Τετάρτη 21 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιροσκοπισμός μπροστά στην κάλπη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εχει και η υποκρισία τα όριά της αλλά ο ΛΑ.Ο.Σ. στην προσπάθειά του να ψαρέψει σε θολά νερά τα ξεπερνάει και την απογειώνει. Χτες ο πρόεδρός του Γ. Καρατζαφέρης μετά τη συνάντησή του με την ΑΔΕΔΥ δήλωσε: «Η τρόικα για να περάσει την πολιτική της απαιτεί το "διαίρει και βασίλευε". Εμείς το αποκρούομε, και γι' αυτό με πολλή χαρά δεχθήκαμε την ΑΔΕΔΥ. Να ακούσουμε τους προβληματισμούς, τις αγωνίες αλλά και τις προτάσεις. Η αύξηση αυτή του διαλόγου θα δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο λαϊκών διεκδικήσεων. Εχουμε μπροστά μας πολύ αγώνα ενόψει των εκλογών»...

Πάει πολύ βέβαια, ο πρόεδρος ενός κόμματος που άγεται και φέρεται απ' το «διαίρει και βασίλευε», που ιδρώνει κυριολεκτικά να στρέψει Ελληνες εργάτες εναντίον μεταναστών εργατών, εργάτες εναντίον αγροτών και τούμπαλιν, εργάτες ενός κλάδου εναντίον εργατών ενός άλλου, να καταγγέλλει την τρόικα για κάτι τέτοιο! Πάει πολύ το κόμμα που έχει χύσει άφθονη χολή εναντίον του λαού, του εργατικού λαϊκού κινήματος και των δίκαιων αιτημάτων του, που έχει καταφύγει μέχρι και στην προβοκάτσια για να χτυπήσει το κίνημα και την εμπροσθοφυλακή του, το ΚΚΕ, να μιλάει σήμερα για «ενιαίο μέτωπο λαϊκών διεκδικήσεων»! Οι κωλοτούμπες του και τα όψιμα «χάδια» στο λαό είναι καθαρή προσποίηση. Ο ΛΑ.Ο.Σ. κάνει την ανάγκη φιλοτιμία, μπροστά στην κάλπη ώστε να ξεγελάσει και να αλιεύσει ψήφους. Ο λαός όμως έχει καταλάβει καλά τον βρώμικο ρόλο του. Εβαλε πλάτη σε ένα προς ένα τα μέτρα που τσάκισαν τον λαό, είναι έτοιμος να ξαναβάλει, αν η άρχουσα τάξη τον καλέσει στην "πρώτη γραμμή", στήριξε με νύχια και με δόντια κάθε προσπάθεια χτυπήματος του κινήματος και συκοφάντησης των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Τα καμώματά του δεν ξεγελούν κανένα. Θα πάρει την απάντηση που του αξίζει.

Καημό με την αστική διαχείριση

«Η Δημοκρατική Αριστερά, το ΚΚΕ, οι Οικολόγοι - Πράσινοι, οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν το ΠΑΣΟΚ (...) ή οι ψηφοφόροι της ΝΔ. (...) Οι διαφορές λοιπόν είναι απολύτως υπαρκτές. Ομως από τη στιγμή που μιλάμε για τη χρεοκοπία των πολιτών και του κράτους, όλες αυτές οι διαφορές που μας έχουν οδηγήσει σε διαφορετικούς σχηματισμούς, είναι δευτερεύουσας σημασίας. Στον ΣΥΡΙΖΑ, με άλλα λόγια, εκτιμούμε ότι σήμερα δεν έχουμε την πολυτέλεια να προτάξουμε τις διαφορές μας σε βάρος ενός κοινού αντιμνημονιακού μετώπου. Εδώ τα βρήκαν οι κκ Σαμαράς, Βενιζέλος και Παπαδήμος. Δεν είναι ντροπή να μην μπορέσουμε να τα βρούμε εμείς;»... Τα παραπάνω δήλωσε χτες η Ρ. Δούρου, στέλεχος του ΣΥΝ, στο ρ/σ της ΝΕΤ.

Εν μέρει έχει δίκιο όταν αναφέρεται στη ΔΗΜ.ΑΡ., στους «Οικολόγους Πράσινους» κι άλλους, αφού είναι περισσότερα αυτά που τους ενώνουν απ' όσα τους χωρίζουν. Κοινή επιδίωξή τους η διαχείριση του συστήματος, πανομοιότυπες πολλές από τις προτάσεις τους για το πώς αυτή θα ασκηθεί, κοινή η θέση τους σε ό,τι αφορά στην ΕΕ και τη συμμετοχή της χώρας σ' αυτήν.

Ας μην τσουβαλιάζει όμως και το ΚΚΕ, αποκρύπτοντας σκόπιμα ότι οι διαφορές του απ' όλες αυτές τις πολιτικές δυνάμεις είναι στρατηγικού χαρακτήρα. Αλλες απαντήσεις δίνουν αυτοί ως προς το πώς θα αντιμετωπιστεί η χρεοκοπία του λαού, και οι απαντήσεις τους δεν την αντιμετωπίζουν, και εντελώς διαφορετική απάντηση δίνει το ΚΚΕ. Αλλη προοπτική «φωτίζει» η πρόταση του ΚΚΕ, εντός και επί τ' αυτά του καπιταλισμού εισηγείται η δική τους.

Οι Σαμαράς, Βενιζέλος, Παπαδήμος τα «βρήκαν» ακριβώς γιατί εκπροσωπούν την ίδια τάξη, το συλλογικό συμφέρον της οποίας έθεσαν πάνω από τις επιμέρους διαφορές τους. Οι ΔΗΜ.ΑΡ., ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, «Οικολόγοι Πράσινοι» μπορούν να τα «βρουν» αφού δεν αντιπαλεύουν για να εγκαταλείψουν τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους μεγαλεμπόρους, δεν αντιστρατεύονται την καπιταλιστική ΕΕ, αλλά τη στηρίζουν, και διακινούν όλοι τις ίδιες δηλητηριώδεις για το λαό αυταπάτες ότι μπορεί αυτό το σύστημα να εξανθρωπιστεί, άρα δεν χρειάζεται η ανατροπή του.

Σε ό,τι αφορά στο ΚΚΕ ντροπή θα ήταν να απαρνηθεί την στρατηγική του για την ανατροπή του συστήματος, χάριν κυβερνητικών θώκων, να προδώσει δηλαδή το λαό και τα συμφέροντά του, αποστερώντας του το κόμμα που τον εκπροσωπεί, που μάχεται για τα δίκια του, από χέρι χαμένα όποια κυβέρνηση κι αν διαχειριστεί τις «υποθέσεις» των αστών, που κρατάνε τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια τους.

Καμιά αυταπάτη

Τα πρώτα «δείγματα γραφής» υπέρ του μεγάλου εφοπλιστικού κεφαλαίου δίνει η «Κοινωνική Συμφωνία» των Λ. Κατσέλη και Χ. Καστανίδη, με αφορμή την απεργία των ναυτεργατών, βάζοντας προσχηματικά «ίσα βάρκα - ίσα νερά» τους ναυτεργάτες και την κυβέρνηση - δηλαδή όσους αγωνίζονται για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, με αυτούς που με την πολιτική τους ευθύνονται για τα δεινά των λαϊκών στρωμάτων.

Στην ανακοίνωσή της, καλούσε την κυβέρνηση να δείξει τις «σοβαρές προθέσεις της» με την «άρση της πολιτικής επιστράτευσης που συνεχίζεται από το Νοέμβριο του 2010», ενώ ταυτόχρονα καλούσε την ΠΝΟ, «να πάρει και η ίδια πρωτοβουλίες ώστε τη δύσκολη αυτή περίοδο να μην θιγούν οι παραγωγικές τάξεις που εξαρτώνται από τις θαλάσσιες μεταφορές και έχουν ήδη πληγεί από την κρίση». Δηλαδή, τι λέει; Επί της ουσίας και με μοναδική διαφορά, που μάλλον ως άλλοθι το θέτει, την άρση της επιστράτευσης, λέει όλα όσα λένε η «Δημοκρατική Συμμαχία» της Μπακογιάννη, η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και όσοι χτυπούν τους ναυτεργάτες στηρίζοντας τα εφοπλιστικά συμφέροντα. Πως, δηλαδή, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες και οι αγρότες των νησιών, δε φταίει η άγρια αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική που οι ίδιοι αυτοί εφαρμόζουν, αλλά η... απεργία των ναυτεργατών. Μ' αυτόν τον τρόπο, όμως, όχι μόνο αθωώνει την κυβέρνηση, αλλά παίζει κι αυτή στο ίδιο παιχνίδι της επίθεσης κατά των εργατικών αγώνων.

Η «Κοινωνική Συμφωνία», αποδεικνύει από την πρώτη στιγμή, ποιανού συμφέροντα υπηρετεί. Πως πίσω από τη δήθεν «δίκαιη» πολιτική που επικαλείται, στην πράξη, υπονομεύει τους αγώνες των εργατών και τους καθιστά... υπεύθυνους για τα προβλήματα των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Πρόκειται για ύπουλη προπαγάνδα, η οποία βρίσκεται ακριβώς στη «γραμμή» που θέλουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες, οι εφοπλιστές, συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο: Της διάσπασης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, ώστε να υπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Αλλά τι να περιμένει κανείς από ένα κόμμα που βγήκε από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ...

Ο γέγονε, γέγονε;

Το καινούριο φρούτο που εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες είναι διάφοροι ...πελάτες τηλεοπτικών πάνελ, που διακινούν την ιδέα της ...λήθης. Καθηγητάδες ορκισμένοι να υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και επώνυμοι με μόνιμο στασίδι την αφ' υψηλού αντιμετώπιση του λαού υποστηρίζουν ότι διέξοδος από την οξύτατη οικονομική κρίση, που έχει τσακίσει τα πάντα, είναι να ξεχάσουμε ό,τι έγινε και να συμβάλουμε όλοι μαζί στην ανάπτυξη της χώρας. Το λένε, μάλιστα, με μια προκλητική νηφαλιότητα, που είτε δείχνει ότι είναι κυνικοί υπέρ του κεφαλαίου στηρίζοντας όλα όσα έχουν συμβεί τα δύο τελευταία χρόνια, είτε αποδεικνύει την περιφρόνηση που στην πραγματικότητα έχουν όλα αυτά τα παράσιτα για τον απλό εργάτη, τον αυτοαπασχολούμενο βιοπαλαιστή, τους νέους που πασχίζουν να βρουν μεροκάματο και γυρίζουν άπραγοι στο σπίτι.

Εχουν σκεφτεί, οι άθλιοι, έστω και μια στιγμή, τι ζητούν από τους εργαζόμενους; Αντιλαμβάνονται τι είναι αυτό που απαιτούν από όλους μας, την ώρα που εκείνοι συνεχίζουν τον ευδαιμονικό τους χορό γύρω από τα πτώματα που προκαλεί η φιλομονοπωλιακή πολιτική; Γνωρίζουν τα πάντα και μάλιστα στις λεπτομέρειές τους. Ξέρουν ότι μας καλούν να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι διανύοντας τον 21ο αιώνα και ζώντας σε μια εποχή που ο συσσωρευμένος κοινωνικός πλούτος έχει φτάσει στα ανώτατα μέχρι σήμερα ιστορικά του επίπεδα, αυτός ο λαός πρέπει να γυρίσει πίσω. Ξέρουν ότι η πολιτική που λανσάρουν παραβλέπει ότι οι παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας διαθέτουν τη δυνατότητα ώστε να μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες του λαού, αλλά αξιώνουν από τους εργαζόμενους να ζήσουν σε συνθήκες ανέχειας και φτώχειας.

Με το ...«ό,τι έγινε, έγινε», που προτείνουν οι φανεροί και κρυφοί οπαδοί της πολιτικής που στηρίζει τους κεφαλαιοκράτες και τα κέρδη τους, θέλουν να μας υποτάξουν στην ιδέα ότι τα μέτρα που παίρνονται επί δύο χρόνια και ρημάζουν το λαό είναι δεδομένα και ότι πρέπει να ξεκινήσει καινούριος λογαριασμός. Θα σβήσουμε με σφουγγάρι τις μέχρι σήμερα μειώσεις των μισθών και συντάξεων, το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων, τους αυξημένους φόρους και τα χαράτσια, να υποταχτούμε σ' αυτά ως δεδομένα, και να βάλουμε πλάτη για να εξασφαλιστεί η ...ανάπτυξη.

Πρόκειται για πρόκληση και κοροϊδία. Επιζητούν την ανάπτυξη, ψάχνουν δηλαδή τρόπους να εξασφαλίσουν κέρδη για το κεφάλαιο και γι' αυτό επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων ότι για χάρη αυτού του στόχου θα πρέπει να ανεχτούμε μια κοινωνία με επίσημη ανεργία πάνω από το 1 εκατομμύριο άτομα, με κατώτατους μισθούς γύρω στα 400 ευρώ, με συντάξεις που κάθε μήνα θα περικόπτονται, μια κοινωνία χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη και ουσιαστική Παιδεία, μια κοινωνία που στο τέλος θα σε καθηλώνει οριστικά με τα συνεχή χαράτσια οικονομικής αφαίμαξης.

Ο σύγχρονος καπιταλισμός δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα περισσότερο από την αγριότητα που βιώνουμε εδώ και δύο χρόνια. Δεν είναι ότι δε θέλει. Δεν μπορεί! Γι' αυτό και ο μόνος τρόπος να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι από τις συνέπειες της δράσης του είναι να λυτρωθούν από την κυριαρχία του. Να ορθώσουν εμπόδια στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, να οργανώσουν το Λαϊκό Μέτωπο για την οριστική της ανατροπή, να αγωνιστούν για την άλλη, τη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

«Χάος» η κοινωνία της εκμετάλλευσης...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΥΤΟ ΔΑ ΕΛΕΙΠΕ! Να μην «βγει» και ο ΣΕΒ προκειμένου να τρομοκρατήσει τον κόσμο με ένα εκβιαστικό ψευτοδίλημμα.

Αφού το κάνουν οι εντολοδόχοι (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΔΗ.ΣΥ κ.λπ.) δε θα το κάνουν οι ...εντολείς;

Ετσι λοιπόν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δημήτρης Δασκαλόπουλος ήταν σαφέστατος για τις επικείμενες εκλογές, το δίλημμα είναι: «Ευρώπη ή Χάος»!

Αν υποθέσουμε πάντως πως «χάος» σημαίνει η έλλειψη αρχών και κανόνων, τι γνώμη άραγε έχει ο πρόεδρος του ΣΕΒ για τις ...εργασιακές σχέσεις εντός Ευρώπης; Αυτό που θέλουν να πετύχουν στην Ελλάδα δε μοιάζει με «χάος»;

Τι γνώμη έχει για την κατάσταση στην κοινωνική ασφάλιση και την περίθαλψη; Η καταστροφή του ΕΣΥ και η παράδοση της δημόσιας Υγείας στους ιδιώτες δεν του θυμίζει ...χάος;

Η υποχρηματοδότηση της Παιδείας και το να έχουν κομβικό ρόλο οι εταιρείες στην έρευνα ώστε να κάνουν ό,τι θέλουν μήπως δεν είναι κι αυτό χάος;

Η διαμόρφωση των τιμών με τους όρους της λεγόμενης «ελεύθερης αγοράς» ώστε όποιος θέλει να πουλάει όσο θέλει κι όποια πολυεθνική θέλει να συνεννοείται με τους ανταγωνιστές της πόσο απέχει από το χάος;

Εν ολίγοις, οι βιομήχανοι και οι φίλοι τους όπως οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες στην πραγματικότητα θέλουν το ....χάος και μάλιστα εντός της ΕΕ για να είναι περιφρουρημένο με πολύ συγκεκριμένους ατσάλινους θεσμούς.

Γιατί μέσα σε αυτό το «χάος» αυτοί είναι που κερδοσκοπούν εκμεταλλευόμενοι την δουλειά των εργατών στη χαμηλότερη δυνατή τιμή.

Κι ακριβώς αυτή την κατάσταση θέλουν να βαθύνουν και να διαιωνίσουν τα ψευτοδιλήμματα. Γιατί φοβούνται να μην καταλάβει τι γίνεται ο εργαζόμενος λαός.

Αφού τότε θα βάλει τέλος στο χάος με τη δική του εξουσία.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Η καταστροφή πίσω από τη «διαφθορά»

Γρηγοριάδης Κώστας

Μέρος ενός ευρύτερου και καλά οργανωμένου σχεδίου που αποσκοπεί στην τρομοκράτηση και το γονάτισμα του λαού αποτελεί αναμφίβολα η πλύση εγκεφάλου περί «διαφθοράς». Το όργιο προπαγάνδας που γίνεται τον τελευταίο καιρό ξεθάβοντας όλα τα κρούσματα διαφθοράς που διαχρονικά ευδοκιμεί στο θερμοκήπιο του κρατικού μηχανισμού που έχουν φτιάξει οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας, είναι ολοφάνερο ότι επιδιώκει να κάνει το λαό να αισθανθεί συνένοχος και συνυπεύθυνος. Δεν είναι τυχαίο ότι βαφτίζουν «πλιάτσικο» και «μεγάλη λεηλασία» τα διάφορα κρούσματα διαφθοράς που σχεδιασμένα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ακριβώς για να μείνει στο απυρόβλητο η ασύλληπτη νομιμοποιημένη ληστεία του λαού από την πλουτοκρατία και τις κυβερνήσεις της. Επιπλέον, αν καταφέρουν το λαό να αισθάνεται συνένοχος, τότε θα μπορούν να διασφαλίσουν την ανοχή του στη νέα μεγάλη σφαγή στις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα. Δεν πρόκειται να αφήσουν τίποτα όρθιο. Η έκθεση του ΔΝΤ, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, δίνει το μέγεθος της σφαγής προτείνοντας ουσιαστικά την πλήρη κατάργηση των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, αφού ζητά επιπλέον περικοπές ύψους 1-2% του ΑΕΠ, δηλαδή 2,1-4,2 δισ. ευρώ. Το μόνο που θα αφήσουν είναι ένα φιλοδώρημα για τα πλέον εξαθλιωμένα τμήματα, αυτούς που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας όπως αναφέρει. Κι όμως θέλουν το λαό να είναι ευχαριστημένος γιατί «θα πρέπει να σκεφτεί ότι δεν θα έπαιρνε καθόλου σύνταξη (ή επίδομα)», όπως δήλωσε ξεδιάντροπα ο Δ. Ρέππας. Ομως η επιλογή του μικρότερου κακού οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο μεγαλύτερο και στην καταστροφή της ζωής του λαού. Αν ο λαός δεν τους χαλάσει τα σχέδια, με την πάλη και την ψήφο του, τον περιμένουν χειρότερες μέρες.

Ανατροπή μια ώρα αρχύτερα

«Η πιστή εφαρμογή του προγράμματος (σ.σ. του νέου μνημονίου) είναι προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη», αποφαίνεται προκλητικά στην έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδας, συμμετέχοντας ενεργά στην τρομοκράτηση και εξαπάτηση του λαού. Ομως τα ίδια έλεγε η ΤτΕ και τα προηγούμενα χρόνια, ότι δηλαδή η πλήρης εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που προωθούσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα έφερναν την πολυπόθητη «έξοδο από την κρίση» και την «ανάπτυξη». Τα αντιλαϊκά μέτρα εφαρμόστηκαν πιστά και μέχρι τέλους. Το μνημόνιο εφαρμόστηκε πλήρως, δεν υπάρχει ένα μέτρο που να αφορούσε τη σφαγή των μισθών και των συντάξεων, τις άγριες περικοπές σε Υγεία, Φάρμακο, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια που να μην έχει εφαρμοστεί και μάλιστα με το παραπάνω. Δεν εφαρμόστηκαν μόνο όσα μέτρα «άγγιζαν» τους μονοπωλιακούς ομίλους, όπως η μείωση των τιμών των προϊόντων, ή είχαν μπει στο μνημόνιο μόνο για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού, όπως η φοροδιαφυγή. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι για αυτούς τους τομείς το μνημόνιο δεν προέβλεπε ποτέ συγκεκριμένα μέτρα και φυσικά δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα... Πράγματι, «δεν υπάρχουν περιθώρια για ψευδαισθήσεις», όπως είπε ο διοικητής της ΤτΕ, αλλά ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτό που εννοεί. Ο λαός μόνο για «την πιστή εφαρμογή του προγράμματος» της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου και της τρόικας δεν πρέπει να αγωνιά γιατί θα ήταν σαν να συνυπογράφει την καταστροφή της ζωής του και την πλήρη εξαθλίωσή του. Αντίθετα, πρέπει να ενδιαφέρεται και να οργανώνεται για να το ανατρέψει μια ώρα αρχύτερα, μαζί με τα κόμματα της πλουτοκρατίας που το εφαρμόζουν.

Φτηνή «κοινωνική ευαισθησία»

Κροκοδείλια δάκρυα χύνει για τους χαμηλοσυνταξιούχους η Ντ. Μπακογιάννη, προκαλώντας με την υποκρισία της, αφού την ίδια στιγμή στηρίζει μετά πάθους την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που σφαγιάζει μισθούς και συντάξεις. Προκειμένου να πουλήσει φτηνή «κοινωνική ευαισθησία», η πρώην υπουργός καταφεύγει στα μεγάλα μέσα, δηλαδή στα μεγάλα ψέματα. Ισχυρίζεται δηλαδή, ότι αν εφαρμοστούν οι «διαρθρωτικές αλλαγές» θα γλιτώσουν οι συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα. «Πρέπει να γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, να μειωθεί το δημόσιο, να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία, για να αποφύγουμε τις περικοπές στις συντάξεις», επανέλαβε ψευδόμενη συνειδητά χτες (στο «Realfm»). Η πρόεδρος της ΔΗΣΥ γνωρίζει πολύ καλά ότι και οι διαρθρωτικές αλλαγές, όπως αυτές που ανέφερε, θα γίνουν και οι συντάξεις θα μειωθούν περαιτέρω μέχρι να μετατραπούν σε απλό φιλοδώρημα. Και τα δύο προβλέπει το μνημόνιο διαρκείας που υπερασπίζεται φανατικά. Ομως, ακόμα και αν απολυθούν οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι, όπως ζητά η ίδια και το κόμμα της, ακόμα και αν εκποιηθεί στο σύνολό της η δημόσια περιουσία, οι συντάξεις δεν πρόκειται να γλιτώσουν. Αντίθετα, θα σφαγιαστούν άγρια τα επόμενα χρόνια. Αρκεί μια ματιά στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ που ορίζει ότι από τα νέα μέτρα ύψους 11 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-14, τα 4,2 δισ. θα προέλθουν από περικοπές συντάξεων, άλλα 4,2 δισ. από το σφαγιασμό κοινωνικών επιδομάτων και υπόλοιπα 2,1 δισ. από απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών. Εμπαίζει άγρια τους συνταξιούχους και τα λαϊκά στρώματα η πρόεδρος του ΔΗΣΥ και πρέπει ο λαός να τιμωρήσει σκληρά το κόμμα της και να δώσει ένα ισχυρό πλήγμα συνολικά στο αστικό πολιτικό σύστημα, εμπιστευόμενος και υπερψηφίζοντας το ΚΚΕ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η «εθνική ομοψυχία» είναι παγίδα

Ενα ιδεολόγημα που οι αστοί προσπαθούν να εμφυτέψουν στα μυαλά και την πρακτική των εργαζομένων, που επαναλαμβάνεται μονότονα, είναι αυτό της λεγόμενης «εθνικής ομοψυχίας», της «εθνικής συνεννόησης». Ιδιαίτερα λίγο πριν από το γιορτασμό της επετείου της 25ης Μάρτη του 1821 επανέρχονται πιο επιτακτικά. Ομως, όπως και για το 1821 έτσι και για το σήμερα, αυτό που θέλουν να κρύψουν οι αστοί είναι ότι σε μια ταξική κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει «εθνική ομοψυχία», αλλά διαφορετικά και αντιτιθέμενα συμφέροντα. Το ίδιο συνέβη το 1821, όπου και μέσα στον απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στον κατακτητή και στην εξέλιξη της Επανάστασης και τη δημιουργία αστικού κράτους, υπήρχαν συγκρούσεις, ακόμα και διαφορετικές επιδιώξεις. Και σήμερα δεν υπάρχουν γενικώς εθνικά συμφέροντα αλλά πρώτα και κύρια ταξικά συμφέροντα. Ποια ομοψυχία μπορεί να έχουν ο καπιταλιστής που κλέβει τη ζωή από τον εργάτη και ο εργάτης που εξαθλιώνεται με σφαγιασμό του μισθού του, των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων του; Το γεγονός ότι και οι δύο είναι Ελληνες δεν τους κάνει να έχουν κοινά συμφέροντα.

Τα κόμματα του κεφαλαίου, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ., Μπακογιάννη, τα νέα «αντιμνημονιακά» αναχώματα, κόμματα - υπηρέτες του «ίδιου θεού», της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, αλλά και οπορτουνιστικές δυνάμεις που μιλούν για «καλύτερες εθνικές λύσεις», για «επαναδιαπραγμάτευση που θα φέρει την εθνική (δηλαδή την καπιταλιστική) οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης», συνειδητά ο καθένας από την πλευρά του επιδιώκει να αποκοιμίσει τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα και να τους κάνει να μπουν κάτω από τις σημαίες των αστών ή του «πιο ανθρώπινου καπιταλισμού».

Μόνο το ΚΚΕ, με τις κρυστάλλινες θέσεις του καλεί το λαό να προβληματιστεί, να σκεφτεί και να δράσει με βάση την ταξική του θέση μέσα στην κοινωνία. Απορρίπτει τα «εθνικά μέτωπα ενάντια στους ξένους κατακτητές», τις «εθνικές προσπάθειες για το κοινό καλό». Απορρίπτει τα περί ...κατοχής που προσβάλλει το «έθνος των Ελλήνων». Η «ομοψυχία» για το ΚΚΕ ταυτίζεται μόνο με ένα πράγμα: Με την κοινότητα συμφερόντων που έχουν η εργατική τάξη, η φτωχομεσαία αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι εμποροβιοτέχνες, οι νέοι και οι γυναίκες από τα λαϊκά εκμεταλλευόμενα στρώματα στην πάλη τους ενάντια στον κοινό εχθρό, το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Το ΚΚΕ δεν κρύβει ότι παλεύει για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος στην Ελλάδα. Δε λαϊκίζει περί ανώδυνων εθνικών λύσεων, όπου και η «πίτα θα είναι ολάκερη και ο σκύλος χορτάτος». Ο δρόμος που προτείνει είναι και αναγκαίος και ρεαλιστικός. Με τη συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων που έχουν συμφέρον να συγκρουστούν με το κεφάλαιο παλεύει για τη λαϊκή εξουσία, η οποία θα κοινωνικοποιήσει τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, θα θέσει με πανεθνικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο την οικονομία και τους πόρους της χώρας στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, θα αποδεσμεύσει τη χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και θα επιβάλει τη μονομερή διαγραφή του χρέους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ