Τετάρτη 4 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με το «διαίρει και βασίλευε»

Παπαγεωργίου Βασίλης

«

Το βάρος του μνημονίου πρέπει να το αναλάβουν όλοι. Οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα έχουν κουβαλήσει μεγάλο μερίδιο. Ηδη οι άνεργοι ανέρχονται στο 1 εκατομμύριο...», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. προαναγγέλλοντας επί της ουσίας τη νέα σφοδρή επίθεση στο λαό που η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου έχει στα σκαριά. Κατά την προσφιλή τακτική του ΛΑ.Ο.Σ., το «διαίρει και βασίλευε», ο εκπρόσωπός του λέει επίσης ότι αυτή τη φορά το μεγαλύτερο βάρος πρέπει να πέσει στις πλάτες των δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που μεταφράζεται σε απολύσεις, περαιτέρω μειώσεις μισθών και πάει λέγοντας...

Δε λέει όμως ότι το βάρος που ήδη έχει φορτωθεί στις πλάτες όλων, ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων, κάθε εργατικής λαϊκής οικογένειας, είναι δυσβάστακτο. Δεν ομολογεί ότι από τα νέα μέτρα, ναι μεν θα χτυπηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά οι ιδιωτικοί κάθε άλλο παρά στο απυρόβλητο θα μείνουν. Τα σχέδιά τους αφορούν σε ένα πραγματικό «σάρωμα» όσων δικαιωμάτων απέμειναν όρθια και αφορούν στο σύνολο της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Το αν αυτή τη φορά θα χτυπηθούν περισσότερο οι αυτοαπασχολούμενοι ή οι δημόσιοι υπάλληλοι ή οι ιδιωτικοί, καμία σημασία δεν πρέπει να έχει μπροστά στον ανηλεή πόλεμο διαρκείας που έχουν κηρύξει εναντίον τους, συνολικά, η πλουτοκρατία και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι. Και που δε θα σταματήσει αν δεν αφαιρέσουν από το λαό και το τελευταίο ψίχουλο που του έχει απομείνει.

Εκτός αν ο ίδιος ο λαός τούς σταματήσει. Αν ορθώσει απέναντί τους ένα αρραγές μέτωπο που θα αποκρούσει την επίθεση, προετοιμάζοντας συγχρόνως την αντεπίθεσή του για να κατακτήσει όσα του ανήκουν και δικαιούται να απολαύσει. Ολοι μαζί σαν μια γροθιά μπορούν να νικήσουν. Μπορούν να κάνουν πραγματικότητα αυτό που φοβάται ο ΛΑ.Ο.Σ. και σπεύδει να σπείρει διχόνοια μήπως αυτή κατορθώσει να αποτρέψει τη συσπείρωση, την οργάνωση του λαού και την ανάπτυξη της πάλης του σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής με την εξουσία του κεφαλαίου, που και ο ίδιος στηρίζει και εκπροσωπεί.

Κροκοδείλια δάκρυα για τον ΟΤΕ...

Ξεπερνά κάθε όριο υποκρισίας η στάση της πλειοψηφίας στην ΟΜΕ - ΟΤΕ αναφορικά με την πρόσφατη πώληση του μετοχικού ποσοστού του ΟΤΕ στο Σέρβικο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό. «Εγκαλούν» τους μετόχους του ομίλου και την κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» όπως την αποκαλούν, και «απαιτούν εξηγήσεις» για την «εκποίηση» των περιουσιακών στοιχείων του ΟΤΕ, γιατί όπως λένε τέτοιες ενέργειες «δημιουργούν αβεβαιότητα στους εργαζόμενους». Είναι ακριβώς οι ίδιοι άνθρωποι που πριν από λίγο χρονικό διάστημα υπέγραψαν μία κατάπτυστη συλλογική σύμβαση εργασίας με τη διοίκηση της επιχείρησης, η οποία μειώνει ωράρια εργασίας και οδηγεί σε πραγματική μείωση μισθών, στο όνομα δήθεν της διατήρησης των θέσεων εργασίας. Εδωσαν με αυτόν τον τρόπο το έναυσμα για τη μείωση συνολικά των αποδοχών των εργαζομένων στον κλάδο, χωρίς στην πραγματικότητα να διασφαλίζουν καμία θέση εργασίας στον ΟΤΕ - πλην των δικών τους ίσως - κάτι που θα αποδειχτεί στο εγγύς μέλλον. Ακόμη χειρότερα, είναι οι ίδιοι που πολιτικά στήριζαν και την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ - μετοχοποίηση τη «βάφτισαν» αρχικά - και συνολικά την πολιτική της «απελευθέρωσης» των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας, υιοθετώντας τα ιδεολογήματα ότι με αυτήν την πολιτική εκσυγχρονίζεται ο κλάδος και έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

... από τους συνεταίρους του ξεπουλήματος

Αν και προσωρινά δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας ευρύτερα στον κλάδο, σήμερα οι συνθήκες δουλειάς τείνουν ολοένα και περισσότερο να θυμίζουν «γαλέρα» - ιδιαίτερα για τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους σε εργολάβους - ενώ ήδη τα μειωμένα ωράρια, οι απολύσεις και κάθε είδους περικοπές είναι η καθημερινότητα των εργαζομένων στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Ακόμη περισσότερο, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι ο ΟΤΕ χρησιμοποιήθηκε ως «λαγός» από το ντόπιο και ξένο ιδιωτικό κεφάλαιο για την είσοδο στις επισφαλείς αγορές των Βαλκανίων και αλλού κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90, και πλέον αφού έχει «στρώσει το έδαφος» επενδυτικά, μπορούν να απαλλαχθούν από την παρουσία του και να δραστηριοποιηθούν μόνοι τους, χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλουν το παραμικρό ποσοστό από τα κέρδη του στο ελληνικό Δημόσιο. Ας αφήσουν λοιπόν κατά μέρος και το δήθεν οργισμένο ύφος για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ΟΤΕ και την υποκριτική αγωνία για το μέλλον των εργαζομένων σε αυτόν, διότι εκτίθενται ακόμη περισσότερο.

Κοροϊδία τα περί «διαφάνειας»

Με αφορμή την - παρά λίγο - παραίτηση των δυο οικονομικών εισαγγελέων, που κατήγγειλαν παρεμβάσεις στο έργο τους, και τη δίωξη σε βάρος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος ελέγχεται για υπόθεση συγκάλυψης φοροδιαφυγής, αναζωπυρώθηκε η συζήτηση περί «διαφάνειας» και «διαφθοράς» στο αστικό σύστημα. Ανεξάρτητα από το ποιοι εμπλέκονται στις καταγγελίες των πρώτων και το πόσο βάσιμες είναι οι κατηγορίες για το δεύτερο, η όλη συζήτηση μεθοδεύεται με τρόπο τέτοιο ώστε να αποπροσανατολίζει από το βασικό και να κουκουλώνει το κύριο. Και μόνο το γεγονός ότι το συγκεκριμένο θέμα κυριαρχεί στην αστική ειδησεογραφία τις ίδιες μέρες που συγκυβέρνηση - τρόικα και πλουτοκρατία τροχοδρομούν το επόμενο βάρβαρο πακέτο μέτρων πρέπει να υποψιάσει διπλά το λαό.

Αξιοποιώντας τις δυο υποθέσεις, τα αστικά επιτελεία ενισχύουν το ιδεολόγημα ότι αιτία της κρίσης και των μέτρων που εξοντώνουν το λαό είναι η «διαφθορά» και οι «στρεβλώσεις» στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και των αστικών θεσμών. Παρουσιάζουν, δηλαδή, σαν παθογένεια και όχι σαν σύμφυτη με τον καπιταλισμό τη διαπλοκή του κεφαλαίου με τις κυβερνήσεις και τα κόμματά του. Αυτή η σύμφυση έχει τη «νόμιμη» εκδοχή της, που είναι τα προνόμια και οι φοροαπαλλαγές προς τις μεγαλοεπιχειρήσεις, αλλά και την «παράνομη», όπως είναι η φοροδιαφυγή και η συγκάλυψή της από τους μηχανισμούς του αστικού κράτους. Την ίδια ώρα, μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί αγρότες ξετινάζονται φορολογικά και κυνηγιούνται ανελέητα, αν από αδυναμία πληρωμής φανούν έστω και προσωρινά ασυνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Τι λένε όλες αυτές τις μέρες τα κανάλια και ο αστικός Τύπος, αναπαράγοντας την κυβερνητική προπαγάνδα; Οτι αν οι εισαγγελείς κατονομάσουν δυο - τρεις πολιτικούς που προσπάθησαν να επηρεάσουν το έργο τους και η υπόθεση Καπελέρη καταλήξει στην απόδοση συγκεκριμένων ευθυνών, τότε θα έχει γίνει ένα σοβαρό βήμα για την «κάθαρση» του πολιτικού συστήματος. Λένε μάλιστα ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι η μόνη ικανή να κατευνάσει τη λαϊκή αγανάκτηση. Ομολογούν δηλαδή ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να κρύψουν από το λαό ότι πίσω από το δέντρο των συγκεκριμένων υποθέσεων, υπάρχει το δάσος της φοροαπαλλαγής και φοροδιαφυγής του κεφαλαίου, που είναι όψεις της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Αυτή την πραγματικότητα, κανένας «θεσμός» και καμιά «διαφάνεια» δεν μπορεί να την αντιστρέψει κι ας σκούζουν οι αστοί μαζί με τους οπορτουνιστές ότι το «φάρμακο» είναι να αφεθεί η Δικαιοσύνη να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της. Πρόκειται για την ίδια ταξική Δικαιοσύνη που ποινικοποιεί τους εργατικούς αγώνες και την ίδια ώρα αφήνει στο απυρόβλητο τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους μεγαλοοφειλέτες, επικαλούμενη τους νόμους που φτιάχτηκαν για να τους προστατεύουν. Αυτό το κράτος είναι σάπιο μέχρι το μεδούλι, επειδή υπηρετεί τα συμφέροντα μιας τάξης αντιδραστικής και ένα σύστημα ιστορικά ξεπερασμένο. Καμιά «διαφάνεια» και κανένας αστικός θεσμός δεν πρόκειται να γλιτώσει τους εργαζόμενους και το λαό από το μαρτύριο των βάρβαρων μέτρων. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, η κοινωνικοποίησή τους και η αντικατάσταση των θεσμών της αστικής εξουσίας από το κράτος της εργατικής τάξης.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Κινδυνολογία για την υποταγή του λαού...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ για όλους είναι να υπάρξει συμφωνία στο μισθολογικό ζήτημα»! Μας το είπε χτες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Τώρα αυτό με δήλωση υπουργού σάς μοιάζει ή με ...έκφραση επαγγελματία εκβιαστή;

Οχι, βέβαια, πώς το... εκβιαστικό «υπονοούμενο» αφορά το ΣΕΒ ή την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ενόψει των συναντήσεων που ξεκινούν. Δεν χρειάζονται τέτοια «κίνητρα».

Να είστε σίγουροι πως οι «κοινωνικοί εταίροι» έχουν «προβάρει» τους ρόλους τους από καιρό και απλά ετοιμάζονται να τους ερμηνεύσουν «στο σανίδι».

Ομως, επειδή κάθε εκβιασμός έχει αποδέκτες (αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να γίνεται), στην περίπτωσή μας αυτοί είναι βέβαια οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Και πρόκειται απλώς για μία πλευρά της κινδυνολογίας που έχει ήδη ξεκινήσει, από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Μάλιστα δεν έχουμε δει τίποτε ακόμα, αφού όλα τούτα θα «φουντώσουν» τις επόμενες εβδομάδες. Βλέπετε είναι... πολλά τα μέτρα.

Μείωση μισθών, αποδοχών, συντάξεων, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, μείωση (μέχρι εξαφανίσεως) του κόστους ασφάλισης για τους εργοδότες, απολύσεις στο Δημόσιο, νέοι φόροι και νέα λουκέτα.

ΠΑΝΤΩΣ... ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ δεν θα έχουμε! Το ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λες και αυτό είναι που ενδιαφέρει τον κόσμο. Το ποιος θα είναι υπουργός!


Παπαγεωργίου Βασίλης

Πολύ δε περισσότερο δεν αφορούν κανέναν τα «παιχνιδάκια» της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑ.Ο.Σ., που προσπαθούν να περισώσουν - ματαίως φυσικά - την εικόνα τους. Γι' αυτό μιλάνε είτε για εκλογές, είτε για... απόσυρση εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση.

Οσο για το ΠΑΣΟΚ, εκεί πια ουδείς δίνει σημασία στα παιγνίδια των υποψηφίων για την προεδρία ή όποιων άλλων στελεχών έχουν την εντύπωση πως λένε κάτι σοβαρό.

Δεν υπάρχει σωτηρία μέσα στον καπιταλισμό

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εκπληκτοι εμφανίζονται δήθεν οι διάφοροι αναλυτές και οικονομολόγοι για τον «εκτροχιασμό των δημοσιονομικών μεγεθών» σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ, παρά τα αλλεπάλληλα πακέτα μέτρων λιτότητας, για να καταλήξουν στο εξίσου βαθυστόχαστο συμπέρασμα ότι η συνταγή της λιτότητας βαθαίνει την ύφεση και δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση. Καλλιεργείται έτσι η εντύπωση ότι η λιτότητα είναι μια συνταγή κάποιων ξεροκέφαλων και ανίκανων κυβερνήσεων που δεν μπορούν να διακρίνουν το πραγματικό συμφέρον των λαών τους και έχουν εγκλωβιστεί σε κάποιες λανθασμένες συνταγές διαχείρισης της κρίσης. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Η επιλογή της αιώνιας λιτότητας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής στρατηγικής της παγκόσμιας πλουτοκρατίας να δώσουν διέξοδο από την κρίση πατώντας πάνω στα «πτώματα» του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων. Μέσα από την άγρια περικοπή των κοινωνικών δαπανών και τη διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών, ταυτόχρονα με τη δραστική συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης, επιδιώκουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της κερδοφορίας. Πρέπει να κατασφάξουν το λαό μήπως και αναχαιτίσουν τον αδυσώπητο νόμο της πτωτικής τάσης μείωσης του ποσοστού του κέρδους, που κατατρώει τα σωθικά του καπιταλισμού. Για το λαό δεν υπάρχει άλλη σωτηρία. Αν δεν ανατραπεί η εξουσία των μονοπωλίων, αν δεν αποδεσμευτεί η Ελλάδα από την ΕΕ, δε θα γλιτώσει από τα δεσμά και τα μέτρα που καταστρέφουν τη ζωή του.

«Απασχολήσιμοι» δούλοι των μονοπωλίων

Μια ασύλληπτη βαρβαρότητα κρύβεται πίσω από την ειδυλλιακή εικόνα που επιχειρεί να κατασκευάσει η γερμανική κυβέρνηση με αφορμή τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε στα 2,9 εκατομμύρια άτομα το 2011, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1991, ενώ συνολικά οι απασχολούμενοι στη Γερμανία την ίδια χρονιά έφτασαν στα 41,04 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 1,3% σε μια χρονιά που ο ρυθμός ανάπτυξης «έτρεχε» με περίπου 3%. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η απασχόληση αυξήθηκε χάρη στην επέκταση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, που είχε ως αποτέλεσμα εκατομμύρια εργαζόμενοι να αμείβονται με μισθούς πείνας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από επτά εκατομμύρια εργαζόμενοι δουλεύουν με μισθό κάτω από 400 ευρώ(!) και μάλιστα δίχως δυνατότητες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σύνταξης. Πρόκειται για το φρικτό αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων της «ατζέντας 2010» που είχε ψηφιστεί από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Γκ. Σρέντερ με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των γερμανικών μονοπωλίων. Στο πλαίσιο αυτό θεσπίστηκε η «μίνι απασχόληση» στο όνομα της εξεύρεσης εργασίας από τους ανέργους και τους νέους, όπως ακριβώς επιχειρείται σήμερα με την ευέλικτη απασχόληση. Με άλλα λόγια, οι απασχολούμενοι σήμερα στη Γερμανία και όχι μόνο είναι εργαζόμενοι δίχως δικαιώματα που ζουν δίχως υπερβολή σε καθεστώς πείνας και εξαθλίωσης, ενώ το μέλλον όπως «αποτυπώνεται» στο «σύμφωνο για το ευρώ» διαγράφεται ακόμα πιο εφιαλτικό, αν δεν υπάρξει ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων.

Η μόνη «κόκκινη γραμμή»

«Να προχωρήσουμε τώρα στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών προς την Εργατική Εστία και τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, και να αφήσουμε για αργότερα τη μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα». Αυτή είναι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αστικού Τύπου, η θέση στην οποία έχει καταλήξει η κυβέρνηση μετά από παρασκηνιακές συνεννοήσεις που έχει κάνει με τους κοινωνικούς εταίρους. Με αυτή τη θέση προσέρχεται στη «διαπραγμάτευση» με την τρόικα, που σταθερά εμφανίζεται από την κυβερνητική προπαγάνδα σε ρόλο «κακού» που θέλει εδώ και τώρα μείωση του λεγόμενου εργατικού κόστους. Καμία ψευδαίσθηση δεν υπάρχει για την κατάληξη της δήθεν διαπραγμάτευσης: Και το μη μισθολογικό κόστος θα μειωθεί άμεσα με τις ευλογίες όλων των κοινωνικών και κυβερνητικών εταίρων και οι κατώτατοι μισθοί θα καταργηθούν έστω με κάποια καθυστέρηση. Και αυτό γιατί κυβερνώντες και κοινωνικοί εταίροι προσκυνούν ως θεό την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και θυσιάζουν τα πάντα προκειμένου να διασφαλιστεί. Από την πλευρά των εργατοπατέρων εδώ και καιρό προετοιμάζεται το έδαφος στο όνομα της «διάσωσης θέσεων εργασίας»... Οσο για την κυβέρνηση, ο Γ. Κουτρουμάνης ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: Δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές». Δηλαδή δεν υπάρχουν όρια για την κυβέρνηση όταν πρόκειται για τη σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων... Ομως είναι για τον ίδιο το λαό ζήτημα επιβίωσης να θέσει ο ίδιος τη μόνη «κόκκινη γραμμή» για μια φιλολαϊκή έξοδο από την κρίση: Ενιαίος ταξικός αγώνας, συμπόρευση με το ΚΚΕ, να βάλουν εμπόδια σήμερα, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στο βωμό της ανταγωνιστικότητας

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων τίθεται σήμερα στο επίκεντρο των συναντήσεων του πρωθυπουργού της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου με τις εργοδοτικές οργανώσεις και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Η ενίσχυση αυτή, αν και προωθείται κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της κρίσης και πλασάρεται ως το φάρμακο που θα «σώσει» την οικονομία και τη χώρα, στην πραγματικότητα αποτελεί στρατηγική επιλογή της πλουτοκρατίας και των μονοπωλίων, συνολικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πολύ πριν εκδηλωθεί η καπιταλιστική κρίση, σαν απάντηση στον οξυμένο παγκόσμιο ανταγωνισμό τόσο με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όσο και με τις νέες αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις. Η ανταγωνιστικότητα είναι ο οδηγός για το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, αποτυπώνεται στα βασικά ντοκουμέντα της ΕΕ και στη στρατηγική «ΕΕ - 2020».

Δεν πρωτοτυπούν, λοιπόν, η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας που σηκώνουν τη σημαία της ανταγωνιστικότητας. Ακολουθούν με συνέπεια τη συνταγή της μείωσης του εργατικού κόστους - όπως ονομάζουν την τιμή της εργατικής δύναμης - μισθολογικού και μη, με μόνο σκοπό την προστασία της κερδοφορίας των μονοπωλίων, την αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και την παραπέρα συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Ειδικά για τη χώρα μας, οι αξιώσεις των καπιταλιστών στην παρούσα φάση επικεντρώνονται στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και των εισφορών σε άλλους Οργανισμούς (ΟΑΕΔ, Εργατική Κατοικία και Εστία), στην παραπέρα μείωση της φορολογίας, σε επιπλέον απαλλαγές και χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εμμέσως πλην σαφώς θέτουν και πάλι θέμα μείωσης μισθών, τη στιγμή που με τις επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις, που καταργούν τις κλαδικές και επαγγελματικές, οι επιχειρηματίες πέτυχαν τη μείωση πάνω από 12% των μισθών.

Εκβιάζουν, μάλιστα, πως αν οι αξιώσεις του κεφαλαίου δεν ικανοποιηθούν, τότε η χώρα θα κατρακυλήσει στο χάος και στην καθυστέρηση. Κινδυνολογούν πως αν οι εργάτες δεν αποδεχτούν τον εργασιακό Μεσαίωνα, αν δεν υπομείνουν τις μειώσεις των μισθών, τις απολύσεις, την απλήρωτη εργασία, τότε δε θα πάρει μπροστά η μηχανή της «ανάπτυξης», η οικονομία θα καταστραφεί. Σε αυτό τον άθλιο εκβιασμό είχαν τη στήριξη και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, βάζοντας τους εργάτες να «επιλέξουν» μεταξύ μείωσης μισθών και απολύσεων, αναπαράγοντας τα προπαγανδιστικά τερτίπια των βιομηχάνων. Και δεν είναι τυχαίο ότι η «ανταγωνιστικότητα», την οποία ονομάζει διαρθρωτική, είναι και για τη ΓΣΕΕ η διέξοδος που προτείνει στους εργάτες.

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που στις συναντήσεις των λεγόμενων κοινωνικών εταίρων με την κυβέρνηση, οι οποίες αρχίζουν σήμερα, στρογγυλοκάθισε και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Παρέχει, όπως έκανε πάντα μέχρι τώρα, την απαραίτητη νομιμοποίηση και το ιδεολογικό πρόσχημα για να προχωρήσουν όλα τα μέτρα που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και άρα τη δύναμη του κεφαλαίου. Οι εργάτες, όμως, οι απολυμένοι, οι άνεργοι, δεν μπορούν να μπούνε στη μέγκενη του τι θα χάσουν. Κριτήριο γι' αυτούς πρέπει να είναι οι ανάγκες τους, που πρέπει να ικανοποιηθούν, και όχι ό,τι υπαγορεύει η συμμαχία κυβέρνησης και πλουτοκρατίας μαζί με τους εκπροσώπους του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Και ως εκ τούτου, δεν έχουν τίποτα να δώσουν στους βιομήχανους και την κυβέρνησή τους, δεν έχουν τίποτα να παζαρέψουν. Εχουν υποχρέωση απέναντι στον εαυτό τους και στα παιδιά τους να προασπίσουν τα δικαιώματά τους, να διεκδικήσουν τον κόπο τους, να παλέψουν για να είναι δικός τους ο πλούτος που παράγουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ