Τετάρτη 28 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Να κοπεί το «χέρι» των δημίων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα νέα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ που συγκεκριμενοποιούν τις επόμενες βδομάδες τα κλιμάκια της τρόικας που έπιασαν ξανά δουλειά στα υπουργεία, πρέπει να αποτελέσουν βασικό κριτήριο της ψήφου των λαϊκών στρωμάτων. Στην πραγματικότητα δεν θα μείνει τίποτα όρθιο: μισθοί, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, φάρμακα, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, σχολεία, θα ισοπεδωθούν. Τα νέα μέτρα, συνέχεια βέβαια των «παλαιών», είναι ορισμός της καταστροφής της ζωής του λαού. Είναι το ίδιο το χάος. Οι πρόσφατες εκθέσεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αφήνουν περιθώρια για ψευδαισθήσεις. Ολα τα κοινωνικά - προνοιακά επιδόματα θα καταργηθούν και θα αντικατασταθούν από ένα που θα λαμβάνει το 20% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως το καθορίζουν οι αστοί και όχι το πραγματικό γιατί σ' αυτό εντάσσονται πολλοί περισσότεροι από το 20% του πληθυσμού, δηλαδή τα πλέον εξαθλιωμένα στρώματα. Οι συντάξεις θα υποστούν νέα ανελέητη σφαγή ώστε να φτάσουν σε επίπεδο φιλοδωρήματος, οι εργαζόμενοι καλούνται να ζήσουν με 400 και 500 ευρώ οι πιο «προνομιούχοι» γιατί οι «μερικώς απασχολούμενοι» παίρνουν ήδη μισθό στα 200 - 250 ευρώ «στο χέρι», ενώ οι επικεφαλής της τρόικας δείχνουν το δρόμο για νέα μείωση στα επίπεδα των Κροατίας, Βουλγαρίας, Εσθονίας. Αυτό όμως που πρέπει να συνειδητοποιήσει ο λαός είναι ότι αυτά τα μέτρα λαμβάνονται για ένα και μόνο σκοπό: να «αναζωογονηθεί» η κερδοφορία των μονοπωλίων και να διασωθεί το καπιταλιστικό σύστημα, ενώ η «ανάπτυξη» που υπόσχονται θα έχει περισσότερη φτώχεια και εξαθλίωση για το λαό. Τα απείρως χειρότερα θα έλθουν αν ο λαός δεν κόψει σύριζα το χέρι των δημίων του, αν δηλαδή στις κάλπες δεν εκμηδενίσει την πολιτική δύναμη των κομμάτων του κεφαλαίου, ενισχύοντας ταυτόχρονα αποφασιστικά τη δύναμη του ΚΚΕ, ώστε την επομένη των εκλογών να οργανώσει την αντεπίθεσή του για να βάζει εμπόδια στη βαρβαρότητα, να ακυρώνει τα άγρια μέτρα στην πράξη, να ανοίγει το δρόμο για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων από καλύτερες θέσεις.

Καμουφλάρει την εξουσία των μονοπωλίων

«

Προφανώς και δεν περιμένουμε να συμμαχήσουμε με την Μέρκελ και τον Σαρκοζί οι οποίοι είναι σαν να ζητάμε να αρνηθούν τον εαυτό τους. Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι. Αυτοί όμως δεν είναι ευρωπαϊστές. Είναι νεοφιλελεύθεροι. Αυτούς πρέπει να ανατρέψουμε», δήλωσε στη ΝΕΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης.

Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί είναι οι ένοχοι, ισχυρίζεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ακριβώς για να εμποδίσει το λαό να δει ότι υπάρχουν και οι κεφαλαιοκράτες στην Ελλάδα, τα κόμματά τους, οι κυβερνήσεις τους, που απαιτούν την ίδια πολιτική (το είπε μεγαλόπρεπα ο ΣΕΒ), να τον εμποδίσει να κοιτάξει πίσω απ' αυτούς, όπου θα δει να στέκονται τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, τα συμφέροντα των οποίων εκπροσωπούν, όπως και οι άλλοι ομόλογοί τους των κρατών - μελών της ΕΕ. Δεν είναι - λέει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ - ευρωπαϊστές, είναι νεοφιλελεύθεροι και ως τέτοιοι πρέπει να ανατραπούν. Τρικυμία εν κρανίω. Η ΕΕ είναι οικοδόμημα των μονοπωλίων, ο νεοφιλελευθερισμός είναι η τωρινή μορφή διαχείρισης. Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις τα μονοπώλια θα βρεις από κάτω. Οι Μέρκελ, Σαρκοζί και λοιποί έρχονται και παρέρχονται. Αυτά όμως μένουν και καθορίζουν το περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής έτσι που τα κέρδη τους και η ανταγωνιστικότητά τους να γιγαντώνονται στα ερείπια των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που αναφωνεί ότι δεν είναι δυνατόν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί να αρνηθούν τον εαυτό τους, καλεί το λαό να πιστέψει ότι μπορεί να αναγκαστεί το κεφάλαιο να αρνηθεί το δικό του εαυτό και την εκμεταλλευτική του φύση. Με άλλη διαχείριση. Γι' αυτό και ο Π. Σκουρλέτης στην ίδια συνέντευξη δήλωσε: «Θέλω να κρατήσουμε αυτό που είπε ο Ολάντ, ο οποίος είπε για 75% φορολόγηση των κερδών στην ανώτερη κλίμακα. Θέλω να κρατήσουμε τη μάχη που έδωσε ο Ομπάμα να φορολογηθεί ο πλούτος»... Και σε μια άλλη, στον ΣΚΑΪ, ανέφερε: «Θα πάμε αυτή τη στιγμή σε αλλαγές που θα βάζουν το θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού; Θα έχει τη δυνατότητα η ΕΚΤ να τυπώνει χρήμα, να δανείζει απευθείας τα κράτη (...) Θα μπορέσουμε να βάλουμε άλλους κανόνες στις αγορές;»...

Είναι προφανές πως η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από το λαό να... «αυτοκτονήσει». Να εναποθέσει τις ελπίδες του για μια καλύτερη ζωή στο σύστημα που τσάκισε τη ζωή του, δίνοντας βάση στον οπορτουνισμό που κομπορρημονεί ότι θα του περάσει χαλινάρι.

Να τους κόψουμε το βήχα

Με τις όψιμες κοκορομαχίες τους τα κόμματα που συναπαρτίζουν τη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου επιχειρούν να κρύψουν κάτω από το χαλί τα επόμενα μέτρα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, αυτά στα οποία έχουν συμφωνήσει και καταλήξει σε συνεργασία με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Τώρα είναι που ετοιμάζονται να απογειώσουν τη μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη εγκληματική τους πολιτική. Να προχωρήσουν στη διάλυση του μισθού και της σύνταξης, των εργατικών δικαιωμάτων που απέμειναν, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, να φέρουν νέα απάνθρωπα χαράτσια και φόρους, να τσακίσουν την όποια κρατική «δαπάνη» που ακόμη τρεμοπαίζει στα πόδια της και που ταυτόχρονα έχει να κάνει με τις λαϊκές ανάγκες.

Τα μονοπώλια θέλουν ακόμη φθηνότερη, περισσότερο ευέλικτη την ανθρώπινη εργασία. Με τις 6 αλλεπάλληλες επικαιροποιήσεις του αρχικού μνημονίου τους επιτέθηκαν με μέτρα όπως τις τρανταχτές ανατιμήσεις σε ΦΠΑ, την απογείωση των φόρων σε μισθούς και συντάξεις, την επιβολή νέων, κάθε είδους χαρατσιών στο λαϊκό εισόδημα, στην κατοικία και την κατανάλωση. Για τη συνέχεια βάρεσαν στο ψαχνό: Συρρίκνωσαν και νομοθετικά τους κατώτατους μισθούς, διέλυσαν τις προσδοκίες ζωής των νέων για τους οποίους ψήφισαν ακόμη χαμηλότερα, εξευτελιστικά μεροκάματα και μισθούς. Αμέσως μετά, και μόνο για την «ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων», ήρθαν να κατακρεουργήσουν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων, άλλων δημόσιων ιδρυμάτων και οργανισμών...

Μετά το άνοιγμα της κάλπης, για τον Ιούνη φέτος, σχεδιάζουν να φέρουν τα πολύ χειρότερα. Η βασική συνταγή είναι η κατάργηση του συνόλου των κοινωνικών επιδομάτων, με την «αντικατάστασή» τους από εξευτελιστικά ποσά «εγγυημένης παροχής» για τη διαχείριση ακραίων φαινομένων φτώχειας. Στο στόχαστρο των μονοπωλίων μπαίνουν το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, τα επιδόματα ανεργίας, πολυτεκνικά, αναπηρίας, πρόνοιας, φοιτητικά κ.ά. Θα κλιμακώσουν με δραστικές περικοπές στις συντάξεις και για τα ποσά κάτω από τα 1.300 ευρώ, επίσης και στο εφάπαξ, με τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Και ασφαλώς δε σκοπεύουν να σταματήσουν ούτε και σε αυτά. Συγκυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί ανοιχτά έχουν ομολογήσει τους σχεδιασμούς τους και για την κατάργηση των φορολογικών «ελαφρύνσεων και απαλλαγών». Ετοιμάζουν το ετήσιο χαράτσι μέχρι και για την τελευταία σπιθαμή γης (αγροτεμάχια κ.ά.), διαλύουν τις όποιες εκπτώσεις για τις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών, για το «τυπικό του πράγματος» θέλουν να καταργήσουν και το ήδη κουτσουρεμένο αφορολόγητο μισθωτών - συνταξιούχων, να απογειώσουν το ΦΠΑ στα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης (τρόφιμα, τιμολόγια πρώην ΔΕΚΟ κ.ά.). Αυτοί, το αντίπαλο μαύρο μέτωπο, που τάχα κόπτονται για την... τουριστική κίνηση, που μύγα δε σηκώνουν στο σπαθί τους όταν πρόκειται για τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, προχωρούν στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στα νησιά του Αιγαίου...

Μπορούμε να τους κόψουμε το βήχα, ρίχνοντας στην επερχόμενη κάλπη μαζικά τα κόκκινα ψηφοδέλτια της ελπίδας. Στην απελπιστική κατάσταση που δημιουργούν για τα λαϊκά νοικοκυριά, η αχτίδα του φωτός ξεπροβάλλει στο ταξικό εργατικό κίνημα, στη λαϊκή συμμαχία, στην οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή και απειθαρχία απέναντι στις ορέξεις των καπιταλιστών, για να μπει φραγμός στα νέα άγρια μέτρα σήμερα, για τη συνολική πολιτική ρήξη, για την ανατροπή.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

Στο στόχαστρό τους το λαϊκό κίνημα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΩΡΕΣ - ΩΡΕΣ τείνει να πιστέψει κανείς ότι υφίσταται κάποιο θέμα με τις αντιληπτικές ικανότητες των εκπροσώπων της «τρόικας» στην Ελλάδα....

Οταν δηλώνουν, στο ευρωκοινοβούλιο, ότι «παράγοντας αβεβαιότητας» για την επίτευξη των στόχων των μνημονίων είναι ο... Αντώνης Σαμαράς, τι μπορεί να πει κανείς;

Δηλαδή τι άλλο έπρεπε να έχουν κάνει (και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ) για να έχουν πειστεί ότι είναι κόμματα προσηλωμένα - χωρίς συζήτηση και αντίρρηση - στους στόχους του κεφαλαίου;

Ομως προφανώς λένε αυτά, γιατί δεν θέλουν να πουν αυτά που στην πραγματικότητα σκέφτονται. Γιατί, να είστε βέβαιοι, ότι μόνο έναν «παράγοντα αβεβαιότητας» έχουν στο μυαλό τους: Την οργανωμένη πάλη του λαού!

Γι' αυτό και στρέφουν εκεί όλα τα πυρά τους: Είτε πρόκειται για ευθείες απειλές, είτε για ψευτο-διλήμματα, είτε για τρομολαγνεία, είτε για ψευτοπαροχές (όσες τέλος πάντων μπορούν).

Κι αν αυτά δεν φτάσουν, έχουν ξεκινήσει ήδη να «στήνουν» ένα τεράστιο σύστημα καταστολής, είτε με ποινικοποίηση κάθε... κίνησης, είτε με το δικαίωμα στην απεργία και στη διαδήλωση που έχουν ομολογήσει ότι βρίσκεται στο στόχαστρό τους.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ προσέγγιση αυτή που ακούμε σε κάποια δελτία ειδήσεων σχετικά με το ότι οι.... σοσιαλιστές της Ευρώπης (είτε προερχόμενοι από τη Γαλλία, είτε από οπουδήποτε αλλού) θα... μας σώσουν.

Θα σταματήσουν λέει την κατρακύλα της «συντηρητικής Ευρώπης» και θα δώσουν ανάσα στους λαούς!

Να τους θυμίσουμε μήπως ότι η απροκάλυπτη επίθεση στους εργαζόμενους στη χώρα ξεκίνησε όταν πρωθυπουργός ήταν ο... πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς;

'Η μήπως το τι ακριβώς κάνουν οι «σοσιαλιστικές» κυβερνήσεις που ήδη υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση; Την ίδια ακριβώς λιτότητα, την ίδια εμμονή στην «ανταγωνιστικότητα», την ίδια ακραία επίθεση στα λαϊκά και εργατικά δικαιώματα.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ας κόψουν λοιπόν το (εμφανώς προεκλογικό) δούλεμα. Κανείς δεν τους πιστεύει...

Πατριωτισμός το δίκιο του λαού

Γρηγοριάδης Κώστας

«Για 5 Ελληνες εφοπλιστές δουλεύει η κορεατική ναυπηγική βιομηχανία», αναφωνεί έμπλεα πατριωτισμού και εθνικής υπερηφάνειας γνωστή οικονομική ιστοσελίδα («capital»), σπεύδοντας να παραθέσει και τα αδιάσειστα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τον παραπάνω τίτλο. Οπως αναφέρει, στα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας «τη στιγμή αυτή κατασκευάζονται ή πρόκειται να κατασκευαστούν 31 ποντοπόρα δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου ή liquefied natural gas carriers (LNGC)». Τα δεξαμενόπλοια αυτά, των οποίων η αξία του καθενός εξ αυτών ανέρχεται στα 205 εκατομμύρια δολάρια, αποτελούν τον πιο «καυτό» κλάδο των ναυλαγορών καθώς η μεγάλη ζήτηση για φυσικό αέριο και ο μικρός αριθμός του παγκόσμιου στόλου συντηρούν τα επίπεδα των ημερήσιων ναύλων κοντά στα 150.000 δολάρια. Αναφέρεται ακόμα ότι «τα 31 πλοία LNGC που έχουν παραγγελθεί στη Νότια Κορέα ανήκουν στους Ελληνες εφοπλιστές Γ. Αγγελικούση, Γ. Προκοπίου, Π. Λιβανό, Γ. Οικονόμου και Μαρτίνο». Συνεχίζοντας στον ίδιο πατριωτικό τόνο το ρεπορτάζ αποφαίνεται ότι «η ψυχορραγούσα ελληνική ναυπηγική βιομηχανία ποτέ δεν μπορούσε να κατασκευάσει τόσο σύνθετα τεχνολογικά πλοία για τη ναυπήγηση των οποίων απαιτείται μεγάλη τεχνογνωσία». Βέβαια παρακάτω ομολογεί ότι «εξακολουθεί να υπάρχει κάποια ζήτηση για ελληνικά χέρια εξαιτίας της υψηλής τεχνογνωσίας και ποιοτικής δουλειάς που μπορούν να κάνουν»(!), αλλά το ...πρόβλημα είναι «οι συνεχείς απεργίες που τα συνδικάτα επιβάλλουν»... Την «οπτική γωνία» και τα συμφέροντα των εφοπλιστών φυσικά εκφράζει, αλλά οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να υιοθετήσουν τη θέση τους «φτηνά μεροκάματα μήπως έρθει δουλειά», γιατί όπως εύστοχα επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, μιλώντας τη Δευτέρα στους εργάτες της Ζώνης, «ούτε δουλειά θα 'ρθει, ούτε τα μεροκάματα θα μεγαλώσουν». Η διέξοδος βρίσκεται στην κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων από μια λαϊκή εξουσία που θα οργανώσει την οικονομία με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες του λαού.

Ολα για την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου

Πελώρια ψέματα, συνειδητά και ξεδιάντροπα, λένε τα στελέχη της ΝΔ προκειμένου να παραπλανήσουν ορισμένα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων και να υφαρπάξουν την ψήφο τους. Εχουν φτάσει στο σημείο να διαβεβαιώνουν, με ύφος που δε σηκώνει αντιρρήσεις, πως μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ δε θα «πειράξει» άλλο τους μισθούς και τις συντάξεις επειδή τάχα θα υλοποιήσει πλήρως το πακέτο των «διαρθρωτικών αλλαγών». Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Μιχελάκης όταν ρωτήθηκε χτες (στο «Σκάι») αν μπορεί να διαβεβαιώσει το λαό ότι δε θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των μισθών, των συντάξεων. «Αν πάει καλά το πρόγραμμα (σ.σ. των διαρθρωτικών αλλαγών) και πετύχει, δεν υπάρχει ανάγκη να κάνεις τίποτα άλλο», δήλωσε ανερυθρίαστα ο εκπρόσωπος της ΝΔ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι τα νέα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ αφορούν την «κρατική σπατάλη». Προφανώς ο εκπρόσωπος θεωρεί «σπατάλη» τις συντάξεις, τα κοινωνικά επιδόματα, τους μισθούς και τις θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, τις χρηματοδοτήσεις στα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί αυτά και μόνο αυτά αφορούν τα νέα μέτρα. Φυσικά και γνωρίζουν πολύ καλά ότι σύμφωνα με τον επιμερισμό που ήδη έχει γίνει από την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και την τρόικα, 4,2 δισ. ευρώ θα «εξοικονομηθούν» από τη νέα σφαγή των συντάξεων, 4,2 δισ. από τα κοινωνικά επιδόματα και 2,1 δισ. από τις απολύσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2014. Ταυτόχρονα θα κατρακυλήσουν στα όρια της πείνας και της εξαθλίωσης οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα μέσω των ατομικών συμβάσεων, ενώ θα εντείνεται και η φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων, παρά τις κάλπικες διαβεβαιώσεις της ηγεσίας της ΝΔ, η οποία συνειδητά αποκρύπτει ότι η σημαντικότερη «διαρθρωτική αλλαγή» είναι η δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων.

Πολλαπλός εμπαιγμός

Είναι προκλητικό το μέγεθος της κοροϊδίας των κομμάτων του δικομματισμού και των δορυφόρων τους ενόψει των επικείμενων εκλογών. Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέσυρε από τη Βουλή νομοσχέδιο για την επικύρωση της σύστασης του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού - «Δήμητρα», επειδή η ΝΔ δήλωσε ότι θα το καταψηφίσει... Ομως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προσέφερε προεκλογικό άλλοθι προς πολλούς... Δεν είχε κανένα νόημα αν ψηφιζόταν ή όχι ένα νομοσχέδιο που αφορούσε τυπικά τη σύσταση του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού. Ηδη είχε υπογραφεί από τον περασμένο Οκτώβρη Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η οποία κατ' εντολή του μνημονίου 1, καταργεί, συγχωνεύει και ιδιωτικοποιεί, τέσσερις βασικούς αγροτικούς οργανισμούς. Οι οργανισμοί αυτοί είναι: Το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ), ο Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης & Απασχόλησης (ΟΓΕΕΚΑ - «ΔΗΜΗΤΡΑ»), ο Οργανισμός Πιστοποίησης & Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ - AGROCERT) και ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ). Και η ΝΔ βγήκε εκ του ασφαλούς να ψευτο - αρνηθεί την ψήφιση μιας ακόμα προειλημμένης απόφασης στο πλαίσιο των μνημονίων, η οποία έτσι κι αλλιώς θα ισχύσει ακόμα και αν δε ψηφιζόταν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Στο ίδιο πλαίσιο κοροϊδίας, ο ΛΑ.Ο.Σ. ζήτησε να υπάρχει ονομαστική ψηφοφορία, ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ εμφανίστηκε έτοιμη να ψηφίσει το υπάρχον νομοσχέδιο. Το ΚΚΕ έτσι κι αλλιώς εξαρχής διαφώνησε με τη διάλυση των οργανισμών ΕΘΙΑΓΕ, ΟΓΕΕΚΑ, ΟΠΕΓΕΠ και ΕΛΟΓΑΚ και φυσικά της πολιτικής του μνημονίου και της τρόικας, ενώ έτσι κι αλλιώς θα καταψήφιζε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήθελε να μετατρέψει από υπουργική απόφαση, σε νόμο. Ομως η απόσυρση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου δεν αλλάζει τίποτα και αυτό το γνωρίζουν καλά και η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. Το δυστύχημα είναι πως όσο συνεχίζεται η ολέθρια πολιτική της τρόικας και της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, το μέλλον για τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, τους φτωχούς αυτοπασχολούμενους, τους εργαζόμενους και τους ανέργους, θα είναι μαύρο και άραχνο. Και η απάντηση στις επικείμενες εκλογές είναι: Μαύρο σε όσους μαυρίζουν τη ζωή τους και μαζική υπερψήφιση του ΚΚΕ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το ΚΚΕ για μετανάστες - πρόσφυγες

Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ/ΝΔ, με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων και περιφερειαρχών του κεφαλαίου, σχεδιάζει να δημιουργήσει 30 στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών σε 10 περιφέρειες της χώρας. Η δημιουργία τέτοιων στρατοπέδων δρομολογείται χρόνια τώρα από τα κόμματα του κεφαλαίου που κυβερνούν τη χώρα. Λειτουργούν ήδη σε μια σειρά κράτη της ΕΕ και άλλες χώρες που χρηματοδοτήθηκαν σχετικά απ' τις Βρυξέλλες. Τα δημιουργούν οι ίδιοι που ευθύνονται για τη μαζική μετανάστευση και προσφυγιά, που ματοκύλισαν λαούς, τους οδήγησαν στη λιμοκτονία και τον ξεριζωμό. Οι ίδιοι που εξαθλιώνουν και ξαναστέλνουν στην ξενιτιά τμήματα του ελληνικού λαού. Που θέλουν τους μετανάστες πάμφθηνο, δίχως δικαιώματα εργατικό δυναμικό για να αυξάνουν τα παρασιτικά κέρδη του κεφαλαίου. Ειδικά στην Ελλάδα συγκυβέρνηση και συνοδοιπόροι της σκοπεύουν να φυλακίσουν μαζικά ανθρώπους (ακόμη και πρόσφυγες που ζήτησαν άσυλο), υπό απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, ενώ οι περισσότεροι θέλουν να πάνε αλλού στην ΕΕ μα εγκλωβίζονται εδώ ελέω Σένγκεν και «Δουβλίνο ΙΙ». Ακολούθως να τους απελάσουν.

Πράγματι, χρειάζονται χώροι για την υποδοχή και φιλοξενία μεταναστών - προσφύγων. Χώροι που θα είναι ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς. Ανοιχτοί και δημόσιοι και που μέσα σε αυτούς θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Για τους ανήλικους μετανάστες, μητέρες και παιδιά που είναι θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων, να υπάρχει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς. Παροχής ασύλου ή προσωρινού ανθρωπιστικού καθεστώτος στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων. Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς ομηρίας, να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ. Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές. Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στη χώρα, με απόδοση πλήρων εργατικών, κοινωνικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Τα στρατόπεδα (όπως επίσης και συνολικά τα κατασταλτικά μέτρα σε βάρος μεταναστών - προσφύγων FRONTEX, ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης συνόρων, φράκτης στον Εβρο, επιχειρήσεις "σκούπα" κ.ά.) είναι πλευρά της γενικότερης ανελέητης επίθεσης στα δικαιώματα ντόπιων και ξένων εργαζομένων και κάθε άλλο παρά στοχεύουν στην ανακούφιση από τα προβλήματά τους. Μαζική μετανάστευση και φαινόμενα εγκληματικότητας που σκόπιμα επιχειρούν οι μηχανισμοί του αστικού κράτους να τα συνδέσουν αποκλειστικά με τους μετανάστες, είναι σύμφυτα με την καπιταλιστική εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλισμό, εντείνονται από τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς και την κρίση του συστήματος, δε λύνονται με μέτρα καταστολής, στρατόπεδα και φράκτες, από τους υποστηρικτές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ χτυπά τις ίδιες τις αιτίες μετανάστευσης κι εγκληματικότητας, των κοινωνικών φαινομένων που καταδείχνουν τη σαπίλα του καπιταλισμού και εντείνονται με την κρίση και τα αδιέξοδά του. Μόνο με αποδέσμευση από ΕΕ/ΝΑΤΟ λοιπούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία προς όφελος του λαού και εργατικό λαϊκό έλεγχο, θα χτυπηθούν οι ρίζες του σύγχρονου δουλεμπόριου, της «μαύρης» εργασίας, της πορνείας, της καταπάτησης κάθε ανθρώπινου δικαιώματος για τους παραγωγούς του πλούτου. Σε αυτό το πλαίσιο το ΚΚΕ καλεί Ελληνες και ξένους εργάτες να παλέψουν ενωμένοι ενάντια σε όλα αυτά τα μέτρα και να διεκδικήσουν μια ζωή απαλλαγμένη από τους εκμεταλλευτές και τους μηχανισμούς τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ