Σάββατο 20 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σε ιδιώτες η διαχείριση σκουπιδιών!

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων επεξεργασίας και αξιοποίησης των αποβλήτων χρειάζεται να αξιοποιηθούν και ιδιωτικοί πόροι στο πλαίσιο έργων με το σύστημα παραχώρησης ή με τη μορφή σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Διαμορφώνονται, λοιπόν, προϋποθέσεις και αναπτυξιακές ευκαιρίες για σημαντική συμβολή του ιδιωτικού τομέα στα θέματα διαχείρισης αποβλήτων».

Αυτό δήλωσε απερίφραστα, πριν από λίγες μέρες, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη, μιλώντας μάλιστα σε ημερίδα με συνδιοργανωτή το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης (ΣΕΒΙΑΝ).

Η κυβέρνηση, λοιπόν, του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης» ανάπτυξης - και με νομοσχέδιο που συζητείται ήδη στη Βουλή - προχωράει αποφασιστικά στο δρόμο που έστρωσε η ΝΔ, παραδίδοντας ολοκληρωτικά τον τομέα επεξεργασίας, ανακύκλωσης και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο (κατασκευαστικό και τραπεζικό). Οι μέθοδοι μάλιστα διαχείρισης επιδιώκεται να έχουν ως επίκεντρο την καρκινογόνα καύση, ύστερα από βιολογική ξήρανση των απορριμμάτων, η οποία αναβαθμίστηκε από την ΕΕ σε μέθοδο ενεργειακής αξιοποίησης.

Εκείνο, βέβαια, που δε λέει ούτε η υπουργός ούτε η κυβέρνηση είναι ότι το τεράστιο πλέον κόστος διαχείρισης (από διπλάσιο έως τριπλάσιο), διογκωμένο μάλιστα και τα υπερκέρδη που θα επιδιώξει να βγάλει το μεγάλο κεφάλαιο, θα πέσει ολόκληρο στη λαϊκή οικογένεια. Μια οικογένεια που, εκτός από τα άλλα βάρη που της φορτώνουν, με «όχημα» την κρίση και τα δημοσιονομικά ελλείμματα που οι ίδιοι δημιούργησαν, θα δει και τα ανταποδοτικά τέλη σκουπιδιών να φτάνουν στα ύψη.

Οι κηπουροί και οι οσφυοκάμπτες

Η «σοβαρή καταγγελία» ήρθε απ' τον πρώην υπουργό και βουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη στην εκπομπή του Γ. Αυτιά: Στον «Ευαγγελισμό» υπάρχουν 40 κηπουροί δημόσιοι υπάλληλοι τη στιγμή που δεν έχει κήπο! Πιασάρικο λοιπόν το θέμα. Και δώσ' του αναπαραγωγή από «Ράδιο Αρβύλα» και «Αλ Τσαντίρι Νιουζ», για να καταλήξει στη Βουλή με Ερώτηση των βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτη και Κυρ. Βελόπουλου.

«Η αλήθεια είναι ότι στον "Ευαγγελισμό" δεν υπηρετεί ούτε ένας κηπουρός (με οποιαδήποτε σχέση εργασίας) κι ούτε προβλέπεται θέση στον Οργανισμό του Νοσοκομείου, παρότι το Νοσοκομείο και μικρό κήπο διαθέτει και πάνω από 25 εσπεριδοειδή και θάμνους σε όλο το μήκος της ανατολικής πλευράς», σημειώνει σε ανακοίνωση το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» (ΣΕΝΕ). «Συκοφαντούν ξεδιάντροπα όχι μόνο τους εργαζόμενους του "Ευαγγελισμού", αλλά και όλους τους μαχόμενους υγειονομικούς οι οποίοι - τη στιγμή που τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε επιχειρήσεις με αυτοσκοπό την αύξηση του τζίρου τους - παλεύουν καθημερινά σε άθλιες συνθήκες να εξασφαλίσουν στους ασθενείς παροχή υγειονομικής φροντίδας με όρους ασφάλειας κι αξιοπρέπειας», καταγγέλλει το ΣΕΝΕ. Καλεί, μάλιστα, όποιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης ενδιαφέρεται για ένα «ζωντανό ρεπορτάζ» σε μια εφημερία των 1.500 επειγόντων περιστατικών καθώς και όσους ενεπλάκησαν στην παραπάνω συζήτηση να μεταδώσουν τη θέση των εργαζομένων.

Μα τέτοια ζωντανά ρεπορτάζ δεν πουλάνε στο χρηματιστήριο της ιδεολογικής τρομοκρατίας των εργαζομένων... Και μάλλον άδικα περιμένουν οι εργαζόμενοι επανόρθωση.

Αξιοι εκπρόσωποι του κεφαλαίου

Την περίοδο που με πρόσχημα την κρίση και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση εξαπολύουν μια άγρια επίθεση σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού, οι βουλευτές της ΝΔ Κυκλάδων Γ. Βρούτσης και Ρεθύμνου Ολγα Κεφαλογιάννη, ζητούν την εκ νέου οικονομική ενίσχυση του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές της ΝΔ, ζητούν με ερώτησή τους στη Βουλή και με πρόσχημα τη «στήριξη της απασχόλησης» και την «επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου» να επιδοτηθούν οι επιχειρηματίες στον τουρισμό προκειμένου να απασχολήσουν εργαζόμενους! Μάλιστα, αναφέρουν και ως παράδειγμα προς μίμηση τα 50 εκατομμύρια ευρώ που χάρισε, μέσω του ΟΑΕΔ, στους ξενοδόχους πέρσι η υπουργός Απασχόλησης της ΝΔ Φάνη Πάλλη Πετραλιά, προκειμένου να απασχολήσουν το σύνολο των εποχικά εργαζομένων για την τουριστική σεζόν για τους μήνες Απρίλη και Μάη!

Τυχεροί οι μεγαλοξενοδόχοι με τέτοιους εκπροσώπους στο κοινοβούλιο.

Να πτωχεύσει η πλουτοκρατία

Το χαρτί της «πτώχευσης» τα αστικά επιτελεία το παίζουν πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Το χρησιμοποιούν και την ίδια στιγμή κραυγάζουν ότι είναι εθνική ανάγκη να εφαρμοστεί το «Πρόγραμμα Σταθερότητας». Το ρίχνουν στο τραπέζι μαζί με τις δηλώσεις του τύπου «η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει μόνη της». Κινδυνολογούν και τρομοκρατούν βάζοντας διλήμματα του τύπου «σκληρά μέτρα ή πτωχεύει η χώρα». Επιστρατεύουν διάφορες «προσωπικότητες» των επιχειρηματικών και άλλων αστικών επιτελείων για να πείσουν ότι είναι ανάγκη να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, να πέσουν οι μισθοί, να χαθούν κατακτήσεις και δικαιώματα που κερδήθηκαν με αίμα, αγώνες και θυσίες. Τις ίδιες προσωπικότητες εμφάνιζε η αστική τάξη λίγα χρόνια πριν, όταν βασικό επιχείρημα για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ ήταν και η προστασία της χώρας από ενδεχόμενη πτώχευση...

Ολη αυτή η ιδεολογική τρομοκρατία που ασκούν η αστική τάξη και τα επιτελεία της έχει στόχο οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να παραδοθούν αμαχητί στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Να συναινέσουν και να υπομείνουν σκληρές θυσίες με τραγικές συνέπειες στο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά της εργατικής τάξης. Οταν μιλούν για πτώχευση εννοούν ότι έχει ανακοπεί ο ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας για το κεφάλαιο που επενδύεται, ότι δεν έχει το κράτος λεφτά να τους χαρίσει. Γιατί με κρατικό χρήμα κάνουν κυρίως τις επενδύσεις τους, δηλαδή με λεφτά του λαού. Σήμερα τα τεράστια κεφάλαια που έχουν συσσωρεύσει οι καπιταλιστές από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης δεν μπορούν να επενδυθούν γιατί δε θα φέρουν το κέρδος που αυτοί θέλουν. Βέβαια, οι κεφαλαιοκράτες ενίοτε επενδύουν τα κεφάλαιά τους σε άλλες χώρες, όπου υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός εκμετάλλευσης των εργατών.

Χρησιμοποιούν, λοιπόν, την τρομοκρατία της «πτώχευσης» και της «χρεοκοπίας» για να πάρουν κι άλλα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Με αυτή την έννοια, τη σημαία της πτώχευσης τη σηκώνουν η κυβέρνηση και η ΕΕ ακριβώς για να κάνουν τον εργαζόμενο να φοβηθεί και να σκεφτεί: Πρέπει να θυσιαστώ, γιατί όλοι έχουμε κοινά προβλήματα. Ομως, οι εργαζόμενοι δεν έχουν τις ίδιες αγωνίες, τα ίδια προβλήματα με τα αφεντικά. Οι άνεργοι δεν έχουν τους ίδιους στόχους με τους κεφαλαιοκράτες που τρώνε με χρυσά κουτάλια. Αρκεί να δει κανείς ότι μόνο την 8ετία 2000-2008, 300 εισηγμένες επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο απέσπασαν αστρονομικά κέρδη, άνω των 60 δισ. ευρώ, ενώ την περίοδο της εκδήλωσης της οικονομικής κρίσης οι ίδιες εταιρείες είχαν κέρδη 10 δισ. ευρώ! Το ίδιο διάστημα, τα εργασιακά δικαιώματα και οι μισθοί ακολούθησαν αντιστρόφως ανάλογη πορεία.

Η αλήθεια είναι η εξής: Οταν πλουτίζει το μεγάλο κεφάλαιο πτωχεύουν η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό η πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της πρέπει να στοχεύσει στην καρδιά. Ο αγώνας για να μην περάσουν τα μέτρα που παίρνονται σήμερα πρέπει να είναι το εφαλτήριο για να χτυπήσει αύριο την καρδιά του προβλήματος. Το να μπορέσουν, δηλαδή, να απολαμβάνουν οι εργάτες τον πλούτο που παράγουν και να καλύπτει όλη η κοινωνία τις ανάγκες της. Για να γίνει αυτό πρέπει να πτωχεύσει η πλουτοκρατία.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Υπερέχει το ταξικό συμφέρον...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΩΡΑΙΟΣ ...ΑΧΤΑΡΜΑΣ έχουν γίνει ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ΛΑ.Ο.Σ.! Μιλάμε για πραγματικό κουβάρι!

Το ΠΑΣΟΚ - και μάλιστα μέσω του πρωθυπουργού - έχει χαρακτηρίσει το ΛΑ.Ο.Σ. «υπεύθυνη δύναμη», πλην όμως ενίοτε κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για σύμπλευση με τον ΛΑ.Ο.Σ.

Η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ για ανικανότητα, πλην όμως δηλώνει ότι θα ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση και στηρίζει τις δύσκολες επιλογές. Παράλληλα, κατηγορεί τον ΛΑ.Ο.Σ. ότι συντάσσεται με το ΠΑΣΟΚ.

Ο ΛΑ.Ο.Σ. πάλι κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για άνευρη αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ για διαφθορά, πλην όμως και αυτό στηρίζει την κυβέρνηση αφού «η πατρίδα» περνάει δύσκολες ώρες!

Επειδή, όμως, όλοι αυτοί αποκλείεται ξαφνικά να τρελάθηκαν, είναι προφανές ότι έχουν βαλθεί να μπερδέψουν τον κόσμο. Κι αυτό για να μη δει ποιο είναι αυτό το σημείο στο οποίο πραγματικά συμφωνούν.

Και δεν είναι άλλο παρά η στήριξη της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου και κατά των εργαζομένων και μάλιστα συγκεκριμένα όπως εκφράζεται - απαιτητικά - σήμερα με την κυβερνητική πολιτική.

Τελικά, κάθε κουβάρι ξεμπερδεύεται εύκολα, αρκεί να βρεις το σωστό σημείο να το πιάσεις. Κι αυτό ακριβώς θέλουν να αποφύγουν.

ΕΝΤΑΞΕΙ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΕΙ ό,τι θέλει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου και παρουσιάζει το φορολογικό νομοσχέδιό του σχεδόν ως ...επίθεση στο μεγάλο κεφάλαιο.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ελα, όμως, που είναι λίγο δύσκολο να κάνεις «επίθεση» στο κεφάλαιο και να δηλώνεις παράλληλα πως ασκείς πολιτική «προσέλκυσης επενδύσεων». Είναι αντιφατικό, πώς να το κάνουμε.

Αφήστε που δεν παρατηρήσαμε και μεγάλη ...κίνηση στα αεροδρόμια και στα λιμάνια. Γιατί, έτσι όπως μας τα λένε, όλοι οι προύχοντες του τόπου έπρεπε να συνωστίζονται για να διαφύγουν.

Μάλλον το ανάποδο βλέπουμε: Τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση...

Ωρα του λαού και όχι της ΕΕ

Γρηγοριάδης Κώστας

«Η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που όφειλε να κάνει παίρνοντας δύσκολες αποφάσεις. Και τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης», δήλωσε χτες ο Γ. Παπανδρέου, καλλιεργώντας κλίμα προσμονής και φρούδες προσδοκίες ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη βδομάδα. Ομως ο εργαζόμενος λαός τίποτα θετικό δεν μπορεί να περιμένει από τη λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων. Εδώ και δεκαετίες βλέπει τι σημαίνει στην πράξη το όραμα και η «ώρα της Ευρώπης»: Μόνο νέα δεινά, διαρκής και ανελέητη επίθεση στα δικαιώματά του, ολόπλευρη στήριξη στα ευρωμονοπώλια. Με άλλα λόγια, ένας ακήρυχτος πόλεμος κατά των λαών εντός και εκτός των συνόρων της ΕΕ. Η αντιλαϊκή αυτή στρατηγική θα επιβεβαιωθεί και στη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, με αφορμή την «ελληνική κρίση». Στις πλάτες του ελληνικού λαού θα εκφραστούν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και η άγρια διαμάχη μεταξύ των ισχυρών κρατών - μελών για το ποιος θα βγει πιο ενισχυμένος από την κρίση, αλλά όπως πάντα θα υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά την κλιμάκωση της επίθεσης κατά των λαών, με διακηρυγμένο στόχο να συμπιέσουν το «εργατικό κόστος», να κάνουν πιο φτηνή την εργατική δύναμη, προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα ευρω-μονοπώλια. Περιθώρια, λοιπόν, για αυταπάτες δεν υπάρχουν, ανεξάρτητα από το ποια λύση θα προκρίνουν για το δανεισμό της Ελλάδας. Το βέβαιο είναι ότι οι ηγέτες της ΕΕ δε θα διαψεύσουν τις «αγορές», τα συμφέροντα των οποίων εξάλλου εκφράζουν. Η ώρα λοιπόν δεν είναι της Ευρώπης, όπως λέει ο πρωθυπουργός, αλλά του λαού.

Στρώνουν το αντιαγροτικό έδαφος

Νέα μεγάλα πλήγματα κατά της αγροτιάς μεθοδεύει η ΕΕ. Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο προετοιμάζουν το έδαφος για να ληφθούν ακόμα χειρότερες αποφάσεις σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων, ενόψει της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2013-2020. Στο Ευρωκοινοβούλιο υποτίθεται ξεκίνησε διάλογος με ερωτήματα όπως: «Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή γεωργία; Θα πρέπει να διατηρηθεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική; Πώς μπορεί να εξασφαλίσει στους αγρότες καλές συνθήκες διαβίωσης και παράλληλα να διασφαλίσει τη βέλτιστη χρήση των δημόσιων αγαθών;». Ομως τα κόμματα του ευρωμονόδρομου σε ΕΕ και σε Ελλάδα συμμετέχουν σε έναν τέτοιο ευρω-διάλογο με βασικό σκοπό να ρίξουν στάχτη στα μάτια της αγροτιάς. Οπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε διάλογο τέτοιου είδους, εντός και εκτός συνόρων, όπου το ζητούμενο δεν είναι τα συμφέροντα της αγροτιάς και της εργατιάς, αλλά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων. Από αναθεώρηση σε αναθεώρηση της ΚΑΠ, η αγροτιά και η αγροτική παραγωγή της χώρας οδηγούνται αποδεδειγμένα σε όλο και χειρότερη θέση. Και είναι φανερό πως ο μέχρι τώρα διάλογος και οι όποιες προτάσεις βελτίωσης των αρνητικών μέτρων, που κάθε φορά προωθεί η Κομισιόν στις μέχρι τώρα αναθεωρήσεις της ΚΑΠ, δεν απέφεραν κανένα όφελος και κανένα κέρδος. Είναι φανερό ότι η ΚΑΠ και η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ δε φτιασιδώνονται. Μόνο ανατρέπονται. Ανατρέπονται, με το κοινό μέτωπο πάλης της αγροτιάς με την εργατιά και τους αυτοαπασχολούμενους, με τον αγώνα για την εφαρμογή μιας άλλης φιλολαϊκής - φιλοαγροτικής πολιτικής.

Στημένοι σκυλοκαβγάδες

Εναν ακόμα σκυλοκαβγά έστησαν οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού προκειμένου να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους. Αυτή τη φορά χώρος του καβγά ήταν ο κλάδος των μεταφορών. Τη μια μέρα το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, όπου πλειοψηφεί η ΔΑΚΕ, με τη σύμφωνη γνώμη της Ομοσπονδίας, όπου πλειοψηφεί η ΠΑΣΚΕ, καλεί σε σύσκεψη 17 σωματεία για τα μέτρα της κυβέρνησης. Δύο μέρες μετά βγαίνει η Ομοσπονδία και αλλάζει το μέρος της σύσκεψης καλώντας μόνο επτά σωματεία. Με το Συνδικάτο να επιμένει ότι θα γίνει η σύσκεψη που αρχικά είχε οριστεί, τελικά θα γίνουν δύο συσκέψεις στον ίδιο κλάδο, για το ίδιο θέμα, την ίδια ώρα, σε άλλους χώρους.

Αυτές είναι οι διαφορές που χωρίζουν τις ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να κρύψουν και οι δύο, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ότι στηρίζουν με την τακτική τους και τις θέσεις τους την άγρια αντεργατική επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η νέα φοροκλοπή

Με το φορολογικό νομοσχέδιο που δημοσιοποιήθηκε χτες κλείνει ο πρώτος κύκλος της βάναυσης επίθεσης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ενάντια στο εισόδημα των εργατικών νοικοκυριών και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων συνολικά. Εχουν προηγηθεί η αύξηση του ΦΠΑ, η διπλή αύξηση στους ειδικούς φόρους για καύσιμα - τσιγάρα - ποτά, η ονομαστική περικοπή των αποδοχών εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, το πετσόκομμα του επιδόματος αδείας και των δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα. Θα ακολουθήσει ο κύκλος που αφορά στο συνταξιοδοτικό, στα εργασιακά, στην παραπέρα απελευθέρωση των αγορών.

Οι κυβερνώντες επιχειρούν να λύσουν ταυτόχρονα δύο ζητήματα. Αφενός, το μεγάλο κεφάλαιο να συνεχίσει να απολαμβάνει φορολογική, ουσιαστικά, ασυλία, αφετέρου να αυξηθούν οι εισπράξεις από την άμεση φορολογία. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με την ακόμα μεγαλύτερη φοροκλοπή των μισθωτών, που έτσι κι αλλιώς σηκώνουν το κύριο βάρος της άμεσης φορολογίας και χτυπώντας αλύπητα τους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Γονατίζοντας ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα, εκτιμούν ότι θα βρεθούν πιο κοντά στην εκπλήρωση της αποστολής τους. Να βοηθήσουν τους εκπροσώπους του κεφαλαίου να σκαπουλάρουν την κρίση, μεταφέροντας όλα τα βάρη στις οικονομικά αδύνατες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού.

Αυτή τη φορά, όμως, όπως έγινε και με τα προηγούμενα μέτρα, οι κυβερνώντες ξεπερνούν κάθε όριο. Σαν να μην έφταναν οι ομοβροντίες της εισοδηματικής αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων, έρχονται τώρα και καταργούν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, επιβάλλουν φόρους για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, θεσπίζουν τεκμήρια ιδιοκατοίκησης ακόμα και στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος εργαζόμενος δε διαθέτει δικό του σπίτι αλλά μένει στο νοίκι. Εκεί φτάνει η πολιτική της τυφλής στήριξης του κεφαλαίου. Από τη μία, να μειώνεις τους συντελεστές φορολόγησης των καθαρών επιχειρηματικών κερδών, να κάνεις ...διαπραγματεύσεις και χαριστικές ρυθμίσεις σε όσους έχουν φυγαδεύσει τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, να προσφέρεις 5ετή φορολογική ασυλία σε νέους επιχειρηματίες, να παριστάνεις ότι δήθεν φορολογείς τα διανεμόμενα κέρδη και να μην το κάνεις. Από την άλλη, να χρεώνεις με τεκμαρτά εισοδήματα ακόμα και τους νεόπτωχους που ζουν σε τρώγλες των 50 και 60 τετραγωνικών μέτρων, να βάζεις εμπόδια σε όσους πασχίζουν να αποκτήσουν το δικό τους κεραμίδι, να κατατάσσεις στους πλούσιους τους χιλιάδες που κυκλοφορούν με σαραβαλάκια των 1.300 κυβικών.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως ακριβώς και η προηγούμενη, όχι μόνο δεν παίρνει υπόψη της τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής και δράσης, όχι μόνο υπονομεύει ακόμα και αυτό το άθλιο επίπεδο διαβίωσης που υπάρχει για εκατομμύρια λαϊκές οικογένειες οδηγώντας τους σε συνεχή χειροτέρευση του βιοτικού τους επιπέδου, αλλά κλιμακώνει μια επίθεση, που δεν έχει ούτε όριο ούτε ημερομηνία λήξης.

Για τα φορολογικά, το ΚΚΕ έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις ώστε οι λαϊκές οικογένειες να βρουν κάποια ανακούφιση. Ανάμεσά τους προτείνει:

  • Την αύξηση φορολογίας των κερδών στο 45%.
  • Την κατάργηση του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και αγροτικής κίνησης, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, υγείας και στα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών.
  • Την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 40.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι και από 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Τον προσδιορισμό του εισοδήματος των ΕΒΕ αποκλειστικά από τα λογιστικά τους βιβλία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ