Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Απέναντι» στην οργανωμένη άρνηση πληρωμών

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Θα αποδοκίμαζα τη μετατροπή της ΔΕΗ σε φορομπηχτικό μηχανισμό, αλλά μέχρι εκεί. Τελεία και παύλα», δήλωνε χτες το πρωί (στο vimafm) ο Γ. Παναγόπουλος κληθείς να σχολιάσει τη στάση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ στο νέο χαράτσι για τα ακίνητα, επιβεβαιώνοντας, για ακόμα μια φορά, το ρόλο που παίζει η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μόνη διαφωνία που έχουν εκφράσει μέχρι τώρα οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ είναι ότι η κυβέρνηση δεν εξαίρεσε τους ανέργους από την πληρωμή του χαρατσιού στα ακίνητα. Προφανώς για τους «υπόλοιπους» θεωρεί ότι είναι δίκαιο μέτρο ή ότι μπορούν να το πληρώσουν, λες και δεν υπάρχουν εργαζόμενοι με μισθούς πείνας, λες και μπορεί να πληρώσει το χαράτσι ένας εργαζόμενος που πληρώνεται με τον κατώτατο μισθό που έχουν συμφωνήσει. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχουν κουνήσει το «δαχτυλάκι» τους στην κατεύθυνση της οργανωμένης άρνησης πληρωμής των χαρατσιών, της παρεμπόδισης δηλαδή της πλήρους χρεοκοπίας των εργαζομένων και του λαού. Αντίθετα, όπως προκύπτει από την παραπάνω δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ, δε θέλει και δεν μπορεί να οργανώσει αγώνες, με στόχο να σωθεί ο λαός από τη χρεοκοπία και τη φτώχεια, ακριβώς γιατί είναι φορέας της κυρίαρχης αντίληψης ότι τάχα «οι θυσίες γίνονται για τη σωτηρία της πατρίδας», δηλαδή του κεφαλαίου. Ομως, ο λαός δεν πρόκειται να αυτοκτονήσει και θα οργανώσει την πάλη του σε κάθε τόπο δουλειάς και κατοικίας για να παρεμποδίσει τα χαράτσια και τα άγρια μέτρα, έχοντας ξεκάθαρο στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Ο λαός μπορεί να το επιβάλει

«Η διοίκηση της ΔΕΗ θα εφαρμόσει το νόμο της κυβέρνησης. Βεβαίως, αν η άρνηση πληρωμής των λογαριασμών πάρει μαζικά χαρακτηριστικά, η ΔΕΗ θα αδυνατεί να επιβάλει διακοπή ρεύματος». Η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες με την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, επιβεβαιώνει περίτρανα ότι ο λαός έχει τη δύναμη να παρεμποδίσει την πληρωμή των χαρατσιών και των άγριων μέτρων, αρκεί να παρέμβει μαζικά, οργανωμένα και να ξέρει «πού το πάει». Ουσιαστικά, ο επικεφαλής της ΔΕΗ ομολογεί ότι αν ο λαός ξεσηκωθεί και υπάρξει παλλαϊκή συμμετοχή στην οργανωμένη άρνηση πληρωμών για το χαράτσι στα ακίνητα, αχρηστεύει στην πράξη κάθε μηχανισμό επιβολής των βάρβαρων μέτρων. Να, λοιπόν, που πρέπει να πιστέψει ο λαός στη δύναμή του, που πρέπει να εκφραστεί με τον ενιαίο αγώνα εργατών, αυτοαπασχολουμένων, φτωχών αγροτών και ότι αυτή η δύναμη μπορεί να αποτρέψει βάρβαρα μέτρα, μπορεί να επιβάλει τη θέλησή του. Η συμμετοχή στη συγκέντρωση των σωματείων το απόγευμα στο Σύνταγμα θα αποτελέσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, που φυσικά θα έχει συνέχεια με την οργάνωση της πάλης σε κάθε τόπο δουλειάς. Ο λαός πρέπει να πιστέψει στη δύναμή του και οι πρώτες νίκες είναι βέβαιο ότι θα έρθουν, αργά ή γρήγορα.

Ολοταχώς στην «αγκαλιά» των επιχειρήσεων

«Καλούμε την τοπική κοινωνία, τις τοπικές επιχειρήσεις, να συμβάλουν, στο βαθμό που μπορούν, διευκολύνοντας με τα μέσα που διαθέτουν την όλη κατάσταση»... Τάδε έφη ο αρμόδιος για θέματα Παιδείας αντιδήμαρχος Πάτρας, σε συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση στα σχολεία της πόλης και ειδικότερα τις ελλείψεις βιβλίων. Ανάλογες σκέψεις σίγουρα έχουν γεννηθεί στα μυαλά «Καλλικρατικών αρχόντων» σε διάφορες περιοχές της επικράτειας, καθώς η κατάσταση στην Παιδεία είναι ασφυκτική, αφού η κυβέρνηση κάνει στάση πληρωμών στην Παιδεία.

Η είσοδος των επιχειρήσεων στα σχολεία, οι σπόνσορες, οι χορηγοί είναι δηλωμένη επιλογή της κυβέρνησης - ΕΕ - μεγάλου κεφαλαίου και σε μεγάλο βαθμό ήδη εφαρμόζεται. Το «ανοιχτό στην κοινωνία» σχολείο, η μεταφορά ευθυνών στους δήμους, αυτό σημαίνει. Ενα σχολείο που θα καλύπτει τις ανάγκες του, αναζητώντας χορηγούς σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και ένα εκπαιδευτικό περιεχόμενο προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις των «ευεργετών» του...

Ομως, αυτά τα σχέδια πρέπει να βρουν «τοίχο» στις αντιδράσεις της λαϊκής οικογένειας. Γιατί είναι υποχρέωση του κράτους η παροχή δημόσιας και δωρεάν Παιδείας σε όλα τα παιδιά σε ένα σχολείο που μορφώνει πραγματικά. Δεν είναι θέμα τύχης και εξεύρεσης ελεημοσύνης από χορηγούς, οι οποίοι εξάλλου τίποτα δε δίνουν χωρίς ανταλλάγματα...

Αντί για σχολικά βιβλία, μοιράζουν το βιβλίο της ΕΕ

Το εγχειρίδιο της «καλής ΕΕ» μοιράζουν στα σχολεία, ενώ ακόμη οι μαθητές δεν έχουν προμηθευτεί τα σχολικά βιβλία και οι οικογένειές τους καλούνται να πληρώσουν για φωτοτυπίες και άλλα λειτουργικά έξοδα των σχολείων!

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής προσπάθειας για εντατική χειραγώγηση της νεολαίας, που μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ξεσηκώνεται και διεκδικεί μόρφωση, βιβλία, καθηγητές, σχολεία, στο 3ο Λύκειο Πτολεμαΐδας μοιράστηκε στους μαθητές ένα βιβλίο - ημερολόγιο που εξυμνεί την ΕΕ, τη συνθήκη του Μάαστριχτ, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Μαθαίνει στο μαθητή - αναγνώστη πως «η ΕΕ εργάζεται για τον Ευρωπαίο σπουδαστή, Ευρωπαίο καταναλωτή, τον Ευρωπαίο πολίτη».

Εργάζεται η ΕΕ και μάλιστα εντατικά. Το βλέπουν αυτό άλλωστε και οι μαθητές και οι γονείς τους, που ζουν από πρώτο χέρι τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που υλοποιούν κυβερνήσεις και κόμματα του ευρωμονόδρομου. Βιώνουν την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας, τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, τη μείωση των μισθών, την κατάργηση των ΣΣΕ, τη φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση...

Ανάπτυξη από ποιον και για ποιον;

Σε μια προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ διακηρύσσει ότι η πολιτική της μπορεί να επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, μέσα από την παραπέρα μείωση των φορολογικών συντελεστών για το κεφάλαιο και την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας. Πρόκειται για ωμή κοροϊδία στο λαό. Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις στη φορολογία του κεφαλαίου, αυτές δοκιμάστηκαν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στην Ιρλανδία, η οποία χαρακτηρίστηκε «θαύμα» για τους ρυθμούς ανάπτυξης που κατέγραψε, με το κεφάλαιο να συσσωρεύει αμύθητο πλούτο. Η υπερσυσσώρευση όμως αυτή ήταν η αιτία της κρίσης που ξέσπασε λυσσαλέα στις πλάτες του ιρλανδικού λαού, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην ίδια μοίρα με τον ελληνικό.

Το ίδιο ισχύει και με τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, στην αξιοποίηση των οποίων, μάλιστα, η ΝΔ προσπαθεί να δώσει και εθνικοπατριωτικό χαρακτήρα. Ποιος, όμως, θα αξιοποιήσει το υπέδαφος, τον αέρα και τη θάλασσα της Ελλάδας; Μα φυσικά τα μονοπώλια, αφού αυτά κατέχουν τα μέσα παραγωγής. Με τι εργασιακές σχέσεις; Με αυτές τις ξεχαρβαλωμένες που έχει νομοθετήσει το αστικό κράτος για τις μεγαλοεπιχειρήσεις. Με μισθούς πείνας, με σύνταξη στα 71, όπως επιτάσσουν οι αποφάσεις στο πλαίσιο της ΕΕ. Ακόμα και οι υποτιθέμενοι φόροι που θα εισπράττει το κράτος από τα μονοπώλια, θα επιστρέφουν σ' αυτά σαν απευθείας επιδοτήσεις ή προνόμια και δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αυξήσεις σε μισθούς, νοσοκομεία και σχολεία, με σύγχρονες και δωρεάν παροχές στο λαό.

Το μαρτυρά άλλωστε η πείρα από χώρες πλούσιες σε πλουτοπαραγωγικές πηγές, ακόμα και κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, όπου τα μονοπώλια της Ενέργειας τρώνε και πίνουν, την ίδια ώρα που ο λαός πεινάει και οξύνονται οι ταξικές αντιθέσεις. Ακόμα και στην Ελλάδα, η απελευθέρωση της Ενέργειας, με το σπάσιμο του κατ' ευφημισμόν κρατικού μονοπωλίου και το μπάσιμο των πολυεθνικών, δεν οδήγησε σε φθηνότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες για το λαό. Αντίθετα, τα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ αυξήθηκαν και τα πολυεθνικά μονοπώλια έστησαν υπερκερδοφόρο πάρτι, εμπορευόμενα στοιχειώδη δικαιώματα του λαού, όπως η απρόσκοπτη και φθηνή πρόσβαση στο νερό και την ενέργεια. Ο χορός των υπερκερδών γύρω από την Ενέργεια και το φυσικό πλούτο, που είναι ανεξάντλητος στη χώρα μας, είναι και ο λόγος για τον οποίο τα μονοπώλια εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για να επενδύσουν συσσωρευμένα κεφάλαια.

Είναι ψέμα ότι ο λαός θα κερδίσει από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, όσο αυτός βρίσκεται στα χέρια των αστών και του κράτους τους. Απ' όποια πλευρά κι αν το πιάσει κανείς, το θεμελιώδες ερώτημα που προκύπτει είναι ανάπτυξη από ποιον, για ποιον. Οσο το κλειδί της οικονομίας, η ιδιοκτησία δηλαδή, και η διεύθυνση των μέσων παραγωγής βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών, ο λαός δεν πρόκειται να δει χαΐρι. Προϋπόθεση για να ευημερήσει από την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την πλήρη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, είναι να πάρει ο ίδιος την εξουσία, να οργανώσει την οικονομία με βάση τις δικές του σύγχρονες ανάγκες, μετατρέποντας την καπιταλιστική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής σε κοινωνική. Αυτό προϋποθέτει ισχυρό ΚΚΕ, γκρέμισμα των αστών και των κομμάτων τους, πόλεμο στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που υπηρετούν στρατηγικά τον ίδιο, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Τραγικές οι συνέπειες της καπιταλιστικής παλινόρθωσης...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία εγκαινιάστηκε στη Σόφια «το πρώτο μουσείο στο οποίο εκτίθενται έργα τέχνης από την κομμουνιστική εποχή» και με την ευκαιρία ο υπουργός Πολιτισμού της Βουλγαρίας Β. Ρασίντοφ δήλωσε «ήταν καιρός να βάλουμε αυτήν την εποχή στη θέση της, σε ένα μουσείο»!!!

Το πρόβλημα, βεβαίως, για το λαό της χώρας είναι πως στο «μουσείο» έχουν μπει εδώ και χρόνια και όλα όσα απολάμβανε εκείνη την εποχή. Μια αναδρομή στις ειδήσεις που καταφτάνουν απ' τη γειτονική χώρα, το τελευταίο μόνο δίχρονο, αποτυπώνει την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο λαός: Δυσβάστακτες αυξήσεις στα τρόφιμα, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των Βούλγαρων να αδυνατούν να αποκτήσουν βασικά αγαθά (το 55,5% των ιδιωτών και νοικοκυριών σύμφωνα με έρευνα της ευρωπαϊκής επιτροπής), ενώ σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων το 40% του λαού βρίσκεται στα όρια της φυσικής επιβίωσης! Μέτρα λιτότητας με περικοπές των κρατικών δαπανών στην Υγεία, στην εκπαίδευση, στις συντάξεις, μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και απολύσεις, πάγωμα όλων των μισθών έως το 2013, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, ενώ εξαιρετικά υψηλό είναι το ποσοστό ανεργίας.

Ο πλούτος της χώρας, που άλλοτε ανήκε στο λαό, πέρασε στα χέρια του κεφαλαίου. Πριν από λίγους μήνες, το κοινοβούλιο ενέκρινε την ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης στρατιωτικής βιομηχανίας «VMZ» στο Σόποτ της κεντρικής Βουλγαρίας που απασχολεί 3.700 εργαζόμενους. Στο «σφυρί» προτίθεται ή ήδη έχει βγάλει η κυβέρνηση αεροδρόμια, καπνοβιομηχανίες, την εταιρεία ύδρευσης κ.λπ.

Και το πιο τραγικό απ' όλα, στη χώρα όπου κυριαρχούσε άλλοτε το σύνθημα «όλα για τα παιδιά», σήμερα το επίπεδο της παιδικής φτώχειας φτάνει στο 17%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ χιλιάδες άστεγα παιδιά περιφέρονται στους δρόμους!


Γρηγοριάδης Κώστας

Χειραφέτηση από τα ιδεολογήματά τους

Γρηγοριάδης Κώστας

Οσο και αν ψάξει κανείς, δεν πρόκειται να βρει ένα (!) μέτρο, από τα ατέλειωτα μέτρα που προωθούν από κοινού κυβέρνηση και τρόικα, που να θίγει στο ελάχιστο τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Αντίθετα, την ώρα που σφαγιάζονται τα δικαιώματα του λαού και οδηγείται σε μόνιμη χρεοκοπία και φτώχεια, δίνονται νέα προνόμια στα μονοπώλια και το κεφάλαιο: Τους μειώνουν διαρκώς τους φορολογικούς συντελεστές για τα επιχειρηματικά κέρδη και μερίσματα, τους απαλλάσσουν από τις εργοδοτικές εισφορές, τους προσφέρουν νέα πακέτα ρευστότητας, τους δίνουν τα κονδύλια για την προστασία των ανέργων, τα κοινοτικά κονδύλια κ.ο.κ. Πάνω απ' όλα βέβαια τους προσφέρουν πάμφθηνη εργατική δύναμη... Η πραγματικότητα βοά και κουρελιάζει όλα τα ιδεολογήματά τους. Δεν πληρώνουν όλοι την κρίση, μόνο ο λαός. Τα μέτρα δεν αποσκοπούν «στη σωτηρία της πατρίδας», αλλά στη θωράκιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων και στη διάσωση του καπιταλισμού. Ο κίνδυνος για το λαό δεν είναι να μην εφαρμοστούν τα μέτρα, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Είναι ώρα ο λαός να πάψει να πιστεύει τα ψέματά τους και να αγνοήσει επιδεικτικά τους εκβιασμούς και την ιδεολογική τρομοκρατία. Πρόκειται για ακήρυχτο ταξικό πόλεμο και το δίλημμα είναι αμείλικτο: 'Η ο λαός θα σωθεί ή τα μονοπώλια και ο καπιταλισμός, που οδηγούν σε φτώχεια, εξαθλίωση και πολέμους.

«Ανθέλληνες»...

Στη ρότα του αποπροσανατολισμού του λαού, τα αστικά ΜΜΕ και εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας αξιοποιούν και παρουσιάζουν τις παρεμβάσεις των μονοπωλίων, υπέρ της μιας ή της άλλης μορφής διαχείρισης του χρέους στην Ελλάδα, ως «ανθελληνικές» ή «φιλελληνικές».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το προχτεσινό πρωτοσέλιδο του γερμανικού περιοδικού «Focus», που απεικονίζει τον Παρθενώνα σχεδόν βυθισμένο στη θάλασσα και δίπλα το κεφάλι ενός αρχαιοελληνικού αγάλματος, στο οποίο έχει παραμείνει ένα χαρτονόμισμα των 200 ευρώ και τίτλο: «Χάθηκαν τα λεφτά μας;». Να θυμίσουμε ότι αντίστοιχες αιχμές περί «ανθελληνισμού» του γερμανικού περιοδικού - όπως και άλλων γερμανικών αστικών εντύπων - είχαν υπάρξει και προηγούμενα, όταν είχε στο πρωτοσέλιδο την Αφροδίτη της Μήλου ως ζητιάνα, καθώς και πέρσι που την είχε παρουσιάσει να κάνει μια άσεμνη χειρονομία υπό τον τίτλο «προδότες στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Τα αστικά ΜΜΕ της Γερμανίας, που κατά καιρούς εμφανίζονται με λαϊκίστικους τίτλους και δημοσιεύματα, δεν κατατρέχονται από κάποιου είδους ανθελληνισμό. Ούτε και όταν καταγράφουν ρεπορτάζ και μιλούν για «σκληρά μέτρα» στον «πολύπαθο ελληνικό λαό», το κάνουν ορμώμενοι από κάποια φιλελληνικά αισθήματα.

Ο ρόλος τους είναι να πλασάρουν στο γερμανικό λαό και σε όλους τους υπόλοιπους λαούς, τα σενάρια εκείνα που επεξεργάζεται μερίδα της γερμανικής πλουτοκρατίας για ένα ισχυρό ευρώ με μικρότερη Ευρωζώνη. Οπως και στην Ελλάδα, έτσι και στη Γερμανία, τα αστικά ΜΜΕ είναι ταγμένα στην υπηρεσία της πλουτοκρατίας και της εξουσίας της και ανάγοντας την προπαγάνδα σε επιστήμη αποπροσανατολίζουν το λαό, ζυμώνοντας τα σχέδια της άρχουσας τάξης, επιδιώκοντας να ταυτίσουν στις λαϊκές συνειδήσεις τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας με εκείνα του λαού.

... και «φιλέλληνες»

Αντίστοιχα, συμφέροντα εκφράζουν και διάφορες ηθικιστικές κορόνες «φιλελλήνων», όπως για παράδειγμα άρθρο του εκπροσώπου της Βραζιλίας στο ΔΝΤ, Πάουλο Νορουέιρα Μπατίστα, με το οποίο σημειώνει: «Πιστεύω ότι η χώρα σας έχει αδικηθεί (...) Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή σφαγιάζεται από μία άνευ προηγουμένου κρίση. Η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτύχει είναι τεράστια (...) Η ύφεση το 2011 αποδεικνύεται ότι είναι βαθύτερη από ό,τι αναμενόταν (...) Η χρηματοδοτική στήριξη που λαμβάνει η Ελλάδα δεν αρκεί. Καθίσταται ολοένα και πιο βέβαιο αυτή τη στιγμή ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια πιο φιλόδοξη και πιο εκτεταμένη αναδιάρθρωση του ιδιωτικού εξωτερικού χρέους της».

Ομως, όσο κι αν προβάλει ηθικιστικά το ζήτημα, μιλώντας για «αδικίες» κ.λπ., ο Βραζιλιάνος εκπρόσωπος στο ΔΝΤ δεν εκφράζει παρά την άποψη μιας μερίδας της πλουτοκρατίας, που ζητάει εδώ και τώρα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όπως άλλωστε ζήτησε και ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν.

Ο λαός να μην πατήσει τη «μπανανόφλουδα» των δήθεν «φιλελληνικών» αισθημάτων εκπροσώπων του κεφαλαίου, να μη διαλέξει τον «καλύτερο» καπιταλιστή. Η προπαγάνδα του κεφαλαίου προσπαθεί να τσιγκλίσει τον πατριωτισμό του λαού για να τον αποπροσανατολίσει και να τον στρέψει στην υποστήριξη των συμφερόντων της μιας ή της άλλης μερίδας της πλουτοκρατίας. Το συμφέρον του λαού δε βρίσκεται στη διαχείριση του χρέους και της καπιταλιστικής κρίσης εντός του συστήματος, αλλά στη λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση, για αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μπλόκο στα χαράτσια

Το σημερινό συλλαλητήριο των ταξικών συνδικάτων, του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα και οι λαϊκές κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις της χώρας ενάντια στα χαράτσια και στη φοροληστεία του κράτους των καπιταλιστών είναι μια κρίσιμη ταξική αναμέτρηση. Απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, κυβέρνηση, τρόικα, πλουτοκρατία και τα κόμματά της πρέπει να πάρουν ένα ισχυρό μήνυμα: Δεν πληρώνουμε. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε. Μπλοκάρουμε τα χαράτσια. Δεν θα φτωχύνει ο λαός για να ξεπληρωθούν τα χρέη του κεφαλαίου. Εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι και φτωχοί επαγγελματίες, συνταξιούχοι και αγρότες, με τη συμμετοχή τους να απαντήσουν στους εκβιασμούς, στα τρομοκρατικά διλήμματα, στις απειλές περί χρεοκοπίας. Στην πλημμυρίδα των φόρων να ορθώσουν φράγμα αντίστασης, ανυπακοής, οργανωμένης άρνησης πληρωμών.

Δεν υπάρχει ώρα για χάσιμο. Οι εργατικές λαϊκές οικογένειες χρεοκοπούν κάθε μέρα. Χρεοκοπεί ο εργάτης που χάνει τη δουλειά του, ο δημόσιος υπάλληλος που απολύεται, ο συνταξιούχος που του κόβουν και την ελάχιστη σύνταξη. Χρεοκοπεί ο μικρέμπορος που κλείνει το μαγαζί του, ο αγρότης που εγκαταλείπει το χωράφι του μην μπορώντας να θρέψει την οικογένειά του. Δεν υπάρχει περιθώριο για αναμονή. Ο λαός μας ρίχνεται στον Καιάδα, οι ελάχιστες και μίζερες δομές Πρόνοιας γκρεμίζονται, η Δημόσια Υγεία μπαίνει στην εντατική, τα σχολεία υπολειτουργούν, οι δημόσιες υπηρεσίες συρρικνώνονται. Μας κήρυξαν τον πόλεμο. Και σε αυτόν τον πόλεμο, στην απροκάλυπτη αυτή βία της εξουσίας του κεφαλαίου, ο λαός μας πρέπει να σταθεί ορθός. Να οπλιστεί με κουράγιο και δύναμη. Να σηκωθεί από τον λάκκο που θέλουν να τον ρίξουν. Να οργανωθεί και να παλέψει.

Σε αυτό τον αγώνα, το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται σε αυτό, οι αγωνιστικές συσπειρώσεις των ΕΒΕ, των αγροτών, των σπουδαστών, των γυναικών, αναλαμβάνουν ευθύνες. Στους ώμους τους πέφτει το βάρος της οργάνωσης της πάλης, με συγκεκριμένο και πρακτικό τρόπο και κυρίως μέσα στους χώρους δουλειάς. Για να ματαιωθούν τα χαράτσια, να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Είναι ώρα, κυβέρνηση και πλουτοκρατία να νιώσουν ότι «δεν έχουν το λαό στο χέρι». Είναι η ώρα που πρέπει να δεχτούν τα πρώτα αποφασιστικά χτυπήματα, να νιώσουν τη δύναμη και την αποφασιστικότητά του.

Η οργή και η αγανάκτηση του καθενός να γίνει πράξη αντίστασης, να πάρουν σάρκα και οστά, να μετατραπούν σε απόφαση για προσωπική συμμετοχή, στη συνέλευση του σωματείου, στη συγκέντρωση της γειτονιάς, στο συλλαλητήριο. Να γίνει ζωντανή δύναμη πάλης και σύγκρουσης με την αντιλαϊκή πολιτική. Αυτή η μαζική συμμετοχή, η λαϊκή αυτενέργεια και πρωτοβουλία μπορούν να δώσουν ώθηση στον αγώνα, αντοχή στις δυσκολίες του, να γίνουν το υπόβαθρο της πιο πλατιάς αλληλεγγύης, κάνοντας το σύνθημα «Ολοι για έναν και ένας για όλους» καθημερινή στάση ζωής.

Με αυτά τα όπλα στη φαρέτρα τους οι ταξικές δυνάμεις απλώνουν και κλιμακώνουν την πάλη τους, βάζοντας την πρόταση του ΠΑΜΕ για πανεργατική απεργία πλατιά μέσα στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις. Προετοιμάζοντας τους εργαζόμενους για τους μεγάλους ταξικούς αγώνες που είναι μπροστά μας. Για μια διαρκή ταξική αναμέτρηση με όλες τις μορφές, για να φρενάρουμε αποφάσεις και αντεργατικούς σχεδιασμούς, για να μην περάσουν τα μέτρα, μέχρι την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ