Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σκιάχτρα και πραγματικός ένοχος

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ποιοι φταίνε που έπεσε, για νιοστή φορά, έξω το Ασφαλιστικό; Φυσικά, οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι γιατί αυξήθηκαν πολύ! Σιγά που δε θα έβρισκαν την «κατάλληλη» δικαιολογία για τη νέα αντιασφαλιστική επέλαση που θα δώσει τη χαριστική βολή στις συντάξεις. Μετά από σκέψη πολλών μηνών, στη διάρκεια των οποίων διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα για να είναι «βιώσιμο» το Ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης αποφάνθηκε: «Οι δαπάνες για συντάξεις, παρά τη μείωση μεσοσταθμικά κατά 10% του ποσού της σύνταξης, δεν μειώθηκαν αντίστοιχα και αυτό οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων». Και εξήγησε πως «η κρίση στην οικονομία συνέπεσε, με ακρίβεια θα έλεγα χρονικά, με την μεγάλη αύξηση του αριθμού των νέων συνταξιούχων για την περίοδο 2010-2014. Πρόκειται για την πρώτη μεταπολεμική γενιά που γεννήθηκε την πενταετία 1950-1954 και αριθμεί 126.000 άτομα περισσότερα από εκείνα της αμέσως προηγούμενης πενταετίας που συνταξιοδοτήθηκε την προηγούμενη πενταετία, πριν το 2010». Ιδού ο νέος ένοχος: Η «πρώτη μεταπολεμική γενιά» ή η γενιά του baby boom, όπως έσπευσαν να την πολιτογραφήσουν ορισμένα αστικά ΜΜΕ, αναπαράγοντας την προπαγάνδα του συρμού σε ΗΠΑ και ΕΕ. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν βαρεθεί από τα παραμύθια τους και κυρίως τα έχουν πληρώσει πανάκριβα. Περιθώρια για ψευδαισθήσεις δεν υπάρχουν. Θέλουν να «τελειώσουν» με τις συντάξεις, όπως και με τους μισθούς, ακριβώς για να υπάρξει επανεκκίνηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ξέρουν, λοιπόν, ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος και είναι στο χέρι τους να πάρουν όσα τους ανήκουν.

Η απάντηση της αγροτιάς

Η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με την ΚΑΠ της ΕΕ, οδηγούν τη μικρομεσαία αγροτιά σε ολοκληρωτική καταστροφή. Το εισόδημα των αγροτοκτηνοτρόφων έχει συρρικνωθεί λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα, του υπέρογκου και διαρκώς αυξανόμενου κόστους παραγωγής, των δραστικών περικοπών στις επιδοτήσεις και των σημαντικών ζημιών στην αγροτική παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο.

Κι ενώ το αγροτικό εισόδημα μειώνεται, το κόστος ζωής στην ύπαιθρο διογκώνεται. Η ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και στους λογαριασμούς του ρεύματος, του νερού, του τηλεφώνου, στα εισιτήρια μεταφοράς και στα διόδια, όπως και στα αγροτικά μέσα και εφόδια καλπάζει με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%. Από κοντά έρχονται απανωτά βαριά χαράτσια που επιβάλλουν κυβέρνηση - τρόικα. Χαράτσια όπως: Οι τεράστιες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και στις εισφορές του ΟΓΑ, το τέλος για τα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, η έκτακτη εισφορά για το εισόδημα που, μετά τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ, την πληρώνουν και πολλοί αγρότες, η «τακτοποίηση» των «αυθαιρέτων», στα οποία περιλαμβάνονται και τα πλινθόσπιτα της δεκαετίας του '60 που κατοικούνται από πάμφτωχους γριές και γέροντες συνταξιούχους του ΟΓΑ, η εξίσωση πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, τα δημοτικά τέλη για το νερό, φωτισμό, καθαριότητα που επιβάλλουν και στα χωριά οι «Καλλικρατικοί» δήμοι, το πρόστιμο για την ανανέωση των αδειών στις γεωτρήσεις, το κόστος για την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων. Κι από την αρχή του νέου χρόνου έρχονται κι άλλα, όπως η νέα αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η μείωση της σύνταξης του ΟΓΑ κ.ά.

Η απάντηση σε όλα αυτά πρέπει να είναι η οργάνωση και η ανάπτυξη νέων αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς, μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ, ακόμα πιο μαζικών, πιο μαχητικών, πιο αποφασιστικών, σε συντονισμό με τους συμμάχους εργατοϋπάλληλους, μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες, νέους και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.

Από κόρακα κρα...

«Μην τους βγάζετε σε πρόωρη συνταξιοδότηση - Απολύστε τους!». Αυτή είναι στην πραγματικότητα η πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την αντιμετώπιση του ελλείμματος αλλά και τη «διάσωση» των Ταμείων. Με αφορμή την εκτίμηση που έκανε ο υπουργός Εργασίας στη Βουλή, ότι δηλαδή μέχρι το 2014 τα Ταμεία θα πρέπει να εξασφαλίσουν 3,25 δισ. ευρώ για καταβολές συντάξεων σε 200.000 νέους συνταξιούχους, ο εκπρόσωπος του κόμματος της Ντ. Μπακογιάννη ζήτησε από την κυβέρνηση «να θέσει επιτέλους τέλος στο σκάνδαλο των προνομιακών πρόωρων συνταξιοδοτήσεων» στο δημόσιο τομέα, γιατί, όπως σημειώνει με νόημα, «είναι αδιανόητο να βγάζουμε ανθρώπους στη σύνταξη όταν δεν έχουμε να τους πληρώσουμε και να διακινδυνεύουμε έτσι την πλήρη οικονομική καταστροφή της χώρας». Με δεδομένο ότι η Ντ. Μπακογιάννη έχει ταχθεί υπέρ της δραστικής μείωσης των δημόσιων δαπανών, της κατάργησης δημόσιων φορέων και φυσικά του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, η λύση που, εμμέσως πλην σαφώς, προτείνει δεν είναι να μη συνταξιοδοτηθούν πρόωρα οι εργαζόμενοι και να παραμείνουν στη δουλειά, αλλά να απολυθούν επειδή «δεν μπορεί το κράτος να τους πληρώνει»! Φυσικά, η πρόταση αυτή δεν εκπλήσσει αφού ταιριάζει γάντι με τη φυσιογνωμία και το ρόλο του αντιδραστικού μορφώματος της ΔΗΣΥ.

Αποπροσανατολίζουν με το χρέος

Σε μια συγχρονισμένη προσπάθεια να συγκαλύψουν το χαρακτήρα και τις πραγματικές αιτίες της κρίσης αναλώθηκαν από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, οι αρχηγοί των αστικών κομμάτων, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., αλλά και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Η προπαγάνδα τους λέει ότι η δημοσιονομική σταθεροποίηση και η μείωση του χρέους και των ελλειμμάτων είναι όροι αναγκαίοι για να ξεπεραστεί η κρίση και να επανέλθει η καπιταλιστική οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτήν την ανάκαμψη, μάλιστα, προσπαθούν να τη σερβίρουν σαν ευεργετική για το λαό. Μιλάνε όλοι για «κρίση χρέους» και λένε ότι η αναχαίτισή της θα φέρει επενδύσεις. Γι' αυτό ισχυρίζονται ότι οι περικοπές και τα άλλα βάρβαρα μέτρα είναι αναγκαία.

Η ανάλυσή τους «μπάζει» από χίλιες μεριές. Στόχο έχει να αποπροσανατολίσει και να βάλει εμπόδια στη ριζοσπαστικοποίηση λαϊκών συνειδήσεων, η οποία προϋποθέτει την κατανόηση του χαρακτήρα και των νομοτελειών της καπιταλιστικής κρίσης. Τα μέτρα που παίρνονται στο όνομα της «δημοσιονομικής εξυγίανσης», ελάχιστα έως καθόλου έχουν να κάνουν με το χρέος, είτε αφορούν στη μείωση μισθών και συντάξεων, είτε στις νέες ανατροπές σε Υγεία, Παιδεία, δημόσια διοίκηση, είτε στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικό, σε συνέχεια των προηγούμενων από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αντίθετα, είναι μέτρα που ετοιμάζουν ένα πιο αποδοτικό για το κεφάλαιο περιβάλλον για επενδύσεις μετά την κρίση, στη φάση της ανάκαμψης, η οποία όμως θα είναι αναιμική και θα συνοδεύεται από υψηλή ανεργία, σχετική και απόλυτη φτώχεια για μεγάλα τμήματα του λαού.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ντόπια και ξένη πλουτοκρατία, ενώ έχει συσσωρεύσει αμύθητο πλούτο από την κλεμμένη υπεραξία από την παραγωγή, δεν επενδύει ούτε ένα ευρώ, περιμένοντας ακόμα καλύτερους όρους και αποδόσεις για τα κεφάλαιά της. Αυτοί θα έρθουν με το τσάκισμα κάθε εργατικού δικαιώματος και κατάκτησης, με το άνοιγμα νέων κερδοφόρων πεδίων δράσης, με ένα κράτος καλύτερα προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες της αστικής τάξης. Εκεί στοχεύει το σύνολο των ανατροπών που προωθούν σήμερα οι κυβερνήσεις σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη, ξέροντας καλά ότι η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους θα κριθεί από το πόσο φθηνότερος θα γίνει ο εργάτης για τα μονοπώλια. Το υψηλό χρέος και τα ελλείμματα τους απασχολούν μόνο από τη σκοπιά ότι στερούν πόρους από τις μεγαλοεπιχειρήσεις, προκειμένου να γίνουν ακόμα πιο αποδοτικές οι επενδύσεις τους.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που προσπαθούν να κρύψουν οι αστοί και τα κόμματά τους, καλώντας το λαό να υποταχθεί στα δικά τους συμφέροντα και να απεμπολήσει όλα όσα κέρδισε με αίμα σε προηγούμενες δεκαετίες. Αλλωστε, η τρομοκράτηση, η καταστολή και η ενσωμάτωση του κινήματος είναι ένας ακόμα βασικός όρος για να προσελκύσει κεφάλαια μια καπιταλιστική χώρα. Πολύ περισσότερο η Ελλάδα, όπου η ύπαρξη του ΚΚΕ και του ταξικού κινήματος τους έχει προκαλέσει προβλήματα και υπολογίσιμες καθυστερήσεις. Φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση με το κεφάλαιο στο τιμόνι της εξουσίας και της οικονομίας δεν υπάρχει. Συμφέρον του λαού είναι να παλέψει για την παρεμπόδιση των μέτρων που τον πτωχεύουν, με σταθερή ρότα προς τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία και ο ίδιος ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Ο λαός να τους γυρίσει την πλάτη...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι το ...διαρκές συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που εξελίσσεται είτε στη Βουλή, είτε στις εφημερίδες και τα ραδιόφωνα, είτε - πολύ περισσότερο - στις τηλεοπτικές εκπομπές, έχει ως βασικό σκοπό να «σπάσει τα νεύρα» του κόσμου!

Τώρα αυτό που τους απασχολεί (στο ΠΑΣΟΚ εννοούμε πάντα) είναι το αν ανατράπηκε ή όχι ο Γιώργος Παπανδρέου, από περίεργα άνομα συμφέροντα που εθίγησαν από την πολιτική του.

Οι μισοί προσπαθούν να παρουσιάσουν τον πρώην πρωθυπουργό στην καλύτερη περίπτωση ως ...θύμα μιας τραγικής παρεξήγησης ή στη χειρότερη ως «ταπεινό και καταφρονεμένο» που αδικήθηκε από τη σκληρή συγκυρία.

Δεν ξέρουμε αν στο τέλος θα μας παρουσιάσουν και καμιά ...ταινία με τον Γ. Παπανδρέου ως δακρύβρεχτο πρωταγωνιστή που προσπαθούσε μάταια να σώσει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους από σκληρές δοκιμασίες, όμως στο τέλος δεν τα κατάφερε!

Οσο για τους άλλους μισούς, συμπεριφέρονται λες και ... γεννήθηκαν χωρίς χέρια! Σα να μην τα σήκωσαν και να ψήφισαν 5 - 6 μνημόνια, ένα μεσοπρόθεσμο και καμιά 100σταριά βαθιά αντιλαϊκούς νόμους.

ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΠΛΕΙΟΔΟΣΙΑ για το πόσον καιρό πρέπει να μείνει η κυβέρνηση Παπαδήμου: Τελευταία προσφορά από τον ...Ηλία Μόσιαλο που τη θέλει τουλάχιστον έως το 2013!!!

Αναμένουμε μια τουλάχιστον γενναία αντιπροσφορά από τους «λαγούς» του Καρατζαφέρη! Πρέπει να ζητήσουν την παραμονή της μέχρι το 2020! `Η ακόμη καλύτερα να χριστεί ισόβια κυβέρνηση, σε κάτι συνταγματικές τυπικούρες θα κολλήσουνε τώρα;

Οχι πως τρέφουν όλοι τους τέτοιο μεγάλο θαυμασμό για τον νυν πρωθυπουργό, όσο λένε! Για τη ...μονιμοποίηση της πολιτικής που ασκείται κοπιάζουν με τον πιο πρόσφορο τρόπο.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να φροντίσουν αυτή η πολιτική να πάρει πόδι για τα καλά. Μαζί με τα συμφέροντα που εκφράζει και το πολιτικό προσωπικό που την υπηρετεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα κοινωνικά φρονήματα θυμήθηκαν στην ΕΣΗΕΑ

Γρηγοριάδης Κώστας

Οσο δυναμώνει η πάλη του λαού και κερδίζει έδαφος η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, τόσο οξύνεται ο αντικομμουνισμός και ένα ένα σκάνε τα μπουμπούκια του. Ετσι, κάποιοι στην ΕΣΗΕΑ επιχειρούν να επαναφέρουν τις δηλώσεις κοινωνικών φρονημάτων. Στην διαδικασία «εξέτασης» των υποψήφιων μελών, η «εξεταστική επιτροπή» επέμενε να μάθει από υποψήφια - εργαζόμενη στον «902» αν είναι μέλος του ΚΚΕ! Ζητούσαν μάλιστα φορτικά να «ενημερωθούν» για το αν ισχύουν στο σταθμό οι Συλλογικές Συμβάσεις και πόσο πληρώνονται τα κομματικά στελέχη και άλλα τέτοια, στο πλαίσιο πάντα της γενικότερης επίθεσης που γίνεται στο σταθμό του Κόμματος.

Γνωρίζουν βέβαια, αλλά το «ξεχνούν» ότι ο «902» δεν είναι και δεν ήταν ποτέ μία καπιταλιστική επιχείρηση που έχει σκοπό το κέρδος, αλλά αντίθετα η ύπαρξή του εντάσσεται στον αγώνα για την κατάργηση του καπιταλιστικού κέρδους. Οτι είναι ο σταθμός του ΚΚΕ που έχει σκοπό να προβάλει τις θέσεις και την πολιτική του και τους αγώνες του λαϊκού κινήματος, αλλά υποχρεωτικά - με βάση το αστικό νομικό πλαίσιο - λειτουργεί ως επιχείρηση.

Είναι αυτοί οι ίδιοι εκπρόσωποι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που στο ρόλο τους να στηρίζουν φανερά ή κρυφά την πλουτοκρατία και την εξουσία της, εκτός των άλλων, επιμένουν και να κρατούν εκτός της συνδικαλιστικής οργάνωσης των δημοσιογράφων, εκατοντάδες νέους εργαζόμενους. Εκφράζουν την αποστροφή τους προς το ταξικό κίνημα με αντικομμουνσιμό, αλλά δε θα τους περάσει.

Βάζουν πλάτη στην αντεργατική καταιγίδα

Τον καταστρεπτικό για την εργατική τάξη ρόλο που έχουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού επιβεβαιώνει η στάση που κρατούν στις μειώσεις μισθών που μεθοδεύονται σε αμέτρητες επιχειρήσεις. Με τη λογική του μικρότερου κακού, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες αναπαράγουν τους εκβιασμούς των βιομηχάνων, που μεθοδεύουν πετσόκομμα του μεροκάματου και καταστρατήγηση των ΣΣΕ, απειλώντας τους εργάτες πως αν δε συναινέσουν, θα χάσουν τη δουλειά τους, θα δουλεύουν με εκ περιτροπής απασχόληση κλπ.

Το αποτέλεσμα είναι να μεγαλώνουν οι πιέσεις στους εργάτες ώστε να σκύψουν το κεφάλι, κάτι που - όπως έχει δείξει η πείρα σε κάθε κλάδο - μόνο σε αναζωπύρωση της εργοδοτικής επιθετικότητας μπορεί να οδηγήσει. Οπου οι εργάτες υπέκυψαν σε αντεργατικά σχέδια, άνοιξε ακόμα περισσότερο η όρεξη της εργοδοσίας. Ταυτόχρονα, με αυτή τη στάση τους οι εργατοπατέρες στηρίζουν τις πυρετώδεις προσπάθειες της μεγαλοεργοδοσίας για πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, μιας από τις βασικότερες κατακτήσεις που η εργατική τάξη κέρδισε με αίμα. Κατάκτηση που για το κεφάλαιο αποτελεί βασικό εμπόδιο στην περαιτέρω μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, δηλαδή μείωση του κεφαλαίου που πληρώνει ο καπιταλιστής τους εργάτες, αυξάνοντας έτσι την εκμετάλλευση. Η λογική «είμαι έτοιμος να υπογράψω και μειώσεις μισθών, αρκεί να μη χαθούν θέσεις εργασίας», που στελέχη της ΓΣΕΕ ζυμώνουν με κάθε ευκαιρία σε τηλεπαράθυρα και ραδιόφωνα, αυτό υπηρετεί: Να αποκτήσει ο εργάτης συνείδηση σκλάβου, να στρωθεί το έδαφος για τις νέες ανατροπές και μάλιστα με το επιχείρημα ότι πρέπει να είμαστε κι ευγνώμονες «επειδή κρατάμε τη δουλίτσα μας». Βοηθούν έτσι τους μεγαλοεργοδότες να καρπώνονται ανενόχλητοι τα πλούτη που παράγουν οι εργάτες και μαθαίνουν τους εργάτες να λένε από πάνω κι «ευχαριστώ» επειδή τους πετάνε μερικά ψίχουλα για μισθό μιας δουλειάς που δεν είναι παρά δουλεία...

Πάση θυσία λαϊκή αντεπίθεση

«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ενωμένης Ευρώπης και της ευρωζώνης. Οι Ελληνες δε θα χάσουμε απερίσκεπτα το μεγαλύτερο εθνικό μεταπολεμικό κεκτημένο, τη θέση μας στην Ευρώπη. Η συμμετοχή στην Ευρώπη προσφέρει συνθήκες ενισχυμένης ασφάλειας στην άμυνα και στην οικονομία. Η θέση μας στην Ευρώπη είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο ελληνικός λαός θα την υπερασπιστεί με κάθε τρόπο». Το απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, συμπυκνώνει με καθαρό τρόπο τη στρατηγική της πλουτοκρατίας που, ως συνήθως, εμφανίζεται ως «εθνικός στόχος» προκειμένου να υφαρπάξουν την ανοχή, αν όχι τη συναίνεση, του λαού. Ομως από μόνη της η σαθρή επιχειρηματολογία που επικαλούνται δείχνει πόσο ζορίζονται για να κοροϊδέψουν και εγκλωβίσουν τα λαϊκά στρώματα. Ο λαός συνειδητοποιεί ότι δεν έχει κανένα λόγο να υποστεί νέες θυσίες μόνο και μόνο για να παραμείνει εντός της αντιδραστικής λυκοσυμμαχίας των μονοπωλίων, που εδώ και πολλές δεκαετίες ηγείται του ακήρυκτου πολέμου σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων. Πολύ περισσότερο, δεν έχει κανένα λόγο να το κάνει σήμερα που στην ΕΕ έχουν ενισχυθεί οι φυγόκεντρες τάσεις και τα σενάρια διάσπασης και συρρίκνωσης εξαιτίας των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον καταμερισμό της ζημιάς από την υπερσυσσώρευση των κεφαλαίων. Η «πάση θυσία παραμονή στο ευρώ και την ΕΕ» είναι στόχος που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Αντίθετα, τα συμφέροντα του λαού επιτάσσουν να σηκώσει το ανάστημά του για να παρεμποδίσει τις ατέλειωτες θυσίες που του επιβάλλουν για να προστατευτεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων βαδίζοντας στο δρόμο της αποδέσμευσης από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και διαγραφή του χρέους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απάντηση στην εργοδοτική επιθετικότητα

Σε ολοκληρωτική επίθεση κατά των εργαζομένων προχωρά η εργοδοσία, αξιοποιώντας το σύνολο των αντεργατικών νόμων που έχουν θεσπίσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και το «μαύρο μέτωπο» της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και τρόικας. Στο στόχαστρο της εργοδοσίας έχουν μπει κατά κύριο λόγο οι Συλλογικές Συμβάσεις των εργαζομένων, αφού, χτυπώντας αυτές, χτυπάνε πολλαπλά τις εργατικές κατακτήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, οι «Ενώσεις Προσώπων» αναδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμα εργαλεία για την εργοδοσία. Τις στήνει για να επιβάλει τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα συμβαίνουν στον όμιλο γαλακτοβιομηχανίας «Αφοι Σαράντη» (εταιρείες ΟΛΥΜΠΟΣ, ΤΥΡΑΣ, ΡΟΔΟΠΗ), που αποκάλυψε χτες ο «Ρ», όπου, με μια φτιαγμένη από στελέχη της εταιρείας «Ενωση Προσώπων», ουσιαστικά δηλαδή από την ίδια την εταιρεία, υπογράφει επιχειρησιακή σύμβαση που προβλέπει μείωση μισθών από 10% έως 40%, κατάργηση 8ωρου και χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν χαρακτηριστικό το «Πρακτικό Διαβουλεύσεων» μεταξύ εργοδοσίας και «Ενωσης Προσώπων», αφού οι υπογραφές έχουν ήδη πέσει σε μια «λευκή κόλλα», πριν γίνει οποιαδήποτε «διαβούλευση», που είναι ενδεικτικό πως οι εργοδότες γενικά προχωράνε στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. «Μνημείο» υποταγής των εργαζομένων στις απαιτήσεις της εργοδοσίας αποτελεί το κείμενο της «Ιδρυτικής Πράξης» της «Ενωσης Προσώπων», όπου και αναφέρεται πως ένας απ' τους σκοπούς της ίδρυσής της είναι η ...«προάσπιση της δημοκρατίας και της ειρήνης στις εργασιακές σχέσεις». Ταυτόχρονα, προκειμένου να αιτιολογήσει την αποστολή της ως εργαλείο σφαγιασμού των κατακτήσεων των εργαζομένων, η «Ενωση» χρησιμοποιεί αυτούσια τα επιχειρήματα της εργοδοσίας. Ετσι, ζητά τη νέα άθλια επιχειρησιακή σύμβαση «σε μια προσπάθεια προσαρμογής της εταιρείας στις συνθήκες της αγοράς».

Οι παραπάνω εξελίξεις δεν αφορούν μόνο τους εργάτες του ομίλου «Αφοι Σαράντη», ούτε καν μόνο τους εργάτες του κλάδου του γάλακτος, των τροφίμων και των ποτών, αλλά το σύνολο των εργαζομένων. Περιπτώσεις όπως η παραπάνω αναμένεται να γενικευτούν. Αλλωστε, είναι διακηρυγμένος στόχος της εργοδοσίας να χτυπήσει ακριβώς αυτά τα τρία σημεία: Πρώτον, να μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων, μέσα απ' το τσάκισμα των κλαδικών συμβάσεων. Δεύτερον, να χτυπήσει το 8ωρο, προωθώντας τη συνολική διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου. Τρίτον, να μειώσει τις ασφαλιστικές της εισφορές, με δραματικές συνέπειες για την ίδια την ασφάλιση και τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων. Επιπρόσθετα, μέσα απ' αυτές τις Ενώσεις, η εργοδοσία επιδιώκει ν' αποκόψει τους εργάτες απ' τα κλαδικά τους συνδικάτα, να εμποδίσει τη συσπείρωσή τους σε κλαδικό επίπεδο, που είναι βασική μορφή συνδικαλιστικής οργάνωσης για ν' αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η εργοδοτική επιθετικότητα.

Απέναντι σε αυτή τη συνδυασμένη και στοχευμένη επίθεση, οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο πέρα απ' την ολόπλευρη αξιοποίηση των δικών τους όπλων. Η συσπείρωση και η ενότητα των εργαζομένων σε ταξική κατεύθυνση, διεκδικώντας την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, είναι απαραίτητος όρος για να απαντηθεί η ένταση της εργοδοτικής επιθετικότητας. Η εργοδοσία δεν πρόκειται να σταματήσει. Είναι αδίστακτη, προκειμένου να διασφαλίσει τα κέρδη της. Γι' αυτό και είναι απαραίτητο οι εργάτες, να οργανωθούν, να γυρίσουν την πλάτη στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, να παραμερίσουν τις δημιουργημένες απ' την εργοδοσία «Ενώσεις Προσώπων» και να αγωνιστούν για την ίδια τους τη ζωή με τα συνδικάτα που παλεύουν κόντρα στο σύνολο της πολιτικής του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ