Τρίτη 31 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υποκριτικές αντιδράσεις

Γρηγοριάδης Κώστας

Πάει πολύ να διεκδικεί εύσημα προοδευτικότητας η κυβέρνηση Σημίτη και να εμφανίζεται τάχα ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων των οικονομικών μεταναστών, με αφορμή την υπόθεση της παρέλασης ή μη του Αλβανού αριστούχου στη Νέα Μηχανιώνα. Ειδικά η κυβέρνηση Σημίτη είναι αυτή που ευθύνεται για την εγκληματική πολιτική που έχει εφαρμόσει κατά των οικονομικών μεταναστών, με αποτέλεσμα να έχει διαποτίσει επί χρόνια την ελληνική κοινωνία με το δηλητήριο της αλβανοφοβίας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Είναι η κυβέρνηση Σημίτη, που όχι μόνο αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει τα δικαιώματα που ανήκουν στους ξένους εργάτες, αλλά και σε τακτά διαστήματα εξαπολύει πογκρόμ και επιχειρήσεις «σκούπας» και, γενικά, κάνει τα πάντα ώστε να αποδείξει ότι τους αντιμετωπίζει ως τους παρίες και δουλοπάροικους της «ανεπτυγμένης οικονομίας και κοινωνίας μας», οι οποίοι γίνονται απλώς ανεκτοί επειδή αποτελούν φτηνό εργατικό δυναμικό. Δεν πείθουν καθόλου, λοιπόν, οι αντιδράσεις των κυβερνητικών στελεχών (Τσοχατζόπουλος, Πάγκαλος, Ευθυμίου, Πασχαλίδης, κ.ά.), γιατί τα ίδια αυτά στελέχη ποτέ δεν αντέδρασαν και ούτε και τώρα αντιδρούν και αποδοκιμάζουν την ουσία της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής. Γενικότερα, οι κυβερνητικές αντιδράσεις είναι γεμάτες υποκρισία και γίνονται για να ρίξουν στάχτη στα μάτια, αφού η κυβερνητική πολιτική, που υποθάλπει την ξενοφοβία και την αλβανοφοβία, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται χωρίς «παρεκκλίσεις».

Περί αφομοίωσης

«Οποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι το εθνικό συμφέρον επιτάσσει την αφομοίωση των τιμίων ανθρώπων που ήλθαν στην Ελλάδα και εργάζονται άπειρες ώρες τη μέρα για να βγάλουν το ψωμί τους ή των προικισμένων παιδιών τους, που αγωνίζονται να ενσωματωθούν παρακολουθώντας τα μαθήματα στα ελληνικά σχολεία, είναι επιεικώς ανόητος». Αυτά γράφει, ανάμεσα σε άλλα, ο Αγγ. Στάγκος στο χτεσινό «Βήμα».

Αραγε, πόσο απέχει η αντίληψη αυτή από τις εθνικιστικές κορόνες όσων έβγαλαν σπυράκια μπροστά στο ενδεχόμενο, να σηκώσει τη σημαία ο αλβανικής καταγωγής μαθητής; Οχι, δε θέλουμε να τις ισοπεδώσουμε, ούτε να μηδενίσουμε τις υπαρκτές διαφορές τους. Σημειώνουμε, όμως, ότι και οι μεν και οι δε, κλείνουν τα μάτια - το λιγότερο - μπροστά σε μια άθλια πραγματικότητα, που θέλει τον αλβανικής ή άλλης εθνικότητας οικονομικό μετανάστη, εργάτη τρίτης και τέταρτης κατηγορίας, με τις γνωστές και απαράδεκτες σε όλους μας συνθήκες δουλιάς, αμοιβής και διαβίωσης γενικότερα. Μια πραγματικότητα, που αρνείται στους ανθρώπους αυτούς ακόμη και στοιχειώδη δικαιώματα και αρκετές φορές τούς «σπρώχνει» σε μια διαδικασία βίαιης «ενσωμάτωσης» και «αφομοίωσης».

Η όποια ενσωμάτωση των οικονομικών μεταναστών και η από μέρους τους θεώρηση της Ελλάδας, ως μιας δεύτερης πατρίδας τους, προϋποθέτει την εκ μέρους τους δυνατότητα και ελευθερία επιλογής και επομένως, όλων των απαραίτητων γι' αυτό προϋποθέσεων.

Σόου, υποσχέσεις... .

Είναι γνωστός ο τρόπος που ο υπουργός Παιδείας προσεγγίζει τους μαθητές. Με το προφίλ - στιλ του οικείου που λανσάρει, επιχειρεί να παρουσιάσει το εκπαιδευτικό σύστημα ως σύστημα που φροντίζει για την ολόπλευρη ανάπτυξη των νέων. Λες και δεν είναι το σύστημα της κυβέρνησής του που εκδίωξε από τη βασική εκπαίδευση και συγκεκριμένα το λύκειο - στα τελευταία τρία μόνο χρόνια - πάνω από 50.000 μαθητές. Λες και δεν είναι το ίδιο σύστημα, που χαρατσώνει τους γονείς - εργαζόμενους, υποχρεώνοντάς τους να πληρώνουν αδρά... τη δωρεάν παιδεία, ακόμα και τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.

Ο Πέτρος Ευθυμίου, γνώστης του παιχνιδιού των δημοσίων σχέσεων, φαίνεται πως τελευταία έχει... ανακαλύψει τη μέθοδο των επισκέψεων - σόου στα σχολεία. Χτες έπαιζε μπάσκετ με μαθητές του 4ου Γυμνασίου στο Παλαιό Φάληρο, που εγκαινίασε, αλλά την περασμένη Πέμπτη δε δέχτηκε αντιπροσωπεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων της Αθήνας, κατά τη διάρκεια του μαθητικού συλλαλητηρίου και τους παρέπεμψε στο γενικό γραμματέα του.

... και ισχυρή Ελλάδα

Οταν λοιπόν ο υπουργός, «κερδίσει την εμπιστοσύνη» των παιδιών με τέτοιες δήθεν αυθόρμητες κινήσεις, ασκείται στο κυρίως έργο της προπαγάνδισης του κυβερνητικού έργου. Ετσι και στο εν λόγω σχολείο επανέλαβε τις γνωστές υποσχέσεις ότι... κάποτε - το προσδιόρισε στα επόμενα πέντε χρόνια - θα έχει λυθεί το πρόβλημα της διπλοβάρδιας.

Εκεί όμως που «έδωσε ρέστα», είναι στην προβολή του... εκσυγχρονιστικού οράματος της ισχυρής Ελλάδας που έμμεσα συνέδεσε με την υπόθεση του νεαρού αριστούχου μαθητή από την Αλβανία. Θαυμάστε αντιστροφή της πραγματικότητας: «Η Ελλάδα είναι η χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που ξεχωρίζει στην οικονομική, στην κοινωνική και στην αμυντική ισχύ. Είμαστε κοινωνία δύναμης και υπερηφάνειας. Δεν εξαρτόμαστε από πουθενά»... «Μέσα στην εκπαίδευση μπορούμε να διαμορφώνουμε μια γενιά Ελληνοπαίδων, που θα σηκώσει ψηλά τη σημαία της Ελλάδας στην Ευρώπη, ως χώρας ισότιμης και περήφανης με τον πολιτισμό της, τις παραδόσεις και την πρόοδό της»...

Η Ελλάδα, βέβαια, του εκσυγχρονισμού - βλέπε της υποτέλειας, της εξυπηρέτησης του κεφαλαίου, της συμμετοχής στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα και στους διαμελισμούς άλλων κρατών - καμιά σχέση δεν έχει με τις πλούσιες αγωνιστικές και πολιτιστικές παραδόσεις του λαού μας. Αυτή η άλλη Ελλάδα βρίσκεται αλλού και ο υπουργός αλλού.

Το ... θαύμα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΑΛΙΣΤΑ, είχε δεν είχε, το ξανάκανε το ...θαύμα του ο Γ. Παπαντωνίου. Πλεονασματικό - λογιστικά, βέβαια - έβγαλε τον προϋπολογισμό του 2001 και το παρουσίασε και ως ένα μεγάλο επίτευγμα!

Και πού τα βρήκε τα χρήματα, που του επέτρεψαν κάτι τέτοιο; Τα πήρε μήπως από κατοίκους άλλου κράτους; Εκτός αν θέλει, ας πούμε, να είμαστε περήφανοι που η χώρα διαθέτει πλεονασματικό προϋπολογισμό, έστω κι αν ο ...ετήσιος προϋπολογισμός του κάθε κατοίκου της χωριστά - πλην μιας μικρής μειοψηφίας - είναι ...ελλειμματικός.

Γιατί, βέβαια, δε θεσμοθετούνται νέοι φόροι στον προϋπολογισμό, πλην όμως και μόνο το γεγονός ότι ...παραμένουν οι παλιοί (και, μάλιστα, φουσκωμένοι) φτάνει και περισσεύει για να κάνει τη ζημιά. Μάλλον ...ελλειμματικοί στο μυαλό είναι τελικά εκεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, και πλεονασματικοί στο ...θράσος, όταν μας λένε κάτι τέτοια!!!

ΟΧΙ ΜΟΝΟ μνημόνια συνεργασίας θα υπογράψει ο Πάγκαλος με την Γιάννα Αγγελοπούλου, αλλά ...μέχρι και πρόταση γάμου θα της κάνει δημοσίως, προκειμένου να μας πείσουν ότι όλα πάνε καλά στη διοργάνωση της Ολυμπιάδας. Αλλά δεν αρκεί.

Γιατί, βέβαια, όσοι είναι «ψυλλιασμένοι», κατανοούν ότι όλα αυτά κινούνται στο επίπεδο της βιτρίνας και, φυσικά, το ...κουκλοθέατρο που παίζουν όλοι αυτοί ακολουθεί σενάρια που γράφονται σε γραφεία εταιριών και πολυεθνικών.

Και βέβαια, ούτε και η κυβέρνηση δεν αποτολμά να αρνηθεί το γεγονός ότι ...οργιάζουν τα μεγαλο-συμφέροντα γύρω από αυτήν την υπόθεση, ακόμα και ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, το λέει.

Οσο για τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως οτιδήποτε γίνει θα συντελεστεί «με γνώμονα το εθνικό συμφέρον», μάλλον χαμόγελα προκαλούν, αφού τη συγκεκριμένη έννοια του «εθνικού συμφέροντος» την έχει κάνει ...λάστιχο αυτή η κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ούτε στιγμή για χάσιμο

Συναντήσεις επί συναντήσεων για τα εργασιακά, δημιουργία εντυπώσεων, αντιφατικές κινήσεις και ο χρόνος να περνά χωρίς ουσιαστική αγωνιστική αντιμετώπιση της αντεργατικής πολιτικής κυβέρνησης και βιομηχάνων. Αυτό το «παιχνίδι» παίζεται αυτή τη στιγμή, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει για τα εργασιακά και σύντομα θα προκύψει η διαδικασία των ανατροπών και στο ασφαλιστικό σύστημα.

Ο Οκτώβρης σημαδεύτηκε από δυο πολύ σημαντικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, με τη δεύτερη, το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 21 Οκτώβρη, που έγινε μετά την πανεργατική απεργία στις 10 Οκτώβρη, να έχει διευρυμένα, παλλαϊκά χαρακτηριστικά, από την άποψη της συμμετοχής. Η απεργία και το συλλαλητήριο έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη διάθεση, περισσότερο από άλλες φορές, να παλέψουν για την προστασία των κατακτήσεών τους. Η απαίτηση για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ήταν αναμφισβήτητη.

Αυτά τα μηνύματα και την πραγματικότητα που διαμορφώνουν, επιμένουν να αγνοούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός δουλεύει σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων, επιδιώκει, για μια ακόμη φορά, να πλήξει τις φωνές της αντίστασης, να παραπλανήσει, να ξεγελάσει και στο τέλος να καταφέρει, όσο περνάει από το χέρι του, να περάσουν τα εξοργιστικά αντεργατικά μέτρα.

Η κυβέρνηση επανέλαβε ότι σε λίγες βδομάδες θα καταθέσει νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. Στο μεταξύ, η ΓΣΕΕ αναζητούσε με τον ΣΕΒ και τους άλλους εργοδότες, «κοινές θέσεις» για να αντιμετωπιστεί η ...κυβερνητική πολιτική! Η πλειοψηφία στη διοίκηση της ΓΣΕΕ ακολούθησε μια τακτική καθυστέρησης, όσον αφορά στο αίτημα για συνέχιση ακόμη πιο δυναμικών κινητοποιήσεων, προκειμένου να κερδίσει χρόνο για να δράσει ανενόχλητη η κυβέρνηση. Ακόμη κι αυτήν την εξόφθαλμα χρεοκοπημένη διαδικασία του «κοινωνικού διαλόγου», η οποία ανατράπηκε από τις αγωνιστικές αντιδράσεις των εργαζομένων και δεν έγινε ούτε καν με τον τρόπο που η κυβέρνηση διέγραψε από την αρχή, επιμένουν να τη συντηρούν.

Γίνεται για μια ακόμη φορά καθαρό ότι δεν μπορούν οι εργαζόμενοι της χώρας να εκφράζονται από ηγεσίες, που έχουν σαν αποστολή τους να εξυπηρετήσουν κυβερνητικές και εργοδοτικές επιδιώξεις. Η πλειοψηφία στις διοικήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έχουν στη διάθεσή τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλά και άνεργους και συνταξιούχους και νέους και πολλούς ακόμη, για ένα σημαντικό σε ισχύ αγώνα, εάν επέλεγαν την αντίσταση και τη σύγκρουση.

Ξέρουν, όμως, πολύ καλά αυτές οι πλειοψηφίες ότι, στην περίπτωση που προχωρήσουν περισσότερο από μια λίγο - πολύ «επετειακή» κινητοποίηση, τότε θα ενεργοποιήσουν δυνάμεις, που δε θα μπορούν να ελέγξουν στη συνέχεια. Γι' αυτό και στέκονται αρνητικά στις αλλεπάλληλες συγκεκριμένες προτάσεις του ΠΑΜΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Η εργατική τάξη της χώρας, κάθε μέλος σωματείου, αλλά κι εκείνοι οι εργαζόμενοι που δεν ανήκουν σε κάποια συνδικαλιστική οργάνωση αυτή τη στιγμή, και οι άνεργοι, πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της αντίστασης στα αντεργατικά μέτρα. Να συσπειρωθούν με τις ταξικές δυνάμεις μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, να παλέψουν για το τώρα, αλλά και για το μετά, για τις απαραίτητες αλλαγές των συσχετισμών μέσα στα συνδικάτα. Κάθε ώρα που περνάει με αδράνεια, βοηθάει κυβέρνηση και βιομηχάνους να περάσουν τα σχέδιά τους. Γι' αυτό και κάθε στιγμή είναι πολύτιμη.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Ξέχασαν... το 5ήμερο, 7ωρο

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Συκοφαντίες» από την πλευρά του ΚΚΕ, ανακάλυψε η «Αυγή», σχετικά με την πρόταση του Συνασπισμού για το 35ωρο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, που περιγράφει τις αντιδράσεις στην καμπάνια του Συνασπισμού, οι «συκοφαντίες» συνίστανται στο γεγονός, ότι η ηγεσία του ΚΚΕ ισχυρίζεται πως η πρόταση αποδέχεται την ελαστικοποίηση. Μάλιστα ο αρθρογράφος, προς επίρρωση των παραπάνω, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη πρόταση «έχει ασφαλιστεί απ' αυτού του είδους την εξ "αριστερών" κριτική. Καθαρά μιλά για 35ωρο, 5ήμερο, 7ωρο χωρίς απορύθμιση του ημερήσιου χρόνου εργασίας».

Αφήνουμε στην άκρη τα περί «συκοφαντιών της ηγεσίας του ΚΚΕ» και ας έρθουμε στην πρόταση του Συνασπισμού, κάτω από την οποία συγκεντρώνει υπογραφές συνδικαλιστών και άλλων παραγόντων. Στο κείμενο αυτό, -όσο και αν ψάξαμε- δε βρήκαμε παρά τη γνωστή θολή πρόταση για «εφαρμογή στη χώρα μας του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών». Απουσιάζει παντελώς οποιαδήποτε αναφορά σε 35ωρο με 5ήμερο, 7ωρο, αλλά και το αίτημα για μη απορύθμιση του ημερήσιου χρόνου εργασίας. Ας ψάξει λοιπόν αλλού η «Αυγή» να βρει τους «συκοφάντες». Η μήπως στους συντάκτες του κειμένου υπάρχουν «πράκτορες του Περισσού»..;

Νέες αξιώσεις

Το θράσος των μεγαλοεπιχειρηματιών είναι γνωστό. Οτι θα υποστήριζαν, όμως, την άποψη πως η κυβέρνηση, τάχα, «απορρίπτει συλλήβδην» τις προτάσεις τους για τα φορολογικά θέματα, πάει πολύ. Κι όμως. Αυτό ακριβώς ισχυρίζεται, με χτεσινή της ανακοίνωση, η διοίκηση των εμποροβιομηχάνων της Αθήνας και αξιώνει από την κυβέρνηση την υιοθέτηση 18 μέτρων φορολογικού περιεχομένου. Ανάμεσα στ' άλλα, απαιτούν ακόμα μικρότερα ποσοστά για τη φορολογία των κερδών των εισηγμένων εταιριών στο Χρηματιστήριο, μείωση των συντελεστών φορολόγησης, μείωση των φορολογικών προκαταβολών, διεύρυνση των φοροαπαλλαγών, κατάργηση της φορολογίας των κερδών τους, όταν επικαλούνται ότι με αυτά πληρώνουν απολύσεις εργαζομένων, φοροαπαλλαγές για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις και άλλα πολλά.

Σημασία, διαβάζοντας παρόμοιες προτάσεις - απαιτήσεις, έχουν δυο πράγματα. Να καταλαβαίνει κανείς ότι η αρπακτική διάθεση και η όρεξη για πολλαπλάσια κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών είναι ακόρεστη και χωρίς τέλος και, παράλληλα, να προσανατολίζεται για τα μελλοντικά μέτρα που θα πάρουν οι κυβερνώντες, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ορέξεις αυτές.

Στήριγμα του κεφαλαίου

Πέφτουν μία μία οι μάσκες του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ο οποίος, εκτός των άλλων, επιχείρησε να παρουσιάσει την εκκλησία ως αποκούμπι των κατατρεγμένων και των θυμάτων της παγκοσμιοποίησης. Προχθές, όμως, στο καθιερωμένο κυριακάτικο κήρυγμά του άφησε στην άκρη τα προσχήματα και τάχθηκε καθαρά με το μέρος του κεφαλαίου και των κινητήριων δυνάμεων της παγκοσμιοποίησης, των πολυεθνικών. Είπε συγκεκριμένα: «Οσο συρρικνώνεται ο δημόσιος τομέας και όσο αναπτύσσεται ο ιδιωτικός τόσο θα κυριαρχεί η αξιοκρατία»(!). Γιατί, όπως εξήγησε, στον ιδιωτικό τομέα «δεν περνούν τα μέσα, οι γνωριμίες, αλλά η αξιοσύνη και η ικανότητα». Ο Χριστόδουλος γνωρίζει φυσικά ότι στον ιδιωτικό τομέα εφαρμόζεται το δίκιο του εργοδότη, αλλά αυτό το θεωρεί ως «φυσικό νόμο» της κοινωνίας, στον οποίο πρέπει να υποτάσσονται οι πάντες. Το ιερατείο της εκκλησίας ήταν πάντα στήριγμα του κεφαλαίου και φυσικά δεν έχει αλλάξει καθόλου. Αντίθετα, τώρα βάλλει κατά του δημόσιου τομέα, όπως επιτάσσουν οι κράχτες και οι «νόμοι» της παγκοσμιοποίησης.

Σύγκλιση ή σύνθλιψη;

Από το κακό χειρότερο πηγαίνει το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας. Ετσι λένε και τα στοιχεία της Eurostat (στατιστική υπηρεσία της ΕΕ), που δημοσιοποιήθηκαν χτες στις Βρυξέλλες και καταγράφουν την πορεία των εμπορικών συναλλαγών των 15 χωρών -μελών της ΕΕ και κάθε χώρας χωριστά.

Τα στοιχεία της Eurostat, λοιπόν μας πληροφορούν - μεταξύ άλλων- ότι στο φετινό εφτάμηνο το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας μεγάλωσε κατά 1,5 δισ. ευρώ (περίπου 510 δισ. δραχμές) συγκριτικά με πέρσι. Την ίδια περίοδο, όμως, η Γερμανία, όχι μόνο δεν είχε έλλειμμα αλλά αύξησε κι άλλο το εμπορικό πλεόνασμά της, κατά 34,6 δισ. ευρώ. Ετσι, στην ΕΕ των «15» η Γερμανία εμφανίζει το μεγαλύτερο πλεόνασμα.

Με απλά λόγια, τα στοιχεία της Eurostat, δείχνουν ότι ενώ η Ελλάδα χάνει και από το «ισχυρό» και από το «ασθενές» ευρώ (καθώς η συνθήκη του Μάαστριχτ και η πορεία προς την ένταξη στην ΟΝΕ, εκτός των άλλων, προκάλεσε σύνθλιψη της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας), η Γερμανία και οι άλλοι μεγάλοι της της ΕΕ κερδίζουν.

Είδες η... ΟΝΕ;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα επείγοντα

Πανελλαδική και πανυγειονομική η κινητοποίηση σήμερα. Απεργούν και κάνουν πορείες οι εργαζόμενοι και οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «υγεία του πολίτη». Μαζί τους είναι και οι φοιτητές της ιατρικής, με αίτημα την απόσυρση αυτών των σχεδίων. Εκτός από ψευδεπίγραφα, τα σχέδια της κυβέρνησης είναι άκρως ανθυγιεινά για τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας. Είναι εξίσου επικίνδυνα για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους στα δημόσια νοσοκομεία. Είναι το ίδιο επικίνδυνο και για τα νοσοκομεία ως λειτουργικές μονάδες «καθώς παύουν να αποτελούν νομικά πρόσωπα», μετά την εφαρμογή των σχεδίων της κυβέρνησης. Η λογική που διαπερνάει απ' την αρχή ως τέλος τα σχέδια της κυβέρνησης είναι οι συνεχείς πληρωμές, είτε άμεσες -δηλαδή απ' τον άρρωστο- είτε έμμεσες - δηλαδή των ασφαλιστικών ταμείων. Οδηγεί σε ατέλειωτο αλισβερίσι μεταξύ των μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας και των επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας. Πρόκειται για μια «λεόντειο εταιρία», σε βάρος πάντα του δημοσίου και των ασφαλισμένων.

Αυτή η πλευρά δεν είναι τόσο ευδιάκριτη, καθώς ο κόσμος δεν έχει την εμπειρία αυτής της αγοραίας πρακτικής, που τελικά καταλήγει στον αποκλεισμό της πρόσβασης και σε αυτές τις ήδη υποβαθμισμένες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα υγείας. Ομως στοιχεία αυτής της λογικής έχουν οι αποφάσεις του υπουργού Υγείας, για τη νοσηλεία των αλλοδαπών, όπου άνθρωποι χωρίς μοίρα στον ήλιο κλήθηκαν να πληρώσουν τα νοσήλια με την απειλή του εξιτηρίου απ' τα νοσοκομεία ή με την κλήση της Αστυνομίας. Παρά την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε ο υπουργός Υγείας επέμενε στην εφαρμογή των εγκυκλίων. Βέβαια, γιατροί, εργαζόμενοι -ακόμα και διοικήσεις νοσοκομείων- δεν εφάρμοσαν αυτές τις κατάπτυστες υποδείξεις και βρίσκουν -έστω και εμβαλωματικές - λύσεις και προσφέρουν βοήθεια σε κατατρεγμένους ανθρώπους.

Αλλωστε, η κυβερνητική λογική, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Καθημερινή» (29-10-2000) ο κ. Παπαδόπουλος είναι αποκαλυπτική: «Ολα τα συστήματα εξουσίας έχουν τη δύναμη να συντρίβουν κάθε τι που εμφανίζεται ως ανωμαλία», είπε. Και «ανωμαλία» -σύμφωνα με αυτή τη λογική - αποτελούν και οι σημερινές κινητοποιήσεις. Βέβαια, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που οργανώνουν αυτές τις κινητοποιήσεις έχουν διαφορετικό επίπεδο στόχων. Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την απόσυρση έξι βασικών σημείων. Η ΕΙΝΑΠ μιλά για ανατροπή της φιλοσοφίας του συστήματος. Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) φαίνεται ότι σύρθηκε στην κινητοποίηση. Ο συντονισμός των συνδικάτων των υγειονομικών και η διαμόρφωση ενός μίνιμουμ πλαισίου φαίνεται ότι προβάλλει ως αναγκαιότητα.

Αλλά και αυτό δε φτάνει. Η δημόσια υγεία είναι μεν πρωτίστως υπόθεση των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, αλλά όχι μόνο αυτών. Είναι υπόθεση ολόκληρου του λαού και των μαζικών του φορέων. Δυστυχώς όμως οι ηγεσίες των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ) βρίσκονται σε... αφασία. Ετσι το βάρος πέφτει στα πρωτοβάθμια σωματεία και τις Ομοσπονδίες των υγειονομικών και του συνόλου των εργαζομένων. Αλλά ούτε και αυτό φτάνει. Το υπάρχον δημόσιο σύστημα υγείας νοσεί βαρύτατα. Μόνο μια γραμμή άμυνας δεν το σώζει. Στα... επείγοντα -εκτός απ' το συντονισμό- είναι η διεύρυνση και η κλιμάκωση των αγώνων για ένα σύγχρονο δημόσιο σύστημα Υγείας, πλήρως χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό και την εργοδοσία, που θα καταργεί την εισφορά των εργαζομένων, θα παρέχει δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους αλλοδαπούς εργάτες, στους αγρότες, στους αυτοαπασχολούμενους και στα προστατευόμενα μέλη της λαϊκής οικογένειας.

«Υγεία»

- Γιατρέ, πονάω

κάπου εδώ...

- Εντάξει, κάτσε

να σε δω.

- Γιατρέ μου, λάθος

με κοιτάς...

- Πάψε και ξέρω,

μη ρωτάς,

μη με νομίζεις

για κουτό

που μες στην τσέπη σου

κοιτώ!

* * *

- Μα, γω πονάω

στα πλευρά...

- Τι σημασία,

φουκαρά,

ο νέος νόμος

καθαρά

λέει να εξετάζω

τον ...παρά!

- Κι αν είμαι φύλλο

και φτερό;

- Να σε γιατρέψω

δεν μπορώ,

για σένα ψήφισ'

η Βουλή

να πας, καημένε

σα σκυλί!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ