Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μονόδρομος η πάλη για ανατροπή

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η εφεδρεία απέτυχε, εμπρός για απολύσεις», είναι το σύνθημα της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου που προετοιμάζεται πυρετωδώς να το κάνει πράξη. Ο στόχος για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 δεν πρόκειται να γίνει μόνο με συνταξιοδοτήσεις, δήλωσε ευθέως χθες ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης, που δεν δίστασε να βάλει το εκβιαστικό δίλημμα: «να απολυθούν 30.000 άτομα ή να την πληρώσουν 500.000»! «Δεν είμαι κανένας που αρέσκεται να μιλάει για απολύσεις. Το θέμα όμως είναι αν, ξεπερνώντας το συναισθηματικό στοιχείο όταν μιλάμε για απολύσεις, θα πονέσουν 10-20, 30.000 άνθρωποι και οι οικογένειές τους και αν θα βρω τρόπο να τους στηρίξω στη διαδικασία αυτή ή αν οι επιπτώσεις θα είναι για πολύ μεγαλύτερο αριθμό, για 100.000, 200.000, 500.000 ανθρώπους. Αυτό είναι ένα δίλημμα το οποίο είναι εξαιρετικά σκληρό», δήλωσε ωμά (στην ΝΕΤ). Φυσικά είναι αυτονόητο ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν στις 30.000 απολύσεις, όπως δεν σταμάτησαν στην εφεδρεία, στην άγρια σφαγή των μισθών και των συντάξεων αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι απολύονται εργαζόμενοι, μειώνονται οι μισθοί άλλων επειδή μεταφέρουν στις πλάτες τους την πληρωμή του κρατικού χρέους που δημιούργησαν κυβερνήσεις και κεφάλαιο και μάλιστα με έναν άτιμο εκβιαστικό τρόπο, «σκοτώνουμε μερικούς για να γλιτώσουν οι υπόλοιποι» διαιρώντας τους με στόχο να τους φέρει και σε αντιπαράθεση με το «γιατί εμείς και όχι άλλοι». Δεν πρέπει λοιπόν να υπάρχουν ψευδαισθήσεις γι' αυτό, ούτε πως θα γλιτώσουν όσοι προστατεύονται από τη μονιμότητα... Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο ενωμένοι πρέπει να απορρίψουν τον απροκάλυπτο και θρασύτατο εκβιασμό και να οργανώσουν από κοινού με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα την πάλη τους για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των κομμάτων που την εφαρμόζουν, να αλλάξει δραστικά ο συσχετισμός δυνάμεων σε σύμπλευση με το ΚΚΕ και για να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία. Δεν υπάρχει άλλη φιλολαϊκή έξοδος από την κρίση.

Παρουσιάζουν το σάπιο για φρέσκο

Ενα κράμα αντιδραστικών προτάσεων, συνυφασμένες απόλυτα με τις σύγχρονες απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και στόχο τον αποπροσανατολισμό, τη χειραγώγηση και τελικά την υποταγή του λαού στην εφαρμοζόμενη βάρβαρη πολιτική, αποτελεί το ιδεολογικό «μανιφέστο» που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας. Συγκεκριμένα, η Αν. Διαμαντοπούλου, μιλώντας σε παρουσίαση βιβλίου, παρουσίασε πολιτικές προτάσεις για την «ανασύνθεση» - όπως σημείωσε - «του χώρου του δυναμικού κέντρου που συνυπάρχει με την υπεύθυνη Αριστερά» με «ατζέντα που να απαντά σε τρία μεγάλα ζητήματα». Ποια είναι αυτά; «Παραμονή της χώρας στο ευρώ και συμμαχίες εντός ΕΕ σε συγκεκριμένους βασικούς στόχους π.χ. Η ΕΚΤ να τυπώσει χρήμα». Να εφαρμοστούν δηλαδή τα αντιλαϊκά μέτρα που θα διασφαλίσουν τη στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου για παραμονή της χώρας στο σκληρό πυρήνα του ευρώ. Η αναφορά για «συμμαχίες» που θα εξασφαλίσουν την τύπωση χρήματος, έρχονται να καλύψουν τους «πόθους» τμημάτων του κεφαλαίου, που βλέπει διέξοδο με τη διαχειριστική πολιτική των ΗΠΑ για πληθωριστικό χρήμα προς όφελός του από την κρίση. Με αυτή την πολιτική υπολογίζουν να εξασφαλιστεί χρήμα προς το κεφάλαιο για επενδύσεις. Είναι η λεγόμενη επεκτατική πολιτική διαχείρισης κόντρα στην περιοριστική που σημαίνει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία. Δεύτερο, ζητάει «δίκτυο αλληλεγγύης για όλους τους αδύναμους απέναντι στην κρίση». Ελεημοσύνη και φιλανθρωπία, δηλαδή, με ιδιώτες και ΜΚΟ, σαν δίχτυ προστασίας από την απόλυτη εξαθλίωση και για να διασφαλιστεί η πολύτιμη για το σύστημα «κοινωνική συνοχή». Τρίτο, «επενδύσεις, μέσα από διεθνείς στρατηγικές συμμαχίες (π.χ. Κίνα), προσφέροντας σημαντικά και ελκυστικά κίνητρα». Τα «κίνητρα» για να επενδύσουν τα μονοπώλια θα είναι η παραπέρα ισοπέδωση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Αυτοί οι πυλώνες για την «ανασύνθεση» της σοσιαλδημοκρατίας, που παρουσίασε η Αν. Διαμαντοπούλου, αποτελούν στρατηγικές που υλοποίησε το ΠΑΣΟΚ από τη θέση της κυβέρνησης και σήμερα στηρίζει μέσω της συγκυβέρνησης με μοναδικό διαφορετικό στοιχείο το πληθωριστικό ευρώ που δεν αλλάζει, από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, την ουσία. Προσπαθούν να πλασάρουν το παλιό και σάπιο για καινούριο και φρέσκο, για να διασώσουν το αστικό πολιτικό σύστημα από την απαξίωση. Να μην τους κάνει ο λαός τη χάρη. Λαϊκή συμμαχία και πάλη για την ανατροπή τους, για να μη βρουν έδαφος να σταθούν οι ελιγμοί και οι μεταμορφώσεις, με τους οποίους προσπαθούν να ενσωματώσουν την αγανάκτησή του.

Στην ευρωπαϊκή οικογένεια των συμβιβασμένων

«Πες μου το φίλο σου να σου πω τι είσαι», λέει η λαϊκή ρήση και στην περίπτωση (και) της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) έρχεται να επιβεβαιώσει τον αντεργατικό ρόλο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων. Η συγκεκριμένη δευτεροβάθμια οργάνωση, η οποία κατά τα άλλα εκδίδει ανακοινώσεις για να καταδικάσει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, είναι μέλος της UNI Europa (ευρωπαϊκή συνδικαλιστική Ομοσπονδία για εργαζόμενους σε Υπηρεσίες και Επικοινωνία), που μαζί με την Ομοσπονδία εταιρειών απασχόλησης προσωπικού προχωρούν σε έρευνα για το «ρόλο των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης στη διευκόλυνση μεταβάσεων στην αγορά εργασίας». Μάλιστα, η ΟΙΥΕ είναι και μέλος της διοίκησης της UNI Europa, η οποία μάλιστα στην ιστοσελίδα της περηφανεύεται επειδή εκπροσωπεί 7 εκατομμύρια εργαζόμενους...

Και τους «εκπροσωπεί», για να κάνει τι; Για να βοηθά ώστε εκατομμύρια εργατόσπιτα να στέλνονται στην εξαθλίωση γιατί αυτό συνεπάγεται η «αγορά εργασίας» για την οποία αγωνιούν εργατοπατέρες και εργοδότες. Για να οργανώνει έρευνες για το πώς θα επεκταθούν τα σκλαβοπάζαρα, πώς θα καταργηθεί η σταθερή εργασία, πώς θα «διευκολυνθεί» η «μετάβαση» σε μια αγορά εργασίας όπου ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, η ΣΣΕ και όλες οι κατακτήσεις χρόνων θα είναι παρελθόν. Οπως ακριβώς απαιτεί η υπεράσπιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Αν όμως η ΟΙΥΕ επιλέγει τέτοιους φίλους, οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν έχουν να περιμένουν κάτι από τους φίλους της, αλλά πρέπει να αντιληφθούν και ότι πρόκειται για εχθρούς τους. Και μάλιστα ορκισμένους εχθρούς τους, αφού έχουν επιλέξει να υπηρετούν τη στρατηγική που υπηρετεί τα μονοπώλια.

Υπεράσπιση των ξένων εργατών

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα των Μεταναστών την περασμένη Κυριακή, ξαναήρθαν στην επιφάνεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που ζουν και εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες στη χώρα μας. Αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν έναν ταξικό πολιτικό πόλεμο με μεγαλύτερη ένταση. Ο πόλεμος αυτός αποτελείται από καθημερινούς διωγμούς και συλλήψεις, εργοδοτικούς εκβιασμούς στους χώρους δουλειάς, καταστολή από τον κρατικό μηχανισμό, οργανωμένες ρατσιστικές επιθέσεις, στέρηση στοιχειωδών δικαιωμάτων, όπως αποκλεισμός από την πρόσβαση στην Υγεία και την Εκπαίδευση, μαζικό «βιομετρικό» φακέλωμα. Αξίζει να σημειωθεί πως από τις αρχές της χρονιάς 80.000 άνθρωποι χωρίς χαρτιά, πρόσφυγες λόγω ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στις χώρες τους, πιάστηκαν στα σύνορα. Επίσης, εξακολουθεί η επιλεκτική νομιμοποίηση ή απόδοση ιθαγένειας σε ολιγάριθμους μετανάστες, ενώ από τις αρχές της χρονιάς εξετάστηκαν σε πρώτο βαθμό 6.400 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου και ικανοποιήθηκαν μόλις οι 43! Παράλληλα, ο FRONTEX επιτηρεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα, πιάνοντας και ανακρίνοντας εξαθλιωμένους, και ο φράκτης, που η κατασκευή του στον Εβρο θα ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες, θα αποτελέσει τον κυματοθραύστη της απελπισίας των εξαθλιωμένων. Θα ενισχυθεί δε από φυλάκια, κάμερες ασφαλείας, θερμικές κάμερες, περιπολικά, σκύλους και προσωπικό που θα κυνηγά τους σύγχρονους Αγιάννηδες.

Με αυτήν την κατάσταση, έρχεται αντιμέτωπος στην Ελλάδα ο Σομαλός, ο Αφγανός, ο Πακιστανός, ο Αιγύπτιος, ο Μπαγκλαντέζος, ο Σουδανός, ο Παλαιστίνιος, όταν ξεριζωθεί από τη χώρα του όπου υπάρχει ιμπεριαλιστική επέμβαση. Και το χειρότερο; Η Συνθήκη «Δουβλίνο 2» που τον εγκλωβίζει στη χώρα μας και δεν του επιτρέπει να φύγει. Η Συνθήκη που τον καταδικάζει να περιφέρεται στα γκέτο, ζώντας στοιβαγμένος σε εγκαταλειμμένα και άθλια σπίτια ή σε παραγκουπόλεις της επαρχίας, πεινασμένος και δουλεύοντας με 15 ευρώ μεροκάματο. Χιλιάδες άνθρωποι που πρέπει να περάσουν από τη μέγκενη στα πλαίσια μιας αυστηρά επιλεκτικής μετανάστευσης, η οποία χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως φτηνό και ανακυκλούμενο εργατικό δυναμικό. Αλλωστε, κατεύθυνση όλων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών είναι η πλήρης ευθυγράμμιση των μεταναστευτικών ροών με τις συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς εργασίας κατά χώρα και χρονική περίοδο. Η εισαγωγή ξένου εργατικού δυναμικού από υπανάπτυκτες χώρες αυξομειώνεται ανάλογα με το επίπεδο ανάπτυξης ή ύφεσης των πιο αναπτυγμένων χωρών. Αυτό έχει αποτέλεσμα τη «μαύρη» εργασία, τα εξευτελιστικά μεροκάματα, την εργασιακή ομηρία, τη δράση εγκληματικών κυκλωμάτων, την υποβάθμιση της τιμής της εργατικής δύναμης. Μετά απ' όλα αυτά, η ρατσιστική προπαγάνδα θα τον στιγματίσει ως ...κλέφτη του μεροκάματου του Ελληνα εργάτη και δημιουργό της ανεργίας.

Στην ουσία, Ελληνες και ξένοι εργάτες έχουν τον ίδιο ταξικό αντίπαλο. Τους καπιταλιστές, την αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, που ποδοπατούν δικαιώματα και κατακτήσεις όλων των εργαζομένων. Ολοι είναι τμήμα της εργατικής τάξης που παράγει τον κοινωνικό πλούτο. Δεν υπάρχουν νόμιμοι και παράνομοι. Ολοι οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των μεταναστών, για την αποσύνδεση της ανανέωσης άδειας παραμονής από ένσημα και σύμβαση εργασίας, για άμεση νομιμοποίηση όσων μεταναστών ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, θέλουν να μείνουν, αλλά και εξασφάλιση της δυνατότητας να φεύγουν για άλλες χώρες όσων θέλουν να φύγουν. Ο αγώνας αυτός είναι κοινός αγώνας Ελλήνων και ξένων εργατών. Είναι αγώνας ταξικός ενάντια στην άγρια καπιταλιστική εκμετάλλευση.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

Ο λαός να εμπιστευτεί τη δύναμή του...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΩΣ ΚΑΙ 4 ΦΟΡΕΣ επάνω το τέλος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σύμφωνα με αυτά που ζητά η διοίκηση της ΔΕΗ και λίγο - πολύ θα εγκρίνει η κυβέρνηση. Ενα ακόμη χαράτσι, δηλαδή, και αναμένονται και νέες αυξήσεις στο ρεύμα.

Φυσικά, δεν πληρώνουμε απλώς για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μια και από ...μόνες τους δε ζητάνε λεφτά! Πληρώνουμε για τις εταιρείες, τις κοινοπραξίες και τις πολυεθνικές που βρήκαν έναν ακόμη τρόπο να θησαυρίσουν.

Και μάλιστα να μεγαλώνουν τα κέρδη τους, πουλώντας μας το παραμύθι ότι το κάνουν για να έχουμε ένα ...καλύτερο περιβάλλον με λιγότερη μόλυνση και όλα τα σχετικά.

Το ότι η «μόλυνση», για την οποία μας ζητάνε να πληρώσουμε προκειμένου να γλιτώσουμε από αυτήν, προέρχεται από αυτούς τους ίδιους, θεωρείται, φυσικά, λεπτομέρεια.

«ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ και για τίποτε», δηλώνει περίλυπος ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε και ένα ...«έχει διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός»!!!

Την κυβέρνηση, όμως, κάποιοι την εμπιστεύονται και μάλιστα πολύ. Και είναι τα συμφέροντα που βοηθούνται και στηρίζονται από την πολιτική της. Αυτή η «εμπιστοσύνη» πάει μια χαρά. Κι αν «διαρραγεί», όλο και κάτι άλλο θα βρεθεί...

Οσο για τον ελληνικό λαό, προφανώς δεν εμπιστεύεται κανέναν από αυτούς που του πλασάρουν και πολύ καλά κάνει. Αλλωστε, τόσο ψέμα και τόση απάτη έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια.

Ομως, κάποια στιγμή θα εμπιστευτεί τη δύναμή του, που είναι το ...μόνο άξιο εμπιστοσύνης σε αυτούς τους καιρούς. Οταν το κάνει αυτό, θα διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν.

Και τότε πολλά πραγματικά θα «διαρραγούν» και τα πράγματα θα αλλάξουν αμέσως προς το καλύτερο.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Απάντηση η λαϊκή συμμαχία

Γρηγοριάδης Κώστας

Μιλώντας προχτές στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομίας Τάσος Γιαννίτσης είπε με αφορμή τη μαζική παναττική συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στους χαλυβουργούς, που έγινε στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο: «Είναι προκλητικό ότι το Σάββατο, λόγω διαδηλώσεων, αφαιρέθηκαν έσοδα από τις επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας που θα πήγαιναν για την καταβολή μισθών»! Είναι τουλάχιστον πρόκληση ο εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που έχει ρίξει στα Τάρταρα το εισόδημα και τα δικαιώματα της εργατικής λαϊκής οικογένειας να καμώνεται πως ενδιαφέρεται τάχα για τους μισθούς των εργαζομένων, τους οποίους οι εργοδότες με δικούς της νόμους τσακίζουν. Διπλά προκλητική, όμως, είναι η προσπάθεια της συγκυβέρνησης να φέρει σε αντιπαράθεση και να διαιρέσει τα θύματα της δικής της πολιτικής. Αυτούς, δηλαδή, που απειλούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, αν δε δεχτούν συνθήκες δουλείας στο εργοστάσιο, με εκείνους τους συναδέλφους τους στο εμπόριο, που δουλεύουν ήδη με στραπατσαρισμένα ωράρια και μισθούς, αλλά και με μεγάλη μερίδα των ελευθεροεπαγγελματιών του κέντρου της Αθήνας, που είναι αυτοαπασχολούμενοι και με τα χίλια ζόρια κρατάνε ανοιχτά τα μαγαζιά τους, δουλεύοντας όλη η οικογένεια για ένα μεροκάματο. Ολοι αυτοί βρίσκονται στην ίδια όχθη, απέναντι ακριβώς από τα μονοπώλια και την πολιτική τους, που υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες. Η αστική εξουσία και πολιτική φταίει για τις απολύσεις και τους εκβιασμούς στη «Χαλυβουργία», για τις εργασιακές και μισθολογικές ανατροπές σε όλους τους κλάδους, για τα κεσάτια των αυτοαπασχολούμενων, για την ίδια την κρίση, από την οποία θα βγουν ενισχυμένα μια χούφτα μονοπώλια, σε βάρος των χιλιάδων μικρών. Ολοι αυτοί έχουν κάθε συμφέρον να διαδηλώνουν σε συμμαχία στο κέντρο της Αθήνας και παντού, κυρίως στους τόπους δουλειάς, την αντίθεσή τους όχι μόνο στο πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου, εκπρόσωπος του οποίου είναι και ο Τ. Γιαννίτσης, αλλά ενάντια στο σύστημα που υπερασπίζεται αυτό το προσωπικό και τους κάνει κόλαση τη ζωή τους.

Μνημονιακή κοροϊδία και κρίση

Κανένα πρόβλημα δεν έχουν οι υπουργοί και επίδοξοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ να καταγγέλλουν το μνημόνιο και να διαγκωνίζονται με την ηγεσία της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ σε βαρύγδουπες διαπιστώσεις ότι «δεν ήταν μονόδρομος» ή ότι «δεν έγινε η σωστή διαπραγμάτευση». Χαρακτηριστικά τα όσα είπε (στον «Σκάι») ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, που δε δίστασε να δηλώσει ότι «αφ' ενός έπρεπε να αποφύγουμε το μνημόνιο και αφ' ετέρου έπρεπε να δανειστούμε γρήγορα, να εξασφαλίσουμε το δανεισμό της χώρας για να μην οδηγηθούμε σε αυτού του είδους τις εξελίξεις», αλλά και πως «από τη στιγμή που μπήκαμε δεν διαπραγματευθήκαμε σωστά». Πέρα από τα υποκριτικά αυτο-μαστιγώματα, που στόχο έχουν να «εξαγνίσουν» το πολιτικό προσωπικό και τα κόμματα της πλουτοκρατίας προκειμένου να συνεχίσουν πιο σκληρά την αντιλαϊκή επίθεση, αυτό που επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά είναι ότι το κυρίαρχο πρόβλημα του λαού δεν είναι το μνημόνιο, αλλά η ίδια η καπιταλιστική κρίση και η στρατηγική της πλουτοκρατίας να την υπερβεί πατώντας πάνω στη φτώχεια και την εξαθλίωση του λαού. Το μνημόνιο είναι ένα εργαλείο της βάρβαρης αντιλαϊκής επίθεσης, που η αστική τάξη δεν έχει κανένα πρόβλημα να το αντικαταστήσει με άλλο όταν διαπιστώσει ότι έχει «αχρηστευτεί». Και αυτό ακριβώς επιχειρεί και τώρα αναγορεύοντας ως προτεραιότητα τις «διαρθρωτικές αλλαγές», δηλαδή τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που φτηναίνουν την εργατική δύναμη και ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία. Ο λαός πρέπει να διακρίνει την πραγματική αιτία της κρίσης και να κατευθύνει την πάλη του κατ' ευθείαν στην καρδιά του αντιπάλου, στοχεύοντας στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Κάλπικη «ευαισθησία»

«Η ΝΔ συνεπής στη συμφωνία για τη δημιουργία και τη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου δεν στηρίζει νέα μέτρα σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων». Δεν έχει όρια το θράσος και η κοροϊδία εκ μέρους της ηγεσίας της ΝΔ, η οποία ενώ συμμετέχει στην κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και πρωταγωνιστεί στην υλοποίηση των πλέον βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, την ίδια στιγμή επιχειρεί να πουλήσει φτηνή και κάλπικη «συμπάθεια» και «ευαισθησία» για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ομως από μόνη της, όπως δείχνει η παραπάνω φράση από τη χτεσινή δήλωση του τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ν. Νικολόπουλου, αυτοαναιρείται και αυτογελοιοποείται. Επειδή ακριβώς η ΝΔ είναι συνεπής με την απόφασή της να συμμετάσχει και να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου, ακριβώς γι' αυτό στηρίζει και τα νέα μέτρα σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων, αλλά και το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων. Αλλωστε, η πλήρης διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και η μετατροπή των συντάξεων σε προνοιακό επίδομα αποτελούν και δικές της προγραμματικές θέσεις, ενώ όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι έχουν ψηφιστεί και εφαρμοστεί από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι συνένοχοι στη λεηλασία της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και επιπλέον ετοιμάζονται από κοινού να τους δώσουν τη χαριστική βολή με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, όπως πρότεινε μόλις προχτές η ΝΔ. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι πρέπει να ξεσηκωθούν και να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική και τα κόμματα που την εφαρμόζουν και να στρέψουν την πάλη τους στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εξ ονόματος του κεφαλαίου

Η πρόταση της ΝΔ για άμεση μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους. Η παρέμβασή της επιβεβαιώνει ότι το δεύτερο κόμμα της συγκυβέρνησης των μονοπωλίων δε συμμετέχει απλώς σε μια κυβέρνηση, αλλά και αυτό πρωτοστατεί μαζί με το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑ.Ο.Σ. στην αντεργατική επίθεση. Είναι χωμένο μέχρι το λαιμό στους αντεργατικούς σχεδιασμούς προς όφελος του κεφαλαίου. Και η στιγμή που εκδηλώνεται αυτή, δεν είναι τυχαία, με δεδομένο ότι ο ΣΕΒ και συνολικά η μεγαλοεργοδοσία έχουν θέσει επιμόνως μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους».

Η ΝΔ ζητά ελάφρυνση των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων την ίδια περίοδο που οι συντάξεις πετσοκόβονται, ενώ επί θύραις είναι και νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων. Είναι επιπλέον πρόκληση, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα έσοδα του ΙΚΑ καταρρέουν, όταν αυτοί για τους οποίους κόπτεται η ΝΔ, ετησίως κλέβουν με την εισφοροδιαφυγή από το Ταμείο 6 δισεκατομμύρια ευρώ και όταν οι βεβαιωμένες εισφορές που δεν καταβάλλουν και παρακρατούν έχουν φτάσει πλέον τα 6,7 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Οταν η καπιταλιστική κρίση και η αύξηση της ανεργίας στερεί πρόσθετους πόρους, με το ίδιο το υπουργείο Εργασίας να υπολογίζει ότι η αύξηση της ανεργίας κατά μία μονάδα προκαλεί ετησίως στο ΙΚΑ απώλειες εσόδων ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ.

Η πρόταση της ΝΔ δεν βάζει σε κίνδυνο μόνο τις συντάξεις, αλλά και μια σειρά παροχές άλλων οργανισμών όπως ο ΟΑΕΔ, η Εργατική Εστία και η Εργατική Κατοικία καθώς η μείωση των εργοδοτικών εισφορών αφορά και αυτούς. Σηματοδοτεί δηλαδή επιπλέον μειώσεις στα επιδόματα ανεργίας, σε κοινωνικά επιδόματα, στα προγράμματα της Εργατικής Κατοικίας, στον κοινωνικό τουρισμό κλπ. και αυτό όταν ήδη μπαίνει μαχαίρι σε αυτές τις παροχές.

Εξίσου επικίνδυνη με την πρόταση είναι η επιχειρηματολογία που αναπτύσσει η ΝΔ προκειμένου να τη στηρίξει. Ετσι ο εκπρόσωπος του κόμματος ισχυρίστηκε ότι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να μπει φραγμός στα λουκέτα και «να ανασάνει η υγιής επιχειρηματικότητα»... Για τη ΝΔ, λοιπόν, η αιτία για τα λουκέτα δεν είναι η καπιταλιστική κρίση και η γιγάντωση των μονοπωλίων που σαρώνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά το κόστος των εργατών. Η ΝΔ, αντιγράφει τον ΣΕΒ, γίνεται ο προπαγανδιστής των αξιώσεών του και ας χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τους ανέργους και για τα λουκέτα. Η «ανάσα» στην επιχειρηματικότητα, που θέλει να δώσει, είναι θηλιά για τους εργάτες και ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Αυτό σημαίνει η πρότασή της.

Οσο για την κλήση της στην κυβέρνηση να υιοθετήσει άμεσα την πρότασή της, παραβιάζει ανοιχτές θύρες. Γιατί η κυβέρνηση ήδη έσπευσε να μειώσει κατά 10% τις εισφορές μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας, ενώ σχεδιάζει και νέα μείωση μέσα στο 2012. Ας μην αγωνιά, λοιπόν, για την πρότασή της. Η κυβέρνηση, που συμμετέχει και στηρίζει, κινείται ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση, μαγειρεύει τις ίδιες αντεργατικές συνταγές. Και οι τρεις συνέταιροι που την απαρτίζουν, σταθερά υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, βαδίζουν χέρι - χέρι στο δρόμο που καταστρέφει τους εργάτες και τα δικαιώματά τους. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι που ακόμη τους ακολουθούν, να τους εγκαταλείψουν και να ανατρέψουν την εξουσία του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ