). Μη υγιή στοιχεία χαρακτηρίστηκαν τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται (αυτά που οι δανειζόμενοι αδυνατούν να αποπληρώσουν) και οι μεταποιητικές βιομηχανίες ΔΩΔΩΝΗ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και ΣΕΚΑΠ.

Η πολιτική σπασίματος - διαχωρισμού της ΑΤΕ σε καλό και κακό κομμάτι και η πώληση του υγιούς τμήματος σε ιδιώτες θα έχουν μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων. Απολύσεις και νέες χειρότερες εργασιακές σχέσεις τόσο για τους εργαζόμενους της ΑΤΕ όσο και για τα κρατικοσυνεταιριστικά εργοστάσια. Εάν πουληθούν οι μεταποιητικές αγροτικές επιχειρήσεις αυτό θα έχει βαριές επιπτώσεις όχι μόνο στους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους αγρότες αλλά και στην ίδια τη χώρα. Παραδείγματος χάριν, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης θα στερήσει την Ελλάδα, τους αγρότες, όλους τους κλάδους που εμπλέκονται, από μία παραγωγική δραστηριότητα. Η ανεργία στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται θα αυξηθεί. Επίσης, η πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ θα σημάνει πτώση των τιμών στο γάλα και περαιτέρω συρρίκνωση της κτηνοτροφίας. Από την άλλη, εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες θα κινδυνεύσουν άμεσα και μαζικά να χάσουν τις υποθηκευμένες περιουσίες τους στην ΑΤΕ, από τις μαζικές κατασχέσεις. Οι διαδικασίες αυτές θα επιφέρουν τη γρηγορότερη καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτών προκειμένου να συγκεντρωθούν η παραγωγή και η γη στα χέρια λίγων.

Η πολιτική διάλυσης και παράδοσης της ΑΤΕ στο τραπεζικό κεφάλαιο σημαίνει την περαιτέρω ενίσχυση των μονοπωλίων. Στην προκειμένη περίπτωση τη μονοπώληση του τραπεζικού τομέα από ελάχιστους τραπεζικούς ομίλους. Αυτό επιτάσσει η στρατηγική της ΕΕ «Ευρώπη 2020» για κάθε τομέα της οικονομίας που θέλει την οικονομική γιγάντωση. Η πολιτική αυτή τώρα με το μνημόνιο πηγαίνει με ταχύτερους ρυθμούς γι' αυτό και είναι βίαιος ο τρόπος υλοποίησης. Αφήνει πίσω της συντρίμμια και στους εργαζόμενους και στη μικρομεσαία αγροτιά. Παράλληλα, το ξεπούλημα της ΑΤΕ έρχεται να δείξει το μέγεθος της ληστρικής πολιτικής που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών. Τα δάνεια της ΑΤΕ είναι 1,8 δισ. ευρώ, ενώ οι υποθήκες είναι 20 δισ. ευρώ!

Οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στις κρατικοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις και οι μικρομεσαίοι αγρότες καλούνται να δώσουν συντονισμένα τον αγώνα τους για να ανατρέψουν αυτή την πολιτική. Καλούνται να παλέψουν και να διεκδικήσουν: Να μην πουληθούν η Αγροτική Τράπεζα και οι κρατικοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις. Να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των αγροτικών μεταποιητικών επιχειρήσεων (ΕΒΖ, ΔΩΔΩΝΗ, ΣΕΚΑΠ κ.ά.). Πάγωμα κάθε πλειστηριασμού και κατάσχεσης μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων με αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ. Επαρκή χαμηλότοκη (1%) χρηματοδότηση για τους μικρομεσαίους αγρότες. Ομως, η οριστική λύση βρίσκεται στην πάλη για κατάργηση μνημονίων και δανειακών συμβάσεων, μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ, με εργατική - λαϊκή εξουσία και το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ