Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θέλει μισθούς Ουγκάντας

Γρηγοριάδης Κώστας

Να γίνει η Ελλάδα Ουγκάντα σε ό,τι αφορά στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, πρότεινε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, επιβεβαιώνοντας ότι παρά τους σαλτιμπαγκισμούς του για να διασκεδάσει τη λαϊκή οργή, παραμένει αφοσιωμένος στην υλοποίηση της βάρβαρης για το λαό πολιτικής. Μιλώντας στον ρ/σ «ΦΛΑΣ» με κυνισμό δήλωσε: «Στο θέμα της ανταγωνιστικότητας, είναι δυνατόν να βρίσκεται η Ελλάδα πίσω από την Υεμένη, την Ουγκάντα και τα Σκόπια; Κάτι πρέπει να γίνει». Τι να γίνει; Προφανώς αυτό που έλεγε ο υπουργός του στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, να πέσουν δηλαδή τα μεροκάματα των Ελλήνων ναυτεργατών στο ύψος των Φιλιππινέζων, που ναυτολογούνται από τους δουλέμπορους και δεν ξέρουν τι θα πει συλλογική σύμβαση και συνδικαλιστικά δικαιώματα, για να γίνουν οι εφοπλιστές πιο ανταγωνιστικοί στον παγκόσμιο καπιταλιστικό στίβο. Αυτό επιδιώκει ο Καρατζαφέρης για όλη την εργατική τάξη και μ' αυτό το στόχο συμπράττει με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τους εργοδότες και τους εργατοπατέρες. Για να δικαιολογήσει, μάλιστα, την κόλαση που ετοιμάζουν για το λαό, κατέφυγε στην κινδυνολογία, ισχυριζόμενος πως η άλλη επιλογή είναι η πτώχευση, που «είναι αίμα. Κατάντια. Θα σερνόμαστε για 20 χρόνια για να μπορέσουμε να σηκώσουμε κεφάλι σαν χώρα πάλι». Δηλαδή, αιματοχυσία και χάος, αν ο λαός δε δεχτεί να γίνει δούλος στα αφεντικά και αποφασίσει ο ίδιος να βγει στο προσκήνιο και να επιλέξει το δρόμο ανάπτυξης που απαντάει στις σύγχρονες ανάγκες του. Τα ίδια έγραψε και σε επιστολή του στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, προειδοποιώντας έμμεσα ότι πρέπει να δουν πιο προσεκτικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αφού η λαϊκή δυσαρέσκεια ενδέχεται να οδηγήσει σε «έκρηξη» που θα ξεφύγει «απ' τα ελληνικά σύνορα». Το λαό φοβούνται και τη δύναμή του. Να τους πληρώσει ο λαός με το ίδιο νόμισμα. Με κλιμάκωση της οργάνωσης και της πάλης για το εμπόδισμα των βάρβαρων μέτρων, για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής, των κομμάτων και των μαντρόσκυλων τύπου ΛΑ.Ο.Σ. που την υπηρετούν και την υπερασπίζονται.

Αναζητά προστασία από τη λυκοσυμμαχία

«Η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση για τη διάσωση του 13ου και 14ου μισθού, όταν μάλιστα δεν έχει ζητηθεί η κατάργησή τους, αποτελεί μια υποκρισία άνευ προηγουμένου. Είναι γνωστό ότι η κατάργησή τους αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία από τη στιγμή που η ύπαρξή τους καλύπτεται από τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων»... Αρκούντως καθησυχαστικός ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης, διαβεβαιώνει τους εργαζόμενους ότι όχι μόνο δεν έχει τεθεί ζήτημα κατάργησης 13ου και 14ου μισθού αλλά και να τεθεί δεν πρόκειται να περάσει αφού αντίκειται στην ...κοινοτική νομοθεσία!

Παραλείπει βέβαια να συμπληρώσει ότι για την ευρωένωση νόμος είναι το συμφέρον των μονοπωλίων που επιβάλλει το σφαγιασμό οποιουδήποτε κεκτημένου κρίνεται βαρίδι στην πορεία τους για περισσότερα κέρδη, για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα. Αλίμονο αν οι εργαζόμενοι εναποθέσουν και το πιο μικρό τους δικαίωμα στην κοινοτική νομοθεσία! Θα εξαερωθεί πριν καν το καταλάβουν. Αλίμονο αν εφησυχαστούν επειδή σ' αυτή τη φάση δεν τέθηκε θέμα κατάργησης ενός δικαιώματός τους. Μα, θα τεθεί στην επόμενη. Η ευρωενωσιακή στρατηγική δεν αφήνει αμφιβολία γι' αυτό. Τα μνημόνια θα είναι διαρκείας και δε θα αφήσουν πέτρα πάνω στην πέτρα.

Οι εργαζόμενοι και μόνο, μαζί με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, μπορούν, οφείλουν να γίνουν ασπίδα προστασίας όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει, να οργανώνουν την πάλη τους για να πάρουν πίσω όσα βίαια τους αφαίρεσαν, να τη συνεχίσουν με προοπτική να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους, να αποδεσμεύσουν τη χώρα απ' την ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία.

Φορτηγά τέλος, σειρά στα ταξί

Στην οριστική απαξίωση των αδειών σε φορτηγά και βυτιοφόρα ΔΧ, μέσω της αναμενόμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, προχωρά η συγκυβέρνηση Παπαδήμου, καταρρίπτοντας τις αυταπάτες που σκόπιμα καλλιεργούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου, περί δήθεν υψηλού τιμήματος που θα κατέβαλλαν οι νεοεισερχόμενοι στον κλάδο. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών καθόρισε το ύψος του παραβόλου για την απόκτηση νέας άδειας στο ύψος των 1.000 ευρώ, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τη χαριστική βολή στους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους του κλάδου.

Οι χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων που υποθήκευσαν σπίτια και άλλα περιουσιακά στοιχεία για την απόκτηση της άδειας που γι' αυτούς ήταν η θέση εργασίας τους, ρίχνονται μεμιάς στο λάκκο της «ανταγωνιστικότητας» που από κοινού σκάβουν τρόικα και κόμματα της συγκυβέρνησης. Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», πολύ δύσκολα θα παραμείνει η πρόβλεψη του σχετικού νομοσχεδίου που απαγόρευε την απόκτηση άδειας από φυσικά ή νομικά πρόσωπα προερχόμενα από χώρες εκτός ΕΕ, όχι ότι άλλαζε κάτι επί της ουσίας, αλλά αποτελεί κι αυτό μια ένδειξη του μεγέθους της κυβερνητικής επιθετικότητας απέναντι στα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα.

Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί ένδειξη για το πώς θα κινηθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και στο ζήτημα της «απελευθέρωσης» των ταξί, για το οποίο, όπως και για τα φορτηγά, εδώ και καιρό αφήνει να εννοηθεί ότι θα κινηθεί διαφορετικά από τους προκατόχους της. Το βέβαιο είναι ότι οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στον κλάδο των οδικών μεταφορών, επιβατικών και εμπορευματικών, θα περάσουν πάνω από τις δεκάδες χιλιάδες των αυτοαπασχολούμενων όσο αυτοί δε συσπειρώνονται στις γραμμές της ΠΑΣΕΒΕ, διεκδικώντας μαχητικά τον άλλο δρόμο ανάπτυξης της οικονομίας που προτείνουν οι κομμουνιστές.

Να τελειώνουμε με τη λασπολογία!

Μεγάλο άγχος έπιασε τη χτεσινή «Αυγή» - λόγω προφανώς της ένδειας των επιχειρημάτων του οπορτουνισμού για το τεράστιο πρόβλημα των ναρκωτικών - και επιχειρεί σε τέσσερα διαφορετικά κείμενα τάχα να απαντήσει, στην ουσία να ρίξει λάσπη, στο ΚΚΕ για τη θέση του για τα ναρκωτικά. Για να τελειώνουμε με τη λασπολογία, το ΚΚΕ λέει κατηγορηματικά: Οι χρήστες να ΜΗΝ πηγαίνουν στη φυλακή. Χρόνια φωνάζει και παλεύει για τη σωστή αντιμετώπιση των χρηστών. Χρόνια καταγγέλλει την κατασταλτική πολιτική, που ακολουθείται όχι μόνο απέναντι στους χρήστες, αλλά ακόμα και απέναντι σε απεξαρτημένους! Τι όμως φέρνει το νομοσχέδιο; Το να μην πηγαίνουν οι χρήστες φυλακή; Το νομοσχέδιο νομιμοποιεί τα ναρκωτικά! Αντιμετωπίζει ευνοϊκότερα την εμπορία. Για να χαρακτηριστεί κάποιος «έμπορας» θα πρέπει να κουβαλάει... «το βαπόρι απ' την Περσία»! Νομιμοποιεί την κατοχή, διακίνηση ναρκωτικών και την καλλιέργεια του χασίς. Ιδιωτικοποιεί την πρόληψη, απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη! Αυτά φέρνει το νομοσχέδιο. Μ' αυτά συμφωνούν οι οπορτουνιστές.

Και ξαναλέμε, ναι, να μην πηγαίνουν οι χρήστες στη φυλακή. Πού να πηγαίνουν όμως; Εδώ μας χωρίζει μια άβυσσος από τους οπορτουνιστές. Γιατί εμείς λέμε ο χρήστης να οδηγείται στην απεξάρτηση, ενώ αυτοί λένε να παραμένει στα ναρκωτικά, τα νόμιμα και κρατικά διακινούμενα, δηλαδή σε μεθαδόνες, βουπρενορφίνες κ.ο.κ. Υμνους στη μεθαδόνη κάνει για άλλη μια φορά η χτεσινή «Αυγή», ενώ την ίδια στιγμή η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΝ δε λέει καν, πουθενά, τη λέξη απεξάρτηση! Και ποια είναι άραγε τα θετικά αποτελέσματα των υποκατάστατων (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη) που υμνεί η «Αυγή»; Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση, μόλις ένα ποσοστό 5,5% ολοκληρώνουν τα προγράμματα μεθαδόνης και οι χρήστες που εντάσσονται σε αυτό το ποσοστό, δε σημαίνει καν ότι απεξαρτώνται και βγαίνουν στην κοινωνία «καθαροί», γιατί ο στόχος των προγραμμάτων δεν είναι η απεξάρτηση, αλλά, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι η συντήρηση του χρήστη... `Η μήπως στα «θετικά» της υποκατάστασης υπολογίζουν οι οπορτουνιστές τις πιάτσες που δημιουργούνται έξω από τις αντίστοιχες μονάδες του ΟΚΑΝΑ, που δημιουργούνται γιατί τα κυκλώματα ξέρουν ότι θα βρουν εκεί έτοιμους πελάτες, μόνιμους χρήστες... Ασε που οι επίσημοι φορείς επισημαίνουν ότι το πρόβλημα στις μέρες μας είναι η πολυτοξικομανία, ενώ τα υποκατάστατα επιχειρούν να αντιμετωπίσουν μόνο μια ουσία, την ηρωίνη. Να λοιπόν, άλλος ένας λόγος που τροφοδοτεί τις πιάτσες έξω από τα προγράμματα υποκατάστατων. Ασε που και η ίδια η μεθαδόνη διακινείται παράνομα στις πιάτσες και μάλιστα με πιο υψηλή τιμή από την ηρωίνη... Αλήθεια, ο εξαρτημένος από τη μεθαδόνη, θα απεξαρτηθεί αν μπει στο αντίστοιχο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ ή απλώς θα παίρνει τσάμπα τη δόση του...;

Το ΚΚΕ όμως λέει (και η πραγματικότητα των «στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης» το έχει αποδείξει) ότι ο χρήστης μπορεί να απεξαρτηθεί. Οχι, φυσικά, με την υποκατάσταση, αλλά με τα προγράμματα που ακολουθούν την πλήρη αποχή από τις ουσίες. Από αυτά τα προγράμματα βγαίνει κάθε χρόνο «καθαρό» στην κοινωνία ένα ποσοστό τουλάχιστον 35%. Αυτά τα προγράμματα όμως η κυρίαρχη πολιτική τα στραγγαλίζει οικονομικά και το νομοσχέδιο, που με πάθος υποστηρίζει ο ΣΥΝ, τα οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση. Ας αφήσουν, λοιπόν, τη λάσπη για το ΚΚΕ και τα κροκοδείλια δάκρυα για τους χρήστες. Οι θέσεις τους είναι βαθιά αντιδραστικές και επικίνδυνες.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Η απανθρωπιά του καπιταλισμού...

Γρηγοριάδης Κώστας

Α, ΜΑΛΙΣΤΑ! Και ο Ιταλός.... Παπαδήμος, ή αλλιώς Μάριο Μόντι, την έκανε την εκπληκτική του δήλωση: «Η μόνιμη εργασία είναι μονότονη»!

Οπότε οι νέοι της χώρας του (και κατ' επέκταση όλης της Ευρώπης) πρέπει - λέει - να συνηθίσουν στην ιδέα ότι θα αλλάζουν συνεχώς δουλειές και μάλιστα να τους αρέσει κι από πάνω!

Το ότι θα μεσολαβεί μια... απόλυση ή μία μακρά περίοδος ανεργίας και ανέχειας στο ενδιάμεσο, προφανώς δεν πρέπει να τους απασχολεί. Αντιθέτως, να αισθάνονται τυχεροί γιατί η ζωή τους θα είναι... συναρπαστική.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, μας είπε ότι το οικονομικό σύστημα στο οποίο ζούμε είναι... κάτι σαν «Ντίσνεϊλαντ» όπου μπορούμε να περνάμε τον καιρό μας διασκεδάζοντας με τις καπιταλιστικές κρίσεις!

Μόνο που εμείς δεν βρίσκουμε καθόλου «βαρετό» αλλά απάνθρωπο να συρρικνώνονται συνεχώς τα εργασιακά δικαιώματα, να μειώνονται οι μισθοί, να υποβαθμίζεται το επίπεδο ζωής για να αυξάνονται τα κέρδη των πολυεθνικών ταυτόχρονα με την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Γι' αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να δώσουμε ένα τέλος σε αυτήν την εκμετάλλευση και αυτοί που δουλεύουν να απολαμβάνουν αυτό που δημιούργησαν με τον κόπο τους. Κατά τη γνώμη μας αυτή θα είναι πιο... συναρπαστική κοινωνία!!!

Τι θα έλεγε λοιπόν ο Ιταλός πρωθυπουργός στην ιδέα να διεκδικήσουν οι λαοί αυτό που τους ανήκει και με τη δύναμη που έχουν να το πάρουν; Ετσι για να... σπάσει η (καπιταλιστική) μονοτονία βρε παιδί μου...

Βέβαια, μη νομίζετε ότι εδώ οι «δικοί» μας είναι και πολύ διαφορετικοί από τον Μάριο Μόντι. Βλέπετε αυτό είναι το «μοντελάκι» του σύγχρονου Ευρωπαίου πολιτικού και κάθε άλλο παρά λίγοι είναι αυτοί που προσπαθούν να το προσεγγίσουν...


Παπαγεωργίου Βασίλης

«Σχεδόν είλωτες» των μονοπωλίων

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι στο εξής θα είναι σχεδόν είλωτες»(!), ήταν το μήνυμα που έστειλε με τον κυνισμό που χαρακτηρίζει τους εκπροσώπους των μονοπωλίων ο Ιταλός πρωθυπουργός, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις νέες σαρωτικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνησή του στις εργασιακές σχέσεις. «Οι νέοι πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι δεν θα μπορούν να έχουν μια μόνιμη δουλειά για όλη τους τη ζωή», δήλωσε ο Μ. Μόντι μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή και προϊδεάζοντας για τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό συμπλήρωσε: «Θα πρέπει όμως να υπάρχουν λογικές προϋποθέσεις: Λίγο μικρότερη προστασία για όσους σήμερα είναι απόλυτα εξασφαλισμένοι και κάπως μεγαλύτερες εγγυήσεις για όσους είναι σχεδόν είλωτες στην αγορά εργασίας, ή δεν καταφέρνουν καν να έχουν κάποια πρόσβαση». Το βάρος, φυσικά, πέφτει στο ξήλωμα των δικαιωμάτων των δήθεν «απόλυτα εξασφαλισμένων» εργαζομένων, ώστε να εξομοιωθούν με αυτούς που είναι «σχεδόν είλωτες». Αυτό ακριβώς επιδιώκει η ιταλική κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο για τη «μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας» που προετοιμάζει, προωθώντας πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, μείωση του μη μισθολογικού κόστους, κ.ο.κ. Ο,τι δηλαδή γίνεται και στη χώρα μας αλλά και σ' όλες τις χώρες της ΕΕ, που υλοποιούν τις αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές της στρατηγικής «ΕΕ-2020» και του «Συμφώνου για το ευρώ» με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. Απλά ο Μόντι το είπε πιο ωμά: Οι εργαζόμενοι πρέπει να μετατραπούν σε σύγχρονους δούλους των μονοπωλίων.

«Μαύρες» αντιπροτάσεις

«Στήριξη σε εκείνους που δεν έχουν κανένα εισόδημα» ζήτησε εκ νέου χτες από τη Θεσσαλονίκη η Ντ. Μπακογιάννη, αλλά φυσικά δεν ανέφερε κανένα συγκεκριμένο μέτρο πέρα από το προκλητικό μέτρο του να δοθεί με μορφή επιδοτούμενου δανείου (!) έκτακτο επίδομα 400 ευρώ το μήνα σε όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι οι υποκριτικές και δημαγωγικές κορόνες της πρώην υπουργού για «στήριξη» των πλέον εξαθλιωμένων έχουν ως μοναδικό στόχο να ρίξουν στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων για να περάσουν πιο εύκολα οι βαθιά αντιδραστικές και αντιλαϊκές προτάσεις που κάνει την ίδια στιγμή με στόχο τη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Ακριβώς τέτοιες προτάσεις έκανε χτες, τις οποίες βάφτισε «αντιπροτάσεις» για να περνάνε πιο εύκολα στην «κοινή γνώμη», αλλά που στην πραγματικότητα είναι τα επόμενα βήματα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης του μαύρου μετώπου και τρόικας. Η πρώην υπουργός απλά ανέλαβε, για ακόμα μια φορά, να παίξει το ρόλο του «λαγού». Η σημαντικότερη πρόταση, που περιλαμβάνει «το ολοκληρωμένο πακέτο πρόσθετων διαρθρωτικών αλλαγών» που παρουσίασε, είναι αυτή που αφορά «την άμεση προώθηση της δεύτερης φάσης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», η οποία δε δίστασε να δηλώσει ότι θα γίνει «στη βάση της αρχής ότι επιδοτήσεις των συντάξεων θα δίνονται μόνο σε όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και οι συντάξεις θα είναι ανάλογες με τις εισφορές που έχει ο καθένας καταβάλει». Ομως ήρθε δεύτερη και καταϊδρωμένη. Εδώ και καιρό η ΝΔ έχει ζητήσει την επί της ουσίας κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, τασσόμενη υπέρ ενός ανταποδοτικού ασφαλιστικού συστήματος, υπέρ του ατομικού λογαριασμού ασφάλισης, ενώ αυτό ακριβώς το στόχο υπηρετούσαν και τα στοιχεία που παρουσίασε προχτές στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας...

Θυμήθηκε τα «δημόσια αγαθά» η ΓΣΕΕ

Τα «δημόσια κοινωνικά αγαθά» της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών θυμήθηκε τώρα η ΓΣΕΕ, που έβγαλε ανακοίνωση για να καταγγείλει ότι αυτά βρίσκονται «στα "νύχια" των κερδοσκόπων» και να καταδικάσει τις «νεοφιλελεύθερες πολιτικές για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών», ισχυριζόμενη μάλιστα ότι είχε εκφράσει τη ριζική της διαφωνία (σ.σ. με την απελευθέρωση).

Αλήθεια, πώς εννοεί τη «διαφωνία» η ΓΣΕΕ; Μήπως ως παρότρυνση για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας με ... μέτρο, όπως από την πρώτη στιγμή έκανε η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι υπάρχει καλή και κακή απελευθέρωση και καλώντας τους εργαζόμενους να επιλέξουν ποιο μονοπώλιο και πόσο γρήγορα θα τσακίσει τα δικαιώματά τους; 'Η ως συνδιαμόρφωση των όρων με τους οποίους τα μονοπώλια εξασφάλιζαν πλούτη μειώνοντας το λεγόμενο «κόστος εργασίας» με τις ΣΣΕ που συνεχίζει να υπογράφει η ΟΜΕ-ΟΤΕ μειώνοντας τους μισθούς;

'Η μήπως είναι οι «νεοφιλελεύθεροι» μόνο που παραδίδουν Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, αλλά και Νερό, Λιμάνια, Αεροδρόμια, όλο το δημόσιο πλούτο, στα μονοπώλια; Και τότε γιατί επί («αμιγούς») ΠΑΣΟΚ οι κυβερνήσεις δε σταματούσαν να «ξηλώνουν» το «πακέτο» που είχε το Δημόσιο πουλώντας συνέχεια σε μονοπώλια; Υπεράσπιση των «δημόσιων αγαθών»; Αλλά έτσι είναι. Η ΓΣΕΕ (επιλέγει να) βλέπει με ένα μάτι γι' αυτό βλέπει μέχρι τους «νεοφιλελεύθερους», οι σοσιαλδημοκράτες γι' αυτή είναι «αγγελούδια». Δε σταματά στιγμή να καλεί τους εργάτες να διαλέξουν σφαγέα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στο ... ίδιο θρανίο με άλλα μαθήματα

Πίσω από την είδηση των «εύκολων» εξετάσεων (με 3 έως 5 μαθήματα) για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και το «νέο» Λύκειο των «επιλογών», υπάρχουν τα διαφοροποιημένα προγράμματα σπουδών για κάθε μαθητή και η απόλυτη υποβάθμιση του μορφωτικού ρόλου του Λυκείου. Αναφερόμαστε στο σχέδιο για το «νέο λύκειο» και το εξεταστικό, που παρουσίασε προχτές το υπουργείο Παιδείας.

Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση, ολόκληρο το «νέο» Λύκειο είναι προσανατολισμένο στην πρόσβαση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, απ' τη Β' Λυκείου και στην πράξη πολύ νωρίτερα. Απ' τη Β' Λυκείου ο μαθητής θα παρακολουθεί εκείνα τα μαθήματα, που θα τον βοηθήσουν να εισαχθεί σ' ένα τμήμα. Στη Β' και στη Γ' Λυκείου τα προγράμματα σπουδών θα διαφέρουν από μαθητή σε μαθητή, λόγω των πολλών μαθημάτων επιλογής. Ο μαθητής στη Γ' Λυκείου θα επιλέγει σε ποια μαθήματα θα δώσει εξετάσεις για το πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των τμημάτων που θέλει να περάσει. Πρακτικά, δύο μαθητές, ακόμα και της ίδιας τάξης, θα επιλέγουν διαφορετικά μαθήματα, θα κατηγοριοποιούνται σε διαφορετικά επίπεδα. Να το πούμε πιο απλά: Το σχολείο, που θα έχει την ευθύνη να καθοδηγήσει τους μαθητές στην επιλογή τους, θα καλείται να «ξεκαθαρίσει» και κάποιους που ...εκτιμάται πως «δεν παίρνουν τα γράμματα», θα τους διαμορφώνει ένα απλό πρόγραμμα σπουδών.

Με εξετάσεις πανελλαδικού τύπου, με ενιαία θέματα και στις τρεις τάξεις του Λυκείου, που προτείνονται στο σχέδιο, ούτε το άγχος των μαθητών πρόκειται να μειωθεί (όπως διαφημίζει το υπουργείο) ούτε φυσικά τα φροντιστήρια πρόκειται να μειωθούν. Το άγχος και η αγωνία των μαθητών για το μέλλον τους θα ξεκινάνε πολύ νωρίτερα απ' ό,τι στο σημερινό σύστημα, αφού όλο το Λύκειο προσανατολίζεται στην πρόσβαση.

Υποβαθμίζεται πλήρως ο γενικός μορφωτικός ρόλος του Λυκείου. Τα βασικά (υποχρεωτικά) μαθήματα, δηλαδή οι λίγες γνώσεις που πρέπει να έχουν πολλοί, υποβαθμίζονται ακόμα περισσότερο και γίνονται «σούπες» σκόρπιων γνώσεων. Συγκεκριμένα, στο Λύκειο θα γίνει ενοποίηση μαθημάτων με ξεχωριστό επιστημονικό αντικείμενο. Η Φυσική, η Χημεία και η Βιολογία θα είναι το μάθημα «Φυσικών επιστημών», τα Αρχαία, η Νεοελληνική Γλώσσα και η Λογοτεχνία το μάθημα «Ελληνική Γλώσσα» και η Αλγεβρα και η Γεωμετρία θα διδάσκονται κάτω από το γενικό τίτλο «Μαθηματικά».

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν και πρέπει να μην παρασυρθούν απ' τις «τυμπανοκρουσίες» της νέας «συναίνεσης» στην Παιδεία (μετά το νόμο - πλαίσιο), να ενημερωθούν για το περιεχόμενο του «νέου» Λυκείου και το εξεταστικό. Το «νέο» σχολείο, συνολικά, είναι το σχολείο της «αγοράς» και της αμάθειας, καταργεί το δικαίωμα στη μόρφωση και το αντικαθιστά με την «ευκαιρία» σε «ατομικές διαδρομές» αναλώσιμων γνώσεων, για τους πολλούς, απ' το δημοτικό μέχρι το πανεπιστήμιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ