Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Καρφί» στο μάτι των αστών

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Καρφί στο μάτι» των αστών είναι το ΚΚΕ, η πολιτική του και, φυσικά, ο «Ριζοσπάστης». Γι' αυτό και με κάθε ευκαιρία επιδιώκουν να χτυπήσουν το ΚΚΕ: Είτε με συκοφάντηση, είτε με προβοκάτσιες, είτε με διαστρέβλωση των θέσεών του για να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα. Ενίοτε επιστρατεύουν και αστεϊσμούς, θέλοντας να κρύψουν πίσω από το δήθεν καλαμπούρι, την εχθρότητά τους απέναντι στην ίδια τη φύση του «Ριζοσπάστη», στο γεγονός, δηλαδή, ότι είναι όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, προβάλλει την πολιτική του Κόμματος της εργατικής τάξης και παρέχει ενημέρωση σχολιασμένη από τη σκοπιά των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων.

Ετσι, χτες ο Στ. Κασιμάτης της «Καθημερινής» επιχείρησε να διακωμωδήσει εκείνο που στην πραγματικότητα φοβούνται οι αστοί, την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης ενάντιά τους. Αξιοποιώντας απόσπασμα από την ομιλία του αρχισυντάκτη του «Ρ» σε εκδήλωση της ΝΕ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, στο οποίο ξεκαθαρίζει ότι «η μοναδική εφημερίδα η οποία δηλώνει ανοιχτά ότι είναι δεσμευμένη με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης είναι ο "Ρ", το όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ» και επισημαίνει ότι «τα υποτιθέμενα "ελαττώματα" που προσάπτει στην εφημερίδα μας ο αστικός κόσμος και η αστική δημοσιογραφία πρέπει να συνεχίσουμε να τα έχουμε. Είναι οι δικές μας αρετές και η ταυτότητά μας».

Και έτσι είναι, όσο κι αν προσπαθούν να παρουσιάσουν την ενημέρωση ως «αταξική», όσο κι αν προσπαθούν ακόμα και με αστειότητες να ξορκίσουν την αλήθεια. Ταξική είναι η ενημέρωση και αυτό επιβεβαιώνεται διαρκώς. Αλλωστε, τόσο ο ίδιος ο Στ. Κασιμάτης, όσο και η «Καθημερινή», είναι ξεκάθαρα ταγμένοι στο πλευρό των συμφερόντων των καπιταλιστών, καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες για το χτύπημα των εργατικών και λαϊκών αγώνων. Και όταν μέσα από τις σελίδες του αστικού Τύπου «χτυπιέται» ο «Ρ» και το ΚΚΕ, στόχος τους είναι ακριβώς να χτυπήσουν το ίδιο το εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Δεκανίκι σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τρόικα

Αναστολή εκτέλεσης μέχρι τέλος του χρόνου για τους 30.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο που θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας προτείνει η Ντ. Μπακογιάννη, ζητώντας όμως ως «ισοδύναμο» μέτρο πρόσθετη μείωση κατά 2% στους μισθούς όλων των υπαλλήλων! Ο λόγος που η πρόεδρος της ΔΗΣΥ ζητά να αναβληθεί η απόλυση των 30.000 «εφέδρων», είναι πως θεωρεί «παντελώς ανέφικτο» ...να προλάβει η κυβέρνηση να βγάλει στην εφεδρεία 30.000 εργαζόμενους μέσα σε εφτά μέρες! Και επειδή από την άλλη συμφωνεί ότι μόνο με τη μείωση του δημόσιου τομέα αλλά και ότι πρέπει να πιαστούν οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου πάση θυσία, προτείνει ως εναλλακτική, νέα περικοπή στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων... Μετά την 1η Γενάρη η εφεδρεία μπορεί να εφαρμοστεί «σωστά», όπως είπε η πρώην υπουργός. Η ίδια επανέλαβε την πρότασή της για συγκρότηση κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης από τα δύο μεγάλα κόμματα «συν όποιον θέλει να συνεισφέρει σ' αυτήν την προσπάθεια», «φωτογραφίζοντας» βέβαια τον εαυτό της. Τα δεκανίκια του δικομματισμού και της τρόικας, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να αναβαθμίσουν το ρόλο τους στο μαύρο μέτωπο που τσακίζει τις λαϊκές οικογένειες. Με το ίδιο νόμισμα να τους πληρώσει ο λαός.

Σύμπλευση με την κυβέρνηση

Διαβάζουμε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στο Ραδιόφωνο της ΝΕΤ επέκρινε «τα κόμματα της Αριστεράς», που καλούν τους πολίτες να μην πληρώσουν, λέγοντας:

«Η άποψή μου είναι ότι θα πληρώσει αυτός που έχει. Δεν θα πληρώσει αυτός που δεν έχει. Συνοψίζοντας και αναφερόμενος σε αυτή την στάση άλλων δυνάμεων της Αριστεράς, πρέπει να αντιληφθούν οι πάντες ότι δεν μπορείς να οικοδομείς πάνω στα συντρίμμια και την καταστροφή αυτού του τόπου. Ποτέ δεν οικοδομήθηκε θετική εξέλιξη πάνω σε συντρίμμια. Πέρα από την ανευθυνότητα, την αναποτελεσματικότητα και το τεράστιο έλλειμμα που έχει η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, ας αναζητηθεί και η υπευθυνότητα και των άλλων πολιτικών δυνάμεων και προδήλως και των δυνάμεων της Αριστεράς».

Δηλαδή, η κυβέρνηση με την ανεύθυνη και αναποτελεσματική - κατά τον κ. Κουβέλη - πολιτική της θα παίρνει μέτρα σαν την έκτακτη εισφορά και το τέλος επί των ακινήτων, τα οποία «οι δυνάμεις της Αριστεράς» θα νομιμοποιούν και θα συμβάλλουν στην υλοποίησή τους για λόγους... υπευθυνότητας. Μόνο που αυτό δεν είναι στάση υπευθυνότητας. Είναι η απόλυτη στάση σύμπλευσης με τα σχέδια της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου και είναι σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Κοροϊδία οι εξεταστικές

Απογειώνοντας την υποκρισία και την προσπάθεια εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού του λαού, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, τα κόμματα δηλαδή που συναινετικά εφαρμόζουν πολιτική σφαγιασμού των λαϊκών δικαιωμάτων προς όφελος του κεφαλαίου, τάσσονται αναφανδόν υπέρ της συγκρότησης εξεταστικών επιτροπών, το μεν ΠΑΣΟΚ για εξέταση της οικονομίας σε βάθος δεκαετίας, η δε ΝΔ για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο μνημόνιο. Σηκώνουν κουρνιαχτό για να κρύψουν την πραγματική αιτία της κρίσης απ' τα μάτια του λαού, αλλά και το γεγονός πως και τα δύο, το καθένα για λογαριασμό του και για τις δικές του σκοπιμότητες, με την ανοχή αν όχι τις ευλογίες της ΕΕ, αξιοποίησαν τα εργαλεία της «δημιουργικής λογιστικής» και του μαγειρέματος των στατιστικών στοιχείων, για να δικαιολογούν κάθε φορά την ταξική τους πολιτική.

Νωπές ακόμα οι μνήμες απ' το αλισβερίσι της κυβέρνησης Σημίτη με την περιβόητη «Goldman Sachs» το 2001 για να «κουκουλωθεί» το έλλειμμα και να πιάσει τα κριτήρια του συμφώνου σταθερότητας της ΟΝΕ, απ' την απογραφή της κυβέρνησης της ΝΔ το 2004 για να χρεώσει τα ελλείμματα στο ΠΑΣΟΚ, πρόσφατες οι καταγγελίες, για μαγείρεμα και τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος, από πρώην στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ. Ολα στις πλάτες του λαού, για να επιβάλλουν κάθε φορά προαποφασισμένα, στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής φιλομονοπωλιακής στρατηγικής, μέτρα. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ προβάλλουν την κρίση σαν κρίση χρέους, άποψη που σιγοντάρει και ο οπορτουνισμός, αντιπροτείνοντας με τη σειρά του σύσταση επιτροπών λογιστικού ελέγχου του χρέους.

Αποσιωπούν όλοι ότι αυτό είναι σύμπτωμα και όχι η αιτία της καπιταλιστικής κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, φαινόμενο απ' το οποίο δεν μπορεί να απαλλαγεί ο καπιταλισμός. Οτι το χρέος είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και διογκώνεται σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Η σημερινή κρίση εκκολάφθηκε σε περίοδο θετικών ρυθμών ανάπτυξης, στη διάρκεια της οποίας τα εργασιακά, ασφαλιστικά, λαϊκά δικαιώματα καρατομούνταν ένα ένα, τη στιγμή μάλιστα που η κερδοφορία του κεφαλαίου στηριζόταν στη συνεχή ενίσχυσή του με μείωση της φορολογίας του, με απλόχερες επιδοτήσεις και ενισχύσεις από το κράτος και πάνω απ' όλα με τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης που επιτυγχάνονταν με τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις.

Ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από μία ακόμα εξεταστική για την οικονομία. Ωστόσο, δεν πρέπει να αφεθεί στα παραπλανητικά κηρύγματα του δικομματισμού και των συνεταίρων τους, στις αλληλοκατηγορίες για το ποιος φούσκωσε τα ελλείμματα και τα χρέη. Και οι δυο υπηρέτησαν και υπηρετούν με όλους τους τρόπους τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Και με τη στατιστική. Να κατανοήσει βαθιά ότι η κρίση και το σύστημα που την αναπαράγει είναι το πρόβλημα που πρέπει με την πάλη του να λύσει. Η επίθεση σε βάρος του λαού θα βαθαίνει διαρκώς και στην κρίση και στην αναιμική ανάπτυξη που θα τη διαδεχτεί. Μόνος τρόπος να την αποκρούσει και να δρομολογήσει εξελίξεις προς όφελός του, είναι με τη συμπόρευσή του με το ταξικό εργατικό λαϊκό κίνημα, με τη συστράτευσή με το ΚΚΕ, με την οργάνωση στους τόπους δουλειάς και τις εργατογειτονιές να διεκδικεί μέτρα ανακούφισης των εργατικών, των λαϊκών οικογενειών, παλεύοντας σε ρότα ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Κολλημένοι στις αυταπάτες

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Εμείς δεν παλεύουμε για την έξοδό μας από το ευρώ, αλλά εντός του ευρώ θέλουμε μια άλλη πολιτική για την Ευρωπαϊκή Ενωση, μια άλλη κυβέρνηση για τη χώρα. Δεν θέλουμε έναν πρωθυπουργό σαν τον σημερινό, που τώρα είναι εξαφανισμένος, ενώ παλιότερα ανεβοκατέβαινε στα αεροπλάνα λέγοντας στο εξωτερικό πόσο τεμπέληδες είναι οι Ελληνες και πόσο διεφθαρμένη είναι η ελληνική κοινωνία. Καλώ όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες να συστρατευθούμε για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης (...) Δεν γίνεται να συνεχίσουμε με αυτή την κυβέρνηση». Τάδε έφη Ρ. Δούρου, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, σε συνέντευξή της προχτές στο ρ/σ «Βήμα».

Εν ολίγοις, αν αλλάξουμε κυβέρνηση, αν αντικαταστήσουμε τον «εξαφανισμένο» με έναν δραστήριο πρωθυπουργό, χωρίς τίποτα άλλο να αλλάξει, όλα θα φτιάξουν, όλα θα διορθωθούν κι ο λαός θα ζήσει ζωή χαρισάμενη και μάλιστα με τις ευλογίες της ευρωένωσης των μονοπωλίων. Και μετά ξυπνήσαμε. Επιστροφή στην οδυνηρή πραγματικότητα. Που θα παραμένει τέτοια, μέχρι τη στιγμή που ο λαός με την πάλη του θα επιβάλει βαθιές, ριζικές αλλαγές. Οχι στο «φαίνεσθαι», αλλά στο «είναι». Ανατρέποντας την εξουσία που εκπροσωπεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός και την ιδιοκτησία της στα μέσα παραγωγής. Κάνοντάς τα δική του ιδιοκτησία και θέτοντάς τα σε κίνηση για τις δικές του ανάγκες. Οικοδομώντας μια άλλη, λαϊκή εξουσία, με απόφαση να δρομολογήσει μια ανάπτυξη που τα αποτελέσματά της θα καταλήγουν στο λαό και όχι στις τσέπες των πλουτοκρατών. Ωραία είναι η αφήγηση του οπορτουνισμού. Χαϊδεύει τ' αυτιά, αλλά αποκοιμίζει τα μυαλά όσων την παίρνουν τοις μετρητοίς. Τίποτα δεν προχώρησε ποτέ προς τα εμπρός και ποτέ το νέο δεν κατατρόπωσε το παλιό, δίχως αγώνες, ρήξη, σύγκρουση. Αυτή είναι η αλήθεια. Κι όσοι την αποσιωπούν, την κρύβουν απ' το λαό, του προσφέρουν τις χειρότερες των υπηρεσιών.


Γρηγοριάδης Κώστας

Η πραγματική απειλή

Γρηγοριάδης Κώστας

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ο άλλος δρόμος είναι δρόμος χρεοκοπίας, με μεγάλες και βαριές επιπτώσεις σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε Ελληνα και Ελληνίδα». Το φόβητρο της χρεοκοπίας επέσεισε για πολλοστή φορά ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος χτες σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Είναι όμως ολοφάνερο ότι η απειλή της χρεοκοπίας όχι μόνο έχει πάψει να φοβίζει τα λαϊκά στρώματα αλλά γίνεται μπούμερανγκ για την κυβέρνηση και τους συμμάχους της, επειδή ακριβώς ο λαός έχει συνειδητοποιήσει και μάλιστα με βίαιο τρόπο ότι τα ατέλειωτα βάρβαρα μέτρα που παίρνουν η κυβέρνηση και η τρόικα τον έχουν ήδη καταδικάσει σε χρεοκοπία, που όσο περνάει ο καιρός γίνεται πιο βαθιά και μόνιμη. Ηδη βιώνει όλα αυτά για τα οποία μέχρι πρόσφατα τον απειλούσαν ότι θα του συμβούν αν δεν έσκυβε το κεφάλι στα άγρια μέτρα: Μισθοί πείνας, συντάξεις-φιλοδωρήματα, φάρμακα πανάκριβα και απρόσιτα, νοσοκομεία και σχολεία διαλυμένα, όπως και οι υπηρεσίες Πρόνοιας, κ.ο.κ. Ολα αυτά απαρτίζουν ήδη εφιαλτική πραγματικότητα. Συνειδητοποιεί ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται για θυσίες για τη «σωτηρία της πατρίδας», αλλά για τη σωτηρία της πλουτοκρατίας, που χρησιμοποιεί την κρίση για να θωρακίσει την κερδοφορία της. Η απειλή, λοιπόν, δεν είναι από το να μην εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά μέτρα. Η μεγάλη απειλή είναι από το να εφαρμοστούν, γιατί τότε ο λαός θα τα χάσει όλα. Εδώ και τώρα, λοιπόν, πρέπει να οργανώσει την αντεπίθεσή του για να αποκρούσει και να ανατρέψει όλα τα βάρβαρα μέτρα και την αντιλαϊκή πολιτική, εγκαταλείποντας ταυτόχρονα τα κόμματα της πλουτοκρατίας και συμπλέοντας με το ΚΚΕ. Αυτός είναι ο δικός του δρόμος, η μοναδική φιλολαϊκή διέξοδος.

Θυσίες για την κερδοφορία

«Υπάρχουν δύο κατευθύνσεις για την ελληνική οικονομία: Η παραγωγικότητα πρέπει να αυξηθεί και οι μισθοί πρέπει να μειωθούν». Δε μασάει τα λόγια του ο επικεφαλής της «ομάδας εργασίας» για τη μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας, Χ. Ράιχενμπαχ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ». Η μείωση των μισθών, πολύ πιο κάτω από τα σημερινά επίπεδα, είναι απαράβατος όρος για την προσέλκυση των επενδύσεων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας των τεχνοκρατών που έστειλε η ΕΕ για να βοηθήσει στην υλοποίηση των «μεταρρυθμίσεων». Ο ίδιος μια μέρα πριν είχε δηλώσει πως «στις συζητήσεις που είχα με υπουργούς στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα, διαπίστωσα ότι υπάρχει μεγάλη θέληση για πραγματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και όχι να μείνουν μόνο στα χαρτιά». Σε ό,τι αφορά στη μείωση των μισθών, αυτό εκφράζεται ήδη στην πράξη με τις «μεταρρυθμίσεις» που προωθεί η κυβέρνηση για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, μέσω της θέσπισης των επιχειρησιακών - ατομικών συμβάσεων με ταυτόχρονη κατάργηση των κλαδικών και συλλογικών συμβάσεων, αλλά και με την υλοποίηση της νέας λίστας των ΒΑΕ, που πετάει «εκτός» πάνω από 120.000 εργαζόμενους. Είναι ολοφάνερο ότι κυβέρνηση και πλουτοκρατία χρησιμοποιούν την κρίση για να ολοκληρώσουν την κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων και να εξασφαλίσουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να χειραφετηθούν από τα ιδεολογήματα, τους εκβιασμούς και τα κόμματα του κεφαλαίου και να συμπλεύσουν με το ΚΚΕ σε γραμμή ρήξης και σύγκρουσης με τα μονοπώλια, με στόχο τη λαϊκή εξουσία.

Στυγνοί εκβιαστές

«Κάποιοι νομίζουν ότι κάνουν τώρα αντίσταση και υπονομεύουν την αποδοτικότητα του μέτρου (σ.σ. για το χαράτσι στα ακίνητα). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εταίροι μας να αναγκαστούν να μετρήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα την αποδοτικότητα του μέτρου αυτού και, άρα, εάν αυτό συμβεί, να πρέπει να πάρουμε άλλα μέτρα» (Ε. Βενιζέλος, μετά τη σύνοδο του Γιούρογκρουπ στην Πολωνία το περασμένο Σάββατο)... «Από εκεί και πέρα, όμως, αν θέλουμε να σώσουμε τη χώρα και να μη ζήσουμε σκηνές που τις βλέπουμε σε ντοκιμαντέρ, από χώρες της Λατινικής Αμερικής, πρέπει, με συνέπεια, να βάλουμε το κεφάλι κάτω και να δουλέψουμε γιατί το θαύμα που θα σώσει την χώρα βρίσκεται μέσα στο μυαλό και στα χέρια των Ελλήνων. Θέλει δουλειά, δουλειά, δουλειά» (Ε. Βενιζέλος, μετά τη χτεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας)... «Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση της κυβέρνησης. Ξέρουν οι Ευρωπαίοι και οι άλλοι θεσμικοί μας εταίροι ποιος μπορεί και ποιος δεν μπορεί, ποιος είναι αξιόπιστος, ποιος δεσμεύεται, ποιος μπορεί να κάνει τη δουλειά (...) Το δράμα της χώρας είναι ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση ούτε δημοκρατικά, ούτε μέσα από τις εκλογές, η οποία να είναι αξιόπιστη» (Ε. Βενιζέλος, στην προχτεσινή ομιλία στη Βουλή). Τα παραπάνω αποσπάσματα από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών δε συνιστούν απλώς κλιμάκωση των ωμών εκβιασμών και της ιδεολογικής τρομοκρατίας, προκειμένου να περάσουν τα ασύλληπτης βαρβαρότητας αντιλαϊκά μέτρα. Είναι κάτι παραπάνω. Είναι προετοιμασία του εδάφους για αυταρχικά μέτρα και άγρια καταστολή των λαϊκών - ταξικών αγώνων στο όνομα «έκτακτων συνθηκών και καταστάσεων». Ο λαός δεν πρέπει να τους φοβηθεί, αντίθετα είναι ώρα να δείξει το ανάστημα και τη δύναμή του.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να τους γίνει μπούμερανγκ!

Με το πιστόλι στον κρόταφο του λαού, στην τελική ευθεία για τη συντεταγμένη πτώχευση, το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας αδίστακτα, με οργανωμένο σχέδιο, βρίσκεται σε πολεμική ετοιμότητα για την επόμενη σφοδρή κλιμάκωση, για την ολοκλήρωση του εγκλήματος με το αποφασιστικό σύρσιμο των λαϊκών κατακτήσεων πολλές δεκαετίες πίσω, σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, μαζικής εξαθλίωσης.

Μέσα σε αυτό το μαύρο σκηνικό αρχίζουν να ξεπροβάλλουν οι αχτίδες της ελπίδας, στο ταξικό κίνημα, στη λεβεντιά του λαϊκού ανθρώπου, στην οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή και απειθαρχία απέναντι στην αδηφαγία των μονοπωλίων, του πολιτικού τους προσωπικού, των κάθε είδους διαχειριστών του εκμεταλλευτικού συστήματος. Τα χαρατσόχαρτα που μαζικά στέλνουν αυτές τις μέρες για τις κάθε είδους εισφορές, τα επόμενα που έχουν ετοιμάσει μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, μαζί και τα νέα «πακέτα» που ετοιμάζονται να ανακοινώσουν τις επόμενες μέρες και ώρες και μπορεί και πρέπει να τους γυρίσουν «μπούμερανγκ». Να εισπράξουν αυτό που μόνο τους αρμόζει, τη μαζική λαϊκή άρνηση, την αντεπίθεση για τη συνολική ρήξη και την ανατροπή.

Βάθρα της λαϊκής αντεπίθεσης να γίνουν το κάθε εργοστάσιο, οι χώροι δουλειάς, οι λαϊκές γειτονιές, ο χώρος της Παιδείας, η νεολαία, παντού όπου χτυπά η καρδιά του εργάτη, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων. Η κάθε αυταπάτη, ακόμη και η παραμικρή στρέβλωση της λαϊκής αντίληψης, ισοδυναμεί με την παράδοση πολύτιμων θέσεων μάχης στο αντίπαλο μαύρο μέτωπο. Η έξοδος από την καπιταλιστική κρίση, η επάνοδος των μονοπωλίων σε φάση εντατικής κερδοφορίας, σημαίνει ποταμούς λαϊκού αίματος, τσάκισμα κάθε δικαιώματος, κάθε κατάκτησης. Ο,τι σήμερα χάνει ο λαός το κερδίζουν τα σαπρόφυτα της πλουτοκρατίας. Ο,τι σήμερα χάνεται και για όσο θα κυριαρχεί το καπιταλιστικό σύστημα, θα είναι οριστικά χαμένο. Η κατάσταση που διαμορφώνεται, από τα ίδια τα πράγματα και τη δυναμική τους, βάζει στην ημερήσια διάταξη και λαϊκή δράση το αντικειμενικό ζήτημα: 'Η θα σωθεί ο λαός ή ο καπιταλισμός και τα μονοπώλια. Αλλη διέξοδος, λύση διαφορετική, δεν υπάρχει.

Η βαρβαρότητα δεν έχει τέλος. Αυτό το Σαββατοκύριακο συνεδριάζουν στην Ουάσιγκτον τα κοράκια του ΔΝΤ με την παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου. Την ερχόμενη βδομάδα καταφθάνουν στην Αθήνα και τα κοινά κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ) προκειμένου να «αμπαλάρουν» και τα νέα πακέτα, την ομοβροντία από τα νέα χαράτσια και τις «εξοικονομήσεις», σε συνέχεια αυτών που μόλις τις προάλλες ανακοίνωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ολα μαζί, μέχρι και την τελευταία δεκάρα που μαζεύουν την προορίζουν για τα μονοπώλια. Η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, τα βαθιά αδιέξοδα της εγκληματικής πολιτικής έχουν ήδη σωρεύσει και όλες τις προϋποθέσεις, τους όρους στη διαδικασία καταστροφής των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων. Οι εξελίξεις επίκεινται. Ο λαός μπορεί να τους προλάβει, να τους κάνει τη ζωή κόλαση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ