Παρασκευή 7 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μην τυχόν θιχτεί το κεφάλαιο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με την ευκαιρία των απεργιακών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα, οι συμπρόεδροι του κόμματος «Η αριστερά» της Γερμανίας, Ο. Λαφοντέν και Λ. Μπίσκι, απηύθυναν μήνυμα στον ελληνικό λαό που διένειμε το εν Ελλάδι αδελφό τους κόμμα, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μήνυμά τους αποδίδουν την κατάσταση που επικρατεί στην «κακοδιαχείριση των μεγάλων επιχειρήσεων, των τραπεζών και των κυβερνήσεων». Αρα αυτό που χρειαζόμαστε είναι καλύτερους διαχειριστές... Ενδεχομένως όπως της Γερμανίας; Τι να κάνουν οι καλύτεροι διαχειριστές; Προτείνουν οι συμπρόεδροι: «Ρύθμιση των διεθνών χρηματιστικών αγορών και τελικά να τεθούν υπό δημοκρατικό έλεγχο οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα ταμεία. Απαγόρευση των ασφαλίστρων ομολόγων (CDS) και των κερδοσκοπικών πρακτικών, εισφορά ευθύνης περί χρηματοοικονομικής κρίσης όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ, την εφαρμογή του φόρου Τόμπιν επί των διεθνών χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Να επιβληθούν σαφείς κανόνες που να προσδιορίζουν το πεδίο δράσης των πρωταγωνιστών, των οικονομικών αγορών»... Ακόμα προτείνουν: «Να εξαλειφθούν τα λάθη του πρωτάρη της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ενωσης (...) μια αποτελεσματική, συντονιστική αρχή για την οικονομική και φορολογική πολιτική, μια ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση (...) Συνεργασία και αλληλεγγύη για αμοιβαίο όφελος, αυτό είναι το νόημα και ο σκοπός της ευρωπαϊκής πολιτικής και ένας τρόπος να λυθούν τα προβλήματα».

Με τέτοια «αριστερά» η ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία και «δεξιά», οι γνήσιοι δηλαδή εκπρόσωποι του ευρωενωσιακού κεφαλαίου και αυτό το ίδιο το κεφάλαιο, μπορούν να κοιμούνται ήσυχα...

Θρασύτατα ψέματα των αστικών ΜΜΕ...

«Θάνατοι βάζουν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού». «Τρεις νεκροί σε απεργία που εξελίχθηκε βίαια». Τέτοιους τίτλους είχαν χτες δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ για τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν στη χώρα μας προχτές. Σιγά που θα άφηναν τέτοια ευκαιρία να χαθεί. Αναμενόμενο: Πάνω στο έδαφος που τους έστρωσαν οι προβοκάτορες που έδρασαν στην πανεργατική απεργιακή διαδήλωση, μεγαλοκαναλάρχες και μεγαλοεκδότες (σε κάθε χώρα) ανέλαβαν δράση με την αναπαραγωγή τους, για να συμβάλουν - όπως τους έχει αναθέσει η τάξη τους - στο κλίμα τρομοκράτησης και συμβιβασμού των λαών. Να καλλιεργήσουν συνειρμούς που συνδέουν τις κινητοποιήσεις με την τυφλή βία. Στοχοποιώντας καταρχήν τους χιλιάδες εργαζόμενους που μαζί με τις οικογένειές τους, με τα παιδιά τους, κατέβηκαν στο δρόμο, οργανωμένα, περιφρουρημένα, στον αγώνα κόντρα στην πολιτική δήμιο των κατακτήσεών τους.

... ενάντια στο ταξικό κίνημα

Κι επειδή βέβαια γνωρίζουν πολύ καλά ότι το ΠΑΜΕ συμβάλλει πρωτοπόρα στη γονιμοποίηση του διογκούμενου προβληματισμού των εργαζομένων σε συλλογική ταξική πάλη, γι' αυτό και συγκεντρώνουν τα πυρά τους ενάντια στις ταξικές δυνάμεις. Ετσι, αφού τα δημοσιογραφικά συγκροτήματα της πλουτοκρατίας απέτυχαν με τον οχετό κατευθυνόμενων ψεμάτων, για 6 μήνες, να πείσουν το λαό ότι πρέπει να θυσιαστεί για να σωθούν μερικοί μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και το πολιτικό τους σύστημα, συνεχίζουν, τώρα, με προβοκατόρικα δημοσιεύματα ενάντια στους πανεργατικούς αγώνες και το ΠΑΜΕ.

Ετσι, στο ρεπορτάζ του «Αγγελιοφόρου» για την πορεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, αναφέρεται ότι οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ επιτέθηκαν φραστικά στους υπαλλήλους της Βουλής, ότι παρέμειναν για πάνω από μία ώρα μπροστά από τον Αγνωστο Στρατιώτη, όπου τοποθέτησαν μια μαύρη σημαία και φώναζαν συνθήματα μπροστά από τους τσολιάδες της Προεδρικής Φρουράς. Με τα θρασύτατα ψέματα πουλούν ενημέρωση στοχεύοντας στον αποπροσανατολισμό και στην κατασυκοφάντηση των ταξικών δυνάμεων. Στο ρεπορτάζ από την πορεία των, όπως αναφέρει, «εκπαιδευμένων στην επαναστατική γυμναστική μελών του ΠΑΜΕ» στη Θεσσαλονίκη, η εφημερίδα σχολιάζει ότι ήταν «περίεργα ήσυχη έως καταθλιπτική». Εδώ παίζουν με διαφορετική ταχτική: Μην ακολουθείτε τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, δεν ενδιαφέρονται για το δίκιο σας, αποκρύπτοντας ηθελημένα τον αξεπέραστο παλμό και τη μαζικότητα της απεργιακής διαδήλωσης του ΠΑΜΕ που ήταν η μεγαλύτερη της τελευταίας εικοσαετίας.

Την απάντηση, την παίρνουν ήδη και η συγκεκριμένη εφημερίδα (των κ.κ. Μπακατσέλου - Μπόμπολα - ΔΟΛ) και όλοι οι όμοιοί της. Αφού, «ούτε το ΠΑΜΕ, ούτε η εργατική τάξη θα κλειστούν στα σπίτια τους και θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να περάσει ανενόχλητη τα ολέθρια για το λαό μέτρα της. Θα βρίσκεται κάθε μέρα στους τόπους δουλειάς και στους δρόμους, μέχρι τη νίκη», όπως σημειώνει σε χτεσινή της ανακοίνωση κι η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Είναι γελασμένοι...

Τους ανησυχεί και η αποδοχή, και η δυναμική που έχει η δράση του ΠΑΜΕ. Είναι ολοφάνερο πως δε θέλουν να εμποδίσουν μόνο τη μαζική συμμετοχή στις πορείες των επόμενων ημερών ή μηνών. Αυτό που πάνω απ' όλα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την αποστολή τους (αυτήν της χειραγώγησης και καθυπόταξης του εργαζόμενου λαού) είναι ότι αναδεικνύεται καθημερινά σε όλο και περισσότερες συνειδήσεις η βαθιά αιτία και μαζί η διέξοδος για τα προβλήματά τους. Αυτήν την αγωνία της αστικής τάξης βεβαιώνει η χυδαία επίθεση εκείνων που προχτές το βράδυ προσπάθησαν να παρέμβουν στην ιστοσελίδα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, υπερασπιζόμενοι ντόπιες και ξένες μυστικές υπηρεσίες (CIA, MOSSAND, MIT), επειδή οι ταξικά συνειδητοποιημένοι εργάτες ξέρουν ότι στήνουν προβοκάτσιες κατά του κινήματος. Είναι όμως πολύ γελασμένοι, όλοι οι υπηρέτες - κρυφοί και φανεροί - της πλουτοκρατίας, αν νομίζουν ότι θα ξεμπερδέψουν με το ταξικό κίνημα.

Μια άθλια προπαγάνδα

«

Θα δουλεύεις αλλά δε θα πληρώνεσαι. Θα πληρώνεις ένσημα αλλά δε θα βγαίνεις στη σύνταξη». Δύο μόνο από τις εντολές του μεγάλου κεφαλαίου που έγιναν νόμος με την ψηφοφορία χτες στη Βουλή. Εδώ δεν πρόκειται για αλλαγή, πρόκειται για ολική ανατροπή όσων κατακτήθηκαν για να επιτρέψουν στον εργάτη να αναπαράγει με καλύτερους όρους την εργατική του δύναμη. «Συμβατική μας υποχρέωση η συμμετοχή στο στρατό του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και όπου αλλού. Συμβατική μας υποχρέωση η εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ. Συμβατική μας υποχρέωση η εφαρμογή των κατευθύνσεων του ΔΝΤ». Τρεις - μπορούμε να αναφέρουμε άλλες δεκατρείς - εξηγήσεις που δίνονται για να καλεστούν οι υπήκοοι να αποδεχτούν αποφάσεις ενάντια στο συμφέρον τους. Ουσιαστικά καλούν το λαό να υποταχθεί στη σφαγή του για να σωθεί και να γιγαντώνεται το κεφάλαιο.

Μόνο που ολοένα και πλατύτερες λαϊκές δυνάμεις συνειδητοποιούν πως η στυγνή εκτέλεση των κατακτήσεών τους γίνεται για να διαιωνίζεται η εκμετάλλευση. Αυτός ο δρόμος δεν έχει γυρισμό χωρίς αντίσταση, ανυπακοή σ' αυτή την πολιτική, χωρίς την πάλη για κατάργηση των αιτιών, της εκμετάλλευσης δηλαδή, που πολλαπλασιάζει τα βάσανά τους. Αυτή η συνείδηση, που πρέπει να ωριμάζει ως το επίπεδο αλλαγής τάξης στην εξουσία, γίνεται προσπάθεια να εμποδιστεί. Γι' αυτό και η συντονισμένη επίθεση των αστών στο σύνθημα «Ανυπακοή στην αντιλαϊκή πολιτική». Που ανάγεται σε αξία για την υπεράσπιση της ίδιας της ζωής του λαού. Αυτό διακήρυξε εδώ και χρόνια το ΚΚΕ, πολύ συγκεκριμένα: Εδειξε - απέδειξε ότι το βάθεμα της βαρβαρότητας στην οποία είναι αναγκασμένος να καταφεύγει ο ιμπεριαλισμός (δεν μπορούν να τρέχουν όλο και πιο γρήγορα τα κέρδη των όλο και πιο λίγων, αν δε γονατίζουν όλο και περισσότεροι παραγωγοί του πλούτου, δηλαδή εργάτες) σκοτώνει την ίδια τη ζωή των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ δεν έμεινε μόνο στο κάλεσμα για ανυπακοή, πρόβαλε τη μόνη πρόταση που δίνει στον άνθρωπο - παραγωγό τη δυνατότητα να αναπτύσσει διαρκώς και άνευ ορίων την ίδια την ιδιότητα του ανθρώπου, τις δημιουργικές ικανότητές του. Κάλεσε και καλεί σε πάλη για την κατάργηση των σχέσεων εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, την ανατροπή, δηλαδή, του καπιταλισμού και την αντικατάστασή του από ένα σύστημα διαρκώς αναπτυσσόμενων σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής. Αυτό το κάλεσμα είναι καρφί στο μάτι του συστήματος. Γίνεται σημαία πλατιών λαϊκών μαζών την ώρα που συνδυάζονται οι επιπτώσεις από το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης με την όλο και πιο στοχοπροσηλωμένη πολιτική δράση των κομμουνιστών για μαζική ανυπακοή, για μαζική διεκδίκηση αυτού που συμπυκνώνεται στο σύνθημα: «Ολος ο πλούτος σ' αυτούς που τον παράγουν».

Απέναντι σ' αυτή τη βαθιά πολιτική δράση του ΚΚΕ και στην ανταπόκριση που βρίσκει σε πλατιά λαϊκά στρώματα, η αστική τάξη οργανώνει το στρατό της. Θέλει να περάσει τη θέση πως η ανυπακοή ισοδυναμεί με έγκλημα. Οτι η θέση του ΚΚΕ οπλίζει τους προβοκάτορες που χρησιμοποιεί το κράτος, όπως και στην πανεργατική διαδήλωση στην Αθήνα, η δράση των οποίων προβοκατόρων οδήγησε στον τραγικό θάνατο τριών εργαζομένων στη ΜΑΡΦΙΝ. Το γεγονός πως με αυτόματο τρόπο ο ένας μετά τον άλλο κραγμένοι εκπρόσωποι και προπαγανδιστές του αστικού πολιτικού συστήματος έσπευσαν να αναπαράγουν την αθλιότητα: «Το σύνθημα για ανυπακοή οπλίζει το χέρι των δολοφόνων», πρόδωσε τους οργανωτές του σχεδίου.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Αντιλαϊκή συναίνεση...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΝΕ ΨΗΦΟΥΣ, διαγράψανε, φαγωθήκανε, κάνανε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και ό,τι άλλο θέλετε, αλλά ένα άγχος είχανε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ: Να περάσουν τα μέτρα!

Κι όποιος έχει αμφιβολία για το ...ενιαίο της αγωνίας, έπρεπε να δει τις φάτσες των βουλευτών της ΝΔ, όταν χτες υπήρξε ενδεχόμενο να απαιτηθεί διευρυμένη πλειοψηφία 180 εδρών.

Από αυτό τελικά ...ησυχάσανε (νομοθετικώς, βέβαια). Τώρα τους μένει μόνον ένα πράγμα: Η λαϊκή αντίδραση! Αυτό είναι το μεγάλο άγχος τους και με αυτό πρέπει να ξεμπερδέψουν.

Γι' αυτό και είδαμε στη Βουλή και στα δελτία ειδήσεων τη ΝΔ να αναλαμβάνει σήμερα να κατασυκοφαντήσει τη δράση του ΠΑΜΕ και τις εργατικές κινητοποιήσεις.

Αυτές ντε, που καταστρέφουν την οικονομία της χώρας. Ενώ οι πολιτικές τους τόσα χρόνια την ...έφτιαξαν!

Προφανώς, ήταν η σειρά της σήμερα, μετά τις προβοκάτσιες του ΛΑ.Ο.Σ. Θα δούμε ποιος θα αναλάβει αύριο και μεθαύριο.

Α, ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΥΜΗΘΗΚΑΜΕ τον Καρατζαφέρη, τύφλα να 'χει ο Ξανθόπουλος στις γνωστές παλιές ελληνικές ταινίες.

Σύρθηκε ο καημένος και δυστυχής πατριώτης σε ένα «αναγκαστικό ναι» για την Ελλάδα και τον ελληνισμό. Για να διασωθούν τα ιδεώδη και η χώρα.

Αναγκάστηκε να συμφωνήσει στις θυσίες του λαού που τόσο αγαπά, ώστε να έχει κόμμα με το ίδιο όνομα.

Τι άλλο θα αναγκαστεί πια να κάνει για την πατρίδα αυτός ο άνθρωπος; Λυπηθείτε τον και μην τον βάζετε σε τέτοια διλήμματα.

Τώρα, βέβαια, γιατί ...ήξεραν και οι πέτρες το τι ακριβώς θα κάνει ο ΛΑ.Ο.Σ., πριν το ανακοινώσει ο Καρατζαφέρης, είναι μέγα μυστήριο...

Μήπως γιατί είναι από τα συνεπέστερα κόμματα στην υποστήριξη των συμφερόντων του κεφαλαίου - ανεξαρτήτως κυβέρνησης; Λέμε, μήπως!


Γρηγοριάδης Κώστας

Ρήξη και όχι «ραγιαδισμός»

Γρηγοριάδης Κώστας

Ναι στο δικαίωμα των διαδηλώσεων, αλλά με «σωστά» αιτήματα. Ποια είναι αυτά; Να γίνουν ...λίγο πιο δίκαια τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, που όμως οι πάντες πρέπει να αποδεχθούν ως αναγκαία. Κι όμως το υποστηρίζουν στα σοβαρά «Τα Νέα» στο χτεσινό κύριο άρθρο τους. Ιδού: «Ναι» στο δικαίωμα της διαμαρτυρίας και κοινωνικής πίεσης για δικαιότερη κατανομή των βαρών που επιβάλλονται με τα μέτρα αποτροπής της δημοσιονομικής καταστροφής... «Οχι» στη βία και στην τυφλή άρνηση της ανάγκης να υπάρξουν μέτρα απομάκρυνσης του ζόφου της χρεοκοπίας, που θα κατέλυε κάθε δικαίωμα των εργαζομένων και θα αποδυνάμωνε περαιτέρω τη χώρα στη διεθνή κοινότητα. Μάλιστα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα του συστήματος δε διστάζει να ισχυριστεί ότι αυτά ακριβώς διεκδικούσαν οι δεκάδες χιλιάδες που πλημμύρισαν τους δρόμους της Αθήνας και των άλλων πόλεων. «Εκεί όπου βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αρνηθεί τις υποχρεώσεις που επιβάλλουν οι δανειστές της. Αυτό είναι. Γίνεται να μην ικανοποιήσει η κυβέρνηση τους τραπεζίτες και τους άλλους καπιταλιστές; Θα μπορούσε ίσως να καταστήσει πιο εμφανές το κριτήριο της κοινωνικής δικαιοσύνης, γράφει. Αυτό ζητούσαν οι διαδηλωτές, αλλά το συσκότισε η χθεσινή αποτρόπαιη πράξη», αποφαίνεται. Δυστυχώς γι' αυτούς, οι διαδηλωτές έχουν αφήσει αποφασιστικά πίσω τους το «ραγιαδισμό» και τραβάνε στο (μονο)δρόμο της εναντίωσης στην πολιτική - δήμιο των κατακτήσεών τους σε ρότα ρήξης με τα μονοπώλια που ικανοποιεί αυτή η πολιτική.

Βεβήλωση και αντίσταση

Μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει η οργισμένη αντίδραση του Α. Σαμαρά εναντίον εκείνων που βεβηλώνουν τα μνημεία είτε πρόκειται για την Ακρόπολη είτε για τον Αγνωστο Στρατιώτη, όπως είπε χτες στη Βουλή. Η ειρωνεία είναι ότι λίγο πριν στην ίδια ομιλία είχε ζητήσει το γενικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Βέβαια, δεν ανέφερε την Ακρόπολη, αλλά ποιος εγγυάται ότι δε θα μας το πει αύριο; Δεν ενοχλεί δηλαδή το ξεπούλημα των μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, ακτών, δασών κ.ο.κ., αλλά τον ενοχλούν οι συμβολικές διαμαρτυρίες αντίστασης και ανατροπής; Μήπως, λοιπόν, αντί να απευθύνει αστείες συστάσεις θα ήταν προτιμότερο να «μαζέψει» τη βαρβαρότητα της πολιτικής που υποστηρίζει;

Ταξική επιλογή

Το «χτύπημα για τον τουρισμό», από τα χτεσινά γεγονότα φρόντισαν να προβάλουν ορισμένοι, πριν ακόμη αρχίσουν να βγαίνουν και ορισμένες «ταξιδιωτικές οδηγίες» που ενίσχυσαν τις κραυγές τους. Εδώ τσακίζουν εκατομμύρια εργαζόμενους, συνταξιούχους και τις οικογένειές τους. Αφανίζουν τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Καταργούν επί της ουσίας το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση, τις ίδιες τις συντάξεις, ωράρια εργασίας, τα μεροκάματα, τις συλλογικές συμβάσεις. Οδηγούν στην απόγνωση και στη στέρηση χιλιάδες οικογένειες, άντρες, γυναίκες και παιδιά, μεταξύ των οποίων και τους ξενοδοχοϋπάλληλους και τους εργαζόμενους στον επισιτισμό. Για όλα αυτά, τίποτα ουσιώδες και «δραματικό» δε βρήκαν να πουν.

Κι όμως, η προοπτική ορισμένων ακυρώσεων εμφανίζεται ως «έγκλημα» που χρεώνεται σε εκείνους που αντιδρούν στα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Καθόλου δεν ενοχλήθηκαν οι φορείς αυτών των προειδοποιήσεων από τη βεβαιότητα ότι δεκάδες χιλιάδες εργατικές οικογένειες δε θα μπορέσουν φέτος και για πολλά χρόνια ακόμη να κάνουν διακοπές, εάν περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Δεν «ίδρωσε το αυτί τους» γι' αυτές τις απώλειες εσόδων.

Μόνο υποκριτικά δηλώνουν ότι θα πληγούν και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, αυτοί που τα ίδια τα αφεντικά εκμεταλλεύονται ανελέητα όλο και περισσότερο, αδιαφορώντας για τη ζωή τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα περί δημοκρατίας

Η αστική προπαγάνδα περί «δημοκρατικής ομαλότητας» γίνεται το άλλοθι της επίθεσης στη συνειδητή ταξική πάλη για το δίκιο του λαού. Είναι ο εκβιασμός χειραγώγησης και υποταγής του λαού στην πολιτική που του καταστρέφει τη ζωή. Ας δούμε: Ποια είναι η «δημοκρατία» και η «ομαλότητα» στο όνομα των οποίων καλούν το λαό σε κοινωνική συναίνεση δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ.; Είναι η «δημοκρατία» του εργοδότη να επιλέγει, αν θα κρατήσει ή θα απολύσει τον εργάτη ανάλογα με την «ανταγωνιστικότητα» της επιχείρησής του. Η «δημοκρατία» μιας κοινωνίας, όπου πρόσβαση στις απαραίτητες υπηρεσίες Υγείας έχει όποιος διαθέτει τσέπη γεμάτη. Είναι η «ομαλότητα» μιας παραγωγής οργανωμένης έτσι, ώστε την ίδια ώρα που αυξάνεται κατακόρυφα ο κοινωνικός πλούτος να αυξάνονται παράλληλα οι εργάτες που σακατεύονται σωματικά και ψυχικά από την εντατικοποίηση, την επαφή με επικίνδυνα υλικά, την τρομοκρατία, την απόλυση. Είναι η «ομαλότητα» της κοινωνίας που αναγκάζει παιδιά 15 και 16 ετών να δουλεύουν απ' το πρωί ως το βράδυ αντί να μπορούν να αφοσιώνονται ανεμπόδιστα στη μόρφωση.

Ε, λοιπόν, όχι. Για τους εργαζόμενους, αυτή η πραγματικότητα δεν είναι ούτε δημοκρατική, ούτε ομαλή. Η δημοκρατία δεν έχει ταυτόσημο περιεχόμενο για την πλουτοκρατία και το λαό. Για την πλουτοκρατία δημοκρατικό είναι ο εργάτης να έχει δουλειά όταν, όποια και όπως επιτρέπει η δική της κερδοφορία. Για τον εργάτη δημοκρατικό είναι να έχει σταθερή και μόνιμη εργασία, με πλήρη δικαιώματα και τα αποτελέσματά της να έχουν αποδέκτη το σύνολο της κοινωνίας. Η δημοκρατική ομαλότητα στη χώρα είναι στο χέρι του λαού και πρέπει να πηγαίνει αντάμα με την άνοδο της ταξικής πάλης, με τη λαϊκή συσπείρωση και συμμαχία, με τη συγκέντρωση όσο γίνεται περισσότερων ριζοσπαστικών δυνάμεων που ξεπερνάνε φόβους, δισταγμούς, που, αν θέλετε, δικαιολογημένα υπάρχουν όταν πάνω απ' το κεφάλι σου κρέμεται η απόλυση, αλλά, εν πάση περιπτώσει, όλα αυτά τα πράγματα πρέπει να ξεσκεπαστούν και μόνο ο αγωνιζόμενος λαός, ο οργανωμένος λαός είναι ικανός να επιβάλει την πραγματική δημοκρατία.

Αυτή τη δημοκρατική ομαλότητα, στην οποία αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στις δηλώσεις που έκανε προχτές μετά την προβοκάτσια που εκδηλώθηκε στην Αθήνα, τη δημοκρατική ομαλότητα που διασφαλίζεται και στερεώνεται πάνω στην ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, δεν πρόκειται ποτέ να την υπερασπιστούν τα αστικά κόμματα, όλοι εκείνοι που σήμερα - δήθεν - «σκίζουν τα ιμάτιά» τους για τη δημοκρατία.

Η υπεράσπιση και διεύρυνση των λαϊκών κατακτήσεων απαιτεί ενίσχυση της λαϊκής πάλης, σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Απαιτεί την ενεργό, αποφασιστική και υπεύθυνη συμμετοχή στην οργάνωση νέων, ακόμα πιο μαζικών, σταθερών αγώνων. Των αγώνων εκείνων που στοχοπροσηλωμένα και κόντρα σε κάθε δυσκολία θα ανοίγουν το δρόμο για την οριστική ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί τα μονοπώλια. Αγώνων που θα δείχνουν αντοχή σε κάθε μεθόδευση της πλουτοκρατίας. Θα θωρακίζονται μέσα από την ένταση της ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης με τα επιτελεία και τα φερέφωνα του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτούς τους αγώνες επιδιώκει να υπονομεύσει με κάθε τρόπο η αστική τάξη. Μόνο που την τελευταία λέξη θα την πουν οι εργαζόμενοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ